29. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2006

Více než 1000 britských vojáků dezertovalo z armády od počátku války v Iráku, informovala veřejnoprávní společnost BBC. V Iráku je v současnosti asi 5000 britských vojáků.

Dodneška je nezvěstných 89 vojáků, dezertovavších v roce 2001, 118 dezertovavších v roce 2002, 134 z r. 2003, 229 z roku 2004, 377 z roku 2005 a 189 z letoška.

Tyto informace přicházejí v době, kdy britský parlament debatuje o zákonu, který má zakázat vojenskému personálu odmítnout vojenskou službu při okupaci cizí země.

Sloupek
J. H. Krchovský

Mlčela, lehce rumělá
(podle mě česky uměla)...
udělal jsem jí z kundy prejt
...blaženě vzdychla: "It was great!"

ze sbírky Nad jedním světem, Host, Brno 2004 vybral Štefan Švec

29. 5. 2006
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
29. 5. 2006

Nové fotografie potvrzují obvinění, že americká jednotka loni v listopadu usmrtila 24 neozbrojených civilistů v Iráku jako pomstu za to, že byl zabit jeden její příslušník bombou, umístěnou na silnici.

Fotografická dokumentace v této věci byla předložena americkým vyšetřovatelům, kteří vyšetřují incident, kdy bylo v iráckém městě Haditha Američany usmrceno 24 neozbrojených civilistů. Z fotografií vyplývá, že civilisté byli americkými vojáky prostě popraveni. Na fotografiích je mezi obětmi několik žen a šest dětí. Některé oběti byly zastřeleny do hlavy a jiné do zad. K incidentu došlo 19. listopadu 2005.

Tvrzení, že američtí námořníci zmasakrovali irácké civilisty, ohrožuje podporu britské veřejnosti pro pokračující účast britské armády na irácké válce, konstatoval šéf štábů britské armády Sir Jock Stirrup. Uvedl, že zprávy o nevyprovokovaném usmrcení více než dvou desítek iráckých civilistů by byly "děsivé", pokud se prokáží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29. 5. 2006

Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International naléhá na uživatele internetu, aby podpořili její novou kampaň na podporu internetové svobody.

Amnesty International oslavuje 45 let své činnosti tím, že chce skandalizovat vlády, které zneužívají internetu pro potlačování dissentu.

29. 5. 2006

V roce 2003 se do oficiálně schválené a stále platné Bezpečnostní strategie České republiky dostala zmínka, ze které je podpora systému americké protiraketové ochrany jasně zřetelná. "Česko se teď dostává do určité výhody, zdá se totiž, že zprávy o amerických raketách už nikoho nevzrušují a nikomu nevadí," tvrdí informovaný zdroj týdeníku EURO, píše v časopise Euro Tomáš Hořejší.

Kompletní článek ZDE

29. 5. 2006

ODS se vyprofilovala jako strana elit. Nejde jen o byznys, ale i různé další celebrity sportovního, uměleckého a částečně i vědeckého světa. Na rozdíl od okolního světa, kde je přízeň hudebníků, fotbalistů, manažerů atd. rozdělena mezi pravici a levici vcelku rovnoměrně, pro české elity je levicovost když ne přímo nadávkou, tak alespoň něčím odpuzujícím. Kromě skutečných elit se po modré ochotně vydávají i různé pseudoelity složené z různých "fanklubů", služebníků, agentů, PR odborníků atd. napojených na elity, sdílejících a napodobujících jejich postoje a styl života.

Spíše jde o karikaturu skutečných kvalit, což si dotyční zčásti uvědomují a své komplexy méněcennosti si vybíjejí v pohrdání údajnými "sockami", okázalém nacionalismu (kdo neskáče, není Čech) a primitivním antikomunismu a antisocialismu. Někteří představují skutečný extrém a hnědě podbarvují modré značky "společné cesty".

Plně souhlasím s Janem Čulíkem, že standardní konzervativní strana musí být nad počínáním ODS v šoku.

Na konci týdne půjdeme zase k volbám. A jako pokaždé budeme vybírat z dostupných alternativ podle pravidla o "menším zlu", pokud ovšem nejsme fanatici přesvědčení o jediné správně pravdě. S politickými stranami je to jako s životními partnery: žádná nepředstavuje absolutní ideál, ale vždy je na výběr alespoň jedna víceméně přijatelná alternativa. A ta strana, která bude přijatelná pro největší počet voličů, volby vyhraje.

29. 5. 2006
Kdo tu ještě důvěřuje politikům, justici a policii? Míra obecné důvěry v tyto instituce je i mírou kvality demokracie.

Za chvíli má v televizi proběhnout duel Paroubek-Topolánek, budu se dívat, ale předem vím, že je mi úplně jedno, co se tam stane. Letošní volby mne plní rezignací víc, než kterékoli jiné, které proběhly od roku 1989. Česká republika po několik dalších let nemá žádnou naději ve změnu společenské atmosféry: transparentnost exekutivy a státní správy, reforma policie a justice tu jen tak nebudou.

29. 5. 2006

Jan Čulík píše: Publicistický pořad televize BBC "Newsnight" zkoumal, zda by bylo realistické zavést rovnou daň i ve zralých ekonomikách západní Evropy. Rovnou daň většinou nepovažují hospodářští odborníci za férovou, protože se dosud tradičně usuzovalo, že by chudí lidé neměli platit daň ve stejné míře jako bohatí.

Pane Čulíku,

když si tuhle větu čtu vícekrát, tak docházím nakonec k závěru, že je asi věcně správná, ale pro neekonoma může být zavádějící, píše ekonom Jan Hošek. Otázkou je, co je to míra? Mělo by se totíž mluvit o rovné daňové SAZBĚ. I při ní platí chudí lidé méně než bohatí. A daňová sazba je vlastně míra zdanění. Ale stejně tak by šlo uvedenou větu interpretovat jako že by chudí neměli paltit tak vysoké daně (v absolutní hodnotě) jako bohatí, k čemuž samozřejmě nedochází ani u rovné daně.

Michael Marčák: Po modré doprava...
29. 5. 2006

29. 5. 2006

Rozdělování příspěvků na českou kinematografii příslušným státním fondem se bude i nadále řídit zákonem z roku 1991. Ten mimo jiné umožňuje utajit seznam neúspěšných žadatelů o dotace. Státní fond pro podporu a rozvoj kinematografie také nemusí zdůvodňovat svá rozhodnutí, nezveřejňuje hlasování svých členů o jednotlivých projektech a členové fondu mohou hlasovat o svých vlastních projektech. Prý ale chodí za dveře…Novela zákona byla labutí písní Pavla Dostála. Do sněmovny přišla půl roku předtím, než podlehl rakovině. „Na základě principu solidarity by se měly vedle kin, tak jak tomu dnes již je, podílet na podpoře filmové tvorby i další subjekty, které při své podnikatelské činnosti jednoznačně využívají filmového díla, to je provozovatelé prodejen a půjčoven nosičů, jakož i provozovatelé televizního vysílání. Tedy subjekty, které by nemohly bez existence kinematografického díla existovat," argumentoval Dostál ve sněmovně v březnu 2005.

Původně publikováno ZDE

29. 5. 2006

Česká televize považuje za nesystémové, aby z dosažených výnosů přispívala jiné organizaci na úkol, jehož plnění jí samé ukládá zákon. Proto se připojila k iniciativě ostatních provozovatelů celoplošného televizního vysílání a vyzvala prezidenta republiky, aby svůj podpis pod tímto zákonem zvážil.

Vysvětlení je prosté, píše tiskový mluvčí ČT Martin Krafl:

29. 5. 2006

Nehoráznost, s jakou se generální ředitel České televize Jiří Janeček připojil k iniciativě komerčních televizí a komerčních filmových distributorů, aby lobboval u prezidenta za veto vůči návrhu zákona o Státním fondu kinematografie, postrádá přes vyjádření tiskového mluvčího Martina Krafla jakoukoliv smysluplnou logiku a je jen výrazem arogance vedení instituce, jejíž povinnosti má určovat pouze zákon a která existuje z vůle koncesionářů.

Nejspíš čestný předseda ODS, prezident Václav Klaus generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi, stejně jako dalším ředitelům komerčních televizí poděkuje za neocenitelnou pomoc při rozhodování. Možná dostane Janeček poděkování i od poslaneckého klubu ODS. Zřejmě si Janeček v pudu sebezáchovy vsadil na její volební vítězství. Vysílání České televize v poslední době tomu odpovídá...

29. 5. 2006

Církve, reprezentované v parlamentu povětšinou lidovci, dostaly z rozpočtu ministerstva kultury na rok 2006 ve výši 6 357 161 000 (6,3 miliardy = 6 357 miliónů) částku 1 511 miliónů, na platy a pojištění kněží více než jednu miliardu.

Filmaři chtěli jen od Státního fondu kinematografie 197 milionů, dostali prozatím 41 milionů. Ze státního rozpočtu přímo cestou "porcování medvěda" v třetím čtení vyinkasovali filmaři dalších 76,8 milionu, z toho 30 milionů jen na festival v Karlových Varech a 17 milipnů na dětský festival ve Zlíně, které nyní bojkotují... Že by vrátili peníze, to je ani nenapadne. Od grantové komise ministerstva kultury pak filmařská lobby dostala dalších 9,5 milionu. Mimo jiné na další festivaly, propagaci a podporu filmů v tisku. Po prezidentem Klausem vrácené novele zákona o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie chtěli ještě dalších jistých 200 miliónů...

Pro jeho přijetí a přehlasování Klausova veta byli sociální demokraté, všichni komunisté a těch pár unionistů. Ani jeden poslanec ODS. Poslední hlasování této sněmovny přitom zkazili lidovci (křesťanští demokraté), kteří buď chyběli, nebo mezi prvním a druhým hlasováním o předloze odešli... Filmaři ale nadávají ministru Jandákovi, který lidovec není.

29. 5. 2006

Pri začiatku oficiálnej predvolebnej kampane predstúpil pred košických novinárov premiér a predseda vládnej Slovenskej kresťanskej a demokratickej únie -- Demokratická strana (SDKÚ -- DS), Mikuláš Dzurinda, za sprievodu straníckych kolegov, ministra financií Ivana Mikloša a ministerky práce a sociálnych vecí Ivety Radičovej. Každá tretia veta menovaných nabádala ku pokoju a nekonfrontačnému tónu, každá druhá ju ale popierala v podobe ostrých prejavov útoku na opozičného lídra, stranu Smer a jej predsedu Roberta Fica. Celkom evidentný strach z neho je hlavnou volebnou témou slovenskej pravice.

Michael Marčák: Inu, lidovci to maj snadný, ale kdo poradí mně, jak mám volit ?!
29. 5. 2006

29. 5. 2006

The ODS is polling ahead of the ČSSD, and the Greens might be the new kingmakers. But whoever wins the elections may still lose by forming a coalition of the unwilling.

A week before the June 2 contest, the main opposition Civic Democrats' (ODS) lead over the Social Democrats (ČSSD) was within the margin of error, and it was anybody's guess whether the Greens (SZ) would replace the centrist Christian Democrats (KDU-ČSL) as powerbrokers, or both would make it into Parliament. The latest polls show up to 15 percent of if the voters remain undecided or with no strong preference; the only near certainty was that the "new" Freedom Union (US) was history.

Published in Czech Business Weekly HERE

28. 5. 2006

POLEMIKA

Britské listy publikovaly 26. května text Štěpána Kotrby "Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM", který se pokouší interpretovat analýzu Media Tenoru popisující prezentaci politických stran v hlavních českých médiích s akcentem na blížící se volby do PS PČR. Ve svém příspěvku autor zároveň odkazuje k textu Ondřeje Austa "Paroubek pomohl ČSSD v médiích" (LN, 26.5. 2006), který se o danou analýzu opírá.

Jako autor zmiňované analýzy musím konstatovat, že Štěpán Kotrba analytický dokument stejně jako článek O. Austa zkresluje a dezinterpretuje.

28. 5. 2006

Ve své polemice se Štěpánem Kotrbou argumentujete, pokud tomu rozumím, že podstatou politiky je nutně skutečnost, že zpravodajství o politické scéně (s výjimkou informací o nově vznikajícím subjektu) je vždycky záporné. Že tedy nelze obviňovat sdělovací prostředky ze zaujatosti, pokud nebylo analyzováno, nakolik skutečnost, o níž informují, má sama o sobě už záporný náboj, pokud tedy nebyl změřen rozdíl mezi záporným nábojem reportované skutečnosti a jeho možnou subjektivní intenzifikací, které se dopustil novinář.

Z vašeho závěru, že některé české noviny podstatně více kritizují pravicové strany, jiné zas podstatně více levicové strany, však nutně vyplývá, že tento tisk je zaujatý, i když míra subjektivního zkreslení informací o jednotlivých politických "aférách" není třeba měřitelná.

Je tedy Kotrbovo konstatování, že média zkreslují skutečnost, a že hlavní média v ČR ji zkreslují v neprospěch levice, opravdu dezinterpretací?

Městečko Twin Peaks
29. 5. 2006
Síla je vždy na straně ovládaných. Jediné, co podporuje ty, kdo jim vládnou, je mínění. Tudíž je to pouze mínění, na čem se zakládá vláda. Tato zásada se vztahuje jak na nejdespotičtější a nejmilitantnější vlády, tak na nejsvobodnější a ty nejvíce oblíbené.
David Hume: Principy vlády

reakce na článek Marka Síbrta "Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách", a dotaz Jana Čulíka, vztahující se obé ke komentáři Štěpána Kotrby pod názvem "Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM"

Citát zvláštního agenta Dalea Coopera z kultovního filmu Městečko Twin Peaks použitý v titulku, stejně jako barevné tónování tohoto filmu nejlépe osvětlí krvavé napětí interpretace dezinterpretace interpretace všech analýz, nejen té, kterou provedla organizace Media Tenor pro Lidové noviny. Ta zkoumala vliv médií na volební rozhodování. A došla k závěrům, překvapujícím jen naivky. Lidové noviny a MF Dnes vytvářely ČSSD a KSČM nejhorší mediální profil. To už ovšem Lidové noviny v článku o této analýze taktně zamlčely... Jinými slovy: Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozují ČSSD i KSČM a považují to za normální. Marek Síbrt z této organizace se snaží interpretovat své výzkumy ještě jinak, než jak to učinil původně v komentáři ke grafům. Síbrtova interpretace interpretace, vynucená mou "dezitnerpretací" je už ale přeci jen silná káva... Obava o budoucí kšeft by tentokrát neměla stát nad samotnými zveřejněnými výsledky.

Britské listy - narozdíl od Lidových novin, zveřejnily mimo komentáře k ní, CELOU analýzu - právě proto, že si mohou ti hloubavější čtenáři udělat obrázek sami. Jak o původní "interpretaci" dat Media Tenor, tak o "interpretaci interpretace" analytika Síbrta, tak o "dezinterpretaci" mé, tak o tuto mou "interpretaci dezinterpretace", která je zároveň "metaiterpretací interpretace interpretace".

Ve zkrácené podobě vyšlo 30. 5. 2006 spolu s vybranými daty z analýzy Media Tenor v deníku Metro PDF

29. 5. 2006

Štěpán Kotrba ve svém textu reagujícím na mou polemiku na jeho interpretaci mediální analýzy Media Tenoru o prezentaci politických stran tvrdí: "Marek Síbrt z této organizace se snaží interpretovat své výzkumy ještě jinak, než jak to učinil původně v komentáři ke grafům." Není to pravda.

Celý titulek, o němž je veden zásadní spor, v analýze zní: "Lidové noviny a MF Dnes vytvářely ČSSD a KSČM nejhorší mediální profil. Levicová orientace Práva byla naprosto zřetelná: kromě toho, že prezentovalo obě strany s nejmenším podílem negativity, přineslo o nich zároveň relativně nejvíce pozitivních zpráv." Což ovšem neříká vůbec nic o tom, které médium kterou stranu poškozovalo. Omlouvám se za svou profesionální deformaci vyplývající z lingvisticko-filozofického vzdělání, ale opravdu pociťuji zásadní významový rozdíl mezi "negativním POPISEM" a "poškozováním".

Deskripce není preskripce a striktně mezi nimi nerozlišovat vede k posouvání a dezinterpretaci významů v jednotlivých diskurzech (J.F. Lyotard, Le différend).

Michael Marčák: Je zblblej z voleb, neví, jestli má jít na malou nebo na velkou stranu
29. 5. 2006

29. 5. 2006
Manažerské řízení nemocnic, 25. května 2006, Praha, hotel Dorint Novotel, organizace: b.i.d. service, M.C. Triton, EURO, VŠE, ČSOB.

Ve čtvrtek jsem se zúčastnil jako pozvaný řečník semináře "Manažerské řízení nemocnic". Přede mnou hovořil Dr. Milan Kubek, prezident ČLK, s přednáškou na téma ČLK a zdravotní reforma, po mně pak expert ODS a spoluautor "Modré šance" Dr. Pavel Macháček (Tlak na reformu ve zdravotnictví, důvody pro změnu) a prim. Dr. Střítecký z Jindřichova Hradce, který přednáší na VŠE o "tržním zdravotnictví" (Veřejné zdravotnictví x tržní zdravotnictví). Prezident ČLK hovořil o nízkých mzdách v českém zdravotnictví a to zejména v zprivatizovaných nemocnicích a v nemocnicích krajskými radami na privatizaci urychleně připravovaných.

Dr. Macháček a Dr. Střítecký porovnávali zdravotnictví řízené "administrativně byrokraticky" a řízené neviditelnou rukou trhu. Svorně varovali před možností, že by byla zprivatizována pouze část nemocnic, protože zatímco ve zprivatizovaných by blahodárně působil trh, ve veřejných by se mohly uplatňovat škodlivé regulace.

28. 5. 2006

Ve věku 94 let zemřel známý český spisovatel Viktor Fischl, někdejší tajemník Jana Masaryka. Podrobnosti ZDE

27. 5. 2006

Mediální manipulace dosahuje před volbami vrcholu. Na této nečestné hře se podílejí dokonce i tzv. média veřejné služby, jak na to upozornil Štěpán Kotrba ve svém článku "Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM".

Neočekávám od těchto voleb, stejně jako od vůbec žádných nějaké zázraky. Systém zastupitelské demokracie je již dávno v krizi. Politikové místo, aby zastupovali občany, zastupují především zájmy skutečných držitelů moci ze světa velkých peněz.

Přesto má asi cenu jít k volbám a volit metodou menšího zla, aby nezvítězilo zlo větší. Toto politické zlo ale nemá morální povahu. Je jím takové hlasování, při němž hlasujeme pro stranu, která jedná v rozporu s našimi zájmy.

Vzhledem k ovládání medií pravicově zaměřenými redaktory má ale občan velmi ztíženou možnost poznání, která strana nejvíce vyhovuje jeho zájmům a která je jim naopak zcela protikladná.

To ale není jen naše národní specifikum, ale skutečně nadnárodní problém. Jako jistá dílčí pomoc proto byla již před časem vypracována pomůcka, která vám umožní poznat, kam vlastně v politickém spektru patříte a kam ve skutečnosti patří jednotlivé politické strany podle jejich vztahu k důležitým otázkám života společnosti. Tento kompas vaší politické orientace je ZDE (bohužel jen v angličtině).

Českou obdobu tohoto výpočetního systému, tentokrát orientovaného podle vašeho souhlasu či nesouhlasu s konkrétními zákony a shody vašeho hlasování s hlasováním politických stran i jednotlivých poslanců, najdete ZDE.

28. 5. 2006

Mirka Janečková napsala:

Dobrý den, můžete mi prosím poradit koho volit? Koho by volil Jan Čulík ve volbách jako nejmenší zlo? Důvěřuji Vám a proto se dotazuji. Mirka Janečková

Odpovídá Jan Čulík:

Paní Janečková,

já jsem pouhý novinář a pozorovatel, nemohu si dovolit radit, koho volit. Novináři nesmějí vyjadřovat preferenci pro žádnou politickou stranu. Jeden slavný šéfredaktor amerického listu Washington Post raději ani nechodil k volbám, aby nebyl obviněn ze zaujatosti.

Ze svého britského pohledu se mi nelíbí ODS, jejíž postoje - stejně jako postoje většiny českého tisku, mi připadají až fašizující. Princip "rovné daně" je absolutní pitomost, viz tento článek. Stejně sporné je zavádění školného pro české vysoké školy, které jsou už dnes i tak v podstatném průšvihu, i bez školného Atd. Britská konzervativní strana by byla politikou ODS naprosto šokována:)

(Avšak spolupracovník Britských listů Dominik Lukeš před časem zveřejnil v Lidových novinách polovážný článek, že v "Británii vládne komunismus", tak mě třeba neberte vážně.)

U ČSSD se mi nelíbí její údajné korupční praktiky, stejně jako korupce ve všech ostatních českých politických stranách, které byly kdy u moci, nelíbí se mi Paroubkův normalizační žargon ani příliš tradicionalistické pojetí sociální demokracie, které neodpovídá dnešnímu světu.

Myslím si, že systém, který doporučuje Milan Valach, je velmi efektivní. Využijte systému "Koho volit". Zadejte si osobní odpovědi na aktuální problémy současnosti a pak se podívejte, poslanci které strany hlasovaly vašim názorům co nejblíže. A podle toho se při volbách řiďte.

Přeji vám všem ve volbách šťastnou ruku.

Jan Čulík

28. 5. 2006

Občanská demokratická strana flirtuje s možným zavedením tzv. "rovné daně". Ta existuje v Hongkongu už od roku 1947, zavedlo ji Rusko i některé východoevropské země. V Estonsku zavedl rovnou daň v devadesátých letech tamější tehdy dvaatřicetiletý premiér Mart Laar, fanoušek rockové skupiny Guns and Roses, který, jak uvedla televize BBC, si v životě přečetl jen jedinou knihu o ekonomice. Někteří pozorovatelé argumentují, že vedla v Estonsku rovná daň k hospodářskému rozkvětu: ekonomika tam nyní roste o 6 procent HDP ročně. Jiní tento hospodářský růst přičítají jiným faktorům.

27. 5. 2006

Zemětřesení na Jávě

Více než 3000 osob zahynulo v sobotu a další tisíce byly zraněny při zemětřesení, jímž byl postižen v sobotu ráno v 0.54 středoevropského času (v 5. 54 místního času) ostrov Jáva v Indonésii. Zemětřesení zasáhlo velmi hustě obydlenou oblast, mělo sílu 6,2 stupňů na Richterově stupnici a epicentrum bylo asi 25 km jižně od města Yogyakarta. Během doby kratší než minutu spadly na spící obyvatele střechy domů a byly rozbořeny hotely a vládní budovy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 5. 2006
Česká republika se snaží veřejné diskusi k této záležitosti vyhnout v obavě, že by se otázka mohla stát závažným tématem červnových parlamentních voleb. Z toho důvodu se americká strana zdržela otevřených vyjádření ohledně umístění základny na nějakém místě v ČR. Ale podle vyjádření jednoho z amerických představitelů, který z uvedených důvodů zůstává v anonymitě, zamýšlejí obě strany o záležitosti jednat soukromě.

Vzhledem k poklesu politického vlivu Tonyho Blaira a odporu vůči jeho rozhodnutí provést invazi do Iráku, které v Británii panuje, neprobíhají jednání o umístění základny na britské půdě, uvedl zmíněný americký činitel.

Shrnujeme pondělní článek z New York Times o tom, že americká vláda zamýšlí vybudovat v Polsku nebo v České republice základnu pro americký protiraketový štít.

24. 5. 2006

DOTAZ GENERÁLNÍMU ŘEDITELI ČT

Vážený pane Janečku,

List International Herald Tribune přinesl informaci, že česká vláda tajně vyjednává s Američany o postavení raketové základny v ČR a - což je nesmírně znepokojující - údaj z amerického zdroje, že se čeští politikové tuto skutečnost rozhodli utajit před voliči až do doby po volbách.

Vaše veřejnoprávní Česká televize tuto informaci vůbec nepřinesla. O amerických plánech postavit v ČR raketovou základnu neinformovala ani v Událostech, kde naopak přinesla "investigativní reportáž" o tom, že "brazilští fotbalisté letěli do Německa běžným linkovým letadlem!!!" a že "čeští fotbalisté jsou dobří"

Podle Kodexu ČT má veřejnoprávní Česká televize povinnost informovat občany o událostech závažného politického rázu, které ovlivní jejich život. Rozhodnutí postavit v ČR zahraniční vojenskou základnu patří k nejzávažnějšímu tématu za posledních 17 let.

Můžete nějak vysvětlit, proč o něm Česká televize neinformovala v Událostech a potlačila informaci amerického deníku, že se čeští politikové údajně rozhodli vyloučit toto závažné téma z veřejné diskuse před volbami.

Předem děkuji za vysvětlení.

Jan Čulík

Britské listy

26. 5. 2006

Analýza vlivu médií na volební rozhodování Media Tenor

Zpravodajství České televize prezentovalo ČSSD relativně častěji v kontextu negativních zpráv než ODS, o níž relace navíc přinesly více informací, které ji představily v příznivém světle. ČSSD měla z politických stran v rámci Ozvěn dne ČRo 1 Radiožurnál nejhorší image. Strana zelených byla v Ozvěnách dne ČRo 1 jako jediná prezentována s převahou pozitivních zpráv... K vyváženosti informování o politice měla v uplynulém období obě média veřejné služby daleko...

ODS "prohospodařila" svou výhodu plynoucí z krize vládní koalice (jaro 2005) a kontroverzních kauz zástupců ČSSD. Levicová orientace Práva byla naprosto zřetelná: kromě toho, že prezentovalo obě levicové strany s nejmenším podílem negativity, přineslo o nich zároveň "relativně nejvíce" pozitivních zpráv. S blížícím se termínem voleb klesá podíl zpráv o programech a věcných návrzích politických stran na úkor informací o vnitrostranické situaci a referencí o volebních lídrech, strategii volební kampaně a šancích jednotlivých stran na volební úspěch.

Nejméně věcných témat o politických stranách přinesla Mladá fronta Dnes (39%), nejvíce faktů pak přinesly Ozvěny dne ČRo 1 - Radiožurnálu (61%). Nejvíce negativních informací o ČSSD (39%) přinesly Lidové noviny, nejméně pozitivních informací pak Události (2%) a Události komentáře (3%) České televize . Manipulací s masivní převahou negativních informací se ale dopustila všechna hlavní média. Zato vůči Straně zelených postupovala média "vyváženě", "tolerantně" až "chápavě". Mladá Fronta Dnes (15% negativních, 13% pozitivních informací), Lidové noviny (22% negativních, 21% pozitivních informací) i Hospodářské noviny (15% negativních, 17% pozitivních informací) během půl roku mediálně "udělaly" Bursíkovu stranu.

To jsou některé ze závěrů, které se dají vyčíst z hloubkové analýzy společnosti Media Tenor, který zhodnotil na 170 000 příspěvků o politice, které od ledna 2005 do poloviny května 2006 přinesly celostátní deníky, hlavní zpravodajské relace celoplošných televizí a večerní Ozvěny dne Českého rozhlasu.

Britské listy přinášejí plné znění mediální analýzy, o které informovaly v pátek Lidové noviny v článku Ondřeje Austa, aniž sdělily čtenářům, že podle společnosti Media Tenor nejhorší mediální profil ČSSD a KSČM vytvářely samy Lidové noviny a MF Dnes.

Lidové noviny: "Paroubek pomohl ČSSD v médiích" ZDE

plné znění mediálního monitoru Media Tenor ZDE
26. 5. 2006

Americká vojenská základna v ČR

V pondělí 22. května informoval americký list New York Times, že Spojené státy chtějí usilovat o vybudování kontroverzní vojenské raketové základny, takzvaného "obranného štítu" proti jaderným střelám "z Íránu" v Polsku nebo v České republice. Výstavbu takové základny nákladem 1,6 miliardy dolarů odmítají mnozí poslanci amerického Kongresu, píše NYT a pokračuje: "Vybudování takového vojenské raketové základny ve východní Evropě by mělo obrovské politické dopady. Vznik takové základny například v Polsku by znamenal první trvalou americkou vojenskou přítomnost na území tohoto státu a těsnou integraci polské a americké armády."

Vyšlo v pátek 26. 5. v deníku Metro, str. 9 ZDE

6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Jan Paul nepsal o všem   
19. 10. 2005 Jak to, že se protestuje proti protekci teprve před volbami? Jan  Paul
17. 10. 2005 Učitelé na vás kašlou! Jan  Paul
11. 2. 2004 Artsemestr 2004 - a co dál? Jan  Paul

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Zdravotnictví: výhodně nízké mzdy, králíci a zajaci Ivan  David
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Volby dopadnou špatně Boris  Cvek
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Malé upřesnění k rovné dani Jan  Hošek
29. 5. 2006 United they fall Irena  Ryšánková
28. 5. 2006 Koho volit? Jan  Čulík
28. 5. 2006 Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? Jan  Čulík
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Role generála Vlasova a ROA při osvobození Prahy RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2006 Vlasov nechtěl pomoci povstání v Praze Richard  Seemann
9. 5. 2006 Děň Pobědy Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
20. 10. 2004 Stalinská cholera a banderovský mor Pavel  Pečínka
23. 12. 2003 Čapek a Beneš - boj za svobodu ducha a srdce Věra  Olivová
27. 11. 2003 Den vítězství Petr  Jánský
8. 5. 2003 Osvobození ČSR   
8. 5. 2003 Vojska generála Vlasova v Čechách Jan  Čulík

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2006 Another chilling sentence for slander Jan  Čulík
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo   
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
24. 5. 2006 Zogby Poll: 70 milionů americké dospělé populace podporuje nové vyšetřování událostí z 11. září 2001   
23. 5. 2006 11. září 2001 - budeme skutečně argumentovat fakty? Michal  Brož
23. 5. 2006 Desítky lidí v Afghánistánu usmrtil americký letecký úder   
22. 5. 2006 Konspirační teoretiky žádné argumenty nepřesvědčí Tomáš  Poláček
19. 5. 2006 Slovíčkaření aneb vlk se nažral a koza zůstala celá Jiří  Jírovec
18. 5. 2006 Let 77 a Judicial Watch jako dezinformační past Michal  Brož

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2006 Amnesty International proti útlaku na internetu   
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
5. 5. 2006 Jak Blairova vláda omezuje starobylé demokratické svobody   
5. 5. 2006 Cenzura internetu se šíří do celého světa   
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
13. 4. 2006 Petr Cibulka odsouzen k podmíněnému trestu za pomluvu Jan  Čulík
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   

Školství RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   
17. 5. 2006 Opravdu parodie   
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku   
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit   
13. 5. 2006 Při stávce univerzitních učitelů začíná jít do tuhého Jan  Čulík
9. 5. 2006 Otazníky kolem státních maturit a CERMATu Radek  Sárközi
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek