27. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Libanon, Bejrút
27. 7. 2006

Pravděpodobnost, že obyvatel Izraele bude v současné válečné situaci zabit nebo zraněn raketou hnutí Hamás, je mnohonásobně menší, než případná jeho smrt po zásahu bleskem -- tvrdí francouzské internetové stránky EuroPalestine, obsluhované radikálními stoupenci palestinské státnosti.

Přehnané? Cynické? Snad. Ale nejspíš stejně cynické je mluvit o "boji proti teroristům" nad troskami jižního Bejrútu, které takřka evokují Varšavu nebo Drážďany za druhé světové války.

Autor je komentátorem deníku Právo

27. 7. 2006

Robert Čásenský, MFD a raketová základna:

Šéfredaktor nejčtenějšího deníku DNES se ve svém komentáři dopouští několika nepřesností a manipulací. Vezmu je popořadě.

27. 7. 2006

Ředitel ČT Janeček údajně dostane odměnu 500 tisíc Kč. Zprávu o tom, že "radní detailně projednávali hospodaření veřejnoprávní televize za loňský rok a diváckou sledovanost", na základě čehož odměna Janečkovi patří, přinesl například server Novinky.cz. To je určitě v pořádku, protože ústy samotného pana ředitele je "Česká televize je sebevědomá, konsolidovaná instituce, která se může opřít o solidní zájem diváků."

27. 7. 2006

V úterý odpoledne se v malém sále uherskohradišťské Reduty promítaly dva dokumentární filmy "svérázné dokumentaristky" (jak ji charakterizuje program LFŠ; nevím, co je na ní svérázného) Kristiny Vlachové. První z nich, Cesta naděje (Slovensko, 2005, 28 minut) se zabýval příběhem židů, jimž se podařilo uniknout za druhé světové války z Medzilaborců, kde jich žilo hodně, do Švýcarska, některým z nich ve vozech s uhlím, které odtamtud po železnici jezdily po určitou dobu do Švýcarska. Druhý z nich (Dračí setba ČR 2006, 56 minut) se podle mě nepříliš úspěšně pokusil dnešní veřejnosti, v úplně změněné situaci, sdělit něco o osudu nespravedlivě vězněných a týraných osob za komunistického režimu v padesátých letech, především v táborech nedaleko Příbrami.

Filmy Kristiny Vlachové jsou podivným způsobem neuspokojující.

27. 7. 2006

V současnosti staví Izrael velký zajatecký tábor a povolává velké množství rezervistů do armády. Oboje jsou znaky, že Izrael a USA počítají s několika měsíců trvající kampaní. Jejich zájmy může zmařit pouze silný odpor Hizballáhu a celého libanonského lidu a mezinárodní protiválečné hnutí.

27. 7. 2006

Co je vlastně ve hře? Občané celé České republiky, ať už přímí sousedé případné základny nebo lidé ze vzdálenějších oblastí, nechtějí podporovat arogantní válečnou politiku Spojených států amerických a jednoznačně odmítají výstavbu protiraketové základny.

Je nám totiž jasné, že tyto základny namísto k potřebné globální spolupráci za odvrácení válečného a ekologického ohrožení či za boj proti chudobě povedou pouze k dalšímu zvýšení zbrojení a ke vzrůstu mezinárodních konfliktů.

Vláda ČR, s využitím nepravdivé a zkreslující mediální propagandy, ale systematicky rozhodnutí lidí ignoruje. Tisk s nebývalou intenzitou zpochybňuje a zesměšňuje rozhodnutí většiny a o donedávna opěvovaných "moudrých voličích" hovoří jako o nesvéprávných hlupácích, jako o tlupě blbců, v jejichž mozkové kapacitě není schopnost rozhodnout o tak "odborné" otázce, jako je ano či ne válkám.

25. 7. 2006

Důvodem rozkladu summitu "je americká tvrdohlavost"

Pět let trvající mezinárodní jednání, jehož cílem bylo odstranit bariéry, bránící světovému obchodu, se octlo v pondělí na hranici naprostého kolapsu poté, co se šest hlavních protagonistů rozhovorů rozešlo v hádce.

Tvrdohlavý postoj Spojených států se považuje za příčinu, proč se tyto rozhovory rozložily. Pascal Lamy, ředitel Světové organizace pro obchod konstatoval, že nemá jinou možnost než rozhovory suspendovat. Dodalo, že nejsou vyhlídky na to, že by byly v dohledné době obnoveny.

Liberalizace světového obchodu a WTO TÉMA BL

27. 7. 2006

Prohlášení představitelů vlád nejsilnějších světových ekonomik u příležitosti summitu G8 v Petrohradě, ze kterého bylo možno usuzovat na jejich zájem, vůli a připravenosti k uzavření kola jednání ve WTO do konce roku 2006, vyvolalo v polovině července zvýšený zájem o Světovou obchodní organizaci. WTO se však na přední stránky tisku dostala zejména tento týden po návrhu jejího generálního ředitele Pascala Lamyho na přerušení jednání celého kola.

V Petrohradě se všichni zúčastnění, a to včetně přizvaných představitelů rozvojových zemí, shodli, že je nutno dospět téměř okamžitě ke kompromisnímu řešení pro nejdůležitější otázky. Po postupném oklešťování rozsahu jednání od neúspěšné konference ministrů v Mexiku se jedná o tři oblasti další liberalizace obchodu, a to o uvolnění přístupu na trh se zemědělskými a průmyslovými výrobky a o snížení podpor do zemědělství.

Liberalizace světového obchodu a WTO TÉMA BL

Michael Marčák: Poslední nabídka - ptáka natřem na růžovo...
27. 7. 2006

27. 7. 2006

Spojíme-li oheň a vodu, vyvine se pára, a ta může roztočit turbínu a vyrábět třeba elektrický proud nebo pohánět parní stroj. Velmi užitečný výsledek. V některých domácnostech spolu kamarádí kočka a pes. V jiných zase spolu žijí masochistka se sadistou -- a funguje to také výborně.

eBaum's world
27. 7. 2006

audio & movie by Trapezoid ZDE eBaum's world  PRO PŘEHRÁNÍ KLIKNI 

26. 7. 2006

Izraelský premiér:

Podle informací od neidentifikovaného pracovníka OSN, které přinesla televize CNN, vybuchla první bomba asi 200 metrů od pozorovatelského stanoviště OSN v úterý v 13.20 blízkovýchodního času. Členové jednotek OSN pak zatelefonovali velitelům izraelské armády, kteří je ujistili, že útoky přestanou. Během nadcházejících několika hodin však dopadlo kolem stanoviště OSN devět dalších bomb. Po každém z těchto útoků pracovníci OSN znovu telefonovali izraelské armádě.

Hlavní základna jednotek OSN v městě Naqoura ztratila kontakt se stanovištěm v 19.40, zřejmě v době, kdy utrpěla přímý zásah izraelské armády.

Ani ve středu nebylo možné spojit se s touto základnou.

Čtyři usmrcení pozorovatelé pocházeli z Rakouska, z Kanady, z Činy a z Finska.

25. 7. 2006

Věřím, že základnu nepotřebujeme

Můj postoj k uvažovanému umístění americké raketové základny na našem území je podobný postoji Františka Hezoučkého v článku Když víra nahrazuje úsudek. V mém postoji hraje roli úsudek i víra. Nikdy nevíme vše, čerpáme z omezených a ne vždy plně spolehlivých informací. Důležité je, když už jsme v některých bodech odkázáni na pouhou víru, čemu tedy věříme.

Nejsme bohužel v situaci, kdy by stát mohl aplikovat Ježíšovo doporučení "Udeří-li tě někdo do tváře, nastav mu i druhou." Mám-li zopakovat banální, i když smutnou pravdu, politici nesou jistou míru odpovědnosti za bezpečí občanů.

Americká protiraketová základna v České republice TÉMA BL

27. 7. 2006
Poznámky k situaci literatury a v literatuře

Krásná literatura, tato nemizející paměť lidského rodu a šlechtitelka estetického a etického v jedinci i v generacích, prošla a prochází údobím, které je tu historicky poprvé: konec světového socialistického experimentu politicko-ekonomického a obnova - v planetárním měřítku bytnějící převaha - parlamentní demokracie a mechanismů tržního hospodářství. V něm ovšem i literatura sama je zbožím.

26. 7. 2006

ZDE ZDE

Útoky na postavené pozorovatelů OSN a zabití čtyř pozorovatelů bude asi těžké soudným lidem vysvětlit jako "boj s teroristy" .... stejně jako málokdo považuje za "bojovníky za svobodu" sebevražedné palestinské fanatiky vyhazující do vzduchu autobusy s izraelskými civilisty, míní Miroslav Šuta.

26. 7. 2006

VEŘEJNÁ STÍŽNOST RADĚ ČTK

ČTK vydala v poslední době několik zpráv o přípravě americké protiraketové základny na území Česka. Na tom by nebylo nic divného. Kdyby to byly ovšem zprávy, a ne manipulativní komentáře. Některé z nich přetiskla další média - například server Novinky.cz.

Stále mi vrtá hlavou, proč u článků tohoto ražení není uveden autor. Zcela jistě to není ze snahy vyhnout se problémům z důvodu výbušnosti publikovaného materiálu. Spíš je to proto, aby nikdo nevěděl, kdo je ten pitomec.

26. 7. 2006

S pojmom vykúpenia máme dnes problém. Stráca sa nám jeho význam. Možno aj preto, že sme zabudli na to, že v Biblii sa vykúpenie spája vždy s niečím konkrétnym, poznateľným vo svete.

A ďalej pri vykúpení má dôležitú úlohu aj spoločenstvo, ľudia okolo nás, nakoľko pôsobia uzdravujúco, oslobodzujúco. Dnes môžeme o vykúpení náležite hovoriť len vtedy, keď to robíme v dialógu s inými náboženstvami s vedou, a zároveň s ohľadom na politický a spoločenský význam vykúpenia. Boh je pre všetky náboženstvá vždy Bohom vykupujúcim. Viera je svojou podstatou vo všetkých náboženstvách vierou v zachraňujúce a oslobodzujúce pôsobenie Boha.

26. 7. 2006

Glosy ke krizi současného českého myšlení o literární historii

Jestliže budu psát o krizi, nechápu toto slovo jako synonymum pro katastrofu, nýbrž jako označení stavu nejistoty, kdy jsou problematizovány základní principy literárněhistorické práce a vzniká potřeba redefinovat či nově je definovat. To podle mého přesvědčení v praxi znamená vrátit se ke kořenům, k samým základům vymezení oboru. Jsem totiž přesvědčen, že krize literární historie je součástí krize celé literární vědy a je "řešitelná" pouze v jejím rámci. Jsem si však také dobře vědom, že problémy, jichž se budu dotýkat, nemají charakter výhradně literární, jsou ve značné míře společné pro všechny historické obory. A konečně si také uvědomuji, že jde nikoliv o specificky českou problematiku, ale o otázky, jež jsou v rámci euroamerické kultury a vědy už desítky let rozmanitými způsoby diskutovány.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil
21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour
18. 7. 2006 Na co si tady teď hrajeme? Miloš  Dokulil
17. 7. 2006 Jde o to, kdo nám vyhrál volby? Miloš  Dokulil
14. 7. 2006 Opravdu Topolánek vyhrál volby? Ivan Odilo Štampach
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami   
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích