9. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 7. 2007

Jako mnoho Američanů jsme čekali na signál, že se prezident Bush vážně snaží dostat Spojené státy ven z katastrofy, kterou vytvořil, když napadl Irák bez dostatečného důvodu, tváří v tvář globální opozici a bez plánu na stabilizaci země po invazi, píše se v nedělním redakčním komentáři amerického deníku New York Times.

Nejprve jsme se domnívali, že poté, co Spojené státy zničily iráckou vládu, armádu, policii a hospodářské struktury, mají povinnost splnit alespoň některé cíle, o nichž Bush tvrdil, že se o ně snaží: zejména vybudovat stabilní, jednotný Irák. Když začalo být jasné, že americký prezident nemá ani vizi, ani prostředky, aby to učinil, argumentovali jsme proti určení data odchodu amerických vojsk z Iráku, protože ještě byla šance do určité míry neutralizovat chaos, který musel následovat.

Avšak Bush nesplnil nic. Nyní je zjevné, že Bush chce zůstat v Iráku co nejdéle a hodit pak tu katastrofu na svého nástupce. Ať už bylo jeho kauzou cokoliv, je prohraná.

Sloupek
Lubomír Feldek

Už prišlo ráno, ešte neodišiel večer.
Už som sa obliekol, ešte som sa neumyl.
Už píšem túto báseň, ešte spíš.

Už je muž.
Ešte žena.

Už sedí a píše báseň,
Ešte spí.

Ale Ešte bola hore, keď Už spal,
dávala mliečko najmenšiemu.

Niekedy sa ani Ešte nechce v noci vstávať
a vtedy predstiera, že aj ona spí.

Najmenšie plače, Už sa prebudí,
no aj on predstiera, že ďalej spí.

Najmenšie plače a obaja predstierajú, že spia,
až napokon sa predsa jeden vzdá.

Raz vstáva Už
a tri razy vstáva Ešte.

Ešte už žena.
Už ešte muž.

Už zase spíš a ešte píšem túto báseň.
Už som sa umyl, ešte som sa neobliekol.
Už prišla staroba, ešte neodchádzaj, mladosť!

z výboru This side up, BB art, Praha 2003 vybral Tomáš Fürstenzeller

9. 7. 2007

Mohou nejnižší čísla průzkumu skutečně uvolnit ruce prezidentovi v jeho druhém, tedy posledním období tak, že může dělat naprosto vše, co chce? Tak se aspoň zdá, pozorujeme-li v poslední době jednání George W. Bushe.

Vědom si toho, že se už nebude moci ucházet znovu o prezidentský úřad a zdánlivě nijak znepokojen mizernými výsledky průzkumů veřejného mínění (v červnovém Gallupově průzkumu jej favorizovala 32%, sotva o 1% více než jeho výsledek nejhorší), Bush zdvojoval své úsilí u řady témat, která jej činila velmi nepopulárním -- počínaje eskalací irácké války přes zmírňování přistěhovaleckých zákonů až po veto výzkumu kmenových buněk. Buď si hraje na vizionáře, jenž dojde spasení v učebnicích dějin, nebo bude možná vzpomínán jako jeden z nejneúspěšnějších mužů všech dob.

9. 7. 2007

Americká autorka Pamela Druckermanová strávila tři roky studiem cizoložníků v mnoha zemích světa. Vydala o tom knihu Lust in Translation: The Rules of Infidelity from Tokyo to Tennessee (Chtíč v překladu: Pravidla nevědy od Tokia po Tennessee). Domnívá se, že anglosaské země berou manželskou nevěru asi "příliš vážně".

Druckermanová zpracovala statistiky, sebrala důkazy a seznámila se s pravidly cizoložství ve více než dvaceti městech v deseti různých zemích světa. Interviewovala podvádějící muže (jednorázové, pravidelné, ty, kteří se vracejí k manželce, otevřené a drzé, zmučené) v Moskvě, v Kazachstánu, v Londýně, v New Yorku, v Paříži, v Indonésii, v Jižní Americe a jinde.

Fred  D. Thompson a  Jeri  Thompsonová
9. 7. 2007

Jak se blíží prezidentské volby v roce 2008, diverzita názorů kandidátů přináší pro Ameriku dosud netušené otázky. Je Amerika připravena na to, aby žena byla prezidentkou? Co černý muž ? A co mormon? Jedna otázka se ale vynořila nově: Přijme konzervativní Amerika konzervativního kandidáta s "trofejní", o dvacet let madší manželkou?

Nyní, s možnou kandidaturou Freda Daltona Thompsona, postaršího herce - představitele dědečkovských rolí a republikánského senátora z Tennessee v letech 1994-2003, jehož druhá manželka je téměř čtvrt století maldší, přijde méně příjemný dotaz, který urychlí debatu v internetových diskuzách, na kabelových televizích a v rádiích. Otázka může vypadat jako sexistická, dokonce hloupá, ale různé ctihodné osoby - stejně jako Thompsonovi podporovatelé - se potýkají s možnou reakcí veřejnosti k Jeri Kehn Thompsonové (40), jejíž mladickost, trvalé opálení a odbarvené světlé vlasy představují kontrast s 64 letým mužem, který doufá, že získá srdce konzervativního jádra republikánské strany. Konzervativní Amerika stojí před volbou morálky.

Fred D. Thompson a Jeri Thompsonová foto: Kevin Wolf/Associated Press

5. 7. 2007

V těchto dnech vychází na povrch další „podivné“ podrobnosti průběhu summitu G8, o němž jeden z obyvatelů Heiligendammu, místa, kde se akce konala, prohlásil, že by se příště měl nejlépe konat na palubě letadlové lodi. Nápad by to nebyl špatný, neboť vynaložené náklady (ca. 100 milionů euro, z toho jen „ochranný“ plot stál 12 milionů) na dočasné vyhlášení výjimečného stavu v regionu jsou v jasném nepoměru k dosaženým výsledkům. V této souvislosti perlička na okraj: hostitelská země Mecklenburg-Vorpommern se ještě dodnes dohaduje s „federálem“ o tom, kdo a jak uhradí 16 milionů z poslední Bushovy návštěvy v Německu.

9. 7. 2007
Přijmeme jen takové finanční příspěvky, které neohrozí naši schopnost
vyjadřovat se k tématům (problémům) svobodně, svědomitě a objektivně .
O své činnosti budeme podávat přesné a včasné zprávy všem zainteresovaným stranám.
dobře utajený etický kodex Transparency International

Rozkrývání transparentnosti samotné Transparency International - Česká republika o.p.s. přineslo některá překvapení. Například další dotace ze státního rozpočtu, evidované v systému CEDR.

O jejich vyúčtování se také tiše mlčí, ačkoliv termíny už určitě prošly. Prozatím. TIC-Transparency International o.s. IČ 68380232 požadovalo v roce 2005 po státu 936 640 Kč a vyčerpalo ze státního rozpočtu 698 788 Kč . V tom roce, ve kterém v únoru založilo obecně prospěšnou společnost. Ve následujícím roce ovšem nástupnická obecně prospěšná společnost Transparency International - Česká republika o.p.s. IČ požadovala po státu 1 136 400 Kč a vyčerpala ze státního rozpočtu 890 984 Kč . Objevili jsme i další Transparency International - společnost proti korupci s IČ 65269691. Vznikla 22.12.1997 v Brně a zanikla 12.12.2000. V naprostém utajení. Ministerstvo vnitra suše konstatuje - zaniklo. Ale co je nejzvláštnější, ministerstvo vnitra o občanském sdružení TIC-TI o.s. neví. Na jeho stránkách, shrnujících evidenci sdružení, vzniklých na základě zákona č.83/1990 Sb., o sdružování občanů, zápis o TIC-TI o.s. chybí. Občanské sdružení IČ 68380232 , které mělo dle informací ministra Kalouska zaniknout, jsa nahrazeno obecně prospěšnou společností IČ 27215814, je ale podle dostupných informací informačního systému ARES ke dni 31.5.2007 stále aktivní.

Zdroj ARES - MF ČR ZDE

4. 7. 2007 Transparency International: přiznání ztěžuje zapírání ZDE

3. 7. 2007 Transparency International: tajný etický kodex ZDE
2. 7. 2007 Kolem Transparency International netransparentno ZDE
6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení ZDE
9. 7. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nebezpečí výprodeje národních firem a organizací v globalizovaném světě roste, a to den za dnem. I experti německé federální vlády nyní zastávají názor, že je nutno chránit klíčová odvětví německého hospodářství před zahraničními kupci.

9. 7. 2007

Ještě před nějakými ani ne deseti patnácti lety se v novinách o ekologii mluvilo spora. Články novin soustředily svou pozornost zcela na jiná témata a emise CO2 trápily jen některé skupiny klimatologů, bojovníků za ochranu životního prostředí a také pár osamocených jedinců, kterým nebylo lhostejné, jak se budou mít v budoucnu další generace. Když už o přírodě, tak se přetřásala ozonová díra, Kjótský protokol šel v české společnosti na okraj zájmu, ježto nenabyl účinnosti, a lidé spíše proklínali několik fabrik, které vypouštěly i pár let po revoluci do ulic měst nebezpečné jedy. Každý se bál o hospodářský růst země, nezaměstnanost skákala k vyšším číslům a národ zůstal po restrukturalizaci průmyslu a přelomových, nicméně nutných inovacích ukolébán v přílivu slunečního svitu, kterého se přes mraky s kyselými dešti mnoho za těch čtyřicet rudých let nenasytil.

Všechno se zdálo být nejisté, zlepšení ale byla i po pár tunelových mejdanech vidět na každém kroku. Bříška mnoha Čechů se s příchodem obrovských hypermarketů začala zakulacovat a některým doslova překypovat a volný čas jsme začali trávit před monitory nových Windows a hltali telenovely se slepými nebo nešťastnými děvčaty a svůdnými Don Juany. Vycházky do přírody začaly nahrazovat vyjížďky autem a běh v lese posilovny se špičkovým trenérem. Ze schránek se sypaly letáky s levným oblečením a večerní estráda vyhrávala téměř v každé domácnosti. Do Česka vtrhl blahobyt i navzdory opoziční smlouvě. Kdeže tenkrát bylo nějaké globální oteplování?

9. 7. 2007

aneb jak je Gaia už stejně na jednotce intenzivní péče

Zabránila Live Aid snad v roce 1985 hladomoru v Etiopii? Do jaké míry vedl popový hit "We are the World" začátkem osmdesátých let ke změnám na světě? Odstranil snad Live 8 některé z afrických hrůz? Proměnily se úlevy při zadluženosti pro některé africké země ve skutečnou pomoc pro obyvatele Afriky?

Bob Geldof, irský rocker, jehož rock'n'rollová kariéra se skládá z jediného hitu "Don't Like Sundays" - se stal známějším těmito koncerty než svým hudebním talentem. Nicméně nahradil Kevin Wall, celosvětový výkonný producent koncertů Live 8, Ala Gora Geldofem, který se stal veřejnou tváří nejnovější globální akce, zaměřené na to, aby měli všichni "dobrý pocit". Budou výsledky tentokrát efektivnější?

Michael Marčák: Koncerty LIVE EARTH vysíláme s menším zpožděním, pan prezident se nám přivázall řetězem ke dveřím do studia...
9. 7. 2007

9. 7. 2007

Otvorený list predstavitelom vládnej strany

Vážení predstavitelia strany Smer! Ako viete, nevolil som vás. Nikdy som neveril programu zmätenému ideologicky, programovo i personálne. Napriek tomu si myslím, že ako človek, ktorému leží na srdci osud politického hnutia za sociálnu spravodlivosť, mám k vášmu smerovaniu čo povedať, dokonca som presvedčený, že je to moja intelektuálna a mravná povinnosť. Nevravte mi preto, prosím, že nemám kritizovať a radšej mám pomôcť, lebo rovnaké odporúčania adresoval verejnosti aj Miloš Jakeš a rovnaké presvedčenie zdieľala SDĽ, ktorá bola až do svojho zániku presvedčená, že nie ona má pomáhať ľuďom, ale ľudia majú pomáhať jej.

9. 7. 2007

Absurdní historie Kolbenovy vily, za 1,5 milionu ročně pronajaté a upravené za veřejné peníze pro bezdomovce, pokračuje. Občanské sdružení manželů Heczkových nazvané Dům Agapé se musí vystěhovat. Logicky, neboť serpenízek obecních peněz vyschl. Dotace nedostali.

Dům Agapé jako TÉMA BL

A protože by z Heczkových byli bezdomovci také, hledá Dům Agapé další objekt pro svou charitativní činnost. Jenže - představy zůstaly opět mimo realitu. Heczkovi na webové stránce žádají veřejnost, aby jim přispěla na zaplacení nájmu od ledna do září - maličkost - 130 000 měsíčně. Čili potřebují jeden milion stosedmdesát tisíc pro 10 lidí, kteří zde v současné době žijí. Za ty peníze se dá získat nájem 10 luxusních garsoniér či bytů 1+1... Ale Heczkovi hledají další vilu. Nejlépe zadarmo nebo za symbolický peníz k pronájmu na 50 let.

6. 7. 2007

Kontroverzní návrh prezidenta Bushe postavit nový protiraketový systém ve středovýchodní Evropě bude pravděpodobně příští týden zlikvidován, píše list Guardian. Americký Kongres se připravuje, že zablokuje financování tohoto projektu.

Senát se zjevně připojí k Sněmovně reprezentantů a vyškrtne z amerického obranného rozpočtu miliony dolarů, o něž George Bush žádá na financování amerických raketových základen v Polsku a v České republice. Prezident Bush by musel proti tomuto hlasování použít svého veta, ale to by ohrozilo celý americký rozpočet na obranu.

Hlasování v Senátu se zřejmě stane další vážnou překážkou proti tomuto ambicióznímu projektu. Důsledkem zřejmě bude, že skončí i konflikt s Moskvou, která považuje americký protiraketový systém za hrozbu.

Sněmovna reprezentantů hlasováním vyškrtla z amerického obranného rozpočtu 40 miliard dolarů na přípravné práce ke stavn raket v Polsku a v České republice.

Senátní výbor pro armádu, který plán na vybudování protiraketové obrany podrobně zkoumal, se proti němu postavil nejen kvůli příliš vysokým nákladům, ale také proto, že se staví skepticky k technologii protiraketové obrany. Senát dospěl k názoru, že není třeba protiraketový systém ve středovýchodní Evropě stavět s žádným spěchem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americký Senát se návrhem rozpočtu na obranu pro fiskální rok 2008 -- viz ZDE tisk S.1547 - po projednání ve výborech začne zabývat na své plenární schůzi v pondělí 9. července 2007 odpoledne, upozorňuje Pavel Barák.

Výstavby základen proti raketám dlouhého doletu v Evropě se týká oddíl 231 návrhu, který uvádí několik podmínek pro případnou dostupnost rozpočtových prostředků na tento projekt, zejména že a) vlády zemí, v nichž mají být rozmístěny prvky systému, definitivně schválí příslušné smlouvy, a b) ministr obrany předloží Kongresu - na základě zprávy ředitele útvaru pro operační testování a vyhodnocení -- ujištění, že interceptory v průběhu úspěšných testů za realistických letových podmínek prokázaly vysokou pravděpodobnost operační účinnosti.

Ministr obrany dále zadá vypracování nezávislého ústavního posudku, který do půlroku vyhodnotí sporné body (návrh uvádí šest témat), použitelné technologie (sedm již známých, s možností doplnit je o další) a souvislosti (sedm faktorů) případného přijetí systému protiraketové obrany.

Anglický text kongresového usnesení viz níže:

7. 7. 2007

Rusko nabídlo USA další radarovou základnu - tu nejmodernější, co má, český tisk informaci ignoroval.

Pokud Američané postaví protiraketovou základnu v Polsku a radar v Brdech, chce Rusko rozmístit své rakety poslední generace v Kaliningradské enklávě - přímo mezi státy Evropské unie na hranici s Litvou a Polskem. Podle ruského prvního vice­premiéra Sergeje Ivanova to americkému prezidentovi Geor­gi Bushovi řekl Putin, když ho navštívil v letním sídle jeho otce v Kennebunkportu, Maine. Nové ruské iniciativy by podle Ivanova totálně změnily současný systém mezinárodních vztahů.

Pokud Západ přistoupí na to, aby Američané budovali protiraketový systém spolu s Rusy, pak bude podle svých slov Ivanov žádat, "aby novináři zapomněli výraz studená válka". Moskva protiraketový systém v střední Evropě považuje za hrozbu pro Rusko. Putin nedávno nabídl USA přebudování radarové základny v ázerbajdžánské Gabale a upgrade an novou technologii, podruhé převzal iniciativu v podndělí, když nabídl na spolupráci další stanici - Armavir v Krasnodarském kraji a chce ji začlenit do nového globálního protiraketového obranného systému, který by se budoval v rámci Partnerství NATO-Rusko.

. Veškeré informace nového radaru budou podle Ivanova slučitelné se "spojeným informačním systémem " shromažďující data ve dvou centrech - v Moskvě a v Bruselu.

8. 7. 2007
reakce na obhajobu katoličky Petry Kováčové z pera Borise Cveka jako jeho odpovědi na shrnutí mediálních výroků iDnes pod názvem Nový způsob evangelizace: rozbíjet rodiny jinověrců

Jsem rád, že se milenky předsedy ČSSD zastal právě autor, který patří téměř ke katolickým profesionálům. Jen nevím, zda je jeho obhajoba obhajobou Nazaretského, té jedině správné církve a nebo Petry Kováčové. O její katolické víře měl potřebu hovořit její partner, toho času politik, v odpovědi na otázku, proč ji s sebou nevzal do Kaple Betlémské, lůna církve protestantské, husitské. Kdyby mlčel, zlata by měl. Dle mého skromného názoru by bylo krajně žinantní i vůči tak liberálnímu společenství, jakým husité jsou, kdyby ji tam vzal. O evangelizaci (šíření poselství pravdy ve víře, sděleném ve "zprávách o příchodu panovíka" budoucnosti v spiscích čtyř následovníků Ježíše z Nazaretu) jsem hovořil v titulku já - a to úmyslně. Křesťanství odsuzuje farizejství, v tom má starokatolík Cvek pravdu. Dokonce s ním souhlasím i v hodnocení, že Kováčová může být před Bohem lepší katoličkou než sám papež. Protože srovnám-li mediální výroky novokatoličky Kováčové s pravdivostí slov Svatého otce o neúčinnosti prezervativů proti AIDS v Africe, pak je to jasné...

9. 7. 2007
Motto: "Proto, věrný křesťane, hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí od hříchu, od ďábla, od smrti duše a konečně od smrti věčné, kterou je věčné odloučení od boží milosti..."
Mistr Jan Hus

Užijte si, dokud můžete

životní krédo Jamese Bonda,
Zlaté oko, Nova 7. 7. 2007

reakce na článek Štěpána Kotrby "Městu a světu: Rozepnutý poklopec stínového premiéra"

Mohl bych mít snad dílčí výhrady vůči formulacím ve výše uvedeném článku, neboť nemám tak exponované fundamentalistické moralistní zásady, jako má pan Kotrba. Rozhodně však považuji za dosud nejvyšší vrchol bulvárního sprosťátství spojení pojmů jako "Urbi et orbi" a "Rozepnutý poklopec ...". Ač nejsem členem žádné náboženské společnosti; snad mám jen přirozenou úctu k poselstvím význačných osobností světa, třeba i papeže katolické církve, který toto poselství každoročně vydává, píše čtenář Zdeněk Novák .

8. 7. 2007

Chtěl bych krátce reagovat na článek Štěpána Kotrby. Nechci se zabývat jeho podivnou a dle mne velmi ujetou myšlenkou, která spojuje milenecký poměr páně Paroubkův s evangelizací. To je podle mne absurdní v jakémkoli smyslu (ale nejspíše se Kotrba jen vysmívá tomu, kdo považuje za podstatné u celkem formální akce ve velmi liberální církvi zmiňovat za důvod nepřítomnosti náboženské vyznání milenky). Mně teď jde o něco jiného. Každý zřejmě cítí, že označovat Petru Kováčovou za katoličku je poněkud problematické. Ale téměř všichni asi budeme souhlasit zároveň s tím, že její intimní život, včetně života víry, je pouze její věc a je na ní, k čemu a jak se bude hlásit.

7. 7. 2007

Polemika s článkem Petra Slámy "Mistr Jan Hus - národní hrdina nebo nebezpečný náboženský fanatik??"

Petr Sláma ve svém článku pro Britské listy podle mého názoru velmi lacině míchá Husa a husitství (přičemž husitské hnutí je husitské jen v tom smyslu, že reaguje na Husovu smrt a že si bere za své některé jeho postoje -- v každém případě Hus byl konzervativní katolík, nikoli utrakvista a už vůbec ne táborita) a ještě laciněji dává k dispozici jen dvě alternativy, z nichž žádná nemá relevanci. Každý, kdo chce psát o Husovi, by si měl především přečíst jeho dílo (kompletně vyšlo v češtině v šesti svazcích: Mistra Jana Husi Sebrané spisy, Josef Bursík, Praha 1904). Co každého čtenáře Husova díla musí napadnout jako první, je dle mého názoru to, že Hus byl součástí středověké, univerzalistické, scholastické tradice. V ničem není větším fanatikem či národovcem (ačkoli by se dalo právem říci, že se více věnuje -- trošku jako Dante -- rodnému jazyku a rodné zemi) než sv. Tomáš Akvinský, který zastával také mnohé, pro nás zcela nepřijatelné, "fanatické", teze, jako je např. popravování kacířů.

9. 7. 2007

Začnu tím v BL opomenutým. Jan Hus zavedl do češtiny diakritická znaménka*), jde o první (či jedno z prvních) použití diakritických znamének v živých jazycích psaných latinkou. Šlo o krátké a dlouhé nabodeníčko (pozdější háček a čárka). Jan Hus psal latinsky - pro církevní čtenáře, u laiků (alespoň některých) předpokládal znalost čtení a česky pro ně psal. Zasadil se o převahu živlu (národa) českého nad německým na pražské universitě. Usuzujeme-li z Piccolominiho popisu poměrů v Čechách, že v době pohusitské byla obecná vzdělanost na nadprůměrné úrovni, musíme přičíst zásluhu Janu Husovi.

*) (Autorství spisu, někdy připisovaného Husovi, De orthographia bohemica, je neprokázané, pozn. red.)

9. 7. 2007

Spolková pověřenkyně pro doklady Státní bezpečnosti bývalé NDR (BStU) Marianne Birthlerová předala prezidentovi Bundestagu 8. zprávu o činnosti svého úřadu. Ten je pověřen na základě zákona Bundestagu o dokladech STASI (StUG) z 29.12.1991 jejich spravováním a zveřejňováním. Úkolem úřadu je zpracovávání materiálů diktatury komunistické Jednotné socialistické strany Německa (SED) a tím i formování celoněmecké odpovědnosti k dějinám. Svou práci proto soustřeďuje především na represi a dohled jako jedním z podstatných aspektů nadvlády SED.

8. 7. 2007

Ruská kontrarozvědka (FSB) vyšetřuje případ špionů pracujících pro britskou rozvědku MI6. FSB potvrdila, že jeden z bývalých policistů, Vjačeslav Žarko, několik let pracoval pro britské tajné služby. Vyšetřovací oddělení ruské Federální bezpečnostní služby 6. července 2007 začalo trestní řízení proti němu za zločin dle článku 275 trestního zákoníku (špionáž).

9. 7. 2007

Už i já jsem prohlédl. Blázniví ekologové nás straší likvidací přírodních zdrojů. Jenomže trh si vždycky nějakou cestu najde. Hrozby ekologů jsou nesmyslné. Může například být na světě nedostatek vody? Sotva. Když totiž bude najednou nedostatek vody, tak se zvýší její cena. To naláká výrobce, aby vyráběli vodu a zákonitě se zvýší nabídka.

9. 7. 2007

V demokratickej spoločnosti by mal mať každý človek právo žiadať zmenu spoločenského usporiadania . Mal by mať právo žiadať realizáciu akejkoľvek ideálnej spoločnosti, ktorú si dokáže predstaviť a následne komunikovať. To samozrejme neznamená, že každá predstaviteľná utópia by mala byť a bude zrealizovaná. Každej utopickej predstave spoločnosti by sme ale mali dať šancu, aby mohla byť vyslovená verejne.

9. 7. 2007

Svět se řítí k poznání pravdy, že koloniální praktiky v lepších úpravách nehrozí, ano, nehrozí, protože již existují. To by jeden musel být přímo mordsdumm, aby neviděl manipulace, spekulace, způsoby užívání moci dle chuti a potřeb národních i mezinárodních. Formace vzdělaných a schopných satrapů v sobě stále obsahuje genetickou krutost; postupný neoficiální teror vytváří sociální a morální tlaky na unylé občanstvo, jedno pak, kde k tomu právě dochází. Lebensräume jsou stále vyhledávány a podporovány svobodou investování.

9. 7. 2007

Monitor Jana Paula

Jeden čtenář mi napsal : "Literaturu si vybíráme podle toho, co očekáváme od života, cigarety si kupují primitivové i intelektuálové a stejně tak je to s marihuanou, kterou ovšem primitiv nikdy nedocení". Na první pohled se může zdát tento názor duchaplný, ovšem jenom do chvíle, než si člověk oboje zkusí. Mně se to podařilo, směšné se může zdát, že až v biologických padesáti letech a v duchu tohoto názoru nutně patřím mezi primitivy.

Trávu jsem nepřijal, avšak popíši pro zajímavost svoji zkušenost s ní, zážitek člověka, který nepotřebuje nic nahrazovat, to předesílám, plně si vystačím se svoji psychikou. Pokus jsem učinil v situaci hraniční askeze, měřím 181 cm a vážím 58 kg, jsem hluboko pod limitem svého BMI, ale s dvěma krajíci chleba, pytlíkem ořechů, jablky, kysaným zelím a 4 litry vody šlapu v horách 20 km bez sebemenších potíží. Vím přesně, co se děje v mém těle i mysli.

5. 7. 2007

ANALÝZA

Zpravodajský direktorát CIA vydal a tím i odtajnil v květnu 2007 v rámci projektu FOIA Zpravodajskou zprávu (Intelligence Memorandum) jejíž součástí je i šedesátistránková zpráva "Czechoslovakia :The problem od Soviet Control - Československo: problém sovětské nadvlády". Přísně tajná zpráva (s klasifikací top secret) byla zpracována ke dni 16. ledna 1970 skupinou analytiků, kterou vedl James Ogle a výsledek předkládal šéf oddělení speciálního výzkumu DD/I John Kerry King.

Účelem zprávy bylo podat podrobný rozbor "jak Sovětský svaz přišel o politickou nadvládu nad Československem a jak ji opět získal během let 1968 - 1969". Materiál, přestože měl vysoký stupeň utajení, je v podstatě souhrnem a chronologickým popisem informací z dostupných, většinou mediálních zdrojů.

Poznámka redakce BL: Kdyby Milan Vodička z redakce MfD nečetl analýzy Britských listů, neměl by snad o čem psát...
MfD 7. 7. 2007 14:30: CIA: Nezvládnuté pražské jaro uťalo reformy východu ZDE

9. 7. 2007
Motto: Klíčovým slovem pro korporace 20 století bylo slovo „růst“, pro 21.století je to slovo „stabilita“.

Před nějakým časem jsem napsal pro Britské listy článek Bezpečnost jako moderní zaklínadlo na téma sekuritizace, neboli „zbezpečnosťování“ určité problematiky, česky vyloženo - zdůrazňování určitého problému jako otázky bezpečnosti. Psal jsem o tom, jak se dnes i banality stávají otázkou bezpečnosti, pokud existuje reálná naděje, že na to někdo skočí a je ochoten pod dojmem vlastního ohrožení sáhnout hlouběji do kapsy a platit spoustě zbytečných prodavačů a garantů bezpečnosti, kteří jako kdyby z oka vypadli legendárním obchodníkům s teplou vodou či s deštěm.

9. 7. 2007

Můj známý provozuje hospodu a několikrát prohlásil, že kdyby se měly zavést registrační pokladny, musel by ji zavřít. Argumentoval tím, že by musel přiznávat všechny tržby, odvádět plně DPH a další daně. Tím pádem by musel zvýšit ceny natolik, že by se konkurenčně neuživil. Podle mě nemá pravdu, píše čtenář Britských listů, podnikatel Jan Macháček.

Jeho děti budou jednou chodit s mými do školy. Představa, že při přibližně stejných příjmech on na školu nepřispěje ani korunu, a já to potáhnu sám, se mi hodně nelíbí.

7. 7. 2007

Konečné ohlédnutí za Karlovými Vary:

Přesně píše Josef Chuchma v sobotní Mladé frontě Dnes, že karlovarský filmový festival má problém. Česká média se nezadržitelně bulvarizují a žijí stále více jen ve vlastním, virtuálním světě. O Karlových Varech jsou ochotna psát pouze v souvislosti s tzv. "celebritami". Jenže karlovarský festival je ve srovnání se zahraničními filmovými festivaly chudý, zásadně mezinárodním celebritám neplatí za účast. Proto jich do Karlových Varů moc nepřijíždí.

Karlovarský filmový festival ovšem není o celebritách. Je to, jak píše Chuchma, akce "'lidová', 'cinefilská' (určená milovníkům kvalitní kinematografie), vstřícná vůči takzvanému obyčejnému, věkově vesměs mladému publiku, které chce zhlédnout zajímavé filmy". Festival ovšem musí dělat ústupky českým zbulvarizovaným médiím, aby se do nich vůbec dostal, a tak jim tak trochu v rozporu se skutečností předstírá, že je o "celebritách". Podle Chuchmy si vedou organizátoři karlovarského festivalu při tom velmi dobře: "dosáhli v tomhle nesnadném balancování skutečného mistrovství".

Souhlasím s Josefem Chuchmou. Neuvěřitelně rozmanitý výběr ze současné světové kinematografie byl opravdu vynikající. Mělo by se zveřejnit, kdo ho připravil. Byla to nesmírně profesionální práce. Programovou ředitelkou byla Julietta Zacharová, dramaturgové Ivana Novotná a Karel Och, poradci byli Magdalena Bičíková, Jan Foll, Tomáš Hála, Eva Hrozková, Pavel Klusák, Jan Kolář, Galina Kopaněva, Alena Prokopová, Vojtěch Rynda, Tomáš Seidl, Radovan Suk, Zdena Škapová. Děkujeme. Tohle je to, co tento festival činí výjimečnou akcí. Vesměs měli diváci možnost zhlédnout skutečně velmi dobré filmy. A převážně mladé publikum to po zásluze ocenilo.

7. 7. 2007

Karlovy Vary 2007:

sobota 20.00: Hlavní cenu na karlovarském filmovém festivalu získal po zásluze vynikající islandský film Mýrin (recenze v Britských listech ZDE); ruský film Prosté věci (recenze ZDE ) dostal Ekumenickou cenu a cenu FIPRESCI. Diváci hlasovali pro Vratné lahve (recenze ZDE.)

7. 7. 2007

< Režisér Alexej Popogrebskij v Karlových Varech. Foto Emma Čulík.

Rusko je země s problémy. To ví každý. Ale to, jak je to všechno složité, málokdy vidí ti, kteří tam nežijí a nezažijí to z první ruky.

Film Alexeje Popogrebského Prosté věci/Простые вещи se neinzeruje jako sociologický snímek. Ale ve skutečnosti je to tak hluboké a tak přemýšlivé dílo, že se mu daří zkoumat tyto rysy současného života, a to jemným a dojemným způsobem.

7. 7. 2007

Russia is a country with problems. Everybody knows that. But the true complexity of it all is rarely visible to those who do not live there and see it first hand.

Alexei Popogrebskij's Simple things/ Простые вещи does not publicise itself as a sociological film. But in fact, it is such a rich and deeply contemplated work, that it manages to deal with this aspects of modern life, in a subtle and moving way.

6. 7. 2007

Hezké chvilky bez záruky od Věry Chytilové jsou velmi špatný film

< Věra Chytilová v Karlových Varech. Foto Dominika Švecová.

Natáčíte-li filmy, vždycky se podílíte na nějaké tradici. Existuje mnoho triků a modelů a formulí, kterých většina filmů do určité míry vždycky využívá.

6. 7. 2007

Věra Chytilová:

With films, one always is participating in some tradition or another. There are many tricks and models and formulas that the majority of films make use of in one way or another.

6. 7. 2007

Hezké chvilky bez záruky (2006) , režie Věra Chytilová

Současná česká společnost je od základů a možná nenapravitelně rozbitá, stěžuje si Věra Chytilová svým nejnovějším filmem Hezké chvilky bez záruky. Příčinou je politováníhodný stav mezilidských vztahů. Lidé se totiž v současné české společnosti chování až obsesivně sobecky: hovějí výlučně svým vlastním osobním zájmům, nejsou schopni empatie vůči druhým a jejich narcismus jim často zabraňuje vnímat svět jako normální lidé -- chovají se bez výjimky jako šílenci. A to tentokrát nejen muži, ale v podstatě stejnou měrou i ženy.

5. 7. 2007

Pravidla lži (2006), režie Robert Sedláček

Tak trochu konjunkturálním "psychologickým dramatem" je debut Roberta Sedláčka Pravidla lži. Je to fiktivní příběh jedenácti narkomanů či bývalých prodejců drog nebo pasáků, kteří se sejdou v komunitním terapeutickém centru, které je má vyléčit a umožnit jim zahájit nový život. Film je natočen zdánlivě dokumentární metodou, ovšem k atmosféře nereálnosti přispívá skutečnost, že "dokumentárně" snímanou psychologickou interakci v internátním středisku předvádějí známí herci.

5. 7. 2007

"Ještě jsem neviděla špatný korejský film," řekla mi tady na karlovarském festivalu moje dcera Emma. Musím uznat, že je to pravda, a tento dojem mi už poněkolikáté potvrdil právě festival v Karlových Varech. Možná jsou korejské filmy dobré proto, že jde dodnes do značné míry o represivní společnost: jak mi vysvětluje má holandsko-korejská studentka Max Park, jihokorejská společnost je založena na nesmírně tvrdé konkurenci ve všech oborech lidské činnosti, a zejména ve školství. Od žáků či studentů se očekává, že budou stoprocentně nejlepší; pro ty, kdo jsou druzí, má korejská společnost jen pohrdání. Přitom samozřejmě v korejské společnosti převládají stále ještě tradiční, autoritářské hodnoty, vůči nimž má jedinec konformovat -- jinak je ostrakizován. Zřejmě není divu, že to vyvolává u citlivějších a nadanějších jedinců silnou emocionální úzkost, která se pak v jihokorejských filmech projevuje pozoruhodnou mírou umělecké intenzity i vhledu do podstaty lidské existence.

4. 7. 2007

Banalita

Marta (2006), režie Marta Nováková

Hranice (2006), režie Martin Kopp

Celovečerní debut Marty Novákové je "psychologickou studií" tří osob na samotě, v poněkud uměle vytvořeném prostředí blíže neurčené války. Sedmnáctiletý mladík Marek žije se svým invalidním otcem na samotě v lesích; kolem zuří válka, což se projevuje tím, že se v blízkosti lesní usedlosti občas objeví dva nebo tři vojáci se samopaly a na koních. Otec syna v usedlosti skrývá, nenahlásil ho před začátkem války českým vojenským úřadům, takže chlapec nebyl odveden. Když ho posléze vojáci objeví, Marek si před jejich očima sekyrou usekne dva prsty, aby nemohl střílet.

6. 7. 2007

Karlovy Vary 2007:

Podle oficiálně zveřejněné statistiky bylo k 5. červenci 2007 vydáno přibližně o 10 procent festivalových akreditací více než loni (akreditovaných festivalových účastníků je 11 083, loni jich bylo 10 100; z toho bylo letos prodáno 9523 diváckých akreditací, loni jich bylo 8589).

Zejména od začátku červencových svátků to vyvolává vážné problémy s infrastrukturou. Vždycky je relativně obtížné pro řadové diváky získávat vstupenky na představení, začátkem týdne se na festivalu však nakonec pokaždé nějak dostanou, i když to třeba znamená dlouhé čekání před sály, anebo fronty před pokladnami. (Už jsme psali o tom, že esemesková rezervace vstupenek pro festivalové diváky je v podstatě nepoužitelná, vzhledem k tomu, že i když si je pokusíte rezervovat v první minutě po otevření rezervací, totiž přesně v 7 hodin ráno, už tehdy je tato kvóta rezervací vyprodána, vím, o čem mluvím, zkoušel jsem to čtyřikrát.)

Zvlášť letos je však od čtvrtka téměř nemožné pro normálního návštěvníka sehnat skoro jakoukoliv vstupenku, i když po zaplacení akreditace má mít řadový divák právo na tři lístky denně.

Myslím, že není od festivalu příliš seriózní prodávat občanům festivalou akreditaci za 1000 Kč, když jim festival v pozdějších dnech festivalu nezaručí možnost dostat se na filmy. Hovořil jsem s celou řadu návštěvníků a všichni potvrzují, že se v posledních dnech festivalu lístky shánějí velmi špatně. Dostávají za svou tisícikorunu velmi málo, v některé dny vůbec nic.

Infrastruktura festivalu praská ve švech. Bylo by asi bývalo rozumné omezit počet prodaných diváckých akreditací na přijatelnou míru.

5. 7. 2007

Poznámky na okraj:

Česká média vytvářejí falešný dojem, jako by filmový festival v Karlových Varech byl snad záležitostí pro celebrity. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Význam karlovarského festivalu spočívá v tom, že je to snad jediná možnost pro českou veřejnost, aby každoročně zhlédla rozsáhlý výběr nejnovějších mezinárodních uměleckých filmů, které se -- v důsledku velmi omezené distribuční filmové politiky -- do České republiky jinak nedostanou. A je to velmi zdravá zkušenost, protože se tak do ČR dostanou opravdu kvalitní filmy. Právě jsme uvažovali nad tím, proč tomu tak je, že třeba některé ruské či korejské filmy mají říz a hloubku, jimž se dnešní české filmy snad nikdy nemohou rovnat.

Široká veřejnost na tuto příležitost, zdá se, většinou kašle: velmi silně jí využívají mladí lidé, především studenti. Karlovarský filmový festival je tedy vlastně svým způsobem o trochu bohatší a lépe zorganizovanou letní školou z Uherského Hradiště. K tomu přispívá i relativně levná cena divácké akreditace -- pouhých 1000 Kč na celých 10 dní. Sedím právě před promítáním v kinosále Lázně III a rozhlédnu-li se kolem sebe, mladých lidí kolem dvaceti je v publiku tak devadesát procent. Co by si Karlovy Vary počaly bez studentské populace!

6. 7. 2007

Nesnesitelně hloupými články iritoval festivalové hosty od samého začátku v Karlových Varech tzv. Festivalový deník, který rozdává zadarmo redakce deníku Právo. Články, byly unavené, banální a často vyloženě trapné. Za celý týden se nevyskytl jediný text, v němž by zazářila aspoň minimálně originální myšlenka. Návštěvníci byli krmeni neuvěřitelnou směsicí hloupostí a neumělým poklonkováním před údajnými "celebritami".

Jedním z vrcholů stupidity byl v pátečním Festivalovém deníku rozhovor Veroniky Bednářové s Dannym DeVitem.

Jenže snad všechny rozhovory s "celebritami" byly hrozné. Byly jasným příkladem McLuhanova hesla "the medium is the message": "Já jsem novinář a komunikuju s 'celebritou', je to senzační. Problém je, že nemám co říct."

Stojí za to citovat ze začátku tohoto rozhovoru. To se jen tak nevidí:

4. 7. 2007

Karlovy Vary a třídní rozdíly v dnešní České republice:

Jedním z nesmírně pozitivních vlastností karlovarského filmového festivalu je dlouholeté demokratické opatření, podle něhož kdo nezaujme své místo v sále do pěti minut před začátkem představení, ztrácí na místo, určené vstupenkou nárok, neboť těsně před zahájením představení se do sálu vpouštějí čekající diváci bez vstupenek, aby zaplnili prázdná místa.

Někdy to vyvolává konflikty, protože se pozdně příchozí neoprávněně dožadují svých míst, přestože jejich vstupenka už propadla.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Americký Kongres se chystá zablokovat plán na protiraketovou obranu   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 "Ivanov varoval Američany," píše ruský list Vzgljad Karel  Dolejší
5. 7. 2007 Spojené státy trvají na radaru v Česku, vláda ČR přikyvuje bez souhlasu parlamentu a přes odpor obyvatel   
3. 7. 2007 Beseda o radaru   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek
4. 7. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
4. 7. 2007 Úterní pokračující projekce Štěpán  Kotrba
3. 7. 2007 Setkání zadaných Bohuslav  Binka
2. 7. 2007 Fotografický deník: Karlovy Vary 2007 Štěpán  Kotrba
29. 6. 2007 ■ ■ ■ František  Schildberger
28. 6. 2007 Vzpomínka na samotu Bohuslav  Reynek
24. 6. 2007 - - - Egon  Bondy
22. 6. 2007 Peří Bohuslav  Reynek
21. 6. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší   

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   
6. 7. 2003 Československý underground se směje   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona