16. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 5. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Vedoucí úřadu lidských práv OSN v Bagdádu v pátek obvinil irácký loutkový režim, že ke konci února nelegálně zadržoval více než 15 tisíc vězňů a americké síly držely ke stejnému datu ve svých věznicích na 14 tisíc Iráčanů. V rámci setkání s delegací organizace Červeného kříže, týkajícího se vězňů držených ve věznicích tzv. ministerstva vnitra, byla ráno oznámena smrt saúdskoarabského občana. Ten zemřel 10. dubna ve věznici ministerstva v Kútu a jako příčina jeho smrti bylo uvedeno náhlé zvýšení krevního tlaku, vedoucí ke krvácení do mozku. Ke zvýšení krevního tlaku ovšem došlo poté, co byl vystaven mučení. Podle zdroje z řad zaměstnanců vězeňské správy je v kútské věznici drženo přes 1 000 sunnitů, mezi nimi i Arabové ze sousedních zemí, kteří byli uvězněni koncem roku 2005 nebo počátkem letošního roku.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 16. dubna 2006

Zatýkání v doprovodu cvičených psů

Američtí vojáci vtrhli do domu Farhána Sálima az-Zawbí'iho ve vesnici Džadda západně od Bagdádu, poštvali na jeho ženu své psy, kteří na ní rozervali šaty, a pak ji zatkli. Současně zatkli Hasana Mud'ina a jeho čtyři syny, z nichž Ahmada nejprve postřelili. Dům pak zapálili a srovnali se zemí.

Další podivné exploze; odboj má důkazy, že za nimi stojí okupanti

Za poledne explodovalo poblíž mešity v Kamálíji ve východním Bagdádu auto naložené výbušninou, zabilo tři civilisty a tři zranilo.

Na lidovém tržišti v Mahmúdíji odpoledne vybuchlo podobné auto, usmrtilo tři civilisty a 18 dalších zranilo.

Mnohé z organizací iráckého odboje již potvrdily, že podobné útoky mířící výlučně na civilisty jsou součástí plánu na pošpinění odboje. V polovině března uvedl Ibráhím aš-Šamarí v interview pro TV al-Džazíru, že odboj má informace potvrzující, že tyto exploze automobilů jsou dílem amerických okupačních sil, které tím chtějí zničit pověst odbojových organizací v naději, že se od nich irácký lid odvrátí.

Sebevražedný útok

Na silnici vedoucí k bagdádskému mezinárodnímu letišti najel fidáí s autem do kolony pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti. Exploze jeden automobil zničila a usmrtila čtyři zaměstnance společnosti pracující pro americké okupanty.

Ozbrojené akce odboje

Ráno usmrtil irácký ostřelovač kolaboranta na kontrolním stanovišti u pevnosti na jižní straně Sámarrá.

Po poledni došlo ve čtvrti Nazal na jihu Fallúdže k boji odbojových sil s hlídkou loutkové armády, která musela přivolat na pomoc Američany. O něco později zaútočili partyzáni na východní straně Fallúdže na americkou hlídku. Při tomto útoku zemřel jeden americký voják a druhý byl zraněn. Ve 20:00 došlo ke třetímu útoku, tentokrát ve čtvrti Mu'allimín na severu Fallúdže. Tam Iráčané poškodili vozidlo americké hlídky a zranili dva vojáky.

Ostřelování

Za úsvitu zasáhlo šest minometných střel americký štáb ve Fallúdže.

Bombové útoky

Ráno explodovala bomba pod americkou kolonou na hlavní silnici jižně od Ba'qúby, zneškodnila Humvee a vážně zranila dva vojáky.

Na dálnici mezi Durá a bagdádskou Džadídou vybuchla dopoledne bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila Humvee a tři Američany v něm zranila.

Další bomba zasáhla americkou hlídku v Durá na místním tržišti, jedno z pěti Humvee zneškodnila a zranila tři vojáky.

K explozi bomby došlo také na hlavní ulici Sajjidíje v jižní části Bagdádu. Zneškodnila rovněž jedno Humvee a zranila čtyři vojáky, jednoho z nich vážně.

Na polní silnici v Džazíře severozápadně od Ramádí zasáhla dopoledne bomba americkou hlídku, zneškodnila Humvee a celou jeho čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

Poblíž amerického tábora u sklárny na západní straně Ramádí vybuchlo auto naložené výbušninou, zničilo americké Humvee, zabilo v něm tři vojáky a dva zranilo.

Před polednem vybuchla na hlavní ulici okrsku Dajr v Basře bomba pod britským obrněným vozidlem, zcela je zničila, zabila jednoho vojáka a tři zranila.

Na hlavní silnici vedoucí z Tikrítu na jih do Dawru zneškodnila exploze bomby hlídkové vozidlo sil Magháwir, dva jejich příslušníky zabila a tři vážně zranila.

Pondělí 17. dubna 2006

Bagdád -- Azamíja

Krátce po půlnoci propukl boj mezi obyvateli Azamíje na severu Bagdádu a iráckými kolaboranty, který trval až do úsvitu. Impulsem k němu byl pokus loutkových vojáků obsadit okrsek a provést hromadné zatýkání místních obyvatel. Protože v tomto převážně sunnitském obvodu už byly zatčeny desítky mužů, kteří pak byli zavražděni, postavili se obyvatelé vojákům se zbraněmi v rukou na odpor, odrazili jejich útok a zapálili jim dvě vozidla. Během boje bylo poškozeno několik domů.

Šíitské milice podporované silami Magháwir podnikly před polednem na Azamíji odvetný útok ze všech stran. Ani loutkové síly, ani američtí vojáci se jejich akci nepokusili zabránit, Američané z povzdálí vývoj situace sledovali. Obyvatelé kladli kolaborantům, kteří zničili několik domů a zabili nebo zranili desítky lidí, prudký odpor.

Po poledni vytáhly proti Azamíji desítky šíitských mladíků ze čtvrti Kázimíja. Americké síly je evidentně k útoku podněcovaly; jejich vrtulníky křižovaly nebe nad Azamíjí ne proto, aby ji ochránily, ale aby tamním lidem v obraně bránily.

Rada ulamá vydala odpoledne naléhavou výzvu k zastavení útoků "bezpečnostních sil" a sektářských milic na Azamíji. Žádala Ligu arabských států a OSN, aby podpořily obyvatele, kteří za mlčenlivého přihlížení loutkového režimu statečně brání svou čtvrť.

Azamíjští mezitím v boji zajali 35 příslušníků sil Magháwir a Brigád Badr, které odvedli do historické mešity Abú Hanífy an-Nu'mána a tam přísně střežili. Mezi zajatci bylo i několik vysoce postavených kolaborantů ze sil tzv. ministerstva vnitra.

Po tomto vývoji situace americké síly Azamíji ze všech stran uzavřely a znemožnily sunnitům z jiných okrsků přijít obleženým na pomoc. Neznemožnily však příchod svých dalších šíitských posluhovačů. Obyvatelům čtvrti se však podařilo vybudovat na koncích ulic barikády z betonových zátarasů a trosek, které byly tak důkladné, že se ani vozidlům milic sloužících nepřátelům Iráku nepodařilo je prorazit.

Obrany čtvrti se účastnila velká část jejích obyvatel, řada z nich se rozmístila po střechách domů, odkud vetřelce odráželi. Do místní nemocnice bylo dopraveno více než 15 obětí útoku, mezi nimi ženy a děti. Těla mrtvých útočníků házeli obránci do Tigridu.

Později odpoledne kolem 17:00 se do čtvrti dostaly přes americké obklíčení desítky partyzánů, aby místním lidem pomohli v obraně. V očekávání nočních bojů se rozmístili po ulicích.

K prvním srážkám došlo krátce nato na ulici Umara Abd al-Azíze. Kolaboranti v nich ztratili čtyři pickupy a několik svých členů, jejichž těla zůstala ležet uprostřed ulice.

Oficiální mluvčí Džafarího vlády současně oznámil, že "azamíjský incident" skončil a režim zahájí jeho vyšetřování.

Obyvatelé čtvrti spolu s partyzány pozdě večer zatarasili všechny ulice barikádami, kameny a vším, co může znemožnit průjezd vozidel. Nízko nad čtvrtí létaly početné roje bojových amerických vrtulníků. Po obvodu čtvrti se rozmístily skupiny vojáků sil Magháwir, občas se ozval výstřel, naznačující, že noc nebude klidná.

Kolem 22:00 došlo k boji partyzánů se šíitskými kolaboranty v policejních uniformách v okrsku Ma'mún na západě Bagdádu. Trval přes hodinu a byli v něm dva členové milic zabiti a pět zraněno. Poté, co se milice daly na ústup, partyzáni zmizeli, aniž sami utrpěli nějaké škody.

Ramádí

Kolem 17:00 zasáhla americká letadla třemi raketami jednu z největších ramádských mešit, mešitu Azíze al-Hakíma, a zničila ji. Útok zasáhl minaret, dóm a modlitebnu, místnost imáma a kazatele, prostory pro obmývku a modlitební prostor určený ženám, a to vše srovnal se zemí.

Další sebevražedný útok

Kolem 19:00 najel fidáí v autě do kontrolního stanoviště amerických a loutkových vojáků v centru Qá'imu. Podle zpráv z tamního hasičského sboru byli všichni vojáci zabiti nebo zraněni. Američané pak vrtulníky odvezli své mrtvé, pět mrtvých kolaborantů ale nechali ležet v  troskách stanoviště. Tak činí ostatně vždycky, čímž jen potvrzují názory obyvatelstva, že tzv. iráčtí vojáci nejsou nic jiného než sluhové americké armády.

Ozbrojené akce

Na polní silnici mezi Tárimíjí a Mušáhadou zastřelil ráno ostřelovač amerického vojáka.

Ostřelování

V ranních hodinách zasáhlo pět minometných střel ráže 82 mm skupinu amerických a loutkových vojáků ve vesnici Bú Hazím v Džazírat al-Chálidíja u domů zabraných tamním obyvatelům. Protože vojáci okamžitě místo zásahu uzavřeli, nebylo možno zjistit rozsah ztrát, i když střely dopadly přímo na vojáky.

Čtyři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly odpoledne britský tábor Abú Nádží v jihoiráckém městě Amára.

Několik minometných střel zasáhlo odpoledne americké ležení v Ámiríjat al-Fallúdža.

Bombové útoky

Dopoledne došlo k výbuchu bomby na ulici Sa'dún v centru Bagdádu. Zasáhl hlídku tzv. národní gardy, zneškodnil jedno vozidlo a zranil tři kolaboranty. Zranění utrpěli také dva náhodní chodci, jeden z nich těžké.

Americká hlídka se stala kolem 8:40 terčem bomby v průmyslové zóně na východní straně Hítu. Ve zcela zničeném Humvee zahynuli tři Američané a čtvrtý utrpěl těžké zranění. Těla jeho druhů a zbytky vozidla byly rozmetány do okruhu 10 metrů od místa exploze.

Ve vesnici Katún jižně od Ba'qúby zasáhla exploze bomby americkou kolonu, úplně zničila jedno z Humvee a zabila nebo zranila v něm čtyři vojáky.

Odpoledne v době bojů v Azamíji vybuchla v Bagdádu bomba pod vozidly tzv. národní gardy, dvě z nich zneškodnila, dva gardisty usmrtila a čtyři zranila.

Přibližně ve stejnou dobu zasáhla exploze na náměstí Tahrír blízko přísně střežené tzv. Zelené zóny kolonu pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti. Zničila zcela jeden z automobilů a zabila jeho čtyři pasažéry.

Atentát

V západobagdádském okrsku Šula byla ráno nalezena mrtvola Táhá al-Mutlaqa, bratra předsedy proamerické strany Fronta národního dialogu dr. Sáliha al-Mutlaqa. Táhá al-Mutlaq byl v březnu unesen neznámými ozbrojenci.

Kirkúk

Večer přepadli neznámí ozbrojenci v kirkúckém okrsku Túz ředitele tamní rady muslimských ulamá, ředitele rady sunnitských nadací a dva zaměstnance této rady. Oba ředitelé byli při útoku zraněni, zbývající dva muži útok nepřežili.

Úterý 18. dubna 2006

Azamíja -- druhý den bojů

Před polednem se do čtvrti pokusili proniknout američtí a loutkoví vojáci, aby provedli to, co se předchozího dne nepodařilo šíitským kolaborantům -- zatýkaní zdejších lidí. Do cesty se jim však postavili mudžáhidové vyzbrojení lehkými a středními zbraněmi a raketomety. Jeden z jejich ostřelovačů po poledni zasáhl plukovníka sil Magháwir a současně velitele Brigád Badr. Členové šíitských milic v policejních uniformách se krátce po poledni znovu pokusili v nejméně 10 autech proniknout do Azamíje, zatímco američtí vojáci ostřelovali z okolí její obránce.

Mezitím se od rána objevovaly skupiny sunnitů, přicházejících či přijíždějících z Fallúdže, Sámarrá, Tárimíje a odjinud, aby azamíjským pomohli odrazit další útoky. Většina z nich však přicházela beze zbraně a nedalo se odhadnout, zda jsou obyvatelé čtvrti schopni jim je poskytnout.

Před 15:00 obránci čtvrti zajali čtyři šíitské ozbrojence, kteří hodlali ostřelovat historickou mešitu Abú Hanífy an-Nu'mána.

Krátce nato zaútočila na Azamíji nová vlna šíitských kolaborantů a došlo k prudkým bojům mezi náměstími Antár ibn Šaddád a ad-Dallál. Místní muži spolu s mudžáhidy se ze střech domů snažili jejich postup zastavit. Situace se stále měnila, štěstí se však klonilo více na stranu obránců, kteří nakonec útok odrazili. Na náměstí Antár bylo vidět vraky rozbitých aut a těla badristů, jichž bylo v boji zabito nejméně 14 a řada dalších zraněna; zbývající se dali na ústup do šíitské čtvrti Kázimíja. V Azamíji se pak rozhostil klid. Většina mešit vyzvala však věřící, aby se po modlitbách nezdržovali v jejich branách a nevystavovali se tak případnému minometnému nebo raketovému útoku.

Pozdě odpoledne se v mešitě Abú Hanífy an-Nu'mána sešli duchovní a kmenoví vůdci, aby projednali další postup obrany.

Ozbrojené akce odboje

Pozdě večer přepadli partyzáni ve čtvrti Džaghífí v severní části Fallúdže hlídku loutkové národní gardy. Jednoho gardistu usmrtili a tři zranili.

Při večerním ozbrojeném útoku na americkou hlídku v Hawídži partyzáni zničili jedno Humvee, zabili tři a zranili čtyři vojáky.

V nočních hodinách zaútočili ozbrojenci na auto se dvěma kolaboranty pracujícími v tzv. Zelené zóně, projíždějící bagdádskou čtvrtí Mansúr a oba zastřelili.

Ostřelování

Štáb tzv. Irácké národní gardy v Rijádu asi 25 km jihozápadně od Kirkúku zasáhlo šest minometných střel ráže 82 mm.

Bombové útoky

V 8:00 zasáhla exploze bomby hlídku sil Magháwir na hlavní ulici v severní části Madá'inu, zničila hlídkové vozidlo, zabila tři příslušníky sil a dva zranila.

Při výbuchu bomby pod pěší hlídkou tzv. národní gardy byli v Džazírat al-Chálidíja zabiti dva kolaboranti a dva další zraněni.

Pod americkou hlídkou v Ramádí vybuchla bomba, zneškodnila Humvee, zranila dva vojáky a tři náhodné chodce.

Výbuch bomby zničil také americké Humvee v Qádisíji na severozápadě Bagdádu. Hořící vozidlo bylo zdálky viditelné, osud jeho posádky nebylo možno zjistit, protože Američané prostor kolem uzavřeli.

Ve čtvrti Qáhira na východě Bagdádu explodovala bomba na parkovišti u oblíbené kavárny, určená patrně policejní hlídce. Zasáhla však civilisty, deset jich usmrtila a 20 zranila.

Americká kolona narazila na bombu na dálnici v Júsufíji. Ve zneškodněném obrněném vozidle byli tři vojáci zraněni.

V Kirkúku explodovala bomba pod policejní hlídkou, zneškodnila jedno vozidlo a zranila tři kolaboranty.

Západně od Tal Afáru najela na bombu americká kolona obrněných transportních vozidel Bradley. Jedno z nich bylo výbuchem zničeno a pět vojáků v něm zabito nebo zraněno.

Výbuch bomby v centru Mosulu odpoledne zcela zničil Humvee americké hlídky a jeho čtyřčlennou posádku usmrtil nebo zranil.

V Babylónu zasáhla bomba kolonu, v níž cestovali příslušníci cizí výzvědné služby a další důležité osobnosti. Agentura QudsPress citovala zprávu internetové stránky Irácké islámské strany, podle níž bomba explodovala uprostřed kolony automobilů GMC a zabila čtyři Izraelce. Na místo okamžitě dorazili američtí vojáci a uzavřeli nejbližší čtvrti Askarí a Šurta. Jejich obyvatelé však oslavili úspěšný útok tancem a zapálili vrak auta, který byl později odtažen na místní policejní stanici. Neustále se totiž objevují zprávy o cizincích, často Židech, kteří se objevují na iráckých archeologických nalezištích, odvážejí odtud nalezené předměty a pašují je ze země.

Středa 19. dubna 2006

Azamíja -- vítězství obránců

Po dvou dnech bojů došlo v úterý pozdě večer k jednání mezi zástupci čtvrti a rady ulamá na jedné a představiteli loutkových ministerstev vnitra a obrany na druhé straně. Ti se snažili tvrdit, že příčinou útoku proti čtvrti bylo napadení loutkových vojáků a zcela pomíjeli fakt, že všechno začalo útokem šíitských milic na obyvatele. Po předložení důkazů a předvedení zajatých členů milic byli zástupci režimu nuceni souhlasit s požadavky azamíjských. Bylo pak dohodnuto:

úplné stažení jednotek tzv. ministerstva vnitra a šíitských milic z celé Azamíje do osmi hodin, počítaje od 20:00;

okamžité zastavení razií, zatýkání a prohlídek ve čtvrti;

obyvatelé čtvrti nebudou vyšetřováni stran smrti šíitských sektářských ozbrojenců, protože šlo o útočníky;

loutkový režim ve čtvrti rozmístí pouze příslušníky armády, žádné jiné složky. Ti budou mít stanoviště na určených místech, o nichž budou všichni obyvatelé informováni. Armáda bude povinna chránit čtvrť před útoky šíitských eskader smrti. Pokud bude tento úkol plnit, obyvatelé se zavazují neútočit na ni.

Během středy se život ve čtvrti pomalu vracel do běžných kolejí. Jisté napětí se dařilo udržovat americkým letadlům F-16 a vrtulníkům, které nad Azamíjí nadále kroužily. Na ulicích se objevilo pár prvních aut, obchodníci se pomalu vraceli do svých obchůdků. Na hlavních ulicích však zůstávaly barikády, nebyly obnoveny dodávky vody ani elektřiny. Úplně uzavřen zůstal most přes Tigrid, spojující Azamíji se šíitskou Kázimíjí.

Další boje v Bagdádu

Kolem 19:00 došlo ke srážce partyzánů s americkou námořní pěchotou v převážně sunnitských čtvrtích Adl a Džámija v samotném srdci Bagdádu. V jeho průběhu explodovalo mezi americkými vojáky auto naložené výbušninou. Podle obyvatel, kteří události sledovali ze střech domů, exploze zcela zničila Humvee. Boj pokračoval do pozdních hodin.

Ramádí

Za svítání vtrhli američtí vojáci do mešity Asar uprostřed města a zastřelili jejího muezzina šajcha Muhammada Hánúna, který právě svolával věřící k modlitbám. Ti se nejprve domnívali, že přerušení muezzinovy výzvy způsobil výpadek proudu, jak se často stává. Po příchodu do mešity však nalezli šajcha mrtvého v jeho místnosti. V 10:00 byl šajch Hánún pohřben na ramádském hřbitově mučedníků.

Mezitím v ranních hodinách zaútočili partyzáni na hlavní ulici v centru města na americko-iráckou hlídku, zapálili jedno Humvee a poškodili vozidlo tzv. Irácké národní gardy. Při útoku byli zabiti tři američtí a jeden loutkový voják; další čtyři vojáci, z toho dva gardisté, byli zraněni.

Ostatní ozbrojené akce

V jižní části Sámarrá zastřelil ráno irácký ostřelovač amerického vojáka.

Terčem dalšího ostřelovače se stali američtí vojáci v Mušáhadě. Jednoho z nich zásah usmrtil, druhý byl vážně zraněn.

Ostřelování

Štáb amerických a loutkových sil v západní části Mosulu zasáhlo šest minometných střel.

Za poledne dopadlo několik střel ráže 82 mm také na společný americko-irácký štáb v Madá'inu.

Bombové útoky

V západní části Bagdádu došlo k explozi bomby pod policejní hlídkou. V poškozením vozidle byli zraněni tři policisté; zranění utrpěli též dva náhodní chodci.

Východně od Ba'qúby explodovala bomba pod americkou kolonou, zničila jedno Humvee, zabila tři a zranila dva vojáky.

Na hlavní silnici jižně od Azímu, ležícího asi 100 km severně od Bagdádu, zasáhla exploze bomby hlídku tzv. národní gardy, zničila Nissan, zabila jednoho gardistu a tři zranila.

Americká kolona narazila na bombu severozápadně od Hítu na silnici vedoucí do Baghdádí. Její výbuch zneškodnil transportní vozidlo, zabil jeho řidiče a zranil dalšího vojáka.

Čtvrtek 20. dubna 2006

Razie, zatýkání

Za svítání zahájili američtí vojáci v doprovodu loutkových sil hromadné zatýkání v Ámiríji na západní straně Bagdádu. Do čtvrti vtrhlo nejméně 15 amerických vozidel a 25 aut loutkové armády, vojáci pak během čtyř hodin pozatýkali 70 mužů ve věku mezi 15 a 60 lety. Na odchodu kolaboranti zdejším sunnitům slibovali, že se později vrátí a seberou další lidi. Mezi zatčenými byl i částečný invalida -- toho později vojáci "propustili", tj. vyhodili uprostřed ulice z auta. Tam se ho ujali projíždějící motoristé a dopravili jej zpět do Ámiríje.

V Bajdží zatkli Američané časně ráno pět sunnitských kmenových vůdců, jejichž domy za podpory tanků a vrtulníků prohledali. Jednalo se o vůdce kmenů Džabbúr, Bú Ubajd, Džanábijín, Fallahát a Badráníjín, všechny je bez jakéhokoli vysvětlení odvezli na svou základnu západně od města. V Bajdží byl rovněž zatčen velitel místní loutkové policie, štábní plukovník Ahmad Mansúr, obviněný ze spolupráce s odbojem, jemuž údajně předal 70 raket, které předtím prohlásil za zničené. Ve městě se současně objevilo množství amerických vojáků, kteří uzavřeli většinu velkých ulic, takže pohyb po městě se stal obtížným a nebezpečným.

Abú Ghurajb

Okupační síly po dvou a půlletém věznění propustili ze zdejší smutně proslulé věznice pět Iráčanů. Příbuzní na ně čekali v bráně věznice. Bratr jednoho z propuštěných pak prohlásil, že jeho bratr Ahmad se před vězněním těšil pevnému zdraví. Teď trpí anginou pectoris, cukrovkou a neurodegenerativní chorobou. Lépe na tom nebyli ani ostatní čtyři. Když je okupanti vyvezli z vězení v Humvee a vysadili, byli sotva schopni se pohybovat.

Kurdové etnicky čistí Irbíl

Podle informace agentury QudsPress vydalo kurdské vedení města zákaz vstupu do města iráckým Arabům. Arabové ve městě byli sice už dříve vystaveni výslechům a prohlídkám, nyní se tak ale děje na základě oficiálního nařízení. Do města mohou Arabové vstoupit jedině v případě, že tu mají kurdského patrona. Ten se musí dostavit na kontrolní stanoviště a podepsat závazek osobní záruky za osobu, kterou s sebou do města vezme.

Sebevražedný útok v Basře

Nedaleko papírny v okrsku Háritha asi 12 km severně od Basry najeli dopoledne dva fidáíové do britské obrněné kolony. Britská armáda okamžitě uzavřela celý okolní prostor a odmítla podat jakékoli informace a následcích útoku. Došlo k němu v době, kdy v Basře a okolí panuje silné napětí.

Ozbrojené akce odboje

Za svítání byla v oblasti mezi Ramádí a Hítem nalezena těla 18 policistů, kteří byli uneseni při návratu z policejního výcviku v Jordánsku. Všichni pocházeli buď z Bagdádu nebo z jižních provincií.

V Madá'inu zpozorovali čtyři partyzáni Landcruiser s kouřovými skly kroužící ulicemi města. Pokusili se auto zastavit a zjistit, oč jde, řidič však odmítl zastavit a posádka začala po partyzánech střílet. Ti palbu opětovali a postříleli všech pět mužů v autě, z nichž se vyklubali členové Brigád Badr. Kromě pěti poloautomatických kalašnikovů partyzáni v autě zabavili blíže nespecifikované důležité dokumenty.

V Karmě u Fallúdže zastřelili členové odboje iráckého podnikatele pracujícího pro Američany. Předtím byl několikrát varován a sliboval, že styky s okupanty přeruší, ale pak v cestách na americkou základnu pokračoval.

Ve Fallúdže usmrtil večer ostřelovač jednoho z amerických vojáků na kontrolním stanovišti

Ostřelování

V 6:00 provedl odboj po měsíční přestávce raketový útok na americkou základnu na západním okraji Qá'imu, zřízenou po posledních bojích o město. Základnu zasáhlo sedm raket Kaťuša.

Bombové útoky

V 7:00 zasáhla exploze podomácku vyrobené bomby uložené v kyslíkové láhvi na křižovatce Darwíš v jihobagdádské Sajjidíji tank americké hlídky, zničila jej a usmrtila čtyři vojáky v něm.

V centru Chálidíje vybuchla dopoledne bomba pod hlídkou loutkové armády, zničila pickup a usmrtila čtyři vojáky.

V 11:15 došlo k explozi bomby v centru Mosulu, při níž bylo poškozeno americké vozidlo, zabit jeden voják a vážně zraněni dva civilisté.

Kolonu čtyř Humvee zasáhla bomba v Hillá, jedno zničila a zabila nebo zranila jeho posádku.

Únos

Večer bylo v prostoru mezi bagdádským okrskem Šula a Tádží uneseno pět osobních strážců vicepremiéra Abd Mutlaqa al-Džabbúrího i s autem.

Poslední "počin" loutkového premiéra Džafarího

Dosavadní "premiér" Džafarí nařídil, aby arabští uprchlíci z Íránu, žijící na jihu Iráku, byli předáni íránským činitelům. Jde o stovky rodin pocházejících z íránské provincie Ahwáz, které se před etnickým pronásledováním uchýlily do Basry a do města Amára v provincii Majsán, kde žijí už řadu let. Všechny děti a studenti pocházející z těchto rodin musí opustit irácké školy. Většina rodin se snaží rychle dostat do sunnitských oblastí -- Fallúdže, Mosulu a provincie Dijála -- a doufá, že se tam ztratí loutkovému režimu z dohledu.

Pátek 21. dubna 2006

Zatýkání, věznění

Vedoucí úřadu lidských práv OSN v Bagdádu v pátek obvinil irácký loutkový režim, že ke konci února nelegálně zadržoval více než 15 tisíc vězňů a americké síly držely ke stejnému datu ve svých věznicích na 14 tisíc Iráčanů.

V rámci setkání s delegací organizace Červeného kříže, týkajícího se vězňů držených ve věznicích tzv. ministerstva vnitra, byla ráno oznámena smrt saúdskoarabského občana. Ten zemřel 10. dubna ve věznici ministerstva v Kútu a jako příčina jeho smrti bylo uvedeno náhlé zvýšení krevního tlaku, vedoucí ke krvácení do mozku. Ke zvýšení krevního tlaku ovšem došlo poté, co byl vystaven mučení. Podle zdroje z řad zaměstnanců vězeňské správy je v kútské věznici drženo přes 1 000 sunnitů, mezi nimi i Arabové ze sousedních zemí, kteří byli uvězněni koncem roku 2005 nebo počátkem letošního roku.

V převážně šíitské čtvrti Ur ve východní části Bagdádu bylo ráno nalezeno 11 mrtvol, na nichž byly patrné stopy mučení. Nebyly u nich nalezeny žádné doklady, podle nichž by bylo možno mrtvé identifikovat, známky zacházení však nasvědčují tomu, že jde o oběti Brigád Badr.

Režim vydal seznam 16 000 "teroristů"

Tzv. irácké ministerstvo vnitra vydalo seznam 16 tisíc Iráčanů, které prohlásilo za "zločince a bývalé baathisty" a obvinilo je ze "zhoršování bezpečnostní situace v Iráku". Ministerstvo, smutně proslulé tím, že vězní a vraždí stovky Iráčanů, pohrozilo, že všichni na seznamu uvedení mohou být v blízké budoucnosti zatčeni. O seznamu, do něhož je zařazena řada sunnitských duchovních vůdců, informovala večer oficiální vládní televize, která 16 000 iráckých občanů nazvala "teroristy".

Seznam obsahuje výhradně jména sunnitů z Bagdádu, Mosulu, Kirkúku a provincií Anbár, Dijála a Saláh ad-dín. Loutková armáda a policie již připravují razie, které by vedly k jejich dopadení.

Razie

50 příslušníků americké námořní pěchoty v 15 vozidlech v doprovodu kolaborantů vpadlo ve 14:00 do kampusu Univerzity al-Anbár v západní části Ramádí. Prohledali objekty několika fakult a zkonfiskovali nebo zničili zařízení fyzikálních a chemických laboratoří pod záminkou, že by ho mohl irácký odboj použít při výrobě bomb. Zatkli rovněž jednoho z profesorů, jehož obvinili z plánování a koordinování útoků na americké základny ve městě. Po dvou hodinách poničený univerzitní areál opustili.

V době pátečních společných modliteb zřídili američtí vojáci, opět v doprovodu svých iráckých lokajů, v blízkosti mešit v Hítu kontrolní stanoviště. Na těch pak zatýkali muže s vousem nebo zakrytou hlavou. V první fázi zatkli přes 50 mužů, zatýkání však nebylo u konce.

Útoky na civilní zařízení

V ranních hodinách zaútočili neznámí ozbrojenci na telekomunikační centrum v Saqlawíji. Budovy a vysílací věže vyhodili do vzduchu a kompletně zničili jak pevnou, tak mobilní telefonní síť. Telefonní spojení je přitom pro život obyvatel velmi důležité, hlavně v době zákazu vycházení, kdy nelze opustit dům a navázat spojení jiným způsobem.

V Sámarrá zničili ve stejnou dobu rovněž neznámí ozbrojenci poštovní úřad, centrálu pevných telefonních linek a čtyři věže mobilní telefonní sítě. Podle zaměstnance poštovní správy tak zcela vyřadili z provozu veškeré městské spojovací služby.

K podobnému útoku na telefonickou infrastrukturu došlo už ve středu 21. dubna ve městech kolem Fallúdže, v Habbáníji a Chálidíji v provincii Anbár. Organizace iráckého odboje vzápětí nato prohlásily, že nemají nic společného s těmito útoky, které nemají jiný účel než komplikovat život místních obyvatel, jimž znemožňují v případě nouze přivolat pomoc.

Boje ve Fallúdže a okolí

V poledne došlo k ostrému boji odbojových sil s americkými vojáky ve čtvrti Džumhúríja v centru Fallúdže. Během 20 minut bylo zničeno americké Humvee a zabiti tři vojáci, čtyři další byli zraněni. Na straně odboje padl jeden z partyzánů, další dva byli vážně zraněni. Místní lidé se jim snažili pomoci a odnesli je do nedalekého domu, Američané je ale pronásledovali, vpadli do domu a zraněné odvlekli. Zatkli přitom i majitele domu a jeho syna, neboť "poskytli pomoc teroristům". Podle korespondenta Mafkarat al-Islam panovala ve městě velmi napjatá situace, okupanti přivolali početné posily, rozmístili po střechách domů ostřelovače a projíždějíce ulicemi, vyhlásili ve čtvrti zákaz vycházení.

Ve 22:30 podnikli partyzáni rozsáhlý útok na štáb loutkové armády v Karmě východně od Fallúdže. Několik desítek mužů vyzbrojených lehkými a středními zbraněmi, minomety a raketomety zničilo velkou část štábu a zabilo nebo zranilo desítky vojáků. Po necelé půlhodině zasáhla do boje americká bojová letadla a vrtulníky. Vystřelená raketa zasáhla dům v blízkosti štábu, zabila tři civilisty a pět dalších zranila.

Sebevražedný útok

Kolem 19:00 najel fidáí v automobilu v centru Rutby do americké vojenské kolony a zničil jedno z vozidel nového typu, který byl nedávno nasazen v západním Iráku. Vozidla jsou větší a masivnější než běžná Humvee. Pět příslušníků námořní pěchoty ve vozidle zahynulo.

Ostřelování

V 5:00 zasáhlo pět raket Kaťuša americkou základnu východně od Fallúdže. Podle místních svědků stoupal ze základny téměř půldruhé hodiny po útoku kouř.

Šest silných minometných střel ráže 120 mm dopadlo v 7:00 na americkou základnu Sukkáníja v Durá. Podle informace nadporučíka loutkové armády Sádiqa Džafara dopadly doprostřed základny a Američané odpověděli dělostřeleckou palbou do datlových hájů v okrsku Bú Ithá, kde zničili několik datlových palem a zranili dva rolníky. Přivolali na pomoc vrtulníky, "ale nám jako obvykle nedovolili zapojit se do pátrání."

Bombové útoky

V 9:00 vybuchla silná bomba v centru Hadíthy pod americkým Humvee blízko lidového tržiště. Vozidlo se proměnilo v ohnivou kouli, uvnitř níž pak ještě vybuchovala munice. Za 15 minut přiletěl americký vrtulník a vojáci vytáhli z trosek tři zřejmě mrtvá těla a naložili je spolu se dvěma zřejmě zraněnými.

V různých částech Mosulu explodovaly během dne tři bomby pod hlídkami loutkových vojáků. Exploze ve čtvrti Zuhúr na levém břehu Tigridu usmrtila šest vojáků a dva zranila; výbuch na náměstí Džamíla v 10:45 způsobil smrt tří loutkových policistů a čtvrtého vážně zranil. Třetí bomba zabila policistu v okrsku Muhandisín a jeho dva kolegy lehce zranila. Ke všem útokům se přihlásila odbojová organizace Ansar as-sunna.

Pozdě v noci vybuchlo v Tal Afáru na hlavní ulici vedoucí k místní pevnosti auto naložené trhavinou. Výbuch zasáhl projíždějící policejní hlídku, zničil dvě vozidla, zabil sedm policistů a dalších šest zranil. Kromě toho byli zraněni tři civilisté.

Sobota 22. dubna 2006

Razie v Ramádí

Asi 50 amerických vojáků v doprovodu řady vojenských vozidel vpadlo do ramádské části Ta'mím, kde vpadli do domu Kázima Badíwího Hasana (60). Vojáci dali členům jeho rodiny na hlavy papírové pytle a postavili je v jedné místnosti ke zdi a pak je střelbou donutili padnout k zemi. Zastřelili Kázima Hasana a jeho čtyři syny: zvěrolékaře Bašára, inženýra Muhammada, studenta Ahmada a žáka střední školy Umara. Kázimova žena a dcera byly střelbou zraněny a poté Američany odvlečeny na jejich základnu. Mrtví muži byli téhož dne pohřbeni na ramádském hřbitově mučedníků.

Ozbrojené akce odboje

V Dulajmíji u Tádží zastřelil ráno Iráčan amerického vojáka stojícího na střeše hlídkového vozidla.

Další ostřelovač zastřelil ráno v Karábíle u Qá'imu dva americké vojáky z pěší hlídky. Američané pak uzavřeli okolní prostor a celý prohledali, ale po střelci nebylo ani památky.

Ostřelování

Za svítání zasáhlo několik minometných střel ráže 82 a 120 mm americký tábor východně od Ramádí.

Šest minometných střel vypálil oboj na základnu amerických vojáků a kolaborantů ze sil Magháwir v Madá'inu.

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly dopoledne doprostřed základny amerických a loutkových vojáků v Hítu.

Pozdě v noci zasáhlo pět minometných střel ráže 82 mm ležení amerických sil východně od Fallúdže.

Bombové útoky

Na hlavní silnici jižně od Latífíje vybuchla ráno bomba pod kolonou šesti amerických Humvee, jedno úplně zničila, usmrtila tři a zranila dva vojáky. Večer vybuchlo západně od tohoto města postupně několik dalších bomb, které zasáhly kolonu tzv. Irácké národní gardy. Zničily jedno vozidlo a zneškodnily druhé, čtyři gardisty zabily a další čtyři zranily.

Další ranní exploze zasáhla kolonu loutkové armády v jihovýchodním Bagdádu, zničila Nissan, zabila dva loutkové vojáky a tři zranila.

Uprostřed Ramádí zničil dopoledne výbuch bomby americké Humvee a zabil čtyři vojáky v něm.

Kolem 11:00 explodovala na silnici mezi Fallúdžou a Ámiríjat al-Fallúdža silná bomba pod americkou hlídkou a jedno Humvee roztrhala na kusy. Podle svědků se nikdo z vojáků v něm nezachránil, všechny zřejmě síla exploze okamžitě usmrtila. Američané v reakci na útok zatkli v blízkém okrsku Fáhilát několik mužů.

Další bomba zasáhla v okrsku Zujúna v jihovýchodním Bagdádu policejní hlídku, zničila hlídkové vozidlo a zranila čtyři policisty.

Silná bomba explodovala pod skupinou amerických vojáků ve čtvrti Attíba v Karbale. Zničila jedno americké Humvee a druhé vyřadila z provozu, čtyři vojáky usmrtila a tři zranila. Zdejší policejní zdroj kromě toho sdělil korespondentu Mafkarat al-Islam, že podle jistých informací měli do města přijít mudžáhidové z odbojové organizace Brigády Revoluce 1920. Proto se od pátku prohledávají místní hotely a domy obyvatel, o nichž se předpokládá, že sympatizují s odbojem. Těmi jsou míněni především členové sunnitských kmenů Sa'dún a Muntafiq.

Jihozápadně od Kirkúku na hlavní silnici do Bajdží zničila večer exploze bomby jedno z kolony amerických Humvee, v němž usmrtila dva vojáky a dva zranila.

Pěší hlídku amerických a loutkových vojáků zasáhla bomba na polní silnici v Džazírat al-Chálidíja, zabila tři americké a tři loutkové vojáky a další čtyři, z toho dva Američany, zranila.

Při výbuchu bomby na hlavní silnici jihozápadně od Madá'inu bylo zneškodněno americké vozidlo, v němž byl jeden voják zabit a druhý zraněn.

Rovněž jižně od Baládu zneškodnila bomba jedno Humvee, v němž zabila amerického vojáka a další dva zranila.

Neobvykle silná bomba zasáhla večer americkou hlídku nedaleko Mušáhady. Mohutná exploze zničila Humvee a kusy těl čtyř vojáků v něm rozmetala do vzdálenosti 25 metrů.

Kolona loutkové armády najela na bombu v Karmě u Fallúdže, kde ve zničeném vozidle tři vojáci zemřeli a dva utrpěli zranění.

Pokus o atentát

Kolem poledne vybuchla severně od Hillá bomba pod kolonou velitele brigády Škorpion tzv. ministerstva vnitra plukovníka Salámy al-Mamúrího. Exploze zničila dvě vozidla a zabila

tři osobní strážce, pět dalších osob zranila. Velitel sám údajně vyvázl bez zranění. Brigáda Škorpion je známá prováděním razií, zatýkání a vražd sunnitů v jižních částech Iráku.

Neděle 23. dubna 2006

Bagdád

Během dne bylo na různých místech hlavního města postupně nalezeno 25 těl zavražděných sunnitů, z nichž někteří byli zastřeleni, jiní umučeni k smrti nebo zemřeli vykrvácením. Bylo mezi nimi několik obchodníků unesených v sobotu v okrscích Džamíla a Šurádža, imám a dva studenti islámského práva.

Ozbrojené akce

V centru Sámarrá zastřelil partyzánský střelec na ulici mezi čtvrtí Mu'tasim a železnicí vojáka sil Magháwir.

Odpoledne zaútočila skupina partyzánů v Ramádí na hlídku čtyř amerických Humvee, která stála od poledne před bránou budovy provinční správy. Jedno z vozidel zapálili, zabili vojáka, který byl uvnitř a další tři nebo čtyři, kteří stáli kolem, zranili. Vojáci odpověděli palbou, ale po 15 minutách sebrali tělo mrtvého druha i zraněné a stáhli se pryč.

Sestřelen další americký vrtulník

Kolem 19:00 zasáhl odboj raketou země-vzduch nad Dibbísem severozápadně od Kirkúku americký velký transportní vrtulník Chinook. Letoun se po zásahu vzňal ještě ve vzduchu a v plamenech se zřítil asi 50 metrů od silnice. Podle řidičů cisteren, kteří byli svědky jeho pádu, byli ve vrtulníku američtí vojáci, nebyli však schopni udat jejich počet.

Ostřelování vojenských základen

Za svítání vypálil odboj tři rakety Kaťuša středního doletu na americkou leteckou základnu v Habbáníji, z níž bylo slyšet sérii explozí.

Kolem 17:00 zasáhly čtyři rakety americkou základnu východně od Qá'imu. Americké dělostřelectvo pak ostřelovalo okolní datlové a citrusové háje, naštěstí však nezpůsobilo lidské ztráty.

Večer dopadlo pět raket středního doletu do společného tábora amerických a loutkových vojáků v Madá'inu jihovýchodně od Bagdádu.

Čtyři podobné rakety dopadly večer na americký tábor na západě Ramádí.

Bombové útoky

Na hlavní ulici mosulské čtvrti Wahda zasáhla exploze hlídku loutkové armády, zneškodnila vozidlo, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Policejní hlídka narazila na bombu v okrsku Taza na jihu Kirkúku. V hořícím vozidle utrpěli dva policisté těžká zranění.

Také ve čtvrti Mu'allimín v centru Ba'qúby zasáhla bomba policejní hlídku, zničila vozidlo, dva policisty usmrtila a dva zranila.

Prominenti bohatnou z pašování irácké ropy

V iráckých politických kruzích koluje oficiální dokument vydaný údajně úřadem OSN v Bagdádu. Podle tohoto dokumentu americký velvyslanec Zalmay Khalilzad umožnil synovi vůdce proamerické šíitské strany SCIRI Ammára Abd al-Azíze al-Hakíma vyvážet z Iráku ropu jako oficiální obchodní zástupce. Výtěžek z prodeje ovšem mizel v kapse mladého Hakíma.

Kolaborant Abd al-Azíz al-Hakím samozřejmě pravost dokumentu okamžitě popřel, agentura QudsPress ovšem upozornila, že se už dříve objevily pověsti o pašování irácké ropy vysokými úředníky loutkového režimu. Podle zpráv získaných agenturou slouží řada ropovodních potrubí v jižním Iráku výlučně k pumpování ropy do jihoiráckých přístavů a výtěžek z jejího prodeje pak mizí v kapsách prominentů loutkového režimu.

Pondělí 24. dubna 2006

Bagdád

Bagdád zažil vlnu explozí způsobených odpálením odstavených aut naložených výbušninami. První auto explodovalo v 9:45 v severovýchodním Bagdádu teprve poté, co je minula policejní hlídka. Výbuch proto nezasáhl kolaboranty, ale civilisty, z nichž pět zabil a 19 zranil. Odpolední exploze auta naloženého výbušninou v bagdádském okrsku Karradá zranila tři policisty a šest dalších blíže neuvedených osob. Večer zneškodnil výbuch auta v okrsku Mansúr hlídkové vozidlo policejní hlídky a čtyři policisty zranil.

Dvě podobná auta explodovala těsně po sobě po poledni v bagdádské Džadídě blízko policejního kontrolního stanoviště. Mezi mrtvými a zraněnými tu byli jak policisté, tak civilisté. Rovněž na ulici Palestina ve východním Bagdádu došlo kolem 11:30 k odpálení dvou automobilů. Jejich exploze zničily šest civilních aut, zabily tři civilisty a zranily 16 dalších. Zatímco předchozí útoky byly namířeny proti loutkovým silám a civilisté se jejich obětí stali nešťastnou náhodou, tato dvojice explozí byla evidentně namířena proti civilistům a se vší pravděpodobností nebyla způsobena odbojem.

Večer oznámil Mafkarat al-Islam, že se dva členové odboje pokusili v Ámiríji instalovat bombu na silnici, po níž měla projíždět americká hlídka. Američtí vojáci je však přitom dopadli a zastřelili. Provazem pak obě těla přivázali za Humvee a vláčeli je hlavními ulicemi této sunnitské čtvrti. Pak je odvázali, připevnili pro změnu ke kapotě a znovu projížděli čtvrtí, přičemž hystericky vykřikovali varování obyvatelům, aby se příště ničeho podobného neodvažovali. Nakonec těla svých obětí pohodili na ulici Amal aš-Šábí ve čtvrti Džihád.

Miqdádíja

Za svítání začali američtí vojáci na staré polní silnici západně od města ostřelovat pickup, v němž al-Hadždž Muhammad Tawfíq vezl se svými čtyřmi syny náklad zeleniny na trh. Postříleli všechny -- otce i syny Chálida, Dahháma, Ubajdu a devítiletého Abd ar-Rahmána.

Celá rodina byla odpoledne pohřbena na hřbitově mučedníků u miqdádíjské velké mešity.

Sebevražedný útok u Ramádí

Na dálnici severně od města najel odpoledne fidáí blízko hlídkového stanoviště amerických vojáků umístěného na dálničním mostě do americké hlídky a v jejím středu se odpálil. Zničil dvě vojenská vozidla, v nichž bylo šest vojáků zabito a pět zraněno.

Fallúdža

Ve východní části Fallúdže se střetl oddíl partyzánů s hlídkou loutkové národní gardy, zničil jedno hlídkové vozidlo, usmrtil dva gardisty a čtyři další zranil.

Bombové útoky

V Mahmúdíji usmrtila ráno bomba dva příslušníky tzv. národní gardy, další čtyři zranila a jejich hlídkové vozidlo úplně zničila.

Při explozi na polní silnici ve vesnici Sada východně od Ba'qúby byl ráno ve zničeném Humvee zabit jeden americký voják a dva zraněni.

V bagdádské čtvrti Ámil zničila exploze bomby policejní hlídkové vozidlo, jednoho policistu usmrtila a dva zranila.

Výbuch bomby v Hítu zničil dopoledne hledačku min americké hlídky a čtyři vojáky v ní zranil.

Americká kolona najela dopoledne na bombu v Durá u Bagdádu. Výbuch jedno Humvee zcela zničil a celou čtyřčlennou posádku usmrtil.

Úterý 25. dubna 2006

Američané zabrali další vesnici pro vojenský tábor

V 6:00 vtrhli američtí vojáci do vesnice Bú Alí al-Džásim západně od Ramádí a nařídili všem obyvatelům, aby během tří hodin vyklidili své domy, jinak k tomu budou donuceni násilím. Dovolili jim vzít si jen oblečení, peníze a lehký osobní majetek. Místo slíbených tří hodin je pak už po dvou hodinách začali z vesnice vyhánět. Někteří vesničané odcházeli pěšky, jiní odjížděli auty. Američané pak přivezli buldozery, bagry a jeřáby. Kolem vesnice nahrnuli šestimetrový val zeminy, nahoru na ni navršili pytle s pískem a do 23 zabraných domů se nastěhovali.

Vesnice leží blízko americké základny Warrár proto ji Američané obsadili, aby odtud odboj základnu neostřeloval. Poloha vesnice kromě toho poskytuje dobrou možnost k útokům na Ramádí.

Všechny vyhnané rodiny s dětmi a starci byly během pouhé hodiny přijaty rodinami v ramádských čtvrtích Ta'mím, Mal'ab a Dubbat. Ve vesnici mezitím americké tanky a vojenská vozidla zničily většinu úrody a pobila velkou část dobytka a drůbeže.

I iráčtí kolaboranti tají skutečné počty svých ztrát

Irácká loutková armáda začala používat americkou praxi zatajování ztrát. Tuto skutečnost přiznal generálmajor Muhammad al-Ubajdí, který poté, co opustil tzv. ministerstvo obrany, řekl: "Irácká armáda se při oznamování počtu zabitých vojáků chová stejně jako americká. Oznamuje pouze čtvrtinu počtu těch, kteří denně v Iráku padnou."

Před budovou provinční správy v centru Nadžafu se kolem 10:00 shromáždily desítky iráckých šíitů a požadovaly informace o osudu svých příbuzných, kteří vstoupili do loutkové armády a pak zmizeli. Protože už tři měsíce o svých blízkých neslyšeli, dožadovali se zpráv, co se s nimi děje. Jeden z demonstrantů řekl korespondentovi Mafkarat al-Islam, že jeho syn byl koncem roku 2005 vyslán do provincie Anbár: "Vůbec nevíme, co s ním je. Ministerstvo obrany nám řeklo, že bojuje proti terorismu, ale on se nám nikdy neozval ani nenapsal dopis. A ani jednou nedostal dovolenou." Myslí si, že jeho syn byl zabit, ale že to režim nechce přiznat.

Jinému demonstrantovi ministerstvo obrany přiznalo, že jeho syn zemřel, ale ačkoli k tomu mělo dojít přede dvěma měsíci, dosud nedostal synovo tělo, jak si přál. Dodal, že ho hledal po všech nemocnicích, ale marně.

Bagdád

Ve městě a okolí bylo během dne nalezeno 23 mrtvých těl. Osm z nich patřilo sunnitům, 15 příslušníkům loutkové armády. Sunnité byli nalezeni na dvou místech okrsku Karak, byli svázáni a usmrceni střelnou ranou do hlavy, předtím však byli podrobeni mučení. Loutkové vojáky, kteří byli na cestě do provincie Anbár, zastřelili mudžáhidové v Abú Ghurajb.

Sebevražedný útok

V noci z pondělí na úterý vtrhli američtí vojáci do domu v Ámiríjat al-Fallúdža, v němž byli tři muži, z nichž se dvěma podařilo zmizet. Třetího Američané zadrželi a hodlali jej zatknout; muž však na sobě odpálil vestu s výbušninou, čtyři vojáky usmrtil a pět dalších zranil. Američané pak dům raketou vypálenou z vrtulníku srovnali se zemí.

Ozbrojené akce odboje

Za úsvitu přepadli partyzáni americkou hlídku projíždějící čtvrtí Ta'mím na jihu Ramádí, poškodili její dvě vozidla a zranili čtyři vojáky.

Ráno podnikli partyzáni v Dawru 150 km severně od Bagdádu útok na policejní kontrolní stanoviště, kde zastřelili tři policejní důstojníky a jednoho řadového policistu.

Jiný oddíl zatočil odpoledne na hlavní ulici v jižním Dudžajlu asi 55 km na sever od Bagdádu na kolonu amerických vojáků, zničil dvě americká vozidla, v nichž zabil jednoho a zranil tři vojáky.

Ostřelování

Tábor amerických a loutkových sil ležící mezí Tárimíjí a Mušáhadou zasáhla odpoledne série minometných střel ráže 82 mm.

Čtyři minometné střely dopadly na americký tábor v Ámiríjat al-Fallúdža.

Pozdě večer ostřeloval odboj z minometů policejní stanici v Mosulu, kde byli zraněni čtyři policisté, jeden z nich vážně.

Bombové útoky

Ráno vybuchla na ulici Maghrib v bagdádské Azamíji bomba pod policejní hlídkou. Zničila hlídkové vozidlo, jednoho policistu zabila a dva zranila.

Na hlavní ulici Hadíthy zasáhla exploze bomby americkou hlídku, dokonale zničila Humvee, tři vojáky v něm usmrtila a čtvrtého těžce zranila.

Další americká hlídka narazila na bombu v Haqláníji poblíž hotelu Ajjár. Také tady zničila Humvee, v něm usmrtila pět vojáků.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby na dálnici u Júsufíje kolonu tzv. národní gardy, zničil transportní vozidlo, usmrtil šest gardistů a čtyři zranil.

Odpolední výbuch bomby v jihozápadním Mosulu zničil americké Humvee, v němž zabil jednoho a zranil tři vojáky. K večeru vybuchla na hlavní ulici mosulské čtvrti Adl další bomba, tentokrát pod policejní hlídkou. Zničila hlídkové vozidlo a vážně zranila dva policisty.

Středa 26. dubna 2006

Bagdád

Členové Brigád Badr unesli v okrsku Šula na severozápadě Bagdádu čtyři sunnitské civilisty, Táhira Mahmúda Džásima a jeho tři syny Umara, Muhammada a Súfjána. Všichni byli později nalezeni zmučení a zabiti střelnými ranami do hlavy a hrudi.

V okrsku Bajjá na západě hlavního města na ulici Ma'alif zastřelili partyzáni dva policisty a současně členy Brigád Badr.

Ozbrojené akce

V Durá odpálili partyzáni pod kolonou tzv. národní gardy tři bomby a na stojící kolonu pak zaútočili. Zničili celkem dvě vozidla, zabili osm gardistů a šest dalších zranili. Sami pak beze škody místo opustili.

V centru Sámarrá usmrtil partyzánský ostřelovač ranou do hlavy vojáka z americké pěší hlídky .

Ostřelování

V noci na středu dopadly čtyři minometné střely ráže 60 mm na základnu tzv. národní gardy ve čtvrti Džaghifi na severu Fallúdže a způsobily tam požár.

Pět minometných střel ráže 82 mm ráno zasáhlo americký štáb v Mahmúdíji.

Dvě rakety středního doletu dopadly dopoledne na americký tábor v polích východně od Ramádí.

Ve 20:00 zasáhly dvě minometné střely ráže 82 mm americké kontrolní stanoviště v Ámiríjat al-Fallúdža u vjezdu do obytného komplexu.

Bombové útoky

Za svítání zasáhl výbuch bomby na východě Fallúdže americkou hlídku, poškodil jedno z pěti Humvee a zranil tři vojáky.

Ráno explodovala v bagdádském okrsku Mansúr bomba, určená evidentně pravidelně projíždějící policejní hlídce. Vybuchla však pozdě a místo policistů zabila jednoho civilistu a dva zranila.

Na dálnici západně od Abú Ghurajb ráno zneškodnila bomba americké Humvee, zabila v něm dva vojáky a druhé dva zranila.

Pod americkou hlídkou vybuchla nedaleko Jathribu asi 75 km severně od Bagdádu na silnici do Dudžajlu bomba, zničila Humvee a zabila nebo zranila čtyři vojáky v něm.

Krátce před polednem zničila exploze bomby u Hítu Humvee a zranila několik příslušníků americké námořní pěchoty. Jakmile vojáci uzavřeli prostor a chystali se vrak odtáhnout, vybuchla přímo pod nimi druhá bomba, dva usmrtila a několik dalších zranila. Američané pak začali střílet kolem sebe do vzduchu a na nedalekou plynárnu. Tu potom prohledali a zatkli řadu tamních zaměstnanců, které obvinili z napomáhání odboji. Většinu z nich pak sice propustili, zanechali však v plynárně malý strážní oddíl. O něco později znovu pozatýkali část zaměstnanců i zákazníků.

Odpoledne zasáhla exploze bomby na dálnici u Džadíríjského mostu v jihozápadním Bagdádu americkou kolonu, zničila dokonale jedno Humvee, zabila tři vojáky a dva zranila.

Ve východní Fallúdže odpoledne zničila exploze bomby Humvee z americké kolony a zabila nebo zranila pět vojáků v něm.

V centru Qá'imu bylo odpoledne bombou zneškodněno Humvee a zraněni čtyři Američané. Protože trhavina explodovala před vozidlem, podařilo se z něho posádce navzdory zraněním uniknout.

Čtvrtek 27. dubna 2006

Ramádí

S rozedněním přerušily americké síly dodávky elektřiny a zásobování města vodou. Uzavřely rovněž všechny benzinové čerpací stanice i ramádskou kliniku a porodnici přemístili do Fallúdže.

Po poledni došlo ve čtvrti Mal'ab k více než hodinovému boji mudžáhidů s americkými vojáky. Byla v něm zničena dvě americká vojenská vozidla a zabito nebo zraněno sedm vojáků. Zraněni byli rovněž tři mudžáhidové.

Kolem 18:00 zahájilo více než deset amerických letadel F-16 a F-18 útok proti západní a jižní části města, ostřelování domů, zemědělských usedlostí i bývalé budovy provinční správy. Podle prvních zpráv bylo zničeno devět domů, z nichž některé patřily příslušníkům kmene Bú Charbit, jednoho z největších ve městě a známého loajalitou vůči iráckému odboji. Zasažena byla rovněž budova nádraží, tržiště a stará pošta. Řada střel dopadla do zalidněných míst, počet jejich obětí nebylo v první fázi možno zjistit, protože nálet stále pokračoval.

Útok je obyvatelstvem považován za "kolektivní trest" za vystoupení Abú Mus'aba az-Zarqáwího prostřednictvím videozáznamu v úterý 25. dubna. Už ve středu opustila část obyvatel město v obavách, že k podobnému útoku může dojít. Na 14 z opuštěných domů pak Američané usadili své ostřelovače.

Okupanti dusí Sámarrá

Americké síly oznámily obyvatelům města, že každý, kdo poruší zákaz nočního vycházení, bude zastřelen nebo v lepším případě odsouzen na šest měsíců do vězení. Zákaz vycházení v době od 20:00 do 6:00 byl vyhlášen před několika dny. Ve městě se současně objevilo mnohem víc amerických vojáků než dosud a podstatně stoupl počet příslušníků loutkových bezpečnostních sil.

Prohlášení rady ulamá

Nejvyšší sunnitská autorita v zemi vydala prohlášení, odmítající novou "vládu" pod vedením Džawáda al-Málikího jako další krok ke splnění amerického plánu na rozdělení Iráku. Na rozdíl od předchozích krátkodobých vlád by tato měla být u moci čtyři roky a měla by tak víc času na plnění amerických plánů. Rada varovala Iráčany, aby nevěřili prohlášením a slibům, které je mají pouze připravit na chystané dělení země. Veškeré problémy Iráku, včetně zhoršující se bezpečnostní situace, mohou být vyřešeny pouze odchodem okupačních sil.

Ozbrojené akce odboje

Skupina partyzánů zaútočila na dálnici severně od Hillá na konvoj kamionů se zásobami pro americké síly. Zničili tři kamiony a zabili jejich řidiče.

Terčem dalšího útoku se v Isháqí stala kolona sil Magháwir. Partyzáni úplně zničili jedno z vozidel, zabili čtyři vojáky a dva zranili.

V Baládu došlo k útoku na hlídku loutkových vojáků, z nichž byli dva zabiti a třetí zraněn.

V Kirkúku unesli partyzáni iráckého podnikatele obchodujícího s americkými silami a odvezli ho na neznámé místo.

V Dulu'íji zastřelil partyzánský ostřelovač jednoho ze skupiny amerických vojáků, kteří právě vyhnali z domu na ulici s prázdnýma rukama iráckou rodinu a chystali se dům zabrat pro sebe.

Ostřelování

Ráno zasáhlo šest minometných střel tábor amerických sil a iráckých kolaborantů v Latífíji.

Několik raket Kaťuša dopadlo rovněž ráno na americkou základnu v západní části Karábíly u Qá'imu. Podle informací několika zdrojů byli při útoku zabiti čtyři američtí vojáci a šest iráckých kolaborantů.

Devět raket Kaťuša dopadlo odpoledne do jižní a západní části vězeňského tábora v Abú Ghurajb, tedy do míst, kde jsou rozmístěni pouze američtí vojáci. Rakety zcela zničily pozorovatelnu v jižní části. Krátce před útokem varoval odboj obyvatele a podomní prodavače z okolí, aby urychleně odešli jinam, protože se může stát, že Američané budou po zásahu věznice zatýkat každého, koho v okolí uvidí.

V 17:00 vypálil odboj pět minometných střel na tábor elitní tzv. Vlčí brigády v okrsku Bajjá v jižním Bagdádu. Střely usmrtily osm členů brigády včetně kapitána. V táboře po zásahu vypukl prudký požár, jehož likvidace trvala celou hodinu.

Bombové útoky

V Tádží zasáhl ráno výbuch bomby kolonu loutkové armády směřující do centra hlavního města. Zneškodnil transportní vozidlo, jednoho vojáka usmrtil a čtyři vážně zranil.

Podle oznámení italského ministerstva obrany zasáhl výbuch bomby v Násiríji, kde je umístěno 2 500 italských vojáků, konvoj okupačních sil a zabil tři italské a jednoho rumunského vojáka. Čtvrtý Ital byl při explozi vážně zraněn.

Na silnici směřující na severozápad z Kirkúku do Mosulu vybuchla dopoledne bomba pod kolonou tzv. národní gardy, zničila jedno vozidlo, zabila dva a zranila čtyři gardisty.

Další bomba zasáhla v Tádží kolonu loutkové armády, zneškodnila transportní vozidlo, jednoho vojáka zabila a čtyři vážně zranila.

Americká kolona narazila na bombu na západní straně Hítu opět nedaleko tamní plynárny. Výbuch poškodil Humvee, jednoho Američana zranil, dva zranil a kolonu donutil zastavit. Vzápětí nato vybuchla druhá bomba. Poškodila další vozidlo, zabila dva vojáky a třetího zranila.

Atentát

V ranních hodinách zastřelili příslušníci odboje sestru loutkového viceprezidenta dr. Táriqa al-Hášimího, který je současně generálním tajemníkem kolaborantské Irácké islámské strany. Majsún al-Hášimí pracovala v ženské sekci této strany. Jejich bratr Muhammad byl zabit při ozbrojeném útoku na prominentní sunnitské obchodníky v bagdádském okrsku Sanak 13. dubna t.r.

Pátek 28. dubna 2006

Razie, zatýkání, vraždy sunnitů

Za svítání povedly okupační síly rozsáhlé razie v různých částech provincie Dijála, ve městech Ba'qúba, Buhríz, Chális, Miqdádíja, Šahrabán a Chán Bání Sa'd. Podle prvních zpráv získaných před ukončením razií bylo zatčeno na 70 osob ve věku 20-60 let. Korespondent Mafkarat al-Islam byl v Ba'qúbě přímým svědkem vpádu Američanů do jednoho domu. Jako obvykle si Američané vstup do prohledávaných domů zjednávali vhozením granátu do vstupních dveří, proti dřívější praxi však potom několik minut vyčkávali, aby se ujistili, že se v domě neukrývají partyzáni, kteří by na ně mohli zaútočit. Zatýkané muže vojáci surově tloukli do citlivých částí těla tak, že pak nebyli ani schopni stát, a pak jim hodili přes hlavu pytle. Pokud se manželka, dcera či sestra zatýkaného pokusila křičet, ztloukli či zkopali vojáci také ji.

V údolí Tigridu jižně od Suwajrá (asi 160 km jihovýchodně od Bagdádu) nalezla policie necelých 5 km od tamní věznice tzv. ministerstva vnitra pět mrtvých těl. Podle údajů policejního zdroje byly na všech tělech viditelné známky brutálního mučení, po němž byly oběti zastřeleny ranami do hlavy a hrudi. Jejich totožnost zůstala neznámá, lze se však domnívat, že šlo o irácké sunnity.

Dalších sedm těl v podobném stavu bylo objeveno v Bagdádu. Tím dosáhl počet mrtvol převzatým bagdádským soudním lékařstvím od minulého týdne celkového počtu 66, z nichž v 51 případech šlo o sunnity. Ostatní byli příslušníci loutkové armády a policie zabití odbojem.

Fallúdža

V noci ze čtvrtka na pátek provedli američtí a loutkoví vojáci razii také ve fallúdžských čtvrtích Šuhadá, Džawlan, Mu'allimín, Džumhúríja a Nazal, při níž sebrali 57 lidí ve věku 20-40 let. Loutkoví vojáci přitom v prohledávaných domech brali všechny peníze, zlaté předměty a jiné cennosti, které našli.

Odpoledne ostřelovala americká letadla fallúdžský okrsek Hasj, zničila raketou jeden dům, v němž tři muži zahynuli a další dva byli zřícenou střechou zraněni. Jak uvedl korespondent Mafkarat al-Islam, majitel domu i ostatní muži byli členy odboje, v domě kromě nich nebyla žádná žena ani dítě.

Basra

V poledne oznámil zdejší korespondent Mafkarat al-Islam, že americké a britské okupační síly se s těžkou technikou přesunují na východ od města směrem k íránské hranici. Současně vzrostl počet přeletů amerických bojových letadel.

Podle informace místních lidí začaly úřadovny šíitských stran rozdávat svým členům zbraně, z nichž většina byla předtím do Basry a Amáry propašována právě z Íránu.

K přesunům došlo právě v době stupňovaného nátlaku na Írán, aby upustil do výroby atomové energie pro mírové využití. Přesto místní pozorovatelé vyslovili pochybnost, že jde o přípravu útoku proti Íránu, a soudí, že se jedná spíše o další formu nátlaku.

Sebevražedný útok

Ve večerních hodinách u vjezdu do města Rawy asi 315 km severozápadně od Bagdádu odpálil na sobě na kontrolním stanovišti uprostřed amerických vojáků fidáí vestu s výbušninou, tři Američany zabil a tři zranil. Okupační vojáci pak až do rána uzavřeli všechny vjezdy do města.

Ostřelování

Pět silných minometných střel zasáhlo v 8:30 okupační štáb v bývalé budově provinční správy v centru Ramádí.

V 19:00 dopadly čtyři minometné střely ráže 82 mm na americké kontrolní stanoviště u obytného komplexu v Ámiríjat al-Fallúdža.

Bombové útoky

Ve 13:30 v době společných pátečních modliteb vybuchal v Sámarrá pod americkou hlídkou u mešity Ribát bomba, zabila jednoho vojáka a tři zranila, z toho jednoho vážně. Američané obstoupili ve městě v době modliteb čtyři mešity a podrobně prohlíželi každého, kdo se objevil. Přitom každého porovnávali s fotografiemi,které měli s sebou, a zatkli pět osob, jejichž vzezření podle nich fotografiím odpovídalo.

Sobota 29. dubna 2006

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Muchábarát v Ramádí ráno usmrtil ostřelovač amerického vojáka z pěší hlídky.

V centru Tal Afáru podnikli dopoledne partyzáni útok na kontrolní stanoviště loutkové armády, při kterém zabili jednoho vojáka a zranili tři další, mezi nimi i důstojníka. Přestřelka současně zranila čtyři náhodné chodce.

Při útoku partyzánů na americkou hlídku v Hawídži jihozápadně od Kirkúku zničil zásah ručního granátu kompletně Humvee, zabil dva vojáky v něm a dva zranil.

Ostřelování

Do společného tábora amerických vojáků a sil Magháwir v Sámarrá dopadlo ráno pět raket středního doletu.

Tři minometné střely ráže 82 mm zasáhly americký tábor nedaleko hadíthské hráze asi 300 km severozápadně od Bagdádu.

Večer zasáhly tři stejné střely štáb amerických a loutkových sil v Dulu'íji.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby v západní části Mosulu zneškodnila vozidlo z americké kolony, v němž dva vojáky zabila a dva zranila.

V centru Bagdádu zneškodnil výbuch bomby ráno policejní hlídkové vozidlo, v němž jednoho policistu usmrtil a čtyři zranil. Další policejní hlídka narazila o něco později na bombu ve čtvrti Ámil na jihozápadně Bagdádu; také tady zneškodnila vozidlo a tři policisty v něm zranila.

Ve vesnici Sukran západně od Ramádí explodovala před polednem bomba pod kolonou tzv. Irácké národní gardy, zničila transportní vozidlo, usmrtila čtyři gardisty a dalších pět zranila.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby na hlavní silnici západně od Madá'inu hlídku sil Magháwir, zneškodnil vozidlo, tři členy hlídky zabil a dva zranil.

Západně od Abú Ghurajb na silnici vedoucí do Fallúdže se odpoledne stala terčem nastražené bomby hlídka složená ze sedmi Humvee. Jedno z nich výbuch zničil a pět Američanů v něm zabil nebo zranil.

Jižně od Baládu najela na bombu americká kolona několika Humvee a pancéřovaných automobilů používaných bezpečnostními společnostmi a americkou výzvědnou službou. Exploze zničila jeden z těchto automobilů a usmrtila pět jeho pasažérů.

Neděle 30. dubna 2006

Razie

Při ranní razii ve střední škole v Ámiríjat al-Fallúdža zatkli Američané bez zjevného důvodu 21 studentů. Tuto školu navštěvují děti ve věku 13-17 let.

Madínat as-Sadr

Před polednem došlo v této bagdádské šíitské čtvrti k explozi minibusu jedoucího kolem benzinové čerpací nádrže. Dva z pasažérů byli při tomto nejasném útoku zabiti a šest dalších zraněno.

Mosul

Americká armáda oznámila, že v Mosulu zajala dva podezřelé a nepřátelské fotografy, kteří filmovali americkou hlídku a pak se před ní dali na útěk, byli však dopadeni. Podle amerického tvrzení byly u nich nalezeny výbušniny a oba byli proto umístěni do amerického zajateckého tábora.

Ozbrojené akce odboje

V okrsku Halábísa v západní části Fallúdže usmrtil ráno ostřelovač člena hlídky tzv. národní gardy.

Při ozbrojené srážce v západní části Ámiríjat al-Fallúdža poškodili partyzáni ráno dvě americká Humvee, zabili dva vojáky a čtyři zranili.

Sestřelení letounu, ostřelování vojenských cílů

Nad vesnicí Bú Fahd východně od Ramádí sestřelili Iráčané americký bezpilotní průzkumný letoun, který se zřítil k zemi.

Dvě rakety středního doletu zasáhly americkou leteckou základnu u Jathribu asi 75 km severně od Bagdádu.

Čtyři těžké minometné střely dopadly na americkou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby pod americkou kolonou zničila severně od Latífíje transportní vozidlo, tři vojáky zabila a čtyři zranila.

Při výbuchu bomby pod kolonou pancéřovaných automobilů užívaných britskou výzvědnou službou byli u Suwajrá na silnici do Bagdádu ve zničeném automobilu tři muži zabiti a tři zraněni.

Při explozi bomby v bagdádském okrsku Arab Džabbúr bylo zničeno americké Humvee a pět vojáků v něm bylo zabito nebo zraněno.

V Ba'qúbě zasáhla odpoledne bomba policejní hlídku zřizující kontrolní stanoviště u stadionu, zneškodnila jedno vozidlo, usmrtila čtyři policisty a dva zranila.

Na silnici mezi Tárimíjí a Tádží zničil výbuch bomby tank loutkové armády, v němž usmrtil čtyři vojáky.

Večerní exploze pod hlídkou několika amerických Humvee zničila v Tikrítu jedno vozidlo, zabila dva a zranila tři vojáky.

Americkou pěší hlídku zasáhla bomba na polní silnici u Mušáhady, dva vojáky usmrtila a dva zranila.

Na bombu narazila rovněž americká hlídka projíždějící Ridwáníjí k bagdádskému mezinárodnímu letišti. Výbuch zneškodnil obrněné vozidlo a zranil tři vojáky, jednoho vážně.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       16. 5. 2006
16. 5. 2006 Pentagon donucen zveřejnit videozáznam z 11. září
16. 5. 2006 "Být šťastný" jako slogan naší doby
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku
16. 5. 2006 Po oktávách let Vít  Slíva
16. 5. 2006 Snižování daní nevede k zvýšení státních příjmů
16. 5. 2006 Zahraničně-politická témata v českých volbách 2006 Jiří  Pehe
16. 5. 2006 "Kolaborant Palata" - Psovi psí smrt? Jan  Čulík
16. 5. 2006 Salon kritického myšlení, Litoměřice
16. 5. 2006 Jeden z vynálezců internetu bude přednášet v Glasgow
16. 5. 2006 Racionální volič a labilní respondent Jan  Punčochář
16. 5. 2006 Komunismus a genocida Milan  Černý
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Prezident a zákony
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu
16. 5. 2006 Ondřej Fér se vrátil k svému francouzskému jménu
16. 5. 2006 Považujete teroristické útoky za reálnu bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko? Oskar  Krejčí, Mario  Nicolini
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006
15. 5. 2006 Televize bez Šterna
15. 5. 2006 Dobré zprávy převažují Jiří  Pehe
15. 5. 2006 Závažné selhání reaktoru VVER1000 v Bulharsku Jan  Beránek
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
15. 5. 2006 Volební kampaň má dva autory: politické strany a média
15. 5. 2006 Občan a otevřená společnost Egon T. Lánský
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Unionistický stranický sekretariát Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005