10. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 7. 2007

CDU: národ vytváří společnost, odpovědnou za minulost, současnost i budoucnost

Zveřejněn nový strategický program křesťanských demokratů - oranžovo zelený

Spolkové představenstvo Křesťansko demokratické unie CDU schválilo na svém dvoudenním uzavřeném zasedání nový základní program strany, který bude předložen 21. sjezdu začátkem prosince v Hannoveru. Stalo se tak po roční intenzivní práci, kdy na jedenácti plenárních a čtyřech uzavřených zasedáních , na programovém berlínském kongresu a četných jednáních komisí a regionálních konferencí byl vypracován jeho návrh. Nyní generální tajemník CDU Ronald Pofalla a předsedkyně strany spolková kancléřka Angela Merkelová předali vedení strany text návrhu programu, který byl zveřejněn. Dokument, který obsahuje 3320 řádek textu, definuje CDU jako "lidovou stranu středu", která vedle lidské křesťanské dimenze se vysloveně hlásí k základním hodnotám - "svobodě, solidaritě a spravedlnosti".

Značnou pozornost věnuje otázkám ochrany životního prostředí a klimatu. Před sjezdem bude dán ještě k další diskusi stranické veřejnosti v jednotlivých regionech země.

Program CDU zdůrazňuje, že ve své politice sleduje křesťanské pochopení pro člověka a svou odpovědnost vůči Bohu. Přitom nepovažuje křesťanskou víru za určitý politický program a je proto otevřena vůči každému, kdo uznává důstojnost a svobodu pro všechny lidi. Má přitom konzervativní, liberální a křesťansko sociální kořeny. Proto také chce křesťanské hodnoty svobodné demokracie zachovat a posílit. Podle názoru CDU člověk je svobodný tvor a je úkolem politiky mu zajistit dostatek svobodného prostoru. Solidarita vychází z odpovědnosti za sociální zabezpečení, ale nesmí být zneužívána v neprospěch příštích generací. Zabezpečuje přitom právo, protože bez něho není žádná svoboda. CDU se proto zasazuje, aby každý člověk měl životní šanci, s kterou může svobodně a odpovědně zacházet. Proto svou politiku vůči Německu zaměřuje na společnost, která zabezpečuje každému svobodu a vědomí spolunáležitosti. Podle názoru CDU národ vytváří společnost odpovědnou za minulost, současnost a za uspořádání budoucnosti. Vytváří zvláštnosti německých dějin a jeho federální a náboženské tradice. To pak vytváří společnou kulturní myšlenku Německa.

Základní program CDU se pak snaží reagovat na současný vývoj, který charakterizuje jako "epochálních změn". Jde o změny vyplývající z globalizace, požadavků na společnost vědy, nových ohrožení svobod a demografických změn. To je nutno vzít v úvahu pro nastávající změny 21. století. V době mnoha hnutí je nutno mít především odvahu pro svobodu. Bez svobody podle CDU nebude moci být využita šance zajistit člověku důvěru v jeho bezpečnost. Cílem společnosti proto musí být zajištění svobodného a bezpečného života. Základem společnosti pak má být manželství a rodina, která by měla být posílena. CDU by chtěla vytvořit podmínky pro splnění přání mnoha rodin a dětí. Rodinu přitom definuje jako odpovědnost rodičů za děti a dětí za rodiče, manželství pak jako společenství muže a ženy. Přitom však respektuje rozhodnutí lidí navázat jiné partnerské vztahy. Podle CDU však většina lidí si přeje manželství a ti nacházejí u ní proto podporu, aby na základě rovnoprávnosti obou partnerů šli svou životní cestou. Manželství a rodina jsou "základem společnosti".

V navrhovaném základním programu pak slibuje posílení možností rodin svěřovat své děti mateřským školkám. Chce vytvořit národní závazné standardy pro vzdělání a umožnit tak všem možnosti k jeho přístupu. Školy by měly obdržet více autonomie, aby mohly zajistit co nejširší vzdělání i pro předškolní mládež. Na to navazují i sociální jistoty pro všechny generace a zavést postupně solidární i prémiové elementy v oblasti zdravotnictví a sociální péče. V oblasti práce se pak CDU chce zasadit, aby se pracující mohli více podílet na výnosech podniků, ve kterých jsou zaměstnáni.

Ambiciózní závazky slibuje CDU v oblasti životního prostředí a ochrany klimatu. Tak chce omezit výfukové plyny do roku 2020 v porovnání s rokem 1990 o 30 procent a podíl obnovitelných zdrojů energie zvýšit ke stejnému roku o pětinu. Chce přitom dosáhnout zákazu zadlužování na všech úrovních. Daně by měly být jednoduché, nízké a spravedlivé. Všechna tato opatření by měla směřovat k zvýšení prostředků pro výzkum a další rozvoj tak, aby se do roku 2015 zvýšil HDP o čtyři procenta.

V kapitole návrhu programu CDU "Německo a Evropa ve světě" se zdůrazňuje, že Evropská unie potřebuje nový smluvní základ. Bude proto žádat více svobody občanům a méně byrokracie. Zasazovat se bude o transatlantický trh mezi Unií a Spojenými státy. Za hlavní nástroj bezpečnosti považuje stálý dialog především s USA a NATO. Závěr předloženého základního programu CDU pak končí slovy:

"Bezpečnost a vývoj lidských práv patří k sobě. Lidská práva jsou nedělitelná. CDU bude i nadále zdvihat svůj hlas, kde by byla demokracie, svoboda, státní právo nebo menšinová práva ohrožena. Lidská práva a základní svobody musí mít vůči principu suverenity přednost .Chceme tak prokázat náš příspěvek k svobodnému, mírovému a spravedlivému světu".

Grundsatzprogramm der CDU Deutschlands 1994:"Freiheit in Verantwortung" PDF

"Grundsätze für Deutschland." Beschluss der Grundsatzprogramm-Kommission vom 7. 5. 2007 PDF
Materialien zur Grundsatzprogramm-Diskussion 2006 - 2007, Media Monitor ZDE
                 
Obsah vydání       10. 7. 2007
9. 7. 2007 Transparency International: problém zůstává - kde zůstala transparence? Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 Fidel je stejným vrahem jako CIA Fabiano  Golgo
10. 7. 2007 CDU: národ vytváří společnost, odpovědnou za minulost, současnost i budoucnost Richard  Seemann
10. 7. 2007 Pomozte i vy ! Gorily v pražské zoo chtěl někdo zavraždit
10. 7. 2007 Rusko odtajnilo dokumentaci o obětech stalinských čistek - nic senzačního to není
10. 7. 2007 Kouřit a pít, aneb Rakovina a slova moudrého démona Silen Uwe  Ladwig
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch
10. 7. 2007 Je nevěra normální mezi homosexuály? Fabiano  Golgo
10. 7. 2007 Tak, aby to ostatní neviděli Jindřich  Kalous
10. 7. 2007 Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem: většině u nás chutná !
10. 7. 2007 Zápis z Valné hromady Občanského sdružení Britské listy
10. 7. 2007 Neradostná situace českých médií Josef  Vít
10. 7. 2007 Darwinismus versus inteligentní plán podle Jonathana Wellse - některé ekonomické aspekty Miroslav  Uhlíř
10. 7. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
10. 7. 2007 Proč je plošné zavedení registračních pokladen opravdu ale opravdu špatné Jan  Bláha
10. 7. 2007 Registrační pokladny a demagogie pravice
10. 7. 2007 Stroj na zabíjení Fidel Castro Ruz
10. 7. 2007 Mediální fízlování v 21. století Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 Dluhy na daních zastavily chorvatské noviny Irena  Ryšánková
10. 7. 2007 OFCOM považuje zpravodajství za důležitou součást digitální éry Irena  Ryšánková
9. 7. 2007 Dům Agapé hledá hejly - přihlaste se Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 Smer: Narastajúca arogancia moci a recidíva metód neomečiarizmu Eduard  Chmelár
9. 7. 2007 Jan Hus, prorok nesvatý, křesťansky universální i národní Jan  Klepetář
8. 7. 2007 Katolictví od osmi do čtyř aneb vyznání politiků Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul
9. 7. 2007 Je nevěra "normální"?
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku
9. 7. 2007 Nepopularita, která osvobozuje Štěpán  Steiger
9. 7. 2007 Doprava, ekologie, globální oteplování, ČR a Západ Vít  Hinčica
2. 10. 2003 Vzkaz