23. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 9. 2004

Zelení definitivně míří do politického ghetta

Druhý zářijový víkend definitivně pohasla naděje, že by se Strana Zelených (SZ) mohla změnit v demokratickou politickou sílu. Opozice, která se na sjezdu v Olomouci pokoušela svrhnout současné vedení, bohužel neuspěla. V čele strany tak zůstává Jan Beránek a šéfideolog Jakub Patočka, dvojice, která v SZ rozpoutala čistky ve stylu 50. let. Demokracii uvnitř strany snížili o několik řádů a s pomocí intrik a rodinných vazeb si vybudovali takřka feudální postavení. U Zelených díky nim zavládla atmosféra strachu, postihování snah o diskusi, trestů za názory a vylučování členů, kteří se oba vůdce odvážili kritizovat.

Milan Daniel a další řadoví členové SZ Patočkovi týden před sjezdem napsali: "Stranu arogantně dělíš na ty, kteří tvým názorům, jež jsi promítl do politického programu, přikyvují, a na ty druhé, v tvém slovníku burany. Ty i Jan Beránek jste spíše solitéry, obklopenými oddanými a nekritickými obdivovateli a skutečná demokracie je pro vás spíš zástěrkou."

Petr Štěpánek, který s podporou vnitrostranické Otevřené platformy proti Beránkovi kandidoval na předsedu, zamýšlel SZ "vybudovat důsledně zdola, demokratizovat ji a decentralizovat". Pokud ale v Olomouci ve vedení SZ došlo k nějaké změně, tak jedině k horšímu. První místropředsedkyní se totiž stala Dana Kuchtová, šéfka Jihočeských matek. Tato skupina byla v minulosti za svůj boj proti Temelínu zprostředkovaně placena vládou Horního Rakouska, která je jedním hlavních akcionářů tamních elektrárenských podniků. S Kuchtovou tak do vedení SZ vstoupila pátá kolona, která se proti ekonomickým a ekologickým zájmům vlastní země nerozpakuje bojovat za peníze od zahraniční konkurence.

"Jen ať se Zelení mezi sebou perou - zaujati vnitrostranickým bojem o koryta aspoň nemají čas škodit nám ostatním." Tak by se dal shrnout obsah jedné z internetových diskusí. Prohra zelené opozice by nás ale měla zajímat už proto, že současné autoritářské vedení SZ představuje potenciální ohrožení demokratických poměrů v ČR. Nejde jen bizarní o stranický program tzv. "nové demokracie", vycházející z neomarxistických a maoistických kořenů. Jde třeba i o nedávný nápad Jakuba Patočky zakázat komerční média, který je nehorázným útokem na svobodu slova a podnikání.

Petr Uhl psal na jaře o "sektářství, které jako Sisyfův pekelný kámen spočívá na hrudi naší strany". Po olomouckém sjezdu to vypadá, že SZ se tohoto kamene jen tak nezbaví. Vítězství totalitního křídla ale paradoxně může odstartovat částečně pozitivní změny. Znechucení řadoví členové by mohli začít ze strany vystupovat a založit novou zelenou partaj, takže by se Patočka s Beránkem časem ocitli v izolaci. Druhý scénář je méně příznivý. Po odchodu Miroslava Sládka chybí na české politické scéně charismatický vůdce. Stejně jako v každé společnosti je tu ale jisté procento voličů, kteří instinktivně hledají jednoduchá řešení a vládu silné ruky. Primitivní zelená demagogie by je bohužel mohla oslovit. Ti, kteří dnes po vzoru komunistů za zavřenými dveřmi rozhodují jen o osudu svých spolustraníků, by tak jednou mohli rozhodovat o osudech milionů.

Psáno pro časopis 51Pro

Důkazy o tom, že Jihočeské matky dostávaly peníze z Rakouska:

  • V roce 1999 dostaly Jihočeské matky 2 010 700 Kč od Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí.
    Výroční zprava Jihočeské matky ZDE
  • Hornorakouská platforma proti jadernému nebezpečí je prřímo placena vládou Horního Rakouska, což její představitelé otevřeně přiznávají - dokonce si stěžují, že je vláda platí málo. Viz článek z Lidových novin:
    Lidové noviny

    Odpůrcům Temelína docházejí peníze

    11.03.2002
    Domov - Autor: Marek Kerles - Strana: 5

    Rakouští protitemelínští aktivisté si mimo jiné stěžují i na malou podporu ze strany zemské vlády

    Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí, která v minulosti organizovala blokády hranic kvůli Temelínu, nemá na výplaty svých zaměstnanců a musí propouštět.

    LINEC/PRAHA - Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí, jedna z nejmocnějších ekologických organizací v Rakousku, čelí vážným finančním problémům. Vedení platformy totiž přiznává, že poslední antijaderné kampaně stály aktivisty více peněz, než původně očekávali. Platforma tak musela propustit část zaměstnanců ze své kanceláře v Českých Budějovicích a v linecké kanceláři radikálně zkrátila svým členům placené pracovní úvazky. "Musíme začít šetřit," řekla vedoucí platformy Mathilde Hallová.

    Z finančních problémů organizace, která se mimo jiné hlavní měrou podílela na opakovaných blokádách česko-rakouských hranic, přitom částečně viní i vládu Horních Rakous. Zemská vláda je sice hlavním sponzorem aktivistů, podle Hallové by však hornorakouští radní měli pomáhat platformě ještě v mnohem větším míře. Jako příklad Mathilde Hallová uvádí poslední žalobu platformy na firmy ČEZ a Westinghouse u lineckého soudu, kterou hornorakouský kabinet nijak finančně nepodpořil.

    Zemský kabinet nařčení odmítá

    Podobně si aktivisté stěžují na malou podporu v boji proti plánovaným úložištím jaderného odpadu na území Německa. Platforma rozeslala po celém Rakousku 75 tisíc letáků s informacemi o nebezpečí úložišť, za něž zaplatila přes 200 tisíc šilinků (půl milionu korun). "Předpokládali jsme, že alespoň část nákladů dostaneme od vlády nazpět. Ty peníze nám dnes opravdu chybějí," uvedla Hallová. Finanční problémy donutily vedení platformy i k rozsáhlým organizačním změnám. Kvůli údajně nepřípustnému zdvojení funkcí uvnitř organizace opustí její předsednictvo i jeden z nejznámějších protitemelínských aktivistů a hlavní organizátor hraničních blokád Josef Pühringer. Hornorakouský zemský kabinet nicméně nařčení z nedostatečné podpory boje proti Temelínu odmítá. Aktivisté si totiž údajně mohou za finanční těžkosti z velké části sami. Platforma například minulý týden žalovala kvůli Temelínu u lineckého soudu firmy ČEZ a Westinghouse, ačkoliv velmi podobnou žalobu podala oficiálně loni už vláda Horních Rakous. Také v případě kampaně proti německým jaderným úložištím údajně vedení platformy vyvinulo nadbytečnou iniciativu. "Už dříve totiž hornorakouský kabinet společně s vládami třech dalších rakouských zemí a spolkovou vládou zaplatily za informační kampaň o úložištích zhruba pět milionů šilinků," řekl LN hornorakouský pověřenec pro jaderná zařízení Radko Pavlovec. Podpora občanských iniciativ, které se zabývají ekologií a bojem proti jaderné energetice, je podle něj ze strany hornorakouského kabinetu dostatečná. "Problém je možná spíše v organizaci platformy," uzavřel Pavlovec.

                 
Obsah vydání       23. 9. 2004
23. 9. 2004 Média a tajné služby Miroslav  Polreich
23. 9. 2004 Kubičko má otevřenou editorskou politiku Jan  Čulík
23. 9. 2004 Měli bychom mít také právo hlasovat v amerických volbách
23. 9. 2004 Proč se stále nepočítají civilní mrtví v Iráku?
23. 9. 2004 Nemám problémy s multikulturní společností Jan  Čulík
23. 9. 2004 Chaos při "jednání" s iráckými únosci?
23. 9. 2004 Papírování namísto pomoci matkám postižených dětí Martina  Dostálová
23. 9. 2004 Mě stát taky bere na hůl, že mám nemocného syna
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"
23. 9. 2004 Bývalý rockový zpěvák Cat Stevens "hrozbou Spojeným státům"
23. 9. 2004 Konečně svoboda Bohumil  Kartous
23. 9. 2004 Věc: Soud s mužem podezřelým z útoku na šéfredaktora Respektu v pátek 24. 9. v 8:30
23. 9. 2004 Poslušně hlásím, pane lajtnant... -- cíl výchovy? Boris  Cvek
23. 9. 2004 Zelení definitivně míří do politického ghetta Ivan  Brezina
23. 9. 2004 Muslimský šátek a přetrvávající otazníky Milan  Valach
23. 9. 2004 Má být Brno Senior City? Antonín  Žiška
23. 9. 2004 Moravskoslezský kraj uzavřel dohodu o spolupráci s britským regionem North East Jaroslav  Hlaváček
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004
22. 9. 2004 Jeden za 18, druhý bez tří za 15...? Jan  Sýkora
22. 9. 2004 Služba není rito Václav  Dušek
22. 9. 2004 John Keegan: Útok na Irák byl správný
22. 9. 2004 Poslední kapka Miloš  Kaláb
23. 9. 2004 Ľavica krváca na daň z moci Ľubomír  Andrassy
23. 9. 2004 Lisabonská stratégia: veľká myšlienka Radovan  Geist
23. 9. 2004 Pinochet stratil v Čile imunitu
23. 9. 2004 Biznis teroru
23. 9. 2004 V pasci vlastnej politiky Matúš  Holý
22. 9. 2004 Cimrmanovská hesla z příručky Euroenglish František  Schilla
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
21. 9. 2004 "Rusko není schopno samo řešit situaci v Čečensku"
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib
20. 9. 2004 O Romech, nucené sterilizaci, a o Češích, kteří smrdí Fabiano  Golgo
21. 9. 2004 Češi: "Jednejte, jak já chci, ne jak já sám jednám." Fabiano  Golgo
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů