5. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 8. 2008

HANBA:

Rok po vydání rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1769 - ta schválila vyslání mírové mise do Darfuru - konstatovala nová zpráva, které země mají vrtulníky, jichž je v Darfuru zoufale zapotřebí na ochranu civilistů.

Zpráva má titul "Bez pomoci - Jak mezinárodní společenství zradilo misi OSN". Zprávu podpořilo více než třicet mezinárodních lidskoprávních organizací.

"Začátkem tohoto měsíce se staly mírové sbory OSN terčem útoku v Darfuru. Jejich nepřátelů bylo daleko víc a byli lépe ozbrojeni. Protože žádná země neposkytla jednotkám OSN vrtulníky, nebyla k dispozici podpora a sedm příslušníků mírových sborů OSN přišlo o život. Je načase, aby se mezinárodní společenství začalo vážné zabývat poskytnutím řádné výzbroje pro mírové sbory OSN, které mají v Darfuru ochraňovat civilisty," konstatoval Amjad Atallah, mlučí Koalice pro záchranu Darfuru.

  • Jednotky OSN v Darfuru potřebují 18 vrtulníků, nebyl nabídnut jediný, naproti tomu v Iráku používají mezinárodní jednotky takových vrtulníků 350.
  • Země, které mají potřebné vrtulníky, jsou: Itálie, Ukrajina, Indie, Španělsko, Rumunsko a Česká republika. Právě tyto země by mohly vrtulníky pro Darfur poskytnout nejrychleji a nejefektivněji. Mají dohromady 71 potřebných vrtulníků, čtyřikrát více, než kolik je jich třeba.

    Tisková zpráva v angličtině k této záležitosti je níže:

5. 8. 2008

Zpráva z tisku (LN, 2.8.2008): Organizace spojených národů (OSN) loni požádala Českou republiku, aby poskytla šest vrtulníků na mírovou misi v súdánském Darfuru, ovšem této žádosti Praha nevyhověla. Nemá totiž dostatek vyhovujících strojů. Uvedlo to včera české ministerstvo zahraničí. Konec zprávy.

Provincie Darfur v Sudánu je už po několik let dějištěm střetů mezi vládními súdánskými vojsky a milicemi Džandžavíd (Arabové) na jedné straně a místními dárfurskými obyvateli (Afričané) a jejich ozbrojenými složkami na straně druhé. Konflikt je extrémně nelidský, oběťmi je především civilní obyvatelstvo. Muži a děti jsou vražděny, ženy předtím ještě znásilňovány. Odhaduje se, že dosud bylo zabito tři sta tisíc lidí. Katastrofa je znásobena nedostatkem potravin. V oblasti je více než dva miliony uprchlíků, kteří směřují především do Čadu. Americký kongres vyhlásil, že v Darfuru se jedná o genocidu.

5. 8. 2008

"Avšak v civilizovaných zemích, k jakým Rusko jistě patří, by směr jejich práce měli určovat výhradně politici"

Příloha ruského listu Nězavisimaja gazeta věnovaná vojenství minulý týden přinesla článek Viktora Juzbaševa. Tématem poměrně rozsáhlého komentáře je pozadí návrhu umístit na Kubě strategické bombardéry. Juzbašev upozorňuje, že mediální zájem o tento problematický nápad nebyl vyvolán žádným vyjádřením z vládních míst, ale odráží rostoucí nespokojenost generality se způsobem, jakým politická sféra reaguje na kroky USA a NATO (plány na protiraketovou obranu v Evropě, rozšiřování Aliance na východ atd.). Autor podrobně vysvětluje, proč vyvolání druhé kubánské krize není vůbec v ruském zájmu, zároveň však vyjadřuje přesvědčení, že dosavadní reakce na postup západních zemí jsou příliš improvizované, nekoncepční a pro vojáky nepřesvědčivé. Reagovat by se podle něj mělo na úrovni koncepce národní bezpečnosti a nové vojenské doktríny Ruské federace.

5. 8. 2008

KD - Poté co fotograf Zoriah Miller na svém blogu zveřejnil snímky příslušníků americké námořní pěchoty zabitých při útoku sebevražedného atentátníka v západní irácké provincii Anbar, vojenské úřady na něj vyvíjely nátlak - a nakonec mu odebraly licenci integrovaného zpravodaje. Informoval o tom server Photo District News (PDN).

5. 8. 2008

Neúspěch jednání o další liberalizaci světového obchodu ve Světové obchodní organizaci vyvolal řadu otázek, které se v souvislosti s fiaskem rozhovorů zdají být tzv. nabíledni. Kdo co získal a kdo co ztratil? Jaké jsou přínosy pro jednotlivé skupiny zemí? Co získala Indie a proč riskovala zhoršení vztahů s několika zeměmi? Proč se angažovala Čína? Co ztratili průmysloví producenti? Co ztratily velmoci? Jak velká ztráta je to pro USA? Co získal třetí svět (chudí), když odmítli dohodu bohatých? Znamená postoj Indie její orientaci na Čínu a odmítnutí Západu? Uvedené otázky jsou ovšem velmi širok, někdy zavádějící, a je měly-li by být skutečně správně zodpovězeny, vyžadovalo by to zadat výzkumný úkol týmu akademických odborníků. Pokusím se přesto na ně alespoň naznačit odpověď. Kromě požadavku na analýzu podle uvedených otázek mi bylo připomenuto, abych odpověděla slovy pochopitelnými pro všechny. To mě přivedlo k myšlence objasnit alespoň základy fungování světových obchodních pravidel a organizace, která je zastřešuje. Užít slova pochopitelná pro všechny by bylo na úkor sdělovaného, ale psaní pro poučeného čtenáře by splnilo svůj účel.

4. 8. 2008

Údajní teroristé v úterý v regionu Xinjiang na severozápadě Číny, kde probíhají nepokoje, usmrtili 16 policistů a dalších 16 jich zranili. Oznámila to čínská státní média. Je to zřejmě nejvážnější útok na úřady v této oblasti za několik let.

Dva útočníci použili počišťovací vozidlo, jímž zamířili do jednotky polovojenské pohraniční policie při ranním výcviku. Pobodali je a pak mezi ně hodili granáty, uvedla státní tisková kancelář Xinhua.

Čínské úřady opakovaně obviňují uighurské muslimské separatisty, že chtějí vytvořit nezávislý "Východní Turkestán" a že organizují násilné útoky. Nedávno zatkly v provincii Xinjiang 82 osob a obvinily je z terorismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 8. 2008

Bývalí ruští prezidenti Gorbačov a Putin hovořili pochvalně o zásluhách a díle právě zemřelého spisovatele Alexandera Solženicyna, který zemřel v Rusku v pondělí ve věku 89 let. Vladimír Putin, současný ruský premiér, konstatoval v prohlášení, že Solženicynovo literární dílo stejně jako "celá trnitá cesta jeho života" "pro nás zůstane příkladem autentické oddanosti a nesobecké služby lidu, národu a ideálům svobody, spravedlnosti a lidskosti".

5. 8. 2008

Už za pár týdnů bude žactvo psát první slohová cvičení na vskutku neotřelé téma Prázdniny utekly jako voda. Se zahájením školního roku se pozornost sdělovacích prostředků, části veřejnosti a možná i samotných učitelů zaměří na neduhy školství. Znovu, ostatně jako každoročně, budou všichni starostliví hledat nejvhodnější terapii pro našeho chronicky nemocného pacienta.

4. 8. 2008

ANALÝZA MOŽNÝCH FUNKCÍ A BOJOVÉ ÚČINNOSTI RADARU V BRDECH

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLNejvětší překážkou na cestě k relevantním závěrům debaty o umístění radaru systému protiraketové obrany Spojených států v České republice k ochraně Evropy a USA proti útoku balistickými raketami z tzv. "darebáckých států" je fakt, že se používají pouze kvalitativní argumenty. Pokud však kvalitativní argumenty nelze ohodnotit kvantifikovaně, popsat je reálnou veličinou, jež by umožnila objektivní ohodnocení jejich váhy, ztrácejí tyto argumenty na své vypovídací hodnotě a jejich argumentační hodnota tím pádem klesá.

Jde o to, nalézt hodnověrnou odpověď na dvě základní otázky: do jaké míry bude protiraketový štít skutečně účinný v ničení raket, tj. jakou míru ochrany bude garantovat, a jaké jsou operační možnosti radaru.

4. 8. 2008

Snad jenom předvolební období je srovnatelné se současnou vlnou útoků proti pořadateli letních olympijských her. Televizní zprávy, rozhovory v rozhlase, články v tisku -- toť systematické vymývání mozku. Na čele peletonu táhnoucího se osmičkovými serpentýnami určitě vede bulvár serióznosti, deník našich mládežníků. Hle, co nabídl list svým čtenářům v pondělí 4. srpna: Dokonce i stopem do Číny putující Tomáš Poláček s sebou nese hloupé poselství zapšklé zemičky jakoby vystřižené z Haškova kabaretu. A když už nemá co přihodit, tak vytáhne poučku z klobouku. Píše, že "nemá žaludek" na televizní přenosy z olympijské štafety. "Nevkus! Křečovité úsměvy běžců, povinné fandění vlajkonošů podél cest, vítězná gesta, všude rudá barva... zvláštní je, že tuhle odpudivou, úzkoprsou, totalitní Čínu ve skutečnosti nikde nemůžu objevit. Sochy a obrazy Mao Ce-tunga jsem zatím neviděl, policii jsem lhostejný, a když vyjedu z hor a pouští, v každém městečku jsou internetové kavárny".

5. 8. 2008
reakce na apel lidskoprávních organizací o ignorování Darfuru v Černínském paláci

Jen naivkové si představují, že peacekeeping mimo svalnaté proklamace v newyorském sídle OSN ještě i někde jinde myslí vážně. Věří tomu stále ještě lidé jako Andrew Stroehlein či Jan Čulík, kteří této iluzi kdysi dávno podlehli jako mesianismu a uvázali si na krk činění dobra. Když jsem zde před několika týdny, během protičínského povstání v Tibetu či v polemické reakci na článek Andrewa Stroehleina "Bezmoc mocných?" o nelidských praktikách vlády Uzbekistánu cynicky shazoval agendu "lidských práv", se kterou se pokusily "všechny pokrokové síly Západu" rozeštvat režim v socialistických satelitech včetně Československa, jako součást bezcharakterního diktátu "Pax americana", byl jsem vášnivě odmítnut davem doposud věřících v onu ikonu liberální politiky. Stejně jako byl odmítntut názor, že porušování lidských práv v Iráku je nyní horší než za Saddáma. Ten jsem bohužel nevyslovil já, ale Ajad Aláví, první irácký loutkový premiér po pádu Saddáma Husejna. Koncept společné, nedělitelné odpovědnosti za lidská práva na mezinárodní úrovni má schizofrenní souvislost na jedné straně s transformací nadnárodních států (a principem oprávněného boje za národní svébytnost) a na druhé straně s respektem vůči principu nevměšování (jako zásadnímu požadavku čl. 2.7. Charty OSN). Zneužití jejich vymáhání bylo od prvního pokusu velmi úspěšnou strategií americké mocenské hegemonie.

K tomu:Jan Čulík: Kotrba opakovaně vylévá s vaničkou i dítě ZDE

Štěpán Kotrba: "Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými" ZDE
Štěpán Kotrba: Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv ZDE

Jsem rád, že z davu pomýlených romantiků je dnes hlouček a i ten brzy prořídne. Pravda osvobozuje mysl. Rádi ale nebudou v Darfuru.

5. 8. 2008

K jeho výkřiku "Ale jakýpak rasisti, jen prospěcháři" nemohu dodat nic jiného než to, co se trpělivě snažím vysvětlovat jako obvykle.

Svět prostě není takto černobílý. Ačkoliv samozřejmě různé mocnosti se snaží prostřednictvím různých ideologií (i třeba lidskoprávních) cynicky prosazovat své státní zájmy (a naštěstí, shodou okolností se koncem osmdesátých let krátkodobě shodovaly zájmy USA, Československa a vlastně i Ruska, takže pád komunismu byl ku prospěchu všem), není pravda, že na světě jsou svině všichni, že každý politik je svou podstatou sobec a podvodník, že lidskoprávní organizace jsou všechny někým zkorumpovány a podplaceny a že slušnost na světě zmizela. Prostě, hodně lidí se i dodnes na světě snaží o lidskost; je dobře, že proti sobectví států vystupují aktivisté za humanitu.

Jenom proto, že se mnozí chovají cynicky, máme se podle Kotrby zcela vzdát jakéhokoliv úsilí o lidskost? Tak zlá situace na světě opravdu ještě není. Nečinnost při žádosti OSN o vrtulníky pro Darfur je ovšem hanebnou vizitkou pro Schwarzenbergovo ministerstvo zahraničí.

Čajový obřad v Šanghaji
4. 8. 2008

Vždycky , když se česká média zahlcují nenávistí v rámci pěstování nové - paradoxně rovněž třídní - nenávisti, hledám útěchu v návštěvě oné "darebácké země". Vřele doporučuji zmíněnou terapii. Na šanghajském autobusovém nádraží mi prodali lístek na cestu do Pekingu. U pokladny číslo 21. Její obsluha dokázala pochopit moji angličtinu. Spokojený jsem ale nebyl. Přestal mi fungovat digitální fotoaparát. Najít opravnu, nebo koupit nový?

4. 8. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Obama založil svou kampaň do značné míry na svém stanovisku k irácké válce a tomu také vděčí za popularitu mezi voliči. Veřejně vystupuje proti válce od roku 2002. Nazval ji „pitomou válkou“. Hlasoval proti „vlně“ posilování vojsk. Vyzval ke stažení všech bojových jednotek do 16 měsíců. Odmítl uznat, že odpor proti „vlně“ byl chybou.

Současně s tím vždy tvrdil, že by Spojené státy měly dělat víc v Afghánistánu. Výslovně požadoval co nejrychlejší nasazení dalších 10 000 vojáků. Podle všeho se nedomnívá, že válka v této zemi je nějak pitomá. Zřejmě si myslí, že Spojené státy mohou tuto válku „vyhrát“ – s větším počtem vojáků a větší podporou NATO. Jakmile se ale stane prezidentem, může se dočkat drsného překvapení.

4. 8. 2008

Stačí jen šest kontaktů, abyste se spojili s kýmkoliv na této planetě

Teorii, že pro kontakt mezi jakýmikoliv dvěma navzájem neznámými lidmi na této planetě stačí jen šest kontaktů, byla potvrzena obří studií elektronických komunikací. Vědci zkoumali 30 miliard elektronických konverzací mezi 180 miliony lidí po celém světě a dospěli k závěru, že mezi jakýmikoliv dvěma lidmi na této planetě je jen 6,6 stupňů kontaktu. Znamená to, že mezi jakýmikoliv dvěma lidmi na světě je možno navázat kontakt prostřednictvím řetězce šesti nebo méně lidí. Vědci zkoumali databázi Messengera firmy Microsoft z června 2006, tedy přibližně polovinu veškeré komunikace chatovacího typu, které tehdy proběhly na této planetě. "Zdá se mi to docela překvapivé. To, co jsme zjistili, naznačuje, že možná pro lidstvo existuje konstanta sociální konektivity," konstatoval spoluautor studie Eric Horvitz. Lidi vždycky měli podezření, že jsme si všichni velmi blízko. Ale nám se podařilo dokázat ve velmi velkém měřítku, že tato představa není pouhý folklór."

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 8. 2008

Známý rakouský historik Stefan Karner (nar. 1952) informoval tiskovou agenturu APA a vídeňský týdeník "Profil" o výsledcích výzkumného projektu o Pražském jaru. Ten vyšel ve dvou svazcích na třech tisících stranách a podílelo se na něm 80 historiků z USA i Ruska a z evropských zemí včetně Česka i Slovenska. Kniha nesoucí název "Pražské jaro. Mezinárodní krizový rok 1968" obsahuje celou řadu dosud nepublikovaných informací a komentovaných dokumentů z tohoto období. Na financování velkolepého projektu vážícího čtyři a půl kila se spolupodíleli rakouská spolková ministerstva vědy a zahraničních věcí, Henkelova nadace, Nadace pro zpracování diktatury SED, Boltzmannova společnost, rakouské spolkové země Korutansko a Štýrsko, Ruská akademie věd i Univerzita humánních věd v Moskvě.

3. 8. 2008

Motto:

Filmové listy, LFŠ, Uherské Hradiště: Jaký máte z probíhající filmovky pocit?

Petr Korč, předseda Asociace českých filmových klubů: Jednoznačně úžasný. Překvapil nás velký zájem publika i přes fakt, že je tentokrát program mnohem náročnější a není tak atraktivní. (...) A ve štábu letos vznikla pospolitost, která v něm dřív ne vždycky byla.

Petr Korč, který letos s jinými převzal vedení Letní filmové školy, v rozhovoru pro bulletin LFŠ filmové listy přiznal, že byly problémy s přeplněnými sály, že nebylo dostatek repríz, že na LFŠ bylo daleko méně hostů než v minulosti ("Myslím, že nemusíme za každou cenu vozit stovky hostů.") a že některé lektory, kteří se pokoušeli filmy uvádět, diváci vypískali. Byli jsme svědky i toho, že publikum reagovalo ironicky i na oslavování místních politiků.

Myslím, že rozumím palácovému převratu, k němuž ve vedení a organizaci Letní filmové školy došlo za poslední rok odstraněním Jiřího Králíka. Je to prostě revoluce mladších lidí, kteří se rozhodli, že už mají Králíka s jeho autoritativním přístupem dost. Šlo myslím o generační konflikt: Lidé kolem dvaceti třiceti se rozhodli, že chtějí zkusit filmovku organizovat po svém.

2. 8. 2008

Platí to i pro Čechy?

Hana Tomšů

Baskický režisér Julio Medem debutoval v žánru hraného celovečerního filmu rodinnou ságou Krávy. Je kvalitním mytickým zobrazením hrdosti, tradice a lásky. Julio Medem má rád hluboké psychologické motivy. Díky tomu je film plný složitých, zdánlivě nemotivovaných náznaků, které jsou obtížně uchopitelné, nicméně mu dodávají magickou hloubku a otevírají mnoho zajímavých otázek. Jednou z nich je otázka šílené, proměnlivé doby a silné, stabilní tradice. Film svým příběhem relativizuje konvenční pojetí hrdinství a ve svém celku vyznívá velmi antiheroicky.

2. 8. 2008

V pátek promítali v jednom z přidružených programů Letní filmové školy snímek Tenkrát, dlouhý, skoro deset let starý dokumentární film Roberta Sedláčka z r . 1999, jímž se pokusil na prostoru téměř dvou hodin zmapovat události od cca 17. listopadu 1989 až do volby Václava Havla prezidentem Československé republiky. Byl to dosud snad nejférovější film o československé demokratické revoluci z r. 1989, jaký kdy vytvořili čeští filmoví tvůrci. Z velké části se skládal z mozaiky verbálních svědectví účastníků demokratické revoluce, nikoliv však tentokrát pouze jejich vítězů, ale i poražených. Takže kromě různých martinů mejstříků či petrů pithartů a václavů havlů jsme ve filmu viděli a slyšeli i názory Miloše Jakeše, Oskara Krejčího (někdejšího poradce komunistického premiéra Adamce a vysokého činitele Stb) a Miroslava Štěpána. Právě svědectví těchto někdejších vysokých činitelů komunistického režimu bylo nesmírně cenné, protože prostřednictvím jejich výpovědí se film aspoň pokusil proniknout do myšlení a mentality rozkládajícího se komunistického režimu.

2. 8. 2008

Jan Potůček, odcházející z týdeníku Reflex a pokračující už dál jen na internetu na serveru Digizone, si před svým odchodem z redakce kopnul do kolegů. Dvou. Nejprve objevil teprve teď, že do vnitropolitické rubriky deníku Právo přišel bývalý pracovník tiskového oddělení vlády a posléze vedoucí tiskového oddělení ČSSD Jiří Ovčáček. Novinka to pro celou Prahu není rok. A pak se rozzlobil, že ho za to kritizoval Ivan Brezina v článku "Nezávislý šéfredaktor?" do té míry, že ve své odpovědi Brezinu nazval "Zamindrákovaná zmije". Přitom se ovšem ve svatém rozhořčení proti Brezinovi přiznal, že sám popíral informace, o nichž věděl, z loajality k novému šéfredaktorovi Reflexu.

Vztah PR struktur a tiskových mluvčích k novinářům je přitom velmi vachrlatý. V případě Potůčka to platí dvojnásob. Kdyby totiž neměl mediální komentátor informace "od pramene" (od tiskových mluvčích, mediálních agentur a šéfů firem, ok kterých píše), většinu informací by neměl a neměl by takřka o čem psát. Pro Reflex i pro Digizone.

1. 8. 2008

Být, anebo nebýt... v televizi, aneb Proč televize lže?

Šel jsem večer na panáka k Máše. Byla už poněkud pokročilá hodina, na baru viselo několik ukrajinských dělníků, kteří si s rozmáchlou Mášou, vládnoucí této vinohradské internetové kavárně, vyměňovali své zážitky z české každodennosti. Jeden z nich, poněkud pobledlý mladík ostrých rysů a hlubokých očí, se na mne náhle zahleděl a pravil: "Viděl jsem tě v televizi!" Zdálo se mi to opravdu jako dobrý vtip, přece vím, co dělám nebo nedělám, a do televize v Česku tedy opravdu nechodím, a proto jsem rádobyvtipně odpověděl: "V televizi jsem byl naposledy před 10 lety!" Ukrajinec se na mne podíval ještě jednou a dodal: "Viděl jsem tě včera!"

1. 8. 2008

Dohoda o umístění předsunutého X-band radaru , kterou 29. července podepsali ministři Gates a Barak, má pro oba státy velmi důležité vojenské implikace, napsala americká zpravodajská agentura Stratfor v analýze, kterou přinesl server Right Side News.

Uzavřená dohoda může podle Stratforu znamenat, že byl uzavřen důležitý vojenský kompromis. Barak údajně požadoval rovněž integraci izraelských protiraketových kapacit s americkým systémem včasného varování a financování dvou izraelských systémů kratšího dosahu určených k obraně proti dělostřeleckým prostředkům -- systémů David's Sling a Iron Dome. To by Izraelcům umožnilo čelit hrozbě, kterou pro ně představují rakety Kásam z Gazy a další typy dělostřeleckých raket odpalované z Hizballáhem z jižního Libanonu. Barak se prý také zajímal o několik původně námořních protivzdušných systémů krátkého dosahu Phalanx umístěných na kolových podvozcích. (V úvahu tak připadají mimo jiné podvozky od firmy Tatra Kopřivnice -- KD.)

19. 7. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 170 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červnu 2008 přispělo celkem 173 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 954.45 Kč, příjem z reklamy byl v červnu 2008 400 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.6. 2008 částku 256 552.30 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,337.78 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2008 O americkém radaru v Brdech pochybuje další odborník Univerzity obrany   
4. 8. 2008 Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech Vladimír  Schejbal
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Vliv amerického radaru v Brdech na zdraví lidí Milan  Hlobil, Luděk Pekárek
29. 7. 2008 Přírodovědec varuje před negativním dopadem americké základny na přírodu v Brdech   
29. 7. 2008 Čunek: ve vládě nesedí ani jeden fyzik   
28. 7. 2008 18 měsíců lhala vláda, lhala a vymýšlela si i zdravotní vládní komise Jan  Neoral
28. 7. 2008 Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
4. 8. 2008 O americkém radaru v Brdech pochybuje další odborník Univerzity obrany   
4. 8. 2008 Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech Vladimír  Schejbal
1. 8. 2008 Cesta do Ameriky tam a zase zpátky - ale jen pro někoho   
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Milan  Hlobil, Stanislav Kaucký, Petr Pokorný
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Vliv amerického radaru v Brdech na zdraví lidí Milan  Hlobil

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík
26. 4. 2007 Prohlášení k hrozící změně zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek

Čína RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   
22. 7. 2008 Pozemská bída národní hudby Jan  Chmelarčík
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík
8. 7. 2008 Hřebejkův Medvídek: dobře napsaný, zábavný scénář bez hlubšího záběru Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2008 Vypráskat ze škol i učitelky Pavel  Táborský
2. 8. 2008 Chybí Úmluva o právech učitelů a povinnostech žáků a jejich rodičů Štěpán  Kotrba
23. 7. 2008 Hospodářská krize na obzoru, aneb Výhoda poklesu porodnosti a chybějícího vzdělání Uwe  Ladwig
22. 7. 2008 Výuka angličtiny na VŠ jako kladivo na čarodějnice Jiří  Beránek
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda
26. 6. 2008 O "lopatách" a o vzdělání Ivan Odilo Štampach

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"