8. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 3. 2005

13:45 Britské listy přinášejí přehled kandidátů na členy Rady České televize, které dorazily do Poslanecké sněmovny včas, v souladu s termíny, zveřejněnými ve výzvě předsedy Parlamentu Lubomíra Zaorálka. Volební výbor Parlamentu bude provádět zužující předvýběr dle zákona 12. 4. 2005. Hlasováním volební výbor vybere z 37 kandidátů 15 - tři na každé obsazované místo.

8. 3. 2005

Když se rozhodl filmař Peter Kosminsky začít pracovat na svém filmu o Davidu Kellym, britském vládním zbrojním expertu na Irák, který údajně v létě 2003 spáchal sebevraždu v důsledku kontroverze kolem britské oficiální zprávy o iráckých zbraních hromadného ničení, neočekával, že britská vláda bude s filmem spolupracovat. Avšak také neočekával, že dá armádě příkaz, aby s ním nikdo z vojáků nehovořil, že mu zakáže přístup na jakoukoliv vojenskou základnu a dokonce mu zakáže filmovat v jakémkoliv muzeu. Čehopak se britská vláda v této věci tolik bojí?

Stanislav Gross
8. 3. 2005

Sociální demokracie je pod vražedným tlakem. Zatím nenašla způsob obrany, pouze se pokouší o chaotický útok.

Rozšířené vedení ČSSD v sobotu rozhodlo, že už nebude pršet. Toto své přesvědčení založilo na dvou předpokladech.

8. 3. 2005

8. březen -- Den OSN pro práva žen a mezinárodní mír

pozvánka Amnesty International Brno

Na Den OSN pro práva žen a mezinárodní mír, připomínaný každoročně 8. března, upozorní v úterý lidskoprávní aktivisté v ulicích Brna. U informačního stánku České ulici (naproti hotelu Avion) nabídnou kolemjdoucím materiály o souvislostech mezi porušováním ženských práv ve světě a vývozy zbraní z České republiky. Brňané se také budou moci připojit k petici, požadující ukončení bezpráví v některém z nejakutnějších případů evidovaných Amnesty International. Zahájení a setkání s novináři je připraveno na 15. hodinu, stánek bude k dispozici až do 18.00.

8. 3. 2005
Z tiskové zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí

Míra registrované nezaměstnanosti činila k 28. 2. 2005 9,6% . Oproti předchozímu měsíci klesla o 0,2 %. Úřady práce evidovaly celkem 555 046 lidí, což je o 6 616 osob méně než ke konci ledna. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2004 je celkový počet uchazečů o zaměstnání nižší o 15 741. Z celkového počtu nezaměstnaných je 517 892 tzv. dosažitelných uchazečů o zaměstnání (jsou schopni okamžitě nastoupit do práce).

8. 3. 2005
vybrala a přeložila Helena Svatošová

Evropský patentový úřad právě rozhoduje o žádosti agrotechnického gigantu Syngenta patentovat tu část DNA, která reguluje kvetení rýže. Nejen, že toto by dalo Syngentě kontrolu nad pěstováním rýže, ale také by mohlo založit praxi patentového práva přiznávat patentovou ochranu procesu kvetení vůbec -- včetně 23 hlavních potravinových plodin a možná i rostlin, které ještě nejsou známy.

8. 3. 2005

Krátká poznámečka k "Patentování přírody"píše Lenka Vytlačilová. Autorka bohužel neuvedla číslo přihlášky, takže si nemohu být naprosto jistá. Ale pokud se jedná o číslo EP 1409696 (totožné s WO03000904), tak část z původních 83 nároků vzala za své - firma nezaplatila poplatky - a zbytek bude zřejmě zamítnutý. Ta věc není nová, protože něco podobného bylo publikována v několika odborných časopisech. Samozřejmě je otázka, jak řízení dopadne jinde. Firma totiž také zažádala o patent v USA, Austrálii, o euroasijský patent atd.

Edward W. Said: Power, Politics, and Culture
8. 3. 2005

Síla, politika a kultura

Edward W. Said: Power, Politics, and Culture, úvod Gauri Viswanathan, Vintage Books: Random House, srpen 2002, 512 str., ISBN 1400030668

Saddám Husajn... nemůže být vnímán izolovaně od prostředí, které ho stvořilo -- a tím je prostředí formované politikou Spojených států amerických.

Tento rozhovor dnes již zesnulého amerického profesora, Palestince a světoobčana Edwarda Saida v jedné osobě - zemřel na podzim 2003 po dlouhém boji s leukémií - pro americký týdeník L. A. Weekly proběhl během první války v Zálivu v roce 1991. Jeho myšlenky neztratily na důraznosti ani bezprostředně po 11. 9. 2001, ani dnes, kdy je Irák dva roky po odstranění Saddáma Husajna sice po volbách (do přechodného parlamentu), ale stále na dobu neurčitou obsazen americkými vojsky, kdy se v Bagdádu buduje největší americké velvyslanectví na světě a kdy USA přímo i prostřednictvím svých spojenců znovu stupňují politický a ekonomický tlak na další země v oblasti. Kniha Power, Politics, and Culture je kolekce dvaceti osmi rozhovorů - od Palestiny po Pavarottiho, od nomádské výchovy v područí koloniálního řádu k politicky aktivní a často sporné dospělosti se zrcadlí v chápání Austenové, Becketta, Conrada, Naipaula, Mahfouze a Rushdieho, stejně jako Derridy a Foucaulta.

8. 3. 2005

Kdybych byl Pavlem Teličkou...

Naše politická scéna nabízí voličovi pro příští období opravdu nepřebernou přehršli možností. V podstatě dvě. Buď si vybrat dobráky, kterým se docela dobře podařilo uklízet modrý ekonomický chlév, a kteří možná ani moc (na dané podmínky) nekradou a nelžou, ale neumějí se o sebe postarat - nebo řízné chlapíky, kteří se o sebe postarat dokážou skvěle, z vlastních malérů vytlučou ještě politický kapitál, ale jak se říká, do sklepa by člověk s nimi nešel.

8. 3. 2005

Letošní Český lev byl k ničemu. Nejlepším loňským filmem bylo Gunnarssonovo Silný kafe, píše Štefan Švec. Souhlasím. Hřebejkovo Horem pádem není špatný film, ale Silný kafe ho daleko předčí. Jenže to by bylo moc, žádat od českých filmových kritiků, aby opustili konvenční, začarovaný kruh "celebrit" - a dali třeba hlavní cenu filmu, který se zabývá něčím, o co v současnosti skutečně jde - totiž interakcí české kultury se zahraničním prostředím. A dát hlavní českou cenu cizinci? I když žije v Praze a mluví česky? Nemyslitelné.

Recenze filmu Silný kafe v BL ZDE

Každé dílo je "cizí". Každá osoba je "cizinec". Rozhovor s režisérem Börkurem Gunnarssonem ZDE
"Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků." Recenze Hřebejkova filmu Horem pádem v BL ZDE
Michael Marčák: Ano, pane, dříve jsme byli jen prostý bordel, ale nyní jsme nóbl pí ár agentura
8. 3. 2005

Jakub Patočka
8. 3. 2005

O Literárních novinách

Jakub Patočka píše Straně zelených

Rozumím tomu, proč se do kampaně proti Literárkám i mně osobně, zapojují Lidové noviny (aka KlausZeitung), Reflex (dodnes infikovaný virem Ivana Breziny) či Britské listy (Jan Čulík je přímo posedlý touhou po pomstě od chvíle, kdy jsem s ním ukončil pravidelnou spolupráci pro LtN, neboť nepravdivými výroky urazil jiného tehdejšího kmenového autora Literárek Jaromíra Štětinu). Navíc pokud se uskuteční reformy, které vydavatel společnosti schválil, můžeme se stát pro Reflex i Britské listy nepříjemnou konkurencí.

Ostatně jsou to více méně titíž naši podaření členové, kteří poškozovali - i tehdy za asistence Britských listů, Lidových novin a Reflexu - Stranu zelených v evropské kampani.

8. 3. 2005

Rétorika konfliktu s sebou vždy nese zúžené perspektivy potvrzující hledisko promlouvající strany a bujení metafor, které takovou zúženou perspektivu mají potvrdit. V redakční radě jsem krátkou dobu a do redakce nepřijdu vůbec tak často, jako např. Ondřej Slačálek, který už jen na základě svých návštěv může docházet k tak závažným soudům.

8. 3. 2005
tisková zpráva

Finanční částkou ve výši 47 000 Kč za první pololetí školního roku 2004/2005 podpořil brněnský Nadační fond Verda celkem 12 romských studentů středních a vysokých škol a učilišť. Peníze byly použity na úhradu stipendií, školného a školních potřeb. Nadační fond, který je dosud financován výhradně ze soukromých zdrojů, začal fungovat ve školním roce 2001/2002. Při své činnosti úzce spolupracuje s brněnským romským střediskem Drom.

8. 3. 2005

Poslanec Křeček nás opět obšťastnil článkem "Polská bublina, aneb čeští důchodci a evropští domácí", který, mám takový pocit, jsem četl již několikrát. Aby zmátl nepozorného čtenáře, přidal do svého článku aktuální zprávu o polské majitelce domu, která vede spor s Polskou republikou prostřednictvím soudu ve Štrasburku. To však není skutečnou podstatou článku. Článek vedle sebe skládá náhodně vybrané argumenty, které mají dokázat bídnou situaci nájemníků v Česku (pokud ne, tak je pan poslanec skutečně dobrý demagog), a "úporným tvrzením" se je snaží dokázat. Bohužel jeho argumentům chybí jakákoliv hlubší ekonomická podstata.

Michael Marčák: Zimo a Ameriko, jděte už  s ignorováním Kjótského protokolu do .....
8. 3. 2005

8. 3. 2005

Telka Miloslavy Kodoňovej

Zatiaľ čo sa šéf verejnoprávneho manažmentu dobre zabáva v dave adolescentov v Národnom tenisovom centre fandením Superstar a necháva sa pritom snímať kamerami podniku, ktorý mu občania dočasne zverili do správy, televízia Markíza trpezlivo a ticho pracuje, aby položila verejnoprávnosť pred očami verejnosti na lopatky. Nech už sa verejnoprávny Slovenský rozhlas pri príležitosti bratislavského summitu zachoval viac alebo menej solidárne k partnerskej Slovenskej televízii, nedať si ujsť príležitosť primäť Busha v súvislosti so summitom na pár exkluzívnych viet bolo pre STV psou povinnosťou, nepísaným zákonom. A súčasne aj vysvedčením o základnej spôsobilosti manažmentu kompetentne riadiť STV.

Sochy Jana Hendrycha
7. 3. 2005
K výstavě soch Jana Hendrycha v Českém muzeu výtvarných umění v Praze, 2. 3. -10. 4. 2005, v Husově ulici 19-21, Praha 1 -- Staré Město

Sochy Jana Hendrycha stojí na okraji hlavních proudů současného umění, a přesto se možná právě nyní dostávají do jejich středu. Vysychají-li tyto hlavní proudy a mizí-li intelektuální aróma, které obklopovalo současné umění, oči se obracejí k tomu, který pokračuje tam, kde skončili velcí mistři, neohlížeje se na řeči o konci umění, na konceptualismus, na postmodernu, na nové technologie.

Napoleon Bonaparte
7. 3. 2005

Skutoční a zdanliví šíritelia slobody

Ako sa hovorí, každý zázrak trvá iba tri dni. Aj to, že sa lídri dvoch najvýznamnejších svetových mocností stretli v akomsi stredoeurópskom hlavnom meste, neostalo v pozornosti masmédií dlhšiu dobu. Čo si povedali oficiálne, to určite neznamená žiaden historický zvrat. Možno sa po nejakom čase dozvieme, čo si povedali "off record", no to sa stáva známym až vtedy, keď to už zaujíma historikov.

Darmo mali organizátori bratislavského stretnutia veľké oči, čo sa týka súčasných dejín, bratislavské stretnutie nebude mať väčší význam, než keď sa stretli sovietsky líder a a americký líder svojho času na ostrove Malta, ktorý rozlohou a počtom obyvateľov pripomína našu Bratislavu.

Hugo Chávez
7. 3. 2005
Sergio Moya Mena

Vo svojom vystúpení pred Senátom 17. januára nová ministerka zahraničných vecí Spojených štátov Condoleezza Riceová vyhlásila, že venezuelský prezident Hugo Chávez je "negatívnou silou v regióne". Chávezov postoj k Spojeným štátom označila za "mimoriadne nešťastný", kritizovala jeho vzťahy s kubánskym prezidentom Fidelom Castrom a bolívarskej vláde sa vyhrážala sankciami v rámci Organizácie amerických štátov, argumentujúc "údajným" odklonom od demokracie vo Venezuele. Nikdy predtým nebola americká diplomacia natoľko explicitná pri opise Venezuely, ako keď ju označila za hlavnú prekážku v regióne, čo medzi oboma krajinami vyvoláva ovzdušie neustálej konfrontácie.

Prečo USA považujú Chávezovu vládu za takú veľkú hrozbu a prečo ju označujú za "taký zlý príklad" pre zvyšok Latinskej Ameriky? Je Chávez naozaj na čele revolučného procesu, ktorý by sa mohol rozšíriť na celý kontinent?

7. 3. 2005

O zločinech Američanů a zbabělosti evropských politiků

Jsou věci, které se tolerovat dají, a takové, které tolerovat nelze. Mezi ty druhé, nejzávažnější, patří válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Čím je ale takový zločin těžší, tím silnější bývá viník, a tím menší šance je na nápravu věcí. Potrestání viníků, například válečných zločinců pocházejících z vojensky silných států je vždy dočasně nemožné.

Jedním z těchto nejtěžších zločinů je napadení a okupace Iráku a Afghánistánu.

Elfriede Jelinek - Foto: Bettina Flitner
7. 3. 2005
Eliška Stehlíková

Už od října se na nás dívá ze stránek všech časopisů i novin. Aristokratická, distingovaná, arogantní. Letošní laureátka Nobelovy ceny a čerstvá držitelka Ceny Franze Kafky, jejíž jméno je nejčastěji spojováno s militantním feminismem, radikálními levicovými názory, nenávistí k vlastní zemi, provokací a obscénností. Elfriede Jelinek (58), kontroverzní, diskutovaná, zatracovaná i obdivovaná. Její životopis přitahuje všechna média jako magnet, žádný článek o ní se nezapomene zmínit o jejím patologickém vztahu s matkou, o jejích psychických problémech či příslušnosti ke komunistické straně. Co však víme o jejím díle?

Z nového vydání časopisu Dobrá adresa

7. 3. 2005

Otevřený dopis Jakubu Patočkovi

Jakube, úvodem bych se měl asi omluvit za to poněkud familiérní oslovení. Nejspíš už si na mě nevzpomenete, protože během mé "aktivistické pětiletky" pro Hnutí Duha v letech 1995-99 jsme se osobně setkali jen třikrát. Přesto na mě, o generaci staršího, avšak v prostředí nevládních organizací tehdy zcela nezkušeného, Vaše nesporné charisma udělalo hluboký dojem. To, co Vám už tehdy někteří vytýkali, tj. Vaše skálopevné přesvědčení o výlučné pravdivosti vlastních názorů a sklony k určitému mesianismu, jsem připisoval Vašemu mládí a hlubokému zaujetí myšlenkou, jíž jste zasvětil svůj život.

Potěšilo mě, když jste se stal šéfredaktorem Literárních novin.

7. 3. 2005
reakce na článek Zdeňka Moravčíka "Zabíjení v Drážďanech - nutnost nebo zločin?"

V Německu zazněly nejen názory, které reprodukoval pan Moravčík, ale také komplexní popisy událostí, např. hraná reportáž na veřejnoprávním kanálu ZDF 8. 2. od 20:15, popř. díl Feuersturm (Ohnivá bouře) z cyklu Der Jahrhundertkrieg (Válka století) historika Guido Knoppa.

V únoru roku 1945 již luftwaffe v podstatě neexistovala, Rudá armáda stála na Odře a západní spojenci na Rýně.

7. 3. 2005

"Hovno je obtížnější teologický problém než zlo," napsal Milan Kundera v románu Nesnesitelná lehkost bytí a svou myšlenku dokončil: "Buď je hovno přijatelné (a potom se nezamykejme na záchodě), anebo jsme stvořeni nepřijatelným způsobem." Téma hovna či výkalů je vskutku jedním z klíčových pro pochopení postavení člověka ve světě. Kunderovský bonmot, ač k této skutečnosti poukazuje, však svou povrchovostí může být docela dobře vnímán jen jako zástěrka, odpor, který nám brání roli hovna opravdu do hloubky pochopit. Stejnou funkci mají jistě i rozličné "umělecké" exhibice a provokace, které hovnem například malují na plátno. Opravdu hluboké pochopení hovna v našich životech však nemůže obejít skutečnost, že hovno souvisí s lidskou sexualitou a nevědomím.

Z nového vydání časopisu Dobrá adresa.

7. 3. 2005

Pomalost českých soudů

Před více než osmi lety, v lednu 1997 jsem si zaplatil vytoužený zájezd do Tuniska. Jednak mě severní Afrika vždy lákala, jednak jsem důvěřoval i cestovní kanceláři Travela, v té době to byl třetí největší hráč mezi cestovními kancelářemi. Travela se o vás postará - to bylo oblíbené heslo, které nás provázelo od počátku 90.let. Zaplatil jsem něco málo přes třicet tisíc korun, včetně jednoho fakultativního výletu, radoval se z výhodné koupě - sleva za včasný nákup 10% - a těšil se na léto. Moji radost nezkazil ani dopis podepsaný přímo ing. Ivanem Breznenem, generálním ředitelem Travely, ve kterém se omlouval za opatření v souvislosti s devalvačním vývojem koruny. Žádal doplatek k zájezdu. Kdo by nedal 22.6. 1508 Kč, když odlet byl již za 14 dní.

Pak už šly události velmi rychle.

7. 3. 2005

Hlavně mi nezakazujte posledního čitelného nepřítele, říkám si s velkou dávkou nadsázky v reakci na petici Zrušme komunisty.

Jestli jsem dobře pochopil smysl této chvályhodné akce, měla by především vyvolat širokou diskusi. Nejen o KSČM, ale hlavně o tom, co komunismus přinesl, odnesl (nebo-li zmasakroval) a nakolik je nebezpečný v době, kdy je naše země členem NATO a EU. Jestliže je dnes Grebeníčkova partaj na druhém místě v žebříčku volebních preferencí, není to dáno její genialitou a sílící silou prokomunistických voličů, ale spíš některými problematickými postoji demokratické části společnosti.

7. 3. 2005
Motto: "Přenecháme-li starost o naše věci jinému člověku, postará se především sám o sebe, a to k naší škodě."
Milan Valach

Česká společnost se nachází v podivném stavu. Většina občanů není spokojena se stavem veřejných věcí, většina občanů tvrdí, že to chce změnu, ale stejně velká většina neumí nebo nechce vynaložit na požadovanou změnu ani sebemenší úsilí a naštvanost nebo otrávenost si ventiluje po hospodách nebo v anonymních internetových diskusích.

7. 3. 2005
Chudý lidi, pravil Zdeněk Podskalský, nepotřebujou svobodu. Chudý lidi potřebujou peníze... A právě proto se na nich dá tak dobře vydělávat.

V rozhlase skončili rozhovor se zpěvákem a sportovcem a nastala chvíle pro hlasy posluchačů, neredigované a neredigovatelné. První posluchač se otázal, proč zvou do rozhlasu stále ty nevzdělané pěvce a tělocvikáře, proč proboha se k tématu nemůže vyjádřit nějaký profesor nebo doktor... Moderátor rozpačitě odvětil, že jde o to, aby to živé téma zajímalo a přilákalo lidi... proto ty populární figury. A další posluchač volal: Ale to děláte vy, že jsou populární zrovna oni, protože zvete pořád jen idioty, protože jsou populární ze Šťastných Jimů a Story a takových blbin, my ale taky někdy chceme slyšet chytrý lidi, ne populární... Copak nemůžete zvát i nějaké spisovatele, a ne pořád jen ty dva tři?

Moderátor cosi koktal a mně bylo jasné, že ubozí posluchači volají na poušti.

Jo Leinen, europoslanec SPD
7. 3. 2005

DOKUMENT

europoslanec

Reakci německého sociálnědemokratického europoslance a právníka na text českého prezidenta Václava Klause Desatero o Evropské ústavě přinášíme kvůli opakovaným žádostem čtenářů. Nesouhlas s Václavem Klausem totiž vyjadřují zástupci všech hlavních proudů v Evropském parlamentu - křesťanských demokratů, socialistů i liberálů. Souhlasí s ním pouze euroskeptici.

Domníváme se, že do nadcházející diskuze o Evropské ústavní smlouvě by neměly přicházet argumenty falešné a lživé. Ekonomická a komunikační globalizace a s ní spojená integrace výrobních, spedičních i odbytových sítí si totiž sama vynutila integraci v oblasti veřejného života. Stejně jako se kdysi sjednocovala italská vévodství, aby mohla vzniknout silná Itálie, sjednocuje se dnes Evropa, aby obstála v globální konkurenci ostatních kontinentů. Židovsko křesťanský civilizační okruh, jehož historii obohacovala renesance, protestantské hnutí, osvícenectví i emancipační filosofické a ekonomické reflexe dělnického hnutí 18. a 19. století, chce zaujímat i v 21. století roli globálního hráče a nikoliv jen odbytiště. I proto je diskuze o možných modelech globalizace klíčovou a nedá se odbýt jakýmsi desaterem. Žádná vyčerpávající a přitom pravdivá odpověď na složitou otázku není takto jednoduchá...

red

5. 3. 2005
Poznámky k usnesení Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu ze dne 27.1. 2005, které ukládá nezávislému orgánu - Radě pro rozhlasové a televizní vysílání nečiniti žádné nevratné kroky v souvislosti s digitalizací

Na konci ledna 2005 se udál v Parlamentu krok, do té doby nevídaný. Orgán ústavodárného sboru vyhrožoval nezávislému regulačnímu orgánu odvoláním, jestliže nebude poslouchat několik poslanců. Poslanci lobbovali předsedu Rady pro rozhlasové vysílání před zraky novinářů, pokusili se ovlivnit jeho rozhodování jako správního orgánu a nikdo z "mediálních mágů" se o tom ani nezmínil. "Strážci demokracie" mlčeli. Proč asi? Stálá komise pro sdělovací prostředky v souvislosti se svým odmítavým usnesením o neschválení Zprávy RRTV o digitálním vysílání za rok 2004 v doprovodném usnesení, zakazujícímu nezávislému orgánu činit to, co mu ukládá platný zákon, postupovala v podstatě v rozporu s tímto zákonem. Minimálně s "duchem" stávajícího zákona 231/2001 Sb.

Pod průhledným pláštíkem tzv. právní nejistoty zahájení digitálního vysílání vcelku jasně Stálá komise pro sdělovací prostředky Parlamentu deklarovala, že je ochránkyní stávajících komerčních televizí, které si (z finančních důvodů) nepřejí brzké zahájení digitálního televizního vysílání a současného ohrožení jejich mimořádných "analogových" zisků z reklamy (to je samozřejmě něco jiného, než ochrana investic či zajištění práv dosavadních provozovatelů televizního vysílání). Ukázalo se, že tato, až k pláči dojemná shoda panuje napříč politickým spektrem, bez ohledu na deklaratorní vyhlášení politických stran či jednotlivých poslanců.

Ruka ruku umyla. A téměř všichni pak rukou společnou a nerozdílnou umyli hlavu předsedy RRTV Pospíchala.

2. 3. 2005

Seminář s promítáním dokumentárního seriálu společnosti BBC od Adama Curtise The Power of Nightmares, (Moc nočních můr), o pozoruhodných a znepokojujících paralelách mezi islámskými extremisty a americkými neokonzervativci se bude konat od v úterý 8. března od 17.50 ve filmovém klubu Slunečnice na filozofické fakultě Ostravské univerzity, Reální 5, učebna E 24.

11. 2. 2005

Informace pro budoucí postgraduanty

Britská Arts and Humanities Research Board, která financuje postgraduální i další vědecký výzkum na britských univerzitách, se rozhodla každoročně po dobu nadcházejících tří let udělovat šest stipendií na vypracování doktorské práce z oboru středo a východoevropských studií na britských univerzitách - "ring-fenced awards in Central and East European Studies". O stipendium mohou přirozeně žádat i studenti ze zemí střední Evropy, po dohodě se svým případným školitelem na britské univerzitě. Rádi přijeme na katedře slovanských studií na Glasgow University studenty, kteří by tam chtěli pracovat na doktorské práci z oboru české literatury, českého filmu či středoevropských médií. Vítáme studenty i z oboru polonistiky a rusistiky.

Studenti ze zemí Evropské unie (včetně tedy, od 1. května 2004, i z České republiky), kteří nemají trvalý pobyt ve Velké Británii, mají nárok žádat jen o stipendium na uhrazení školného na britských univerzitách, nedostanou stipendium na živobytí, avšak na to si lze v Británii vydělat.

Lze žádat o studium na plný i na částečný (part time) úvazek.

Podrobnosti o stipendiích AHRB ZDE

Žádosti o stipendium nutno podat do úterý 3. května 2005, pozor ale, největší naději na úspěch mají žádosti, podané prostřednictvím konkrétní britské univerzity, s níž je třeba si případný výzkumný program dohodnout hned teď. Např. Na Glasgow University je interní lhůta pro podání žádostí o postgraduální stipendium AHRB do 1. dubna 2005.

Informace o postgraduálním studiu na Glasgow University ZDE ZDE

Internetové stránky katedry slovanských studií (včetně bohemistiky) na Glasgow University ZDE
13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
8. 3. 2005 Čeho se britská vláda bojí?   
8. 3. 2005 Zbrojení, ne klid zbraní Oskar  Krejčí
7. 3. 2005 Melou boží mlýny? Milan  Kulhánek
7. 3. 2005 O červené niti Alex  Koenigsmark
7. 3. 2005 Deset evropských lží Václava Klause Jo  Leinen
7. 3. 2005 O hovně Jan  Stern
7. 3. 2005 Rozkoše Elfriede Jelinekové Eliška  Stehlíková
7. 3. 2005 Servilní postoj Jan  Žižka

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě František  Hrdlička
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže   
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?   
1. 3. 2005 Hleďme, hleďme... Jan  Sláma
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská
28. 2. 2005 Václav Klaus v komerčním pořadu Miss 2005   
22. 2. 2005 Frommova Karkulka: Jak se bouří ženy Jan  Stern
10. 2. 2005 Rekordní počet žen je obětí osahávání v tokijském metru   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Zbrojení, ne klid zbraní Oskar  Krejčí
4. 3. 2005 Odstřel "amorálního" Grosse, nebo cesta k nástupu pravice při výročí Vítězného Února?   
4. 3. 2005 Zeman se v politice mýlil, ale byl úspěšný Ivan  David
1. 3. 2005 Piáno těžké, schody srázné Petr  Pospíchal
1. 3. 2005 Příčinou vládní krize není spiknutí médií Milan  Černý
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš
25. 2. 2005 Co všechno na něj ještě vypluje... Boris  Cvek
25. 2. 2005 Gross má pro tisk bulvární potenciál   
25. 2. 2005 Portrét nastávajícího expremiéra Zdeněk  Jemelík
24. 2. 2005 Poukazování i na jiné korupčníky by akce proti Grossovi rozmělnilo   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2005 STV: Médium plné prekvapení Igor  Daniš
3. 3. 2005 Rozšířené vysílání ČT na internetu   
2. 3. 2005 Rada guvernérů BBC má být zrušena   
2. 3. 2005 Británie: BBC bude financována z koncesionářského poplatku dalších deset let   
17. 2. 2005 Cimrman a Největší Čech Vojtěch  Polák
14. 2. 2005 Největší Čech a Jára Cimrman Jan  Čulík
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil
7. 2. 2005 Na české univerzitě v Brně se vyučuje rakouskému právu (a německy) Zdeněk  Moravčík

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček