27. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 7. 2006

Vepřová se šesti

Ředitel ČT Janeček údajně dostane odměnu 500 tisíc Kč. Zprávu o tom, že "radní detailně projednávali hospodaření veřejnoprávní televize za loňský rok a diváckou sledovanost", na základě čehož odměna Janečkovi patří, přinesl například server Novinky.cz. To je určitě v pořádku, protože ústy samotného pana ředitele je "Česká televize je sebevědomá, konsolidovaná instituce, která se může opřít o solidní zájem diváků."

Takže situaci v ČT zkonsolidoval zájem diváků, to je chvályhodné. Zájem veřejnosti má pochopitelně vliv na zdraví kterékoliv veřejné instituce, ale ČT se v tomto směru přece jen poněkud odlišuje. Možná se pan Janeček vidí spíše jako ředitel policie, krajského úřadu nebo nějaké jiné instituce. Těm by rozhodně prospěl daleko větší zájem veřejnosti, ale České televizi? České televizi by daleko víc prospěla snaha o naplňování toho, co je oficiálně tím pravým pomyslným desaterem, tedy vlastním kodexem.

Plnění sledovanostních statistik není v žádném případě totéž, co plnění veřejné služby. Statistická sledovanost je pitomé číslo, které udává pouze míru převahy komerčních televizí na tou veřejnou. Pokud z toho má někdo pocit konsolidace, pak mu jde pravděpodobně o něco úplně jiného, než o co by mělo jít instituci ČT. Jak asi vypadá taková konsolidace sledovaností? Volně přeloženo následovně: "Neumíme plnit veřejnou službu podle kodexu opsaného z BBC (Britové byli vždycky hrozně úzkoprsí). Pokud to ale neumíme, proč tady jsme...? No, no, no jsme tu přece proto, že můžeme lidem pouštět to, co se jim líbí a co mají rádi (máme toho plné archivy z dob velmi konsolidovaných a machry v redakci zpravodajství, spoustu dalších skvělých blbostí s vysokou sledovaností umíme sami vyrábět). Proto tady jsme a pokud to budeme dělat takhle dál, nikdo nebude moct tvrdit, že jsme tu zbytečně. Každému, kdo by to chtěl tvrdit, budeme ukazovat tabulky sledovanosti, co je víc (nic)? A takhle to budeme pěkně pomalounku polehounku (hlavně systematicky) čistit, a pokud se někdo bude ptát na důvody "dramaturgických změn", ukážeme mu tabulku. Vlastně ani tu blbou tabulku mu neukážeme, prostě mu jenom něco řekneme (hlavně systematicky). Kde nebude sledovanost, tam to zrušíme, a když budeme chtít zrušit něco jiného, co sledovanost má, tak to napřed přesunem, aby to sledovanost nemělo, a pak to hezky zrušíme. Nebude to mít sledovanost:)

Že má ředitel Janeček dlouhodobý plán postavený na konsolidaci sledovaností, je zcela jasné, protože pan Janeček to dává všemožně najevo. Už to vypadá, že by si mohl dát titul "vysoká sledovanost" za jméno. Tak například na kritiku ze strany Iva Mathého, bývalého ředitele ČT, která směřovala k "nešťastné orientaci na zvýšený hospodářský výsledek, která vytlačila ze služby veřejnosti myšlenkovou hloubku, vizi a étos", Janeček mimo jiné odpovídá: "Zbavujeme se všech zaběhaných způsobů pohodlného živobytí pro někoho, odstraňujeme kamarádíčky, čistíme vysílání do podoby, kterou diváci žádají a to je významná změna oproti systému, který dovoloval vysílat co diváci snesou." Pan Janeček skutečně mluví o "čištění programu podle toho, co diváci žádají"! To je jazyk velmi primitivního politického populismu. Ostatně podle ředitele je "lobby veřejnosti" je prý to jediné, na co v ČT spoléhají.

Vůbec stojí za to si reakci ředitele Janečka přečíst, jednak se zdá, že odpovídá na úplně něco jiného, než o čem psal Mathé, jednak tam jsou skutečně velmi "špekaté" výroky. Janeček například uvádí: "Významný někdo říká, že dokonce nejdůležitější část volebního klání se odehraje na obrazovce České televize. Není to pro nás nic nového a profesionálně ani nic zvlášť obtížného." Poměrně skandální provoz telefonického soutěžení o co největší ovlivnění veřejného mínění zcela nesmyslnými daty je podle všeho důkazem, že lidé v ČT ve své lehkomyslnosti vůbec netuší, do čeho se v předvolebním období pouští. Prostě to není nic zvlášť obtížného.

Rozhodně velmi zajímavý je v tomto smyslu už motivační dopis, se kterým šel Janeček stát se ředitelem ČT. Citujme ze samého úvodu:

"Už sám název veřejnoprávní televize napovídá, jakou cestou by se Česká televize co by instituce veřejné služby měla ubírat. Směrem k veřejnosti - tedy k lidem - a reflektovat jejich potřeby, zájmy i problémy. To vše pod křídly práva - čímž naplňuje své pravé poslání - být jakýmsi etalonem na české mediální scéně. Zmiňuji se o tom proto, že ne vždy byl tento aspekt její existence reflektován. Naopak za pojmem veřejnoprávnost se mnohdy skrývala šeď, nuda či elitářství. Televize veřejné služby je ale především televizí lidí - vždyť si jí i platí - a právě pro ně, ne pro úzké skupiny pseudoarbitrů, by měla koncipovat svůj program. Proč vymýšlet vymyšlené, když zkušenosti ukazují, že Češi a Moravané sice rádi okusí americkou či mexickou kuchyni, ale rádi se vracejí ke své osvědčené "vepřové se šesti"."

Že je ředitel skutečně "lidový" (a že má rád pomlčky) je nepochybné. Motivace "být s lidem", který si stejně nejradši dá "vepřové se šesti" je určitě pro některé televize alfabetou existence, ale problém je trochu v tom, že Janečka vybrali na pozici ředitele televize veřejnoprávní, ne komerční. Možná si však není statutem ČT úplně jist, protože Mathému odpovídá také tohle: "Dovolím si tvrdit, že Česká televize je dnes plně nezávislá na jakémkoliv nedemokratickém, netržním vlivu a to nejen de jure, ale především de facto."

Že není ČT závislá na vlivu nedemokratickém, to je určitě velká úleva, ale co má být řečeno tím, že je nezávislá na jakémkoliv vlivu tržním? Jinými slovy je tedy ČT na tržních vlivech závislá, ale tím se asi nemůže příliš chlubit. Leda v případě, že bychom zde měli (nebo měli brzy mít) komerční televizi veřejné služby. Pak by si pan ředitel zasloužil i větší odměnu než nyní... :)

                 
Obsah vydání       27. 7. 2006
27. 7. 2006 Vzdálený Blízký východ Martin  Hekrdla
27. 7. 2006 My ty lidi do ráje naženeme třeba bičem! Petr  Wagner
27. 7. 2006 Vepřová se šesti Bohumil  Kartous
27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
27. 7. 2006 Palestina a Libanon: součást globální války Thomas  Franke, Pavel  Ponomarev
27. 7. 2006 83% Čechů je hloupých -- nechtějí americké protiraketové základny Helena  Franke
25. 7. 2006 Po pěti letech, rozhovory o světovém obchodu těsně před zhroucením
27. 7. 2006 Světová obchodní organizace: co se vlastně děje Ludmila  Štěrbová
27. 7. 2006 Michael  Marčák
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
27. 7. 2006
26. 7. 2006 "Usmrcení pozorovatelů OSN byla chyba"
25. 7. 2006 Jednotka dočasnosti: jeden furt Ivan Odilo Štampach
27. 7. 2006 Literární příběh ztrácí účinek a společenskou váhu, protože je pouze fabulovaný Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Izrael usmrtil čtyři pozorovatele OSN
26. 7. 2006 Nepřípustná manipulace vnitropolitické redakce České tiskové kanceláře Michal  Mašín
26. 7. 2006 Potrebujeme vykúpenie? Štefan  Šrobár
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
22. 11. 2003 Adresy redakce