9. 12. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 12. 2004

Imigrační předpisy britské vlády rasově diskriminovaly Romy z České republiky, kteří se snažili příjet do Velké Británie. To je verdikt britské Horní sněmovny, která je ve Velké Británii nejvyšší odvolací soudní instancí.

Britské ministerstvo vnitra se rozhodlo omezit žádosti o azyl především od Romů, kteří se snažili cestovat do Velké Británie letecky z Prahy. Britská organizace na ochranu lidských práv Liberty konstatovala, že to "odhalilo rasismus v samém jádru azylové politiky britské vlády".

9. 12. 2004

Studie OECD opět poukázala na palčivé místo českých dětí - špatně rozumějí čtenému textu, neumějí ho dobře interpretovat. (ČTK)

V Česku se ujal názor, že kulturní člověk je ten, kdo zná všelijaká fakta, byť o nich vůbec nedovede přemýšlet.

Když jsem se prostřednictvím médií seznámil s výsledky průzkumu kvality školství, který pořádá OECD pravidelně ve svých členských státech, položil jsem si několik otázek, o jejichž důležitosti jsem přesvědčen stále více.

9. 12. 2004
Reakce na článek Borise Cveka "Co je smyslem vyučování"

Mne na vašem článku vůbec nepopudilo to, že kritizujete úroveň učitelů a výuky obecně. Podotýkám také, že nejsem učitel, každopádně ne na základní nebo střední škole. Váš pohled mi ale připadá silné zaujatý, což může být dáno tím,že jste v socialistickém školství nestrávil (jak soudím z data narození) zase tolik let jako např. já, píše Alice Valkařová.

9. 12. 2004

Evropské země by měly razantně zasáhnout na ochranu dívek nucených k prostituci

V den, kdy se její život změnil, byla třináctiletá Majlinda na cestě k tetě, kde měla pomoci se žehlením šatů na svatbu. Nedaleko domu její tety ji chytili a unesli tři muži. Opakovaným bitím a znásilňováním byla Majlinda donucena k poslušnosti. Strávila následující čtyři roky jako prostitutka - otrokyně. Každý večer musela být celkem k dispozici dvaceti zákazníkům - po práci ji pasáci zbili a znásilnili. Podařilo se jí uprchnout zpět do Albánie, kde jí řekli rodiče: "Z našeho hlediska jsi mrtvá." Byla to nejzničenější osoba, s jakou jsem se kdy v životě setkal - a potkal jsem jich dost.

Takto začíná reportáž Eda Vulliamyho v deníku Guardian o nejdrastičtějších, šířících se zločinech v dnešní Evropě.

9. 12. 2004

Navzdory tomu, že svět před osmi lety přislíbil, že do roku 2015 sníží o polovinu počet osob, které dnes na světě hladovějí, nic se nezměnilo a dnes jako před osmi lety umírá každých pět vteřin jedno dítě hladem.

Michael Marčák: Inu, mezi voliči je více zajíců než lvů
9. 12. 2004

9. 12. 2004

Náměstek amerického ministra zahraničí:

Vláda prezidenta Bushe přislíbila, že ve svém druhém funkčním období zlepší vztahy s těmi evropskými zeměmi, které se stavěly proti válce v Iráku. Náměstek amerického ministra zahraničí Lincoln Bloomfield o tom ve středu hovořil v britském rozhlase:

9. 12. 2004

Kritizoval totiž válku v Iráku

Lord David Hannay, bývalý britský velvyslanec u OSN, zaútočil na osoby, které nazval "lynčující chátrou". Tyto osoby požadují, aby generální tajemník OSN Kofi Annan odstoupil. Hannay uvedl: "OSN má mnoho tradic, některé dobré, některé špatné. Mezi nejhorší z těch špatných patří lynčující chátra. K nejlepším tradicím patří dodržování zavedených procedur. Potřebujeme více dodržování objektivních procedur a méně vlivu lynčující chátry."

Vznikla totiž kontroverze ohledně vyšetřování skandálů s programem OSN "potraviny za ropu" pro Irák za Saddáma Husajna. Problém vyšetřuje jeden výbor amerického Senátu.

9. 12. 2004

Dopis pro Petru Buzkovou:

Vydala Asociace školských odborů. V Britských listech publikujeme v mírně zkrácené a výrazově zjemněné formě.

Vážená paní ministryně,

dnes 27. 11. 2004, Vám zasílám tento otevřený dopis a velmi Vás žádám o odpověď na něj.

Svým dopisem ze dne 21.11. 2004 jsem Vás naléhavě požádala o sjednání nápravy v tom smyslu, abyste zabránila svým úředníkům - vrchnímu řediteli ing. Karabcovi a ing. Sukové přednášet ve své pracovní době za peníze soukromým agenturám pro ředitele škol.

9. 12. 2004

Varování mužům

Jen pouhých několik měsíců poté, co se muži dověděli, že nošení mobilního telefonu v kapse u kalhot zřejmě snižuje počet jejich spermat, nyní se muži dovídají další jobovku, že totiž obdobným způsobem ohrožují jejich plodnost i laptopy.

Michael Marčák: Asi jste mi, pane Novák, špatně rozuměl, my vás neléčíme zadarmo, ale nadarmo
9. 12. 2004

9. 12. 2004

Odbor tisku a public relations MV ČR:

Dovolte mi, abych reagovala na článek zveřejněný dne 7. 12. 2004 v Britských listech pod názvem "Velký bratr nás monitoruje aneb Výstřižková služba Ministerstva vnitra", píše Marie Masaříková, ředitelka odboru tisku a PR Ministerstva vnitra ČR.

Velmi mne překvapily myšlenky autora článku pana Říhy, že oba monitory jsou plné pseudoinformací a že kolegové třídí "schválené články". Neklademe si za cíl vytvářet noviny pro zaměstnance vnitra, ve kterých by se k nim dostávaly pouze příjemné a cenzurované informace. My naopak vytváříme pouze monitoring tisku a elektronických médií, který, jak jste sám v úvodu článku uvedl, má ušetřit čas zaměstnancům vnitra a zároveň je pravdivě seznámit s tím, jak jejich práci vidí novináři potažmo občané. Do každodenních monitorů zařazujeme všechny zprávy, které se rezortu týkají.

9. 12. 2004

Ve středu večer oznámil Michael Moore mailem svým stoupencům, že jeho film Fahrenheit 9/11 byl nominován cenou People's Choice Awards jako "Nejpopulárnější film roku". Dalšími čtyřmi nominovanými filmy jsou Spiderman 2, The Incredibles, Eternal Sunshine of the Spotless Mind a Shrek 2. Poprvé byl nominován dokumentární film. Cena People's Choice prý nejpřesněji odráží "mainstreamové" veřejné mínění v USA. Moore upozorňuje, že se hlasuje na internetu, ZDE. "Normálně bych vás nevyzýval, abyste pro můj film hlasovali," píše Moore, "ale stalo se něco:"

8. 12. 2004

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld se ve středu v Kuvajtu stal terčem ostré kritiky amerických vojáků, kteří mají být vysláni do Iráku. Vojáci si stěžovali, že jsou vysíláni do boje s nedokonalou ochranou a zastaralým vojenským zařízením.

8. 12. 2004

Dva pracovníci americké vojenské rozvědky svědčili o tom, že letos v červnu, několik týdnů po tom, co vyšlo najevo týrání iráckých vězňů ve vězení Abu Ghraib, viděli, jak američtí vojáci brutálně zacházejí s iráckými povstalci. Vyplývá to z memoranda, které bylo zveřejněno v úterý, a o němž informoval americký list New York Times ve středu

8. 12. 2004

Optimistickými tvrzeními Bushovy vlády, že se situace v Iráku po lednových volbách zlepší, silně v úterý otřásla prozrazená zpráva od odcházejícího šéfa rezidentury CIA v Bagdádu. Tuto jeho zprávu publikoval v úterý deník New York Times. Varuje, že Irák se propadne do ještě většího chaosu, pokud vláda nedokáže prosadit svou autoritu a zajistit konkrétní zlepšení hospodářské situace.

Toto varování přišlo v den, kdy americké jednotky zaznamenaly smrt tisícího amerického vojáka, usmrceného v boji v Iráku.

8. 12. 2004

O víkendu sněmovala ODS, KSČM a ČSSD. Odlišné ideologie doprovázel i odlišný názor na budoucnost.

Volební kongres občanských demokratů, jednání ústředního výboru komunistické strany a zasedání ústředního výkonného výboru sociálních demokratů nabídly srovnání nejen cílů těchto tří největších parlamentních stran, ale i stylu jejich práce. Zveřejněné závěrečné dokumenty, ale hlavě vystoupení předsedů a místopředsedů těchto stran, představují pozoruhodný materiál pro srovnávací výzkum.

8. 12. 2004

Mitterrandová varovala disidenty před liberalismem

Osmdesátiletá manželka zesnulého francouzského prezidenta Danielle Mitterrandová v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes říká, že ví, co je to žít v kapitalismu a tvrdí: Jsem proti všem válkám. Ukazuje zároveň vyvážený postoj k tak rozporuplnému státníkovi, jakým je kubánský prezident Fidel Castro Ruz. Oceňuje jeho program alfabetizace Kuby, stejně jako rozdělení půdy kubánským zemědělcům. Kubánské disidenty považuje za velmi netolerantní a radikální.

Špičkový rozhovor zvláštní zpravodajky Mladé fronty Dnes Michaely Prokopové v plném znění ZDE

zpěvačka, skladatelka a textařka Zuzana Navarová
8. 12. 2004
Po těžké nemoci zemřela 7. 12. 2004 ráno ve věku 45 let zpěvačka, skladatelka a textařka Zuzana Navarová.

Tolik strohá zpráva. Zhasla hvězda - nebyla královnou popu a ani jí nechtěla být. Zazářila před více než dvaceti lety v dnes již legendárním Nerezu. Autorská trojice Navarová-Vřešťál-Sazavský byla zjevením své doby. Beznadějně vyprodané koncerty a těžko dostupné desky to byla dráha této skupiny. Vítězové porty 1982 si na svou první nahrávku museli počkat až na LP z Porty 83. Pak následoval singl ze Supraphonské edice Dostavník a konečně i první LP pro změnu u Pantonu, sehnat ho byl v oné době věru problém. Neopakovatelná byla atmosféra jejich koncertů ta byla zážitkem pro každého účastníka.

8. 12. 2004

Je to už měsíc , co 3. listopadu 2004 zemřel herec Václav Kotva -- zakládající člen Činoherního klubu , kterého znal podle tváře skoro celý národ. Vytvořil asi dvě stě filmových a televizních epizodních rolí. Můj kolega se s ním seznámil v kostele a rozhodl se, že o něm natočíme pro Český rozhlas 6 jeden díl pořadu Pamětníci. Prostota a pokora pana Kotvy mě ohromovaly asi tak, jako mě bavil složitý systém otevírání jejich domu pomocí házení klíčů z okna.

8. 12. 2004

Zpráva o letošním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, s minirecenzemi či poznámkami k následujícím filmům: České Velenice bez hranic Jana Gogoly ml.; Pravidla hry Víta Janečka; Den E Eriky Hníkové, Ivany Miloševičové a Víta Janečka; ESHQ Jany Počtové; Kristova léta, dámy Terezy Kopáčové; Pomocníci Petra Kerekese; Kočárkárna Michala Pěchoučka; Zámek zmizík. Díl první, paliva Vladimíra Voříška; Afoňka už nechce pást soby (2004) Martina Ryšavého; Český sen (2004) Víta Klusáka a Filipa Remundy; Gambling, gods and LSD Petera Mettlera; The Corporation Jennifer Abbottové a Marka Achbara; Public Lighting Mike Hoolbooma; The Ring Anguse Reida; Super size me Morgana Spurlocka; War on paranoia Jannicke S. Jacobsenové.

8. 12. 2004

Lokální, regionální, celostátní a evropská úroveň vztahů SZ a SOS podle víceúrovňového přístupu Krise Deschouwera

Zásadní a svým způsobem historickou událostí se pro SZ stalo zvolení nestraníka, novináře Jaromíra Štětiny za Prahu 10 na senátní úrovni ve volbách v listopadu 2004. Štětinovo vítězství se kromě pozitivních dopadů - zviditelnění SZ a získání prostředků na zaplacení dluhů po "staré" SZ - stalo součástí vnitrostranické polemiky. Např. část opozičníků poukazovala internacionalisticky zleva na Štětinovu pročečenskou a protiruskou tendenčnost v oboustranně krvavém konfliktu a naopak část vedení vychutnávala Štětinu jako mocenský trumf: "Jako předseda jsem slíbil, že dovedu SZ do parlamentu. Svůj slib jsem splnil a to je teprve začátek," uvedl po volbách Jan Beránek. Kandidatura částečně zaujatého, přitom osobně jistě statečného válečného reportéra a různé pragmatické kroky a prohlášení části vedení SZ na celostátní či "lokální-senátní" úrovni včetně proměn včerejších soupeřů SZ na dnešní spojence (a naopak) v "lokálně-senátní", celostátní či evropské úrovni by si zasloužili samostatné pojednání. V tomto textu tudíž nebudou.

8. 12. 2004

Zapomínaná fakta

Právě jsme složitě prošli 15. výročím "sametové revoluce" s velkou snahou po zjednodušení prožitků, fakt i pocitů. Snad nám už konečně zase jednou bude jasno. Umný pan Moravec z BBC se 19.11. 2004 zeptal bezelstně Ivana Klímy: "Existuje některý aspekt, který se vědomě nepřipomíná?" Oslovenému se složitě hledala odpověď i když měla znít jasně a jednoznačně: "a n o ,   m n o h o   - a   hlavně ty   n e j p o d s t a t n ě j š í".

7. 12. 2004

Hodnota amerického dolaru už delší dobu soustavně klesá. Od srpna 2004 do prosince téhož roku poklesla proti jiným světovým měnám o 9%. I když je tato skutečnost námětem mnoha článků, sama o sobě není problémem. Tím je světová hospodářská situace - přesněji řečeno porušení její rovnováhy.

Podle nedávného článku pana Davida Wessela v novinách The Wall Street Journal spotřebovávají Američané mnohem více než jejich hospodářství dokáže vyrobit. Ke zboží se dostávají tak, že je získávají od zemí, jejichž občané vyrábějí mnohem více, než sami spotřebovávají. Amerika tedy bere od světa věci, aby se mohla živit, oblékat, vozit a mohla je připojovat do elektrických zástrček nebo na baterie.

Viz též článek Je to divný svět: jak komunistická Čína financuje Spojené státy

Eric Laurent: Tajný svět George W. Bushe V síti víry, obchodu a moci
8. 12. 2004

NOVINKA

Eric Laurent: Tajný svět George W. Bushe V síti víry, obchodu a moci. z originálu "Le Monde Secret de Bush. Le religion. Les affaires. Les réseaux occultes" přeložil Cédric Jabůrek, 166 stran, 2004 :intu:, ISBN: 80-903355-1-9, 151 Kč

George W. Bush, jenž nebyl v televizním pořadu krátce před volbami schopen vyjmenovat pět cizích hlav států, se v listopadu 2000 stal prezidentem USA, ačkoli získal o 337 576 hlasů méně než jeho demokratický soupeř, tehdejší viceprezident Al Gore. Šlo o vítězné završení téměř třicetiletého tažení pravicových politiků, náboženských fanatiků, pochybných nadací a pseudovědeckých institutů. Tuto "neokonzervativní revoluci" financují krajně pravicoví miliardáři, ropné společnosti a vojensko-průmyslový komplex USA. Právě zájmy zmíněných skupin určují Bushovu politiku, jejímž hlavním rysem je opakovat lež tak dlouho, dokud se z ní nestane "hlas moudrosti a zdravého rozumu".

7. 12. 2004

Američtí fundamentalističtí únosci způsobili, že je svět daleko nebezpečnější...

Týden ve Spojených státech, jaký jsem tam já právě strávil, stačí snad pro každého k tomu, aby začal mít plné zuby Pánaboha, nebo přesně řečeno jeho vytrvalého vzývání americkými politiky, v čele s prezidentem. Žádná veřejná akce by nebyla úplná bez vzývání požehnání Všemohoucího pro všechno, co je zrovna na politickém programu, většinou jde o válku v Iráku. Toto vzývání víry je většinou plné upřímnosti, píše v listě Guardian bývalý šéfredaktor konzervativního deníku Daily Telegraph Max Hastings:

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
8. 12. 2004 Tajný svět George W. Bushe - V síti víry, obchodu a moci Ondřej  Slačálek
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
8. 12. 2004 Trojí pohled na tuto zemi Oskar  Krejčí
8. 12. 2004 Mám rád děti celého světa... Tomáš  Koloc
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
7. 12. 2004 Pouze Čína může zastavit pád amerického dolaru Miloš  Kaláb
7. 12. 2004 Velký bratr nás monitoruje Petr  Říha
7. 12. 2004 Mušketýři Karolína  Kučerová
7. 12. 2004 Ti, kdo nenávidí svobodu   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban
22. 11. 2004 Klaus a Gross v Berlíně představili diametrálně různý pohled na EU Radek  Vogl

Kongres ODS 2004 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2004 Topolánek: "Jde o útok na svobodu" Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 Klaus nikdy neskrýval své myšlenkové zázemí... Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 Zahradil: Co tato země potřebuje, víme... ODS. Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 Tlustý: Máme před sebou čtyři, možná i osm let vládnutí Štěpán  Kotrba
3. 12. 2004 Nadšená Jaklová, ODS a závěry XVII. sjezdu Štěpán  Kotrba
3. 12. 2004 Nadšená Jaklová ještě jednou: Každý stranický sjezd je malou slavností řadových členů...   

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2004 Hrozí na Ukrajině etnický konflikt?   
3. 12. 2004 Proč se Západoevropané stavějí s takovým odporem vůči ukrajinské oranžové revoluci?   
3. 12. 2004 Odpovědi na Ashovy otázky o Ukrajině   
2. 12. 2004 "Komisař Aaronovich"   
2. 12. 2004 Kučma je ochoten rozpustit vládu   
1. 12. 2004 Skutečná vyjednávání o ceně Ukrajiny se dějí mezi Bushem a Putinem   
1. 12. 2004 Ukrajina se nerozštěpí   
30. 11. 2004 Česká vláda nemá Ukrajince ráda Milan  Daniel
30. 11. 2004 Ukrajina: Mýty o Juščenkovi   
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   
11. 4. 2002 Jak se přijetím marketingové manipulace dostala politika do slepé uličky   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož
18. 11. 2004 Česká televize pojala "sametovou revoluci" opravdu kýčovitě Bohumil  Kartous
18. 11. 2004 Mediální kýč podruhé ukradené revoluce Štěpán  Kotrba

Český památník z velkého roku RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2004 Zd. Nejedlý: duch božích bojovníků musí býti v českém člověku   
22. 10. 2004 Josef Bohuslav Foerster: Oř, jenž tě doveze k cíli dokonalosti   
20. 10. 2004 Destinnová: V milosti shlížejte na tuto zem   
14. 10. 2004 K. M. Čapek - Chod: Držme se !   
13. 10. 2004 Soubor lístků, poslaných přes propast času   
13. 10. 2004 František Bílek: Každý ve svém povolání dílo - život lámej a svým dávej   

Přesun brněnského nádraží - téma voleb RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2004 Hlavní nádraží v Brně je krajským dopravním uzlem a tím musí také zůstat Jiří  Löw
29. 10. 2004 Krajské volby: rozhodněte o nádraží volbou politiků   
27. 10. 2004 Kolik bude hlavních nádraží v Brně? Antonín  Žiška
18. 10. 2004 Věčně nespokojený druhý Bohumil  Kartous
12. 10. 2004 Proč se nemluví o dopravní obslužnosti Miloš  Dokulil
9. 10. 2004 Brno, město odsunů Zdeněk  Moravčík
9. 10. 2004 ČTK k referendu v Brně: Účast asi nebyla dostatečná, výsledek nebude závazný   
8. 10. 2004 Nádraží v Brně -- snaha o informaci před referendem   
7. 10. 2004 Zkušenost z Dánska - aneb nádraží v centru Jan  Lipšanský
7. 10. 2004 Čí je Brno? Milan  Valach

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2004 Republikánské volební vítězství - Strategický triumf Karla Rova   
5. 11. 2004 Válka? Nezaměstnanost? Ne, Bush vyhrál, "protože má charakter"   
5. 11. 2004 Mé první úvahy nad volbami Michael  Moore
5. 11. 2004 Americké volby vyhrál Ježíš... Fabiano  Golgo
3. 11. 2004 Michael Moore: Už jen dvě hodiny   
3. 11. 2004 USA: První volební informace   
3. 11. 2004 Volby v USA: Nikdo zatím nevede   
3. 11. 2004 Volby v USA: Bush získal Floridu, Kerry New Hampshire   
3. 11. 2004 Bush směřuje k vítězství, čeká se na rozhodující Ohio   
3. 11. 2004 Britové pohlížejí na výsledky amerických voleb se znepokojením Jan  Čulík

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2004 Michael Moore bojuje s neokonzervativci   
18. 11. 2004 Michael Moore plánuje další film   
5. 11. 2004 Mé první úvahy nad volbami Michael  Moore
2. 11. 2004 Zelené zóny myšlení: K čemu je dobrý Michael Moore? Michal  Jurza
2. 11. 2004 Už jen jeden den Michael  Moore
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2004 Američtí konzervativci útočí na generálního tajemníka OSN   
9. 12. 2004 USA chtějí pozorně naslouchat Evropanům   
8. 12. 2004 Šéf CIA: Irák se propadá do chaosu   
8. 12. 2004 Další týrání iráckých vězňů Američany   
8. 12. 2004 Američtí vojáci kritizovali Rumsfelda   
7. 12. 2004 Policejní stát ve městě Fallúdža?   
6. 12. 2004 Američané v Iráku eliminují ty, kdo se snaží počítat mrtvé   
27. 11. 2004 V městě Fallúdža zahynulo při americké ofenzívě prý až 6000 občanů   
24. 11. 2004 Proč jsem odvysílal reportáž o zavraždění iráckého povstalce   
23. 11. 2004 Irák: Umění pod palbou   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba
19. 11. 2004 Ohlédnutí o rok a čtvrt zpět: BBC plnila svou veřejnoprávní roli výborně Jan  Čulík
5. 11. 2004 Ve sněmovně prošlo zvýšení celoplošnosti - pokrytí signálu ČT ze 70 na 95% Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Digitalizaci hrozí legislativní zmatek Štěpán  Kotrba
23. 10. 2004 BBC nebude vysílat záběry unesené humanitární pracovnice   
19. 10. 2004 Jakou plánuje britská vláda budoucnost pro BBC   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2004 Co je smyslem vyučování? Boris  Cvek
9. 12. 2004 Je přijatelné, aby ministerští úředníci soukromě vydělávali ve své pracovní době?   
9. 12. 2004 Nejlepších výsledků dosahuje tradiční, autoritářské školství   
6. 12. 2004 Orientovat školství na elitu, nebo na širokou veřejnost? Miroslav Václav Steiner
29. 11. 2004 Problémy českého školství je třeba pojmenovat, až potom je můžeme začít řešit   
29. 11. 2004 Princip zkoušení je z pedagogického hlediska sporný Radek  Sárközi
26. 11. 2004 Co je to "test" Boris  Cvek
23. 11. 2004 Princ Charles uprostřed kontroverze ohledně kvality školství   
18. 11. 2004 Je vhodnější ústní forma zkoušení nebo písemné testy? Vladimír  Wagner
16. 11. 2004 Já ústnímu zkoušení naopak fandím Ignác  Pospíšil

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
23. 11. 2004 Týden proti násilí na ženách   
13. 10. 2004 Násilí a běsnění Václav  Dušek
13. 10. 2004 Američané neokupovali Afghánistán, aby hájili práva žen   
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 O Hutkově knize Požár v bazaru Jan  Čulík
15. 10. 2004 Bourání mýtů Irena  Zítková