9. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ahmed Chalabi
9. 8. 2004

Američany jmenovaný irácký soudce vydal zatykač na iráckého politika Ahmada Čalabího a na jeho synovce, který stojí v čele tribunálu, připravujícího proces proti Saddámu Husajnovi. Oba muži jsou v současnosti v zahraničí. Tvrdí, že jsou obvinění, vznesená proti nim, politicky motivována.

Sloupek

Toho, kdo organizoval úklid po Czechteku, zatkli. Absurdní tah se povedl policii, státnímu zástupci a soudci. Inteligence vyšetřovatelů a celé "spravedlnosti" se projevila v plné síle. Jen proto, že si pětatřicetiletý muž zaregistroval doménu czechtek.cz a organizoval úklid odpadků po svých vrstevnících stejného hudebního zaměření, ho policie zatkla a státní zástupce navrhl a souce umožnil jeho vazbu. Totéž se nejspíše stane každému, kdo by chtěl po technařích uklízet. Takže na poli asi odpadky budou až do zimy. Aby měla policie zač stíhat neexistující "organizátory" a vyvíjet další selfpublicity namířené proti všem, kteří se nechtějí bavit na komerčních akcích. Vyvíjet tlak na celou subkulturu, jejíž příslušníci si neholí hlavy a neodpovídají "ano, pane majore". Vyvíjet tlak na všechny mladé lidi, kteří ohrožují svou nespoutaností a organizovanou neorganizovaností onen tak politicky pohodlný normalizační klid na práci - třeba jen tím, jak vypadají, jak se oblékají, jak se baví.

Použití vodních děl, slzného plynu, zabírání aparatur a bezdůvodné zatýkání nejsou adekvátní reakcí moudré státní moci. Jsou projevem perzekuce namyšlených hlupáků, kteří se domnívají, že každá kultura se maže na chleba a spekulace s dotacemi EU se nazývá podnikání. Kdyby byl Gross ve Woodstocku, asi by nebyl Woodstock. Ale to byl Gross v plenkách... Naštěstí.

Jediné, co na doméně czechtek.cz je umístěno pro zvědavého čtenáře, je fotografie, jakých jsou ve fotogalerii Britských listů stovky a citát jednoho ze soundsystémů - mýtického Spiral Tribe, který stál v začátcích teknivalů:

Jediný způsob jak postupovat, je růst. Jediný způsob jak růst, je pronikat za hranice toho, co známe do nepoznaných oblastí neznáma. Neznámé je jediným zdrojem nových vědomostí.

Systémy, zajišťující naše přežití, jsou organické. Abychom mohli obnovovat buněčné stěny, je třeba dělit a násobit.

Staré bariéry padají, starobylé pilíře se hroutí a nové struktury vznikají na jejich místě. Každá nová generace rodí tu následující. Staré dává vzniknout novému.

To musí být pro ministra vnitra strašná představa... Nerad se připojuji k jakýmkoliv výkřikům občanské nevole, ale nejnovější vývoj okolo letošního teknivalu se nedá nazvat jinak, než

TUPOST

Bravo, pane premiére. Začale jste tak, jak to umíte jen vy. Dal jste vzniknout něčemu, co zde ještě nebylo. Dal jste vzniknout strachu. Dal jste vzniknout pohrdání. Dáte nejspíše vzniknout i nenávisti. A ta pak ponese i své ovoce.

Doména czechtek.cz je registrována na jméno Roman Toman a její expirace uplyne 13. 8. 2004... Roman Toman neexistuje. Ve vazbě sedí někdo jiný. Nevinný.

9. 8. 2004

Britští lékaři se vzbouřili proti rozhodnutí britské vlády odepřít zahraničním žadatelům o azyl v Británii právo na bezplatnou léčbu nemoci AIDS v britském státním zdravotnictví. Jak zjistil týdeník Observer, britští lékařští odborníci odmítli spolupracovat s vládou na vypracování směrnic, podle nichž by se mělo rozhodovat, kteří žadatelé o azyl mají mít přístup k britské zdravotní péči.

Jeden lékařský odborník konstatoval: "Je pro nás morálně nepřijatelné, abychom hodnotili něčí status jako uprchlíka, než jim poskytneme léčbu, kterou potřebují. Řekněme to jasně: pokud jim bude tato léčba odepřena, rovná se to trestu smrti."

9. 8. 2004

Od září se začne v Británii používat nová, pětičlenná vakcína pro očkování několikaměsíčních nemluvňat. Ruší se používání současné vakcíny, obsahující rtuť, v důsledku obav, že tento těžký kov může ochromit rozvoj mozku dítěte a vést k vzniku autismu. Nová vakcína se jmenuje Pediacel a dostanou ji všechny děti v Británii ve věku dvou, tří a čtyř měsíců.

K tomu též článek Také dostávají vaše děti "rtuťové" injekce?

Očkování a racionalita TÉMA BL

Příklady nepodložených výhrad proti některým vakcínám BL

Jde o vakcínu, která se už běžně používá v Kanadě. Dosavadní vakcína obsahovala koktejl čtyř látek - proti záškrtu, tetanu, černému kašli a meningitis. Nová vakcína bude obsahovat též látku proti obrně.

Dosavadní vakcína obsahuje thiomersal, konzervační látku, jejíž součástí je rtuť. Důkazy, že thiomersal může poškodit mozek nemluvněte, jsou sporné. Z různých studií vyplývají opačné výsledky, avšak Světová zdravotnická organizace a další instituce v poslední době doporučily, aby se vakcína obsahující rtuť přestala pro jistotu používat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 8. 2004
Individual and Community Risk of Measles and Pertussis Associated With Personal Exemptions to Immunization,
Feikin D.R., Lezotte D.C., Hamman R.E., Salmon D.A., Chen R.T., Hoffman R.E., JAMA, Vol. 284, 2000, č. 24, s. 3145-50
volně přeložil a zkrátil MUDr. Plesník, in Studijní materiál důchodce č. 77, duben 2001

Výskyt infekcí, kterým lze předejít očkováním (preventabilní infekce), byl ve všech státech USA potlačen z velké části zavedením a vymáháním očkování při vstupu do školy . Přes změny předpisů o očkování soudy podporují povinnost podrobit se očkování s ohledem na výrazný společenský prospěch, který imunizace představuje. Ale pro námitky vůči takové povinnosti umožňuje z ní řada států výjimky. Odmítnutí očkování z náboženských důvodů je povoleno ve 48 státech USA, z osobních filosofických důvodů v 15 státech.

9. 8. 2004
Zákulisí českých médií není zkorumpovanější než ve většině jiných zemí. Ale má své zvláštnosti.

Jak česká média kradou články a fotografie, neplatí slíbené honoráře externím spolupracovníkům a přehánějí svůj náklad...

Týdeník Reflex měl vydat článek, v němž Patrik Kaizr (známý jako jeden z hlavních rebelů v krizi v České televizi v roce 2000) měl svědčit o tom, co se dělo za scénou v redakci zatím tři čtvrtě roku vycházejícího bulvárního týdeníku Mladá fronta Plus.

Kaizr se stal šéfredaktorem časopisu MF Plus poté, co odešel z České televize. V jedné reportáži totiž udělal celou řadu chyb a tak byl po šesti letech z ČT donucen odejít. Avšak, jak svědčí ve svém blogu mediální reportér Reflexu Jan Potůček, Kaizr se rozhodl své exposé Reflexu nakonec neposkytnout.

Jednou z hlavních otázek, kterou si klade český mediální svět, je, jak je to možné, že tento titul, který začal vycházet teprve koncem minulého roku, dosáhl nákladu, který je téměř tentýž, jako je náklad dobře zavedených týdeníků Týden a Reflex, nemluvě o Mladém světě? Slyšeli jste někdy v životě o časopise Mladá fronta Plus?

9. 8. 2004

Mám pocit, že během diskuse mezi Janem Čulíkem a Štěpánem Kotrbou o tvůrčí integritě umělců za totality nebylo dosud řečeno vše. Zbývá zodpovědět otázku, co dal komunismus naší kultuře a zda má být česká kultura reálnému socialismu za něco vděčná. Štěpán Kotrba přímo píše ve svém článku Stereotypy a osobní zkušenost: "Vůbec to nebyla doba tvůrčího útlaku, naopak dala vzniknout tomu nejlepšímu, co dosud ve středoevropských a východoevropských kinematografiích bylo možno shlédnout." Takže jak to s tou tvůrčí svobodou vlastně bylo? Proč emigroval Forman, Jasný, Passer? Že by se z té přemíry tvůrčí svobody cítili nešťastní a raději odešli dobrovolně odešli trpět na Západ, aby měli o čem psát a režírovat?

9. 8. 2004

Čechy jako domorodá periferie, kde se konají rázovité akce

Můj základní pocit z letošní LFŠ by se dal shrnout slovy: skvělá akce, dlouhá tradice, neobyčejný potenciál -- ale proč tak mizerné provedení? Bohužel problém je dlouhodobý a týká se hned dvou zásadních bodů: co se na LFŠ promítá a za jakých podmínek se to promítá.

9. 8. 2004

Nebývá zvykem, aby člen vedení jedné politické strany dělal poradce předsedovi strany jiné. Výjimku bychom snad pochopili v případě jejich manželství či registrovaného partnerství, ale Vladimír Špidla s Jakubem Patočkou nepatří ani do jedné z těchto kategorií.

Jak jsme se opakovaně dozvídali z médií, měl člen republikové rady Strany Zelených a bývalý lídr evropské kandidátky Jakub Patočka ještě vedlejší politický úvazek: byl jedním z neoficiálních poradců dnes už bývalého premiéra a předsedy ČSSD Vladimíra Špidly .

6. 8. 2004

"Otevřený fašismus, který nastolila vaše odporná vláda"

Ivan M. Jirous a Stanislav Penc poslali Stanislavu Grossovi a českým sdělovacím prostředkům níže uvedený dopis. Ve čtvrtek 5. 8. v podvečer zveřejnil server ihned.cz o tom informaci včetně plného textu dopisu.

Hovořili jsme se Stanislavem Pencem, který potvrdil autenticitu tohoto dopisu. Obvinil Stanislava Grosse, že vytváří mezi mládeží asociální postoje. Stanislav Penc se po roce 1989 zaměřil na dodržování lidských práv v ČR a zvláště na policejní násilí, v roce 1996 založil Dokumentační středisko pro lidská práva, byl také členem Rady vlády pro lidská práva.

8. 8. 2004

Na začátek chci uvést, že celá policejní honička na pořadatele je úplná pitomost... žádný pořadatel nikdy nebyl a nebude... Czechtek ho nepotřebuje... možná by se za pořadatele dal uvést člověk, co našel místo, kde Czechtek byl... nicméně toho člověka neznám a ani nehodlám po něm pátrat, nicméně můžu alespoň říct, že nikdo z těch lidí, co policie zatkla, nebo hledá to není..., píše Martin Boháč.

Je to prostě tak, že všichni vědí, kdy bude Czektek, takže jsou připraveni tam dojet za každou cenu... nicméně pořádání akce podle mého názoru vyžaduje trochu víc než zavolat jednou telefonem... možná by stát mohl žalovat Český rozhlas, který hlásil místo Czekteku již ve 12.00 v pátek, to jest 5 hodin před plánovanou infolinkou a před uveřejněním informací na internetu...

V Mladé frontě dnes jsem četl názor čtenáře, který tvrdí, že se nikdo nesnažil o legální cztek, takže proto jsme špatní... Ze svých omezených informací vím, že se jednalo o minimálně pěti legálních místech, která ovšem všechna nevyšla... takže to není pravda, snaha byla... :(

Také jsem mluvil s několika lidmi přítomnými zásahu policie, my jsme naštěstí stihli odjet včas, už ve 4 ráno (balili jsme se skoro 15 hodin), to, co mi vyprávěli je dost rozdílná story od "zásahu bez použití síly". Vypadalo to prý tak, že policie naběhla s kanistry se slzným plynem mezi zbývající balící a odjíždějící lidí, strážníci se rozprchli a samostatné začali šikanovat, mlátit a stříkat plyn na neozbrojené civilisty, kteří se snažili odjet... mého kamaráda praštil policista 5x obuškem do žeber, samozřejmě bez přítomnosti jediného novináře, kteří byli vykázáni z pozemků... fašismus už je tady... největší blb státu je premiér... :((

7. 8. 2004

Téměř milion milovníků techno music navštívil třináctou curyšskou výroční street parade. Třicet dva "love mobiles" projely ulicemi Curychu a hrály hlasitou elektronickou hudbu především pro mladé publikum. Letos jsou posádkou "love mobiles" skupiny z Ruska, z Portugalska, z Holandska, z Itálie, z Belgie, ze Švýcarska i z Německa.

Kromě exotických rytmů umožňuje letošní street parade divákům také poprvé konzumovat alkohol. Provizorní bary po trase street parade dostaly povolení prodávat účastníkům i divákům pivo. Švýcarský Ústav pro prevenci alkoholismu a narkomanie to rozhodnutí kritizoval: "Když je horko, alkohol zvyšuje riziko infarktů, nehod a násilí," konstatoval.

7. 8. 2004

Akce jako CzechTek se anglicky jmenují raves: tancují a uvolněným způsobem se baví s lidmi podobného smýšlení. Někteří lidé tvrdí, že jde o vytváření neformální přátelské komunity, jiní, že jde jen o požívání drog a o to, aby se člověk opil či dostal do tranzu s kamarády kdesi na poli.

V Británii začaly být raves nesmírně populární ke konci osmdesátých let, v době šířícího se konzumerismu a individualismu. Začátkem devadesátých let však už měly konzervativní vláda, policie a bulvární pravicový tisk těchto neformálních obřích mejdanů pod širým nebem dost. V roce 1994 britská vláda schválila nový Zákon o trestním soudnictví a veřejném pořádku (Criminal Justice and Public Order Act, 1994).

Odstavce 63, 64 a 65 zakazují akce typu Czechtek:

"Rave" je definován jako shromáždění více než 100 osob, při němž se hraje v noci na volném prostranství zesilovaná hudba, která vážně obtěžuje místní lidi. Tyto odstavce zmíněného zákona poskytují britské policii pravomoci nařídit účastníkům, aby pozemek opustili, pokud policie usoudí, že

  • Připravují rave (dva nebo více lidí)
  • Čekají, až rave začne (10 nebo více lidí)
  • Účastní se rave (10 nebo více lidí).

Pokud někdo neuposlechne příkazů policie či vrátí se během nadcházejího týdne na pozemek, dopouští se v obou případech trestného činu, kdy je trestem tříměsíční vězení anebo pokuta 2500 liber (125 000 Kč) anebo obojí. Paragraf 65 umožňuje každému uniformovanému policistovi, který dospěje k názoru, že určitá osoba jde či jede na rave, jim v tom do vzdálenosti 8 km od místa konání zabránit a donutit je, aby opustili oblast. Pokud osoba policistu neuposlechne, zaplatí pokutu 1000 liber (50 000 Kč). Tím éra těchto neformálních akcí skončila. V Británii se smějí konat koncerty pod širým nebem pouze se svolením místních úřadů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Fotoreportáž Štěpána Kotrby z CzechTeku
6. 8. 2004

Klíčovým momentem v kultovním filmu Easy Rider je scéna, kdy Jack Nicholson sedí v noci u ohně kdesi na americkém Jihu s Peterem Fondou a Denisem Hopperem a mluví o jejich střetu s místními vesničany. "Oni nemají strach z vás, ale z toho, že představujete svobodu. A klidně vás zabijí, jen aby dokázali že oni opravdu svobodní jsou," říká Jack Nicholson v roli právníka Georga Hansona. Tuto působivou scénu lze i metaforicky vztáhnout na dění týkající se technoparty CzechTek, kterou v úterý na příkaz dosavadního ministra vnitra a premiéra Stanislava Grosse rozehnala zhruba tisícovka těžkooděných policistů.

6. 8. 2004

Týden po CzechTeku. Hysterie opadla, louka se pomalu uklízí, členové soundysystémů se rozpustili po Praze, případně po okolních zemích - a jednomu zbude podivný pocit. Letošní ročník byl totiž prvním, kdy se média jednoznačně postavila na stranu nájemce pozemku. Ostatně přímo se to nabízelo - zarostlý, nesmlouvavý muž v klobouku versus dredatá, potetovaná individua, to je skvělé drama.

4. 8. 2004

Naše malá fenka Poli (rodokmenem Státní policie ČR) je dost nevyzpytatelným živočichem. Je to zjevně způsobeno její nedostatečnou mentální i fyzickou vyspělostí. Co byste taky čekali od štěněte, když navíc docela nedávno ztratilo svého hodného pána, který ji dobře krmil a vytrvale ji drbal za uchem, a ten následující je během jejího krátkého života už šestý.

6. 8. 2004

Dovolil bych si podotknout jednu věc, většině nespokojených obyvatel ČR nevadila akce samotná, ale to že několik tisíc lidí NEOPRÁVNĚNĚ obsadilo soukromý majetek. To je celý problém, pokud by akce proběhla na řádně pronajatém pozemku byla by reakce T. Tětivy adekvátní. Takto jen připomíná plané rádoby moralizování. Nevím jak ostatní, ale pokud by na mou zahradu bez mého souhlasu přijela skupina lidí a začala se bavit, to že dělají "krásnou a spontánní věc" by mě neutěšilo, poznamenává R. Liebich k tomuto článku.

9. 8. 2004

Vaše mikrovlnka spotřebuje za svou existenci více elektrické energie na osvětlení svého malého digitálního ciferníku než na ohřívání potravin. Nedávná studie dokázala, že spotřebiče, které zůstávají zapnuty v pohotovostním (standby) modu, celkem využívají téměř deset procent veškeré elektrické energie, spotřebované v japonských domácnostech. Evropská unie odhaduje, že 14 milionů tun kysličníku uhličitého, které vypouští Německo do atmosféry, je důsledkem spotřeby elektrické energie u spotřebičů, které zůstávají zapnuty v pohotovostním (standby) modu. Čtvrtinu této elektrické energie spotřebují ve standby modu videorekordery a televizní přijímače, které jsou nejhoršími "hříšníky".

9. 8. 2004

V pátečním Právu si stěžoval náměstek ministra životního prostředí pan Tomáš Novotný, že "Česko spolyká příliš energie". ČR má dvakrát větší spotřebu energie než je průměr EU.

6. 8. 2004

DOKUMENT - PRACOVNÍ VERZE

První verze společného programového prohlášení vlády, podle zdrojů Britských listů z Úřadu vlády, zpracovával sociální demokrat - přímo pro jednotlivé členy vlády. Není to na dokumentu vidět. Sociolog - analytik agentury STEM -MARK Ota Novotný, vyhozený poradce Miloše Zemana byl znám svým programem "pragmatického posunu ČSSD" - doprava.

Nyní nejspíše dostal příležitost, míní Štěpán Kotrba.

Podle Richarda Dolejše, předsedy středočeské organizace a bývalého poradce Stanislava Grosse, dostal konečnou edici vstupního textu programového prohlášení za úkol ministr Bureš. Dolejš to řekl Britským listům v pátek večer. V příštím týdnu se dokument bude upravovat podle připomínek odborných komisí jednotlivých politických stran. Dokument, který Britské listy zveřejňují, je původně z Úřadu vlády.

9. 8. 2004

Váš článek "Péče Jiřího Pehe" v Britských listech, který je reakcí na mou stať v deníku Právo, "Co všechno musí vyřešit Gross", mne jenom přesvědčil o tom, že jsem poukázal na skutečně citlivý - nebo, abych se přiblížil terminologií z vašeho oboru -- "neuralgický" -- problém v ČSSD. Úvahy na téma "potrefená husa" vynechám.

9. 8. 2004

Za slušné pokládáte noviny, které Vás otiskují. Jestliže jste v Právu neužil argumentace, ale pouze nálepek, pokusů o dehonestaci a doporučení nedemokratických akcí, vypověděl jste mnoho o sobě (tato informace je však poněkud redundantní). Britské listy jsou patrně podle Vás neslušné noviny. Vyplývá to zřejmě z Vaší argumentace, že se s reakcí, jako je moje, setkáváte v "nedemokratických" novinách.

Gerhard Schröder
9. 8. 2004

Tento srpen v německé politice nepřipomíná vůbec okurkovou sezónu. Ba naopak, je naplněn zásadními politickými událostmi. Jenom namátkou: historická návštěva Gerharda Schrödera v Polsku s následnými, velmi bouřlivými reakcemi předáků sudetoněmecké vlivové skupiny; oznámený další růst nezaměstnanosti; pokračování sociálních reforem a s tím spojená vášnivá diskuse mezi odboráři a SPD, jakož i uvnitř této vládní strany.

Radar BMEWS-1 v Thule
7. 8. 2004

HVĚZDNÉ VÁLKY

Americký ministr zahraničí Colin Powell v sobotu 7. 8. v doprovodu dánského ministra zahraničí Pera Stiga Möllera navštívil Grónsko. Hlavním cílem jeho návštěvy byl podpis dohod, jež umožní modernizaci americké vojenské základny Thule Air Force's Base v severovýchodní části Grónska tak, aby mohla být zapojena do koncepce americké protiraketové obrany NMD.

Bushova vláda zamýšlí zefektivnit mimo radaru včasné pohotovosti na letecké základně Thule základny ve Fylingdales a Menwith Hill ve Velké Británii a základnu Clear Air Station na Aljašce. Ruský prezident Vladimír Putin varoval před rokem Dánsko, USA a další státy NATO, že pokud se spojí jejich účast na NMD, mohlo by to porušit všeobecnou strategickou stabilitu. Bývalý ministr obrany v Clintonově administrativě William Cohen prohlásil v roce 2000, že Washington potřebuje upgrade radaru v Thule co nejdříve, pokud Bílý dům chce návrat k projektu NMD v roce 2005.

BEZPEČNIOSTNÍ STUDIE Miroslava Polreicha: Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí ZDE

Analýza CIA pro National Intelligence Council: Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts ZDE
8. 8. 2004

neděle 0.15: Irácký premiér Iyad Allawi nařídil, aby byly na dobu čtyř týdnů uzavřeny kanceláře televizní stanice al Džazíra v Bagdádu. Allawi obvinil televizi al Džazíra z podněcování nenávisti a rasového napětí. Doporučil, aby během nadcházejících čtyř týdnů televize al Džazíra přehodnotila svou redakční politiku. Avšak šéfredaktor televize al Džazíra Ahmed Sheikh sdělil společnosti BBC, že se irácká vláda snaží televizi al Džazíra zkrotit a donutit ji, aby zaujala postavení, které je v protikladu s její redakční politikou.

9. 8. 2004

Mnoho lidí odmítá maturitu z matematiky argumentem, že oni vystudovali a vlastně nikdy matematiku nepotřebovali, že stačí spočítat výplatu, tak na co nějaké siny a cosiny, že... Ti lidé měli smůlu a o matematice nevědí nic. Možná vědí něco o počtech, ale ne o matematice.

9. 8. 2004

Nakladatelství Axel Springer a. s. a Spiegel se vrací zpět ke starému pravopisu. Oba podniky to oznámily při společném prohlášení. Díky tomu budou do budoucna největší německé bulvární noviny "Bild" a zpravodajský magazín "Der Spiegel" vycházet ve starém pravopisu.

9. 8. 2004
John Holloway
z angličtiny přeložila Marta Pešková

Snad nejsmutnějším dědictvím, které nám zanechává dvacáté století je vystřízlivění, deziluze, ztráta naděje.Když pohlížíme zpět na diskuse před sto lety, je na nich pozoruhodný jejich optimismus. Podívejte se například na debatu mezi Rosou Luxemburgovou a Eduardem Bernsteinem o otázce reformy nebo revoluce: obě strany debaty považovaly za samozřejmé, že ze světa lze určitě udělat lepší místo, že lze vytvořit společnost založenou na spravedlnosti. Jedinou otázkou bylo, jak se to má udělat. A pak přišla jatka dvou světových válek, pak přišel Stalin a Oswiecim a Hiroshima, pak přišel Pol Pot a pak konečná rána i pro ty nejzaslepenější optimisty - kolaps Sovětského svazu.

9. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 2.

My jim děláme jen to nejlepší. Velmi jim tedy pomáháme. Zatím.

Za levný peníz jim posíláme dary z našeho nerostného bohatství. Shromažďujeme jejich fádní šedozelené bankovky. Nejprve pod své proužkované matrace, poté ty šedozelené symboly jejich síly, zakroucené do tvrdých rolí a stáhnuté oranžovými gumičkami, zakopáváme u sebe na chalupách v zavařovacích sklenicích od okurků. Aby valuty nesežraly brouky, aby neshnily. To je náš ruský bankomat.

6. 8. 2004

BEZPEČNOSTNÍ STUDIE

Říkat pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin

George Orwell

Česká média zaznamenala -- bohužel jen okrajově -- velice závažnou skutečnost. Tajná jednání o výstavbě raketové základny USA v České republice, respektive v Polsku nebo Maďarsku. V zájmu tendence médií k "životu v pravdě" je třeba uvést, že tuto skutečnost opomenula programově.

Zjištěný postup republikánské administrativy USA je však velmi alarmujícím krokem, který může ovlivnit při obvyklém zjednodušeném pojetí zahraničně politických problémů celkové globální bezpečnostní prostředí, a to krajně negativním způsobem. Analytický rozbor daných faktů, tendencí a všech souvislostí je proto velmi nutný.

6. 8. 2004

ANALÝZA CIA PRO NATONAL INTELLIGENCE COUNCIL

V prosinci roku 2000, tedy dloho před osudným 11. zářím 2001, si americká administrativa objednala od tajných služeb analýzu možných rizik pro Spojené státy a jejich zájmy. Ačkoliv zpravodajští analytici a bezpečnostní experti nekladli tehdy ještě takový důraz na mezinárodní terorismus, dokument ukázal jasně neudržitelnost vojenskopolitické strategie USA let příštích. A ačkoliv zpravodajští analytici a bezpečnostní experti vlády USA předvídali, co vše se může stát, tak politici USA dělali vše pro to, aby se to v letech následujících stalo. Britské listy vám exkluzivně přinášejí v plném znění dokument, který by dnes americká vláda nejraději pohřbila co nejhlouběji ve svých archivech. Bohužel je to nemožné. Protože ho právě čtete.

Plné znění studie NIC - v angličtině ARCHIV BL

6. 8. 2004

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
6. 8. 2004
Polemika ke knize Mojmíra Hampla Vyčerpání zdrojů -- skvěle prodejný mýtus

V únoru tohoto roku vyšla s podporou Centra po politiku a ekonomiku - CEP Václava Klause publikace Mojmíra Hampla Vyčerpání zdrojů -- skvěle prodejný mýtus. Práce je součástí i pozdějšího tematického sborníku CEPu č. 32 s titulem Trvale udržitelný rozvoj. Pokusím se vysvětlit, proč je obsah této práce bez dalšího výkladu nebezpečnou redukcí reality technizované civilizace, jíž lidstvo v současnosti vzdoruje s nemalými riziky.

5. 8. 2004

Co je to láska? Lepidlo mezi dvěma lidmi?

Nemoc??? - Neurotický pokus propojit dva jedince a stvořit nefunkční hybrid?
Nebo jen zdroj utrpení? Zažitá forma společenského zlozvyku?

Nebo snad ... zdroj naděje?

Musím říci, že mne tohle téma od malička fascinovalo, srovnatelně snad pouze s tématem smrti... Po dlouhá léta jsem je uchopoval rozumem a ptal se "co je to láska?" A byl bych snad ochoten přijmout i nějakou chemickou rovnici na toto téma, nějaký matematický výpočet na bázi závitů v mozku, kdyby nějaký blouznivec s něčím takovým přišel! A já nevylučuji, že v průběhu dějin to i někdo spáchal - v bolestné otázce, cože ho to mučí, a většinu lidí okolo, a nemá-li to snad racionální, spočitatelnou podstatu...

Národní sport...
5. 8. 2004
Sedím na boku s vytřeštěnýma očima, polykám vodku po šampuskách, pronesu přípitek svou natřikrát zlámanou ruštinou a zapíjím ho plnou, protože prý je to tradice, tančím s někým, kdo se mě bojí a klopí oči, zvedám palec na všechny strany a nakonec vypadnu ze stanu, klopýtám šedivou noční mlhou a myslím na to, kde to vlastně jsem. Skrz ožralý dým v hlavě mi blýská vědomí, že demokracie tu nebude nikdy víc než nátěr, že carství a mužictví tu žije navždycky, že potom, jakou moc jsem viděl u těchhle oblastních šéfíků sajúzu moloděži, si nikdo od nás nedovede představit, co to znamenalo být Stalinem. Co to znamená být Putinem.

Lyrická reportáž věnovaná Tomáši Kolocovi a jeho okostici. Vydáváme ve spolupráci s časopisem www.dobraadresa.cz

6. 8. 2004

No a pak přišla, když o tom mluvíme, skutečná bomba. To byl můj největší životní průser vůbec. To byla atomová bomba o síle sto megatun. Zase: Naprosto nečekané. Lukeš, Prozaická skutečnost. To bylo šílené.

Irena Zítková, dlouholetá redaktorka nakladatelství Mladá fronta, uvedla do české literatury Arnošta Lustiga, Bohumila Hrabala a Vladimíra Párala. V pražské kavárně Louvre s ní ve čtvrtek dopoledne hovořili Jan Čulík a Štefan Švec.

6. 8. 2004

Televizní boží království

Přešlapujeme na počátku třetího tisíciletí a někteří z nás očekávají příchod Spasitele. Marně. Nedokážeme se spasit sami, nebude nám poskytnuta výjimka Boha otce, pro něho znamenáme tvory podobné ostatním. Klameme se v naději, že dokážeme vrtkavostí a rychlými změnami pohledu vytvořit prostor pro další manévrování.

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 Matematika nejsou počty Vítězslav  Novák
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
9. 8. 2004 Malé české mediální hříchy Fabiano  Golgo
9. 8. 2004 Vypínejte elektrické spotřebiče   
9. 8. 2004 Staré dává vzniknout novému Štěpán  Kotrba
9. 8. 2004 Karel Hoffmann: "Žádám spravedlnost!"   
6. 8. 2004 Chateaubriand: Fumaroliho itinerář poezie a teroru Josef  Brož
6. 8. 2004 Nevyčerpatelné zdroje -- další ekonomický mýtus?! Jan  Sýkora
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan Švec

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 Staré dává vzniknout novému Štěpán  Kotrba
8. 8. 2004 Czechtek: "policisté šikanovali odjíždějící účastníky"   
7. 8. 2004 Přátelská akce: Milion fanoušků techno music se zúčastnil street parade v Curychu   
7. 8. 2004 V Británii zakázala konzervativní vláda akce jako CzechTek už před deseti lety   
6. 8. 2004 Kdo je zfetovaný? Premiér, technaři nebo novináři? Tomáš  Tetiva
6. 8. 2004 CzechTek: Neoprávněně obsadili cizí majetek   
6. 8. 2004 CzechTek a hysterie českých médií i veřejnosti Luděk  Staněk
6. 8. 2004 Bývali disidenti Ivan Martin Jirous a Stanislav Penc útočí na Grosse kvůli zásahu proti CzechTeku   
4. 8. 2004 Policie a CzechTek Bohumil  Kartous
30. 7. 2004 CzechTek 2004: V Boněnově na Tachovsku začíná free technoparty   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan Švec
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
21. 7. 2004 Šťastný život a správná metodologie vědy Stanislav  Heczko
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Znovu s Vojtěchem Jasným Jan  Čulík
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
21. 7. 2004 Dobrý český film a jeho americký vzor Petr  Šafařík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 Na soudce, který měl soudit Saddáma, byl vydán zatykač   
6. 8. 2004 Americké týrání v Guantánamu je možná válečný zločin   
5. 8. 2004 Výslechy před namířenou zbraní, věznění v železech, nutnost pózovat nazí   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
22. 7. 2004 USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu   
21. 7. 2004 Kdo přiměje český tisk, aby se omluvil za lži publikované před válkou?   
20. 7. 2004 Iráčtí teroristé vypsali odměnu 200 tisíc jordánských dinárů na hlavu iráckého ministerského předsedy Miloš  Kaláb
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"   
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš

Zelení RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký
21. 7. 2004 Zelení mloci útočí Ivan  Brezina
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
13. 7. 2004 V Rakousku se vyšetřuje sexuální skandál v katolickém semináři   
28. 6. 2004 EU odsoudila "bigotnost Vatikánu"   
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   

Sergej Chelemendik: My ... ich! RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 Co děláme my -- jim Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Kdo koho kdy ojebe či ojebal Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Co udělali oni -- nám Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Revitalizovaný model rusko-slovenského Švejka 21. storočia Pavol  Janík