9. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 8. 2004

David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické

Za slušné pokládáte noviny, které Vás otiskují. Jestliže jste v Právu neužil argumentace, ale pouze nálepek, pokusů o dehonestaci a doporučení nedemokratických akcí, vypověděl jste mnoho o sobě (tato informace je však poněkud redundantní). Britské listy jsou patrně podle Vás neslušné noviny. Vyplývá to zřejmě z Vaší argumentace, že se s reakcí, jako je moje, setkáváte v "nedemokratických" novinách.

Pane Pehe,

Váš dopis pouze dokazuje, že jsem se nezmýlil. Zatímco já argumentuji věcně- například doložením skutečnosti, že neužíváte vědeckých postupů a za politologii jako vědu jen špatně ukrýváte svoji prvoplánovou snahu manipulovat fakty, Vy pro svá tvrzení nadále žádné argumenty nepoužíváte.

Obávám se, že žádné nemáte, ale možná je neumíte použít, ani když existují. Inteligentním lidem musí být slabost Vaší argumentace na první pohled zřejmá. Například tvrzení, že nepatrná menšina, která má k dispozici jen demokratické prostředky prosazování svých názorů, zcela ovládá stranu a odpovídá za propad preferencí, je tvrzení směšné.

Prostředky, jichž navrhujete použít proti jinak smýšlejícím, demokratické nejsou. Myslíte, že ano? Vzdor Vašim radám se ani současné vedení ČSSD nemůže vyhnout demokratickým procedurám, proto jsou Vaše rady nejen nepoužitelné, ale dokonce zvyšují citlivost členů strany na snahu nedemokratické postupy používat.

Vaše snaha je tedy kontraproduktivní. Zjevně si toho nejste vědom. Jestli objektivně působit proti vlastnímu (subjektivnímu) názoru je chytré, to snad posoudí jiní.

Za slušné pokládáte noviny, které Vás otiskují. Jestliže jste v Právu neužil argumentace, ale pouze nálepek, pokusů o dehonestaci a doporučení nedemokratických akcí, vypověděl jste mnoho o sobě (tato informace je však poněkud redundantní). Britské listy jsou patrně podle Vás neslušné noviny. Vyplývá to zřejmě z Vaší argumentace, že se s reakcí, jako je moje, setkáváte v "nedemokratických" novinách. To je zřejmě asi další důvod, proč "nemůžete" obhájit svá tvrzení. Zdá se, že dáváte přednost médiím, do nichž se Vaši oponenti nedostanou. K Vaší škodě vzdor této skutečnosti čtenáři Vaše články pochopí a to patrně jinak, než zamýšlíte.

S deníkem Právo je to ale trochu složitější. Krom toho, že tam vychází placená inzerce zadaná současnými uživateli Lidového domu (víte, jak jsou inzerenti mocní), také tam píše jako "významný komentátor" pan Verner. Většina jeho glos je silně moralizujících, ale je to týž Pavel Verner, který na objednávku tvůrců virtuální reality vydal pamflet "David a Goliáška", který mu měl podle jeho představ pomoci získat popularitu a podporu jako kandidáta do Senátu za ČSSD v době, kdy jsem zastával funkci ministra za tutéž stranu. Delegáti nominační konference však byli natolik soudní, že kandidátem do Senátu nominován nebyl.

Asi nevíte, že vyšetřovatelka policie ho usvědčila ze lži*) a skutečnost, že svá tvrzení v knize nemá čím doložit, obhajoval tím, že jde o "tvůrčí metodu", kterou na policii nazval metodou "literární nadsázky", zatímco na obálce knihy bylo slibováno "odhalení zákulisí jednoho vládního resortu".

Z této knihy se ve slušné společnosti sluší citovat nanejvýš stručně. (Na konci drátu je šéfredaktor Práva Zdeněk Porybný: "Řekněte tomu vašemu... jak bych to jen... no tomu vašemu ministrovi, že u mne skončil. Už ani řádku!"). Je pravda, že od té doby mi Právo neotisklo pod mým jménem žádný článek, dokonce ani dopis čtenáře.

Do roku 1999 mi v Právu vyšly desítky článků a rozhovorů. Je také pravda, že jsem přestal zkoušet v Právu publikovat. Nejsem znalec vztahů v redakci, ale pochybuji, že by měl šéfredaktor z této sondy Pavla Vernera do rozhodovacích procesů v redakci radost. Spíš si myslím, že Zdeněk Porybný hanopis "David a Goliáška" nečetl.

Mimochodem v recenzi k této knize je napsáno, že Pavel Verner není novinář a v podtitulu knihy, že byl "tiskový mluvčí ministra zdravotnictví". To druhé není pravda. Je ovšem zajímavé, že krom Vás a Vernera publikuje v Právu mnoho seriózních autorů a vedle některých zjevně účelových a nepravdivých tvrzení v tomto deníku převládají zcela seriózní informace. Nerozpoznají to čtenáři asi ani vedoucí vydání.

Na funkci ministra jsem rezignoval právě proto, že Ti, jimž chyběli argumenty, měli naopak dost peněz na to, aby se stalo významným to, čeho se zde dovoláváte "co se o vás tvrdilo". Nehádal jsem se s nikým, nehádám se nikdy, hádka je příliš pokleslá forma konfrontace. Byl jsem ovšem účelově napadán tak, aby to vypadalo, že jsem "rozhádán" s kdekým. Iniciace útoku byla však vždy od "kdekoho". Takový už "kdekdo" je.

Uvádíte, že jsem sprostý k lidem. Není to tak, jsem zdvořilý i k těm, kteří jsou sprostí ke mně. Tato moje odpověď je toho dokladem. Naproti tomu Vy "slušně" uvádíte, že jsem "prostě hloupý". Pokud by jste byl schopen to něčím doložit (výsledkem měření, nápadně snadným vyvrácením mojí argumentace...), stálo by to za zamyšlení. Bohužel je to jen další z nálepek, jichž užíváte, a nálepky jsou charakteristickým znakem pokleslé formy konfrontace, jíž neužívám já. To je zřejmě pravý důvod proč se míjíme.

S pozdravem
Ivan David

Vysvětlivka autora

> *) Výslechem autora, který pracoval na MZČR jako tiskový mluvčí, pak bylo zjištěno, že ten užil ve své knize jak sám uvádí "tzv. literární nadsázky". Uvedl, že jeho kniha není dokumentem, ale literaturou s autentickými prvky, a že zde jen vystupují skutečné osoby.

....

Provedenými výslechy v knize jmenovaných osob bylo zjištěno, že se jedná o smyšlené rozhovory, že uvedené osoby neměly samy právo rozhodovat o přidělení investičních prostředků jak je v knize uvedeno. Nepodařilo se prokázat žádný konkrétní případ podplácení či braní úplatků a také žádného nátlaku se strany pracovníků MZČR na ředitele zdravotnických zařízení řízených MZČR.

.....

Dále bylo zjištěno, že v knize popisované braní úplatků v souvislosti s výběrovými řízeními nemohlo probíhat tak, jak je v knize popsáno, neboť takové výběrové řízení, kde by ustavoval výběrovou komisi ministr zdravotnictví, se konalo jen jedno a to v Nemocnici s poliklinikou v Přerově na "výstavbu pavilonu pro matku a dítě".

Toto řízení proběhlo bez závad a byly kontaktovány firmy, které se této soutěže účastnily a proti výsledku podaly námitky. Tyto námitky byly staženy, ale nebylo potvrzeno žádné jednání těchto firem s procovníky MZ ČR.

Poznámka ŠOK : Za inzertní dvoustranu v deníku Právo zaplatila sociální demokracie podle mých informací vydavateli přibližně 16 milionů Kč za rok. V současné době je to sice už daleko méně, neb periodicita se změnila a rozsah též, než v době, kdy Pohledy začínaly, ale přesto to není standardní cena se všemi množstevními i dalšími slevami...

                 
Obsah vydání       9. 8. 2004
9. 8. 2004 Na soudce, který měl soudit Saddáma, byl vydán zatykač
9. 8. 2004 Britská vláda odpírá léčení žadatelům o azyl nakaženým HIV
9. 8. 2004 Británie přestává používat vakcínu pro děti, která obsahuje rtuť
9. 8. 2004 Riziko jedince a společnosti z odmítání očkování
9. 8. 2004 Malé české mediální hříchy Fabiano  Golgo
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Bývali disidenti Ivan Martin Jirous a Stanislav Penc útočí na Grosse kvůli zásahu proti CzechTeku
8. 8. 2004 Czechtek: "policisté šikanovali odjíždějící účastníky"
7. 8. 2004 Přátelská akce: Milion fanoušků techno music se zúčastnil street parade v Curychu
7. 8. 2004 V Británii zakázala konzervativní vláda akce jako CzechTek už před deseti lety
6. 8. 2004 Kdo je zfetovaný? Premiér, technaři nebo novináři? Tomáš  Tetiva
6. 8. 2004 CzechTek a hysterie českých médií i veřejnosti Luděk  Staněk
4. 8. 2004 Policie a CzechTek Bohumil  Kartous
6. 8. 2004 CzechTek: Neoprávněně obsadili cizí majetek
9. 8. 2004 Vypínejte elektrické spotřebiče
9. 8. 2004 Česko spolyká příliš energie Josef  Vít
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky
9. 8. 2004 Pehe píše Davidovi: už nemám pochybnosti Jiří  Pehe
9. 8. 2004 David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické
9. 8. 2004 CDU/CSU zmítá boj o kancléřského kandidáta Radek  Vogl
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
8. 8. 2004 Irácký premiér vykázal ze země televizi al Džazíra
9. 8. 2004 Matematika nejsou počty Vítězslav  Novák
9. 8. 2004 SRN: Bild a Spiegel píší zase postaru Jan  Sedláček
9. 8. 2004 Zapatismus a sociální vědy John  Holloway
9. 8. 2004 Co děláme my -- jim Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts
6. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. července - 1. srpna 2004
6. 8. 2004 Nevyčerpatelné zdroje -- další ekonomický mýtus?! Jan  Sýkora
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 Netomáš a Bělorusko Štefan  Švec
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan  Švec
6. 8. 2004 Bůh třetího tisíciletí Václav  Dušek
7. 8. 2004 Hospodaření OSBL za červenec 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
9. 8. 2004 Staré dává vzniknout novému Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické   
9. 8. 2004 Staré dává vzniknout novému Štěpán  Kotrba
8. 8. 2004 Czechtek: "policisté šikanovali odjíždějící účastníky"   
6. 8. 2004 Bývali disidenti Ivan Martin Jirous a Stanislav Penc útočí na Grosse kvůli zásahu proti CzechTeku   
21. 6. 2004 Alžírsko: Omezování svobody tisku? Simone  Radačičová
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
30. 9. 2003 Vláda chce umožnit vydávání, stíhání a souzení svých občanů v cizích zemích Štěpán  Kotrba
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
10. 9. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost (díl 2) Ladislav  Kahoun
5. 9. 2003 Permanentní obrana proti orwellům: ...a pak už být jen hluší a slepí Irena  Válová
5. 9. 2003 Doporučení stojící proti větrným mlýnům Senátu Štěpán  Kotrba
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické   
6. 8. 2004 Jistě, pane premiére... Zdeněk  Šulc
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky   
2. 8. 2004 Není otázka jako otázka Štěpán  Kotrba
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Demise premiéra znamená demisi celé vlády Jan  Kudrna
30. 7. 2004 Dvojí "poučení z krizového vývoje" Miloš  Dokulil
30. 7. 2004 Viktorie, zasloužil si.....? Jaroslav  Doležal
30. 7. 2004 Nepřehnal Gross svou vyjednávací "pružnost"? Miloš  Dokulil
29. 7. 2004 Bytová politika jako test nové koaliční vlády Jaromír  Císař
26. 7. 2004 Jsou neexistující "zemanovci" vlivní nebo bezvýznamní ? Ivan  David
26. 7. 2004 Ministerstvo školství by měl vést odborník Radek  Sárközi
26. 7. 2004 Návrh koaliční smlouvy   
23. 7. 2004 Špidla bude "vykopnut nahoru"?   
22. 7. 2004 Unie svobody a sociální demokracie: stabilita? Martin  Martínek