28. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Mzda Stanislava Grosse na tiskové konferenci
30. 1. 2005

SEDM MANIPULACÍ JEDNÉ TISKOVÉ KONFERENCE

Stanislav Gross chce žalovat deník Mladá fronta Dnes za to, jakým způsobem informoval své čtenáře o jeho finančních zdrojích pro nákup bytu. Grosse rozhněval text na serveru iDnes, ve kterém novináři deníku údajně nepravdivě informují o jeho příjmech. "Jde o úmyslnou lež," prohlásil premiér na tiskové konferenci po sobotním zasedání rozšířeného ústředního výkonného výboru ČSSD.

Namísto daňového přiznání ale novináři dostali pouze mzdovou výčetku Sněmovny.

Pokud je to jeden z řízených úniků do médií, je dobře vymyšlený. Nemá to chybu: pokud jsou peníze pochybného původu, jsou to jasné body záporné jak pro těch pár voličů, co požadují od politiků čestnost, tak pro ty, co vyžadují inteligenci (i při kamufláži divných zdrojů blahobytu). Pokud je Gross čistý a začne soudní spor, kde bude dokazovat, že měl roční příjem vyšší než 3 miliony, jistě přesvědčí voliče s platem kolem 120 000 Kč ročně, že se umí vžít do jejich postavení, píše Britským listům čtenářka Marie Lipoldová. Posuďte sami.

záznam z tiskové konference po skončení ÚVV ČSSD
| 46:02 | 21,58 MB | 64 kbps/44,1 kHz  MP3
| 46:02 |   6,74 MB | 20 kbps/11,0 kHz  MP3

30. 1. 2005

Vřele doporučuji k nahlédnutí www. stránky některých developerských společností, které staví nové byty (z mnoha např. www.skanskareality.cz). Nebo přímo www.reality.cz a věnovat čas nabídce bytů - podobných velikostí, v Praze. Pan premier Gross si dle nabídky realit pořídil poměrně levný a ničím nevýjimečný byt 4+1. Proč se nepátrá po majitelích bytů v hodnotě 10-15 milionů?! A že jich je prodaných a rezervovaných dost! Evidentně si je kupují i členové jiných politických stran než je ČSSD. Objevit zákulisí těchto závratných investic do bytů by byl sólokapr hodný novinářské profese. Pitvat pár milionů na Barandově, jenom proto, že byt patří premierovi Grossovi, je směšné a trapné a nic na tom nemění fakt, že má mnoho lidí roční příjem třeba 120.000 CZK, míní čtenář David Šikl.

30. 1. 2005

PUBLIKUJEME ZVUKOVÝ ZÁZNAM UTAJOVANÉHO JEDNÁNÍ ÚVV ČSSD

Jak je tomu již zvykem, veškerá klíčová jednání ÚVV ČSSD, kde se nedemonstruje nerozborné přátelství a jednota, jsou uzavřena veřejnosti i novinářům. Jelikož změna politického programu strany je událost, která se dotýká všech členů této strany a jejich voličů (nejen 182 členů výboru a dalších pozvaných), Britské listy opět zveřejňují zvukový záznam všech podstatných projevů a přesný přehled jednotlivých klíčových hlasování okolo nejkontroverznějšího návrhu poslance Martínka na dopracování Grossova "Akčního" programu. Činí tak proto, abyste si udělali obrázek sami. Bez manipulace některých médií, které mají do nepředpojaté objektivity daleko a zpravodajství sestavují z drbů.

redakce BL
30. 1. 2005

neděle 17.00: V Iráku byly uzavřeny volební místnosti. Irácká volební komise tvrdí, že volební účast iráckých občanů dosáhla 72 procent - nevysvětlila však zdroj této informace - a americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová volby označila za "obrovský krok kupředu". Vysoký volební poradce OSN Carlos Valenzuela naopak požadoval opatrnost při určování volební účasti.

Atentáty v Bagdádu však usmrtily nejméně 25 osob.

Reportéři uvádějí, že byl velký rozdíl při volební účasti mezi šiitskými a kurdskými oblastmi na jihu a na severu Iráku na jedné straně a mezi sunnitskými oblastmi. V šiitských a v kurdských oblastech byla volební účast skutečně vysoká a volby byly populární. Voliči v těchto oblastech označovali volby za nejdůležitější událost svého života. Volební místnosti v mnoha sunnitských městech v centru Iráku však buď zůstaly uzavřeny anebo se k nim dostavilo jen minimum voličů

Podrobnosti v angličtině BBC

30. 1. 2005

neděle 16.30: Britské vojenské dopravní letadlo C-130 Hercules havarovalo asi 40 km severozápadně od Bagdádu. K incidentu došlo v 17.25 bagdádského času (15.25 středoevropského času). Trosky letadla jsou podle zpráv roztroušeny daleko široko.Při havárii zahynulo nejméně 15 britských vojáků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 1. 2005

Liga lidských práv ministru Němcovi:

Tisková zpráva

Liga lidských práv se obrací nejen v souvislosti s nekončícími skandály policie nejtěžšího kalibru, za něž nikdo není schopen nést osobní ani politickou zodpovědnost a složit svojí funkci, s otevřeným dopisem na ministra spravedlnosti Pavla Němce. Předmětem dopisu je - při vědomí nerozvinuté politické kultury - "minimální systémový požadavek" a konkrétní návrhy na zřízení nezávislého a transparentního mechanismu pro vyšetřování všech stížností podaných na policisty mimo resort ministerstva vnitra.

Tento požadavek je opakovaně vznášen v posledních čtyřech letech nejen nevládními organizacemi, ale zejména mezinárodními institucemi a - rovněž opakovaně - ignorován minulými i současnými představiteli ministerstva vnitra a policie. V první řadě pak těmi, které za současný stav nesou zodpovědost. Stejně tak byla možnost upravení nezávislého vyšetřovacího systému při přípravě nového trestního řádu doposud bohužel opomíjena legislativci ministerstva spravedlnosti.

Tento systémový návrh v sobě podle názoru Ligy zahrnuje výrazný prvek prevence, který dalece přesahuje oblast ochrany základních práv a může přinést celospolečensky užitečné zlepšení práce policie i její větší transparentnost, včetně profesionálního šetření všech porušení zákona ze strany policie od samého počátku.

30. 1. 2005

Jak list New York Times poskytl třem českým zadkům 5 minut slávy

Od našeho zpravodaje v Porto Alegre.

Hlavní zprávou dne se ve veškerém zpravodajství v Brazílii v pátek stala jedna česká paní. Stala se nejznámějším českým jménem v této zemi po někdejším prezidentu Kubitschkovi.O Mileně Suchopárkové referovaly všechny brazilské zpravodajské relace jako o první zprávě, včetně pořadu Jornal Nacional, televizního zpravodajství ve 20 hodin, které má každý večer 60 milionů diváků.

Porto Alegre 2005 - Fórum Social Mundial - Show Tambores da Paz 28. 1. 2005
30. 1. 2005

Světové sociální fórum v Porto Allegre

Od našeho zpravodaje v Porto Alegre

Zatím není jasné, jestli to není provokace. Faktem však je, že hlavní mezinárodní nevládní organizace a organizace na obranu lidských práv připravují oznámení, že by se měl den 10: září celosvětově slavit jako Den proti chudobě. Vyvolávalo by to palcové titulky v novinách den před tím, kdy si Spojené státy připomínají tragickou událost z 11. září.

29. 1. 2005

sobota 19.00: V předvečer všeobecných voleb v Bagdádu se stalo tamější americké velvyslanectví terčem raketového útoku místních povstalců. Byly usmrceny dvě osoby a nejméně šest jich bylo zraněno.

Během soboty usmrtili povstalci při různých útocích v Iráku, především na volební místnosti, dalších 17 osob a desítky osob zranili.

29. 1. 2005

Virtuální bohoslužba nejen pro levicové politiky

Ve známém textu píše Karel Čapek do časopisu Přítomnost už v roce 1934, kdy komukoli normálnímu by představa holocaustu se jevila jako čiré šílenství, na adresu nacismu: "Asistujeme jednomu z největších kulturních debaklů v dějinách světa; jeden celý národ, jedna celá říše přistoupila duchovně na víru v živočišnost, v rasu a podobné nesmysly; prosím, celý národ i s univerzitními profesory, faráři, literáty, lékaři a právníky. Myslíte, že by se mohla taková animální doktrína hlásat, kdyby každý vzdělanec v oné vysoce vzdělané říši pokrčil rameny a suše řekl, že takové primitivní voloviny nedělá s sebou? Tady se nestalo nic menšího, než nesmírná zrada vzdělanců, a budí to hroznou představu o tom, čeho je inteligence schopna.....Zeptáte se, co má a může udělat takový víceméně osamělý a sociálně závislý inteligent dělat; nestačí zajisté, aby s hlubokým sice přesvědčením, ale slabým hláskem protestoval proti rozpoutaným silám. Ponechme jemu, co může dělat nad to; nesporné je, co má dělat. Záporně řečeno, nemá a nesmí zradit svou duchovní disciplínu...... Selhala inteligence, která sama sebou znamená protiklad každé omezenosti. Selhala kultura, která je založena na světových pokladech ducha, světových dějinách a světovém vědění. Přesněji řečeno, selhali příliš mnozí z těch, kterým byly tyto hodnoty svěřeny vzděláním, povoláním a posláním.....A neříkejme si, jaképak strachy u nás! Nechte to být, hrozí nám to zvenčí a je to nalomeno i u nás a v nás; pod tlakem doby to může praskat hlouběji. Připočtěte k tomu obecný stav ducha: nedůvěru,stísněnost a zklamání; dnes by mohl lidem zvrtačit hlavy kdejaký politický primitiv nebo kejklíř, který by jim přinášel zdánlivé jistoty nebo davovou sugesci naděje. Lidé chtějí věřit a utíkají se do kostelíčků, chtějí doufat a naslouchat šarlatánům; chtějí nalézt jistotu, jež není v nich. Je to chaos, který lze rozdmýchat kdekterým heslem; ale je to také chaos, ve kterém lze hledat půdu pod nohama. Najít ji, to by už také znamenalo najít sebe sama a sejít se na ní s druhými."

Perikopou dnešní neděle je podobenství o rozsévači v podání Lukášova evangelia. Ve všech synoptických evangeliích má podobenství stejné schéma: Nejprve Ježíšovo podobenství, potom prosba učedníků o interpretaci jeho příběhu a nakonec Ježíšův výklad. V podstatě jde v celém textu o to, že jakkoli lidé vědí o dobru, z různých popsaných příčin se přiklánějí raději ke zlu. Pouze někdy volí dobro, tato volba má však -- a to je dobrá zpráva, euaggelion dnešního textu - explosivně zachraňující, stonásobný účinek.

Letos si připomínáme šedesát let od konce druhé světové války, ve čtvrtek byl Den obětí holocaustu - šedesáté výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.

Porto Alegre 2005 - Fórum Social Mundial - Palestra Saramago
29. 1. 2005
Od našeho zpravodaje v Porto Alegre

Světové sociální fórum bylo založeno v brazilském Porto Alegre v roce 2001 a záměrně se koná přesně v době, kdy se koná jeho protiklad, Světové hospodářské fórum v Davosu.

Do jediného města se sjíždějí ekologové, příslušníci nevládních organizací, organizací na obranu lidských práv, levicoví intelektuálové, odboráři, protiestablishmentoví militanti, komunisté, anarchisté, vegané, hippies a protiglobalisté k debatám o řešeních pro spravedlivější svět.

Asi 120 000 lidí z celého světa přijíždí do mého rodného města na pět dní konferencí, workshopů a panelových diskusí o obrovském spektru otázek, jako jsou zahraniční dluhy chudých zemí, americká supervelmoc, sílící vliv Číny a její porušování lidských práv, vznikající krize nedostatku vody, zákaz obchodu se zbraněmi, hladomor, AIDS.

30. 1. 2005

ANALÝZA

Politika těsně před rozpadem vládnoucí strany demokratické levice

Zdeněk Škromach hodlá učinit další krok na cestě za získáním předsednického křesla v ČSSD. Zatímco se v minulých týdnech představil jako uchazeč o funkci předsedy na probíhajících krajských konferencích ČSSD, kde se pokoušel hájit tradiční programová východiska sociální demokracie před pragmatickým posunem ČSSD doprava, v sobotu se ve stejné roli představil na "programovém" ÚVV. Sobotní střetnutí s Grossem po opakovaném hlasování prohrál za absence skoro poloviny členů ÚVV, kteří dali nohama najevo, co si myslí o obou. 71 hlasů ze 182 možných při účasti 112 -- to je varování Grossovi. Výsledkem nebylo jasné KO vítězství Stanislava Grosse, ale těsné vítězství na body. Samozřejmě za využití všech fint a fines, které někdy i překračovaly pravidla demokratického boje. V jednu chvíli se zdálo, že je Gross poražen, ale oklikou se přes zpochybnění hlasování opět stal vítězem. Úhybné manévry se stávají v "modernizované a akční" sociální demokracii zvykem. Stejně jako vyčerpávající diskuze o ničem. Řečeno slovy guru zákulisních čachrů: "Nezáleží na tom, kdo jak hlasuje, ale na tom, kdo sčítá hlasy." Nutno dodat, že do konce sobotní konference vydrželo pouze 82 členů s právem hlasovat.

Stanislav Gross
29. 1. 2005
Stanislav Gross
plné znění projevu Stanislava Grosse na "programové konferenci" ČSSD

Jsem přesvědčen, že jsme si všichni vědomi, jak závažný úkol dnes před námi stojí: Chceme aktualizovat a modernizovat dlouhodobý program České strany sociálně demokratické pro mimořádně složité a významné období. Myslím, že jsme si všichni vědomi, že nejde v žádném případě o prázdnou frázi. V květnu minulého roku naše země vstoupila do Evropské unie a všichni se učíme žít v tomto novém, pro nás životně důležitém společenství vyspělých demokratických států. Všichni se učíme využívat jeho výhody a všichni také se učíme nést společnou evropskou odpovědnost.

29. 1. 2005

Publikujeme návrh "akčního" programu ČSSD pro období do příštích parlamentních voleb. Ústřední výkonný výbor, rozšířený o zástupce odborných komisí, Grossovi tento "akční program" po revokaci usnesení o jeho dopracování nakonec schválil. Negativně se ke Grossově konceptu stavělo původně 50 členů nejvyššího orgánu. Souhlasili s návrhem poslance Radko Martínka na dopracování Grossova materiálu. Pro revokaci tohto hlasování hlasovalo o chvíli později 60 členů ÚVV. Pro v druhém hlasování o nutnosti přepracovat Akční program bylo jen 42 členů, proti 38. Rozhodli ti, kteří se "zdrželi" - 21 hlasy a ti, kteří nehlasovali vůbec - 11 hlasy. Stanislava Grosse nakonec po této proceduře podpořilo celkem 71 členů ÚVV ČSSD; proti byli 4; hlasování se zdrželo celkem 32 členů; nehlasovalo 5 členů. Gross tak získal křehký mandát k opatrným reformám. V žádném případě nebyl poražen, o vítězství se ale také nedá mluvit. Odešel ze sálu se ctí a námětem k přemýšlení. Taková je podpora Stanislavu Grossovi v ČSSD. A taková může být jeho reforma.

Jan Kavan
28. 1. 2005
vystoupení na pražské krajské konferenci ČSSD 22. 1. 2005

Měli bychom se snažit obnovit politickou diskusi o hodnotách, kvůli kterým jsme šli do politiky. O vizích, které nás tehdy motivovaly. Dnes nám velmi chybí. Proč? Jsme unaveni vládou? Nebo věčnými koaličními ústupky? Zápas o názory a myšlenky, který je veden důstojně a slušně by neměl být zatlačen do kouta jakousi soutěží volného trhu o výhody a malé či velké pašalíky. Nebo chceme třeba v zájmu pohodlí schválit ceník na zakoupení jednotlivých funkcí?

Chtěl bych reagovat jednak na vystoupení úřadujícího předsedy Stanislava Grosse a částečně i na vystoupení předsedkyně Petry Buzkové. Když jsem v poslední době jednal jako člen ÚVV za pražský kraj o vývoji ve straně s různými členy a funkcionáři naší pražské organizace, dočkal jsem se až příliš často odpovědi, že to stejně nemá cenu, protože dnešní konference nebude jednat o současné politické situaci, natož o dalším směřování stranické politiky. Vyslechneme prý jenom povinné zprávy a projevy, pak podle před dohodnutých podpor vhodí delegáti do uren určené hlasy a půjdeme domů.

Michael Marčák: Zbydou akorát dvě partaje, blairovská ČSSD a republikánská ODS. Komunisty zakážou a lidovci budou chodit jen na Slavnost Božího těla. Dostanu 150,-Kč.
29. 1. 2005

28. 1. 2005

Před 80 lety byl vyhlášen zákon č. 221/1924 Sb., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří. V tu dobu to byl v sociální oblasti nejpokrokovější právní předpis Evropy. Zavedl dělnické pojištění a znamenal zásadní přelom v oblasti sociálního pojištění a jeho správě a dokonce přijetí tohoto zákona mělo zásadní vliv na přijetí pojišťovacího soudnictví. Návrh na tento zákon podal poslanec Johanis v říjnu 1920 a poté přišly se svými návrhy všechny tehdejší parlamentní strany.

Petr Miller, bývalý československý ministr práce a sociálních věcí, argumentoval ve čtvrtek ve svém příspěvku na pražské konferenci k Evropskému sociálnímu modelu, že přípravy pro zavedení efektivního československého sociálního modelu byly učiněny - na základě slavné předválečné československé tradice - už začátkem devadesátých let. Bohužel je pak nikdo nerealizoval.

28. 1. 2005
Václav Potužník

Že je slovo "moderní" v poslední době mezi politiky skutečně mimořádně moderní, se můžeme přesvědčit denně ve všech sdělovacích prostředcích.

"Moderní" pravicoví politici z ODS vykukují ze všech médií a snaží se nás přesvědčit (všichni naprosto stejnými slovy, stejnou melodií hlasu a s úsměvem se stejně ironickým nádechem), že není možné dále pokračovat nemoderní tzn. socialistickou cestou a je potřebné začít provádět ve všech oblastech "moderní" radikální reformy.

A co na tato prohlášení lidé?

27. 1. 2005

Martin Wolf: Why Globalization Works. Martin Wolf. New Haven: Yale University Press, 2004, 398 str. $30.00

Martin Wolf napsal pozoruhodnou, ale chybnou obranu globální tržní ekonomiky, recenzuje jeho novou knihu v britském měsíčníku Prospect David Held. Podle jeho názoru potřebuje svět v globalizační éře sociálnědemokratické principy:

Jiná recenze Wolfovy knihy je ZDE

28. 1. 2005

Všichni, kteří nás chtějí podvést, hledají pro své záměry pozlátková slova a věrohodně znějící vysvětlení. Pro záměry připravit občany o přetrvávající záruky slušného zacházení se osvědčila zejména slova: "moderní" a "progresivní", "zeštíhlit" a "pružný". Prostě ti nahoře pro nás chtějí samé dobré věci a protože bychom to ve své zabedněnosti nepochopili, je dobré to tajit a spokojit se slovy, která znějí jako příslib z nebes.

Michael Marčák: ... a dále bylo reportáží TV NOVA bezpečně prokázáno, že obžalovaný ...
28. 1. 2005

28. 1. 2005

Organizace Reportéři bez hranic naléhá na americké úřady, aby vysvětlily, proč zadržují kameramana televize Al Džazíra Sami al-Hadže v kubánském táboře v zálivu Guantánamo, anebo aby ho okamžitě propustily.

Súdánec Al Hadž je vězněn Spojenými státy v zálivu Guantánamo od začátku roku 2002. Jeho manželka od něho nemá zprávy už půldruhého roku a důvody jeho zadržování jsou neznámé.

Organizace Reportéři bez hraniuc protestovala proti tomu, co charakterizovala jako "systematické šikanování" arabské satelitní televizní stanice Al Džazíra. Apelovala na iráckou vládu, aby zrušila své rozhodnutí uzavřít bagdádskou kancelář televize Al Džazíra, které učinila irácká prozatímní správa v srpnu 2004.

28. 1. 2005

George Bushe nemají v Evropě lidé rádi daleko více než jakéhokoliv jiného amerického prezidenta v historii, konstatuje komentátor listu New York Times Thomas Friedman, který právě procestoval Británii, Francii, Německo a Švýcarsko. Pokračuje: "Některým lidem v Evropě snad musí být Bush sympatický, s žádnými takovými jsem se však zatím nesetkal."

28. 1. 2005

Bylo to na letišti v Miami dne 17. srpna 2004, když jsem stál dvě hodiny ve frontě cizinců, čekajících na sejmutí otisků prstů, zatímco nekompetentní úředníci dávali zmateným cestujícím protikladné instrukce (a dva pracovníci letištní ochranky si navzájem začali dělat osobní prohlídku), kdy mě poprvé napadlo, že se Amerika rozkládá.

V mnoha ohledech to prozrazovala zejména bitva mezi těsnými polyuretanovými kalhotami a obřími zadky amerických žen. Amerika roku 2005 se snaží dělat víc, než na co stačí.

Citujeme z komentáře Matthewa Parrise, publikovaného v britském deníku The Times.

28. 1. 2005

píše v reakci na argumentaci Matthewa Parrise v londýnském deníku Times americký kulturolog Victor Hanson. Poukazuje na to, že rozklad Ameriky předpovídají pesimisté už od začátku dvacátého století. Spengler a pak Toynbee nás už tehdy varovali, píše autor, že náš hrubý konzumní kapitalismus povede nevyhnutelně k duševnímu úpadku, pak hitlerovci ujišťovali svůj árijský národ, že smíšená americká rasa nikdy nevstoupí na německou půdu, v padesátých letech litovali tupé Američany evropští existencialisté, v šedesátých letech měla přijít populační exploze a ekologická katastrofa, pak měla Amerika prohrát válku se Sovětským svazem, za Cartera měly nad Amerikou zvítězit asijské mocnosti - a teď nás varuje Matthew Parris, že už americká armáda na své úkoly nestačí...
Michael Marčák: Dělám teď hajzlbábu v Senátu, skvělej flek, dlouhý prachy a dlouhá imunita.
28. 1. 2005

28. 1. 2005

Problém zákazu kouření ve veřejných prostorách se týká citelných omezení. Citelných v tom smyslu, že velká část obyvatelstva jsou kuřáci. To není žádná demagogie, pokud kouří 30% mužů a 17% žen , jedná se sice o menšinu, ale statisticky a hlavně společensky významnou.

Kouření pro ně znamená uspokojení určité potřeby a na základě kulturních zvyklostí jsou právě určité veřejné prostory považovány za takové, v nichž je kouření považováno za komplementární činnost spojenou s dalšími typickými činnostmi, které charakterizují pobyt v těchto prostorech, a pro které jsou také navštěvovány. A co je důležité, uspokojují tuto potřebu na základě svobodně projevené vůle individua.

Michael Marčák: Cíl je před námi
28. 1. 2005

28. 1. 2005

Béda Trávníček zase rozdával motorové pily u Mountfieldu a kluci lesničtí se šli pochlubit ministrovi, jenže na ně vyplazoval jazyk a tak se začali koulovat. Lepší začátek stranické kampaně za zvolení místopředsedou ČSSD si Jaroslav Palas nemohl přát.

Trapas a nezvládnutý politický krok je pouhým vyvrcholením nemotorné politiky Ministerstva zemědělství. Kam se poděla lehkost bytí za lidoveckého ministra Luxe, o tom by mohl vyprávět leckterý přeživší ministerský úředník.

28. 1. 2005

Se změnami naší společnosti se mění i názory na ochrannou a štědrou ruku státu. Bohužel, aby byl stát vůbec schopen něco rozdávat, musí to nejdříve někomu zcela osobně vzít. I když některé daně nejsou na určitou osobu zaměřeny, třeba spotřební daně, daně na energii a pohonné látky, přesto začíná být obecně známo, že i takové daně zaplatíme my -- poplatníci, někdy po neprůhledných oklikách, ale černého Petra má nakonec vždy občan.

28. 1. 2005

V diskusi nad činem Jana Palacha, kterou Filip Sklenář vyprovokoval svým ikonoklastickým článkem, dochází Karel Dolejší k jednomu závěru nejspíše pravdivému a druhému spornému. V pasáži, kde se zamýšlí nad důvodem Palachova činu, dochází k závěru, že s velikou pravděpodobností šlo o motiv, který byl společný a srozumitelný celé cítící a vnímající části tehdejší československé společnosti -- neakceptovatelné selhání kolektivně sdílených hodnot a hroutících se sociálních vazeb uvnitř lidské a národní společnosti tlakem zvenčí, ohrožující samo její bytí.

28. 1. 2005

"Co se změnilo dnes?", ptá se Vladimír Línek ve svém článku, v němž reaguje na mou polemiku s texty Filipa Sklenáře o fenoménu Palach. Línek se zřejmě domnívá, že se v české společnosti od ledna 1969 nic podstatného nezměnilo a že je třeba dát Palachovu činu silnější oprávnění než to, jež plyne z tehdejší mimořádné historické situace. On sám shledává paralely mezi normalizací a dneškem, snaží se najít spojitost mezi Kristovou a Palachovou obětí. Možná ale tak úplně nedomyslel důsledky svého postupu.

28. 1. 2005

Ad: Šmelinářů bývá víc než partyzánů (BL 20.1.05)

Nebudu reagovat na články lidí, kteří Jany Palacha a Zajíce nezažili. Ivanu Davidovi však bylo v roce 1968 16 let. Kdosi mu dokonce vrazil na Palachově pohřbu do ruky vlajku. Měl by tedy vědět, o čem píše. Podle Davida Jan Palach "z krátké životní zkušenosti dovodil chybný závěr".

28. 1. 2005

Británie:

Britská policie a odborníci zabývající se ochranou dětí vydali první instruktážní film, varující děti před rizikem od pedofilů, zneužívajících internetu. Film byl natočen pro školy druhého stupně. Varuje dospívající děti, před nebezpečím setkávání se s neznámými lidmi, s kterými si seznámí na chatech na internetu. Využívá konkrétní příběh jedné dívky, která se stala obětí pedofila.

28. 1. 2005

Běžnou praxí pro svobodnou mladou Egypťanku z nejvyšších společenských vrstev, která otěhotní, je nechat si udělat potrat, pak podstoupit operaci, jejímž prostřednictvím jí lékaři vrátí panenskou blánu, a pak si odchytnout nějakého příhodného manžela.

Sedmadvacetiletá oděvní návrhářka Hind el-Hinnawyová to však odmítla udělat. Záměrně a provokativně své dítě porodila a pak zažalovala jeho otce, aby přiznal otcovství. Vyvolala tím v konzervativní egyptské společnosti obrovský skandál a veřejnou diskusi o tajných manželských kontraktech, které mezi sebou mladí Egypťané uzavírají, aby měli sex.

28. 1. 2005

Ukrajinské "vítězství svobody nad tyranií, zákonnosti nad nezákonností," jak to charakterizoval prezident Juščenko bylo poslední v celé dlouhé řadě sametových revolucí, které rozšířily za posledních třicet let po světě demokracii.

Způsob, jímž Západ pomohl demokratům na Ukrajině vyhrát, byl správný. Způsob, jak se Američané pokusili šířit demokracii v Iráku, byl špatný. Poučení? Než začne mocnost jednat, měla by rozumět poměrům v zemi, kterou chce ovlivnit, píše se v listě Guardian konzervativní historik Timothy Garton Ash:
28. 1. 2005

Jedním z nejproblematičtějších rysů technologického pokroku je, to, že se s příchodem nové technologie stávají nahrávky, pořízené starou technologií nepřístupné a je nutné je neustále převádět na nové systémy. Tak většina počítačových databází z první poloviny devadesátých let je zřejmě zcela nepřístupná. Máme disky z tehdejších - dnes nestandardních - počítačů, které už v současnosti nikdo neotevře.

Obdobný osud čeká ve velmi blízké budoucnosti videonahrávky na kazetách VHS. Ke konci minulého roku oznámila firma Dixons, velký obchodní řetězec prodávající elektroniku, že přestává prodávat videorekordery VHS - je to podle ní už zastaralá technologie. Avšak co si počít se všemi těmi starými videokazetami, o něž nechcete přijít, až se vám váš dnešní videorekorder rozbije? Americký list New York Times upozornil na řešení:

27. 1. 2005

Poté, co britská policie propustila ve středu večer čtyři britské občany, převezené z amerického tábora v zálivu Guantánamo na svobodu, vydal Pentagon prohlášení, v němž konstatoval, že tito muži představují "podstatnou hrozbu".

To ostře odmítl otec jednoho z vězněných mužů. Azmat Begg, otec Moazzama Begga, zdůraznil, že navzdory stovkám výslechů v zálivu Guantánamo jeho synovi nebyla prokázána žádná vina. "Vyslýchali ho více než třistakrát. Neexistují žádné důkazy o ničem, ale jestliže chtějí Spojené státy něco trvdit, je to na nich. Znám svého syna. Znám svého syna velmi dobře. Můj syn nedělá nic špatného. Je to velmi bohabojný člověk. Vždycky myslí na lidi a vždycky dělá jen dobré věci."

27. 1. 2005

Lobbistické organizace, financované americkým ropným průmyslem, se zaměřují na Británii ve snaze zpochybnit hrozbu podnebných změn a zabránit tomu, aby došlo ke snížení emisí skleníkových plynů, varují čelní vědci.

Bob May, předseda britské vědecké Royal Society, konstatoval, že se tito lobbisté zaměřují na Británii, protože je v této mezinárodní debatě právě Británie silně slyšet. Britská vláda se nedávno rozhodla učinit globální oteplování hlavním tématem svého předsednictví skupiny G8. Hlavní vědecký poradce britské vlády David King charakterizoval podnebné změny jako větší hrozby než terorismus.

27. 1. 2005

Zatímco volby v Iráku se nezadržitelně blíží, názory Iráčanů na ně se různí. Od rozhodnutí, zda budou vůbec volit, až po názory na to, zda výsledky přinesou pozitivní změnu jejich válkou zničené okupované zemi. Martin Mrzena shrnul reportáž známého novináře Dahra Jamaila. Zdroj ZDE.

26. 1. 2005

Británie:

Reportéři rozhlasu BBC odhalili rozsáhlou podvodnou podnikatelskou akci, v jejímž rámci vybírá předem skupina českých a slovenských podvodníků několikatisícové částky od osob především ze Slovenska, jimž podvodně slibuje zařídit v Británii lukrativní zaměstnání. Po vylákání do Británie, po vyinkasování peněz na letišti a po vydání falešné "pracovní smlouvy" jsou středoevropští uchazeči o zaměstnání ponecháni svému osudu. Jak potvrdilo britské ministerstvo průmyslu a obchodu vyžadovat od žadatele o zaměstnání poplatek za zprostředkování pracovní příležitosti je v Británii zákonem zakázáno. - Reportáž, která se vysílala v britském rozhlase v pondělí 24. ledna v podvečer, měla podstatný ohlas. Jeden poslanec Dolní sněmovny bude požadovat od premiéra Blaira, aby proti takovýmto podvodným praktikám razantně zasáhl:

22. 1. 2005

V prosinci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 15412 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2005 Jednání ÚVV bylo opět neveřejné...   
30. 1. 2005 Gross "vysvětlil" a "doložil" své příjmy na nákup bytu Štěpán  Kotrba
30. 1. 2005 Dámy z Prahy, ne z Ipanemy Fabiano  Golgo
30. 1. 2005 10. září jako Den proti chudobě? Fabiano  Golgo
29. 1. 2005 Anti-Davos: "Karneval utlačovaných" Fabiano  Golgo
29. 1. 2005 Vaše srdce obrostlo tukem, takže jste slepí a hluší, vaše srdce je tvrdé a necitlivé Zdeněk  Bárta
28. 1. 2005 Kouření je jen projev svobodné vůle - nic víc Bohumil  Kartous
28. 1. 2005 Bush by měl jet do Evropy a měl by tam mlčet   
28. 1. 2005 Egypt otřesen sexuálním skandálem, svědčícím o tamějším postavení žen   
28. 1. 2005 V Americe je už půl páté odpoledne   

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba
20. 1. 2005 Šmelinářů bývá víc než partyzánů Ivan  David
19. 1. 2005 Je Palachova oběť hodná následování? Filip  Sklenář
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
20. 8. 2004 Pražské jaro 1968 z pohledu dnešního třicátníka Boris  Cvek
19. 8. 2004 Skandální cynismus Stanislava Grosse Martin  Mařák
11. 5. 2004 Do Evropy bez řetězu Jaroslav  Hutka

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 Koupíte si šest airbusů, anebo na vás uvalíme evropská ochranářská cla   
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2005 Jednání ÚVV bylo opět neveřejné...   
30. 1. 2005 Gross "vysvětlil" a "doložil" své příjmy na nákup bytu Štěpán  Kotrba
30. 1. 2005 Škromachův Smer -- sociálná demokracia Štěpán  Kotrba
30. 1. 2005 Proč se nepátrá po majitelích bytů v hodnotě 10-15 milionů?   
29. 1. 2005 S čím půjde tým Stanislava Grosse do voleb   
29. 1. 2005 Gross: Chceme "aktualizovat" a "modernizovat" Stanislav  Gross
28. 1. 2005 "Moderní" neznamená ještě "dobré" Václav  Potužník
26. 1. 2005 Podivuhodná vítězství Stanislava Grosse Oskar  Krejčí
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 1. 2005 Gross nebo Škromach? Martin J. Kadrman

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2005 Britské vojenské letadlo havarovalo v Iráku   
30. 1. 2005 Volby v Iráku byly prohlášeny za "úspěšné"   
27. 1. 2005 Do Iráku přichází demokracie   
27. 1. 2005 Co si Iráčané myslí o volbách   
26. 1. 2005 Iráčané v zahraničí se jen málo registrují k volbám   
26. 1. 2005 Mnoho Iráčanů dostalo rakovinu od munice z ochuzeného uranu   
25. 1. 2005 Proč nepodporuje víc demokratů volby v Iráku?   
17. 1. 2005 Američané vážně poškodili starověké město Babylon   
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
19. 10. 2004 Zelená Evropa: tmavozelený západ, světlezelený jih, šedozelený východ Pavel  Pečínka
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Egypt otřesen sexuálním skandálem, svědčícím o tamějším postavení žen   
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   
10. 12. 2004 Soud zakázal násilníkovi vstup do bytu   
10. 12. 2004 Ženy jsou ignorované oběti konfliktů po celém světě   
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
23. 11. 2004 Týden proti násilí na ženách   

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Vysokoškolské vzdělání -- bezplatně, či za školné? Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka
25. 1. 2005 Vláda občanovi omezuje svobodu volby Miloš  Dokulil
25. 1. 2005 Nebylo to "politické rozhodnutí" Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
13. 1. 2005 Katedra architektury v Cambridge nakonec nebude zrušena   
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček