27. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 2. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V čistírně vody v bagdádské Rustamíji nalezla ráno policie opět mrtvá těla. Tři lidé, pravděpodobně opět sunnité, měli jako vždy zavázané oči a byli zastřeleni z těsné blízkosti. Jak uvádí komentář Mafkarat al-Islam, stalo se neblahým zvykem, že proamerické bezpečnostní síly, tvořené z valné většiny členy šíitských milicí, denně zatýkají mladé sunnity, jejichž těla se o pár dní později najdou se zavázanýma očima, nesou známky mučení a posléze zastřelení. Unášeni či "zatýkáni" jsou po celém Bagdádu i v dalších městech. Rustamíjská čistírna vody se stala oblíbeným místem, kam jsou jejich mrtvoly ukrývány. Přestože k podobným nálezům dochází takřka denně, proamerický loutkový režim proti těmto akcím "bezpečnostních služeb" nepodniká žádné kroky.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 1. února 2006

Bradatí muži = teroristé?

V několika částech Abú Ghurajb proběhla odpoledne opět vlna zatýkání. Vojáci při ní pozatýkali více než 50 věřících, kteří se po skončení odpoledních modliteb pohybovali v okolí mešit. Další se před nimi zachránili útěkem přes zeď zpět na nádvoří mešit. Američané přitom chytali všechny muže s plnovousem a obviňovali je z "terorismu". Zajatce odvedli na svou základnu u vězeňského tábora.

Po opakovaných raziích a neustálém masovém zatýkání sunnitských Iráčanů v různých částech země včetně Bagdádu, Ba'qúby, Sámarrá, Kirkúku, Mosulu, Ramádí a Fallúdže, při nichž bylo už uvězněno na 7 000 osob, mnozí z nich jen proto, že jsou vousatí, vydal madžlis (rada náboženských právníků) v Bagdádu fatwu dovolující sunnitům naslouchat modlitbám v domech, jsou-li poblíž mešity, a dovolili jim holit si brady.

Jeden z členů rady šajch Ahmad al-Chalíl sdělil, že povolení bylo uděleno na základě islámského práva šarí'a sunnitům, kteří navštěvují mešity, jež se často stávají objektem razií, doprovázených zabíjením a zatýkáním. Současně bylo mladým mužům nařízeno, aby si oholili vousy a snáze tak ušli zatýkání, které poškozuje muslimskou obec. Fatwa bude podle jeho sdělení vyhlášena v mešitách a rozeslána radám ostatních provincií. Šajch sdělil, že rada tak rozhodla na základě informací delegace duchovních vůdců z provincie Anbár, z Mosulu, Sámarrá, Ba'qúby a Tikrítu, která radě vylíčila, že Američané staví v těchto městech zátarasy, u kterých pak jednoduše zatýkají bradaté muže, aniž by po nich žádali dokumenty či jiné identifikační údaje.

Nález dalších umučených těl

V rourách čistírny vody v bagdádské Rustamíji nalezla policie ráno dalších pět těl neznámých osob, se vší pravděpodobností sunnitů. Mrtví byli svázáni a opět na nich byly viditelné stopy po mučení předtím, než byli usmrceni ranou do hlavy. Jeden z nich byl identifikován jako sunnitský mladík, ostatní těla čekala na to, až přijedou jejich příbuzní, aby je identifikovali a odvezli.

Střelba na kanadského velvyslance

Americký státní department přiznal, že američtí vojáci v Bagdádu ostřelovali automobil kanadského velvyslance v Iráku. Při incidentu nebyl podle zprávy nikdo zraněn, poškozen byl velvyslancův vůz. Podle zprávy Reuters ke střelbě došlo v úterý uvnitř tzv. Zelené zóny, když se auto pokusilo projet kolem americké kolony a nezastavilo.

Ozbrojené útoky odboje

Amerického vojáka z pěší hlídky procházející centrem Fallúdže zasáhla dopoledne kulka ostřelovače. Zraněný voják se pokoušel dostat za zátaras zbudovaný kolem soudní budovy, ostřelovač jej však dalšími dvěma ranami usmrtil. Američané pak zatkli pět místních lidí pro podezření z účasti na útoku.

Odpoledne podnikla skupina členů odboje útok na americkou pěší hlídku v Hítu, šest okupačních vojáků zabili a dalších osm zranili.

Oddíl maskovaných povstalců zaútočil kolem 18:00 v Ámiríjat al-Fallúdža na americké ležení v tamním obytném komplexu. Zatímco jiná skupina ostřelovala tábor raketami, ozbrojencům se podařilo zdolat hliněný val kolem tábora a s RPG a ručními granáty zaútočit na štáb. Jednomu ze střelců se podařilo zasáhnout dva americké vojáky na střeše štábu a zlikvidovat je, takže útočníci pak mohli beze škody zmizet. Teprve pak se uvnitř ležení ozvala střelba Američanů. Ti pak obojživelnými vozidly uzavřeli celé okolí, do pátrání po partyzánech se zapojily i vrtulníky. S platností od 21:00 vyhlásili okupanti zákaz vycházení.

Ostřelování

Ráno zasáhly čtyři rakety Grad americkou leteckou základnu na kirkúckém letišti.

Kolem 19:00 ostřeloval odboj čtyřmi raketami Grad bagdádskou tzv. Zelenou zónu, nad níž se objevily na třech místech plameny a kouř. K hašení požárů, jejich plameny zónu ozařovaly, přiletěly čtyři vrtulníky

Bombové útoky

V centru Mundhiríje usmrtil výbuch bomby kolem 9:00 amerického vojáka a další tři zranil. Jejich Humvee bylo přitom zcela zničeno.

Kolem 11:00 explodovala bomba u čerpací stanice vody v Habbáníji, zcela zničila americké vojenské vozidlo a podle policejního zdroje zabila čtyři Američany.

Bomba zasáhla také americkou kolonu na silnici mezi Mušáhadou a Tádžím. Tady zneškodnila Humvee, zabila dva vojáky a druhé dva zranila.

Odpoledne vybuchla bomba pod kolonou tzv. národní gardy na hlavní ulici Tárimíje, zneškodnila Nissan, zabila tři a zranila dva gardisty.

Čtvrtek 2. února 2006

Genocida iráckých Palestinců pokračuje

Irácká palestinská komunita vydala deklaraci, vyzývající arabské a mezinárodní organizace, aby se zasadily o ukončení genocidní kampaně, jíž jsou vystaveni jak se strany Brigád Badr a bezpečnostních sil loutkového iráckého režimu, tak se strany amerických okupačních vojáků. Od počátku okupace Iráku členové Brigád Badr s podporou Američanů provádějí v Bagdádu a dalších provinciích razie, zatýkání, únosy a vraždy členů jejich komunity a nutí je opouštět své domovy.

V deklaraci se píše: "Apelujeme na arabské, islámské a mezinárodní organizace, aby požadovaly zastavení krvavé lázně a pomalého vymírání iráckých Palestinců, kteří jsou vydáni do rukou loutkové irácké vlády a jejích íránských agentů v Brigádách Badr za pomoci okupantů. ... Právě v posledních dnech byly desítky mladých Palestinců, dětí i starších osob uneseny a uvězněny. Pod hrozbou smrti máme být donuceni opustit své vlastní domy, v nichž žijeme více než 20 let. Dnes v nich žijí členové Brigád Badr a jejich stoupenci nebo jiní agenti a sluhové okupantů. Obrátili jsme se na vládní kruhy, ale nadarmo. Proto vydáváme tuto deklaraci v naději, že některá strana pozvedne svůj hlas a bude naléhat na zastavení genocidy, jíž jsme vystaveni."

Počet zavražděných sunnitů dosáhl jen v Bagdádu za pouhý měsíc čísla 85

Policie nalezla odpoledne ve východní části hlavního města blízko Madínat as-Sadr dalších sedm mrtvých těl, u nichž byly nalezeny doklady. Šlo o sunnity, které přede dvěma dny zatkli v cen tru Bagdádu členové Brigád Badr v uniformách sil tzv. ministerstva vnitra.

Madínat as-Sadr

Před svítáním obklíčili američtí vojáci bagdádské Sadrovo město a pak je začali z vrtulníků obsazovat. Kromě toho bombardovali tři vyšší budovy. Při útoku, který trval až do 6:00, byla zabita jedna žena a další dvě osoby zraněny. Žádné vysvětlení a zdůvodnění blokády a útoku americká strana nepodala. Podle policejního zdroje zatkli vojáci během akce pět místních členů hnutí Muqtady as-Sadra.

Razie v Díwáníji

Irácká loutková armáda a jednotka sil tzv. ministerstva vnitra známá jako Brigáda as-Saqr (Sokol) zatkly během razie v tomto městě, ležícím na jihovýchodě Iráku, 31 sunnitů. Stalo se tak několik dní před šíitským svátkem ašurá, během něhož přicházejí do Karbaly a Nadžafu zástupy poutníků. Podle sdělení policejního zdroje došlo k zatčení po oznámení místních šíitů, že jejich sunnitští spoluobčané plánují útoky na hrobky Alího ibn Abí Táliba a Husajna ibn Alího, společníků Muhammadových, které ovšem uctívají jak šíité, tak sunnité.

Další boje v Ramádí

V dopoledních hodinách došlo na východním okraji Ramádí k boji mezi mudžáhidy na jedné a americkými a loutkovými vojáky na druhé straně. Asi 40 partyzánů zaútočilo na okupanty, jimž na pomoc přiletěly vrtulníky. Nemohly však zasáhnout do boje muže proti muži.

Odpoledne kolaborantům patřící rádio Hurríja oznámilo, že v boji bylo zabito pět partyzánů a další byli zraněni; na americké straně bylo zabito sedm vojáků a poškozena dvě vozidla. Člen odboje naopak korespondentovi Mafkarat al-Islam sdělil, že zničili dvě vozidla a třetí poškodili, přitom zabili nejméně devět Američanů a další zranili. Popřel, že by byl v boji padl některý z jeho druhů.

Střela z amerického tanku, vypálená během boje, zasáhla obytné domy vzdálené asi 500 metrů a zranila čtyři civilisty včetně dítěte.

Fallúdža

V ranních hodinách zatkli američtí vojáci při razii ve Fallúdže čtyři muže, které obvinili, že jsou oním tajemným ostřelovačem, který je už několik týdnů sužuje. Člen loutkových sil tvrdil korespondentu Mafkarat al-Islam, že je velká pravděpodobnost, že jeden z mužů je skutečně tímto ostřelovačem. Korespondent oznámil, že všichni čtyři jsou bývalí vojáci a členové vojenské zpravodajské služby, a proto vzbudili podezření Američanů. Citoval zdroje, které tvrdí, že nejde o jediného ostřelovače, jak se domnívají Američané, ale o skupinu, která se zformovala už před rokem po bitvě o město.

Kolem 18:00 ostřelovač v centru města zastřelil amerického vojáka. Ostatní přivolali posily a zatkli osm místních obchodníků a strážců výškových obytných budov pro podezření, že vědí, kdo střílel.

Od středečního večera po celý den platil v Ámiríjat al-Fallúdža zákaz vycházení, takže nikdo nemohl opustit svůj dům a zjistit, co se děje. Několik pacientů místní nemocnice bylo v kritickém stavu a potřebovali odborné šetření v bagdádské nemocnici. Jednání o uvolnění cesty pro sanitky však nevedlo k cíli. Zdá se, že útok odboje na Američany, k němuž tu došlo předchozího dne, způsobil mezi vojáky značné ztráty, a to zřejmě i mezi důstojníky štábu.

Ostřelování japonské základny

Ráno zasáhly dvě minometné střely základnu japonských okupačních vojáků ležící 4 km severozápadně od města Samáwa. Podle policejních informací nezpůsobily mezi Američany žádné ztráty.

Bombové útoky

Ve východní části Bagdádu u kanálu Qáhira zničila exploze bomby americké vozidlo.Jeho posádka podle svědků zřejmě v hořícím vozidle uhořela. Vojáci střelbou do vzduchu rozehnali houfy dospělých a dětí, kteří se vyrojili z okolních domů, aby se na hořící vozidlo a mrtvé vojáky podívali.

Kolem 10:00 zasáhl uprostřed bagdádského předměstí Durá výbuch silné bomby americkou kolonu čtyř Humvee a osobního automobilu GMC. Podle kapitána loutkové armády výbuch zabil jednoho a zranil dva americké vojáky, způsobil menší škody na osobním autě a vážně poškodil vozidlo, které jelo za ním.

Únos

Členové odboje ve třech automobilech unesli ráno v bagdádském okrsku Jarmúk ředitelku tzv. ministerstva průmyslu Mary Hamzu ar-Rabí'í, když opouštěla svůj dům na cestě do práce. Podle sousedů ji vtáhli do svého auta, zavázali jí oči a odvezli.

Před několika dny jí odboj vyzval, aby zanechala práce pro okupanty. Jí podřízený úsek vyrábí betonové zátarasy a bariéry, za něž se Američané ukrývají na svých základnách a kontrolních stanovištích.

Atentát v Basře

Neznámí ozbrojení muži zastřelili ráno z automobilu dva důstojníky policejní zpravodajské služby v okrsku Balád na jihozápadě Basry. Jak uvedl Mafkarat al-Islam, několik dalších policejních důstojníků je stále drženo ve vězení britské armády s obviněním, že v íránském žoldu připravovali násilné akce. V uvedeném okrsku Balád už došlo k řadě útoků na důstojníky a další činitele loutkových bezpečnostních služeb, k nimž se však nepřihlásila žádná odbojová organizace.

Pátek 3. února 2006

Razie v Ámiríjat al-Fallúdža a v Basře

V několika čtvrtích Ámiríjat al-Fallúdža provedli američtí vojáci razii. Po celý den platil dál zákaz veškerého vycházení; podle některých náznaků se jeho odvolání v prohledaných částech města dalo očekávat během soboty.

Tzv. národní garda a síly tzv. ministerstva vnitra doprovázené britskými vojáky prohledaly v ranních hodinách převážně sunitský okrsek Manáwí Ladžm v jižní části Basry a zatkly 12 sunnitů včetně imáma tamní mešity. Šlo o čtvrtou razii v tomto okrsku za posledních pár měsíců. V Zubajru asi 20 km jihozápadně od Basry kromě toho po nočních modlitbách postřelili neznámí ozbrojenci muezzina tamní mešity a vážně ho zranili.

Ozbrojené srážky

Po půlnoci došlo k boji mezi oddílem odboje a americko-iráckou hlídkou v Ámiríji v západní části Bagdádu. Trval asi půl hodiny, svědkové viděli hořet jedno z vozidel loutkové armády. Vzhledem k nočnímu zákazu vycházení však nebylo možno zjistit nic přesnějšího.

Ve Fallúdže zasáhl ostřelovač dalšího člena americké vojenské hlídky. Ve chvíli, kdy se vojáci chystali mrtvé tělo odvézt, zaútočila na ně skupina partyzánů, zneškodnila Humvee, zabila dalšího vojáka a dva zranila.

Na hlavní ulici Baládu zaútočila skupina ozbrojenců na americkou vojenskou kolonu, zničila transportní vozidlo, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

V Hawídže jihozápadně od Kirkúku zastřelili členové odboje tlumočníka, který pro Američany pracoval na jedné z blízkých vojenských základen.

Ostřelování

Dopoledne zasáhly čtyři minometné střely sídlo sil tzv. ministerstva vnitra v bagdádském okrsku Baládíjat.

Osm minometných střel ráže 82 mm dopadlo na společný americko-irácký štáb v Júsufíji.

Bombové útoky

Ve čtvrti Intisár v centru Mosulu došlo dopoledne ke dvěma bombovým explozím. Obě zasáhly policejní hlídky, byla při nich vyřazena z provozu dvě vozidla, zabiti dva a zraněno šest policistů.

Odpoledne v Mosulu explodovala bomba pod americkou kolonou na ulici vedoucí k bývalému prezidentskému paláci (nyní štábu americké armády). Zneškodnila transportní vozidlo, v němž jednoho vojáka zabila a čtyři zranila, některé vážně.

Další americká kolona narazila na bombu v Tárimíji. Výbuch zcela zničil Humvee a tři vojáky v něm zabil nebo zranil.

U Latífíje zničila exploze bomby jeden z kolony kamionů se zásobami pro americké základny a zabila jeho řidiče.

Pokus o atentát

Ráno zaútočili členové odboje vybavení lehkými a středními zbraněmi v okrsku Abú al-Chásib na jihu Basry na kolonu ředitele zpravodajské služby Džabbúrího Karíma Džabbúrího, vážně jej zranili a zabili jeho řidiče.

Sobota 4. února 2006

Ozbrojené akce v Mosulu

Dopoledne podnikl odboj ve čtvrti Tahrír v centru města útok na štáb loutkových sil. Zatímco oddíl ozbrojenců na objekt útočil lehkými a středními zbraněmi, zasáhly jej navíc čtyři minometné střely. Nad komplexem bylo vidět kouř, podrobné informace však nebylo možno získat.

Ve městě došlo rovněž k několika útokům na sídla proamerických kurdských stran, Vlasteneckého svazu Kurdistánu a Kurdské národní strany. Při útoku na sídlo Vlasteneckého svazu Kurdistánu ve čtvrti Bakr byl zabit jeden ze strážců a další dva zraněni. V sídle Kurdské národní strany v téže čtvrti bylo zabito a zraněno a několik strážců; na další sídlo ve čtvrti Masárif dopadly čtyři minometné střely, zabily v něm jednoho člena strany a zranily tři strážce.

Ostřelování

Čtyři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly dopoledne společnou americko-iráckou základnu na letišti Sa'd v Ba'qúbě.

Osm minometných střel zasáhlo další společnou základnu v Salmán Páku a čtyři minometné střely společný tábor v okrsku Bú Hazím východně od Ramádí.

Bombové útoky

V okrsku Bajjá v jihozápadním Bagdádu zasáhl výbuch bomby na hlavní ulici policejní hlídku, zneškodnil vozidlo a zabil dva policisty, z nichž jeden byl poručík.

Nedaleko Technologické univerzity ve východním Bagdádu vybuchla bomba pod projíždějící policejní hlídkou, zneškodnila jedno vozidlo a zranila dva policisty, jednoho z nich vážně.

Na hlavní silnici východně od Ramádí narazila na bombu americká kolona, z níž bylo zneškodněno Humvee a něm zraněni tři vojáci.

Výbuch bomby na hlavní ulici v Chálidíji západně od Bagdádu zcela zničil Humvee z americké kolony, tři vojáky v něm usmrtil a čtvrtého vážně zranil.

Další nález mrtvých těl

Obyvatelé okrsku Šula v severozápadním Bagdádu nalezli těla 14 sunnitů, kteří byli minulý týden zatčeni v mešitě al-Aqsá v okrsku Sáb al-Búr na severu hlavního města. Všichni měli zavázané oči a byli zastřeleni ranami do hlavy a prsou.

Neděle 5. února 2006

Zatýkání v Mosulu

Ve 20:25 oznámil Mafkarat al-Islam, že před malou chvílí vpadly americké síly a jejich iráčtí posluhovači do okrsku lázní Alíl v centru Mosulu a začaly zatýkat. Podle očitých svědků naplnili vojáci zajatci jen do chvíle odeslání zprávy dvě vojenská transportní vozidla. Lidé byli zatýkáni rychle bez požadování jejich identifikačních dokladů a bez hledání nějakých určitých osob.

Ostřelování

Čtyři rakety středního doletu dopadly odpoledne do obvodu bagdádské tzv. Zelené zóny.

Sedm raket S5K středního doletu vypálil odboj odpoledne na americko-iráckou základnu v centru Sámarrá. Šest z nich zasáhlo štáb, sedmá dopadla blízko tržiště nedaleko základny, kde zranila 12 civilistů. Informace o případných ztrátách na základně nebyly dostupné.

Bombové útoky

Pod kolonou britských vojáků explodovala ráno bomba na silnici ze Zubajru ležícího jižně od Basry do Safwánu u saúdskoarabské hranice. Zneškodnila britský tank a zranila v něm tři vojáky.

Při výbuchu bomby pod americkou kolonou na hlavní ulici v Haqláníji bylo zničeno transportní vozidlo, v něm tři vojáci zabiti a tři zraněni.

V Džadídě na východě Bagdádu zneškodnila bomba hlídkové vozidlo sil tzv. ministerstva vnitra a zabila čtyři vojáky.

V centru Fallúdže zasáhla exploze bomby hlídku tzv. národní gardy, zneškodnila jedno její vozidlo, zabila jednoho a zranila dva policisty.

Na polní silnici severozápadně od Dulu'íje zneškodnila bomba jedno z kolony Humvee a zranila tři vojáky.

Také bomba instalovaná a silnici jižně od Tikrítu zneškodnila Humvee z americké kolony a zranila v něm tři vojáky.

Vedle policejní hlídky v centru Madá'inu vybuchlo na dálku odpálené zaparkované auto naložené výbušninou, zničilo vozidlo, zabilo dva policisty a tři zranilo.

Na bombu narazila i policejní hlídka na dálnici v Júsufíji. Výbuch zneškodnil jedno její vozidlo, zabil dva policisty a další dva zranil.

Atentáty

V ranních hodinách zastřelili ozbrojení muži v centru Basry z jedoucího automobilu zástupce ředitele věznice v Basře majora Walída Táhá Hamzu, který právě jel do práce.

Ve 20:15 pak Mafkarat al-Islam oznámil, že asi před hodinou zaútočily v Ghazálíji na západě Bagdádu dva automobily BMW na kolonu zástupce ředitele vězeňského tábora v Abú Ghurajb Ahmada as-Sajjida 'Abda a ozbrojenci v nich zastřelili jeho i se dvěma průvodci a další čtyři osoby zranili. Střelba ochranky zabila dva z útočníků, ostatní však jejich těla odvezli s sebou. Mafkarat al-Islam ke zprávě dodal, že po loňském skandálu s mučením v této věznici sem okupační síly dosadily iráckého ředitele a ve společné komisi, která věznici řídí, zasedají také čtyři zástupci tzv. ministerstva vnitra.

Nizozemí prodloužilo působení svých vojenských poradců v Iráku

Podle zprávy listu Spojených arabských emirátů al-Baján nizozemské ministerstvo zahraničí oznámilo, že prodlouží misi svých 15 vojáků, kteří v Iráku provádějí výcvik domácích bezpečnostních sil, až do srpna 2006. Nizozemí stáhlo v březnu 2005 po 20 měsících kontingent 1 300 svých okupačních vojáků, kteří působili v jihoirácké provincii Muthanna.

Pondělí 6. února 2006

Odboj odmítl pověsti o vnitřních rozporech

Podle zprávy Mafkarat al-Islam ze 13:10 popřely odbojové organizace v Ramádí tvrzení, šířená loutkovým režimem a některými médii o rozporech mezi nimi a o dohodě mezi odbojovými skupinami a kmenovými vůdci o vyloučení Poradní rady mudžáhidů. Tyto zvěsti označily za "pouhé lži". Letáky s tímto prohlášením, podepsané Islámskou armádou Iráku, Armádou mudžáhidů Iráku a Brigádami Revoluce 1920, byly rozšířeny po mešitách v Ramádí.

Razie v domě duchovního

Za svítání vpadli příslušníci sil tzv. ministerstva vnitra v Bagdádu do domu známého šajcha kmene Šamar Chámise Hawwáse as-Sadída. Prohledali dům, jako obvykle zničili jeho zařízení, ukradli zlato a peníze a poté bez udání důvodů zatkli šajcha a jeho dva syny Mahmúda a Mašárího.

Ozbrojené akce

Ráno zaútočila skupina partyzánů ve čtvrti Baríd v centru Mosulu na americkou hlídku, zničili Humvee, zabili dva vojáky a dva další zranili.

U čerpací stanice ve Fallúdže explodovala dopoledne bomba pod hlídkou tzv. národní gardy. Když zneškodnila jedno z vozidel a hlídka byla nucena zastavit, přepadli ji partyzáni, čtyři kolaboranty zabili a tři zranili.

Dánská tisková agentura oznámila, že "rozhněvaní Iráčané" stříleli odpoledne na dánskou okupační hlídku v jižním Iráku. Z celkového dánského kontingentu 530 mužů je 500 vojáků umístěno v Basře. Podle dánského prohlášení střelba nezpůsobila mezi vojáky žádné ztráty, ti na střelbu odpověděli varovnými výstřely a pak se stáhli.

V Chálidíji zastřelil odpoledne ostřelovač amerického vojáka na kontrolním stanovišti u východního okraje města.

Ostřelování

Krátce po půlnoci vypálil odboj 12 minometných střel na americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji. Ty na základně způsobily požár.

Dopoledne zasáhla minometná palba spojený americko-irácký štáb v okrsku Sálih na severovýchodě Bagdádu.

V odpoledních hodinách ostřeloval odboj štáb britských okupačních sil v hotelu Šatt al-Arab v Basře. Policejní zdroj potvrdil, že minometné střely dopadly přímo do štábu.

Kolem 19:00 dopadly čtyři minometné střely do bagdádské tzv. Zelené zóny. Do zóny pak zamířila hasičské vozy a sanitky, američtí vojáci úplně uzavřeli hlavní ulici a most Džumhúríja a nad zónou se objevilo pět vrtulníků.

Bombové útoky

Večer explodovala na polní silnici západně od Tádží bomba pod americkou kolonou, zničila obrněné vozidlo, zabila v něm tři a zranila dva vojáky.

Při explozi bomby v Rawě bylo zničeno obrněné vozidlo z americké kolony, zabit jeden voják a tři zraněni.

Atentát

Odpoledne zaútočilo několik ozbrojenců v Madžáru asi 30 km jižně od Amará na zpravodajského důstojníka 1. praporu irácké loutkové armády, kapitána Ammára Farhána, kterého i s jeho řidičem zabili.

Nálezy mrtvých těl neustávají

V čistírně vody v bagdádské Rustamíji nalezla ráno policie opět mrtvá těla. Tři lidé, pravděpodobně opět sunnité, měli jako vždy zavázané oči a byli zastřeleni z těsné blízkosti.

Jak uvádí komentář Mafkarat al-Islam, stalo se neblahým zvykem, že proamerické bezpečnostní síly, tvořené z valné většiny členy šíitských milicí, denně zatýkají mladé sunnity, jejichž těla se o pár dní později najdou se zavázanýma očima, nesou známky mučení a posléze zastřelení. Unášeni či "zatýkáni" jsou po celém Bagdádu i v dalších městech. Rustamíjská čistírna vody se stala oblíbeným místem, kam jsou jejich mrtvoly ukrývány. Přestože k podobným nálezům dochází takřka denně, proamerický loutkový režim proti těmto akcím "bezpečnostních služeb" nepodniká žádné kroky.

Muqtadá as-Sadr obvinil Američany ze zasévání rozbrojů mezi Araby

Sadr se v pondělí sešel se syrskými vůdci a prohlásil, že Spojené státy a "Izrael" se snaží vyvolávat rozpory mezi arabskými zeměmi. Vyjádřil podporu Sýrii, která čelí nátlaku západních zemí pro podporu iráckého odboje a je obviňována ze smrti libanonského premiéra Harírího: "My oba státy, Irák i Sýrie, jsme pod americkým nátlakem. Máme dobré vztahy, ale naši společní nepřátelé, Izrael, Spojené státy a Británie, se snaží nás rozdělit," řekl novinářům.

Sadr už navštívil převážně sunnitskou Saúdskou Arábii a setkal se s králem Abdalláhem. Očekává se jeho návštěva Libanonu.

Úterý 7. února 2006

Zatýkání v Habbáníji

V 10:00 zatkli američtí vojáci ve městě devět civilistů. Podle sdělení člena místní policie šlo o odvetu za pondělní minometný útok na zdejší americkou základnu Hadba.

Zabit člen rady fallúdžských duchovních

Kolem 10:00 zasypala skupina ozbrojenců deštěm kulek člena fallúdžské rady duchovních a současně člena loutkové správní rady města šajcha Kamála Mahmúda ve chvíli, kdy vystoupil ze svého automobilu. Mahmúd zemřel několik minut poté, co byl dopraven do fallúdžské nemocnice na následky ran do hlavy a hrudi.

Ozbrojené srážky

V ramádské čtvrti Mu'allimín se kolem poledne střetli členové odboje s americkými vojáky v boji, trvajícím déle než půl hodiny. Během boje bylo zničeno americké obrněné vozidlo a poškozeno Humvee, zabiti čtyři vojáci a tři zraněni. Kromě toho byl poškozen vrtulník Apache, který se snažil skupinu mudžáhidů ostřelovat.

Odpoledne došlo v centru Júsufíje k boji mezi několika desítkami partyzánů a americkými vojáky doprovázenými loutkovými silami, kteří prohledávaly řadu domů v centrální a severní části města. Boj trval několik hodin, byla během něho zneškodněna dvě vozidla loutkové armády a shořelo jedno vozidlo americké. Protože okupanti oblast boje uzavřeli, nebylo možno zjistit přesná čísla jejich ztrát.

V Ba'qúbě zaútočila skupina ozbrojenců na policejní kontrolní stanoviště, poškodila vozidla a zabila dva policisty. Další dva policisté a dva náhodní chodci utrpěli při útoku zranění.

Ostřelování

Ve 13:30 zaútočil odboj na japonskou základnu ležící západně od Sámarrá. Podle informace zdroje z řad loutkové armády zasáhly základnu tři silné minometné střely. Jedna z nich dopadla nedaleko zásobníku pohonných hmot a způsobila požár, další dopadla vedle budovy štábu a poškodila ji. O případných ztrátách mezi vojáky se zdroj nezmínil.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby na hlavní silnici vedoucí z Dulu'íje do Sámarrá úplně zničil americké Humvee, dva vojáky usmrtil a další dva vážně zranil.

Dopoledne došlo ve čtvrti Dubbat v centru Sámarrá k explozi bomby pod kolonou pancéřovaných automobilů tzv. ministerstva vnitra, z nichž jeden byl zničen a zabity dvě osoby včetně úředníka ministerstva. Další tři osoby byly zraněny.

Exploze bomby zasáhla dopoledne na hlavní ulici Hítu americkou kolonu, zničila Humvee, zabila v něm tři vojáky a čtvrtého zranila.

V Bagdádu vybuchla bomba u obchodu s CD nahrávkami písní hlásajících šíitskou nenávist k sunnitům a videonahrávkami historických bitev šíitů proti sunnitům. Když přijela policejní hlídka výbuch vyšetřit, explodovala druhá bomba. Oba výbuchy zničily obchod a policejní vozidlo, zabily čtyři a zranily 20 osob, z nichž pět bylo ve vážném stavu. Mezi zraněnými bylo pět policistů.

Na silnici mezi Tárimíjí a Mušáhadou vybuchla odpoledne bomba pod americkým zásobovacím konvojem, zničila jeden kamion a zabila jeho řidiče.

Jižně od Mušáhady na silnici do Bagdádu vybuchly téměř současně dvě bomby pod americkou kolonou, z níž zneškodnily Humvee a poškodily další vozidlo. Zabit byl přitom jeden voják a tři zraněni.

Razie v sídle Irácké islámské strany

Američtí vojáci spolu s iráckými kolaboranty vpadli v západobagdádské Ámiríji do sídla Irácké islámské strany, jeho dveře zničili trhavinou, zbili stráže a sebrali jim zbraně, pak prohledali a zničili vnitřní vybavení. Důvod tohoto zásahu není jasný; strana od počátku okupace kolaboruje s Američany a snaží se "normalizovat" vztahy mezi americkými silami a sunnitskou komunitou.

Středa 8. února 2006

Po civilistech střílejí i nájemní žoldáci

Kolem hlavních garáží v okrsku Állawí v Bagdádu projížděla kolona pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti. Jeden ze žoldáků začal bez jakéhokoli varování střílet na dva Iráčany, kteří přecházeli ulici a kolony si nevšímali. Oba byli na místě mrtví.

Ozbrojené srážky

Odpoledne došlo k boji mezi partyzány a loutkovými vojáky v západobagdádské Ghazálíji. Vážně poškozena byla hlídková vozidla tzv. národní gardy, jeden gardista zabit a dva zraněni.

Ostřelování

Čtyři minometné střely zasáhly společnou americko-iráckou základnu v Miqdádíji asi 85 km severovýchodně od Bagdádu.

Pozdě odpoledne zaútočil odboj šesti minometnými střelami a třemi raketami Kaťuša na domy v Ámiríjat al-Fallúdža, které obsadili američtí vojáci a zřídili si v nich štáb a ubikace.

Bombové útoky

Ráno došlo ve východním Bagdádu k explozi bomby pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra. Bylo při ní zcela zničeno hlídkové vozidlo, zabit jeden a vážně zraněni další čtyři kolaboranti.

V centru Bagdádu ráno explodovalo auto naložené výbušninou ve chvíli, kdy po ulici kolem něho projížděla kolona tzv. ministra vzdělávání Sámího al-Muzaffara. Zneškodnila jedno vozidlo, zabila jednoho člena ostrahy a 12 zranila; "ministr" sám vyvázl nezraněn.

Na hlavní ulici v centru Ramádí zasáhla ráno exploze bomby americkou hlídku, která zneškodnila Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

V Báb al-Mustansiríja ve východním Bagdádu narazila dopoledne na bombu policejní hlídka, jejíž vozidlo bylo zničeno a tři policisté vážně zraněni.

Hlídka tzv. národní gardy narazila na bombu v Džazírat al-Chálidíja severně od Chálidíje. Čtyři gardisté byli při explozi zabiti a pět zraněno.

Pod další hlídkou tzv. národní gardy vybuchla bomba v bagdádské čtvrti Wazíríja. Zničila jedno a poškodila druhé vozidlo, pět gardistů usmrtila a tři zranila.

V centru Sámarrá zranila bomba tři policisty, kteří se ji snažili zneškodnit před příjezdem americké kolony, pod níž měla explodovat. Jeden z policistů utrpěl vážná zranění.

V Kirkúku na silnici vedoucí do Bagdádu zasáhla exploze bomby odpoledne kolonu loutkové armády, zneškodnila vozidlo, zabila tři a zranila čtyři vojáky.

V Tádží asi 20 km severně od Bagdádu vybuchla odpoledne bomba pod americkou kolonou, z níž zničila Humvee, zabila dva vojáky a zbývající dva zranila.

Kolem 18:00 explodovalo v okrsku Arab Džabbúr na jihu Bagdádu auto naložené výbušninou, kolem něhož projížděla americká kolona. Výbuch zničil Humvee jedoucí uprostřed kolony. Po okrsku se pak rozmístily desítky vojáků a pročesávaly jej.

Únos

Několik mužů vpadlo ráno do domu Alího Muhilla, pracujícího pro americkou leteckou základnu Bakr u Dudžajlu a odvedli jej s sebou na neznámé místo.

Čtvrtek 9. února 2006

Američtí vojáci střílejí po civilistech

Ve východní části Ramádí zastřelil americký ostřelovač iráckého civilistu, slepého muže, který šel po ulici proti americkému štábu. Okupant pak začal pálit i po dvou lidech, kteří se vrhli slepému na pomoc a vážně je zranil. Místní svědkové upozornili korespondenta Mafkarat al-Islam, že jde už o sedmý případ střelby po civilistech během jediného týdne, takže se všichni snaží zdržovat doma a vycházet jen v případech nezbytné nutnosti.

V ranních hodinách zastřelili Američané v Tal Afáru 70letého Nawfaha Muhammada Sirhána, který se pokusil přiblížit k jejich kontrolnímu stanovišti v centru města. Kolem jeho těla pak vojáci utvořili kordon a zastavili veškerý provoz jízdní i pěší. Podle lékařské zprávy zasáhly Sirhána čtyři kulky do hlavy a hrudi a na místě ho usmrtily. Vojáci odmítli k němu zavolat záchranku a teprve o tři hodiny později jeho tělo odvezli. Místní korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že Američané žijí v Tal Afáru v neustálém stresu, který jim už nedovoluje rozlišovat mezi povstalci a civilisty. Na nejvyšší míru je znervózňuje objevení partyzánského ostřelovače ve městě, který je může kdykoli zasáhnout.

Další nález umučených sunnitů

V potrubí čistírny vody v západobagdádském okrsku Šula objevila ráno policie devět mrtvých těl. Na jejich stopu je přivedla smečka psů, kteří se snažili do potrubí dostat. Šetřením se zjistilo, že jde opět o sunnity; jejich těla byla poznamenána mučením elektrickým proudem a pálením. Na místě nálezu se shromáždil dav, který obviňoval z únosů, mučení a vraždění sunnitů Američanům sloužící šíitské Brigády Badr.

Únos duchovního

Jak v pátek oznámila TV al-Džazíra, vtrhly síly tzv. ministerstva vnitra ve čtvrtek v noci do domu sunnitského duchovního vůdce šajcha Ádila Chalíla Dáwúda, imáma mešity v bagdádské čtvrti Karradá, zatkly ho a odvedly.

Irbíl

V ranních hodinách se po městě rozmístil neobvyklý počet jihokorejských vojáků doprovázených asi 40 vojenskými vozidly. Vojáci spolu s kurdskou pešmergskou milicí projížděli ulicemi jako při přehlídce. Podle informace kurdských obyvatel města k takové demonstraci síly došlo jen několikrát hlavně kvůli zastrašení obyvatel. Korespondentovi Mafkarat al-Islam se nepodařilo získat oficiální informaci, co bylo důvodem náhlého pohybu jihokorejských vojáků, kteří mají v Irbílu hlavní základnu.

Sebevražedný útok

V oblasti Ubajdí u Qá'imu najel fidáí s autem naloženým výbušninou do kontrolního stanoviště amerických vojáků a jejich iráckých pomahačů, zabil šest příslušníků námořní pěchoty a čtyři kolaboranty. Zabiti byli také dva civilisté v koloně aut, čekajících u stanoviště na odbavení, a další tři utrpěli zranění.

Ozbrojené akce odboje

Skupina partyzánů zaútočila v 10:00 ve Mušáhadě na americkou kolonu složenou z tanku, čtyř Humvee a tří pancéřovaných automobilů GMC. Zničili jedno GMC, v němž byli zabiti čtyři žoldáci pracující pro Američany v bezpečnostní službě, zneškodněno bylo jedno Humvee a zraněni dva příslušníci námořní pěchoty. Podle místních svědků byli zraněni rovněž dva mudžáhidové, jeden z nich vážně. Zbytek kolony ihned po útoku ujel. Asi za půl hodiny se na místě objevil velký oddíl Američanů, obklíčil celou oblast kolem místa útoku a vyhlásil zákaz vycházení.

V Ámiríjat al-Fallúdža došlo kolem 16:00 k dalšímu z řady útoků ozbrojenců na domy obsazené americkou armádou a na pozorovatelnu, kterou si vojáci mezi domy zřídili. Intenzivní palba byla slyšet ze dvou stran, na okolí pak nalétávala v malé výšce letadla.

Ostřelování

Dopoledne zasáhly americkou základnu na kirkúckém letišti čtyři rakety. Šlo o šestý útok na tuto základnu za jediný týden.

Sedm minometných střel dopadlo na polskou okupační základnu západně od Hillá.

Bombové útoky

Ráno došlo v Mosulu k explozi trhaviny, uložené ve velké kyslíkové bombě, pod americkou kolonou. Výbuch zapálil Humvee, tři vojáky v něm zabil a dva zranil. Podle svědků byli zabiti i dva civilisté.

Americkou hlídku čtyř Humvee zasáhla bomba v Ámiríji na západě Bagdádu, zneškodnila jedno Humvee a zranila několik vojáků.

Kolem 11:00 explodovala bomba pod americkou kolonou projíždějící vesnicí Saláma u Ba'qúby, zneškodnila Humvee a zranila několik vojáků.

Blízko jedné ze svých největších základen mezi Fallúdžou a Ramádí, v Chálidíji, objevili Američané tři osly s nákladem; dva z nich měli v nákladu umístěnou výbušninu a směřovali do jejich ležení. Protože pojali podezření, zahájili na ně palbu, při níž oběma oslům náklad explodoval. Vojáci pak na místě odhadli, že zvířata nesla celkem kolem 50 kg trhavin.

Útěk vězňů

Zasvítání se podařilo uniknout dvěma vězňům z vězeňského tábora v Abú Ghurajb. Obyvatelé domů v blízkosti slyšeli z tábora neobvykle prudkou kulometnou palbu. Množství amerických vojáků se pak rozmístilo po okolí tábora. Od loutkových vojáků se pak podařilo zjistit, že dva vězňové bodnutím zneškodnili čtyři strážce u zadní brány, kudy do tábora vcházejí zaměstnanci, a utekli.

Pátek 10. února 2006

Ozbrojené akce

V centru Ámiríjat al-Fallúdža zaútočil oddíl odboje na štáb amerických sil, zčásti jej zničil a zapálil jedno vozidlo. Při útoku bylo šest amerických vojáků zabito a čtyři zraněni. Ostatní vojáci zahájili bezhlavou střelbu po okolních domech, jíž zabili tři ženy a dvě děti a čtyři další osoby zranili. Z nich bylo zraněné dítě v kritickém stavu.

Ve východní části Ramádí zastřelil ostřelovač amerického vojáka, stojícího na stráži u jednoho z amerických ležení ve městě.

Ostřelování

Kolem 3:00 zasáhla americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji minometná palba. Odboj ji zasáhl 16 střelami, vypálenými z různých stran.

Dopoledne se terčem čtyř raket středního doletu stal americký tábor v centru Ramádí. Rakety zničily značnou část ležení a zabily nebo zranily řadu vojáků; přesné počty se však získat nepodařilo.

Kolem 18:00 ostřelovali povstalci minomety tři objekty v Ámiríjat al-Fallúdža, obsazené americkou armádou.

Sestřelen vrtulník

Palbou z lehkých a středních zbraní zasáhli partyzáni u Tárimíje americký vrtulník Chinook, který se po zásahu zřítil k zemi. Očití svědkové, kteří pád pozorovali, neviděli, že by některý člen posádky ze zříceného stroje vylezl. Přesnější informace však nebylo možno zjistit, americké síly okamžitě kolem místa pádu uzavřely kordon.

Bombové útoky

Na hlavní silnici u východního okraje Bagdádu vybuchla ráno bomba pod hlídkou tzv. národní gardy, zneškodnila dvě její vozidla, zabila tři a zranila další dva loutkové vojáky.

Na hlavní ulici okrsku Džurf an-Naddáf v severní části Madá'inu vybuchla bomba pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra, zneškodnila hlídkové vozidlo, dva vojáky usmrtila a tři zranila.

V Buhrízu severovýchodně od Bagdádu zasáhla exploze bomby americkou hlídku, zneškodnila jedno z Humvee a zranila čtyři vojáky v něm.

Při výbuchu bomby v centru Ámiríjat al-Fallúdža byli zabiti dva vojáci z americké pěší hlídky a tři zraněni, z toho jeden vážně.

Atentát

Ráno zaútočila skupina partyzánů v jihobagdádském předměstí Durá na kolonu velitele Brigád Badr a současně činitele tzv. ministerstva vnitra Džafara al-Awwádího. Spolu s Awwádím byli zabiti dva jeho průvodci a další dva zraněni.

Exploze bomby u sunnitské mešity v Durá

Nejméně osm iráckých sunnitů zabila a 21 zranila exploze auta naloženého výbušninou, k níž došlo kolem 13:00 jen deset metrů od sunnitské mešity v Durá na jihu Bagdádu. K explozi došlo právě ve chvíli, kdy končily páteční modlitby a věřící vycházeli na ulici. Podle zprávy Reuters měl počet mrtvých dosáhnout 11 a zraných 38.

Americká AP oznámila, že několik hodin po explozi se na místě objevilo několik maskovaných mužů, kteří skandovali náboženská hesla a začali střílet po kolemjdoucích. Fotograf agentury viděl dvě postřelené osoby a maskovaného muže, který přiložil pistoli k hlavě ženy, aby ji zastřelil. Policie později oznámila, že žena byla zabita a dva muži zraněni.

Sobota 11. února 2006

Razie v Hadíthě

Za svítání v 5:00 vyhlásili američtí a loutkové vojáci zákaz vycházení v Hadíthě, zablokovali všechny přístupy do města a začali město dům po domu prohledávat a zatýkat obyvatele. V 11:30, kdy korespondent Mafkarat al-Islam informaci odesílal, razie stále ještě pokračovala.

Ozbrojené akce

V Azamíji na severu Bagdádu vypálila skupina partyzánů minometnou střelu, která dopadla vedle sídla proamerické Strany národní dohody a poté zaútočila lehkými a středními zbraněmi na hlídku loutkové armády. Poškodila hlídkové vozidlo, zabila dva a zranila tři vojáky.

Ostřelovač zasáhl v Ramádí dva vojáky z pěší americké hlídky, procházející po hlavní ulici na západním okraji města, a jednoho z nich zabil. Američané pak celou oblast uzavřeli a pátrali po střelci, nenalezli však po něm ani stopy.

Palbou RPG zasáhl oddíl ozbrojenců večer americkou kolonu v centru Fallúdže a zapálil jedno transportní vozidlo.

Ostřelování

Kaťuša středního doletu zasáhla ráno americkou základnu Džibla v Musajjibu jižně od Bagdádu.

Osm minometných střel dopadlo z několika stran na společnou americko-iráckou základnu v okrsku Azím severozápadně od Bagdádu v provincii Dijála.

Tři minometné střely vypálil odboj na americko-irácký tábor na břehu Tigridu západně od Tádží.

Kolem 20:00 zasáhla raketová palba americkou základnu východně od Fallúdže, odkud bylo slyšet šest explozí.

Bombové útoky

Na hlavní silnici do Hawídže explodovala dopoledne bomba pod hlídkou loutkové armády, zneškodnila transportní vozidlo, zabila čtyři a zranila tři vojáky.

Exploze auta naloženého výbušninou na dálnici na severním okraji města Ána zneškodnila vozidlo z projíždějící americké kolony, zabila tři a zranila další čtyři americké vojáky.

Na dálnici jižně od Júsufíje najela na bombu americká kolona. Exploze zneškodnila obrněné vozidlo a z jeho čtyřčlenné posádky jednoho vojáka usmrtila a tři zranila.

Další americkou kolonu zasáhla exploze bomby u Isháqí na hlavní silnici do Sámarrá, zneškodnila transportní vozidlo a zabila v něm dva vojáky.

Kolona loutkové armády narazila na bombu na hlavní silnici severně od Sámarrá. Tady výbuch vyřadil z provozu jedno vojenské vozidlo, zabil dva vojáky a třetího zranil.

Hlídku několika amerických Humvee zasáhla bomba na hlavní ulici Ámiríjat al-Fallúdža, jedno Humvee zcela zničila, zabila tři vojáky v něm a čtvrtého vážně zranila. Vojáci pak střelbou po okolí usmrtili jednoho civilistu a dva zranili.

Atentát

V dopoledních hodinách zastřelili v centru Basry ozbrojení muži mluvčího irácké loutkové armády pro provincii Basra kapitána Akráma al-Abbásího.

Neděle 12. února 2006

Razie, zatýkání, zabíjení civilistů

Zasvítání uzavřeli američtí vojáci vesnici Džabbúr u Miqdádíje asi 85 km severovýchodně od Bagdádu a vyhlásili zákaz vycházení. Pak začali prohledávat jednotlivé domy a zatýkat. Do odpoledne bylo zatčeno přes 100 mužů ve věku 15-50 let.

Tvrdá "bezpečnostní opatření" vyhlásili američtí vojáci v Ámiríjat al-Fallúdža jako odvetu za řadu útoků proti nim v posledních dvou dnech. Za pomoci loutkových vojáků uzavřeli přístupy do města a po ulicích rozmístili množství vojenských vozidel. Pak začali prohlížet domy a zatýkat desítky lidí.

Ve 13:10 Mafkarat al-Islam oznámil, že americký tank zcela bezdůvodně rozdrtil osobní auto s pěti Iráčany přesto, že se jeho řidič snažil americké koloně vyhnout. Jeden z pasažérů auta byl na místě mrtev, ostatní čtyři zraněni.

Ámiríjat al-Fallúdža

Podle večerní zprávy Mafkarat al-Islam došlo v tomto městě během dne k několika útokům proti americkým a loutkovým vojákům.

V 10:00 exploze bomby těžce poškodila Humvee; o osudu vojáků v něm se nepodařilo nic zjistit.

Další bomba zasáhla o hodinu později jinou americkou hlídku a tentokrát Humvee zcela zničila.

Ve 14:00 vypálil zdejší odboj dvě silné minometné střely na americký štáb v zabraném domě ve městě.

V 15:00 pak skupina ozbrojenců zaútočila na policejní hlídku složenou z devíti vozidel, sedm z nich zapálili a zbývající dvě zůstala ležet převrácená na kraji silnice. Řada policistů byla při útoku zraněna.

Sebevražedný útok

V okrsku Bajjá v jihozápadním Bagdádu najel fidáí s autem naloženým výbušninou do hlídky sil tzv. ministerstva vnitra a odpálil se, přičemž zneškodnil dvě hlídková vozidla a osobní auto, zabil čtyři příslušníky sil a čtyři další osoby, z toho dva náhodné chodce.

Sestřelen další vrtulník

Kolem 20:00 sestřelil odboj v Džazíře severně od Ramádí americký vrtulník Black Hawk, letící nízko nad palmovým hájem. Zasažený stroj ve vzduchu explodoval a zřítil se na zem. Jeho posádka podle svědků na místě zahynula.

Ostřelování

Minometná palba dopoledne zničila kontrolní stanoviště loutkové armády na dálnici u Júsufíje, zabila tři vojáky a další tři zranila.

Šest silných minometných střel ráže 120 mm dopadlo do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Bombové útoky

Americká kolona směřující na základnu Ajn al-Asad u Baghdádí najela ráno na bombu, jejíž exploze zničila transportní vozidlo, zabila pět Američanů a čtyři zranila.

Ve východní části Hítu zničila bomba Humvee z americké kolony a druhé zneškodnila. Dva vojáci přitom byli zabiti a třetí zraněn.

V centru Ramádí zasáhla dopoledne bomba americkou kolonu, zneškodnila obrněné vozidlo, zabila jednoho a zranila čtyři vojáky.

V okrsku Batáwín v centru Bagdádu došlo dopoledne ke dvěma bombovým explozím. První zasáhla dům s prodejnou alkoholu, částečně jej zničila a usmrtila majitele. Když policie místo obklíčila, explodoval odstavený motocykl naložený výbušninou a zranil 12 osob, z toho tři policisty.

Exploze bomby v jihovýchodním Bagdádu zneškodnila vozidlo americké hlídky, zranila dva vojáky a tři civilisty, jednoho z nich vážně.

V Bazajízu na jihozápadě provincie Dijála zneškodnila exploze bomby americké Humvee, v němž zranila dva vojáky.

Při explozi bomby pod policejní hlídkou bylo v Kirkúku zničeno hlídkové vozidlo, dva policisté zabiti a dva zraněni.

Jednoho amerického vojáka usmrtila exploze bomby v severovýchodní části Fallúdže. Další dva zranila a jejich Humvee poškodila.

Únosy

V Dudžajlu unesli povstalci pět mužů, kteří pracovali pro Američany na tamní vojenské základně, a odvedli je neznámo kam.

Odpoledne bylo v Sámarrá uneseno 14 Íránců, mezi nimi tři ženy, které byly za necelou hodinu propuštěny a policie je nalezla v poušti jihozápadně od města. O osudu zbývajících neměla policie žádné informace.

Pondělí 13. února 2006

Ozbrojené akce

V noci z neděle na pondělí přepadlo několik partyzánů americkou hlídku v severní části Fallúdže, zničili jedno a těžce poškodili druhé Humvee, usmrtili čtyři vojáky a další čtyři zranili.

V Džazírat al-Chálidíja, odkud Američané vyhnali místní obyvatele a tzv. Irácká národní garda si z celé vesnice udělala svůj tábor, zaútočili partyzáni na jeden ze zabraných domů, z větší části jej zničili, šest gardistů zabili a osm zranili. Dalšího gardistu usmrtil ostřelovač a při třetí akci během 24 hodin byla přepadena hlídka, 13 gardistů bylo zabito a šest zraněno.

Skupina ozbrojenců zaútočila v Ba'qúbě na auto se čtyřmi členy proamerických šíitských Brigád Badr, z nichž jeden byl zároveň vedoucím místní odbočky strany SCIRI, a všechny čtyři zastřelila.

Podobně zaútočil další oddíl na silnici z Tárimíje do Mušáhady na kolonu pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti. Ozbrojenci zničili dva automobily, tři žoldáky v nich zabili a další čtyři zranili.

Také v bagdádské čtvrti Chadra došlo k útoku partyzánů na pěší hlídku sil tzv. ministerstva vnitra, při němž byli dva loutkoví vojáci zabiti a čtyři zraněni.

V Tádží zaútočili ozbrojenci večer na kolonu cisteren s naftou pro americké základny, zapálili tři cisterny a zneškodnili jedno Humvee. Přitom byli dva američtí vojáci zabiti a čtyři zraněni.

Ostřelování

Za svítání zasáhly tři rakety Grad středního doletu americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji.

Čtyři rakety středního doletu dopadly odpoledne na americkou základnu Ghazlání ve středu Mosulu.

Bombové útoky

V noci na neděli zasáhla exploze bomby americkou hlídku na hlavní ulici čtvrti Saddám v Mosulu, zneškodnila Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky v něm.

Kolem 9:00 došlo v bagdádském okrsku Mansúr k explozi bomby pod kolonou zástupce generálního tajemníka Irácké islámské strany Ijjáda as-Sámarrá'ího. Podle očitých svědků výbuch zneškodnil jedno auto a zranil dva Sámarrá'ího strážce.

Dopoledne zasáhl výbuch bomby na silnici mezi Fallúdžou a Saqlawíjí americkou kolonu, zneškodnil Humvee a zranil v něm čtyři vojáky, jednoho z nich vážně.

Na hlavní ulici Iskandaríje narazila na bombu policejní hlídka. Výbuch vyřadil z provozu její dvě vozidla, dva policisty zabil a další dva zranil.

Pokračoval soudní proces se Saddámem Husajnem

Bývalý prezident se na něj dostavil s voláním: "Pryč se zrádci! Pryč s Bushem!" Za zrádce později označil také Džalála Tálabáního a obvinil své strážce z bití jeho nevlastního bratra Barzána. Nakonec prohlásil: "Toto není soud; to je fraška!"

Úterý 14. února 2006

Střelba do civilistů v Hadíthě

Na hlavní ulici v centru Hadíthy začal americký snajpr bez zjevné příčiny střílet na civilní auto se třemi Iráčany a všechny zastřelil.

Další ostřelovač zasáhl v Barwáně východně od Hadíthy jiné auto a jeho řidiče zasáhl do nohy; řidičův bratr utekl a ukryl se v blízkém obchodě. Vojáci pak auto obstoupili, a zraněného muže rovněž bez zjevné příčiny zastřelili ranou do hlavy.

Události ve Fallúdže a okolí

Kolem 14:00 partyzáni pomocí dvou bomb zničili v centru města dvě americká Humvee.

O dvě hodiny později zničila bomba další Humvee poblíž mešity Muhammadíja také v centru města.

Krátce nato zneškodnila bomba v Ámiríjat al-Fallúdža americký tank.

Kolem 18:00 zastřelil ostřelovač ve čtvrti Džawlan amerického vojáka z pěší hlídky.

Pozdě večer najel fidáí s autem naloženým výbušninou v centru Fallúdže do americké kolony, zničil dvě vozidla a podle údajů policejního mluvčího zabil nebo zranil nejméně osm Američanů.

Další ozbrojené akce

U Mušáhady podnikla skupina partyzánů útok na kolonu cisteren s naftou pro americké základny. Spálili tři cisterny a zabili šest řidičů a jejich pomocníků. Vojáci pak město prohledávali dům od domu, hledali partyzány a zatkli 23 místních mužů, které obvinili z útoků proti Američanům a loutkovým silám.

V Tal Afáru zaútočili ozbrojenci na americkou pěší hlídku a zranili tři vojáky, jednoho z nich vážně.

Ostřelování

Čtyři minometné střely zasáhly policejní stanici v Tárimíji. Exploze mj. zabily jednoho policistu a tři zranily.

Večer dopadlo šest minometných střel do amerického štábu v sámarrském hotelu Buhajra.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhla exploze bomby hlídku tzv. národní gardy na hlavní ulici bagdádské čtvrti Qáhira, zneškodnila jedno vozidlo a dva gardisty vážně zranila.

Pod americkou kolonou vybuchla dopoledne bomba na polní silnici v okrsku Arab Džabbúr na jihu Bagdádu, zcela zničila Humvee, zabila dva a zranila rovněž dva vojáky.

Výbuch bomby v průmyslové zóně Ramádí zabil před polednem dva vojáky z americké pěší hlídky a další čtyři zranil, z toho dva těžce.

V Hásibě u Qá'imu zničila exploze bomby jedno z kolony Humvee a zabila v něm tři vojáky.

Kolem 16:00 explodovalo poblíž kontrolního stanoviště tzv. národní gardy v bagdádské čtvrti Karradá auto naložené výbušninou. Exploze zapálila tři vozidla, tři gardisty zabila a dva zranila.

V okrsku Iskán na západě Bagdádu zneškodnila odpoledne exploze bomby americké Humvee a vážně v něm zranila dva vojáky.

Na dálnici jižně od Abú Ghurajb zasáhla k večeru bomba americké obrněné vozidlo, zneškodnila je a zranila v něm tři vojáky.

Atentáty

Při útoku ozbrojenců na kolonu velitele sil rychlého rozmístění byl v Tádží dopoledne zastřelen velitel a jeho řidič.

Plukovníka loutkové policie, pověřeného výcvikem nových policistů, zastřelila dopoledne skupina partyzánů v Durá.

V Tikrítu zastřelili partyzáni iráckého podnikatele, který dodával potraviny a další zboží iráckým loutkovým silám.

Špinavé praktiky prorežimní televize

Ozbrojení muži v uniformách přepadových sil tzv. ministerstva vnitra vyhodili v Bagdádu do vzduchu dům jednoho ze skupiny iráckých sunnitů, kteří byli před měsícem zatčeni.

Podle očitých svědků z bagdádské čtvrti Hurríja patřila většina ozbrojenců k proamerickým Brigádám Badr. Muž, kterému dům patřil, byl podle svědků všeobecně znám svou vysokou morálkou a jako zbožný muslim. Pod vlivem mučení byl přede dvěma dny donucen vystoupit v pořadu "Teror v rukou spravedlnosti" TV al-Iráqíja, která patří šíitské kolaborantské straně Da'wa Ibráhíma Džafarího. Zmučený muž byl donucen přiznat se ke znásilňování a vraždám, k činům, o nichž obyvatelé čtvrti vědí, že by je nikdy nespáchal.

Rada ulamá znovu vydala prohlášení odsuzující činnost TV al-Iráqíja, která vysílá "doznání" vynucená mučením. Loutková irácká vláda ovšem navzdory žádostem rady nečiní nic, aby tyto špinavé praktiky televizi znemožnila.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       27. 2. 2006
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?
27. 2. 2006 20 miliard buněk šedé hmoty Jiří  Drašnar
27. 2. 2006 Michael  Marčák
27. 2. 2006 Jak odolat "událostem století"?
27. 2. 2006 Viliam Buchert: "Tajemství Kateřiny N." Jan  Čulík
25. 2. 2006 Mimozemšťani by neměli šanci Bohumil  Kartous
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Quod licet bovi... Alex  Koenigsmark
27. 2. 2006 Michael  Marčák
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
24. 2. 2006 Jan Čulík a jeho semináře v České republice
27. 2. 2006 Michael  Marčák
27. 2. 2006 Myšlenky chemikovy Boris  Cvek
27. 2. 2006 Chce ČSSD zvrátit mandát ODS z krajských voleb? Boris  Cvek
27. 2. 2006 Opium moci, násilí a víry Vladimír  Rott
27. 2. 2006 O stranách, barvách a lidech Ladislav  Žák
27. 2. 2006 Francie: Šok z vraždy židovského mladíka Simone  Radačičová
27. 2. 2006 Absurdita v Brně Miroslav  Šuta
27. 2. 2006 Popírač Ransdorf Jaroslav  Kuba
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
24. 2. 2006 Grebeníčkova politická závěť
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
27. 2. 2006 Bojovat proti terorismu je nutné Alexandr  Černý
27. 2. 2006 Války jsou vedeny sofistikovaně Andrea  Cerqueirová
26. 2. 2006 Leteckou dopravu ohrožují jedovaté zplodiny
27. 2. 2006 Populismus - tentokrát selhávající František  Schilla
27. 2. 2006 Kdo vlastně jsou? Josef  Vít
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
25. 2. 2006 K demonstraci zdravotníků Jan  Mertl
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005