1. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 12. 2006

CHILE:

Bývalý chilský vojenský diktátor Augusto Pinochet je ve vážném, i když stabilním zdravotním stavu poté, co utrpěl infarkt. Jednadevadesátiletý Pinochet, na něhož bylo uvaleno před několika dny domácí vězení, je ve vojenské nemocnici v Santiagu.

Generál Pinochet vládl v Chile v letech 1973 - 1990. Během této doby bylo usmrceno či "zmizeno" více než 3000 osob. Je obviňován z vážného porušování lidských práv, avšak nikdy nebyl v důsledku špatného zdraví postaven před soud. V neděli ráno byl odvezen do nemocncie poté, co utrpěl "akutní" infarkt. "Lékaři provedli procedury, které ho doslova zachránily před smrtí," řekl Pinochetův syn novinářům před nemocnicí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Jana Štroblová

- - -

A nemůžeš se neusmát.
I řezba, i příď na lodi
má lidskou tvář. I větru snad
se jednou dítě narodí

- - -

Jak hříšné ženy v naději
minulé dny jsou zazděny
a místo hrachu raději
házíme růže na stěny

ze sbírky Bylo nebylo - jsme nejsme, BB art, Praha 2006 vybral Štefan Švec

3. 12. 2006

LITVINĚNKO:

Do vyšetřování smrti Alexandra Litviněnka vstoupila americká FBI, poté, co vyšlo najevo, že prý chtěl vydělat desetitisíce liber vydíráním nejvýznamnějších ruských špionů a podnikatelů.

Britský týdeník Observer získal svědectví od ruské univerzitní profesorky Julie Světličné, která se s Litviněnkem letos setkala a obdržela od něho víc než 100 emailů. Světličnaja informovala, že Litviněnko měl dokumenty z FSB, bývalé KGB. Požádal Světličnou, aby s ním uzavřela "podnikatelský pakt" a "vydělala peníze".

3. 12. 2006

Sunday Telegraph:

Ruská výzvědná služba, podezřívaná z vraždy Alexandra Litviněnka, má v Británii více než třicet špionů, napsal v neděli týdeník Sunday Telegraph. List má historicky těsnou vazbu na britské výzvědné služby. Ruská rozvědka prý v Londýně sleduje pohyb a činnost ruských emigrantů v Británii a oponentů Putinova režimu. Zaměřuje se ale také na podnikatele, poslance a vědce ve snaze získat podnikatelská a státní tajemství. Jen v USA je prý více ruských agentů než v Británii. Ruská špionáž je prý v Británii stejně jak aktivní jako na vrcholu studené války, přestože je Rusko nyní významným spojencem Británie ve "válce proti terorismu".

3. 12. 2006

  • Americké úřady získávají informace od cestujících a vytvářejí jejich osobní profily
  • Organizace pro lidská práva protestují proti likvidaci zákona na ochranu osobních dat
  • Miliony Američanů i cizinců, kteří za poslední čtyři roky navštívili USA, byly označeny zvláštním kódem, který určuje, jak velkou míru rizika pro Spojené státy tyto osoby znamenají, buď jako teroristé anebo jako možní pachatelé trestných činů.

    Osoby, cestující do USA, dostaly každá tzv. "bezpečnostní profil", který je založen na informacích z klíčových amerických ministerstev, od výzvědných agentur, od leteckých společností a od spolupracujících vlád. Vypracované profily jsou uloženy v ústředním počítači ve Washigtonu na dobu 40 let. Podrobnosti o systému, zvaném Automated Targeting System (ATS), zveřejnila americká federální vláda minulý měsíc, ale málokdo si toho povšiml.

    BL, Š. Kotrba: Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? ZDE

    Zneužitelné technologie TÉMA BL

    Teroristická hrozba, zpravodajské a politické hry TÉMA BL
    2. 12. 2006

    IRÁK

    Irácká vláda je v ohrožení, že ji zlikviduje rozsáhlé pašování ropy a další formy korupce, která tvoří "druhé povstání". Konstatoval to vysoký americký činitel, Stuart Bowen, který od roku 2004 stojí v čele nepříliš úspěšnému úsilí o znovuvýstavbu Iráku. Bowen konstatoval, že korupce dosáhla takového rozsahu, že ohrožuje existenci celého státu.

    K tomu: "Irák: Největší korupční skandál ve světové historii" ZDE

    John Negroponte
    3. 12. 2006

    Nynější situace v Iráku je výrazně horší než tomu bylo ve Vietnamu během americko-vietnamské války. Prohlásil to národní ředitel tajných služeb USA John Negroponte v rozhovoru pro nedělní pořad Q&A americké televizní stanice C-Span, z něhož v předstihu citovala agentura AP. Agentura poukazuje na fakt, že Negroponte sloužil v 60. letech minulého století ve Vietnamu jako americký diplomat, před časem zastával i úřad amerického velvyslance v Iráku a má tedy v tomto směru dostatečné zkušenosti.Američané se podle Negroponteho mají stále důrazněji stahovat do pozadí.

    zdroj ČTKNBCAP

    Před měsícem Fidel Castro vystoupil v televizi
    2. 12. 2006

    Kubánský prezident Fidel Castro se vůbec neobjevil na obrovské vojenské přehlídce, která se konala v Havaně na jeho počest. Dále to posílilo spekulace o jeho zdraví. Osmdesátiletý Castro se v červenci podrobil operaci střev a od té doby nevystoupil na veřejnosti. V čele oslav stál dočasný šéf kubánského státu Fidelův bratr Raul.

    Ve svém projevu Raul Castro sice zaútočil na USA, ale zároveň znovu nabídl Spojeným státům, rozhovory, jejichž cílem by mělo být ukonční desítek let nepřátelství.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Basra - Hassan Juma'a Awad - Sjednocené odbory ropných těžařů
    2. 12. 2006

    PRAŽSKÁ VÝZVA

    ◄ Basra - Hassan Juma'a Awad - Sjednocené odbory ropných těžařů

    Lživá obvinění médií a dezinformace předsedy poslaneckého klubu ODS se dotkla organizátorů i jejich některých hostí.

    3. 12. 2006 ČT/ČTK/iHNed: Na konferenci Pražská výzva pro Irák se chystají Saddámovi stoupenci ZDEZDE

    tisková zpráva - dementi organizátorů ZDE

    Paradoxem je, že mezi akreditovanými na tuto konferenci jsou i Jana Adamcová z odboru zahraniční prezentace MZV, Ivana Červenková z mezinárodně právního odboru MZV či Gabriela Dlouhá z oddělení transformační spolupráce MZV, Pavel Barša, Jaroslav Bureš, Jan Eichler, Jan Karlas, Mesfin Gedlu a Veronika Bílková a další z Centra bezpečnostních analýz MZV či Jiří Brodský z z politického odboru Kanceláře prezidenta republiky. Účast přislíbil i prof. Luboš Kropáček z Ústavu Blízkého východu a Afriky FF UK, doc. Miloš Mendel z Orientálního ústavu Akademie věd, Vlastimil Lorenz z odboru mimoevropských zemí MPO či dokonce i komentátor RFE Jefim Fištejn . Ladislav Jakl se nakonec omluvil... Konference se zúčastní též iráčtí intelektuálové, kteří žijí dlouhodobě v evropských zemích (Velká Británie, Švédsko, Nizozemí, Německo atd.). Jedná se o disidenty bývalého diktátorského režimu, kteří stojí mimo dnešní probíhající politický proces v Iráku a nejsou jeho součástí, sází na efektivní působení EU na poválečném iráckém dění a vidí, že EU může hrát v Iráku dnes mnohem významnější roli než doposud. Narozdíl od USA je EU je v dnešní době všestranně akceptovatelná u irácké společnosti. Česká republika může díky své bývalé roli při výstavbě iráckého průmyslu sehrát roli mostu.

    Akreditovaným a potvrzeným hostem je proto i náměstek ministra zahraničí David Gladiš, který má na starosti vnější ekonomické vztahy. A o ty právě jde. Obchodní firma jednoho ze spoluorganizátorů konference, Ismaila Faisala od městské rady Basry získala smlouvu na projektovou studii rekonstrukce Američany zničeného města. Takže je jasné, proč se proamerické části české politické reprezentace nehodí konání konference, která mimo navázání politického dialogu by napomohla rekonstrukci Iráku prostřednictvím českých firem - jiné rekontrukce, než jakou si představují USA. V Praze se má podle nich sejít koalice neposlušných. Všichni účastníci konference se podle organizátorů naprosto distancují od jakýchkoliv náznaků náboženského sektářství, které je dnes uplatňováno v Iráku.

    Seznamy hostů obsahují pouze jména lidí, kteří byli pozváni a svou účast potvrdili nebo doposud neodřekli.

    Seznam českých hostů konference Pražská výzva pro Irák ZDE

    Seznam iráckých hostů konference Pražská výzva pro Irák ZDE
    Představitel Česko-iráckého sdružení
    1. 12. 2006
    Představitel Česko-iráckého sdružení 15. 2. 2003 na demonstaci proti válce "Nikoliv mým jménem". Zúčastnili se Češi, Francouzi, Angličané, Iráčané, i Američané. Byla to demonstrace všech.

    Místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek požádal kancelář Parlamentu, aby se v prostorách Sněmovny mohla konat mezinárodní konference s názvem Pražská výzva pro Irák. Kancléř, místo toho, aby rozhodl, zda je sál volný, běžel se nejspíše zeptat na ministerstvo zahraničí, jestli může... A tam mu to zatrhli. Vznikl problém. Konference nejspíše bude, protože ve sněmovně nerozhoduje kancléř, ale předseda Sněmovny. Pokud místopředseda Sněmovny dá akci svou záštitu, tak je stanovisko vládní ODS irelevantní. Alexandra Vondru asi jeho přátelé ve Washingtonu nepochválí, i když "se co nejrozhodněji od akce distancuje".

    Konference si přitom klade za cíl analyzovat poválečné politické, sociální, ekonomické a bezpečnostní poměry v Iráku, dopad invaze do Iráku a jeho následné nestability na region Středního východu. Záměrem konference, pořádané občanským sdružením ČESKÉ MÍROVÉ FORUM je i analyzovat i možné směry dalšího vývoje země. Po odchodu Američanů. Konferenci má přenášet arabská televize Al Džazíra. A tato panarabská televizní stanice nejezdí do Evropy často.

    iDnes 1. prosince 2006: Zaorálek zve do Sněmovny spornou konferenci o Iráku ZDE

    3. 12. 2006

    Jak slíbil, tak udělal. Nový premiér Romano Prodi, který se svou koalicí Levého středu vyhrál v dubnu italské parlamentní volby , v předvolební kampani slíbil , že jakmile to bude možné, stáhne všechny italské vojáky z Iráku.

    Italské jednotky byly rozmístěny v provincii Zikár. V Násiríji zůstalo po Prodiho nástupu do funkce jen 60 až 70 italských vojáků, aby předali kasárna irácké policii.

    Ještě jako předseda Evropské komise Prodi prohlásil, že válka v Iráku zvýšila bezpečnostní rizika ve světě, ne že je snížila, že terorismus Irák předtím podporoval jen minimálně, zatímco teď se Irák stává problémem z hlediska terorismu číslo jedna. Letadlo italských vzdušných sil přivezlo 2. 12. 2006 posledních asi 50 vojáků z původně třítisícové mise.

    2. 12. 2006

    Když bylo minulý týden zjištěno, že bývalé agent KGB Litviněnko byl usmrcen radioaktivním poloniem, muselo to vést ke zděšení v tabákovém průmyslu, píše Robert Proctor, profesor historie vědy ze Stanfordské univerzity, v deníku International Herald Tribune.

    Tabákový průmysl ví totiž už od šedesátých let minulého století, že cigarety obsahují značné množství polonia. Není přesně známo, jak se dostává polonium do tabáku, ale "dceřiné produkty" uranu, které jsou v půdě, tabáková rostlina selektivně absorbuje. V jejích tkáních se pak rozpadají na radioaktivní polonium. Problém zřejmě zhoršují vysokofosfátová hnojiva, neboť se uran váže na fosfáty. V roce 1975 argumentovali vědci z tabákové společnosti Philip Morris, že dlouhověkost pěstitelů tabáku na Kavkaze je zřejmě důsledkem toho, že nepoužívají fosfátová hnojiva.

    Kolik polonia je v tabáku?

    2. 12. 2006

    Polonium v cigaretách:

    Se zájmem jsem si přečetla Vaše shrnutí článku "Kuřáci kouří polonium", zejména pak část šokující tím, že "vykouříte-li půldruhého balíčku cigaret, rovná se to ozáření, jako kdyby vám třistakrát rentgenovali plíce", píše nekuřačka Dana Pittauerová. Bohužel ani z originálního textu mi není zcela zřejmé, zda autor, profesor historie vědy Robert Proctor, měl skutečně na mysli jednorázové vykouření 1,5 balíčku cigaret nebo opakované pravidelné kouření 1,5 balíčku cigaret po určité nespecifikované časové období, nicméně rozpor jeho necitovaného údaje s vědeckými studiemi (A.E.M. Khater (2004): Polonium-210 budget in cigarettes. Journal of Environmental Radioactivity, 71, 1, 33-41 a B. Skwarzec et al. (2001): Inhalation of 210Po and 210Pb from cigarette smoking in Poland. Journal of Environmental Radioactivity, 57, 3, 221-230) je v obou případech řádový.

    2. 12. 2006

    ANALÝZA BEZPEČNOSTNÍHO PROSTŘEDÍ

    Dle došlých zpráv a prvých komentářů ze zasedání summitu NATO se současným prvořadým úkolem stává stabilizace Afghánistánu.

    Přestože jednotlivé země ke své vojenské účasti při řešení tohoto úkolu zaujímají různá stanoviska a naše media o nich informují. Vyskytly se ale i postoje, o kterých nemáme vědět nic. Z Pákistánu - země, která je velmi zainteresovaná a informovaná, zazněl názor, že Taliban na bojišti vítězí a NATO je odsouzeno k porážce. Nedoporučuje proto další posilování vojenské síly a navrhuje jednání o nové koaliční vládě v Kábulu.

    Václav Exner
    2. 12. 2006
    Pravda se před námi skrývá.
    Milan Kundera

    Jen těsnou většinou prošlo vyvození odpovědnosti vůči Václavu Exnerovi za vytunelování pokladny KSČM podpisem krajně nevýhodných smluv o prodeji domu v ulici Politických vězňů a přestěhování sídla na předměstí - do Vysočan. Pro odvolání Václava Exnera z funkce místopředsedy strany bylo 45 hlasů z 86. Pro odvolání celého vedení pak bylo 18 členů vedení strany. Exnerovo odvolání doporučil už 10. listopadu výkonný výbor KSČM.

    "Překročil svou pravomoc. Musela se vyvodit osobní zodpovědnost. Může mě to osobně mrzet, ale kdybychom to neudělali, ztratili bychom důvěryhodnost," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Cena za opuštění sídla v centru města sice byla 600 milionů, ale i tak spolu s náklady na vybudování sídla jiného znamenala vážný pokus o ožebračení strany.

    iDnes: KSČM potrestala Exnera za nevýhodné smlouvy ZDE

    Aktuálně: KSČM přišla o miliony, Exner o funkci ZDE
    ČTK/ČT24: Exner kvůli chybným smlouvám přišel o funkci místopředsedy KSČM ZDE
    2. 12. 2006

    LITVINĚNKO:

    Mario Scaramella, italský univerzitní profesor a expert na terorismus, který se setkal s bývalým ruským špionem Alexandrem Litviněnkem v den, kdy byl Litviněnko v Londýně údajně otráven, je také kontaminován radioaktivním izotopem polonium 210. Informace byla zveřejněna v pátek večer.

    Mario Scaramella, který se skrývá ode dne, kdy Litviněnko zemřel, se s Rusem setkal v jedné londýnské suši restauraci pouhých několik hodin předtím, než Litviněnko onemocněl.

    Odborníci se domnívají, že to, že je Scaramella také kontaminován, znamená, že Litviněnko byl radioaktivní látkou otráven právě v suši restauraci.

    1. 12. 2006

    Britská rozvědka má sílící podezření, že bývalý špion Alexander Litviněnko, usmrcený radioaktivní látkou, byl obětí spiknutí, které zorganizovali "anarchické elementy" v ruské státní službě.

    Vyšetřovatelé vyloučili, že by vraždu nechala provést oficiálně Putinova vláda. Nicméně jsou přesvědčeni, že tak složitou akci mohli provést jen osoby s přístupem do státních jaderných laboratoří.

    1. 12. 2006

    Proud valících se dezinformací okolo úmrtí ruského defektora Litviněnka je nekonečný a aktivně se ho účastní činitelé britské policie a vlády. Jinak to není možné.

    Představa, že radioaktivní materiály jsou pašovány rutinně z prostoru letiště do letadel Boeing 737 a 767 , aby pak zamořily jejich prostor, je jak ze scénáře filmu o Bondovi. Zvláště za situace, když právě nyní Rusko prezentovalo celosvětovým lídrům businessu strategii na zlepšení spolupráce v boji proti terorismu po třídenním mítinku s ministry Skupiny G8 za účasti individuálně zplnomocněného velvyslance prezidenta Putina pro boj s mezinárodním terorismem a organizovaným zločinem, bývalým specialistou kanceláře KGB v Krasnojarské oblasti, posléze prvním náměstkem ředitele FSB, Anatolijem Safonovem...

    Poslední zprávy, hovořící o tom, že britští specialisté zjistili zvýšenou radioaktivitu už na dvanácti místech, z toho v pěti dopravních letadlech, cestujících do Moskvy , které mezitím provedly stovky letů a přepravily desítky tisíc cestujících, patří do říše pohádek a zpravodajských her. Proč?

    Teroristická hrozba, zpravodajské a politické hry TÉMA BL

    1. 12. 2006

    Pohled chemika na alfa záření isotopu polonia

    Podle různých knížek: průnik organismem zvenčí dovnitř minimální, k odstínění postačuje list papíru. Protože svrchní část lidské kůže je tvořena odumřelými buňkami, bylo toto záření považováno za neškodné. Jiný šálek kávy je alfa-zářič uvnitř lidského organismu.

    Kancerogenita cigaret je nyní - podle stanoviska odborníků - do značné míry přičítána nepatrnému množství alfazářiče, který se zachytí v plicní výstelce, nerušeně září a částice alfa způsobují poškození DNA buněk plicní výstelky.

    iHNed 1. 12. 2006 V Británii (sic!! správně: "v Anglii", pozn.red.) bude od července zakázáno kouření v barech (správně: ve veřejných místnostech) ZDE

    1. 12. 2006

    S radioaktivitou musíte zacházet opatrně v reálu i v textu. Průchozí detektory na letišti mají zachytit radioizotopy, které vyzařují záření gama. Polonium 210Po je (takřka výlučně) alfa zářič, na které detektory nemohou reagovat, protože nepronikne ani tenkou vrstvou vzduchu, natož obalem, v němž je umístěno.

    Autor je vědecký pracovník Atomic Energy of Canada

    1. 12. 2006

    "Existuje dvakrát více mužů s IQ nad 120 než žen," tvrdí dr. Paul Irwing, který vyučuje organizační psychologii na Manchster University:

    "Veškerý výzkum, který jsem kdy provedl, ukazuje, že v oblasti všeobecných poznávacích schopností existuje rozdíl mezi pohlavími. V průměru dosahuje ten rozdíl asi 5 procent. Čím výše jdete, tím větší rozdíl mezi pohlavími existuje. Na světě je dvakrát tolik mužů s IQ nad 120 než žen a třicetkrát víc mužů s IQ nad 170, než je žen.

    Nevím, proč tomu tak je, jediné, co mohu říct, je to, že mám obrovské množství dat."

    1. 12. 2006

    Zda se mi to všechno mnohem složitější než jak jste to nakousli v BL, píše Alice Valkárová z Ústavu částicové a jaderné fyziky UK.

    Tak protože mne ta studie začala zajímat, podívala jsem se na odkazy na webu. Článek byl publikován skutečně v British J. of Psychology, autory jsou Paul Irwing a Richard Lynn. Pokud čtete německy, přečtete si k tomu názor nejen o rozdílech v inteligenci mužů a žen .

    1. 12. 2006

    Testy inteligence jsou poměrně arbitrární produkt současné lidské společnosti. Je doloženo, že člověk, který na ně trénuje, dokáže podstatně zlepšit svůj výsledek v takovém testu. Jsou konstruktem, který má jen omezenou platnost. Nekoreluje ani se společenskou úspěšností jedinců a není snadno přenositelný do jiného prostředí: např. úspěch či neúspěch v testu IQ, tak jak je koncipovaný, neřekne nic o tom, jeslti by onen člověk byl schopen lépe či hůře přežít v pralese, atd.

    1. 12. 2006

    K tématu IQ, jeho měření a použití jako měřítka schopnosti obstát v životě by se daly napsat dlouhé stati. Ovšem já bych ke zjištění pana dr. Paula Irwinga pouze doplnila jiné statistiky, které praví, že muži čtyřikrát častěji než ženy páchají sebevraždu, většina našich spoluobčanů bez domova jsou muži a ve věznicích je ubytováno dvacetkrát více vězňů než vězeňkyň. K poslední zmínce se vyjádřil i nezpochybnitelný Jára Cimrman, který pravil "No řekněte mi, co je to za eso, když se dá chytit?"

    (Autorka je právnička)

    1. 12. 2006

    Spojené státy si prý vyjasnily, jak chtějí východoevropským státům otevřít dveře do Ameriky. Tak to alespoň píší média po zasedání NATO v Rize, vyjádření náměstka ministra vnitřní bezpečnosti Paula Rose a souhlasném potlesku velvyslance ČR ve Washingtonu Petra Koláře. Cenou za "otevření dveří" k bezvízovému styku s USA má být český souhlas s drakonickými požadavky americké vlády na předávání a uchovávání osobních údajů o totožnosti občanů EU a všech pasažérů letadel, letících do USA.

    Vyjednávači Evropské unie a Spojených států se v říjnu 2006 dohodli na přechodné úmluvě o výměně dat cestujících v letecké dopravě na transatlantických linkách platné pouze do července 2007. Dohodu dosaženou na poslední chvíli schválili velvyslanci zemí EU. Otázka předávání dat vyjadřuje evropské obavy z masivního nerespektování lidských práv v USA po nástupu neokonzervativců k moci a po přijetí takových norem, jako je Patriot Act.

    iHNed, Jan Macháček: Když George Bush něco slíbí... ZDE

    Zneužitelné technologie TÉMA BL

    Teroristická hrozba, zpravodajské a politické hry TÉMA BL
    1. 12. 2006

    Definitivní rozhodnutí o případném umístění americké protiraketové základny v ČR padne pravděpodobně na počátku příštího roku. Poslancům to v pátek 1. 12. 2006 oznámil ministr zahraničí Alexandr Vondra (za ODS). Uvedl to v rámci zprávy o stavu česko-amerických vyjednávání o umístění této základny, kterou si vyžádala sněmovna na návrh KSČM.

    iHNed 1.12. 2006: Vondra: O americké základně v Česku se rozhodne v lednu ZDE

    Původně slibované americké rozhodnutí o oslovení některého středoevropského státu na možnost umístění některých komponentů protiraketového zařízení na jeho území bylo několikrát odsunuto. Z původně plánovaného září nejprve na podzim tohoto roku, následně na prosinec a nyní zdá se na začátek roku 2007. Tyto odsuny byly zjevně dány objektivními skutečnostmi. Jednak vzhledem k povolební situaci v České republice a neexistenci vlády, která by měla důvěru Poslanecké sněmovny, jednak také zjevně vzhledem k předvolební situaci ve Spojených státech, jak víte, začátkem listopadu se konaly volby kongresu, a také v neposlední řadě zjevně k demisi ministra obrany Spojených států.

    Ministr zahraničí Alexandr Vondra předkládá Informaci vlády o stavu a průběhu vyjednávání mezi Českou republikou a USA ZDE

    stenozáznam jednání Poslanecké sněmovny ZDE
    30. 11. 2006

    Američané chtějí svůj protiraketový systém rozdělit mezi Polsko a Česko. Tvrdí to ministr zahraničí Alexandr Vondra, který má dobré styky s americkou administrativou. Zatímco Poláci by na svém území měli rakety, Češi by dostali na starost radar, který by je naváděl. "Vycházíme z toho, že na domácí scéně se na radarech shodneme, takže předpokládám, že by byly umístěny v České republice," uvedl Vondra. Američané to však zatím nepotvrdili.

    O tom, kde základna bude, chtějí rozhodnout začátkem příštího roku, píše bez udání zdroje server iDnes. To už je třetí termín, který si Američané dali. A ten ukazuje, že lobbistická struktura, kterou US Department of State disponuje v české politice, je nevýkonná, izolovaná a malá. Možná to je jen několik armádních důstojníků a jeden ministr zahraničí, "který má dobré styky s americkou administrativou".

    iDnes 30.11.2006 : Vondra: Rakety budou v Polsku, radar u nás ZDE

    1. 12. 2006

    Tak to alespoň uváděl 29. 11. 2006 Paweł Szczerkowski z Ankary na internetové stránce polského listu Gazeta Wyborcza. Papež může uznat, že byl přijat výjimečně dobře.

    Na ulicích nebyly davy protestujících, v Ankaře nebyly protipapežské plakáty, a premiér, který ještě před pár dny odmítal setkání s papežem, jej přivítal na letišti. Papež se zase ukázal jako vynikající diplomat a postupně odzbrojoval tváře, které na něho čekali v Turecku, v zemi, která ho nemiluje, a která je nepředvídatelná.

    1. 12. 2006

    Je třeba neustále připomínat, že muž-živitel, žena-matka na plný úvazek NENÍ žádný tradiční model rodiny. Je to do omrzení omílaný, zcela ahistorický mýtus, a navíc zbraň v rukou dnešních konzervativců, kteří - užívajíce si sami svobody volby a možnosti kombinovat otcovství (nebo přinejmenším "ploditelství") s prací, chtějí nám ženám vnutit jedinou, karikaturní možnou volbu: roli matky-hospodyně versus svobodná bezdětná kariéristka (s tím, že ve skutečnosti je jedinou přijatelnou volbou první možnost, za druhou možnost je žena systematicky "trestána" označením za egoistku a nekompletní ženu, která neplní své "poslání").

    1. 12. 2006

    Vláda rozhodne, zda zpřísní tresty za nedovolené překročení státní hranice. Pokud návrh projde celým legislativním procesem, byli by přísněji trestání hlavně převaděči. A máme to! Evropská unie zřejmě hranice bude střežit dál, aby nám sem nelezly nechtěné bytosti. K čemu převaděči, byla-li by hranice prostupná? Možná vzbudím u někoho rozpaky, ale tehdejší převaděč a dnešní převaděč, jaký je v tom rozdíl? Tehdy se střílelo a pokud spasitele útěků lapili, pak mu hrozilo nejen bití, ale pěkná řádka let za katrem. V současné době se těžko střílí, ale převaděč je v demokratickém ráji považován za odpornou zrůdu -- bere prachy. Tehdy, světe div se, také brali někteří peníze. Nebo ne? Mýlím se?

    1. 12. 2006

    POZNÁMKA NA OKRAJ

    Německý Spolkový statistický úřad uveřejnil ekonomická data, podle nichž si Němci v roce 2005 nemohli dopřát tolik, jako o 14 let předtím. Porovnáme-li čisté příjmy domácností s cenami - spotřebním košem, v reálných číslech byly o dvě procenta nižší než v roce 1991.

    1. 12. 2006

    Reakce pana Víta, jejíž nevkus bohužel nespočívá jen v rádoby vtipném nadpisu, je smutným potvrzením elementární neznalosti, kterou již prokázal ve svém předchozím příspěvku, píše Jiří Šatánek.

    V žádném případě neplatí, že nákladová cena různých firem na daný projekt při zachování dodací lhůty a sjednané kvality bude stejná.

    Nákladová cena různých firem bude rozptýlena (a ten rozptyl může být zatraceně velký) okolo střední hodnoty v závislosti na efektivitě práce.

    1. 12. 2006

    Je to už takové nekonečné trauma, které jak je vidět i na stránkách Britských listů, stále je ještě bolestně živé. Bývá pro mnohé zajímavé už tím, že často poměřuje technické síly vojenské historie a ta má hodně zájemců. Tato stránka té smutné historie je zajímavá i pro mne, ale se sporem o to: v říjnu 1938 bojovat -- nebojovat neměla tak důležitou roli, tvrdím - míní čtenář Jan Škarban.

    Hugo Chavez
    1. 12. 2006
    Chris Carsson, Radovan Geist

    Venezuelu čakajú v nedeľu tretieho decembra prezidentské voľby. Podľa väčšiny prieskumov má vysoký náskok súčasný prezident Chávez a očakáva sa, že bude zvolený aj na tretie volebné obdobie.

    No existujú varovné náznaky, že venezuelská opozícia sa nechystá zmieriť s demokratickým výsledkom volieb. V nasledujúcom texte, ktorý vznikol spracovaním článkov Chrisa Carlssona zverejnených na internetovom portáli ZNet, sa opisuje jeden z možných scenárov vývoja, ktorý možno po nedeľných voľbách očakávať. Jedným zo spôsobov, akým Spojené štáty americké realizujú svoje globálne politické ciele, je "zmena režimu".

    1. 12. 2006

    Spojené státy mají bohatou historii v zasahování do politiky cestou "špinavých válek". V osmdesátých letech spolupracovaly s popravčími četami, které tou dobou pracovaly ve střední Americe. Mohou za podporu a výcvik Contras, za napojení svých favoritů na drogový business. A stejně tak mohou i za svržení chilského prezidenta Salvadora Allende a nastolení diktatury generála Pinocheta . Úloha Washingtonu při dramatických událostech, během nichž byl dočasně svržen v roce 2002 venezuelský politik Hugo Chavez, vyvolává obavy z amerických ambicí na jižní polokouli. Hugo Chavez v roce 2006 výrazně zvýšil daně pro zahraniční producenty ropy. Zachoval se stejně, jako britský ministr financí Gordon o několik měsíců dříve. Na americkém ropném trhu ale zavládla panika. Venezuela produkuje stejně tolik ropy, jako Irák. Bushova vláda doufala, že puč, který vynesl na několik dní k moci venezuelského podnikatele Pedro Carmona, bude úspěšný. Nebyl. Nyní se šance na "barevnou revoluci" opakuje.

    Brown Eliot Abrams, který neformálně schválil před čtyřmi lety pokus o puč ve Venezuele, byl odsouzen za lhaní americkému Kongresu ve věci nechvalně známého skandálu Írán-Contras. Není to poprvé v jihoamerické historii, co USA pracují špinavými metodami. Když Československo prodávalo lehké zbraně vládě Jacoba Arbenze Guzmana v roce 1954, podnítila CIA v Guatemale také státní převrat.

    Dnes jde o venezuelskou ropu, kterou Chavez lacino prodává na Kubu a draho do USA.

    30. 11. 2006

    V nedeľu si obyvatelia Ekvádoru vyberali v druhom kole prezidentských volieb medzi ľavicovým kandidátom, ekonómom Rafaelom Correom a kandidátom konzervatívnej pravice, banánovým magnátom Álvarom Noboom.

    V prvom kole pred mesiacom a pol zvíťazil Noboa o štyri percentá a posledné predvolebné prieskumy naznačovali, že zápas bude vyrovnaný. Nakoniec však Correa zvíťazil jednoznačne a s výrazným náskokom. Navzdory tomu, že Noboa počas predvolebnej kampane rozdával peniaze, počítače, lieky a mnoho sľubov. Okrem toho sa usiloval využiť aj dnes už klasickú taktiku a urobiť z oponenta "ďalšieho Cháveza", ktorý sa chystá premeniť krajinu na diktatúru.

    1. 12. 2006

    Politické a ekonomické změny, odehrávající se v Jižní Americe, jimž jsme svědky, bych směle přirovnal k událostem na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století ve střední a východní Evropě, i když mají svá individuální specifika. Bolivarianská revoluce zažehla tyto změny ve Venezuele, Bolivii, Brazílii, Chile, Argentině a nedávno i v Ekvádoru.

    1. 12. 2006

    Motto: Demokracii bychom měli, ještě by to chtělo nějaké demokraty

    TGM

    Proč je jeden komunistický poslanec vhodný k vyjednávání, a jaké kritické množství týchž jednotlivců se stává nebezpečím pro demokracii? Jaké je menší než malé množství komunistů, kteří nevadí a v jak hojném množství se začínají převtělovat v nebezpečnou sortu?

    Jak se to jen mohlo stát? Všude sídlí demokracie, je jí plno v ulicích, v institucích, plyne proudem ze sdělovacích prostředků. Školy se ji snaží zadřít pod kůži. Máme prý demokracie, až to bolí. V hospodě by bylo možno slyšet, že pro samou demokracii už není kam plivnout. Pak se stačí trochu zamyslet a všechno je jak v pokřiveném zrcadle. Myslíte, že ne? Tak čtěte dále, když vás to po těch zkušenostech ještě neomrzelo.

    Petra Buzková
    1. 12. 2006

    ODCHOD PO SEDMNÁCTI LETECH

    Když mě teď někdo osloví v obchodě, tak už nemám chuť s ním pohovořit, ale vzít lahev, kterou mám v košíku, a praštit ho s ní po hlavě.
    březen 2006

    Petra Buzková si včera nepřevzala svůj mandát na pražském zastupitelstvu. Bývalá ministryně školství, neúspěšná kandidátka sociální demokracie na post primátorky a kdysi nejoblíbenější politička se vzdala postu zastupitelky na magistrátu. Mediální odborníci i někteří členové ČSSD poukazovali po volbách na její pasivitu v kampani. Pražský výsledek ČSSD umožnil ODS absolutní vítězství v metropoli. Kdysi se o ní říkalo, že je volebním maskotem své strany. Nejoblíbenější politička. Už dlouho před červnovými volbami do Sněmovny Buzková tvrdila, že chce z vrcholové politiky odejít. Nyní ta chvíle nastala. Mnozí sociální demokraté si oddechli.

    Takto vypadá definitivní odchod z politiky.

    1. 12. 2006

    Pře čtení článku o Petře Buzkové je mi jasné, proč se v ČR ženy nehrnou do vysoké politiky. Paní Buzkové je vyčítáno, že údajně "spala s mnoha muži". I kdyby tomu tak bylo, je třeba říci: no a co? Svědectví pocházejí z úst pánů, kteří sami sebe usvědčují z buranství a jsou tím nejvzdálenějším protikladem gentlemana, který si dokáži představit (gentleman o svých "výbojích" diskrétně mlčí).

    1. 12. 2006
    Alexander Dubček

    V januári 1988 uverejnil denník talianskych komunistov L'Unitá rozsiahly rozhovor s Alexandrom Dubčekom.

    Určite aj preto, že Dubček na otázky reagoval písomne, boli jeho odpovede hlboké a premyslené. S najväčšou pravdepodobnosťou ich dokonca nespracovával sám. Práve preto možno kľúčové myšlienky z rozhovoru považovať za istý politický odkaz človeka, ku ktorému sa dnes aktívne hlási slovenská sociálna demokracia. A práve preto sme sa rozhodli ho pripomenúť. Hoci Dubčekove odpovede treba chápať v kontexte doby, v ktorej vznikli, a mnohé doslovné formulácie sú preto zastarané, svojím hĺbkovým obsahom sú pre tých, ktorí sa k nemu vedia dopracovať, inšpiratívne aj dnes.

    30. 11. 2006

    V piatok okolo obeda sa v sviatočnom staviam do radu, aby som mohol prejsť detektorom kovov a zaujať miesto v nádhernej vysvietenej sále. Vpredu na pódiu stojí veľký portrét usmiateho človeka, s výrazom známym z väčšiny jeho fotografií.

    V Kongresovej sále Národnej rady sa totiž koná konferencia-oslava nedožitých osemdesiatych piatych narodenín Alexandra Dubčeka.

    1. 12. 2006

    Zákonník práce (ZP), ktorý presadil niekdajší minister Ľudovít Kaník a teraz ho vehementne obhajuje líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda, sa poľahky môže stať smrteľným nástrojom. Je pravdepodobné, že keby v ňom nechýbali ustanovenia, ktoré zámerne a vedome z neho Dzurindova vláda vyhodila, dalo by sa zabrániť nešťastiam, aké sa odohralo v Bani Nováky.

    Odborári si to veľmi dobre uvedomujú, preto nielenže začali rokovať s vedením firmy, ale požiadali aj premiéra Roberta Fica o nápravu legislatívy.

    30. 11. 2006

    SIROMACHA

    Co není pravda, má být aspoň zábavně vymyšleno.
    Curzio Malaparte

    1.

    Minulost se nevrátí, protože je přítomná, a tedy neodešla. Všechno se vyvíjelo překotně, zmateně, jinak, než lidé očekávali, a především jinak, než chtěli.

    Zpočátku stály na křižovatkách ruské kontroly. Ruský voják měl umaštěné vytahané kalhoty, poklopec mu visel někde mezi koleny, brigadýrku posazenou do týla, aby bylo vidět patku sčesanou do čela, a mával samopalem. Vincenc zastavil, jeho sekretářka slečna Pischingerová se na něj vylekaně podívala a stáhla si sukni přes kolena.

    "To je Rus," řekla. "Co chce?"

    30. 11. 2006

    MNICHOV:

    Rád bych reagoval na text čtenáře "Miroslava Yamato" o situaci v září 1938, který se ohání výrazy jako "totální neznalost" apod. Ve skutečnosti značnou míru neznalosti situace v roce 1938 prokazuje svým textem sám, píše Milan Novotný.

    Tank LT vz. 38 neměl s případnou válkou ČSR s Německem v roce 1938 žádnou souvislost. Tento tank byl skutečně kvalitní (zřejmě nejkvalitnější lehký tank té doby), ale v září 1938 ještě vůbec nebyl ve výzbroji. Sériová výroba se naplno rozběhla až po okupaci Čech a Moravy Němci v březnu 1939. Do války na podzim 1938 by vůbec na naší straně nezasáhl. (První kusy byly hotovy až v březnu 1939 a to ještě bez výzbroje). Nerozumím tedy tomu, proč je v souvislosti s Mnichovem 1938 zmiňován.

    Antikythera Computer
    30. 11. 2006

    2000 let starý mechanický počítač, nalezený na potopené římské lodi ve Středozemí překvapil vědce, kteří nyní konečně zjistili, jak se s ním pracuje.

    Loď se potopila s dalším nákladem v roce 65 př. Kr. v hloubce asi 42 metrů nedaleko řeckého ostrova Antikythera. V roce 1900 vrak náhodou objevil potápěč Elias Stadiatos a v roce 1901 vynesl z moře sochy a další předměty.

    Vědci si posléze povšimli, že na jednom kameni, vyneseném z lodi, je ozubené kolečko. Podrobnější zkoumání lodi vedlo k získání 80 různých ozubených koleček, číselníků, ručiček jak od hodinek a dřevěné a bronzové krabice se starořeckými nápisy.

    30. 11. 2006

    Pozoruhodnou přehlídku barevných fotografií z USA v době Velké hospodářské krize naleznete v deníku Guardian ZDE.

    1. 12. 2006

    Nejtěžší úkol v životě

    Cítím ještě potřebu dopovědět cosi podstatné k diskusi na téma umírání. Petra Procházková se logicky ptá, kdo pomůže dětem, aby psychicky a fyzicky zvládly svou práci a současně péči o rodiče a případně ještě pomohly s vnoučaty. A nejen že všichni blízcí musí situaci nějak zvládnout, umírající ještě musí sobě odpovídajícím způsobem zvládnout vlastní smrt. Je to nesmírně náročné pro všechny a zákonodárci by měli vytvořit takové podmínky, aby ho lidé zvládli.

    30. 11. 2006

    I just realized that today is the day of `Sintemaarten' in Holland. This is a day comparable to the English Halloween I guess, only that we do not dress up. Little kids go out on the streets with lit lanterns and ring the bells of houses to sing songs for candy. I wonder if my little nephew has gone walking with his lantern today. Shanti has just turned four, would this have been the first time he went? Sintemaarten, a day that reminds me of days when the evening arrives early, trees without leafs, at the foot of winter and the turmoil around Christmas.

    30. 11. 2006

    Argentinský deník VII:

    Právě jsem si uvědomila, že dnes je v Holandsku "Sintemaarten". To je den, který je myslím dost srovnatelný s anglickým Haloweenem, jenže my Holanďané se neoblíkáme do kostýmů. Děti chodí po ulicích s rozsvícenými lucernami, zvoní u dveří domů a zpívají a za to dostávají cukroví. Jestlipak můj malý bratranec dnes vyšel do ulic se svou lucernou? Šantimu byly právě čtyři roky, jestlipak šel dnes do ulic zpívat poprvé?

    30. 11. 2006

    Není tak velkým překvapením, že kongres dal CIA právo mučit ne-občany USA: smyslová deprivace a sebetrýznění

    Velmi špatné je již to, že nový americký zákon "Military Commissions Act" ruší pro všechny ne-občany USA základní lidské právo habeas corpus. Bohužel to však není vše, co je v tom zákoně špatné: tento zákon také dává americké vládě právo ne-občany USA mučit. Přesněji, podle organizace amerických právníků Center for Constitutional Rights: "Poté co americká vláda někoho zadrží, může jej podle tohoto zákona přinutit setrvávat v nepohodlných pozicích, vystavit jej extrémním teplotám, spánkové deprivaci a možná také "waterboardingu" [což je simulované topení osob během výslechů]. Sexuální trestné činy pak definuje tak úzce, že některé případy z Abu Ghraib, např. nucení vězňů k nahotě, by vůbec nebyly trestné." Na první pohled se může zdát velmi zvláštní, či dokonce nevysvětlitelné, že kongres schválil zákon, dávající CIA právo používat vyšetřovací techniky, které, když v dubnu 2004 obletěly svět fotografie týraní vězňů z Abu Ghraib, pohoršily snad každého. Avšak, jak vyplývá z rozhovoru s Alfredem McCoyem, profesorem historie na prestižní University of Wisconsin-Madison, americká vláda má s praxí mučení dlouhý a složitý vztah.

    30. 11. 2006

    Neustále se setkáváme s napadáním feministek jako zdroje rozbíjení rodin. Ale to feministky nikdy nedělaly a nedělají. Za to se o rozbití rodin vehementně snaží mnozí muži. Na jednu stranu by muži chtěli mít ženy doma jako bezplatnou pracovní sílu, na druhou stranu je chtějí mít na pracovišti jako lacinou pracovní sílu. Všímejme si všeho, co nám sdělují média a nabízí reklamní trh.

    21. 11. 2006

    V září přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 281,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2006 částku 151 838, 27 Kč. Vzhledem k tomu, že čtenost Britských listů trvale stoupá a za nedávné období došlo k podstatnému vzrůstu sledovanosti časopisu, dostal se náš dosavadní server na hranici svého výkonu i životnosti a byli jsme nuceni částkou 243 745.32 Kč zakoupit server nový, který bude zanedlouho zprovozněn. Příspěvky čtenářů dále využíváme k modernizaci funkcí redakčního systému. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,692.59 USD.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Zneužitelné technologie RSS 2.0      Historie >
    1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
    1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
    19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
    5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
    29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
    15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
    12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
    8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
    24. 7. 2006 Virtuální Bush Štěpán  Kotrba
    22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba

    Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
    3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
    17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
    1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
    5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
    29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
    28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
    28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
    17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
    15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
    8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
    1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
    28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
    31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
    25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
    22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
    4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
    8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina

    Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
    1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
    30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
    28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
    24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
    20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
    7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
    5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
    30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
    26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba

    Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
    27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
    27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
    26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
    25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
    24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
    23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
    23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
    23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
    23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
    23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 David ze Vsetína Oskar  Krejčí
    22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí
    20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
    19. 11. 2006 Objevil Ameriku Miloslav "Kraken" Junek
    18. 11. 2006 Citáty dne - z kongresu ODS   
    18. 11. 2006 Dopis nestranného publicisty místopředsedkyni ODS Bohumil  Doležal
    18. 11. 2006 Topolánek plive na demokracii Boris  Cvek
    18. 11. 2006 Jsem rád, že si politici uvědomili, že je demokracie založená na kompromisu Jan  Čulík
    16. 11. 2006 Proč se ODS chce znemožnit Boris  Cvek

    Americké volby 2006 RSS 2.0      Historie >
    2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
    1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
    28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
    20. 11. 2006 Demokrati -- čo prinesú vo vnútornej politike   
    15. 11. 2006 USA: Jak vykročit z kruhu Oskar  Krejčí
    10. 11. 2006 Demokraté získali i Senát   
    9. 11. 2006 Donald Rumsfeld odvolán v důsledku volebních ztrát Republikánů   
    9. 11. 2006 Pákistán: Poselství o osmi desítkách mrtvých Lubomír  Molnár
    9. 11. 2006 Demokraté zřejmě "ovládli i Senát"   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
    1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
    1. 12. 2006 Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák Štěpán  Kotrba
    28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
    28. 11. 2006 Sedm letů Guantanamo Express do Polska   
    27. 11. 2006 Michael Moore: Musíme činit pokání. Stáhněte teď americká vojska z Iráku   
    27. 11. 2006 Jak opustit Irák se ctí   
    27. 11. 2006 Poláci už splnili v Iráku svou misi   
    26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
    22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí

    Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
    6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
    21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
    13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

    Školství RSS 2.0      Historie >
    30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
    20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
    20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda
    20. 11. 2006 Rozhněvaní angličtí studenti vyžadují za své školné kvalitu   
    2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   
    10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
    11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
    9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
    8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
    4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta

    DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
    28. 8. 2006 Czechtek British style?   
    28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
    2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
    31. 7. 2006 Cztk Revue?   
    31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
    23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
    30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
    9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
    5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
    3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

    Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
    1. 12. 2006 Variace na povzdech Jana  Štroblová
    30. 11. 2006 Vstanem z mrtvých Jana  Štroblová
    29. 11. 2006 Virtuální Kateřina  Bolechová
    27. 11. 2006 Daleká cesta František Emanuel Zelenka
    24. 11. 2006 Na hlubinách František Emanuel Zelenka
    22. 11. 2006 Podzim Václav  Hrabě
    21. 11. 2006 Rozbořené staré zámky   
    20. 11. 2006 Martinov Irena  Václavíková
    16. 11. 2006 Báseň veskrze koaliční - S dvojím smyslem Jan Jeník z Bratřic
    15. 11. 2006 Variations on a Generation 1959 Gregory Nunzio Corso

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
    10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
    8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
    8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
    26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
    26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
    10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
    19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   

    Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
    18. 11. 2006 Nepříjemná pravda Jiří  Pálka
    6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
    6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
    1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
    1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
    31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
    31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   
    31. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina versus modely Ladislav  Metelka
    30. 10. 2006 160 bilionů Kč: To je cena, jíž bude muset uhradit svět, pokud nezačne bezodkladně bojovat proti podnebným změnám   
    30. 10. 2006 Ivan  Brezina

    17. listopad RSS 2.0      Historie >
    18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
    17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
    17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
    16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
    5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
    23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
    18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
    17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
    1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
    26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
    14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
    14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
    3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
    26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
    25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
    22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
    22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu