10. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 2. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

19letá Áiša Ahmad Umar z bagdádského okrsku Hurríja byla do loňského roku studentkou ekonomické fakulty bagdádské univerzity, pak byla ze svého domu odvedena a označena za teroristku a uvězněna v Abú Ghurajb. Její matka Umm Áiša řekla korespondentovi Mafkarat al-Islam: "Má dcera dnes stráví 400. den ve vězení a dosud nebyla propuštěna." Ona a její manžel se s jejím případem obrátili na tzv. irácké ministerstvo lidských práv a ministerstvo pro záležitosti žen. Dvakrát se jim podařilo dceru ve vězeňském táboře navštívit; pak jim stráž popřela, že tam stále je, a tvrdila, že všechny ženy byly z Abú Ghurajb propuštěny. Důvodem jejího zatčení bylo, že Áišin bratr byl velitelem odbojového oddílu v Bagdádu a někteří donašeči okupantům řekli, že musí zatknout buď jeho sestru nebo matku, chtějí-li, aby se jim vzdal. Áišin otec řekl: "Okupanti nevědí, že její bratr padl před měsícem v bitvě o Qá'im."

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 16. ledna 2006

Fallúdža terčem nového útoku

V noci na neděli došlo ve čtvrti Nazal k boji příslušníků odboje s americkými vojáky. Vzájemná střelba trvala téměř hodinu, dva američtí vojáci zabiti a čtyři zraněni, padl jeden z povstalců a další byl zraněn. Američané pak zesílili hlídky ve městě a u východů z něho.

V časných ranních hodinách zahájili američtí vojáci a kolaboranti prohledávání domů a zatýkání v severovýchodních částech města. Dveře řady domů přitom zničili granáty a trhavinami, domy vyrabovali, zničili zařízení a zatkli desítky lidí, které podezřívali z útoků proti sobě.

Mluvčí irácké loutkové armády ve Fallúdže Náhí al-Ka'bí prohlásil na ranní tiskové konferenci, že během příštích dnů přijde do města dalších 1 000 amerických vojáků, aby údajně "posílili bezpečnost ve městě". Pokračoval sdělením, že podle jistých informací přicházejí do města ze všech stran "teroristé", kteří získávají zdejší "duchem slabé" lidi a provádějí útoky na americké a irácké ozbrojené síly. Posílené americké a loutkové síly proto plánují další razie a prohledání každého domu ve městě, jakož i zatčení ozbrojenců a každého, kdo by jim pomáhal. Odmítl uvést podrobnosti, od rána však byly uzavřeny všechny vstupy do města a nikdo z obyvatel nesměl město opustit.

Ve 14:00 vybuchla silná bomba v obytném komplexu nedalekého Ámiríjat al-Fallúdža pod kolonou 12 amerických obrněných vozidel a zcela zničila jedno z nich, přičemž nikomu z jeho osmičlenné posádky se nepodařilo z vozidla uniknout.

Ozbrojené akce oboje

Na náměstí Tahrír v centru Bagdádu explodovalo auto naložené výbušninou vedle kolony tzv. národní gardy. Výbuch zničil jedno transportní vozidlo a druhé poškodil. V téže chvíli začal oddíl ozbrojenců zastavenou kolonu ostřelovat z lehkých a středních zbraní, zabil dalších šest a zranil osm gardistů a policistů.

Při odpoledním útoku ozbrojenců na policejní hlídku v Miqdádíji 85 km severovýchodně od Bagdádu shořela dvě policejní vozidla, šest policistů bylo zabito a čtyři zraněni.

Sestřelení vrtulníků

Odbojová organizace Armáda mudžáhidů oznámila, že její členové sestřelili nad Tárimíjí americký vrtulník Apache. Podle místních lidí létaly nad městem dva vrtulníky, z nichž jeden se podařilo zasáhnout. Jeho posádka při pádu zahynula. Oznámení včetně videozáznamu zásahu a pádu letounu umístila organizace na své internetové stránce.

Další vrtulník byl ráno sestřelen nad Mušáhadou severně od Bagdádu. Ten po zásahu explodoval a zřítil se k zemi, jeho posádka také zahynula. Podle zprávy TV al-Džazíra Američané oznámili, že stroj měl dvoučlennou posádku. Podle informace agentury QudsPress však Američané přiznali sestřelení s tím, že šlo o velkou verzi stroje Chinook; také podle místních svědků měl být ve vrtulníku "velký počet" vojáků. Podle jednoho ze svědků šlo vesměs o příslušníky námořní pěchoty, kteří byli na cestě na americkou základnu v Tádží. Vrtulníky Chinook se přitom skutečně užívají zpravidla pro transport vojáků. Agentura AFP přinesla o něco později zprávu, podle níž oznámila organizace Brigády Saláh ad-dína al-Ajjúbího, že vrtulník nad Mušáhadou zasáhla v 7:00 raketou.

Bombové útoky

Při odpolední explozi bomby pod americkou kolonou na silnici vedoucí z Bajdží na jih bylo zneškodněno transportní vozidlo, tři vojáci byli zabiti a tři zraněni.

Na jihu Bagdádu vybuchla bomba pod americkou kolonou mířící do předměstí Durá, zneškodnila tank, zabila v něm dva a zranila tři vojáky.

Další bomba explodovala ve čtvrti Jarmúk na jihozápadě Bagdádu pod policejní hlídkou, zneškodnila jedno vozidlo a tři zbývající poškodila. Zabit byl přitom jeden policista a čtyři zraněni. Zranění utrpěli rovněž dva civilisté.

O něco později zasáhl výbuch bomby v bagdádském okrsku Baládíjat kolonu loutkové armády, zničil transportní vozidlo, usmrtil čtyři a zranil tři vojáky.

Na ulici Abú Nuwás v centru Bagdádu nedaleko tzv. Zelené zóny došlo k výbuchu bomby pod kolonou pancéřovaných automobilů bezpečnostní služby. Bomba vážně poškodila jedno z aut a zranila tři žoldáky.

Na bombu najela také americká kolona mířící na svou základnu u Habbáníje. Při výbuchu bylo poškozeno jedno Humvee, dva vojáci v něm zabiti a třetí zraněn.

Atentáty

V Kirkúku ozbrojenci zastřelili pobočníka šéfa místní policie ve chvíli, kdy vyšel před svůj dům v jihovýchodní části města.

V Ramádí byl zastřelen šajch Nasr Abd al-Karím al-Fahdáwí, vůdce jednoho z největších místních sunnitských kmenů. Vražda byla odpovědí na jeho kolaboraci s okupanty. Fahdáwí se angažoval v jednáních s okupanty a žádal po místních lidech, aby vstupovali do řad loutkové policie a armády, a svou kolaboraci s okupanty s snažil ospravedlňovat tím, že účast místních lidí v loutkových složkách umožní stažení amerických vojáků z centra města na základny kolem Ramádí.

Úterý 17. ledna 2006

Neúnavný fallúdžský střelec ohrožuje Američany

Ve 14:15 Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí okupanti vypsali odměnu 100 000 dolarů za informaci o fallúdžském ostřelovači, členovi odboje, který v posledních dnech zlikvidoval už 15 amerických vojáků. Pomocí amplionů na autech projíždějících po městě slibovali okupanti obyvatelům města odměnu za jakoukoli sebemenší informaci. Američané mu strojí léčky, podnikají útoky, zřizují kontrolní stanoviště a prohledávají domy, ale marně. Zvláště v posledních dvou dnech uzavřeli a prohledali několik čtvrtí města, pozatýkali místní muže a snažili se od nich nějaké informace o ostřelovači získat. Někteří z nich byli později propuštěni a prohlásili, že je vojáci ve snaze něco zjistit bili. Organizace Armáda mudžáhidů nedávno zveřejnila videozáznam se zprávou o zastřelení 10 Američanů tímto ostřelovačem.

Ve 20:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že ostřelovač navzdory všem opatřením před malou chvílí zastřelil v centru města před obchodem s oděvy pro ženy dalšího amerického vojáka. Poté následovala další neúspěšná americká razie.

Blokáda Ramádí a Mušáhady

V reakci na pondělní sestřelení vrtulníku nad městem a smrt jeho posádky vyhlásily ráno americké síly a jejich lokajové v Mušáhadě zákaz vycházení a v doprovodu vrtulníků a obrněných vozidel uzavřely hlavní tepny města, jakož i všechny vstupy do něho. Školy a úřady zůstaly zavřeny, vojáci oznámili, že zastřelí každého, kdo zákaz vycházení poruší. Přesto všechno vybuchla odpoledne ve čtvrti Makárim v centru Mušáhady bomba, zneškodnila tank, zabila dva americké vojáky a dva zranila.

Krátce před polednem obklíčili američtí vojáci okrsek Bú Džábir na severovýchodě Ramádí, vyhlásili zákaz vycházení a začali dům vedle domu prohledávat. Akce se účastnilo přes 100 amerických vozidel jako obvykle doprovázených vrtulníky.

Bombové útoky

Dopoledne došlo na hlavní ulici v Miqdádíji k výbuchu bomby pod policejní hlídkou, při němž bylo zneškodněno hlídkové vozidlo, tři policisté zabiti a čtvrtý zraněn.

Silná bomba vybuchla v bagdádské čtvrti Wahda pod kolonou tzv. Irácké národní gardy, zcela zničila dvě transportní vozidla, zabila 19 gardistů a pět dalších zranila.

Ve východní části Fallúdže narazila na bombu americká kolona; exploze tu poškodila transportní vozidlo a zranila v něm tři vojáky, jednoho vážně.

Bomba explodovala také v Džalawlá severovýchodně od Bagdádu. Tady zasáhla a zničila transportní vozidlo loutkové armády, zabila v něm čtyři a zranila tři vojáky. V centru téhož města vybuchla krátce nato pod kolonou loutkové armády další bomba, zabila jednoho vojáka a čtyři zranila, jednoho z nich vážně.

Na polní silnici jižně od Latífíje zneškodnil výbuch bomby americké Humvee, zabil v něm dva a zranil další dva vojáky.

Odpoledne se terčem dvou bombových útoků staly policejní hlídky v Kirkúku, zničily jedno a poškodily druhé vozidlo, jednoho policistu zabily a tři zranily.

V jižní části Mosulu najela na bombu americká kolona, zničila hledačku min a zabila vojáka, který ji obsluhoval.

Mezi Ridwáníjí a Abú Ghurajb zasáhla exploze bomby americkou hlídku několika Humvee, jedno zneškodnila a zranila v něm čtyři vojáky, dva z nich vážně.

Auto zaparkované na kraji ulice v Qá'imu explodovalo kolem 17:00 pod kolonou amerických vojáků. Podle očitých svědků se jedno z vozidel v koloně vzňalo, bližší informace o ztrátách však nebyly dostupné.

Další americkou kolonu zasáhla bomba na hlavní ulici Chálidíje. Zneškodnila obrněné vozidlo, jednoho vojáka zabila a tři další ve vozidle zranila.

Ve 14:15 došlo asi 5 km severně od Karbaly blízko hrobky Džalíla Abdalláha ibn Džafara at-Tajjára k výbuchu bomby pod americkou kolonou, z níž bylo několik vojáků zabito či zraněno a zničeno jedno vozidlo. Jako obvykle i tady pak začali Američané mezi okolním obyvatelstvem zatýkat sunnity.

Ostřelování

Osm minometných střel dopadlo ze dvou stran na společný americko-irácký štáb v Júsufíji.

Sedm minometných střel vypálil odboj na americkou základnu v jižní části Baládu. Čtyři z nich zasáhly přímo základnu, zbývající tři dopadly do průmyslové zóny města a poškodily průmyslové závody a několik zaparkovaných aut.

Atentáty

V bagdádském předměstí Durá zastřelila skupina mudžáhidů důstojníka sil tzv. ministerstva vnitra, útočníkům podařilo zmizet.

V Ghazálíji v západním Bagdádu zastřelili odpoledne povstalci tamního velitele Brigád Badr Sajjida Husajna Ahmada, pobočníka vůdce strany SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma.

Další ozbrojené akce

Ve čtvrti Mu'allimín na bagdádském předměstí Durá ozbrojenci zaútočili na policejní hlídku, zabili dva policisty a třetího zranili.

Na hlavní ulici Tárimíje unesli odpoledne neznámí muži čtyři příslušníky tzv. národní gardy. Jednoho z nich o něco později propustili. K únosu nepřihlásila žádná odbojová organizace, v oblasti však vládne značné napětí, protože Američané tu ráno vyhlásili zákaz vycházení a celý region uzavřeli.

Středa 18. ledna 2006

Americká operace v oblasti mezi Hítem a Baghdádí

Na území podél Eufratu mezi městy Hítem a Baghdádí zahájili američtí vojáci spolu s iráckými zrádci vojenskou operaci. Uzavřeli hlavní i vedlejší silnice a vyhlásili zákaz vycházení. V oblasti shazovali letáky s oznámením, že zahajují operaci Wádí al-Džundí (Údolí vojáka), která má oblast zbavit "teroristů".

Ničení domů v Bajdží

Okupační vojáci zničili v okrsku Síníja na jihozápadě Bajdží dva domy, patřící dvěma bratrům. Budovy obložili po vzoru sionistů trhavinou, vyhnali jejich obyvatele a vyhodili domy do povětří. Trosky pak srovnali se zemí buldozery. Majitele obou domů bez jakéhokoli vysvětlení zatkli.

Ostřelování

Dopoledne vypálil odboj minimálně deset silných minometných střel ráže 120 mm na americkou základnu na bagdádském mezinárodním letišti.

Terčem dalšího útoku se stal štáb amerických a loutkových sil severně od Chálidíje. Tamní pole zničili vojáci před časem buldozery a místní lidi vyhnali z jejich domů, obsadili je a proměnili ve vojenské ležení. Sem vypálil odboj čtyři rakety Grad středního doletu, které způsobily značné škody.

Na americký tábor u Habbáníje dopadly dopoledne čtyři minometné střely.

Odpoledne zasáhly další čtyři střely americký štáb ve východní části Fallúdže.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Wahda v západním Bagdádu zaútočili dopoledne ozbrojenci na dům obývaný žoldáky spolupracujícími s loutkovou armádou a sedm z nich zabili.

V Ramádí ostřelovač usmrtil amerického vojáka na pozorovatelně budovy obsazené americkou armádou.

V západní části Mosulu zastřelil odpoledne ostřelovač amerického vojáka z pěší hlídky.

V Tárimíji bylo nalezeno 11 mrtvol loutkových policistů a vojáků, popravených střelou do hlavy.

Bombové útoky

Při explozi bomby pod japonskou okupační hlídkou v jihoiráckém městě Samáwa bylo podle očitých svědků zneškodněno jedno z obrněných vozidel a zraněni čtyři Japonci, z toho dva vážně. Podle zprávy TV al-Džazíra ale Japonsko popírá, že by k nějakému zranění bylo došlo.

Při explozi bomby pod kolonou loutkové armády bylo na silnici k vojenské základně Abú Ubajd v Kútu zničeno jedno vozidlo, zabit jeden voják a tři, mezi nimi poručík, zraněni.

Další bomba zasáhla jižně od Bajdží kolonu několika amerických obrněných vozidel a Humvee, jedno Humvee zničila, dva vojáky zabila a třetího vážně zranila.

Odpoledne došlo také k výbuchu bomby pod policejní hlídkou v Azamíji na severu Bagdádu. Zneškodnila jedno z vozidel, zabila jednoho policistu, zranila další tři a jednoho náhodného chodce.

Únosy

Na vedlejší silnici vedoucí z Dudžajlu na jih do Mušáhady unesli ozbrojenci v policejních uniformách asi 50 zájemců o práci u loutkové policie.

V Tárimíji byl při útoku na svou kolonu unesen podplukovník Ijjád Džumáh spolu s kapitánem Abdalláhem Nadžmem a jedním vojákem tzv. národní gardy.

Oddíl odboje zaútočil v západním Bagdádu na kolonu pancéřovaných automobilů egyptské telefonní společnosti IraQna. Při útoku bylo zabito šest členů ochranky a další dva zraněni. Dva zahraniční inženýři pracující pro společnost, z nichž jeden pocházel z Malawi a druhý z Madagaskaru, byli uneseni. Odboj obviňuje společnost, že pomáhala Američanům při útocích proti jeho oddílům.

Čtvrtek 19. ledna 2006

Blokáda Rutby

Američtí okupační vojáci v doprovodu letadel a bojových vrtulníků obklíčili v noci na čtvrtek západoirácké město Rutba, uzavřeli všechny vstupy do města a východy z něho. Podle informací očitých svědků zatkli 120 obyvatel ve věku od 15 do 50 let a pomocí amplionů vyzývali obyvatele, aby jim vydali arabské a cizí ozbrojence. Všech 120 zatčených však bylo z řad civilistů, nebyl mezi nimi jediný ozbrojenec.

Odboj mezitím za svítání zaútočil ve východní části města na americký tank. Protože však 90 procent města podléhalo zákazu vycházení, nemohl korespondent Mafkarat al-Islam zjistit výsledek útoku.

Severovýchodně od města vybuchla odpoledne pozemní mina pod Humvee americké námořní pěchoty, zničila je a čtyři vojáky v něm usmrtila. Zatímco tři mrtvoly zůstaly v hořícím vozidle, tělo čtvrtého vojáka bylo výbuchem vymrštěno ven.

Ozbrojené srážky

V noci na čtvrtek došlo k ostrému, celou hodinu trvajícímu boji mezi členy odboje a americkými vojáky v okrsku Mal'ab v centru Ramádí. Několik amerických vozidel bylo zapáleno, rozsah lidských ztrát se nepodařilo zjistit. Ráno ve městě panovalo značné napětí, způsobené rozmístěním značného počtu amerických i loutkových vojáků po ulicích.

Ostřelování

Tři minometné střely zasáhly ráno americký štáb v západní části Fallúdže, z něhož poté stoupaly sloupy kouře.

Sestřelen špionážní letoun

Nad vesnicí Karábíla východně od Qá'imu sestřelil odboj v 18:00 americký bezpilotní špionážní letoun. Kapitán loutkové armády potvrdil, že stroj se po zásahu zřítil na zem. Američané uzavřeli oblast, do níž spadl, a vrak během tří hodin odvezli.

Bombové útoky

Hlídku sil tzv. ministerstva vnitra zasáhl dopoledne výbuch bomby v centru Sámarrá, zničil jedno její vozidlo, šest vojáků zabil a další dva vážně zranil.

Další bomba zasáhla pěší hlídku loutkových vojáků v centru Tal Afáru, tři z nich zabila a dva zranila.

K výbuchu došlo také pod policejní hlídkou v bagdádské Sajjidíji. Těžce poškodil jedno z vozidel a zranil tři policisty a jednoho náhodného chodce.

Před polednem narazila na bombu kolona pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti na náměstí Tajrán v centru Bagdádu. Výbuch jeden automobil zneškodnil a další poškodil, zabil dva žoldáky a čtyři zranil.

Silná bomba explodovala poblíž čerpací stanice Andalús v Basře pod britským tankem, který zničila. Britský konzul ve městě k činu uspořádal tiskovou konferenci, kterou však novináři ve městě přítomní bojkotovali. Dva z nich totiž byli ve chvíli výbuchu bomby poblíž a když se pokusili hořící tank fotografovat, britští vojáci je zbili a zničili jim kamery. Rozsah svých ztrát Britové neoznámili.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby kolonu sil tzv. ministerstva vnitra na dálnici procházející Sajjidíjí v jižním Bagdádu. Ve zničeném vozidle byla čtyřčlenná posádka zabita nebo zraněna.

Bomba explodovala také v Ámiríjat al-Fallúdža pod americkou kolonou, zničila vozidlo, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

K večeru vybuchla v Zubajru jihozápadně od Basry bomba pod kolonou několika britských obrněných vozidel, jedno poškodila a zranila dva britské vojáky.

Tajemník loutkového ministra obrany rezignoval

Informovaný zdroj sdělil agentuře QudsPress, že brigádní generál Sabbáh Abd al-Karím, tajemník loutkového ministra obrany, rezignoval na svou funkci dva týdny poté, co byl jeho vnuk unesen partyzány. Ministr jeho rezignaci přijal. Únosci požadovali jeho odstoupení a značné výkupné. Chlapce unesli 3. ledna, když byl na cestě do školy.

Unesení loutkoví vojáci nalezeni mrtví

Irácká policie nalezla jižně od Dudžajlu 30 těl příslušníků sil tzv. ministerstva vnitra a tzv. národní gardy, které dva dny předtím unesli povstalci.

Pátek 20. ledna 2006

Boje ve Fallúdže

Ve čtvrti Nazal v jižní města došlo po poledni k bojům mezi členy odboje a okupačními vojáky. Podle údajů policejního kapitána byla zničena dvě Humvee a zabito přinejmenším pět amerických vojáků. Kapitán neměl žádné informace o tom, že by byl v boji zraněn či zabit některý z partyzánů. Vyhořel jeden z domů, když střela z amerického tanku zasáhla jeho druhé patro, nikdo však nebyl zabit ani zraněn a bylo vidět ozbrojence, jak pomáhají obyvatelům dostat se z domu dřív, než byl zachvácen požárem.

Razie v Kirkúku

Za svítání zahájily americké a loutkové síly vlnu razií a zatýkání v částech Kirkúku, osídlených sunnitskými Araby. V jejich průběhu bylo zatčeno 44 osob ve věku od 15 do 60 let. Mezi nimi byli i invalidé. Všichni byli v transportních vozidlech odvezeni na americkou základnu na kirkúckém letišti, aniž byl sdělen nějaký důvod tohoto hromadného zatýkání.

Odpoledne byl ve městě vyhlášen zákaz vycházení počínaje 17:00 spolu s hrozbou, že bude zastřelen každý, kdo zákazu neuposlechne a bude chycen na ulici.. V uvedenou hodinu zahájili Američané novou vlnu razií v centru města a v nedaleké Hawídži.

Nálet na Tal Afár

Americká letadla zaútočila odpoledne na dva domy v západní části Tal Afáru a každý dvěma raketami zničila. Přitom bylo zabito 13 lidí, mezi nimi ženy a děti. Záchranné čety prohledávaly trosky, aby zjistily, nejsou-li v nich další oběti. Okupanti žádný důvod útoku nesdělili.

Ozbrojené akce

Oddíl více než 15 členů odboje zaútočil na budovu městské rady u Bajdží, nyní užívanou americkou a loutkovou armádou a místními loutkovými představiteli k jednáním a tiskovým konferencím. Zajali strážce budovy, k hlavnímu vchodu a k základům domu položili trhaviny, načež dům odpálili a zcela jej zničili. Zdroj z řad odboje prohlásil, že budova byla zničena jakožto sídlo okupantů a jejich sluhů; popřel však tvrzení Američanů a loutkového režimu, že strážci budovy byli pobiti.

Bombové útoky

Hlídku složenou z několika Humvee zasáhla bomba ráno u mostu Subajhát 5 km severně od Habbáníje. Podle svědků jedno vážně poškodila, kolik vojáků v něm zranila či zabila, však nebyli schopni určit.

Při ranní explozi bomby poblíž městské čistírny vody ve Fallúdže byli čtyři loutkoví vojáci zabiti a nezjištěný počet dalších zraněn.

Auto naložené výbušninou explodovalo dopoledne nedaleko americké základny Sukkáníja u jihobagdádského předměstí Durá. Zdroj z řad loutkové armády potvrdil, že výbuch zničil obrněné Humvee, neznal však rozsah lidských ztrát. Dodal, že je to třetí útok na Američany tohoto druhu v tomto týdnu.

Ve východní části Tikrítu zabil výbuch bomby jednoho a zranil čtyři americké vojáky. Podle tvrzení iráckých médií měli být při výbuchu zraněni též civilisté, policejní zdroj však jejich zranění popřel.

Odpoledne vybuchla bomba pod policejní hlídkou ve čtvrti Mu'allimín na severu Ba'qúby, jednoho z policistů zabila a dva zranila.

Kolem 17:00 vybuchla v severní části Basry bomba pod britskou hlídkou, zneškodnila britský tank a zranila nebo zabila pět britských vojáků.

Ostřelování

Čtyři minometné střely zasáhly za svítání americký vojenský tábor ve východní části Ba'qúby.

Basra

Guvernér Basry oznámil, že Írán propustí osm iráckých zajatců a předá tělo člena irácké pobřežní hlídky, které zadržel v sobotu 14. ledna při incidentu, v němž íránská pobřežní stráž přišla na pomoc lodi, podezřelé z krádeže irácké ropy. K předání dojde na základě dohody mezi iráckým loutkovým režimem a íránskou vládou.

Irácká pobřežní stráž zajala loď, kterou podezřívala z krádeže ropy, narazila však na odpor íránské stráže, a ta jednoho z iráckých strážců zabila a osm dalších zajala.

Sobota 21. ledna 2006

Ozbrojené útoky

Při útoku partyzánů na hlídku tzv. národní gardy v Abú Ghurajb byla zničena dvě hlídková vozidla a zabito 12 gardistů. Sedm dalších bylo zraněno, zčásti vážně.

V Ramádí zaútočila skupina ozbrojenců na budovu provinční správy v centru města, obsazenou nyní vojskem a představiteli loutkové městské správy. Při útoku shořelo jedno americké vojenské vozidlo.

Oddíl více než 40 příslušníků odboje zaútočil v Ramádí na budovu provinční správy, používanou nyní americkou armádou jako štáb. Čtyřmi raketami S5K zasáhli pozorovatelny kolem budovy a jednu zcela zničili. Zabito bylo několik amerických vojáků včetně nejméně jednoho snajpra.

Bombové akce

Na silnici vedoucí z Kirkúku do Túz Churmátú a dále do Bagdádu zasáhl výbuch bomby kolonu loutkového iráckého prezidenta a kurdského separatistického vůdce Tálabáního. Zraněno bylo pět členů Tálabáního doprovodu včetně jednoho pobočníka; Tálabání sám podle oficiálního sdělení v koloně nebyl.

Exploze bomby jižně od Latífíje zasáhla ráno americkou kolonu několika Humvee, jedno poškodila, zabila dva a zranila také dva vojáky.

Na silnici z Miqdádíje do Sa'díje narazila na bombu další americká kolona, jejíž Humvee bylo rovněž poškozeno a tři vojáci v něm zraněni.

Podobně dopadla kolona na hlavní silnici v okrsku Kan'án 35 km východně od Ba'qúby. V Humvee zneškodněném bombou zemřel jeden voják a dva utrpěli zranění.

Dopoledne vybuchla bomba také pod pěší hlídkou tzv. národní gardy ve fallúdžské čtvrti Dubbat, dva gardisty usmrtila a dva zranila.

V centru Ba'qúby vybuchlo auto naložené výbušninou, které míjela policejní hlídka. Exploze zničila jedno hlídkové vozidlo, druhé poškodila, zabila tři a zranila dva policisty.

Při explozi bomby na dálnici jižně od Júsufíje bylo zneškodněno obrněné vozidlo z americké kolony, v něm byl zabit jeden voják a tři zraněni.

Série explozí čtyř bomb zasáhla americkou kolonu Humvee v okrsku Wazíríja v severovýchodním Bagdádu. Zneškodnila dvě vozidla a poškodila třetí, čtyři vojáky zabila a čtyři zranila.

V západní části Abú Ghurajb zasáhla exploze bomby americkou kolonu, z níž zneškodnila Humvee a zabila nebo zranila jeho čtyřčlennou posádku.

Na hlavní silnici v okrsku Bajdá východně od Qá'imu zničil výbuch bomby americké Humvee a usmrtil v něm tři vojáky.

Také výbuch na polní cestě u Hadíthy zničil Humvee a čtyři americké vojáky v něm zranil.

Ostřelování

Ráno zasáhly tři minometné střely spojený americko-irácký štáb v Durá, z něhož bylo slyšet exploze, následované sloupy kouře.

Další tři minometné střely dopadly na základnu Saqr tzv. národní gardy v Sajjidíji na jihu Bagdádu.

Spojený americko-irácký štáb v Miqdádíji byl ostřelován minometnými střelami a kaťušemi, po jejichž zásazích stoupaly z různých míst komplexu sloupy kouře.

Terčem ostřelování se stala také základna sil tzv. ministerstva vnitra v jižním Bagdádu. Do jejího areálu dopadlo deset kaťuší středního doletu, které zničily část budovy štábu a zapálily dvě vozidla. Zabiti byli tři příslušníci sil a dalších osm zraněno.

Odpoledne vypálil odboj tři rakety Grad středního doletu na bagdádskou tzv. Zelenou zónu.

Tři minometné střely zasáhly kontrolní stanoviště loutkové národní gardy v Tádží na hlavní silnici do Bagdádu. Také štáb tzv. národní gardy v Tádží zasáhlo několik raket středního doletu.

Několik raket a minometných střel zasáhlo společný americko-irácký štáb v západní části Ramádí. Dalších pět minometných střel dopadlo na americký štáb v zabrané zemědělské fakultě na východní straně města.

Několik raketových útoků podnikl odboj na objekty americké armády v Ámiríjat al-Fallúdža. Jejich terčem se ve 14:00 stal dům, v němž si Američané zřídili štáb, další raketa zasáhla americkou pozorovatelnu a zapálila ji. Kolem 18:00 pak dopadla raketa na další americké ležení v obytném komplexu, kde rovněž zapálila pozorovací věž.

Pád vrtulníku, sestřelení dalšího špionážního letounu

V západobagdádském okrsku Šula se zřítil americký vrtulník. Zprávy o příčině jeho pádu se rozcházely. Podle místních lidí jej zasáhla palba ozbrojenců, podle policie šlo o technickou závadu a posádka z něho před pádem vyskočila.

Nad Júsufíjí sestřelili členové odboje další z amerických špionážních bezpilotních letounů.

Neděle 22. ledna 2006

Američtí vojáci prohledávají i ženské nemocnice

V 18:20 Mafkarat al-Islam oznámil, že americké síly vpadly do mosulské ženské nemocnice a zatkly tam 27letou ženu s tím, že její manžel se účastní odboje. Lékař ženské kliniky korespondentovi vylíčil, že do porodnice vpadlo asi 20 vojáků a hledali ženu jménem Ímán Muhammad. Doprovázel je Iráčan se zakrytou tváří, který ji měl zřejmě identifikovat. Ženu, která byla ve třetím měsíci těhotenství a pro nějaké potíže byla hospitalizována, zatkli a odvedli na jednu ze svých základen v Mosulu. Podle údajů místních lidí jde o manželku velitele jedné z mosulských odbojových skupin.

Ozbrojené akce

V Salmán Páku podnikl oddíl odboje v noci na neděli útok na policejní stanici, přičemž zabil pět policistů a tři zranil. Zničena byla část policejní budovy.

V 10:00 zaútočila v Ámiríjat al-Fallúdža skupina ozbrojenců na kontrolní stanoviště loutkových vojáků u vjezdu do obytného komplexu. Po boji bylo okolí asi dvě hodiny uzavřeno.

V Abú Ghurajb zaútočili odpoledne členové odboje na americkou hlídku a v dvouhodinovém boji zneškodnili tři americká vozidla, zabili čtyři vojáky a pět dalších zranili.

Dopoledne došlo v Buhrízu ke dvěma útokům na loutkové síly. Při prvním instalovali partyzáni trhaviny ke dvěma policejním pozorovatelnám, které nejsou během noci obsazeny, a později je odpálili a zcela zničili. Při druhém útoku zneškodnila exploze bomby pickup tzv. národní gardy a zabila nebo zranila v něm čtyři gardisty.

Ostřelování

Kolem 16:00 zasáhlo šest raket Kaťuša štáb iráckých sil poblíž nového mostu v Ámiríjat al-Fallúdža.

Bombové útoky

V Miqdádíji zasáhl ráno výbuch bomby americkou kolonu, zneškodnil Humvee, zabil jednoho a zranil tři vojáky.

Dopoledne vybuchla bomba pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra ve čtvrti Mansúr v západním Bagdádu. Poškodila hlídkové vozidlo a zranila dva kolaboranty.

Další bomba zasáhla v okrsku Salich v severní části Bagdádu policejní hlídku, zneškodnila vozidlo, jednoho policistu zabila a dva zranila.

V poledne zasáhla exploze bomby na hlavní ulici čtvrti Tahrír v centru Ba'qúby policejní hlídku, zničila dvě hlídková vozidla, pět policistů zabila a šest zranila, většinou vážně.

Po poledni došlo v blízkosti ba'qúbského letiště, kde je základna amerických a iráckých sil, k explozi bomby pod kolonou tzv. národní gardy. Výbuch zničil hlídkové vozidlo a zranil čtyři gardisty v něm, dva z nich vážně.

Odpoledne došlo k výbuchu bomby u kontrolního stanoviště loutkové policie v Nahrawánu 25 km jihovýchodně od Ba'qúby. Bomba vážně poškodila policejní vozidlo a těžce zranila dva policisty.

V Bajdží explodovala bomba pod americkou jednotkou. V odpověď na to začali Američané střílet kolem dokola a zastřelili tři vojáky irácké loutkové armády a dalších šest zranili. Vojáci se vraceli ze Šarqatu na severu provincie Saláh ad-dín do Sámarrá.

Ke dvěma bombovým útokům na americké vojáky došlo ve Fallúdže. Při prvním bylo ve čtvrti Šuhadá zneškodněno Humvee a v něm zraněni tři vojáci. Při druhém ve čtvrti Nazal bylo rovněž poškozeno Humvee, jeden voják zabit a druhý zraněn. V noci ze soboty na neděli prohledali Američané jižní čtvrti města a pozatýkali desítky místních lidí, obviněných ze zapojení do útoků proti nim.

Američané přiznali ztrátu dvou pilotů

Americká armáda v pondělí oznámila, že dva piloti jejích špionážních letounů byli v neděli zabiti explozí bomby, když v prostoru Tádží doprovázeli americkou pozemní hlídku. Letci byli příslušníky 586. průzkumné skupiny.

Pondělí 23. ledna 2006

Fallúdža

Dopoledne Mafkarat al-Islam oznámil, že v neděli večer zasáhl ostřelovač na tržišti v centru města amerického vojáka z pěší hlídky a usmrtil ho. Vojáci uzavřeli tržiště, rozbili prodejní stánky, zničili jejich zařízení i zboží, střelce, který je už týdny pronásleduje, však nenalezli.

Odpoledne kolem 16:00 vybuchla na hlavní ulici města bomba pod skupinou amerických vojáků. Ve chvíli, kdy se americké síly začaly rozmisťovat kolem místa výbuchu, zasáhl střelec znovu a zastřelil na fallúdžské hlavní ulici dva Američany. Jejich druhové pak uzavřeli okolní ulice a nařídili uzavřít všechny obchody.

Kromě toho došlo během dne ve městě ke dvěma útokům. Při prvním vypálil odboj pět minometných střel na spojený americko-irácký štáb, při druhém explodovala v centru města bomba pod americkou kolonou, zničila Humvee a zabila tři Američany v něm.

Ozbrojené akce

Oddíl povstalců podnikl kolem poledne v bagdádské Džadíríji útok na kolonu blíže nejmenovaného člena nového "parlamentu", poškodil jeho automobil a zranil dva poslancovy pobočníky.

Američané přiznali, že během pondělí ztratili v Iráku čtyři vojáky. Dva měla zabít bomba v Bagdádu, další dva zahynuli při nehodě vozidla u vojenského tábora Taqaddum v západním Iráku.

Sebevražedné útoky

Dopoledne najel fidáí s autem naloženým výbušninou do kontrolního stanoviště irácké loutkové policie před vchodem do íránské ambasády v bagdádské Sajjidíji, prorazil jeho bezpečnostní zátaras a odpálil se Výbuch zničil tři policejní vozidla, zabil pět policistů a zranil sedm osob, z toho dva civilisty. Kromě toho způsobil škody na budově ambasády.

Kolem poledne explodovalo auto s dalším fidáím na hlavní ulici Mahmúdíje. K explozi zřejmě došlo nedopatřením, protože v té chvíli nebyl poblíž žádný americký ani loutkový voják. Kromě usmrcení sebevražedného útočníka zranil výbuch čtyři civilisty.

Třetí fidáí zaútočil odpoledne na hlavní ulici bagdádské Azamíje na kolonu loutkové národní gardy a zničil dvě vojenská vozidla, zabil pět gardistů a sedm dalších zranil.

Bombové útoky

Ve vesnici Bú Alún západně od Fallúdže najel dopoledne na bombu americký konvoj kamionů se zásobami. Výbuch zapálil jeden kamion a zabil jeho řidiče.

Při dopolední explozi bomby pod pěší hlídkou loutkových vojáků v okrsku Bú Ithá v jižním Bagdádu byli čtyři vojáci zabiti a pět zraněno.

Dopoledne vybuchla v mosulské čtvrti Masárif bomba pod americkou kolonou, zneškodnila obrněné vozidlo, zabila jednoho Američana a tři zranila.

Ve čtvrti Wásití v centru Kirkúku zasáhla exploze bomby policejní kolonu, poškodila hlídkové vozidlo, zabila jednoho a zranila pět policistů.

Na silnici k americké letecké základně v Tádží najela odpoledne na bombu americká kolona několika obrněných vozidel a Humvee, z nichž bylo jedno vozidlo zcela zničeno dva vojáci usmrceni a třetí zraněn.

Na hlavní ulici bagdádské Sajjidíje se odpoledne oddíl ženistů tzv. národní gardy snažil zneškodnit instalovanou bombu, ta však vybuchla, dva z nich zabila a dva zranila.

Basra: vraždění sunnitů pokračuje, Britové zatýkali badristy

Zatímco v období velké muslimské pouti zavládl v Basře relativní klid, po ní se situace ve městě vrátila do původních kolejí. V Zubajru neznámí muži zastavili auto se třemi sunnitskými obchodníky, dva z nich zavraždili a třetího unesli.

Britští vojáci vtrhli do sídla místní správy, úřadu pro vnitřní správu a policie. Tyto orgány jsou všechny ovládány Brigádami Badr. Britové zatkli během razie 14 důstojníků bezpečnostních služeb a v domě jednoho z policejních důstojníků nalezli desítky pušek a množství výbušnin.

Úterý 24. ledna 2006

Nová vlna zatýkání ve městech provincie Anbár

Další razie probíhaly od rána do odpoledne ve čtvrti Ta'mím v západní části Ramádí. Zatýkáni při ní byli jak mladí muži s plnovousem, tak i sedmdesátiletí starci.

Podobná vlna zatýkání proběhla také v Chálidíji, Habbáníji a v Džazíře.

Proamerické rádio Hurríja současně vysílalo zprávu o odměně 500 000 dolarů, která čeká na každého, kdo poskytne informaci o členech odboje nebo o úkrytech zbraní.

400 dní v Abú Ghurajb

19letá Áiša Ahmad Umar z bagdádského okrsku Hurríja byla do loňského roku studentkou ekonomické fakulty bagdádské univerzity, pak byla ze svého domu odvedena a označena za teroristku a uvězněna v Abú Ghurajb. Její matka Umm Áiša řekla korespondentovi Mafkarat al-Islam: "Má dcera dnes stráví 400. den ve vězení a dosud nebyla propuštěna." Ona a její manžel se s jejím případem obrátili na tzv. irácké ministerstvo lidských práv a ministerstvo pro záležitosti žen. Dvakrát se jim podařilo dceru ve vězeňském táboře navštívit; pak jim stráž popřela, že tam stále je, a tvrdila, že všechny ženy byly z Abú Ghurajb propuštěny. Důvodem jejího zatčení bylo, že Áišin bratr byl velitelem odbojového oddílu v Bagdádu a někteří donašeči okupantům řekli, že musí zatknout buď jeho sestru nebo matku, chtějí-li, aby se jim vzdal. Áišin otec řekl: "Okupanti nevědí, že její bratr padl před měsícem v bitvě o Qá'im."

Před několika dny Američané oznámili, že v jejich věznicích je pouze šest žen a ty budou všechny propuštěny. Áišini rodiče se domnívají, že jejich dcera už buď byla zabita, nebo prostě ve vězení zmizela stejně jako desítky dalších zajatkyň.

Sebevražedné útoky

Do kontrolního stanoviště u íránské ambasády v Bagdádu blízko tzv. Zelené zóny najel fidáí s autem. Jeho exploze zneškodnila hlídkové vozidlo, zabila čtyři policisty a zranila 14 osob, z toho tři policisty a 11 zaměstnanců zóny.

Kolem 15:00 se fidáí v autě naloženém výbušninou odpálil uprostřed americké kolony v Hadíthě. Výbuch zapálil dvě vozidla a podle očitého svědectví korespondenta Mafkarat al-Islam usmrtil několik vojáků. Jejich přesný počet už zjistit nestačil, protože další vojáci uzavřeli ulice v okruhu 2 km kolem místa výbuchu.

Ostřelování

Dvě minometné střely zasáhly ráno japonskou okupační základnu v Samáwě.

Čtyři rakety Kaťuša středního doletu dopadly na konzuláty USA a Velké Británie v Basře.

Bombové útoky

Na hlavní ulici čtvrti Rašíd v jižním Bagdádu zneškodnil výbuch bomby Humvee, zabil dva americké vojáky a zranil třetího. Další bomba vybuchla ve čtvrti Karradá ve východním Bagdádu, zneškodnila policejní vozidlo a zranila dva policisty.

V okrsku Kan'án 35 km východně od Ba'qúby zasáhla exploze bomby kolonu několika amerických Humvee, jedno zneškodnila a zranila dva vojáky, jednoho vážně.

Další americká kolona narazila na bombu na hlavní ulici Šahrabánu (Miqdádíji). I tady bylo zneškodněno Humvee a tři vojáci v něm zraněni.

Pěší hlídku loutkové armády zasáhla exploze bomby ve čtvrti Intisár v centru Mosulu, dva vojáky zabila a tři zranila.

Bomba vybuchla také pod britskou hlídkou v Basře, zranila dva vojáky a dva irácké policisty, kteří Brity doprovázeli. Kromě toho narazila na bombu ve čtvrti Andalús další britská hlídka, jíž výbuch poškodil tank. Zranil ovšem také 20 civilistů, většinou studentů z nedaleké školy.

Únos

V Bajdží byli kolem 8:30 uneseni dva němečtí inženýři, kteří pracovali v továrně na saponáty v průmyslovém komplexu u tamní ropné rafinérie. Podle policie je odvedli muži oblečení do uniforem tzv. národní gardy. Podle agentury QudsPress souvisí únos s nedávným obviněním německé špionážní služby, že její agenti poskytovali americké armádě informace o nejvyšších iráckých činitelích včetně Saddáma Husajna a pomáhali jí tak při agresi proti Iráku.

Středa 25. ledna 2006

Qá'im

Zdejšímu odboji se podařilo zmocnit se zásilky amerických střel Awghly, naložených ve vlaku směřujícím do východní a jižní části země k íránským hranicím. Rakety jsou určeny k ručnímu odpalování a odboj se současně s nimi zmocnil i odpalovacích zařízení.

Obyvatelům města a nedalekého Ubajdí nabídli američtí okupační představitelé kompenzaci za jejich domy, jichž byly celé stovky srovnány se zemí při útocích proti městu. "Kompenzace" by měla činit 69 dolarů na rodinu, což nestačí ani na opatření základních potřeb, o obnově zničeného domu vůbec nemluvě. Mnozí obyvatelé města proto odmítli peníze převzít a prohlásili, že to nestačí ani na nová okna.

Napjatá situace ve Fallúdže

Po opakovaném zatýkání a útocích amerických i loutkových vojáků se rada kmenových vůdců, místní rada duchovních a představitelé řady organizací ve městě rozhodli zrušit pravidelné schůzky s představiteli americké a loutkové armády. Pohrozili vyhlášením generální stávky, která zastaví veškerý život ve městě, pokud budou vojáci pokračovat v kurzu otevřeného nepřátelství vůči obyvatelstvu města. Toto chování nutně dohání obyvatele k násilné konfrontaci.

Korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že k tomuto prohlášení došlo po vlně hromadného zatýkání, k němuž v posledních dnech došlo při marném pátrání po nepolapitelném ostřelovači. Vojáci při pátrání ztloukli řadu osob, vtrhli dokonce i na kliniku a začali tam vyslýchat pacienty, bili je a snažili se z nich vymámit informace či dokonce přiznání.

Podle agentury QudsPress cítí Fallúdžané vůči americkým vojákům po denně opakovaných raziích hlubokou zášť. Ve středu ráno bylo v centru města zatčeno 15 lidí a odvedeno na americkou základnu. Normální život je ve Fallúdže za těchto podmínek zcela nemožný.

Razie v Abú Ghurajb

Zasvítání zahájili Američané s obvyklou leteckou podporou další vlnu razií a zatýkání v různých částech Abú Ghurajb a ve vesnicích Abú Munajsir a Sámilát. Zatkli dalších více než 100 lidí. Podle očitých svědků byl při razii zabit 70letý muž, jehož americký (podle některých zpráv irácký) voják udeřil tak prudce pažbou pušky, že muž padl na zem a zabil se.

Agentura QudsPress uvedla, že této razii v úterý předcházela podobná razie v Sajjidíji na jihozápadě Bagdádu, kde už byla pozatýkána většina mužů v produktivním věku nad 15 let.

Vražda imáma v Sámarrá

Síly tzv. ministerstva vnitra zastřelily imáma Buchárího mešity v sámarrské čtvrti Qádisíja šajcha Karíma Džásima Mustafu, když se přiblížil ke kontrolnímu stanovišti na severním okraji města. Podle policejní zprávy slyšeli vojáci nějakou střelbu a protože nevěděli, odkud se ozývá, začali střílet různými směry a jedna kulka přitom imáma zasáhla do hlavy. Svědkové události však tvrdili, že žádná předchozí střelba nebyla, imám se přiblížil ke stanovišti a vojáci, kteří vesměs patří k šíitským milicím, na něj bez předchozího varování začali střílet. Šajch se stal jedenáctým sunitským duchovním, zabitým v Sámarrá během jediného roku.

Šíitští kolaboranti "čistí" Nadžaf

Podle informace nadžafských sunnitů probíhá v městě i provincii Nadžaf už týden kampaň směřující k vypuzení sunnitů z některých částí města. Členové šíitských Brigád Badr sloužících USA doprovázení loutkovou policií je vyzývají, aby město opustili a odešli do střední, severní nebo západní části země, kde žije většina sunnitů. Sunnité se obrátili na vůdce velkých a mocných místních kmenů a na guvernéra města. Ti incidenty odsoudili, ale tvrdili, že o kampani nic nevědí. Nátlak na sunnity po tomto jednání však ještě vzrostl. Došlo to tak daleko, že čtyři sunnité byli zabiti a dvacet dalších uvězněno.

Jeden ze sunnitů oznámil, že s bandou těch, kdo vpadli do jeho domu v západním Nadžafu, aby jej přiměli k odchodu, byl také Íránec, a že "jeden z iráckých důstojníků žádal, abychom opustili město dřív, než budeme vyhnáni násilím."

Ve vesnicích kolem Nadžafu žije celkem 75 sunnitských rodin, z toho 30 už zažilo výhrůžky a výzvy k odchodu, ostatní čekají, kdy na ně dojde. Většina z nich se nemůže vystěhovat prostě proto, že na to nemá dostatek prostředků.

Zastřelen irácký reportér, který filmoval zničené americké vozidlo

Americký ostřelovač zastřelil v noci na středu Za'ala Šajhána Mahmúda, ramádského korespondenta bagdádské televizní stanice patřící Irácké islámské straně, který se pokoušel filmovat americké vozidlo zničené téhož dne v centru města.

Ohlášeno propuštění 424 vězňů

Podle zprávy tzv. ministerstva spravedlnosti plánují Američané ve čtvrtek propustit z věznic Abú Ghurajb a Bucca 424 vězňů, mezi nimiž by mohlo být i pět žen označených za "teroristky". Na dotaz korespondenta Mafkarat al-Islam, zda očekávané propuštění souvisí s únosem americké novinářky Jill Carollové, soudce Muhammad Rašíd odpověděl, že mezi únosem a propouštěním neexistuje žádná souvislost, odmítl sdělit celkový počet žen držených v amerických věznicích s tím, že počet nezná, neboť v rukou amerických okupačních sil je dosud spousta vězňů.

Tento počet se odhaduje na 12 000. Podle zdroje agentury QudsPress drží Američané ve vězení osm iráckých žen, po propuštění pěti tam tedy zůstanou ještě tři, jejichž případy budou okupanti "studovat". Proti propouštěným pěti ženám nebylo podle agentury vzneseno žádné obvinění a k jejich propuštění dojde na základě dohody mezi tzv. ministerstvy vnitra, spravedlnosti a lidských práv a americkou armádou.

Zatýkání badristů, kteří páchali bombové útoky v Basře

Představitelé britské armády na tiskové konferenci oznámili, že zatkli 14 členů iráckých bezpečnostních služeb, kteří se podíleli na "sabotážích teroristů za pomoci zahraniční zpravodajské služby", čímž byla míněna íránská.

Britové v úterý prohledali nejdůležitější úřady ve městě a zatkli 14 jejich zaměstnanců včetně majora z místního zpravodajského útvaru a dalších vyšších důstojníků. Velitel 7. brigády britských sil v Basře generál Patrick Marriot na středeční tiskové konferenci řekl, že se všichni podíleli na bombových útocích a na organizaci atentátů na přední osobnosti města ve snaze destabilizovat situaci. Tvrdil, že Britové mají k dispozici dokumenty a videonahrávky dokazující jejich účast na zmíněných činech, jakož i dokumenty, dokazující jejich vztahy se zpravodajskou službou "cizího státu".

V úterý večer se sešla provinční rada, složená výhradně ze šíitů, a vydala prohlášení, v němž zatčení 14 osob odsoudila a vyzvala Brity, aby je do středečních 15:00 bezpodmínečně propustili.

Sebevražedný útok

V ranních hodinách najel fidáí v Záwiji jihozápadně od Fallúdže do americké kolony. Exploze úplně zničila dvě Humvee, zabila pět vojáků a dva zranila.

Ostřelování

Korespondent QudsPress v Chálidíji oznámil, že rakety typu Ra'd a Taríq z arzenálu bývalé irácké armády zasypaly ráno americkou leteckou základnu v Habbáníji, kde způsobily hotové zemětřesení, následované plameny a sloupy kouře. Američané v odpověď na tento útok uzavřeli Chálidíji a začali prohledávat město i okolí.

Sedm minometných střel dopadlo kolem 22:00 do prezidentského paláce ve čtvrti Arabí v centru Mosulu, z něhož si američtí okupanti zřídili svůj štáb. Vojáci pak i tady uzavřeli celou čtvrť a čtyři z pěti mostů ve městě; na pátém postavili stráž a projíždějící auta podrobně prohlíželi.

Byl sestřelen další špionážní letoun

Stalo se tak nad mosulskou čtvrtí Zahra. Bezpilotní špionážní stroj po zásahu okamžitě spadl na zem.

Bombové útoky

V noci na středu zasáhla bomba policejní hlídku v bagdádské Džadídě, poškodila jedno z jejích vozidel a zranila čtyři policisty.

Ráno došlo k prudké explozi v Irbílu, při níž byli podle oficiálního sdělení policie zabiti tři pešmergové a čtyři zraněni. Těžce poškozeny byly přitom dva pickupy.

Dopoledne vybuchla bomba pod hlídkou americké námořní pěchoty v centru Mundhiríje u íránské hranice a usmrtila čtyři mariňáky. Podle poznámky korespondenta Mafkarat al-Islam šlo o první operaci odboje v tomto městě za poslední měsíc.

Motocykl odstavený v okrsku Báb aš-šarqíja v centru Bagdádu a naložený trhavinou explodoval ve chvíli, kdy jej míjela policejní hlídka. Kromě tří policistů byli zraněni také dva civilisté a poškozeno několik okolních obchodů.

V bagdádském předměstí Durá zničily dvě bombové exploze během 24 hodin čtyři policejní auta, zabily sedm policistů a šest zranily.

Čtvrtek 26. ledna 2006

Razie v Tikrítu

Irácká policie doprovázená americkými vrtulníky provedla časně ráno razii v pěti čtvrtích Tikrítu, zatkla 19 osob různého věku a zkonfiskovala 33 kusů lehkých zbraní bez ohledu na to, že jejich majitelé měli k jejich držení oficiální licence. Po celou dobu prohledávání domů nad nimi nízko létaly vrtulníky. Podle policejního mluvčího byla razie provedena na základě informace, že se v těchto čtvrtích zdržují "teroristé".

Ozbrojené akce

U silnice severně od Habbáníje nalezli ráno američtí vojáci pohozená těla čtyř tlumočníků usmrcených střelnou ranou do hlavy, kteří pracovali na habbáníjské americké základně. Podle údajů z nemocnice pocházeli mrtví muži z Bagdádu, Hillá a Kútu; zabiti byli zřejmě 2-3 dny předtím, než byla jejich těla objevena.

Kolem 14:00 zaútočila skupina členů odboje v Ámiríjat al-Fallúdža na pěší hlídku asi 15 amerických vojáků. Protože vojáci pak ihned okolí uzavřeli, prohledávali domy a pátrali po partyzánech, nemohl korespondent Mafkarat al-Islam zjistit, jak střet dopadl.

Ostřelování

Ráno zasáhlo pět raket americkou základnu východně od Fallúdže. Nedaleko pracující stavební dělníci je viděli dopadnout do objektu, odkud pak stoupaly sloupy kouře. Zásah potvrdil i policejní zdroj, který dodal, že Američané odpověděli dělostřeleckou palbou do míst jižně od Fallúdže, odkud podle nich byly rakety vypáleny. Nezasáhly však nikoho a nezpůsobily ani žádné škody.

Kolem 7:00 dopadly dvě minometné střely do bagdádské tzv. Zelené zóny, asi 100 metrů od americké ambasády; policejní zdroj neměl zprávy o tom, zda došlo ke ztrátám, udal pouze, že půl hodiny po zásahu stoupal ze zóny kouř.

Bombové útoky

Ve čtvrti Mahdíja na bagdádském předměstí Durá explodovala ráno bomba pod americkou hlídkou, poškodila Humvee, dva vojáky zabila a několik dalších zranila.

Kolem 9:00 zasáhl výbuch bomby hlídku loutkové armády v Isháqí asi 100 km severně od Bagdádu v provincii Saláh ad-dín. Poškodil hlídkové vozidlo, zabil pět a zranil dva vojáky.

V poledne explodovalo v Tal Afáru auto naložené výbušninou a odstavené na kraji prašné silnice. Ozbrojenci, kteří jej tam dopravili, vyzvali obyvatele okolních domů, aby se k autu v nejbližších hodinách nepřibližovali, hlídali si děti a nechali si v domech otevřená okna a dveře. Vozidlo pak odpálili, když se přiblížila kolona amerických obrněných vozidel. Exploze jedno vozidlo poškodila a těla vojáků z něho vymrštila na střechy blízkých domů. Loutková armáda pak blízko místa výbuchu zřídila kontrolní stanoviště a zabraňovala komukoli v přístupu.

V odpoledních hodinách zasáhl výbuch bomby v Džazíře severně od Ramádí americkou hlídku a zabil nebo zranil čtyři příslušníky 7. divize námořní pěchoty. Podle očitých svědků pak ostatní vojáci střelbou po okolí zabili civilistu a zranili další dvě osoby, z nichž jedno bylo sedmileté dítě.

Další bomba explodovala odpoledne v Latífíji pod obrněným Humvee, které zničila a zabila v něm čtyři příslušníky americké námořní pěchoty. Korespondent Mafkarat al-Islam, který tento údaj získal od majora loutkové armády, k tomu poznamenal, že podle statistické zprávy tiskového centra pro mír a válku v Bagdádu za květen 2005 přiznává americká armáda v Iráku jen 30 procent svých skutečných ztrát.

Atentáty

U Baládu zasáhla bomba kolonu loutkového ministra průmyslu Usámy an-Nadžafího mířícího do Mosulu. Jak sdělil mluvčí ministerstva, ministr přežil pokus o atentát nezraněn, zabiti však byli tři jeho strážci. Dodal, že šlo o šestý útok na ministrův život od jeho nástupu do funkce v roce 2005. Nadžafí pak odvolal návštěvu Mosulu a vrátil se do Bagdádu.

V Kirkúku podnikla skupina partyzánů v 6:00 útok na dům soudce Džábira al-Džaffa, který se specializoval na případy tzv. terorismu (tedy na procesy s příslušníky odboje), povraždili nejprve čtyři strážce domu, a pak soudce a jeho syna, poručíka místní policie.

Další skupina zaútočila na ředitele kirkúckého vedení proamerického separatistického Vlasteneckého svazu Kurdistánu, 50letého Džum'u al-Hadždže Rašída a usmrtila jej.

Propouštění vězňů

Po zprávě tzv. ministerstva vnitra o chystaném propuštění 424 vězňů z věznic v Abú Ghurajb a Bucca včetně pěti žen se před těmito zařízeními shromáždily stovky Iráčanů v naději, že mezi tímto malým počtem šťastných budou i jejich blízcí. V Abú Ghurajb dovolilo vedení tábora davům příbuzných zůstat 300 metrů od první hradby kolem tábora a tam čekat na vězně, z nichž někteří už v táboře strávili dva roky.

Jen několik hodin poté, co bylo oznámeno plánované propuštění pěti iráckých vězeňkyň, prohledali příslušníci americké námořní pěchoty časně ráno dům v mosulské čtvrti Qáhira, patřící muži hledanému pro podezření ze spojení s odbojem. Protože muže nenašli, zatkli jeho dvě sestry ve věku 25 a 30 let. Odvedli je na svou základnu Ghazlání a oznámili, že je budou držet v zajetí, dokud se jim jejich bratr nevzdá

Pátek 27. ledna 2006

Razie v Hadíthě, zatýkání v Bagdádu

Síly tzv. ministerstva vnitra (Magháwir) vtrhly ráno v minimálně 10 vozidlech do čtvrti Hurríja v severovýchodním Bagdádu a začaly prohledávat domy a zjišťovat, ve kterých žijí sunnité. 16 sunnitů pak zatkly. Otec jednoho ze zatčených uvedl, že syna zatkli, jakmile slyšeli jeho jméno Umar, což je jméno užívané sunnity, a dodal, že patří ke kmeni Džabbúr.

Už potřetí během posledních deseti dnů začali ráno američtí vojáci, doprovázení loutkovými vojáky a vrtulníky, v Hadíthě prohledávat domy a zatýkat. Ve čtvrtích Šurta, Dubbat, Haqláníja a Hawídža zatkli 50 osob ve věku 15-50 let. Domy přitom ničili a kradli cennosti a peníze.

Několik vězňů propuštěno, další zavražděni

Imám mešity Safwat ar-Rahmán v Ramádí šajch Adnán Muš'al, který byl před rokem zatčen pro podezření, že patří k odbojové organizaci Armáda partyzánů sunny (Džajš ansar as-sunna), byl propuštěn z amerického vězení. Podle příbuzných se tak stalo proto, že ho ranila mrtvice.

Američané propustili také bývalého velitele ramádské policie brigádního generála Šákira Muhammada Sabbára, který byl zatčen poté, co vešlo ve známost, že v únoru 2005 vydal odboji arzenál zbraní určených pro loutkovou policii. V čistírně vody v Rustamíji na jihu Bagdádu nalezla policie nahá těla deseti sunnitů, zatčených v neděli 22. ledna silami tzv. ministerstva vnitra. Podle informace zaměstnance márnice nemocnice Jarmúk byly na tělech patrné známky silného mučení a všichni byli usmrceni střelnou ranou do hlavy.

Rada ulamá požádala o přísné vyšetření vraždy jednoho ze svých členů silami tzv. ministerstva vnitra (Magháwir) šajcha Abd al-Karíma Džásima as-Sámarrá'ího, imáma sámarrské Bucharího mešity. Jeho vraždou stoupl počet členů rady zavražděných loutkovými silami na 112.

Šíitští kolaboranti pronásledují Palestince žijící v Iráku

Loutkové síly tzv. ministerstva vnitra, známé jako Husajnova brigáda, zatkly v noci na pátek v bagdádském okrsku Baládíjat deset Palestinců. Nejméně 70 vojáků vtrhlo do obytného komplexu obývaného Palestinci, několik domů prohledali, pokradli zlato a peníze a zatčené bez vysvětlení odvedli. Palestinci se většinou domnívají, že cílem perzekuce je vyhnat je a obsadit jejich domy. Zvláště šíitské Brigády Badr, čítající 30 000 mužů plus jejich rodiny, z nichž mnozí se do Iráku vrátili po letech života v Íránu, nemají kde bydlet a rádi by se přiživili na vyhnání Palestinců. Jen za rok 2005 bylo proamerickými kolaboranty zavražděno 65 Palestinců.

V Qá'imu okupanti zakázali páteční modlitby

Američtí vojáci zabránili qá'imským věřícím vstoupit do čtyř místních mešit, aby se zúčastnili pátečních společných modliteb. Podle sdělení imáma jedené z mešit šajcha Ahmada al-Mahláwího zatarasili brány mešit velkými obrněnými vozidly a bez dalšího vysvětlení vyhlásili, že páteční modlitby v mešitách jsou zakázány. Věřící se shromáždili na fotbalovém stadionu, aby modlitby vyslechli tam, ale vojáci zakázali i to s tím, že jakékoli shromáždění na veřejném místě je zakázáno. Věřící se i přes tento zákaz modlili, Američané je však ampliony vyzvali k ukončení "mítinku" a pohrozili zatčením všech, kdo odmítnou uposlechnout.

Sebevražedný útok

V Mosulu najel fidáí s automobilem blízko policejní stanice v okrsku Madžmú'a do policejní hlídky a odpálil se, přičemž zabil šest policistů a zranil tři civilisty.

Fallúdžský ostřelovač stále v akci

Tentokrát zastřelil příslušníka americké námořní pěchoty, který patřil k osádce kontrolního stanoviště v centru města. Prohledávání obytných a obchodních budov v okolí nedovedlo Američany k žádnému cíli, po ostřelovači nebylo ani stopy. Zatkli proto alespoň několik prodavačů.

Ostřelování

Na americkou základnu v Sukkáníji v jihobagdádském předměstí Durá vypálil odboj ráno 17 minometných střel. Podle majora loutkové policie šlo o nejsilnější útok na základnu za poslední čtyři měsíce.

Odpoledne zasáhly čtyři minometné střely americkou základnu v Habbáníji.

Útok na policejní hlídku

Odpoledne podnikla skupina ozbrojenců v mosulské čtvrti Muthanna útok na policejní hlídku. V 15minutovém boji byl podle informací policie jeden policista zabit a druhý zraněn; místní lidé, kteří boj sledovali, však tvrdili, že byli zabiti čtyři policisté.

Sobota 28. ledna 2006

Sebevražedný útok

V mosulské čtvrti Jarmúk vjel fidáí s autem naloženým výbušninou do amerického vojenského tábora. Podle očitých svědků odpálil automobil uvnitř tábora, dva Američany zabil a dva zranil a zničil velkou část ležení.

Ostřelování

Čtyři minometné střely dopadly v 7:00 do amerického tábora v Mundhiríji u íránské hranice.

Další čtyři střely zasáhly později štáb amerických sil v Habbáníji západně od Fallúdže.

V 20:00 zasáhl odboj šesti raketami Kaťuša tábor amerických a loutkových voják ve Fallúdže.

Večer ostřeloval odboj minometnými střelami ráže 82 mm budovu provinční správy v Tal Afáru, kde se právě konalo jednání městské rady se zástupci Američanů. Při útoku byl zraněn guvernér města Abdalláh Nadžm a několik dalších lidí.

Kolem 19:00 zasáhlo 15 minometných střel americkou základnu v Habbáníji.

Ozbrojené akce

Kolona 20 cisteren s naftou mířící na základnu loutkové armády v Kirkúku se ráno stala terčem ozbrojeného útoku. Partyzánům se podařilo celou kolonu zničit, přičemž byli zabiti i všichni řidiči cisteren.

Ve čtvrti Muthanna v západní části Mosulu podnikla skupina členů odboje útok na policejní hlídku. Vážně poškodila jedno z hlídkových vozidel, zabila dva policisty a čtyři zranila. K dalšímu útoku došlo ráno v okrsku Arab Džabbúr na jihu Bagdádu. Pod americkou kolonou několika pancéřovaných automobilů, obřích tanků Abrams a obrněných vozidel nejprve vybuchlo pět bomb, po explozích pak partyzáni zahájili na kolonu palbu. Celkem byla zničena tři pancéřovaná auta, dvě obrněná vozidla a jeden tank, přitom bylo 11 Američanů zabito a 12 zraněno. Americká armáda nakonec poslala letadla, aby oblast boje ostřelovala a tím umožnila zbytku kolony uniknout.

V ranních hodinách zaútočil oddíl odboje v Ámiríjat al-Fallúdža na americkou hlídku, v následující půlhodinové přestřelce bylo zničeno Humvee a dva Američané zabiti, třetí voják byl zraněn.

Odpoledne došlo k boji členů odboje s americkými a loutkovými vojáky ve fallúdžské čtvrti Andalús. Partyzáni nejprve zaútočili na iráckou hlídku, Američané na místo dorazili později. Podle svědků byli v boji zabiti dva a zraněni tři loutkové vojáci; rovněž dva Američané byli buď zabiti nebo zraněni.

Bombové útoky

Na hlavní ulici čtvrti Bawwárí v centru Tal Afáru zasáhla ráno exploze bomby hlídku loutkových vojáků, zneškodnila její pickup, dva vojáky zabila a dva zranila.

V centru Fallúdže došlo k výbuchu bomby pod policejní hlídkou, jejíž vozidlo bylo rovněž poškozeno, v něm byl jeden policista zabit a druhý zraněn. Po explozi došlo ještě k přestřelce, ta se však obešla beze ztrát na obou stranách.

Ve 14:00 explodovala v Ámiríjat al-Fallúdža bomba pod pěší hlídkou 15 amerických vojáků, z nichž několik zranila nebo zabila.

Dánsko prodloužilo působení svých vojáků v Iráku

Dánský parlament odhlasoval prodloužení pobytu 530 dánských vojáků v Iráku do 1. Července. Vojáci jsou umístěni v Basře pod britským velením. Pro prodloužení hlasovaly i obě větší opoziční strany -- demokratického socialismu a radikální -- varovaly však, že další prodloužení už neschválí.

Neděle 29. ledna 2006

Razie v Chálidíji

Zasvítání uzavřely americké a loutkové síly město Chálidíji západně od Bagdádu, a zahájily prohledávání většiny jeho čtvrtí dům od domu. Současně byl vyhlášen zákaz vycházení.

Palba na auto usmrtila čtyři Iráčany

Američtí vojáci zahájili ráno z neznámých důvodů z kontrolního stanoviště u Hadíthy střelbu na osobní auto, v němž jela čtyřčlenná rodina navštívit své příbuzné. Zabili přitom všechny -- otce, matku a dvě děti

Ozbrojené akce

Oddíl ozbrojenců zaútočil v okrsku Saríja ve východní části Ba'qúby na kontrolní stanoviště loutkové policie. Způsobili vážné škody na hlídkových vozidlech, zabili jednoho a zranili tři policisty.

V Durá došlo k ozbrojenému útoku na policejní stanici, při němž byla vážně poškozena budova stanice a několik hlídkových vozidel. Současně byli zabiti dva příslušníci sil tzv. ministerstva vnitra a třetí zraněn.

Na hlavní silnici v Dulu'íji přepadl oddíl partyzánů americkou kolonu a zcela zničil Humvee, zabil tři a vážně zranil dva vojáky.

Bombové útoky

V Hawídži jihozápadně od Kirkúku zasáhla exploze auta naloženého výbušninou kolonu tzv. národní gardy, zcela zničila transportní vozidlo Zeal, zabila v něm pět a zranila čtyři loutkové vojáky.

Na hlavní ulici v levobřežní části Mosulu vybuchla pod americkou hlídkou bomba, která zničila jedno Humvee a tři vojáky v něm zabila nebo zranila.

V okrsku Túz jižně od Kirkúku zasáhl výbuch bomby kolonu cisteren s naftou pro základny loutkové armády, zneškodnil jednu cisternu a lehce zranil jejího řidiče.

Výbuch bomby na hlavní ulici Ba'qúby u fotbalového stadionu zasáhl policejní hlídku, zneškodnil vozidlo, zabil jednoho policistu a zranil druhého.

Při explozi bomby v Júsufíji bylo zneškodněno jedno z americké kolony Humvee a zraněni tři vojáci v něm.

Bomba vybuchla pod americkou kolonou také v centru Sámarrá, jedno Humvee zneškodnila a čtyři vojáky v něm zranila, jednoho vážně.

Jednoho amerického vojáka usmrtil výbuch bomby na silnici z Buhrízu do Ba'qúby, jeho dva druhy zranil a jejich Humvee vyřadil z provozu.

Exploze bomby u Tádží vážně zranila zpravodaje americké televize ABC Boba Woodruffa a kameramana Douga Vogta, kteří doprovázeli loutkové vojáky. Po ošetření v americké vojenské nemocnici byli oba dopraveni do vojenské nemocnice americké armády v Německu. Předtím oba opustili americkou jednotku, k níž patřili, protože se chtěli seznámit se životem loutkových iráckých vojáků. Zatímco Američané jezdí v obrněných vozidlech, irácké loutkové armádě byla poskytnuta jen obyčejná transportní vozidla.

Soud s bývalými představiteli státu opět přerušen

Osmé zasedání soudu nad Saddámem Husajnem a dalšími obviněnými bylo krátce po zahájení zase přerušeno. Podle zprávy TV al-Džazíra se Barzán at-Tikrítí pokoušel informovat soud o svém zdravotním stavu (rakovina páteře) a marném požadování lékařské péče. Soudce ho však vyzval, aby přestal a obvinil ho z pokusu o politický projev. Tikrítí nato nazval soud "dcerou kurvy" a byl ze sálu vykázán.

Nato vstal Saddám Husajn s výkřiky "Pryč se zrádci! Pryč s Amerikou!" Stráže násilím odvedly Tikrítího a soudce nařídil vyvedení jednoho z obhájců bývalého prezidenta, který proti zásahu protestoval. Toto rozhodnutí vyvolalo protest všech obhájců. Saddám Husajn s Koránem v ruce označil celý soud za hříšníky, načež soudce strážím nařídil, aby vyvedly i jeho.

Americká agentura AP oznámila, že bývalý americký prokurátor Ramsey Clark, člen týmu obhájců, označil soud za nezákonný.

Další pokusy Američanů a sionistů o podněcování náboženské nesnášenlivosti

Sedm bombových výbuchů zasáhlo v neděli křesťanské kostely v Bagdádu (5), Kirkúku a Mosulu (po 1). V Bagdádu bylo při nich zabito nejméně devět lidí, v Kirkúku bylo vedle tří mrtvých šest zraněno, čtyři mrtví byli hlášeni z Mosulu.

Ačkoli některá média svalovala vinu za útoky na irácký odboj, je zjevné, že čistě sektářský charakter útoků naprosto neodpovídá zájmům odboje, který bojuje za jednotu národa proti okupantům a jejich sluhům. Bývalý irácký velvyslanec v Indii a Vietnamu Saláh al-Muchtár, sdělil, že útoky jsou dílem těch, kdo se od počátku okupace snaží Iráčany rozdělit -- tedy americké a "izraelské" zpravodajské služby. Dodal, že v posledních třech měsících se objevily jisté skupiny a jednotlivci, kteří vyhlašují svou podporu odboji, ale současně při každé příležitosti podporují náboženskou nesnášenlivost, snaží se z útoků na šíitské svatyně obviňovat odboj a šíří všelijaké pověsti o jeho vůdcích.

Pondělí 30. ledna 2006

Střelba na civilní auto

Na civilní auto se dvěma muži, jedoucí z Hadíthy do Baghdádí v západní části Iráku zahájili bez jakékoli příčiny američtí vojáci palbu a oba muže usmrtili.

Boje a zatýkání v Ramádí

Kolem 10:00 došlo na městském stadionu ke střetu mezi partyzány a okupačními vojáky, v němž shořela nejméně dvě americká Humvee a Američané byli nuceni zavolat na pomoc letadla.

V odvetu za tento útok zasáhl kolem 17:00 bombardér F-16 dvěma raketami sportovní klub v centru města a zabil čtyři činitele sportovního klubu. Další letoun zaútočil na část města známou jako Duwar al-Muchábarát, kde raketou zcela zničil dům a zabil v něm 25letou ženu a dalších sedm osob vážně zranil.

Vzápětí po tomto útoku uzavřeli američtí vojáci přístupy do města, vyhlásili zákaz vycházení v centru města a zahájili razii spojenou se zatýkáním, při níž odvedli desítky mužů ve věku 15-50 let.

Sebevražedný útok

V Násiríji prorazil fidáí s autem naplněným trhavinou bezpečnostní bariéru kolem výcvikového střediska sil tzv. ministerstva vnitra, vjel dovnitř a odpálil se u shluku vojáků. Exploze tři z vojáků zabila a 37 zranila, některé vážně. Mezi zraněnými byli tři důstojníci.

Útok na kontrolní stanoviště v Mosulu

Skupina povstalců zaútočila na kontrolní stanoviště loutkových sil u vjezdu do okrsku Kafa'át v Mosulu, zabila čtyři loutkové vojáky a další tři zranila, načež útočníci beze škody zmizeli.

Ostřelování

Na letiště Sa'd v Ba'qúbě, kde si americké a loutkové síly zřídily společnou základnu, dopadly dopoledne tři rakety Kaťuša středního doletu.

Dvě stejné rakety vypálil odboj na štáb tzv. národní gardy v bagdádském předměstí Durá.

Několik silných minometných střel ráže 120 mm zasáhlo americkou základnu jižně od Baládu.

Bombové útoky

Exploze bomby pod kolonou loutkové armády u Azímu severně od Bagdádu v provincii Dijála zničila dopoledne transportní vozidlo, zabila v něm tři vojáky a dalšího zranila.

Na polní silnici u Ridwáníje jižně od Bagdádu došlo k výbuchu bomby pod americkou kolonou, z níž bylo zneškodněno jedno Humvee a čtyři vojáci v něm zraněni, dva z nich vážně.

Další bomba zasáhla hlídku sil tzv. ministerstva vnitra v Durá na jihu Bagdádu, zničila hlídkové vozidlo, šest vojáků zabila a další tři zranila.

Italské ministerstvo obrany přiznalo, že při explozi pozemní miny pod italskou hlídkou asi 70 km východně od jihoirácké Násiríje bylo poškozeno hlídkové vozidlo a do levé ruky lehce zraněn 25letý italský voják.

Ptačí chřipka v Sulajmáníji

Správa severoiráckého města Sulajmáníja oznámila, že ve městě se objevila smrtící ptačí chřipka a vyzvala obyvatele, aby veškerou domácí drůbež zlikvidovali. Na následky této nemoci zemřela 14letá dívka a o několik dnů později její strýc. Další dva případy podobného onemocnění byly dopraveny do sulajmáníjské fakultní nemocnice.

Ačkoli byl zasažen irácký Kurdistán, loutkové ministerstvo zdravotnictví doporučilo zlikvidovat veškeré chované ptactvo v Bagdádu a dalších oblastech Iráku, a to včetně ptáků okrasných. Dr. Muhammad al-Arádží ze sekretariátu ministerstva se k tomu vyjádřil, že pokud nemoc Irák zasáhne, vyžádá si tisíce životů, protože okupace země znemožňuje provádění běžných preventivních opatření.

Úterý 31. ledna 2006

Hadítha

Ostřelovač zasáhl v hadíthském okrsku Chafádžíja dva americké vojáky z pěší hlídky a pak opět beze stopy zmizel.

Američané vyhlásili po městě pomocí amplionů odměnu 11 000 dolarů za informaci vedoucí k dopadení ostřelovače, který je v Hadíthě pronásleduje podobně jako jeho kolega ve Fallúdže, a vylepili po městě plakáty s nabídkou této odměny.

Navzdory slibu vysoké peněžní částky a zoufalému hospodářskému stavu západního Iráku hadíthští obyvatelé rozhodně odmítli Američanům pomoci.

Razie v Hítu, Bajjá a Sámarrá

Američtí vojáci ráno uzavřeli všechny přístupy do Hítu a vyhlásili ve městě zákaz vycházení. Pak až do 13:30 prohledávali domy a zatkli 33 místních lidí ve věku od 15 do 60 let.

Podobně byl uzavřen a prohledáván okrsek Bajjá na jihozápadě Bagdádu, kde byly zatčeny desítky sunnitů.

Uzavřeno bylo od rána rovněž město Sámarrá. I tady byl vyhlášen zákaz vycházení a obyvatelům bylo znemožněno dostat se do práce, aniž byl udán důvod těchto opatření.

11 sunnitů umučeno

U dálnice západně od centra Bagdádu nalezla policie v malém náklaďáku 11 těl neznámých osob zastřelených ranou do hlavy; na tělech byly jasně patrné známky mučení. Mrtvoly byly oblečené, neměly však u sebe žádné doklady. Po oznámení, že byla těla převezena do márnice soudního lékařství, čtyři z nich identifikovaly jejich sunnitské rodiny, takže lze předpokládat, že i ostatní byli sunnité.

Sebevražedný útok

Fidáí s autem naloženým výbušninou zaútočil na kontrolní stanoviště amerických a loutkových vojáků na hlavní ulici v Tádží. Exploze zničila americké Humvee a vozidlo loutkových sil a usmrtila pět vojáků.

Ozbrojené akce

V Azamíji na severovýchodě Bagdádu zaútočil dopoledne oddíl povstalců na hlídku sil tzv. ministerstva vnitra, poškodil jedno hlídkové vozidlo, dva vojáky zabil a třetího zranil.

Při útoku skupiny ozbrojenců na policejní hlídku v mosulské čtvrti Muthanna bylo zneškodněno policejní vozidlo a zabiti či zraněni tři policisté.

Ostřelování

Silná minometná palba zasáhla odpoledne americký štáb u Abú Ghurajb, nad nímž se objevily plameny a sloupy kouře.

Dvě rakety Kaťuša středního doletu dopadly na Američany okupovanou základnu Bakr u Jathribu severně od Bagdádu.

Bombové útoky

V Chálidíji východně od Fallúdže zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, zneškodnil obrněné vozidlo a zranil v něm tři vojáky.

Další americká kolona narazila na bombu na jižním okraji Tikrítu. Exploze zneškodnila Humvee, zabila v něm jednoho a zranila dva vojáky.

Při výbuchu bomby pod americkou kolonou na silnici z Dudžajlu do Baládu bylo zneškodněno obrněné vozidlo, zabit jeden voják a tři zraněni.

Lépe nedopadla ani kolona projíždějící dopoledne Júsufíjí. Výbuch bomby zcela zničil jedno Humvee a zabil tři vojáky z jeho posádky.

Atentát

Raketou středního doletu zasáhl odboj dům velitele tzv. národní gardy Mahmúda Dahháma Badíwího, pověřeného koordinací vojenských operací a usmrtil ho. K akci se prohlášením rozšiřovaným v mešitách přihlásila organizace Armáda partyzánů sunny.

Americké rakety poslouží odboji

Zdroj blízký iráckému odboji sdělil agentuře QudsPress, že rakety, jichž se odboj před dvěma týdny zmocnil u Qá'imu, jsou nyní distribuovány odbojovým organizacím ve třech iráckých provinciích. Dodal, že Američané podnikli několik pátracích akcí včetně operace Wádí al-Džundí v údolí Eufratu, aby rakety získali zpět, ale bez úspěchu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       10. 2. 2006
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu
11. 2. 2006 Vysoký činitel CIA: Bush si vybíral z výzvědných informací jen, co se mu hodilo
11. 2. 2006 Dánský deník Jyllands-Posten odmítl publikovat karikatury Krista
12. 2. 2006 Fundamentalismus Zdeněk  Bárta
12. 2. 2006 Zákon je holt zákon Zdeněk  Bárta
12. 2. 2006 Vykloubená logika Oldřich  Kužílek
12. 2. 2006 374 výkřiků proti a jeden hlas pro Irena  Ryšánková
11. 2. 2006 Poslední operace premiéra Šarona byla úspěšná
10. 2. 2006 Hladovkáři v zálivu Guantánamo jsou nuceně vyživováni
10. 2. 2006 Svoboda slova s bombou na hlavě Bohumil  Kartous
10. 2. 2006 Média musejí dát muslimům šanci k vzájemné debatě
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace
10. 2. 2006 Proč úřady nereagují Petr  Kotyk
10. 2. 2006 Volební triumf Liberálních demokratů ve Skotsku
10. 2. 2006 Neutrální rasismus je také rasismus Mesfin  Gedlu
10. 2. 2006 Bush hovořil o "pokusu o útok na Los Angeles"
10. 2. 2006 Jak bývalí britští politikové lobbují za soukromé firmy
10. 2. 2006 S lidmi pro lidi? Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Takové normální partaje Ondřej  Kříž, Pavel  Peřina
9. 2. 2006 Čest práci !
Semelová chce nechat potrestat senátora Balína
Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Alter ego Václav  Chyský
10. 2. 2006 Síla jídla Patrik  Hronek
10. 2. 2006 Čtyři dogmata pravice Michal  Rubáš
10. 2. 2006 Chudí si za svou chudobu mohou sami
10. 2. 2006 Lidskou přirozeností je sociální pud, nikoliv sobectví
10. 2. 2006 Jazyková vybavenost českých studentů je mizerná Marian  Kechlibar
10. 2. 2006 Nezadržitelný vzestup preferencí pro Gusenbauera Richard  Seemann
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení
9. 2. 2006 Absolventi britských univerzit jsou k ničemu, varují čelné firmy
9. 2. 2006 Jsou zde univerzity pro studenty anebo studenti pro univerzity? Aleš  Uhlíř
9. 2. 2006 Debilové? Petr  Wagner
9. 2. 2006 Česká kotlina bez Čechů Václav  Dušek
9. 2. 2006 Izrael možná bude litovat svržení Saddáma Husajna Karel  Dolejší
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005   
26. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2005