24. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 9. 2004

V předvečer výročního sjezdu vládnoucí britské Labouristické strany vyjádřil premiér Tony Blair podporu "důstojně se chovající" rodině rukojmího Kennethe Bigleyho a varoval před manipulací sdělovacích prostředků, jíž se dopouštějí extremisté. Přirovnal boj s povstáním v Iráku s "nejbezvýchodnějšími dny druhé světové války".

26. 9. 2004

neděle 17.30: Na londýnském letišti Stanstead bezpečně přistálo řecké letadlo, které letělo z Athén do New Yorku, poté, co kdosi telefonicky anonymně upozornil jedny řecké noviny, že je údajně na palubě letadla bomba. Nepoužil při tom žádného známého hesla. Při přistání doprovázely letadlo britské vojenské stihačky. Řecké letadlo přistálo bez problémů v 15.29 světového času.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lokomotiva Škoda 363 001-9
24. 9. 2004

Brněnské Hlavní nádraží má být přesunuto do záplavové oblasti

Stanovisko těch, kteří chtějí mít nádraží v centru...

Zarážející je, že velmi velká část území, které chce brněnský magistrách zastavět, se nachází v záplavovém území. O tom se lze přesvědčit v pojišťovnách na programu Aquarius. V době klimatických změn a rostoucího rizika záplavových dešťů a následných povodní je podobné jednání "zodpovědných" otců města zcela nepochopitelné.

Stav brněnského železničního uzlu je po stránce technické špatný a i v souvislostí se vstupem České republiky do EU a převzetím evropských norem bude nutná celková rekonstrukce. Na tom se shodují všichni. Ti, kteří chtějí nové nádraží v centru, i ti, kteří chtějí nádraží odsunout ke Svratce.

24. 9. 2004

pátek 23.00: Dvojčlenná delegace britských muslimů se v pátek připravovala na cestu do Bagdádu ve snaze zachránit život rukojmího Kennethe Bigleyho. Má se v sobotu setkat s vedoucími iráckými náboženskými představiteli a apelovat u nich za život tohoto britského podnikatele, jehož únosci mu chtějí useknout hlavu.

Misi zorganizovala Muslimská rada Velké Británie. Ta už předtím odmítla únos Kennethe Bigleyho a v pátek konstatovala, že je "povinností" muslimů v Británii usilovat ze všech sil o Bigleyho záchranu. Muži, kteří cestují do Iráku, jsou oba sunnitští muslimové a jeden z nich hovoří arabsky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 9. 2004

Britští muslimové se v pátek v mešitě Ar Rahma v Liverpoolu modlili za Kennethe Bigleyho a jeho rodinu, občana Liverpoolu uneseného iráckými extremisty.

Cobra, krizový štáb britské vlády, sleduje míru napětí v Británii ve snaze předejít útokům pravicových extremistů na britské muslimy v souvislosti s únosem rukojmího Kennethe Bigleyho.

25. 9. 2004

Dědeček George W. Bushe, senátor Prescott Bush, byl ředitelem a akcionářem firem, které profitovaly z obchodování s německými firmami, které pomohly nacistickému režimu k moci. Potomci přirozeně nejsou odpovědni za "vinu" svých předků, podnikatelská činnost Prescotta Bushe je však přesto zajímavá. Informace o ní vyšla najevo z nově objevených dokumentů v amerických státních archívech.

Prescott Bush spolupracoval s německými firmami až do roku 1942, kdy byla jeho firma americkým státem zkonfiskována podle zákona, zakazujícího obchod s nepřítelem. Zdá se, že měl přímé styky s firmami, působícími ve Slezsku, které využívaly otrocké práce z koncentračních táborů. Více než o šedesát let později vedly tyto skutečnosti k žalobě o odškodné, kterou podaly na Bushovu rodinu dvě osoby, které přežily Osvětim.

Sociolog Jan Keller
26. 9. 2004

Vystoupením Jana Kellera začal první den Českého sociálního fóra, které navazuje na tradici Porto Allegre a Bombaje. Téma prvního bloku - sociální solidarita, jiná globalizace a udržitelný rozvoj proti neoliberalismu a privatizaci vytvořilo rámec pro volání sociologa Kellera po jiné modernizaci. Místopředseda poslanecké sněmovny Vojtěch Filip popsal proces překotné privatizace dvadesátých let a připomněl, že manažeři nadnárodních korporací dnes nejsou odpovědni občanům tak, jako zvolení zástupci. Místopředseda ČMKOS Zdeněk Málek zrekapituloval stav občanské společnosti a roli odborů, kerým se pak věnoval v obsáhlém samostaném bloku na téma globalizace a trh práce.

České sociální fórum 25. 9. FOTOGALERIE

České sociální fórum 25. 9. AUDIOZÁZNAM

Nedělní program zahrnuje zodpovězení otázek práva na bydlení představiteli Sdružení nájemníků, otázky militarizaci EU a existence protiválečného hnutí, skryté aspekty palestinsko-izraelského konfliktu, historické ohlédnutí za českou levicí po roce 1989, viděnou očima anarchistů, perspektivu sociálních fór a jejich přerod v "novou internacionálu", rekapitulaci antiglobalistického protestu proti MMF a SB či otázku propagandy a reality života v osamělém "socialistickém" státě na americkém kontinentu - Kubě.

24. 9. 2004

"Cikán služebně ve Štrasburku!" rozčiluje se čtenář Lidových novin...

Pozoruhodné reakce publikují čtenáři Lidových novin na jejich fórech k článku o romském aktivistovi Ondřeji Giňovi, který v současnosti pobývá služebně ve Štrasburku a jehož odsoudil jakýsi český soud k podmíněnému trestu za údajné finační nesrovnalosti. Václav Klaus Giňu odmítl omilostnit. Státní zástupce se proti podmíněnému trestu na místě odvolal.

Mnohé tyto reakce, které citujeme zcela beze změny, znovu potvrzují, že není zrovna jednoduché pro Romy žít v českém rasistickém prostředí.

Obdobné, i když trochu mírnější, rasistické reakce publikovali čtenáři i na fóru listu Hospodářské noviny.

Britské listy samozřejmě neschvalují šíření rasismu v jakékoliv formě.

Není vyloučeno, že se tisk, který volně umožňuje publikaci rasistických útoků, vystavuje hrozbě trestního stíhání. Vrátíme se k problematice právním rozborem.

25. 9. 2004

Virtuální bohoslužba na svátek, kterým si nejsou všichni jisti

V úterý budeme počtvrté slavit státní svátek, který se jmenuje "Den české státnosti". Je to svátek Svatého Václava, který 28. září 935 zemřel mučednickou smrtí. Svatý Václav je zakladatelem českého státu. A to navíc zakladatelem ušlechtilým, zbožným. Pravý vzorový státník. Proto ten svátek české státnosti. Tak praví tradiční verze. Jenže: nebyl zabit náhodou již roku 929, jak říkají někteří historici? A byl vůbec takový, jakým jej líčí legendy, zejména ta Kristiánova? A není ostatně tato legenda jen pozdější falzum? A nebyl vlastně zakladatelem státu jeho bratrovrah Boleslav Ukrutný?

Byl Václav servilní kolaborant Němců, jak v ve sněmovní debatě o svátku prohlásil Miloš Zeman, nebo měl Václav jen jiný názor než jeho bratr na to, s kým uzavřít mírovou smlouvu? Boleslav vsadil na bavorského Arnaulfa, zatímco Václav vsadil na spojenectví se saským vévodou Jindřichem Ptáčníkem. A kardinální otázka: žil vůbec Svatý Václav, není to jen vymyšlená postava, jakési Boleslavovo zbožnější já? Není to jen dávno vyčpělý mýtus?

24. 9. 2004

O podjatosti státního orgánu

Poškozený zákazník, anebo útok na státní orgán? Pan Petr Zavřel, Čech a Kanaďan, se nedávno vracel z Prahy do Toronta. Na ruzyňském letišti zažil něco, na co bude zřejmě dlouho vzpomínat. Vypovídá o tom jeho svědectví a zároveň i odpověď z Celní správy. Celou řadu skutečností bohužel nelze dokázat, avšak jak vyplývá z právního názoru Jana Sýkory, Celní správa se sama v této věci usvědčila z nepřijatelné podjatosti.

A aniž bych chtěl pracovníky Celní správy z čehokoliv bez důkazů obviňovat, na základě široké zkušenosti se zaměstanci českých úřadů si dovolím zaspekulovat, že při níže popisované scéně došlo k archetypálnímu střetu mezi zákazníkem, zvyklým ze Západu na podstatně jiné chování úředníků, než na jaké jsou zvyklí občané České republiky. (Už přijeli do Glasgow studenti z ČR a jako první překvapení sdělovali, že se na ně při matrikulaci zdejší úřednice usmívaly.) Úředníci Celní správy zjevně nemohli pochopit, co se panu Zavřelovi na jejich přístupu může nelíbit, a tak se ho rozhodli (úředník může všechno? ) potrestat...

24. 9. 2004

Reakce na článek Incident na letišti.

Proti rozhodnutí o uložení blokové pokuty se nelze odvolat, avšak protože rozhodnutí tím nabylo právní moci, lze proti němu podat ve lhůtě dvou měsíců správní žalobu. Způsob, jak byla posouzena následná stížnost, tj. zejména popis tvrzeného deliktního jednání a jeho (evidentně neúplná a tudíž nepřezkoumatelná) právní kvalifikace, bude pro správní soud (jímž je v daném případě Městský soud v Praze) dostatečným podpůrným podkladem pro to, aby napadené rozhodnutí vydané v blokovém řízení zrušil a rozhodl nejen o vrácení neoprávněně inkasované pokuty, ale i o úhradě nákladů, které stěžovatel v souvislosti s uplatněním svého nároku účelně vynaloží. A taková zpáteční letenka Toronto-Praha, včetně náhrady ušlého výdělku pana Zavřela za dobu, kterou cestou k pražskému soudu ztratí, to není právě levná záležitost. Právo být projednání své věci osobně přítomen mu přitom nelze upřít, neboť vychází z ústavy.

K případu pana Zavřela poslal svůj právní názor Ivan Válek.

24. 9. 2004

Nevzali vás v České republice na vysokou školu? Naučte se anglicky a jeďte studovat do Velké Británie. Přístup k univerzitnímu vzdělání je tam daleko širší než v Česku: v Británii nyní studuje v terciárním školství více než 30 procent mladé populace a britská vláda hodlá vysoké školy zpřístupnit celé polovině mladých lidí. Po vstupu Česka do Evropské unie je nyní přitom pro většinu českých studentů studium na britských vysokých školách zdarma.

Článek vyšel v pátečním vydání Lidových novin ZDE

24. 9. 2004

O pravicovém filmovém festivalu v USA:

"Proveďme invazi do jejich zemí, zabijme jejich vedoucí politiky a proveďme konverzi těchto zemí na křesťanství."

Filmový festival American Film Renaissance, který se nedávno konal v Dallasu, argumentuje, že je Hollywood obětí protináboženských, homosexuály prosazujících, zbraně nenávidějících, cizincům ustupujících levicových zvrhlíků, kteří záměrně a pošetile ignorují většinové mínění americké společnosti.

Reportér listu Guardian James Meek navštívil první světový pravicový filmový festival.

24. 9. 2004

Únosci jako Abu Mussab al Zarqawi muž, který zadržuje britského rukojmího Kennethe Bigleyho a který prý vlastnoručně popravil tento týden předchozí dva Američany, projevují podle britského rozhlasu brutalitu, která jako by patřila do středověku. Avšak jejich technika využívá mnoha moderních zásad. Velmi inteligentně a efektivně využívají tito extremisté světových médií. Jason Burke, autor knihy Al Kaida: Casting a Shadow of Terror argumentuje, že Zarqawi dokáže vysílat signály velmi efektivně nejen západním vládám, ale široké veřejnosti po celém arabském světě:

23. 9. 2004

Český stát

Vážený pane redaktore. Naposledy jsem se Vám ozvala v době, kdy mi spoluobčané myli hlavu na serveru Hospodářských novin. Děkuji za Vaši reakci. Přestala jsem se bát .

A ted aktuálně.

Dnes 23. září se Český rozhlas 1 - Radiožurnál věnuje v Tématu dne příspěvkům určeným rodinám s postiženými dětmi.

Matka dítěte postiženého celiakií, která do rozhlasu zavolala a určila téma dne, pravděpodobně skončí s drobným podnikáním, kterým si přivydělávala k Příspěvku v péči o osobu blízkou.

České sociální fórum - Praha 2004
22. 9. 2004

TENTO VÍKEND

Iniciativa za sociální fora a Společnost pro evropský dialog, ČMKOS, Sdružení nájemníků, Agrární komora, Křesťanský dialog a další instituce se podílejí na přípravě Českého sociálního fóra, které se uskuteční 25. -- 28. 9. 2004 v Praze-Vokovicích v budově Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy . Toto setkání je součástí celosvětové iniciativy evropského a světového sociálního fóra. Letošní Evropské sociální fórum se uskuteční v Londýně. V Praze vystoupí mimo jiné sociolog, profesor Jan Keller z Ostravské univerzity, místopředseda parlamentu Vojtěch Filip, místopředseda ČMKOS Zdeněk Málek, člen vedení Strany zelených Petr Štěpánek, anarchista Ondřej Slačálek, novinář Petr Uhl, bývalý ministr zahraničních věcí a předseda VS OSN , poslanec Jan Kavan či docent Jan Eichler z Ústavu pro mezinárodní vztahy. Na závěr fóra se 27. září uskuteční street party pod heslem "Jiný svět je možný!" - pochod od FTVS z Martího ulice po Evropské na Vítězné náměstí v Dejvicích.

V pondělním bloku "Demokracie a základní práva; proti rasismu, fašismu a diskriminaci" vystoupí i redaktor Britských listů Štěpán Kotrba na téma "Zachování veřejného mediálního prostoru jako předpoklad udržení práv občana na vyvážené informace - nové technologie pro demokracii" .

Další informace ZDE

23. 9. 2004

Mám velmi obdobný problém i když z jiného soudku, píše Petr Skála z Lánova. Moje rodina přišla o přídavky na děti jenom z toho důvodu, že mimo své normální zaměstnání ještě podnikám na živnostenský list. Mám z toho roční příjem cca 10 tis. Kč. Přesto mě stát bere, jako bych měl ke svému platu příjem dalších 96 tis. Kč. Máme dvě děti, syn má diabetes 1. typu. Dnes již doplácíme na inzulín a hrozí nám, že již pojišťovna nebude hradit proužky do glukometru nad 400 ks za rok. Potřebujeme jich asi 1400 za rok a 50 ks stojí 800,- Kč, o výšších výdajích na stravu není snad nutné hovořit.

Rozhodně jsem snad denně přesvědčován, že stát nenávidí občany, kteří se chtějí starat sami o sebe.

24. 9. 2004

Summer has come to and end and with it the holidays. This is, however, no reason to be depressed but something to be happy about. At least, if you are a fan of concerts in small clubs and cafés, and if you are waiting for your favourite band's new album. Autumn has come to be seen as the commercially most favourable time for releasing a new album. Therefore most artists wait for the end of the summer holidays to release their new creations. The weather is such that one prefers spending time indoors, often at cultural events such as the theatre, opera or at concerts. Moreover, Christmas is approaching and what better present is there than a good CD?

24. 9. 2004

Léto skončilo a s ním i prázdniny. To ale není důvod k depresi, spíš k radosti. Alespoň v tom případě, chodíte-li rádi na koncerty do malých klubů či kaváren a jestliže čekáte na vydání nového alba vaší oblíbené skupiny. Podzim je považován za komerčně nevýhodnější doba pro vydání nového alba. Proto čeká většina umělců na konec léta, než vydají to, co nového složili a natočili. Počasí je takové, že je člověk raději někde v budově, často na kulturních akcích, v divadle, v opeře nebo na koncertě. A kromě toho, blíží se Vánoce a jaký je lepší dárek než dobré cédéčko?

27. 9. 2004

New Czech Prime Minister Stanislav Gross "Really means it"; "He is a Social Democrat!" These are the messages he has decided he urgently needs to impart to Czech voters. The whole country has been covered with billboards featuring his face and these two "pressing" slogans.

Attila the Stockbroker
24. 9. 2004

KULTURA

Rozhovor s politickým punkerem nejen o politice, ale i o hudbě, technu a fotbalu

V květnu 2004 se konala v pražské Stromovka Music Garden (Praha - Výstaviště) koncert Attily the Stockbrokera z Velké Británie. Hrát začal v roce 1982 v Cabaret Marquee v Glastonbury. Jeho témata jsou aktuální, jeho slova efektní, jeho politika nestydatě radikální, Attila vás bude nutit válet se smíchy stejně jako vřít hněvem... Inspiroval se duchem 'Do It Yourself' punkrockového hnutí, začal svou dráhu v roce 1980. Dnes má vlastní, nezávislé hudební vydavatelství , publikuje v britských novinách The Guardian, Time Out, NME, Sounds Magazine, The Independent..., v rádiu a televizi. Se doprovodnou kapelou Barnstormer spojil své dvě velké hudební lásky - středověkou hudbu a punk. Debutoval albem 'Obležení Shorehamu' v roce 1996. Barnstormer pokračoval albem 'Jen jeden život' v říjnu 2000, 'Nulová tolerance' v březnu 2004. Poslední Attilovo CD básní a písní 'Žiju v Belfastu' vyšlo v březnu 2003. V Praze hrál široké spektrum hudebních stylů, od punku a ska až po "baroque'n'roll".

"Labouristi jsou jenom partou mizernejch korupčních sociálních demokratů, ale toryové, to je banda povýšeneckejch, zasraně rasistickejch, xenofobních idiotů."

Britský punker, kterému čeští normalizační komunisté zakázali vystoupení na Festivalu politické písně v Sokolově přesto, že jeho radikalismus má k radikální levici blízko a dnes má vlastní label Cherry Red Records, tvrdí, že česká vláda v devadesátých letech lízala prdel pravicovým filozofům a ekonomům, náckové přicházejí jako "komunální politici" do oblastí, kde lidi podrazili socialisté, Labour Party zcela zklamala lidi a většina lidí v Labour party nenávidí Blaira. Tvrdí, že je škoda, že v Británii 23% lidí nevolí komunisty jako v Česku...

24. 9. 2004

POLEMIKA

Vedle nevážných existují sice i vážná témata, avšak ve vztahu k pindání ničehož nezajišťují: žvanit lze prakticky o čemkoliv. O počasí, o fotbale, ale i o Proustovi nebo plynových komorách. Neměli bychom tedy témata hovoru jen tak beze všeho směšovat s kvalitou řečí, jež je opřádají. Mohli bychom tím s vaničkou vylít dítě.

Milan Valach v článku Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást bohužel balancuje na hraně takového postupu. Jestliže osobám a skupinám, které kritizuje, vytýká jednostrannou proamerickou orientaci, sám se v zápalu boje velmi přibližuje opačnému extrému. Pouští se totiž na tenký led: obhajuje politiku Vladimira Putina.

24. 9. 2004

Boj proti terorismu připomíná operací v Iráku hašení požáru petrolejem

Tažení proti terorismu v režii USA postrádá koncepci i hmatatelné výsledky. Smělé plány washingtonských jestřábů na rychlou pacifikaci Afghánistánu a Iráku se nenaplnily. Bushova administrativa přešlapuje na místě, ale tváří se, že je všechno naprosto v pořádku.

24. 9. 2004

Média - prostředníci mezi národy

Tisková zpráva Nadace Roberta Bosche ve spolupráci s Berlínskou školou pro žurnalisty

Pracujete jako novinář/ka pro rozhlasovou, televizní nebo tiskovou redakci, máte praxi v oboru a Váš věk nepřesahuje 35 let? Pak čtěte dále: Nadace Roberta Bosche Vám ve spolupráci s Berlínskou školou pro žurnalisty nabízí tříměsíční pobyt v Berlíně.

24. 9. 2004

OSN se obecně těší velké úctě ve světě. Ale už několik let její politická činnost v čele s Kofi Annanem budí spíše rozpaky a často i nechuť. Už nereflektuje ony velké sny po skončení druhé světové války. Je organizací zpátečnickou, neschopnou a ve své současné podobě politicky spíše kontraproduktivní a směšnou. V čele s Kofi Annanem - zhmotněním neschopnosti. Buďme však konkrétní.

24. 9. 2004

Asi se s tím setkáváte také a ne zřídka. Přirovnávání těch či oněch protagonistů současné "války proti terorismu" k Hitlerovi a těch či oněch ideologií k fašismu a nacismu je oblíbeným rétorickým trikem, bez ohledu na to, kdo má v dotyčném sporu naše sympatie. Analogie jsou vždycky zrádné a v tomto případě i vyprazdňující. Přesto mohou být poučné, zacházíme-li s nimi opatrně. Podobnost mezi určitými historickými jevy může upoutat naši pozornost k věcem, které by nám jinak unikly a které se mohou ukázat jako velmi podstatné.

Miloš Zeman
23. 9. 2004

Návrh bývalého premiéra na systémové změny vnitřní organizace ČSSD

Místní organizace ČSSD v Praze 2, kde byl dlouhá léta členem bývalý předseda vlády Miloš Zeman, zveřejnila jeho "politický testament" - návrh na úpravu stanov a objektivní určení úspěšnosti sociálně demokratických politiků. Bývalý premiér v něm rozpracovává kariérní řád, který odvozoval úspěšnost politika od kvality práce na místní úrovni - v obci a na okrese. Zemanem se zaštiťuje i platforma "pro renesanci strany", která vznikla ze členů, dlouhodobě nespokojených manipulacemi a potlačováním demokracie v ČSSD. Miloš Zeman se tak znovu pokouší ovlivnit názory členů sociální demokracie. Prosazuje mimo jiné, aby nového předsedu strany nevolil sjezd, ale všichni členové ČSSD.

"Nechceme, aby sekretariáty a funkcionáři rozhodovali bez členů. Nechceme přijmout argument, že jiní by to dělali ještě hůř a nechceme být stranou elitářů. Nechceme, aby slovo "přítel" znělo falešně. Nechceme se v hospodě stydět za to, že jsme sociální demokraté. Proto si nepřejeme, aby Českou stranu sociálně demokratickou i nadále zastupovalo její současné vedení" říkají někteří členové strany. Většina stávajících vysokých funkcionářů ČSSD odmítá rozšíření vnistrostranické demokracie a přímou volbu předsedy strany na sjezdu v příštím roce. Mají strach...

Plné znění "politické závěti" Miloše Zemana ARCHIV BL

Lenka Králová - foto: ČM
23. 9. 2004

Na okraj jedné diskuse

16. září 2004 jsem se účastnil diskusního večera na téma "Media a tajné služby", který se konal v Zaháňském salónku Senátu. Panel, který moderoval Radko Kubičko z Českého rozhlasu 6, měl ve svém středu poslance ODS Jana Klase, který předsedá parlamentní komisi pro zpravodajské služby, publicistu a historika Pavla Žáčka, Janka Kroupu z TV Nova, vedoucího bezpečnostní politiky MV ČR Michaela Mazela a předně "novinářku" Lenku Královou, bývalou agentku BIS, dekonspirovanou jinými novináři.

23. 9. 2004

Nesouhlasím s tvrzením Miroslava Polreicha v článku Média a tajné služby, že "ČRo 6 zpravidla nepřipouští jiný názor".

Podle mé zkušenosti od odchodu vedoucí redaktorky Olgy Kopecké a po zrušení finančního příspěvku Spojených států pro provoz tehdejší české "Svobodné Evropy" praktikuje nynější vedoucí redaktor pořadu Názory a argumenty a Média v postmoderním světě Radko Kubičko nesmírně otevřenou redakční politiku. Jako jedno z mála českých médií zveřejňuje Český rozhlas 6 i ostře kritické příspěvky na vlastní adresu (například od Štěpána Kotrby).

24. 9. 2004
Aymee Hernández Quesada, Chargé d'Affaires a.i. Velvyslanectví Kubánské republiky v Praze
tisková nóta Kubánského velvyslanectví v České republice

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme překlad plného znění tiskové nóty Kubánského velvyslanectví v České republice k "protikubánské akci konané v minulých dnech v Praze pod záštitou českých úřadů", o které se kubánský chargé d'affaires vyjádřil v průvodním dopise, že "v tendenčním podání zabrala veškerý prostor v českém tisku".

O zasedání "Mezinárodního výboru pro demokracii na Kubě", jehož činnost má "koordinovat" nevládní aktivistická organizace Člověk v tísni, přitom pouze velmi zkráceně informovala Česká tisková agentura, zahraniční vysílání Rádia Praha, České vysílání Rádia Vaticana, několik aktivistických serverů a na základě těchto povšechných zpráv velmi omezeně české deníky. O kampaně exprezidenta Václava Havla či Člověka v tísni není v Česku až zas tak velký mediální zájem... Internetové servery, tisk i elektronická média zaujaly hlavně události v Iráku, média také všímala Beslanu, státního rozpočtu, ministra financí Sobotky, petice proti privatizaci nemocnic, premiéra Grosse, snížení hranice trestní odpovědnosti, ministra spravedlnosti Němce a prezidenta Klause.

Britské listy v této souvislosti ovšem doporučují pozornosti čtenářů vypjatě emocionální, květnatě rozhořčený jazyk kubánského diplomata, který se vyjadřuje snad až příliš nediplomaticky...

Související informace BL ZDE ZDE ZDE ZDE
ZDE ZDE

The Commission for Assistance to a Free Cuba Report 2004 ZDE ZDE
Kuba a Fidel Castro TÉMA BL
John Kerry
23. 9. 2004

Kdo může upřímně popsat soutěž Bush - Kerry jako domácí americkou záležitost, ptá se Jonathan Freedland v listě Guardian. Existuje jasný důvod, proč budou mít všechny noviny na světě dne 3. listopadu 2004 tutéž zprávu na první straně. Tyto volby totiž nebudou rozhodující jen pro Spojené státy, ale pro budoucnost celého světa.

24. 9. 2004

Včera jsme četli o koalici aktivistů, která žádá revizi Dohody o severoamerickém volném trhu NAFTA v článku "Poslední kapka" a dnes máme na první straně kanadských novin sdělení, že se volný trh nestal hospodářskou katastrofou. Snad se v nejbližších dnech neobjeví ještě další diametrálně odlišný pohled na celou situaci.

Kanadský kongres práce (Canadian Labour Congress) právě oficiálně oznámil, že opouští svůj útok na volný trh se Spojenými státy a že dohoda o něm neznamenala hospodářskou katastrofou, jak Kongres předpovídal. Prezident Kongresu pan Ken Georgetti přiznal, že dohoda NAFTA podnítila výrobu a přidal se svým hlasem na stranu těch kritiků, kteří si stěžují na nízkou produktivitu kanadského hospodářství.

23. 9. 2004

Stále nemohu uvěřit, že někdo mohl napsat v souvislosti s "obranou proti xenofobii, apatii a následkům totalitní vize člověka" (jak zní podtitul článku V. Smékala "Kde se rodí nenávist", Respekt č. 37/2004) na začátku jedenadvacátého století tato slova: "Jestliže jsme za totality měli ve skříni jedny šaty, nemuseli jsme se rozmýšlet, co si pro tu či onu příležitost obléci. Jestliže dnes máme plné skříně a nikdo nás neučí, co je pro tu či onu situaci vhodné, stáváme se bezradnými, bezradnost pak vede buď k apatii, nebo k agresivitě. Výchova tedy musí naučit kritériím rozlišování a rozvíjet dovednost uspořádat cílové hodnoty podle jejich důležitosti pro nás a podle jejich mravní kvality a důsledků pro druhé lidi, pro společnost, pro stav světa." Autor je navíc profesorem Masarykovy univerzity! Celý jeho článek podle mého názoru nemá myšlenkovou souvislost a je pouze jakousi skládankou nicneříkajících citátů a komentářů k nim. Nicméně právě uvedená slova, jimiž V. Smékal končí svou úvahu, ukázala jasný názor páně profesorův.

23. 9. 2004

Generál Tommy Franks: "My mrtvoly nepočítáme"

Od začátku války proti Iráku tam zahynulo více než tisíc amerických vojáků. Internetové stránky BBC však připomínají, že v Iráku zahynuly také tisíce místních civilistů - tato úmrtí však nikdo nepočítá. BBC se pokusila zjistit, proč ne.

23. 9. 2004

Druhý zářijový víkend definitivně pohasla naděje, že by se Strana Zelených (SZ) mohla změnit v demokratickou politickou sílu. Opozice, která se na sjezdu v Olomouci pokoušela svrhnout současné vedení, bohužel neuspěla. V čele strany tak zůstává Jan Beránek a šéfideolog Jakub Patočka, dvojice, která v SZ rozpoutala čistky ve stylu 50. let. Demokracii uvnitř strany snížili o několik řádů a s pomocí intrik a rodinných vazeb si vybudovali takřka feudální postavení. U Zelených díky nim zavládla atmosféra strachu, postihování snah o diskusi, trestů za názory a vylučování členů, kteří se oba vůdce odvážili kritizovat.

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2004 Patron české země, nebo servilní kolaborant? Zdeněk  Bárta
25. 9. 2004 Dědeček George W. Bushe měl podnikatelské styky s firmami v nacistickém Německu   
24. 9. 2004 Nádraží u Svratky aneb Utopené miliardy Josef  Ludvík
24. 9. 2004 Incident na letišti Jan  Čulík, Jan Sýkora
24. 9. 2004 Čekáme na nového Hitlera? Martin  Škabraha
24. 9. 2004 Jednou měř, 2x neřež Claudia  Just
24. 9. 2004 Jeďte studovat do Oxfordu! Jan  Čulík
23. 9. 2004 Papírování namísto pomoci matkám postižených dětí Martina  Dostálová
23. 9. 2004 Mě stát taky bere na hůl, že mám nemocného syna   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2004 Brudlý krampoblouch - soutěž literárních sborníků českých škol   
21. 9. 2004 Čistý plamen lásky v Ostravě   
20. 9. 2004 Divoké víno ještě po čtyřiceti letech Ludvík  Hess
17. 9. 2004 Lékař, biolog a filozof holismu -- s otazníkem nad jeho pozůstalostí Irena  Zítková
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Měli bychom mít také právo hlasovat v amerických volbách   
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2004 Žvástat lze i o plynových komorách... Karel  Dolejší
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
21. 9. 2004 "Rusko není schopno samo řešit situaci v Čečensku"   
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"   
20. 9. 2004 Jak se novinář stane "nepřítelem strany" Štěpán  Kotrba
20. 9. 2004 Posměch zvyšuje oblibu   
19. 9. 2004 Gross nepodepsal zápis ze schůzky se Stanislavem Pencem   
16. 9. 2004 Václav Žák: Nezapomínejme, že John Bok kandidoval za ODS   
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
13. 9. 2004 Co se snaží sdělit Grossovy reklamní slogany? Ivo  Bystřičan
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   

Český film RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2004 Muslimové a politické násilí   
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2004 "Lítostivý" Blair požaduje jednotu tváří v tvář irácké teroristické hrozbě   
24. 9. 2004 Tažení současné vlády USA proti terorismu se zadrhává Jozef Bohumil Ftorek
24. 9. 2004 Delegace britských muslimů se pokusí v Bagdádu zachránit Kennethe Bigleyho   
23. 9. 2004 Proč se stále nepočítají civilní mrtví v Iráku?   
23. 9. 2004 Chaos při "jednání" s iráckými únosci?   
22. 9. 2004 John Keegan: Útok na Irák byl správný   
22. 9. 2004 Bagdádský politolog: Nic se v Iráku neopravuje   
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib   
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   

Zelení RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2004 Jeďte studovat do Oxfordu! Jan  Čulík
23. 9. 2004 Poslušně hlásím, pane lajtnant... -- cíl výchovy? Boris  Cvek
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous