14. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 2. 2006

Vyšetřovatelé OSN, kteří zkoumali podmínky v táboře v zálivu Guantánamo požadují od Washingtonu, aby tento vězeňský tábor zlikvidoval. Zpráva vyšetřovatelů konstatuje, že zacházení s vězni v Guantánamo se v některých případech rovná mučení.

Zpráva také zpochybňuje právní argumenty Bushovy vlády pro existenci tohoto vězení. Bylo vybudováno mimo území USA, aby nespadalo do jurisdikce amerických soudů - to považují vyšetřovatelé OSN za pochybné a poukazují na to, že neproběhly dostatečné právní procesy, které by posoudily, že vězněné osoby jsou skutečně hrozbou vůči USA.

Sloupek
Miloš Vodička

roztřesena studem
raděj zkamení
na krajíčku užaslý
pláč

neboť

každý váš pohled
padá bolestně
na její klín

(Kampa)

z knihy Básně (1965-1989), Host, Brno 1996 vybral Štefan Švec

14. 2. 2006

Spojené státy pohnaly Evropu k soudu Světové organizace pro obchod, protože chtějí, aby se jim otevřely lukrativní trhy jinde, argumentuje John Vidal v deníku Guardian.

Nejnovější rozhodnutí Světové organizace pro obchod zřejmě povede k podstatnému zvýšení počtu osob, kteří zastávají názor, že tato organizace potřebuje radikální reformu, anebo je jí úplně zapotřebí zrušit. Tento týden rozhodli po několika letech tajného jednání tři soudci, že Evropa de fakto uvalila na dovoz geneticky modifikovaných potravin v letech 1999 a 2003 zákaz a tím porušila předpisy Světové organizace pro obchod.

14. 2. 2006

" "Většina reakcí na ty kreslené vtipy byla polarizující a protesty se proměnily ve střet civilizací," vysvětluje televizní produkční. "Máme pocit, že je důležitější věci vysvětlit, hovořit s lidmi a zeptat se jich: 'Vy nás nenávidíte?''Myslíte si, že my nenávidíme vás?'"

Jeden populární arabský televizní pořad plánuje vzít skupinu mladých lidí do Dánska ve snaze proměnit hněv muslimů nad dánskými karikaturami proroka Mohameda v konstruktivní dialog.

13. 2. 2006

BRITÁNIE:

TV Licensing, britská vládní instituce pro vybírání televizních koncesionářských poplatků, varovala, že jakmile začne být televizní vysílání přístupné na mobilních telefonech a dalších přenosných zařízeních, uživatel si bude muset koupit televizní licenci a zaplatit koncesionářský poplatek, podle britského Zákona o bezdrátové telegrafii z roku 1904.

Britská vládní instituce varuje, že je jedno, zda se díváte na televizi prostřednictvím staré katodové obrazovky, na počítači či na mobilním telefonu, musíte zaplatit koncesionářský poplatek, anebo počítat s pokutou 1000 liber (asi 43 000 Kč).

14. 2. 2006

Atentáty na metro z roku 1995

Francie podobně jako Spojené státy či Velká Británie musí čelit vlastní kauze spojené s údajným mučením osob podezřelých z terorismu. Tři zdejší novináři vydali knihu: Place Beauvau, která obviňuje bezpečnostní orgány z nelidského zacházení s vězni, kteří se měli podílet na teroristických útocích v pařížském metru v roce 1995.

14. 2. 2006

Pod pojem počítačová gramotnost zahrnujeme znalost obsluhy (manuálu) počítače. Podívejme se na tuto gramotnost blíže. Obecně se dá říci, že i počítač musí mít svoji gramotnost v podobě instalovaného operačního systému, např. Microsoft Windows XP jinak by byl, jak uvádí časopis "Počítač pro každého", pouze zdrojem nepříjemného hluku a tepla. Z průzkumu který provedla agentura STEM/MARK pro Ministerstvo informatiky vychází, že 27% Čechů je počítačově gramotných. Jak dopadli učitelé? Z učitelů základních a středních škol je počítačově gramotných 33%. Přitom průměrný věk občanů v ČR je 39 let, učitelů 48 let. U občanů starších 40 let je počítačová gramotnost 16%, nad 50 let 11%. Pro zajímavost obdobnou úroveň jako učitelé mají lidé ve věku 20 až 33 let.

14. 2. 2006

Einst war der Frevel an Gott der größte Frevel, aber Gott starb, und damit starben auch diese Frevelhaften.

(F. Nietzsche : Also sprach Zarathustra)

Kdysi bylo rouhání se proti bohu největším zločinem, ale bůh zemřel, a proto zanikli také tito svévolníci.

(F. Nietzsche : Tak pravil Zarathustra)

Hegel ještě v boha věřil, Marx už nikoli, Huntington říká (v podstatě), že v jeho jménu se (naše) "civilizace" střetne, aby pak Fukuyama připustil konec dějin (našich i jejich).

Jedny dánské noviny ve své pýše libertinismu a intelektualismu otiskly karikatury proroka. Mediálně se "zviditelnily" a snad se jim zvedl i náklad a cena reklamy.

14. 2. 2006

Podobně jako kdysi židé, muslimové jsou dnes ztělesněním sil modernosti, které jsme rozpoutali a ztratili nad nimi kontrolu. Mimoevropský svět, který jsme kdysi kolonizovali, teď spíš hrozí kolonizovat nás -- a to v důsledku právě těch ekonomických mechanismů a technických prostředků, které měly sloužit k jeho podmanění a kontrole.

Považuji se za dědice jedné velmi podstatné složky křesťanské kultury -- (sebe)ironické intelektuální reflexe, jejímž smyslem je důkladné zkoumání vlastní viny na špatném stavu světa a snaha co nejvíc se očistit od vlastností, jež tuto vinu zapříčinily. Neptám se tedy primárně, co je špatné na druhých, chci v prvé řadě vědět, co je špatné na nás.

Z článku Jiřího Michalíka jsem se dozvěděl, že moje psaní se opírá o jakousi pochybnou metodu, kterou by pisatel jistě dokázal podrobně rozebrat a vyvrátit -- ale asi na to zrovna neměl čas... A tak se spokojil s tím, že onu záhadnou metodu obdařil charakteristikami, jež ztělesňují (v očích konzervativně pravicového západního intelektuála) vše úpadkové na dnešní Evropě: marxismus, některé sociologické teorie a samozřejmě Derridovu dekonstrukci.

13. 2. 2006

V pondělí 6. února vysílala televize BBC v pořadu Newsnight pozoruhodnou diskusi o postojích muslimů, žijících v Británii, vůči islámským demonstracím, požadujícím násilí a vůči kontroverzním karikaturám proroka Mohameda. Zde je shrnutí této diskuse, kterou moderoval Jeremy Paxman. Pořad měl velkou sledovanost a od minulého pondělí si ho na internetu stáhly desetitisíce uživatelů.

13. 2. 2006

Britská armáda je připravena na násilnou pomstu v Iráku poté, co byly zveřejněny záběry z videozáznamu, na němž údajně britští vojáci fyzicky útočí na bezbranné irácké mladíky.

Vysocí důstojníci vyjádřili zděšení nad těmito záběry a obávají se, že povedou ke zhoršení už tak složitých vztahů s Iráčany. Avšak zdůraznili, že videozáznam nedokázal, že by v britské armádě docházelo k systematickému týrání či mučení.

13. 2. 2006

Studie Oxford Research Group varuje:

13. února britská a americká média (Guardian, Daily Telegraph, AP...) informovala o zveřejnění studie Iran: Consequences of a War, kterou pro Oxford Research Group zpracoval profesor Paul Rogers.  Studie zatím není dostupná on-line.

Podle Daily Telegraph zpráva tvrdí, že  překvapivý americký nebo izraelský vzdušný útok na dvacet íránských jaderných objektů by si vyžádal zhruba deset tisíc obětí, zejména mezi technickým personálem - ale také mezi civilisty. Íránský jaderný program by mohl být vrácen o pět až deset let zpět. Avšak hlavním pravděpodobným výsledkem by  se stal "extrémně nebezpečný konflikt", do nějž by mohl být vtažen Izrael, Libanon a některé státy Perského zálivu.

13. 2. 2006

Bývalý americký viceprezident Al Gore i kontroverzní britský filmový režisér Ken Russell nyní prosazují novátorské metody distribuce pro tradiční mediální formy. Minulý týden Russell uvedl, že natočil svůj nový projekt Hot Patns: 3 Sexy Shorts doma v garáži a že doufá, že ho bude distribuovat na eBay anebo prostě jen na svých vlastních internetových stránkách. Gore prosazuje televizní vysílání na webu. Jeho internetové stránky jsou souborem nových serverů jako youtube.com a iFilm, kde uživatelé natáčejí krátké filmy, umisťují je na internet a diváci je pak hodnotí.

13. 2. 2006
odpovědi na otázky senátora Zdeňka Bárty v článku "Zákon je holt zákon"

"Když u oltáře obětuji býka jako zápalnou oběť, vím, že je to libá vůně pro Hospodina (Leviticus 1,9). Problémem jsou moji sousedé. Tvrdí, že je to nelibá vůně pro ně. Mám je odrovnat?"

Písmo je v tomto bodě nejasné. Osobně bych je odrovnal. 1. Je-li vůně pálení oběti libá Bohu a vám, nemá co být nelibá vašim sousedům. Myslí si snad, že jejich nos je lepší než nos boží a nos nás všech? 2. Býk je váš majetek. Nikdo vám nemá právo nařizovat, jak máte zacházet se svým majetkem, i kdyby pálení masa, kopyt a rohů jeho elitářskému a dekadentnímu vkusu smrdělo. 3. Ano, za vraždu patrně půjdete do vězení, ale boží trest, jak všichni víme, je mnohem strašnější a trvá podstatně déle.

"Rád bych prodal svou dceru do otroctví, jak to dovoluje Druhá Mojžíšova (Exodus 21, 7). Jakou přiměřenou cenu bych dnes podle Vašeho názoru měl za ni chtít?"

13. 2. 2006

DIGITALIZACE

Zmatené argumenty nyní předvádějí všichni, kteří komentují nový vysílací zákon. Vrchol neinformované či panické reakce se povedl prozatím třem "publicistům". Na Ministerstvu informatiky jsoucím spolupracovníku serveru Česká média Zdeňku Duspivovi, spolupracovníkovi téže redakce na serveru Parabola Radku Pešoutovi a Robertu Maleckému v Lidových novinách.

Všechny tři případy mají jedno společné. Odpor k té podobě zákona, která dala možnost "odvšivení" televize Prima pro digitální vysílání od regionálních televizí a uvolnila tak prostor pro vytvoření multiregionálního kanálu na regionálně rozpojeném multiplexu. "Hejtmanské" televize, jejichž část kolem sebe za devíticifernou sumu soustředil (ODS blízký) mediální lobbista Berka v komplexu RTA, se tak rázem staly tím, čím vždy byly. Příliš nerentabilním nákupem hardware.

Š. Kotrba, 9. 11. 2004: Obstojí Berkova "zpravodajská" televize? ZDE

13. 2. 2006

Není třeba být právníkem, aby člověk věděl, že manželství nemůže být rozvedeno žalobou o rozvod podanou jinou osobou, než je někdo z manželů (kupř. tchýní) nebo že je již z povahy věci nemožné, aby obžalovaný v trestní věci vzal svým podáním obžalobu státního zastupitelství zpět. Tchýně sice může žalobu o rozvod manželství své dcery podat, stejně jako může obžalovaný učinit podání obsahující zpětvzetí obžaloby státního zástupce, avšak soud musí obě zde (jako názorný příklad) uvedená podání odmítnout, neboť byla učiněna osobami, kterým taková podání dle platného právního řádu nepřísluší. Pokud by se jimi soud zabýval jinak, opustil by půdu zákonů a ústavy. Zákon přesně určuje, kdo je k těmto podáním oprávněn. Pokud by kupříkladu soud rozvedl manželství na návrh tchýně (nebo vzal zpět obžalobu státního zástupce na základě jejího zpětvzetí obžalovaným), vybočil by zcela z mezí právního řádu.

13. 2. 2006

Ačkoliv redakce BL poněkud zjednodušila názor Petera Berkowitze na J. Derridu a jeho údajnou spoluvinu na ohrožení literatury, faktem zůstává, že se tento šéfredaktor časopisu Budoucnost americké inteligence přidal k houfu kritik, které se snášejí na hlavu francouzského filosofa v podstatě stejně dlouho, jako trvá jeho až kultická popularita. Dotyčná kritika by byla správná, kdyby měla za účel odmítnout některé dogmatizující trendy inspirované Derridovou filosofií tzv. dekonstrukce; spíše než k dekonstrukci se mnozí Derridovi následovníci hlásí k jakémusi dekonstruktivismu, který má se samotným filosofem, jedním z nejotevřenějších intelektuálů 20. století, velmi málo společného.

13. 2. 2006
Jiří Neustupa

Strana zelených hledá nové voliče. Potřebuje sehnat aspoň takových 130 000 dalších hlasů oproti posledním volbám, aby se přehoupla přes uzavírací pětiprocentní hranici a konečně získala klíčové sněmovní zastoupení. Osobně se považuji za součást sociální skupiny, v níž se Zelení především snaží své nové voliče získávat. Navíc čím dál větší část mých přátel, kolegů či studentů se chystá Zelené volit. Předsedu strany Martina Bursíka považuji za velice schopného i slušného politika a témata Zelených mě v zásadě pozitivně oslovují. Přesto mě politika této strany pod Bursíkovým vedením (a Zelení v poslední době zdá se mluví na veřejnosti jedním -- totiž Bursíkovým -- hlasem) naplňuje obavami. Ty mě vedou k tomu, že se jim v červnových volbách hlas dát nechystám.

13. 2. 2006
Michael T. Klare

Poznámku prezidenta Busha v príhovore k národu, že USA sú "závislé na rope" možno chápať ako púhy politický oportunizmus. Keďže však čoraz viac Američanov prejavuje obavy z vysokých cien ropy, hrozivých vzorcov správania sa počasia a z trvalého prepojenia Ameriky na cudzích naftových potentátov, neprekvapí, že Bush sa stavia do pozície advokáta rozvoja alternatívnych energetických systémov. Ale na jeho komentár je možné pozrieť aj z iného pohľadu: totiž že najvyšší predstavitelia si uvedomili, že USA a zvyšok sveta čelia novému a narastajúcemu nebezpečenstvu - permanentnej energetickej kríze, ktorá ohrozuje zdravie a prosperitu každej spoločnosti na zemi.

12. 2. 2006

V lednu 2006 přispělo celkem 130 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 236.00 Kč. Příjem z reklamy byl 5500 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1078.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
7. 2. 2006 Konflikty karikatur   
7. 2. 2006 Kde skončily peníze pro odškodnění romských obětí?   
6. 2. 2006 Luciferův ráj aneb úvaha nejen o kovbojích v sukni Karel  Moudrý
6. 2. 2006 Endymión Boris  Cvek
6. 2. 2006 Británie bohatství a bídy, 2006   
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
4. 2. 2006 Bulvární úzkost českých šéfredaktorů Jan  Čulík
3. 2. 2006 Vzdělanostní společnost, univerzity a kvalita vzdělání Boris  Cvek

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2006 Svoboda slova s bombou na hlavě Bohumil  Kartous
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
8. 2. 2006 Studentský šéfredaktor suspendován za to, že publikoval karikaturu Mohameda   
3. 2. 2006 Civilizační retardace a katalyzátory modernosti Martin  Škabraha
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
3. 2. 2006 Google uprostřed kontroverze o cenzuře a plagiátství   
3. 2. 2006 V Evropě neexistují žádné nezpochybněné modly Pavel  Urban
3. 2. 2006 Vydali byste v Německu antisemitské kreslené vtipy?   
3. 2. 2006 O víře, rouhání, Bohu a ironii Milan  Černý
3. 2. 2006 Znovu o víře, rouhání, Bohu a ironii   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   
15. 12. 2005 Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2006 Vysoký činitel CIA: Bush si vybíral z výzvědných informací jen, co se mu hodilo   
10. 2. 2006 Hladovkáři v zálivu Guantánamo jsou nuceně vyživováni   
6. 2. 2006 Náklady války v Iráku a v Afghánistánu dosáhnou 440 miliard dolarů   
3. 2. 2006 Bush řekl Blairovi: "Invazi do Iráku provedeme stůj co stůj"   
26. 1. 2006 Američtí vojáci z Iráku páchají sebevraždu   
23. 1. 2006 Dolary paní Osthoffové Tomáš  Krček
20. 1. 2006 V iráckých volbách zvítězila šíitská aliance   
19. 1. 2006 Oficiální americký úřad vykreslil děsivý obraz "nezvládnutelného" Iráku   
18. 1. 2006 Pamatujete na Afghánistán? Nyní jsou tam obyvatelé terorizováni sebevražednými atentátníky   
17. 1. 2006 Povede americká invaze k rozpadu Iráku?   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
14. 2. 2006 Mařatkova Eva Miloš  Vodička
13. 2. 2006 Já jsem skřítek Aladin Jan  Vodňanský
9. 2. 2006 Co máme od jiných národů odlišného Josef Svatopluk Machar
8. 2. 2006 Mystická noc Otakar  Auředníček
6. 2. 2006 Viktorie Petr  Pojar
6. 2. 2006 Endymión Boris  Cvek
3. 2. 2006 Cikánova píšťalka František Ladislav Čelakovský
2. 2. 2006 Eroica - cynica Car  Osten
2. 2. 2006 Durdit rozdrážděné kotě se nevyplácí Štefan  Švec
1. 2. 2006 na poli Patrik  Ouředník

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi   
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   
4. 1. 2006 Konec jednoho snu Josef  Vít
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   
5. 1. 2006 V Turecku onemocněli lidé ptačí chřipkou   
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   
1. 12. 2005 Rozumný požadavek slovenské hygieničky   
5. 11. 2005 Jak to vypadá při chřipkové pandemii   
4. 11. 2005 Někteří jsme si stále rovnější? Zbyněk  Šebor
4. 11. 2005 Chřipka Petr  Wagner
24. 10. 2005 Papoušek, dovezený do Británie "byl nakažen smrtelnou ptačí chřipkou"   
21. 10. 2005 Voliéra trapnosti a trusu Václav  Dušek

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech   
8. 9. 2005 Schraňování údajů o telekomunikačním provozu občanů EU není řešení!   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
31. 12. 2005 Jak tomu bylo ve vězení Václav Vratislav z Mitrovic
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic
13. 12. 2005 Poetry Slam v Ústí nad Labem   
1. 12. 2005 Pavel Janáček- Braková literatura   
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý