10. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 7. 2007

Třebaže si o žurnalistickém stylu Štěpána Kotrby myslím své (nepřejte si vidět mi do hlavy), budu reagovat na některé jeho vývody uvedené v článku "Transparency International: korupce přes státní rozpočet?"

Státní dotace, které v článku zmiňujete, byly použity na činnost Právního protikorupčního poradenského střediska, které poskytuje bezplatnou právní pomoc osobám dotčeným korupčním jednáním. Příjemcem dotace bylo jak občanské sdružení (v roce 2005), tak i obecně prospěšná společnost (rok 2006 a rok 2007). Dotace byla vždy řádně vyúčtována - což si, jste-li seriózní novinář, jistě ověříte na Odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR, které státní dotace přidělilo. Mimochodem, ze stejného dotačního titulu čerpají i jiné organizace (zabývající se rovněž korupcí či problematikou obchodu s lidmi). Zda shora uvedený článek pouze překročil míru dobrého vkusu nebo se dostal až za hranici zákona, a proto si zaslouží pozornost našich právníků, je otázkou, kterou se budu intenzivně zabývat ihned poté, co vám odešlu tento email, píše vedoucí projektů Transparency International Michal Štička .

To je hezké. Vkus je dobrá věc, právní kličky také, etické princpy a otevřenost, kterými se tak ráda ohání Transparency International, jsou spolehlivější. Kde jsou ty údaje oficiálně uvedeny a rozepsány ve výroční zprávě, alespoň za rok 2005? Kde je výroční zpráva občanského sdružení, která by ukázala, jakým způsobem byl "zlikvidováno"? Kolik peněz ze státní dotace za ten který rok padlo na mzdy a jakých osob, kolik stály honoráře - komu, kolik a za co, kdy byl vypsán tendr a s jakým výsledkem? Kolik sála fakturace firmám a za co, kolik reprezentace, kolik kolik propagace a PR, kolik nájem??? Michal Štička nedodal nic, než své tvrzení a nejasnou výhrůžku. Trochu málo. Jo, a kdo a na základě jakých tendrů platí ty právníky? Ve výroční zprávě Ti-ČR o.p.s. jsou jen silné kecy, čísla o jednotlivých projektech žádná . My máme ale k dispozici ony etické principy opravdové mezinárodní Transparency International, kterými poměřujeme činnost české pobočky. A tyto etické principy hovoří jinak, než to torzo, které z něj zůstalo jako etický kodex pro Transparency International v České republice, které navíc správní rada utajila před veřejností. Stačí (si to) srovnat.

9. 7. 2007 Transparency International: korupce přes státní rozpočet? ZDE

4. 7. 2007 Transparency International: přiznání ztěžuje zapírání ZDE
3. 7. 2007 Transparency International: tajný etický kodex ZDE
2. 7. 2007 Kolem Transparency International netransparentno ZDE
6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení ZDE
Sloupek
Ivan Wernisch

že se nemohu zbavit pocitu
že kamsi kráčím

když mluvím s lidmi
mám nepříjemný dojem
že cosi říkám

cosi čemu bych měl nějak rozumět
kdybych kdybych

ale to nic
to přejde

ze sbírky Žil, nebyl, Poezie mimo domov, 1988 vybrala Kateřina Komorádová

Ivan Wernisch (18.6.1942) -- Původně vyučený mistr práce s keramickou hlínou je dnes považován především za mistra práce s básnickým slovem. Mluví se o něm jako o snad nejčtenějším a nejpřekládanějším českém básníkovi. Spolupracoval s Literárními novinami, nakladatelstvím Petrov. Píše, překládá, edituje, příležitostně kolážuje, žije v Praze.

10. 7. 2007

aneb kdy budeme také vydávat texty Roberta Mugabeho, kritizujícího Ameriku?

Je neuvěřitelné, že Britské listy pomáhají Fidelu Castrovi v jeho propagandě. Jsem šokován nad větou Štěpána Kotrby (redakčně posléze odstraněnou, pozn. red.) ,že se "o Kubánské republice mnozí domnívají, že je diktaturou".

Co to má znamenat? Cožpak Kuba není diktatura?

10. 7. 2007

Zveřejněn nový strategický program křesťanských demokratů - oranžovo zelený

Spolkové představenstvo Křesťansko demokratické unie CDU schválilo na svém dvoudenním uzavřeném zasedání nový základní program strany, který bude předložen 21. sjezdu začátkem prosince v Hannoveru. Stalo se tak po roční intenzivní práci, kdy na jedenácti plenárních a čtyřech uzavřených zasedáních , na programovém berlínském kongresu a četných jednáních komisí a regionálních konferencí byl vypracován jeho návrh. Nyní generální tajemník CDU Ronald Pofalla a předsedkyně strany spolková kancléřka Angela Merkelová předali vedení strany text návrhu programu, který byl zveřejněn. Dokument, který obsahuje 3320 řádek textu, definuje CDU jako "lidovou stranu středu", která vedle lidské křesťanské dimenze se vysloveně hlásí k základním hodnotám - "svobodě, solidaritě a spravedlnosti".

Richard
10. 7. 2007

ČTK: Pět jablek se zapíchanými hřebíky našli dnes ráno ve výběhu goril pracovníci pražské zoologické zahrady. Kdyby je populární chovanci zoo sežrali, mohli si propíchnout žaludek či střeva. Smrt tak hrozila dvouleté Moje, jejím rodičům i tetám Kambě a Shindě. "Jednalo by se o přímé ohrožení života zvířete či zvířat," řekl ČTK mluvčí zahrady Vít Kahle. Zoo zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Ve spolupráci se stanicí Českého Rozhlasu Leonardo, která organizuje sledování života v pavilonu prostřednictvím internetu v rámci multimediálního projektu Odhalení, chce zahrada celý den monitorovat nejen prostor expozice, ale i chodby návštěvníků. "Budeme sledovat nejen gorily, ale i lidi," uvedl Ždánský.

10. 7. 2007

Svazky o milionech obětí stalinské represe, včetně osob, které zahynuly v nechvalně známém sovětském gulagu, systému pracovních táborů, byly odtajněny, oznámila v pondělí ruská federální bezpečnostní služba. Očekává se, že dokumenty z let 1920 - 1950 vrhnou nové světlo na největší zločiny porevoluční éry a éry stalinismu, včetně Stalinovy nucené kolektivizace začátkem třicátých let, během níž zahynulo až 10 milionů lidí.

10. 7. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Skotsku mladí lidé kouří více než dříve, a to podle Jana Čulíka asi, protože považují kouření za akt vzdoru. Psal o tom v BL pod titulem 'Přestaňte kouřit, začněte žít'. Když jsem dočetl tento krátký článek, pomyslel jsem nejen na mladé lidi, kteří kouří, ale také pijí až namol, a nejen na studií WHO o risiku alkoholu pro pijící kuřáky, ale také na Friedricha Nietzscheho a toho moudrého démona Silena, který byl donucen králem Midasem odpovídat na otázku, co by pro člověka znamenalo, kdyby všechno bylo nejlepší a nejznamenitější.

10. 7. 2007

Rychlé rozšíření AIDS mezi homosexuály v osmdesátých letech se dalo lehce vysvětlit promiskuitou homosexuálních mužů. Jsou homosexuální muži více promiskuitní než heterosexuální muži?

Pravděpodobně nikoliv. Homosexuální muži ovšem mají jednu praktickou výhodu: v nevěře jim nebrání žádná žena. Takže, když jsou spolu dva muži, i když v jejich vztahu není oficiálně dovolena nevěra, existuje v něm instinktivní vzájemné porozumění ohledně toho, že tělesné pokušení je nesmírně silné.

10. 7. 2007
Malá poznámku k článku Štěpána Kotrby Katolictví od osmi do čtyř aneb vyznání politiků, který byl reakcí na obhajobu katoličky Petry Kováčové z pera Borise Cveka jako jeho odpovědi na shrnutí mediálních výroků iDnes pod názvem Nový způsob evangelizace: rozbíjet rodiny jinověrců

Naše babička (1905-1985) byla nevzdělaná žena, měla 5 tříd obecné školy, do vdavek sloužila u sedláka, pak byla v domácnosti a po válce pracovala jako sukařka, což je nejméně kvalifikovaná a nejhorší ženská práce v přádelně. Jako děti jsme z ní měli spíš srandu kvůli jejímu téměř bigotnímu katolicismu, ale čím jsem starší, tím víc musím dávat za pravdu jejímu selskému rozumu.

10. 7. 2007
Oficiální reakce Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem na informace, zveřejněné v MF Dnes ve dnech 28. 6. a 2. 7. 2007 a glosované na Britských listech pod titulkem Z deníku Mladá fronta Dnes se stal PR magazín politiků ODS

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, p.o. chce touto informací reagovat na články v MF Dnes zveřejněné ve dnech 28.6. a 2.7.2007, ve kterých byly uvedeny zavádějící a nepravdivé údaje o kvalitě poskytované nemocniční stravy.

Publikovaná tvrzení o tom, že polévka byla připravena „z pytlíku“ a že džuveč byl z předvařené rýže, která byla možná delší dobu skladovaná, jsou nepravdivá, což potvrzuje i mikrobiologický rozbor v novinách citovaný. Je s podivem, že přesto, že jako jediný oběd z testovaných jídel splňoval oběd v Masarykově nemocnici nutriční hodnotu, byl tento fakt redaktorkou MF Dnes okamžitě připsán obsahu tuků a energetická výživnost stravy byla pominuta.

10. 7. 2007

Minulý týden se na Britských listech objevily tři články, které se věnovaly situaci v našich médích. Článek Ivo Šebestíka "Od propagandy k propagandě" popisuje situaci v českých médiích. Jediné, co by se dalo panu Šebestíkovi vytknout je to, že si nepoložil otázku "proč" ti novináři tak píší. Je dost takových, co plynule přešli ze socialistického tisku do dnešního. Dnes jen převlékli kabáty. Dříve psali oslavné ódy na sjezdy KSČ, dnes je píší na podporu amerických základen. A je jich dost. Známe je z doby minulé i dnešní. Jsou lehce poznatelní. V jejich případech jde o deficit charakteru.

10. 7. 2007

Současné publikace napadající Darwinovu evoluční teorii nebývají zpravidla založeny na náboženských dogmatech. Autory této z hlediska většinového názoru odborné veřejnosti "nekorektní literatury" bývají erudované osoby, které jen tak jednoduše nelze obvinit z tmářství či nedostatku odborného vzdělání. Jednou z takových knih na českém knižním trhu je v tomto roce vydavatelstvím Ideál vydaná publikace Jonathana Wellse "Politicky nekorektní průvodce -- Darwinismus a inteligentní plán", přeložená do češtiny Danou Šimonovou z anglického originálu "The Politically Incorrect GuideTM to Darwinism and Intelligent Design", uveřejněného v roce 2006. Autor pracuje jako biolog v Seattle ve vědeckém výzkumu, kromě doktorátu z biologie má také doktorát z teologie. Ve snaze přiblížit čtenáři i ta nejnáročnější odborná témata je kniha protkána notnou dávkou humoru. Není zde popírána samotná evoluce jako změna během doby, autor neodmítá změny v genových frekvencích ani to, že od společného předka mohly vzniknout nějaké blízce příbuzné druhy. Autor výslovně uvádí, že rozumný člověk nemůže evoluci popírat, neboť současnost se liší od minulosti. Odmítá nikoli evoluci, nýbrž darwinismus jako teorii, vysvětlující původ všech druhů, tedy onu nepřebernou pestrost života na zemi od toho prvního druhu.

10. 7. 2007

Bushovy USA již vědí, že nemohou být vzorem ani samy sobě.

10. 7. 2007

Každý podnikatel je povinen vést peněžní deník, své příjmy evidovat, a v případě kontroly hodnověrným způsobem doložit. Pokud orgány státní správy nejsou schopny plnit svou kontrolní funkci - měly by dovzdělat případně obměnit zaměstnance, a ne zavádět zbytečné pitomosti za cizí peníze.

10. 7. 2007

Články pana Bláhy jsou naprostý demagogismus jednoho pravicového aktivisty. Je s podivem, jak právě pravicové strany jsou proti zavedení registračních pokladen a je na to docela jednoduchá odpověď, proč tomu tak je. Každý z nás ji zná, ale velmi málo lidí se ozve, píše Milena Kasková.

Demagogie pana Bláhy, že registrační pokladny nemají žádný účel pro kontrolu platby daní, je ukázkové tvrzení. Proč se tedy majitelé obchůdků, kadeřnictví a pod. jejich zavedení tak brání? Je důvodem pořizovací cena registračních pokladen? Asi těžko, ale většinou se na ni tito podnikatelé odvolávají. Nevidím důvod, proč by i tito podnikatelé neměli část svého účetnictví dělat přes registrační pokladny, jenomže potom by neměli takové nezdaněné příjmy jako mají bez nich.

10. 7. 2007
Fidel Castro Ruz

Neděle je příhodný den k četbě čehosi, co vypadá jako science-fiction. Bylo oznámeno, že CIA odtajní stovky stran týkajících se ilegálních akcí včetně plánů na zavraždění zahraničních vládních představitelů. Zčista jasna se zveřejnění zdrží, o den se opozdí. Nebylo podáno žádné rozumné vysvětlení. Někdo, možná z Bílého domu, materiál zběžně prohlédl. První balík odtajněných dokumentů známý jako "Rodinné šperky" sestává ze 702 stran o ilegálních akcích CIA v letech 1959-1973. Z této části bylo vyjmuto cca 100 stran.týkajících se akcí nepovolených žádným zákonem, spřísahání s cílem zavraždit některé představitele, experimentů s drogami na lidech k ovládnutí jejich mysli, špionáže občanských aktivistů a novinářů a podobných, výslovně zakázaných aktivit. Dokumenty začaly být shromažďovány 14 let po prvních událostech, v době, kdy se tehdejší ředitel CIA James Schlessinger vyděsil nad tím, o čem se píše v tisku, zvláště v článcích Roberta Woodwarda a Carla Bernsteina zveřejněných Washington Postem a zmiňovaných v Manifestu k lidu Kuby.

CIA byla obviněna, že podporovala špionáž v hotelu Watergate za účasti bývalých agentů Howarda Hunta a Jamese McCorda.

Autor je diktátor na Kubě.

10. 7. 2007

Ochrana soukromí počítače se stává stejně důležitým, jako ochrana identity. O tom se moli přesvědčit návštěvníci webu Miivi firmy Media Defender, která funguje jako servis pro americkou organizaci filmového průmyslu (MPAA -- Motion Picture Association of America).

Po autorizovaném přihlášení k webu, který sliboval stahování filmů, se do počítače nainstaloval spyware -- fízlovací prográmek, který bez vědomí uživatele prozkoumal jeho počítač, zjistil nahraný multimediální obsah a údaje odeslal bůhvíkam. Vzhledem k předchozí autorizaci jménem a adresou si tak každý návštěvník této vyčůrané služby sám na sebe napsal udání.

10. 7. 2007

Feral Tribune, chorvatské noviny, které získaly mnohá ocenění, se minulý týden neobjevily na stáncích a je otázkou, zda se na ně někdy ještě vrátí. List přestal vycházet po čtrnácti letech. Jeho zmizení je výsledkem problémů, jímž čelí vydavatelé. Chorvatská vláda se totiž rozhodla listu Feral zablokovat bankovní účet kvůli vysokým dluhům na DPH.

10. 7. 2007

Vyhlídky televizního zpravodajství v digitální éře jsou centrálním elementem úvah o budoucnosti vysílání veřejné služby. Na zprávy jako na nejdůležitější složku digitálního televizního vysílání pohlíží většina diváků a televize zůstává jejich nejdůležitějším pramenem pro obyvatele Spojeného království, jak uvádí OFCOM ve zprávě New News, Future News - Nové zprávy, budoucí zprávy.

9. 7. 2007

Absurdní historie Kolbenovy vily, za 1,5 milionu ročně pronajaté a upravené za veřejné peníze pro bezdomovce, pokračuje. Občanské sdružení manželů Heczkových nazvané Dům Agapé se musí vystěhovat. Logicky, neboť serpenízek obecních peněz vyschl. Dotace nedostali.

Dům Agapé jako TÉMA BL

A protože by z Heczkových byli bezdomovci také, hledá Dům Agapé další objekt pro svou charitativní činnost. Jenže - představy zůstaly opět mimo realitu. Heczkovi na webové stránce žádají veřejnost, aby jim přispěla na zaplacení nájmu od ledna do září - maličkost - 130 000 měsíčně. Čili potřebují jeden milion stosedmdesát tisíc pro 10 lidí, kteří zde v současné době žijí. Za ty peníze se dá získat nájem 10 luxusních garsoniér či bytů 1+1... Ale Heczkovi hledají další vilu. Nejlépe zadarmo nebo za symbolický peníz k pronájmu na 50 let.

9. 7. 2007

Otvorený list predstavitelom vládnej strany

Vážení predstavitelia strany Smer! Ako viete, nevolil som vás. Nikdy som neveril programu zmätenému ideologicky, programovo i personálne. Napriek tomu si myslím, že ako človek, ktorému leží na srdci osud politického hnutia za sociálnu spravodlivosť, mám k vášmu smerovaniu čo povedať, dokonca som presvedčený, že je to moja intelektuálna a mravná povinnosť. Nevravte mi preto, prosím, že nemám kritizovať a radšej mám pomôcť, lebo rovnaké odporúčania adresoval verejnosti aj Miloš Jakeš a rovnaké presvedčenie zdieľala SDĽ, ktorá bola až do svojho zániku presvedčená, že nie ona má pomáhať ľuďom, ale ľudia majú pomáhať jej.

9. 7. 2007

Začnu tím v BL opomenutým. Jan Hus zavedl do češtiny diakritická znaménka*), jde o první (či jedno z prvních) použití diakritických znamének v živých jazycích psaných latinkou. Šlo o krátké a dlouhé nabodeníčko (pozdější háček a čárka). Jan Hus psal latinsky - pro církevní čtenáře, u laiků (alespoň některých) předpokládal znalost čtení a česky pro ně psal. Zasadil se o převahu živlu (národa) českého nad německým na pražské universitě. Usuzujeme-li z Piccolominiho popisu poměrů v Čechách, že v době pohusitské byla obecná vzdělanost na nadprůměrné úrovni, musíme přičíst zásluhu Janu Husovi.

*) (Autorství spisu, někdy připisovaného Husovi, De orthographia bohemica, je neprokázané, pozn. red.)

8. 7. 2007
reakce na obhajobu katoličky Petry Kováčové z pera Borise Cveka jako jeho odpovědi na shrnutí mediálních výroků iDnes pod názvem Nový způsob evangelizace: rozbíjet rodiny jinověrců

Jsem rád, že se milenky předsedy ČSSD zastal právě autor, který patří téměř ke katolickým profesionálům. Jen nevím, zda je jeho obhajoba obhajobou Nazaretského, té jedině správné církve a nebo Petry Kováčové. O její katolické víře měl potřebu hovořit její partner, toho času politik, v odpovědi na otázku, proč ji s sebou nevzal do Kaple Betlémské, lůna církve protestantské, husitské. Kdyby mlčel, zlata by měl. Dle mého skromného názoru by bylo krajně žinantní i vůči tak liberálnímu společenství, jakým husité jsou, kdyby ji tam vzal. O evangelizaci (šíření poselství pravdy ve víře, sděleném ve "zprávách o příchodu panovíka" budoucnosti v spiscích čtyř následovníků Ježíše z Nazaretu) jsem hovořil v titulku já - a to úmyslně. Křesťanství odsuzuje farizejství, v tom má starokatolík Cvek pravdu. Dokonce s ním souhlasím i v hodnocení, že Kováčová může být před Bohem lepší katoličkou než sám papež. Protože srovnám-li mediální výroky novokatoličky Kováčové s pravdivostí slov Svatého otce o neúčinnosti prezervativů proti AIDS v Africe, pak je to jasné...

9. 7. 2007

aneb jak je Gaia už stejně na jednotce intenzivní péče

Zabránila Live Aid snad v roce 1985 hladomoru v Etiopii? Do jaké míry vedl popový hit "We are the World" začátkem osmdesátých let ke změnám na světě? Odstranil snad Live 8 některé z afrických hrůz? Proměnily se úlevy při zadluženosti pro některé africké země ve skutečnou pomoc pro obyvatele Afriky?

Bob Geldof, irský rocker, jehož rock'n'rollová kariéra se skládá z jediného hitu "Don't Like Sundays" - se stal známějším těmito koncerty než svým hudebním talentem. Nicméně nahradil Kevin Wall, celosvětový výkonný producent koncertů Live 8, Ala Gora Geldofem, který se stal veřejnou tváří nejnovější globální akce, zaměřené na to, aby měli všichni "dobrý pocit". Budou výsledky tentokrát efektivnější?

9. 7. 2007

Monitor Jana Paula

Jeden čtenář mi napsal : "Literaturu si vybíráme podle toho, co očekáváme od života, cigarety si kupují primitivové i intelektuálové a stejně tak je to s marihuanou, kterou ovšem primitiv nikdy nedocení". Na první pohled se může zdát tento názor duchaplný, ovšem jenom do chvíle, než si člověk oboje zkusí. Mně se to podařilo, směšné se může zdát, že až v biologických padesáti letech a v duchu tohoto názoru nutně patřím mezi primitivy.

Trávu jsem nepřijal, avšak popíši pro zajímavost svoji zkušenost s ní, zážitek člověka, který nepotřebuje nic nahrazovat, to předesílám, plně si vystačím se svoji psychikou. Pokus jsem učinil v situaci hraniční askeze, měřím 181 cm a vážím 58 kg, jsem hluboko pod limitem svého BMI, ale s dvěma krajíci chleba, pytlíkem ořechů, jablky, kysaným zelím a 4 litry vody šlapu v horách 20 km bez sebemenších potíží. Vím přesně, co se děje v mém těle i mysli.

9. 7. 2007

Americká autorka Pamela Druckermanová strávila tři roky studiem cizoložníků v mnoha zemích světa. Vydala o tom knihu Lust in Translation: The Rules of Infidelity from Tokyo to Tennessee (Chtíč v překladu: Pravidla nevědy od Tokia po Tennessee). Domnívá se, že anglosaské země berou manželskou nevěru asi "příliš vážně".

Druckermanová zpracovala statistiky, sebrala důkazy a seznámila se s pravidly cizoložství ve více než dvaceti městech v deseti různých zemích světa. Interviewovala podvádějící muže (jednorázové, pravidelné, ty, kteří se vracejí k manželce, otevřené a drzé, zmučené) v Moskvě, v Kazachstánu, v Londýně, v New Yorku, v Paříži, v Indonésii, v Jižní Americe a jinde.

9. 7. 2007

Jako mnoho Američanů jsme čekali na signál, že se prezident Bush vážně snaží dostat Spojené státy ven z katastrofy, kterou vytvořil, když napadl Irák bez dostatečného důvodu, tváří v tvář globální opozici a bez plánu na stabilizaci země po invazi, píše se v nedělním redakčním komentáři amerického deníku New York Times.

Nejprve jsme se domnívali, že poté, co Spojené státy zničily iráckou vládu, armádu, policii a hospodářské struktury, mají povinnost splnit alespoň některé cíle, o nichž Bush tvrdil, že se o ně snaží: zejména vybudovat stabilní, jednotný Irák. Když začalo být jasné, že americký prezident nemá ani vizi, ani prostředky, aby to učinil, argumentovali jsme proti určení data odchodu amerických vojsk z Iráku, protože ještě byla šance do určité míry neutralizovat chaos, který musel následovat.

Avšak Bush nesplnil nic. Nyní je zjevné, že Bush chce zůstat v Iráku co nejdéle a hodit pak tu katastrofu na svého nástupce. Ať už bylo jeho kauzou cokoliv, je prohraná.

9. 7. 2007

Mohou nejnižší čísla průzkumu skutečně uvolnit ruce prezidentovi v jeho druhém, tedy posledním období tak, že může dělat naprosto vše, co chce? Tak se aspoň zdá, pozorujeme-li v poslední době jednání George W. Bushe.

Vědom si toho, že se už nebude moci ucházet znovu o prezidentský úřad a zdánlivě nijak znepokojen mizernými výsledky průzkumů veřejného mínění (v červnovém Gallupově průzkumu jej favorizovala 32%, sotva o 1% více než jeho výsledek nejhorší), Bush zdvojoval své úsilí u řady témat, která jej činila velmi nepopulárním -- počínaje eskalací irácké války přes zmírňování přistěhovaleckých zákonů až po veto výzkumu kmenových buněk. Buď si hraje na vizionáře, jenž dojde spasení v učebnicích dějin, nebo bude možná vzpomínán jako jeden z nejneúspěšnějších mužů všech dob.

9. 7. 2007

Ještě před nějakými ani ne deseti patnácti lety se v novinách o ekologii mluvilo spora. Články novin soustředily svou pozornost zcela na jiná témata a emise CO2 trápily jen některé skupiny klimatologů, bojovníků za ochranu životního prostředí a také pár osamocených jedinců, kterým nebylo lhostejné, jak se budou mít v budoucnu další generace. Když už o přírodě, tak se přetřásala ozonová díra, Kjótský protokol šel v české společnosti na okraj zájmu, ježto nenabyl účinnosti, a lidé spíše proklínali několik fabrik, které vypouštěly i pár let po revoluci do ulic měst nebezpečné jedy. Každý se bál o hospodářský růst země, nezaměstnanost skákala k vyšším číslům a národ zůstal po restrukturalizaci průmyslu a přelomových, nicméně nutných inovacích ukolébán v přílivu slunečního svitu, kterého se přes mraky s kyselými dešti mnoho za těch čtyřicet rudých let nenasytil.

Všechno se zdálo být nejisté, zlepšení ale byla i po pár tunelových mejdanech vidět na každém kroku. Bříška mnoha Čechů se s příchodem obrovských hypermarketů začala zakulacovat a některým doslova překypovat a volný čas jsme začali trávit před monitory nových Windows a hltali telenovely se slepými nebo nešťastnými děvčaty a svůdnými Don Juany. Vycházky do přírody začaly nahrazovat vyjížďky autem a běh v lese posilovny se špičkovým trenérem. Ze schránek se sypaly letáky s levným oblečením a večerní estráda vyhrávala téměř v každé domácnosti. Do Česka vtrhl blahobyt i navzdory opoziční smlouvě. Kdeže tenkrát bylo nějaké globální oteplování?

2. 10. 2003

Omlouvám se, že jsem měl tři měsíce přestávku, byly prázdniny a já se dosud ještě úplně neprobral, takže dnes přikládám jarní fejeton ZDE.píše Jaroslav Hutka a pokračuje: Přikládám ještě dva krátké zajímavé texty. Můžete si takhle napsat Fidelovi na Kubu, tedy pokud vám vadí ZDE, a přečíst si, jaké orwellovské blbosti si píší památkáři pod vedením popleteného ministra kultury Pavla Dostála ZDE.

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek
4. 7. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
4. 7. 2007 Úterní pokračující projekce Štěpán  Kotrba
3. 7. 2007 Setkání zadaných Bohuslav  Binka
2. 7. 2007 Fotografický deník: Karlovy Vary 2007 Štěpán  Kotrba
29. 6. 2007 ■ ■ ■ František  Schildberger
28. 6. 2007 Vzpomínka na samotu Bohuslav  Reynek
24. 6. 2007 - - - Egon  Bondy
22. 6. 2007 Peří Bohuslav  Reynek

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Dům Agapé RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2007 Dům Agapé hledá hejly - přihlaste se Štěpán  Kotrba
12. 5. 2007 Agapé: Milión jednou nebo dvakrát? Buďte bezdomovcem Štěpán  Kotrba
11. 5. 2007 Agapé: 130 000 měsíčně za pobyt desítky bezdomovců Štěpán  Kotrba
10. 5. 2007 Čím dříve Dům Agapé skončí, tím lépe pro veřejné finance Štěpán  Kotrba
10. 5. 2007 Poněkud alarmující informace o sdružení Agapé Zdeněk  Bárta
9. 5. 2007 Naléhavá prosba Eduarda  Heczková
15. 12. 2005 Sbírka na pomoc bezdomovcům   
12. 12. 2005 Pro bezdomovce nedělá nikdo nic   
31. 10. 2005 Dopady kapitalismu: bezdomovectví Eduarda  Heczková
27. 2. 2004 Lásky kdybych neměl, nic nejsem Zdeněk  Bárta

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas