4. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Čína - G.W. Bush a Hu Jin Tao
4. 12. 2006
Když navštívíte Čínu, na vás udělá obrovský dojem, je, jak nesmírně dynamický je tamější sektor školství, a to na všech úrovních, ať je to v lékařství nebo v podnikatelství nebo ve strojírenství. Když si uvědomíte, že každoročně jezdí z Číny do světa desetitisíce studentů, musíte si uvědomit, že Čína pod vedením Hu Jin Taa i jeho předchůdců není nějaký globální anachronismus, je naprosto na špičce.

Chodím několikrát týdně plavat do univerzitního bazénu na Glasgow University. Většina lidí, kteří tam usilovně plavou kolem mě, jsou fyzicky dokonalí mladí čínští sportovci obojího pohlaví - na Glasgow University studují studenti ze 100 zemí světa, ale největší počet zahraničních studentů, které člověk potkává v posluchárnách a na univerzitním kampusu v houfech, je z Číny. Tito studenti musejí v Británii platit školné mnoha tisíc liber ročně - platí je za ně čínská vláda. Toto není komunismus, jaký jsme znali za Husáka - není to ani český kapitalismus... Obraťte se na českou vládu, aby vám zaplatila částkou 20 000 dolarů ročně studium v "kapitalistické" cizině - vysmějí se vám. Jenže taková pak bude i hospodářská budoucnost ČR. Služebná, píše Jan Čulík.

Hospodářský a politický vzestup Indie a Číny bude nejvýznamnější událostí jednadvacátého století. A dojde k tomu rychle. Bývalý šéf Světové banky James Wolfensohn, Australan, varoval v přednášce na univerzitě v New South Wales v Austrálii, (kde dostal čestný doktorát) že svět na to vůbec není připraven. Chce, aby si jeho rodná země, Austrálie, uvědomila, kam směřuje vývoj. Hovořil o tom také v rozhovoru pro australskou televizi, který shrnujeme.

Sloupek
Jan Řezáč

Oči a klíny polepené páskami
Tříposchoďový stěhovací vůz
Jedno patro pro ženy
Pro tlusté a tenké
Jedno patro pro muže
Malé a hrbaté
Jedno patro pro věci
Zapomenuté zvlášť
V kterém patře se postěhuje
Nalezená zkamenělina
Označená různojazyčnými názvy
Sůl ruka zoufalství
Stůl zouvák
Slza

1942

z knihy Deliria aneb malá příprava pozůstalosti 2, Concordia, Praha 2005, vybral Štefan Švec

Jan Řezáč * 17. 4. 1921, Praha

dlouholetý ředitel nakladatelství Odeon, publicista, básník, autor výtvarných monografií.
4. 12. 2006

Situace v Iráku je nyní "daleko horší" než občanská válka, řekl Kofi Annan, odcházející generální tajemník OSN, v rozhovoru pro BBC.

Annan, který dne 31. prosince odchází po 10 letech z funkce, zdůraznil, že život pro průměrného Iráčana je dnes horší než za Saddáma Husajna.

4. 12. 2006

15:25 Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek dnes v 15 hodin potvrdil trvání záměru uspořádat konferenci Pražská výzva k Iráku, vzhledem k záměru neeskalovat konflikt v Parlamentu nalezne s organizátory jiný prostor pro konání konference. Na tiskové konferenci v Ostravě odmítl, že by kdokoliv z pozvaných hostů byl exponentem saddámovského režimu. "Evropská unie má určitý dluh vůči Iráku", řekl Zaorálek.

4. 12. 2006

Stížnost Radě České televize na porušení Kodexu České televize redakcí zpravodajství a trestní oznámení na redaktora

V sobotu 2. 12. odvysílala Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci reportáž o chystané konferenci Pražská výzva pro Irák, kterou připravil redaktor Martin Rusek.

Černobílé vidění, ideově účelová razance útoku vůči chystané konferenci, plná neověřených dehonestujících informací o jejích účastnících, to vše připomnělo doby dávno minulé, kdy televize nepatřila veřejné službě, ale sloužila úzce utilitárním zájmům jednoho ideově mocenského seskupení.

Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku ZDE

Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák ZDE
tisková zpráva - dementi organizátorů k reportážím ČT ZDE
4. 12. 2006

CENZURA:

Írán v neděli zablokoval přístup k celé řadě nejpopulárnějších internetových stránek na světě, mimo jiné ke knihkupectví amazon.com, k stránkám YouTube, k wikipedii, k filmové databázi imdb.com a k listu New York Times. Kdo se z Íránu pokusí tyto stránky otevřít, objeví se mu na počítači: "Přístup k těmto stránkám je zakázán."

Nařídili to vysocí íránští soudci. Je to nejnovější fáze kampaně, v jejímž rámci byl také v Íránu zakázán vysokorychlostní internet, aby země nebyla "korumpována" zahraničními filmy a hudbou. Kampaň prosazuje íránský islámský prezident Mahmud Ahmadinedžád, ve snaze "očistit" svou zemi od západních kulturních vlivů.

4. 12. 2006

Tři týdny po Litviněnkově smrti se stále neví, kdo ho zavraždil, píše v deníku Guardian Neil Clark. Mohla to provést ruská tajná služba, ale mohli to také provést bohatí a mocní Putinovi nepřátelé ve snaze zdiskreditovat Putinovu vládu. Litviněnkovy vraždy zneužívají nyní neokonzervativci v Evropě i v USA ke kampani proti Rusku, míní autor.

Ruskou vládu lze jistě kritizovat z "pokrokové perspektivy", píše komentátor. Putin zavedl rovnou daň, která zvýhodňuje bohaté, a plánuje částečně zprivatizovat školství a zdravotnictví v Rusku. V Čečensku vede krvavou válku a dopouští se tam útlaku. Někteří ruští oligarchové byli sice odsouzeni do vězení, jiní se ale nadále vytahují svým pochybně získaným bohatstvím v zemi, kde jsou propastné rozdíly mezi bohatými a chudými.

4. 12. 2006

Kritiku britské vlády, že zbytečně znepokojila cestující společnosti British Airways ohledně minimálního zamoření jejích letadel stopami radiace alfa podporuje i zkoumání tajných záznamů z britského jaderného průmyslu, píše v pondělí britský konzervativní deník Daily Telegraph:

Vědci konstatovali, že pravděpodobnost, že by některý z cestujících byl nějak ohrožen na zdraví tímto poloniem v letadlech, je tak absolutně minimální, že bylo zbytečné obtěžovat 33 000 cestujících, kteří těmito letadly letěli.

Mikuláš Dzurinda
4. 12. 2006
◄ expremiér a představitel druhé nejsilnější politické formace SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda

Sobotní komunální volby na Slovensku vyhrála podle předběžných oficiálních údajů vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica se ziskem 419 starostů a primátorů. Do zastupitelstev sa volilo 21 272 poslanců. Vládní strany budou mmít 8484 křesel a opozice 6616. Nezávislí obsadí 3638 míst. Z 2903 zvolených starostů obsadily vládní strany Smer-SD, SNS a HZDS 1011 míst, opozice SDKÚ-DS expremiéra Mikuláša Dzurindy, KDH a SMK 575 křesel. Na radnicích velkých měst si udržela silné postavení opoziční pravice. V krajských městech obhájilo dominantní postavení seskupení opozičních stran SDKÚ-KDH. Bude mít pět křesel z osmi. K volbám přišlo v průměru 47,65 % občanů.

SDKÚ je podle svého předsedy s výsledkem voleb spokojené. "Niekde sme ako politická strana veselší, niekde smutnejší, ale celkové hodnotenie je, že sme spokojní..."

Slovenský deník SME v odvolání na informace zpravodaje TASR Bohdana Kopčáka ironicky poznamenává, že "české médiá prekvapil neúspech Jána Slotu". Slota neuspěl v souboji o primátora Žiliny. Slotův výsledek překvapil pouze v Čechách. "Český server iDnes označil nezvolenie "kontroverzného národovca" Slotu na post primátora Žiliny po 16 rokoch jeho vládnutia za najväčšie prekvapenie volieb, o ktoré sa postarali voliči." Podle slovenského politologa Petra Horvátha Sloův neúspěch ovlivnilo vícero faktorů - "silná pravicová koalícia, kritizované postupy Jána Slotu v dlhom primátorskom období a občianske kampane namierené proti Slotovi". Slota neměl ani silnou mediální kampaň. Voliči chtěli změnu.

Hugo Chavez, foto Reuters
4. 12. 2006

pondělí 4:38 Podle výsledků z 78% procent spočítaných hlasů vyhrál Chavez s 61%, daleko před svým soupeřem Manuelem Rosalesem (38%). V Caracasu to oznámil Tibisay Luceno, předseda volební komise. Hlasování, který začala v 6:00 místního času (10:00 GMT) ve více než 11 000 volebních místnostech ve všech 23 státech a hlavním městě Caracasu. K volbám bylo zapsáno cca 16 milionů občanů. Náskok Chaveze nad Rosalesem ukázaly i nedávné výzkumy veřejného mínění . Chavez (52) slíbil, že bude pokračovat se sociálními programy, které mu vyhrály volby u chudých Venezuelanů, kteří sehráli klíčovou roli v sérii volebních vítězství v roce 1998, 2000 a nyní.

11:10 Opoziční protikandidát, sociální demokrat Manuel Rosales, svou prohru přijal v neděli pozdě večer. Rosales řekl, že bude "dál bojovat za demokracii, třeba i na ulicích, bude-li to nutné."

"Toto je další porážka pro ďábla, který se snaží ovládat svět, " křičel Chavez na masy svých příznivců. "Pryč s imperialismem! My potřebujeme nový svět!" Posmíval se Georgi Bushovi a poslal Fidelu Castrovi na Kubu "bratrský" pozdrav.

Vztahy mezi USA a Venezuelou jsou v poslední době na bodu mrazu; USA obvinuje Chaveze, že se snaží destabilizovat Jižní Ameriku, podotýká k tomu BBC.

IOL: Chavez promises more radical turn toward socialism ZDE

AP: Chavez wins re-election by a wide margin ZDE
CNN: Chavez: New 'defeat for the devil' ZDE
ABC News: Chavez Seeks 6 More Years in Venezuela ZDE
Venezuela a Hugo Chavez TÉMA BLGOOGLE
4. 12. 2006

"Lidská práva" Blairovy vlády

Britské ministerstvo vnitra se opět ocitlo uprostřed kontroverze v důsledku nelidského zacházení se žadateli o azyl. Upozornil na to konzervativní list Sunday Telegraph (dovedete si představit, že by se v ČR činitelé ODS zasazovali za práva žadatelů o azyl z třetího světa?).

Blairova vláda odmítla poskytnout azyl mj. lékařce, kterou opakovaně znásilnili súdánští vojáci, protože protestovala u pracovníků humanitárních organizací proti znásilnění více než 40 malých žákyň v jedné škole.

4. 12. 2006

Miliony londýnských řidičů zřejmě budou platit až 25 liber denně za právo jet do Londýna automobilem do práce. Doporučuje to poradce britské vlády pro dopravu.

Sir Rod Eddington důrazně podpořil princip zavedení plateb za užívání silnic a dálnic na každý ujetý kilometr, přičemž cena má být tím vyšší, čím je provoz na silnici větší. Nejvyšší cena má být 1,28 liber za jednu míli (1,6 km) ujetou na nejrušnějších silnicích ve špičce. Lidé v Londýně průměrně dojíždějí autem na vzdálenost cca 10 liber, takže za cestu do práce zaplatí asi 25 liber denně. Pro ekologicky škodlivé automobily bude cena ještě vyšší. Sir Rod podporuje výraznější zdanění automobilů, které vypouštějí do ovzduší větší množství CO2.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 12. 2006

RECENZE

Netoví i nenetoví filmoví recenzenti můžou zbláznit blahem, diváci v diskusích s nimi z osmdesáti procent souhlasí a film Borat, Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu, se zvolna stává komedií roku, div ne desetiletí, století, tisíciletí... Čeho je to důkaz? Toho, že humor umřel. Borat je (abychom ho intelektuálně zhodnotili) ta nejnudnější hovadina, na kterou můžete příští měsíc do kina jít. Slovy jednoho z osvícenějších internetových diskutérů: je to milion sedmá variace na téma buran ve městě, ve které se objeví dohromady tři vtipné momenty, z nichž ten nejlepší je nadšený proslov o irácké válce před publikem amerického rodea. Zbylé dva se dozvíte předem v recenzích. Gró Boratovy vtipnosti se ničím neliší od prdící, krkavé, smradlavé, nahaté a nevěrohodně buranské poetiky Tele Tele nebo zvířecích eskapád Jima Carreyho. Ať se tomu směje, kdo chce, ale recenzenti dobrých periodik to dřív nedělali.

Z časopisu Dobrá adresa

4. 12. 2006

Co mne nezabije, to mne posílí, čteme a slyšíme hojně v poslední době. V novinách bulvárních i seriózních, z úst oslavovaných i moudrých, v televizi nejsledovanější i nejvybranější. Z neznámých, tajuplných důvodů vstupuje tato, v našich končinách nová či nově objevená moudrost nezadržitelně do výsostného chrámu moudrostí obecně platných, národem přijatých, a hlavně - široce používaných. Stává se majetkem všech a zařazuje se po bok rovněž denně slýchaných a jasně srozumitelných moudrostí jakými jsou například "Vydržať", "Co je v domě, není pro mě" nebo "Co je doma, to se počítá", apod. Naposledy jsme tuto, zdá se obecnou a hlubokou zkušenost zaslechli 26.11. z úst nějakého funkcionáře lékařské komory. Nedočkáme se snad někdy její modifikace, znějící třeba ze strany medicínské komunity, ale i jiných komunit ještě mnohem pěkněji a téměř ideologicky: "Co vás nezabije, to vás posílí" ?

2. 12. 2006
Petr Wolf

Murphyho zákon říká, že když něco začalo dobře, skončí to špatně. Platí to nyní pro zmocněnce vlády, kteří se starají o rozvoj problémových regionů.

Jejich zřízení bylo dobré, ale vládou ODS byly nyní zrušeny. Proč? Zřejmě proto, že byly zřízeny za koaliční vlády, které dominovala ČSSD. Věcný důvod k jejich zrušení totiž není. Celý systém zmocněnců vlády pro problémové regiony, jako "styčných důstojníků" mezi vládou, centrálními a evropskými institucemi na jedné straně a subjekty v dotčených regionech na straně druhé, totiž fungoval. Dá se to doložit.

4. 12. 2006
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Zásada vzájemné rovnosti, která dočasně stmelila čtyřnohé hrdiny Orwellovy Farmy zvířat a umožnila jim, aby svrhli své lidské pány, bere na konci příběhu za své: Na zdi se objevuje dvojznačné heslo Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější; vyhlásila ho nepochybně skupina prasat, jež se mezitím zmocnila vlády a převzala tak roli dřívějších pánů. Po zkušenostech s totalitními režimy, zejména s komunismem, se stal citovaný slogan okřídleným úslovím: Vyjadřuje totiž postřeh, že programová rovnost je utopická -- nejen proto, že všichni lidé nejsou vybaveni stejnými vlohami a nepodávají stejné výkony, ale také proto, že lidem (přinejmenším některým) je imanentní jistá potřeba odlišnosti.

4. 12. 2006
Branislav Lichardus

Dokonalé zdravotníctvo sa doteraz nepodarilo uviesť do života nikde. Sú len lepšie alebo horšie systémy zdravotnej starostlivosti.

V podstate sa tento problém rieši určitým kompromisom medzi nevyhnutnosťou obmedzovať verejné prostriedky a úsilím udržať na uzde trhové mechanizmy. V histórii americkej zdravotnej politiky sa opakovane vyskytovali neúspešné pokusy o jej radikálnu reformu. Vyňal som z nich niektoré všeobecnejšie závery a skúsenosti. Mal som pritom na mysli často opakovanú americkú zásadu: Take the best and leave the rest -- vyberte si to najlepšie a na ostatné zabudnite.

4. 12. 2006

V článku "Co Vojtěch Filip o antikomunismu neřekl a říci měl" z 27.11.06 od Štěpána Kotrby se autor v jednom odstavci zmiňuje o činnosti Úřadu dokumentace a vyšetřování komunismu. Píše, že "....tento úřad vědomě falšoval a podvodně vyráběl důkazy proti svým obětem -- jen proto, aby je dostal do kriminálu......To je zločin instituce, mající přispět k právu a spravedlnosti v České republice. To je zločin neodpustitelný. A právně zdokumentovaný." Konec citace. K tomu jen krátce:

Pokud občan Kotrba v minulosti zjistil spáchání závažného trestného činu ze strany orgánu činného v trestním řízení, měl na pachatele neprodleně podat trestní oznámení (zvláště má-li zločin "právně zdokumentovaný"), píše Jan Srb, tiskový mluvčí UDV.

K tomu: Asanace 2006 TÉMA BL

3. 12. 2006

  • Americké úřady získávají informace od cestujících a vytvářejí jejich osobní profily
  • Organizace pro lidská práva protestují proti likvidaci zákona na ochranu osobních dat
  • Miliony Američanů i cizinců, kteří za poslední čtyři roky navštívili USA, byly označeny zvláštním kódem, který určuje, jak velkou míru rizika pro Spojené státy tyto osoby znamenají, buď jako teroristé anebo jako možní pachatelé trestných činů.

    Osoby, cestující do USA, dostaly každá tzv. "bezpečnostní profil", který je založen na informacích z klíčových amerických ministerstev, od výzvědných agentur, od leteckých společností a od spolupracujících vlád. Vypracované profily jsou uloženy v ústředním počítači ve Washigtonu na dobu 40 let. Podrobnosti o systému, zvaném Automated Targeting System (ATS), zveřejnila americká federální vláda minulý měsíc, ale málokdo si toho povšiml.

    BL, Š. Kotrba: Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? ZDE

    Zneužitelné technologie TÉMA BL

    Teroristická hrozba, zpravodajské a politické hry TÉMA BL
    2. 12. 2006

    IRÁK

    Irácká vláda je v ohrožení, že ji zlikviduje rozsáhlé pašování ropy a další formy korupce, která tvoří "druhé povstání". Konstatoval to vysoký americký činitel, Stuart Bowen, který od roku 2004 stojí v čele nepříliš úspěšnému úsilí o znovuvýstavbu Iráku. Bowen konstatoval, že korupce dosáhla takového rozsahu, že ohrožuje existenci celého státu.

    K tomu: "Irák: Největší korupční skandál ve světové historii" ZDE

    3. 12. 2006

    LITVINĚNKO:

    Do vyšetřování smrti Alexandra Litviněnka vstoupila americká FBI, poté, co vyšlo najevo, že prý chtěl vydělat desetitisíce liber vydíráním nejvýznamnějších ruských špionů a podnikatelů.

    Britský týdeník Observer získal svědectví od ruské univerzitní profesorky Julie Světličné, která se s Litviněnkem letos setkala a obdržela od něho víc než 100 emailů. Světličnaja informovala, že Litviněnko měl dokumenty z FSB, bývalé KGB. Požádal Světličnou, aby s ním uzavřela "podnikatelský pakt" a "vydělala peníze".

    3. 12. 2006

    Sunday Telegraph:

    Ruská výzvědná služba, podezřívaná z vraždy Alexandra Litviněnka, má v Británii více než třicet špionů, napsal v neděli týdeník Sunday Telegraph. List má historicky těsnou vazbu na britské výzvědné služby. Ruská rozvědka prý v Londýně sleduje pohyb a činnost ruských emigrantů v Británii a oponentů Putinova režimu. Zaměřuje se ale také na podnikatele, poslance a vědce ve snaze získat podnikatelská a státní tajemství. Jen v USA je prý více ruských agentů než v Británii. Ruská špionáž je prý v Británii stejně jak aktivní jako na vrcholu studené války, přestože je Rusko nyní významným spojencem Británie ve "válce proti terorismu".

    3. 12. 2006

    CHILE:

    Bývalý chilský vojenský diktátor Augusto Pinochet je ve vážném, i když stabilním zdravotním stavu poté, co utrpěl infarkt. Jednadevadesátiletý Pinochet, na něhož bylo uvaleno před několika dny domácí vězení, je ve vojenské nemocnici v Santiagu.

    Generál Pinochet vládl v Chile v letech 1973 - 1990. Během této doby bylo usmrceno či "zmizeno" více než 3000 osob. Je obviňován z vážného porušování lidských práv, avšak nikdy nebyl v důsledku špatného zdraví postaven před soud. V neděli ráno byl odvezen do nemocncie poté, co utrpěl "akutní" infarkt. "Lékaři provedli procedury, které ho doslova zachránily před smrtí," řekl Pinochetův syn novinářům před nemocnicí.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Basra - Hassan Juma'a Awad - Sjednocené odbory ropných těžařů
    2. 12. 2006

    PRAŽSKÁ VÝZVA

    ◄ Basra - Hassan Juma'a Awad - Sjednocené odbory ropných těžařů

    Lživá obvinění médií a dezinformace předsedy poslaneckého klubu ODS se dotkla organizátorů i jejich některých hostí.

    3. 12. 2006 ČT/ČTK/iHNed: Na konferenci Pražská výzva pro Irák se chystají Saddámovi stoupenci ZDEZDE

    tisková zpráva - dementi organizátorů ZDE

    Paradoxem je, že mezi akreditovanými na tuto konferenci jsou i Jana Adamcová z odboru zahraniční prezentace MZV, Ivana Červenková z mezinárodně právního odboru MZV či Gabriela Dlouhá z oddělení transformační spolupráce MZV, Pavel Barša, Jaroslav Bureš, Jan Eichler, Jan Karlas, Mesfin Gedlu a Veronika Bílková a další z Centra bezpečnostních analýz MZV či Jiří Brodský z z politického odboru Kanceláře prezidenta republiky. Účast přislíbil i prof. Luboš Kropáček z Ústavu Blízkého východu a Afriky FF UK, doc. Miloš Mendel z Orientálního ústavu Akademie věd, Vlastimil Lorenz z odboru mimoevropských zemí MPO či dokonce i komentátor RFE Jefim Fištejn . Ladislav Jakl se nakonec omluvil... Konference se zúčastní též iráčtí intelektuálové, kteří žijí dlouhodobě v evropských zemích (Velká Británie, Švédsko, Nizozemí, Německo atd.). Jedná se o disidenty bývalého diktátorského režimu, kteří stojí mimo dnešní probíhající politický proces v Iráku a nejsou jeho součástí, sází na efektivní působení EU na poválečném iráckém dění a vidí, že EU může hrát v Iráku dnes mnohem významnější roli než doposud. Narozdíl od USA je EU je v dnešní době všestranně akceptovatelná u irácké společnosti. Česká republika může díky své bývalé roli při výstavbě iráckého průmyslu sehrát roli mostu.

    Akreditovaným a potvrzeným hostem je proto i náměstek ministra zahraničí David Gladiš, který má na starosti vnější ekonomické vztahy. A o ty právě jde. Obchodní firma jednoho ze spoluorganizátorů konference, Ismaila Faisala od městské rady Basry získala smlouvu na projektovou studii rekonstrukce Američany zničeného města. Takže je jasné, proč se proamerické části české politické reprezentace nehodí konání konference, která mimo navázání politického dialogu by napomohla rekonstrukci Iráku prostřednictvím českých firem - jiné rekontrukce, než jakou si představují USA. V Praze se má podle nich sejít koalice neposlušných. Všichni účastníci konference se podle organizátorů naprosto distancují od jakýchkoliv náznaků náboženského sektářství, které je dnes uplatňováno v Iráku.

    Seznamy hostů obsahují pouze jména lidí, kteří byli pozváni a svou účast potvrdili nebo doposud neodřekli.

    Seznam českých hostů konference Pražská výzva pro Irák ZDE

    Seznam iráckých hostů konference Pražská výzva pro Irák ZDE
    4. 12. 2006

    Minulý týden jsem zachytil v televizi zpravodajský šot ze Světlé nad Sázavou, který byl zaměřen na údajný vysoký výskyt projevů neonacistů a holých lebek všeho druhu. Mezi reakcemi občanů jsem zachytil jednu, která zněla asi tak, že "...to je snad věcí policajtů a radnice, né...?!?"

    4. 12. 2006

    Zaujal mne článek pana Vladislava Černíka o tzv. Frývaldovském incidentu. Protože má moje přítelkyně chalupu v Lipové Lázních a mne historie zajímá a kolem pomníku obětem střelby v Lipové jezdíme skoro každý týden, také jsem se o celém incidentu pokoušel něco zjistit. Nejen na stránkách www.psp.cz a z místních zdrojů, ale také v širších historických souvislostech. To znamená z dostupných informacích o celkové situaci v regionu v letech hospodářské krize a z celkové situace v česko-německých vztazích. Viz. např. Ferdinand Seibt: Německo a Češi, a další. Tak hluboko pan Černík nezašel anebo byl redakčně krácen.

    Faktem je, že celá nešťastná událost zasazená do kontextu doby vypadá poněkud jinak, než se mu podařilo popsat ve svém, jinak velice kvalitním a zajímavém příspěvku, píše čtenář Lukáš Skulina.

    4. 12. 2006

    Docela zajímavé, jaké emoce vzbudila jedna studie.

    Jak již jsem jednou psal, je IQ koncept. Ve své původní fomě Roschack Belevue jde o vytváření jakéhosi průměru pro daný věk a schopností v určitém typu testu. Tento průměr je označen 100 a odchylky oběma směry označeny jakýmsi indexem. Kdo původní testy zná, ví dvě věci...

    4. 12. 2006

    "Je to ve mně jako v koze."

    Bohumil Hrabal

    Dokonce i ta část psychologie, která je obecně přijatá, s různými názvoslovnými odchylkami obecně rozeznává osm základních druhů inteligence: jazykovou, fyzickou, prostorovou, hudební, logicko-matematickou, komunikační, přírodní a inteligenci vnitřního já. Některé nich jsou metodami dnešní "přípustné vědy" prostě neměřitelné. (Bavím se představou, jak je největší soudobý fyzik Steven Hawking, který nemůže bez počítače mluvit a jen sporadicky se hýbe, nalezen kupříkladu na lesní cestičce v Krkonoších. Jak by ho asi zařadili a kde by, nebožák, dožil?) Naše civilizace se už od renesance, intenzivněji pak od osvícenství, s takovou intenzitou jako ve známých dějinách nikdy předtím, orientuje na jednu osminu onoho celku, jíž je matematicko-logická inteligence.

    4. 12. 2006

    IQ testy

    Ne, není to varující. Testy skutečně měří inteligenci. Ovšem konkrétní výsledky ovlivňuje volba testů a jejich metodiky a také samozřejmě kulturní a společenské pozadí, i když je snahou tento vliv minimalizovat, míní čtenář Ladislav Polák.

    4. 12. 2006

    Podstatná část vydání časopisu Homo bohemicus 1/2006, který právě vyšel v bulharské Sofii a který vydává tamější Bohemia Club (Sofia 2006: Heron Press), je věnována Britským listům. Deník (i čtyři knižní výbory, které z BL dosud vyšly) recenzuje známá bulharská bohemistka a znalkyně českých poměrů Margarita Kjurkčieva, časopis publikuje i text Jana Čulíka o Britských listech, věnovaný bulharským čtenářům, a přináší ukázky z článků o Milanu Kunderovi a Pavlu Kohoutovi.

    John Negroponte
    3. 12. 2006

    Nynější situace v Iráku je výrazně horší než tomu bylo ve Vietnamu během americko-vietnamské války. Prohlásil to národní ředitel tajných služeb USA John Negroponte v rozhovoru pro nedělní pořad Q&A americké televizní stanice C-Span, z něhož v předstihu citovala agentura AP. Agentura poukazuje na fakt, že Negroponte sloužil v 60. letech minulého století ve Vietnamu jako americký diplomat, před časem zastával i úřad amerického velvyslance v Iráku a má tedy v tomto směru dostatečné zkušenosti.Američané se podle Negroponteho mají stále důrazněji stahovat do pozadí.

    zdroj ČTKNBCAP

    Václav Exner
    2. 12. 2006
    Pravda se před námi skrývá.
    Milan Kundera

    Jen těsnou většinou prošlo vyvození odpovědnosti vůči Václavu Exnerovi za vytunelování pokladny KSČM podpisem krajně nevýhodných smluv o prodeji domu v ulici Politických vězňů a přestěhování sídla na předměstí - do Vysočan. Pro odvolání Václava Exnera z funkce místopředsedy strany bylo 45 hlasů z 86. Pro odvolání celého vedení pak bylo 18 členů vedení strany. Exnerovo odvolání doporučil už 10. listopadu výkonný výbor KSČM.

    "Překročil svou pravomoc. Musela se vyvodit osobní zodpovědnost. Může mě to osobně mrzet, ale kdybychom to neudělali, ztratili bychom důvěryhodnost," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Cena za opuštění sídla v centru města sice byla 600 milionů, ale i tak spolu s náklady na vybudování sídla jiného znamenala vážný pokus o ožebračení strany.

    iDnes: KSČM potrestala Exnera za nevýhodné smlouvy ZDE

    Aktuálně: KSČM přišla o miliony, Exner o funkci ZDE
    ČTK/ČT24: Exner kvůli chybným smlouvám přišel o funkci místopředsedy KSČM ZDE
    21. 11. 2006

    V září přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 281,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2006 částku 151 838, 27 Kč. Vzhledem k tomu, že čtenost Britských listů trvale stoupá a za nedávné období došlo k podstatnému vzrůstu sledovanosti časopisu, dostal se náš dosavadní server na hranici svého výkonu i životnosti a byli jsme nuceni částkou 243 745.32 Kč zakoupit server nový, který bude zanedlouho zprovozněn. Příspěvky čtenářů dále využíváme k modernizaci funkcí redakčního systému. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,692.59 USD.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
    27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
    27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
    26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
    25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
    24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
    23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
    23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
    23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
    23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
    23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    4. 12. 2006 Je redaktor ČT Martin Rusek nemanželským synem Saddáma Husseina? Lubomír  Brožek
    30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 David ze Vsetína Oskar  Krejčí
    22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí
    20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
    19. 11. 2006 Objevil Ameriku Miloslav "Kraken" Junek
    18. 11. 2006 Citáty dne - z kongresu ODS   
    18. 11. 2006 Dopis nestranného publicisty místopředsedkyni ODS Bohumil  Doležal
    18. 11. 2006 Topolánek plive na demokracii Boris  Cvek
    18. 11. 2006 Jsem rád, že si politici uvědomili, že je demokracie založená na kompromisu Jan  Čulík

    Americké volby 2006 RSS 2.0      Historie >
    4. 12. 2006 Prečo sa Američania domáhajú reformy zdravotnej starostlivosti Branislav  Lichardus
    2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
    1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
    28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
    20. 11. 2006 Demokrati -- čo prinesú vo vnútornej politike   
    15. 11. 2006 USA: Jak vykročit z kruhu Oskar  Krejčí
    10. 11. 2006 Demokraté získali i Senát   
    9. 11. 2006 Donald Rumsfeld odvolán v důsledku volebních ztrát Republikánů   
    9. 11. 2006 Pákistán: Poselství o osmi desítkách mrtvých Lubomír  Molnár

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
    1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
    28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
    31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
    25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
    22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
    4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
    8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina

    Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
    30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
    28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
    24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
    21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark
    14. 11. 2006 Útěk - část 1. Alex  Koenigsmark
    10. 11. 2006 Kometa Alex  Koenigsmark
    7. 11. 2006 Ďáblova krása Alex  Koenigsmark

    Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
    2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
    19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
    17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
    16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
    6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

    Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
    4. 12. 2006 Je redaktor ČT Martin Rusek nemanželským synem Saddáma Husseina? Lubomír  Brožek
    4. 12. 2006 Litviněnkova smrt je "zneužívána proti Putinovi"   
    4. 12. 2006 Riziko polonia-210 v britských letadlech bylo "nesmyslně zveličeno"   
    4. 12. 2006 Konference o Iráku bude, ale jinde Štěpán  Kotrba
    3. 12. 2006 Prý chtěl vydírat čelné ruské špiony a podnikatele   
    3. 12. 2006 Rusko má v současnosti v Británii víc než 30 špionů   
    2. 12. 2006 Italský expert na terorismus kontaminován poloniem-210   
    2. 12. 2006 Kuřáci kouří polonium   
    2. 12. 2006 Má IHT v propočtech chybu?   
    2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba

    Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
    21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
    22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
    6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
    7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
    6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
    6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
    5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
    5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
    23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
    21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
    1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
    26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
    14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
    14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
    3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
    26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
    25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
    22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
    22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

    Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
    10. 11. 2006 Soud uložil tresty za křivé obvinění Milana Venclíka   
    10. 11. 2006 Citát dne - včerejšího   
    9. 11. 2006 Dnes už se nejde a nic spolehnout... Štěpán  Kotrba
    8. 11. 2006 Kraus: Případ postavený na svědectví dvou nájemných fízlů a jednoho uvězněného podvodníka Štěpán  Kotrba
    4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
    1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
    31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
    28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
    27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
    26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba

    Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
    20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
    4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
    2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
    2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
    31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
    31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
    30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

    Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
    3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
    17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
    1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
    5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
    29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
    28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
    28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
    17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
    15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
    8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

    17. listopad RSS 2.0      Historie >
    18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
    17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
    17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
    16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
    5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
    23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
    18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
    17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
    1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
    1. 12. 2006 Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák Štěpán  Kotrba
    28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
    28. 11. 2006 Sedm letů Guantanamo Express do Polska   
    27. 11. 2006 Michael Moore: Musíme činit pokání. Stáhněte teď americká vojska z Iráku   
    27. 11. 2006 Jak opustit Irák se ctí   
    27. 11. 2006 Poláci už splnili v Iráku svou misi   
    26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
    22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
    10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
    8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
    8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
    26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
    26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
    10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
    19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   

    Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
    1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
    30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
    28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
    24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
    20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
    7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
    5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
    30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
    26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba

    Školství RSS 2.0      Historie >
    30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
    20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
    20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda
    20. 11. 2006 Rozhněvaní angličtí studenti vyžadují za své školné kvalitu   
    2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   
    10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
    11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
    9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
    8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
    4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta