12. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 8. 2004
Není vyloučeno, pokračuje v článku vysoký činitel televize al Džazíra, že se irácká vláda nyní rozhodla umlčet televizi al Džazíra v součinnosti s Američany právě v době, kdy se Američané pokoušejí vypořádat se s šiitským duchovním Moqtadou al-Sadrem a městem Nadžaf.

Před několika týdny potrestala jedna významná arabská vláda televizi al Džazíra "mírným" trestem - zakázala jejímu reportérovi účastnit se jejích oficiálních akcí. Proč? Al Džazíra odvysílala kritickou reportáž, převzatou z čelné západní televize, o zavodňovacím projektu této vlády, který selhal. Na námitku, že to byla převzatá reportáž a že se o čtrnáct dní předtím vysílala v angličtině ve světě a že si na to daná arabská vláda nestěžovala, se televizi al Džazíra dostalo od příslušného ministra odpovědi, že to nevadí. Původní verze se vysílala v angličtině a to se do dané arabské země nedostane. Ale na stanici al Džazíra to bylo srozumitelné Arabům a to už vadí. Al Džazíra tak "ohrozila bezpečnost" daného arabského státu. To, že reportáž byla přesná, vládu v dané arabské zemi nezajímalo. Nařídila místním médiím, aby zahájila proti televizi al Džazíra kampaň.

Televize al Džazíra je zvyklá na útoky od autokratických režimů na Blízkém východě, avšak od války proti Afghánistánu v roce 2001 pochází víc útoků proti al Džazíře od americké vlády, píše v deníku Guardian Maher Abdallah, šéf televize al Džazíra pro mezinárodní vztahy.

Sloupek

Poznámky k příspěvkům Jána Beňaka a Eduarda Vacka.

Nevím už, jak to mám říct jasněji. Souhlasím s Jánem Beňakem, že demokracie, pokud je to ještě demokracie, musí umožnit právo vyjádřit názor a být souzen objektivním, nestranným soudem i osobám, které jsou úhlavními nepřáteli demokracie. Vždyť jsem to opakovaně napsal ZDE a ZDE. Znovu však zdůrazňuji, že pokud se Karel Hoffmann nyní hájí demokratickými argumenty, popírá tím celou svou životní historii, kdy proti demokracii bojoval. Tím mu prosím z hlediska demokracie neupírám právo se tak hájit, zdůrazňuji však, že tím, že nyní opustil své celoživotní principy, ztratil sám před sebou svou tvář.

Nemá pravdu ani Eduard Vacek. I kdyby byl Karel Hoffmann ztělesněný ďábel (což je možné), i ztělesněný ďábel má v demokracii právo na spravedlivý a nestranný soud. Toho se Hoffmannovi zjevně v České republice nedostalo.

V tomto smyslu nesouhlasím ani s Alexandrem Mitrofanovem, který vlastně argumentuje v Právu, podobně jako Eduard Vacek, než ve svém článku začne psát o čemsi jiném, že to odsouzení Hoffmannovi patří. Není tomu tak. Divím se, že se Mitrofanov argumentací Hoffmannových právníků, kteří poukazují na vážné zpotvoření zákona, vůbec nezabývá. Mitrofanov by se měl seznámit s Hoffmanovým právním podáním, publikovaným v Britských listech, a měly by ho vydat i každé slušné české noviny. Demokratovi nemůže být lhostejné, pokud je pravda, jak argumentuje Hoffmann, že byl odsouzen jako jediný pro poškozování Československé socialistické republiky v době, kdy všechna ostatní taková stíhání byla z důvodů zrušení ČSSR a příslušných zákonů už zastavena. Pokud z ideologických důvodů přijmeme zpotvoření práva, můžeme se nadít situace, kdy zpotvořeného práva může být použito i proti nám, tedy zrovna třeba proti Mitrofanovi.

PS. Rádi zveřejníme právní rozbor Hoffmannových žalobců, proč je jeho obhajoba nepřesvědčivá.

12. 8. 2004

čtvrtek 19.15: Nejvyšší soud v Kalifornii anuloval přibližně 4000 homosexuálních sňatků, které byly uzavřeny v San Francisku. Soud rozhodl, že primátor San Franciska překročil své pravomoci, když začal vydávat letos v únoru oddací listy dvojicím téhož pohlaví.

V San Francisku byly oddány tisíce homosexuálních dvojic v době od 12. února do 11. března 2004, kdy Nejvyšší soud vydal soudní příkaz, jímž to zakázal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 8. 2004

ROZSUDEK:

Britský odvolací soud ve středu přijal vysoce kontroverzní rozhodnutí, jímž odmítl odvolání deseti mužů, podezřívaných ze styků s mezinárodním terorismem a v současnosti zadržovaných v Británii ve věznicích a v bezpečnostní psychiatrické nemocnici, aniž by byli z čehokoliv obžalováni.

Odvolací soud, který je druhým nejvyšším britským soudem, rozhodl, že britský ministr vnitra tyto muže zadržuje právem.

Verdikt okamžitě kritizovaly organizace bránící lidská práva. Poukazují na to, že umožňuje využívat u britských soudů důkazů, získaných mučením. Zadržovaní muži se chtějí odvolat k nejvyšší instanci, britské Horní sněmovně.

12. 8. 2004

Antiamerikanismus vede levičáky ke spojenectví s teokratickými fašisty, argumentoval v deníku Guardian Andrew Anthony.

Levičáci na obou stranách Atlantiku stále častěji v současnosti podporují, i když jen slovně, jednoduchá řešení pro situace, které jsou v Iráku i jinde nesmírně složité, argumentuje autor.

12. 8. 2004
Nadžaf: Američané se - podle prohlášení generála George Caseyho, který velí americkým jednotkám v Iráku - necítí vázáni mandátem mezinárodních stabilizačních sil v Iráku, podle něhož se tyto jednotky nemají zapojovat do bojových operací. Irácký premiér Ajád Aláví o příměří s radikály odmítl vyjednávat. Americká námořní pěchota vyzvala civilisty k okamžitému odchodu z šíitského svatého města Nadžafu. Nad Nadžafem včera přelétávala bojová letadla a vrtulníky. Američtí vojáci vytvořili neprostupný kordon kolem historického hřbitova, který se stal útočištěm Sadrových stoupenců.
Kút: V noci na čtvrtek provedli Američané na východoirácké město Kút nálet, který si vyžádal dvaasedmdesát mrtvých a 148 zraněných. Mezi oběťmi jsou podle iráckého ministerstva zdravotnictví bojovníci Muktady Sadra a údajně i mnoho civilistů, včetně dětí. Americká letadla začala bombardovat čtvrť Šakíja na jihu Kútu.
Nadžaf: Do ulic Nadžafu vjela americká bojová vozidla Humvee, která vysílala z tlampačů oznámení v arabštině, že americká armáda začala "čistit" město od Mahdího armády. Americké tanky zablokovaly přístupové cesty vedoucí k hrobu Prorokova zetě imáma Alího, který patří k nejposvátnějším šíitským monumentům. Boje se zúčastnilo 2000 amerických vojáků a 1800 příslušníků iráckých provládních jednotek.
Bagdád: Podle agentury Reuters pokračovaly násilnosti také v šíitských čtvrtích metropole Bagdádu, kde za posledních 24 hodin přišlo o život 25 lidí a 153 jich bylo zraněno.
Amara: V Amaře na jihovýchodě Iráku se střetly britské ozbrojené síly s povstalci. Zabito bylo 20 lidí a 50 zraněno.
Bagdád, Basra: Proti americkému útoku protestovaly tisíce šíitů, kteří vyšli do ulic v Basře a Bagdádu. "Ať žije Sadr, Američané jsou bezvěrci!", "Aláví je Boží nepřítel," skandovali demonstranti.
12. 8. 2004

Americké a irácké jednotky se připravují ke konečnému útoku proti šiitským muslimským bojovníkům ve svatém městě Nadžaf, sdělila americká armáda. Americké jednotky tam bojují proti povstalcům, loajálním vůči radikálnímu duchovnímu Moqtadu al-Sadrovi už týden.

Sadr apeloval na své bojovníky, aby bojovali dál, i pokud bude on sám usmrcen. Hlavní zdravotník ve městě, Falah al-Mahani, konstatoval, že je zhoršující se situace pro zdravotnické služby "skutečnou katastrofou".

"Sanitky se nemohou dostat ke zraněným lidem, protože boje pokračují. Naši zaměstnanci se nemohou dostat do nemocnic. Jsme ochromeni," řekl a dodal, že v bojích bylo zraněno jeho 18 zdravotníků.

12. 8. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

24 amerických vojáků vpadlo do domu irácké ženy a hledali jejího manžela, o němž se domnívali, že je aktivním členem místního hnutí odporu. Když se jim ho nepodařilo najít, zajali místo něho ženu a strčili ji do jednoho ze svých pěti Humvee. Zajatá žena křičela na lidi v okolí, volala o pomoc a žádala je, aby Američanům nedovolili odvézt ji do Abú Ghurajb. V několika okamžicích obklopilo Humvee s ženou více než 50 bojovníků odporu. Ti žádali ženino propuštění a když vojáci odmítli, došlo na pěstní souboj, protože bojovníci se báli použít zbraní, aby nezasáhli zajatkyni. Po krátkém jednání mezi oběma stranami vedeném skrze tlumočníka, doprovázejícího okupanty, bylo pak dosaženo dohody, že Američané ženu propustí, když se bojovníci vzdálí od jejich kolony a nechají ji odjet.

Američané pak ženu propustili, bojovníci ji odvedli na bezpečné místo a jejich velitel je pak vyzval k útoku na Američany na obranu ženiny cti. Tlumočník oponoval, že nemohou útočit, protože by porušili dohodu. Na to velitel odpověděl: "Jaká dohoda, jaký závazek vůči těm, kteří poškozují čest našich žen a znásilňují je? S takovými lidmi neplatí žádná dohoda!" Bojovníci pak zabili tlumočníka a zahájili palbu na Humvee, zničili je a jejich posádky pobili dřív, než jim mohly dorazit posily.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
12. 8. 2004
Tisková zpráva tzv. Štrasburského výboru

Praktiky českého administrativního aparátu Evropského soudu pro lidská práva, které jsou sledovány a podrobovány oprávněné kritice Štrasburského výboru, se stávají předmětem zájmu nejen občanů, ale i významných veřejných činitelů. Občané, kterým byl neoprávněně opakovaně odepřen přístup ke svým spisům a nebyli na základě pokynů administrativního personálu ani vpuštěni do budovy Štrasburského soudu, požádali o pomoc prezidenta republiky Václava Klause a místopředsedu Evropského parlamentu Miroslava Ouzkého.

12. 8. 2004

Těsně předtím, než v pátek začnou v Athénách Olympijské hry, odstraňují řecké úřady z athénských ulic tisíce přistěhovalců, žebráků, narkomanů a bezdomovců. Aktivisté z organizací hájících lidská práva konstatují, že se obávají, že se obětí tohoto "očišťování" stávají zranitelní lidé, včetně přistěhovalců z válkou narušených zemí, jako je Irák.

11. 8. 2004

Jak se stát politikem? To je otázka na kterou existují kvanta odpovědí se stejnou pointou. Dá se tedy spíš mluvit o receptu, jak ke správcovství věcí veřejných přijít. Jsou recepty řekněme tradiční, letité a stále dost oblíbené a jsou i poněkud exotičtější varianty pro lidi preferující originalitu nad klasikou.

12. 8. 2004

Satelitní televizní stanice začne od 16. srpna vysílat pro diváky v Evropě Nahé zprávy, televizní noviny, během nichž se moderátorky při čtení zpráv svléknou donaha.

Nahé zprávy se budou vysílat každý den ve 23.30 na okruhu, který bude k dispozici na Sky Digital, kterou provozuje kontroverzní mediální magnát Rupert Murdoch, mezinárodní a daleko mocnější obdoba českého Vladimíra Železného.

12. 8. 2004

Organizace English Heritage konečně umístila na dům, kde v Londýně bydlel "básník básníků" Ezra Pound, po šedesáti letech pamětní desku. Pound byl ostrakizován, protože měl ostře antisemitské názory a podporoval fašismus. V Itálii připravoval rozhlasové vysílání pro Mussoliniho.

Pound je považován za otce literárního modernismu a za osobu, která stála u zrodu některých největších básní z dvacátého století, zejména Eliotovy Pustiny.

Pamětní deska byla umístěna na domě v Kensington Church Walk, kde tento v Americe narozený autor žil v letech 1909 - 1914. Pound prosazoval tehdy neznámé spisovatele, včetně T.S. Eliota a Jamese Joyce, spolupracoval s irským básníkem W. B. Yeatsem a navštívili ho Robert Frotst, D. H. Lawrence a bengálský básník, nositel Nobelovy ceny Rabindranath Tagore.

Právě v tomto době Pound změnil poezii svou doktrínou "imagismu". Ta zdůrazňovala v poezii jasnost, preciznost a uměřenost a odmítala tradiční rým a metrum.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 8. 2004

K současné Grossově vládě lze mít mnoho zásadních výhrad. Člen ČSSD, který nevstoupil, aby měl prospěch ze strany, ale aby prostřednictvím strany pomohl občanům, nemůže mít velkou radost ani ze složení strany, ani z programového prohlášení, a už vůbec ne z koaliční smlouvy. Sestavení vlády bylo pro Stanislava Grosse cílem, ne prostředkem.

12. 8. 2004

Již za několik dnů si připomeneme smutné výročí 21. srpna 1968, kdy sovětské tanky převálcovaly naději Čechů a Slováků na důstojný život, v němž měla být respektována základní lidská práva. Náporu pěti armád v čele s Rudou armádou tehdy podlehlo v Čechách a na Slovensku 90 osob, 302 osob bylo těžce zraněných, 532 osob bylo lehce zraněných a 172 osob bylo internovaných, zadržených nebo unesených. Tuto skutečnost dnes připomíná zřejmě jediná pamětní deska v Popradu na Slovensku, kterou na vlastní náklady nechaly zhotovit občané města, rodina zavražděného Jozefa Bonka a Světové sdružení bývalých Československých politických vězňů.

12. 8. 2004

Lze uznat, že BL naplňují motto ve svém záhlaví. Dokonce bych o tom byl i "hluboce přesvědčen", nebýt toho, že toto rčení zprofanovali naši politici, kteří jsou vždycky hluboce přesvědčení o něčem, aby vzápětí byli hluboce přesvědčeni o opaku. Jasně, hloubka jejich přesvědčení nemůže být větší než mozková plena. To však jenom na okraj, aby jste věděl, že patřím k příznivcům Vašeho listu. Ne však natolik nekritickým, abych vám odpustil přešlap v sloupku "Je Czechtek opravdu nejdůležitější?"

V části zabývající se komentováním obhajoby Karla Hoffmana jste podlehl pokušení komentátorů Práva a popustil uzdu svých emocí, kterou bych dokázal tolerovat u čtenářů-diskutérů Novinek, nebo iDnes, míní Ján Beňák.

12. 8. 2004

V poslední době oživily český společensko-politický život dvě "komplementární kauzy", v nichž se proplétá politika s právem: otázka udělení vyznamenání bratřím Mašínům, a na druhé straně nástup odsouzeného Karla Hoffmanna k trestu odnětí svobody. Vzhledem k povaze obou případů není divu, že názory veřejnosti jsou do značné míry rozpolceny - pro jedny jsou hrdiny Mašínové, a padouchem Hoffmann, pro druhé je tomu právě naopak.

12. 8. 2004
K diskusii Čulik - Kotrba na tému "Umělec, autenticita života a totalitní společnost"

Vysoko si vážim cit pre pluralitu názorov, ktorý pán Čulik prejavuje pri vedení Britských listov a v tomto smere na základe osobnej skúsenosti musím konštatovať, že je podstatne tolerantnejší ako pán Kotrba. Na druhej strane však musím konštatovať, že pri hodnotení socializmu a s ním spojených javov jeho pohľady nie sú precítené. Vyzerajú ako pohľady z druhej strany a nie plynúce z vnútorného poznania socializmu.

11. 8. 2004

Před několika dny dokončil filozof Assa Kašer Etický kód izraelské armády a v televizi vysvětlil, že izraelský voják může užívat síly a za určitých okolností i způsobovat utrpení, pokud to dělá na vlastní ochranu a na ochranu občanů Izraele. Izraelský autor Etgar Keteret sledoval, jak se chovají izraelští vojáci na pohraničním přechodu...

12. 8. 2004
Jakub Straka

Pan Ivan Válek polemizuje s mým článkem CzechTek 2004: Majitel pozemků nebude nikoho žalovat tak, že kritizuje něco, co jsem nenapsal. Své námitky vůči právní teorii, která nemusí mít nic společného s právní praxí, se pokusím formulovat co nejstručněji.

12. 8. 2004

Čirá naivita

O Czechtek 2004 bylo napsáno již tolik, že jen stěží lze dodat něco zásadního. Mám jen drobnou poznámku k Janu Čulíkovi, který napsal, že by se podobné akce mohly konat legálně, třeba na území bývalých vojenských cvičišť. On vůbec z komentářů různých publicistů vzniká dojem, že Czechtek je jedinou taneční party pod širým nebem a že jinak to snad ani dělat nejde. Ve skutečnosti je podobných akcí celá řada, byť se konají v nepoměrně skromnějším měřítku. Tyto akce jsou zcela legální, mají své pořadatele a daná pravidla. To, co představuje pro návštěvníky Czechtek "vyšší hodnotu", je mohutnost celé akce a hlavně její spiklenecký charakter.

12. 8. 2004

Nechápu, kde bere pan Milan Černý svoje dojmy, že Czechtek nelze pořádat legálně. Tento festival se konal letos již pojedenácté a z toho bylo - pokud se nemýlím - sedm ročníků na legálně pronajatých pozemcích a čtyři byly ilegální (opuštěné letiště v Kuřivodech, opuštěný tankodrom u Doks, louka v Lipnici a letos v Boněnově), upozorňuje Karel Damašek a pokračuje: Neznám důvody, které vedou k pořádání festivalu bez nájemní smlouvy, ale domnívám se, že je to z toho důvodu, že se legální místo nepodařilo zajistit.

A pokud Milan Černý považuje úklid za "částečně za projev pozdní ušlechtilosti na vnější efekt" tak ho můžu ubezpečit, že takový úklid se konal po každém Czechteku a letos byl jen výrazněji vidět, protože se jednalo de facto o druhý úklid: již v úterý byly odpadky v pytlích připraveny k odvozu, ale vzhledem k rozehnání policií mohly být odvezeny až o víkendu. Místní lidé totiž při hledání vratných lahví všechny na louce ponechané a k odvozu připravené pytle do posledního rozřezali a vysypali.

Zdroj: www.techno.cz
11. 8. 2004

jsou ZDE

12. 8. 2004

Jsem posluchačem hudby v žánru country a folk a musím konstatovat, že se u nás každoročně koná řada festivalů, často s podobným počtem diváků jako na CzechTech, upozorňuje Jiří Šoler:

12. 8. 2004
polemika s článkem Jana Víta "Růst HDP a finanční reforma"

Jan Vít má v jednom pravdu: hrubý domácí produkt je veličina opravdu hrubá a za jistých okolností nemusí znamenat prakticky nic. Pokud někdo například tvrdí, že postsocialistické státy se v důsledku liberalizace vrátily o dvacet let nazpět, pak srovnává běžce z různých tratí. Praktickou ukázkou ceny takovýchto srovnání je osud východoněmecké ekonomiky po sjednocení se Západem.

12. 8. 2004

Obávám se, že situace v Palestině směřuje k vzájemné genocidě, v každém případě se už beztak špatná situace dále spíše zhoršuje. Rozhodnout, co je v takových případech nejlepší (nebo nejméně špatné) je těžké. Myslím, že pro podobné soudy nemáme nic jiného než vlastní svědomí a schopnost odhadnout běh věcí příštích. Obojí je zatraceně nedokonalé, zvlášť ve vzájemné kombinaci. Mezinárodní právo by bylo lepší, pokud by aspoň trochu fungovalo. V této kauze ale od roku 1948 nefungovalo nikdy.

11. 8. 2004

"Žijeme v nešťastnější, nejzdravější a nejmírovější době lidské historie," napsal týdeník Spectator. Samozřejmě, pro bohaté lidi v prvním světě tomu tak je, konstatoval v deníku Guardian George Monbiot. Jenže, dodává, ta doba teď zřejmě rychle končí. Lidé, žijící dnes na této planetě zřejmě žijí v nejpříhodnějších podmínkách, jaké kdy byly a budou na Zemi. Teď už to půjde jenom z kopce. Autor pro to uvádí tři argumenty:

11. 8. 2004

Britští muslimové, kteří budou bojovat v Iráku proti britským a americkým jednotkám, by mohli být po návratu do Británie postaveni před soud za zradu, konstatovalo ve středu britské ministerstvo vnitra poté, co list Guardian informoval, že se dva Britové vydali z Londýna do Iráku, kde se chtěli připojit k jednotkám, loajálním radikálnímu muslimskému duchovníku Moqtadu al-Sadrovi. Muži přicestovali do města Nadžafu, kde se tvrdě bojuje už sedm dní.

10. 8. 2004

POLICEJNÍ STÁT

Londýnský primátor Ken Livingstone požádal imigrační úředníky, aby přestali obtěžovat cizince poté, co vyšlo najevo, že kontrolují v londýnském metru cizince, kteří mluví neevropskými jazyky.

10. 8. 2004

Když jsem si nedávno v jiném článku stýskal, že státní zaměstnanci si užívají přehledných právních databází na náklady státu, netušil jsem, že pro některá oddělení to neplatí. O výhody pohodlného a operativního přístupu k prakticky veškerému v ČR platnému právu zřejmě nemají některá státní zastupitelství a na základě článku Zdeňka Šulce to vypadá, že ani ministerstvo zdravotnictví a úřad vlády...

11. 8. 2004
Vysoké ceny ropy odpovídají zájmům řady silných politických uskupení.

Horečka obchodníků s ropou stoupá každým dnem. Lze jen hádat, zda tento týden cena za barel této tekuté energie vyroste v New Yorku na 45 dolarů a překročí tak další psychologickou hranici. V poslední době byli objeveni dva viníci této situace. Tím prvním je stálý ekonomický růst a tím i spotřeba energie v Číně. Tím druhým je tlak ruské vlády proti tamní největší soukromé ropné společnosti Jukos, který může ohrozit těžbu a vývoz ropy.

Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism
10. 8. 2004

Známý levicový hollywoodský filmový producent Robert Greenwald vytvořil rychle, v tajnosti, aby mu nebylo soudně zabráněno dílo dokončit, během několika týdnů, film Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism (Převezli vás: Jak Rupert Murdoch vede válku proti novinářské práci).

Film byl nejprve publikován na internetu a nyní vyšel také na DVD. Distribuuje ho především protibushovská internetová stránka MoveOn a za prvních čtrnáct dní se prodalo 100 000 kopií. Film se promítal na tisících koordinovaných politických setkáních po celých Spojených státech a dostal se na vrchol žebříčku bestsellerů společnosti Amazon.com. O minulém víkendu se dostal v Americe do kin. Promítá se ve čtyřech kinech v Los Angeles, v San Francisku, v New Yorku a ve Washingtonu. Pokud tam bude úspěšný, jeho distribuce by mohla být rozšířena.

Poučením z tohoto úspěchu je, že se lidé nedívají na televizi tak kriticky, jak by si člověk představoval, konstatují autoři filmu. Lidé prostě nevědí o manipulaci v politice, přestože tato fakta už byla zveřejněna, a jsou šokováni.

11. 8. 2004
Irena Zítková

Zdena Bratršovská a František Hrdlička: Politikův umělec a umělcův politik, Praha, Votobia, 2003

Knížka s tímto titulem zřejmě parafrázuje známý český film s Janem Werichem, ale v tomto případě nestaví autoři -- naštěstí -- umělce do role toho, kdo by měl vládnout. Nechť politik vychází z daných faktů a uspokojuje běžné potřeby, doporučují autoři v ironickém dialogu obou postav; umělec či filozof by měl naproti tomu přihlížet k věčným pravdám, které by mohly lidi povznášet.

Spisovatelé, dramatici a překladatelé Zdena Bratršovská a František Hrdlička shromáždili v této publikaci několik desítek studií, esejů, komentářů, fejetonů a recenzí, jimiž přispěli v letech 1990-97 do předních českých periodik (zčásti je také přednesli v Českém rozhlase).

11. 8. 2004
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Do knihy Muž, který si pletl manželku s kloboukem (MF 1993, překlad A. Čechová) zařadil autor Oliver Sacks, americký profesor klinické neurologie, dvě povídky, v nichž se zabývá ztrátou paměti: Jimmie z povídky Ztracený námořník se rozpomíná jen na mladá léta, která strávil za války na ponorkách jako asistent radiooperatéra; subjektivní zážitky i objektivní události z následujících třiceti let (1945-1975) mu vypadly z paměti. Domnívá se, že je mu pořád 19 let; o svém bratru, který se mezitím stal dědečkem, mluví jako o studentovi; snímky z Měsíce pokládá za podvod.

Karel Hoffmann
9. 8. 2004
úvodní slovo Štěpán Kotrba

Na otázku, jak funguje spravedlnost, si nejlépe odpovíme v okamžiku, kdy i nám laikům se zdá, že termín právo se s termínem spravedlnost minul. Pak čteme zdůvodnění jedné i druhé strany letitého a složitého sporu, ve kterém jednotlivé soudy navzájem vyvracely svá stanoviska tak vášnivě, že nakonec nebylo jasné, kdo byl hříšník a kdo nevinný. Na počátku tohoto čtení je třeba si uvědomit, že právo není totožné se spravedlností a zákony neřeší otázky viny morální, ale pouze vyhovuje své liteře, která může být pro každou dobu jiná. Když se chce, tak se tak dlouho hledá klacek, až se najde. Našel se na Kájínka, našel se Líznera, na Hučína, na Minaříka, na Štěpána, na Schrejbera, chtěl se najít na Macka a našel se na desítky dalších. Pokaždé to byl klacek jiný a pokaždé sice nějaké liteře nějakého zákona bylo vyhověno, aniž by bylo vyhověno spravedlnosti. Aniž bychom po vysloveném slově spravedlnost neměli v ústech pachuť něčeho hořkého a nejedlého. Stejně je tomu i nyní - v případě Karla Hoffmanna. Osmdesátiletý stařec nastoupil po čtrnácti letech vyšetřování a odsuzování všemi stupni soudů čtyřletý trest odnětí svobody, přiřčený mu Nejvyšším soudem v rozporu s rozhodnutím bývalého "porevolučního" prezidenta republiky Václava Havla o amnestii ze dne 5. února 1993, vyhlášené pod č. 56/1993 Sb., kde se praví, že prezidentovi se ... mají předložit k rozhodnutí návrhy na zastavení trestního stíhání ..., jde-li ... o muže starší 60 let.

Jelikož obžaloba Karla Hoffmanna je známá veřejnosti dostečně medializací v pracích historiků i novinářů, avšak jeho obhajoba nikoliv, tak v rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme dokumenty, které předložil na svou obhajobu Karel Hoffmann, odsouzený za něco jiného, než za co byl po "sametové revoluci" obžalován. Podle svých slov a zjištění soudu plnil pouze rozhodnutí tehdejšího prezidenta republiky.

Současný prezident republiky Václav Klaus nyní zvažuje, zda odsouzenému starci udělí milost.

12. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 5.

Pohádaly se velmi snadno. Dvě učitelky v důchodovém věku z města Kovrov si vyžadonily od osudu dárek -- zájezd po Evropě. Do Bratislavy vlakem a potom autobusem do Rakouska a Itálie. V autobuse v Bratislavě se porafaly kvůli tomu, která z nich bude sedět u okna. Neporafaly se jenom tak, nýbrž pobily se, s křikem a praskotem vytrhaných vlasů.

Toto je pátá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Ještě o Karlu Hoffmannovi: Nemají pravdu ani Ján Beňak, ani Eduard Vacek Jan  Čulík
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
12. 8. 2004 O strachu ze svobody projevu   
11. 8. 2004 Ropa, politika a krev Oskar  Krejčí
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková
11. 8. 2004 Monbiot: "Laskavý svět končí"   
11. 8. 2004 Petr Janda: V šedesáti politickým novorozencem Bohumil  Kartous
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
10. 8. 2004 Británie: Imigrační úředníci kontrolují "cize znějící" cestující v londýnském metru   
10. 8. 2004 Bezprizorní Miloš  Kaláb

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Hudební festivaly pod širým nebem se v ČR konají   
12. 8. 2004 Pořádat oficiální Czechtek samozřejně lze   
11. 8. 2004 Czechtek: Vlastnické právo může vykonávat i nájemce   
11. 8. 2004 Fotky z úklidu po Czechteku   
10. 8. 2004 CzechTek 2004: Majitel pozemků nebude nikoho žalovat Jakub  Straka
10. 8. 2004 Roskilde 2004 Juraj  Uvíra, Marián Repa
10. 8. 2004 Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda tvoje Dagmar  Seibertová
10. 8. 2004 "Je Czechtek opravdu to nejdůležitější?" Jan  Čulík
9. 8. 2004 Staré dává vzniknout novému Štěpán  Kotrba

Umělci, kultura a kolaborace? Za komunismu... RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Čulíkovy pohlady nie sú precítené Andrej  Sablič
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 "Ideologická klišé exilového literárního encyklopedisty" Jakub  Žytek
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
29. 7. 2004 Stereotypy a osobní zkušenost Štěpán  Kotrba
28. 7. 2004 Zadali si mladí stalinisté v Československu v padesátých letech? Jan  Čulík
28. 7. 2004 Jak si Hurvínek představuje válku... Štěpán  Kotrba

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Znovu s Vojtěchem Jasným Jan  Čulík
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
21. 7. 2004 Dobrý český film a jeho americký vzor Petr  Šafařík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan Švec
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
21. 7. 2004 Šťastný život a správná metodologie vědy Stanislav  Heczko
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš

Zelení RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký
21. 7. 2004 Zelení mloci útočí Ivan  Brezina
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
11. 8. 2004 Britští občané, bojující v Iráku proti koaličním jednotkám, "riskují obžalobu ze zrady"   
9. 8. 2004 Na soudce, který měl soudit Saddáma, byl vydán zatykač   
6. 8. 2004 Americké týrání v Guantánamu je možná válečný zločin   
5. 8. 2004 Výslechy před namířenou zbraní, věznění v železech, nutnost pózovat nazí   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
22. 7. 2004 USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu   
21. 7. 2004 Kdo přiměje český tisk, aby se omluvil za lži publikované před válkou?   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   

Sergej Chelemendik: My ... ich! RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2004 Pochybné hodnoty ruského autora ze Slovenska Jan  Čulík
11. 8. 2004 Černo-žlutý Frankfurt Sergej  Chelemendik
10. 8. 2004 O naší kletbě Sergej  Chelemendik
9. 8. 2004 Co děláme my -- jim Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Kdo koho kdy ojebe či ojebal Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Co udělali oni -- nám Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Revitalizovaný model rusko-slovenského Švejka 21. storočia Pavol  Janík