4. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 9. 2007

Spojené státy souhlasily, že zruší sankceproti Severní Koreji a vyškrtnou ji ze svého seznamu států, které podporují terorismus, oznámilo v pondělí severokorejské ministerstvo zahraničních věcí v Pchjong-jangu. Potvrdilo, že toto americké rozhodnutí bude znamenat největší krok směrem k míru na rozděleném korejském poloostrově od uzavření příměří po korejské válce v roce 1953.

Pozn. red.: V úterý toto prohlášení Severní Koreje dementovaly Spojené státy, že prý tuto zemi ze seznamu "teroristických zemí" nevymazaly.

4. 9. 2007

Britští vojáci se v pondělí stáhli z paláce ve středu Basry a přesunuli se na leteckou základnu za městem - do vzdálenosti několika kilometrů a do úplně jiné civilizace. Britský premiér Gordon Brown a britští vojenští velitelé popřeli, že by tento ústup byl ústupem. Pro mnoho lidí to však stejně byla porážka britských jednotek, usuzuje list Guardian, Mimo jiné pro obyvatele Basry, kteří už měli dost britské přítomnosti.

"Jsme rádi, že nyní přebírá kontrolu irácká armáda. My jako iráčtí občané odmítáme okupaci. Odmítáme kolonialismus. Chceme svou svobodu," řekl místní obyvatel Rudha Muter tiskové kanceláři Associated Press.

Více než dvě třetiny britské veřejnosti zastává názor, že britská vojska prohrávají válku v Iráku a více než polovina Britů je přesvědčena, že je válka v Iráku už prohraná. 42 procent Britů si myslí, že by měla být britská vojska stažena a 33 procent britských občanů zastává názor, že přítomnost britských jednotek situaci v Iráku zhoršuje. Průzkum provedla televize BBC pro pořad Newsnight.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 9. 2007

Zpráva pro ČEZ:

28. srpna 2007

Vážený pane Čulíku,
Chceme vám jenom poděkovat
Je výborné, že jste se rozhodl zůstat u naší firmy. Děkujeme vám za vaši loajalitu a jako výraz svých díků vám dnes převádíme na vaše osobní konto 107.58 liber (4625 Kč).

A to není celá ta dobrá zpráva. Dáme vám další peníze, pokud se rozhodnete zůstat u nás další rok, a pak zase další rok. Za každý další rok, kdy budete naším zákazníkem a budete platit za plyn bankovním příkazem, dostanete od nás vždycky peníze.
Ještě jednou děkujeme, že jste naším věrným zákazníkem.
Carole Bapton
Služba pro zákazníky
Atlantic Electric and Gas

Ponorka třídy t  Antej (projekt 949A, v kódování NATO Oscar II)
4. 9. 2007

Jak píše ruský internetový deník Vzgljad, je Rusko připraveno vést s USA rozhovory o omezení taktických jaderných zbraní pouze tehdy, pokud se k rozhovorům připojí také ostatní země, především pak Francie a Velká Británie. Experti pozici ruského ministerstva obrany schvalují a dodávají, že připojení ostatních zemí k rozhovorům je naprosto spravedlivé - vyjadřuje současnou multilateralitu evropské i světové bezpečnosti.

Rozhovory o možném podepsání nové dohody nebo prodloužení stávající dohody o omezení počtu strategických útočných zbraní (rusky SNV - 1, anglický termín si nevybavuji), která uplyne 5. prosince 2009, probíhají mezi Ruskem a USA již půl roku.

◄ Ponorka třídy t Antej (projekt 949A, v kódování NATO Oscar II)

Ungdomshuset - Kodaň
4. 9. 2007

Záběry hořící čtvrti Nørrebro pronikly po půl roce opět do hlavních zpravodajských relací. V nedělních večerních zprávách je mohli vidět i diváci Novy a České televize. Krátké šoty, kde v nočních ulicích šlehají plameny a probíhají bitky s policii byly doplněny reakcemi kodaňských obyvatel, kteří vyjadřovali nepochopení pro násilné protesty.

Český divák se nedozvěděl téměř nic o podstatě ani historii konfliktu spojeným se zničením kodaňského domu mládeže - Ungdomshuset. V paměti mu měl uvíznout pouze dojem o levicových radikálech a výtržnících, jejichž jedinou zábavou a povyražením je zapalovat auta.

4. 9. 2007

Vláda si kvůli radaru najme PR agenturu a nevidí na tom nic špatného: "Lidé informace potřebují, tak jim je zprostředkujeme". Samozřejmě, taková agentura za peníze udělá co vám na očích uvidí, jeden najatý odborník na to holt nestačí, zvlášť když má ještě ředitelský vedlejšák v tabákové společnosti. Musí se ale to agentstvo opravdu snažit, předseda vlády totiž nejnověji zjistil, že ten odpor proti radaru není jen takový nějaký ledajaký, nýbrž organizovaný a -- považte -- zvenčí!

Ilustrace pro TIME  Tim O\'Brien
4. 9. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro berňák

Pocházím z atheistického prostředí a křesťané šedesátých let minulého století – v době mého dospívání - mne oslovili nejen svým většinovým odporem k tehdejšímu režimu, ale zejména svou pokornou introspekcí sebe sama, svou sebeironií, svým věčným hledačstvím. Proti sebejistému a všemu rozumějícímu stádu stáli a ptali se. Ptali se po tom, co je to nejdůležitější, co nás přesahuje, kde je skutečná pravda věcí, kde je skutečná spravedlnost.

Křesťanství se mi stalo synonymem pro pokorné, nikdy nehotové hledání pravdy, kterou nikdy nemám, která – snad – někdy může mít mne.

4. 9. 2007

Rovněž je ale málo pravděpodobné, že by vypukly kvůli zmrzlině, jak píše pan Vyskočil ;-) Dokážu si však představit, že když bude celosvětově trochu horší úroda, začnou různí spekulanti hromadit zásoby obilí a problém, který by původně vyřešily třeba jen státní rezervy, přeroste v extremní růst cen. Na jedné straně budou hladovět ti, kteří si nemohou potraviny za zvýšené ceny dovolit v odpovídajícím množství, a na druhé straně bude hnít nahromaděné obilí v sýpkách spekulantů a/nebo bude dostupné jen vyvoleným. Finanční sektor se s globalizací a inovacemi stává tak neprůhledný, že mnohdy ani lidé, kteří se v něm pohybují, nevědí přesně, co a jak funguje a jaký je jeho aktuální stav. Právě proto je tento sektor k davovým psychózám náchylnější, píše jeden český finanční odborník.

4. 9. 2007

Ve středu 29.8. 2007 v 9:38 lokálního času byla v New Orleans držena symbolická minuta ticha památce 1.600 obětí, které si vyžádal hurikán Katrina před dvěma lety. Hurikán tehdy zničil 80% města a vypudil jeden a půl milionu obyvatel v postižené oblasti z domovů. Pouze dvě třetiny uprchlíků se dosud vrátily do svých domovů. Oblasti, kde žijí převážně chudí Afroameričané, zůstávají i po dvou letech prakticky neobyvatelné.

Bushova vláda slíbila, že na rekonstrukci zdevastovaného regionu poskytne 116 miliard dolarů z federálních rezerv. Avšak podle Institutu pro jižní studia bylo vynaloženo pouze 42% částky na rozsáhlou rekonstrukci regionu. Upřímně řečeno -- miliardy dolarů urgentní pomoci byly poskytnuty na opravu infrastruktury hlavně v bohatších, tedy "bílých" čtvrtích města.

4. 9. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ráno zasáhla ve městě exploze bomby kolonu guvernéra provincie Muthanna Muhammada Alího Hasana al-Hasaního a guvernéra usmrtila. Hasaní byl guvernérem od října 2003 jako jeden z předních vůdců strany SIIC a jejich Brigád Badr.. Přede dvěma měsíci pomohl americkým silám porazit mahdisty a díky jemu byly ve městě zatčeny desítky mahdistů a zaměstnanců místní úřadovny Sadrova hnutí. Panuje přesvědčení, že za atentátem stojí členové místních bezpečnostních sil (z nichž mnozí jsou současně členy bud Brigád Badr nebo Mahdího armády). Podle zprávy QudsPress šířili mahdisté po celé provincii letáky vyhrožující guvernérovi a členům městské rady pomstou za předchozí zatýkání jejich druhů. Pozorovatel této agentury současně upozornil, že celý jižní Irák je dějištěm bojů mezi šíitskými milicemi, aby si nad ním zajistili kontrolu na dobu, kdy britští vojáci odejdou a Američané část svých sil stáhnou. Místy neustálých bojů jsou v poslední době města Samáwa a Díwáníja. Podobná bomba zabila ve městě nedávno také hlavu městské správy Džalíla Hamzu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
Lenka Nedbálková, kongres ODS 2006
4. 9. 2007
Tiskové prohlášení k aféře "Tlustý-Nedbálková"

V posledních několika dnes se nejen v bulváru, ale i v tak zvaných seriózních médiích přetřásá můj vztah s poslancem Vlastimilem Tlustým. Bulvární deník Aha jsem o tomto poměru údajně informovala sama. Skutečnost je taková, že za mnou přišel redaktor deníku Aha s tím, že mu poslanec Tlustý z důvodů, které dost dobře nechápu, sdělil, že se mnou měl intimní vztah. Tento fakt jsem nepopřela, skutečně jsme se s Vlastimilem Tlustým sblížili v době, kdy mi bylo dvacet let a nemohu popřít, že mně jako starší vzdělaný a zkušený muž imponoval.

4. 9. 2007

Spálené Poříčí - symbolické jméno obce, kde bude zasedat vláda, která ve prospěch vojenské základny USA v ČR udělá vše.

4. 9. 2007

Co modernizace sociální demokracie nemůže být: - neměla by být, něčím jako PR agenturním úkolem přitáhnout nové „zákazníky“ nebo „spotřebitele“. Nemůže být něčím jako reinkarnace iluzionisty Davida Copperfielda s cílem okouzlit masy. Nemůže být - falešným makeupem na politickou tvář ČSSD. Použití výrazu „rebranding“ spíše značí zakomplexovanost politiků jednak vůči „kvetoucímu“ reklamnímu průmyslu a jednak vůči mladé generaci. Ten makeup je pak jen divadelní šminka - a nebo šmíra.

4. 9. 2007

Přidali mi paměť a přestala jít myš. Oživili myš a přestal jít skener.. Bojím se, kdy přijde řada na mne...

Radar GBR-P na atolu Kwajalein
3. 9. 2007

Neuvěřitelnou hloupost projevil redaktor MfD Stanislav Drahný v článku "Záření z radaru zřejmě neškodí, lidé se však bojí", když pravil o anténě uvažovaného amerického radaru XBR v Brdech, že "se nehýbe".

Sama anténa se nehýbe, jen se k malým anténkám, které jsou upevněny v její čtvercové desce o rozměrech deset krát deset metrů, přivádí vysílaný signál s různým časovým zpožděním.

Už i ten největší hlupák ví při prostém prohledání internetu, že základna radaru GBR-P (USAKA), který se má stěhovat do Brd, je elektromechanicky na kolejnicích otočná v rozsahu ± 178° v azimutu a 0 až 90° v elevaci. Paprsek tak může obsáhnout celou oblohu a sledovat cíl. Elektronicky je pak parsek vychylován - nezávisle na pohybu celé antény v sektoru max. ± 50° v obou rovinách kolem aktuálně nastavené mechanické osy antény, kde vytváří maximální sledovací matici o 650000 elektronických bodech a úhlu 12,5x12,5°. Deska, na které jsou umístěny bloky samostatně ovládaných T/R modulů, není čtvercová , ale osmiúhelníková, a nemá průměr 10m, ale 14 m. Na ní pak osazené moduly tvořily před deseti lety plochu 123 m2, samotná deska ale pojme T/R modulů o 30% víc.

Není ale divu, že novinář napsal nesmysly. Ptal se totiž odborníka - doc. RNDr. Luďka Pekárka CSc. z Národní referenční laboratoře pro neionizující záření Státního zdravotního ústavu v Praze, kterého citoval jako jediný zdroj... Ten už jednou novináře MfD mystifikoval a nejspíše ve své dezinformační kampani pokračuje dál. Tristní je, že si žurnalisté neověřují informace a píší nesmysly jen proto, že jim je někdo řekne.

4. 9. 2007

Úderný pamflet páně Kahounův i poznámka "pod čarou" od Jana Čulíka mně (třetí pád :) připomněly krátkou meditaci sportovních redaktorů ČT o přechylování příjmení cizinek.

Redaktor prohlásil, že jim tak velí mluvnické pravidlo, ale já jsem před časem někde zahlédl, že důsledné přechylování nařídilo vedení redakce. Tak jsem se trochu poohlédl po internetu, jak to vlastně je. Docela zajímavé čtení, dokonce i wikipedisté zuřivě o problému diskutovali, ale nakonec se názorově rozešli - přechylovat, nepřechylovat, jak kdy.

3. 9. 2007

Před 15. lety tragicky zahynul A. Dubček. V Česku ticho po pěšině, upozorňuje Vasil Roman.

Pozn. JČ: Není to tak úplně pravda, v MFD vyšlo 1. září ohlédnutí za kvalitou dálnice na místě, kde Dubčekovo auto havarovalo.

Rozbor Dubčekova historického významu ovšem nebyl publikován nikde. Koho by to taky zajímalo, že?

Stanice Vltava připravila pořad o Dubčekovi.

Dubček na následky nehody z 1.9. zemřel až 7.11. 1992, upozorňuje Jindřich Šídlo.

3. 9. 2007

ODHALENÍ

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLJednou z věcí, které českým občanům zatajuje "jejich" žoldácká armáda i "jejich" politici, je simulace střetu EKV (exoatmospheric kill vehicle) americké antirakety a nepřátelské hlavice.

Přitom tyto simulace existují a ty, které byly plánovány pro Pacifik, jsa naváděny radarem GBR-P na atolu Kwajalein, zamoří tisíce kilometrů čtverečních oceánu. Střet EKV o váze 110 kg , letící 25 Mach a rakety, vážící 884 kg, letící 5-8 Mach, to vše na hranicích atmosféry, nemůže zůstat bez následků. Trosky letí dvěma směry ještě hodně dlouho různým směrem, rozpadnou se na kusy, dopadnou v širokém okruhu. Každý kus pozůstatků bude mít vlastní směr i kinetickou energii, jako funkci hmoty a rychlosti kolize a síly a směru výbuchu. Neshoří v atmosféře, jak se snaží namluvit brdským občanům i televizním divákům vojáci a politici. Těžký a přitom rychlý kus pozůstatku bude mít více kinetické energie než menší, pomalejší kus pozůstatku. Odpor vzduchu, obzvláště vítr, má pak velký vliv na místo dopadu. Nedej bůh, aby část z nich byla radioaktivní. Ale to budou všechny, mají li být ony hrozby "darebáckých států" , kterými vyhrožují Američané, reálné. Pro své občany americká armáda popsala scénáře dopadu zbytků střel do Pacifického oceánu v roce 2001 přesně - i s mapami a vysvětlivkami a zdůrazněním, že testy neohrozí letové trasy. Pro scénáře atomové války nad Evropou Američané i čeští generálové mlčí. A vědí proč. Místo dopadu trosek (v případě sestřelení jaderné rakety radioaktivní) totiž měří 12x10 stupňů. Česká republika se vejde do tohoto prostoru dvakrát... Fotogenický a populární senátor Töpfer či vládní propagátor radaru Klvaňa by řekli - nutná daň za obranu demokracie...

mapa jednoho ze scénářů dopadu zbytků po střetu "darebácké" rakety s "přátelským" EKV do Pacifického oceánu ZDE

3. 9. 2007
tisková zpráva organizace Greenpeace

Odvolací soud 31. srpna zrušil zákaz používání aktivního sonaru během cvičení amerického válečného námořnictva poblíž kalifornského pobřeží. Cílem zákazu bylo chránit kytovce - velryby a delfíny - před nepříznivými účinky zařízení, které může způsobit i smrt těchto zvířat. Na kytovce patrně nejhůře působí sonary pracující na středních frekvencích.

3. 9. 2007

Pohled na Kubu:

Albert Santiago du Bouchet Hernandez, který pracoval v tiskové kanceláři Havana Press, byl minulý měsíc odsouzen na dva roky ve vězení, plus na další dva roky nucených prací, plus na další dva roku soudního dohledu za to, že se údajně tajně zmocnil kapesníku s podpisem El Comandanta Fidela Castra. Kubánská policie rozhodla, že kapesník, který roku 1957 podepsal Castro, Hernandez ukradl Marii Encarnacio Gonzalez Guerrové, bývalé čelné představitelce hnutí 26. července, která bojovala v kubánské revoluci.

3. 9. 2007

1. září odstoupil Larry Craig, významný americký konzervativní senátor za stát Idaho, zástupce Republikánské strany, poté, co ho chytil policista, když mu Craig na záchodě na letišti začal dělat erotické návrhy. Craig u soudu tvrdil, že je nevinný, ale utajil celou věc před rodinou, přáteli i svou politickou stranou, než záležitost objevily sdělovací prostředky.

Když jsem se dověděl o údajné homosexuální eskapádě tohoto senátora na záchodě letiště St. Paul International Airport Minneapolis, nejprve jsem se radoval, že bylo odhaleno pokrytectví dalšího republikánského politika. Když jsem ale vyslechl policejní nahrávky na internetu a slyšel jsem policejní zprávu, uvědomil jsem si, že jde o něco jiného:

Skutečným skandálem totiž není senátorovo chování, ale skutečnost, že americká policie plýtvá finančními prostředky a časem svých zaměstnanců k absurdnímu úkolu, kdy sedí na veřejných záchodcích a čekají, až se jim podaří odhalit "smilné chování".

Seržant Dave Karsnia, který Craiga chytil, je jedním z tisíců policistů, které platí americká policie za to, že tráví čas na mužských záchodcích jako pavouci, čekající na mouchu. Jeho úkolem je sedět dennodeně v kabince na záchodě a dávat pozor, jestli náhodou neuvidí dva páry kotníků těsně vedle sebe!

3. 9. 2007

Při příležitosti vydání svých memoárů Soldier (Voják) poskytl britský generál Sir Mike Jackson rozhovor konzervativnímu deníku Daily Telegraph.

Jeho nejvýznamnější misí bylo Kosovo. Vrcholem jeho memoárů je vyprávění o jeho osmi měsících, kdy byl velitele pozemních jednotek NATO v Kosovu. Jeho kariéra vyvrcholila teatrální konfrontací s americkým velitelem jednotek NATO, generálem Wesleym Clarkem. Tento konflikt potvrdil Jacksonovu pověst jako osobitého, individualistického vojáka, a ukázal také Jacksonovo pohrdání pro agresivní postoj Američana.

Scénou bylo letiště v Prištině. Tři sta ruských vojáků, gestem solidarity se Srby, ovládlo místní letiště. Clark nařídil Jacksonovi, aby zablokoval přistávací plochu a zabránil tak Rusům ve vyslání posil. Jackson na to reagoval známou odpovědí: "Pane veliteli, já tady pro vás nehodlám začít třetí světovou válku." Když Clark, jeho nadřízený velitel, opakoval svůj rozkaz, Jackson odpověděl."Pane veliteli, já jsem tříhvězdičkový generál, mně nemůžete takhle rozkazovat. Má o této situaci vlastní úsudek a jsem přesvědčen, že takovýto rozkaz je mimo náš mandát. Clark, který později charakterizoval Jacksonovu reakci jako emocionální, reagoval: "Miku, já jsem čtyřhvězdičkový generál a můžu ti tyhle věci nařizovat."

3. 9. 2007

Pan Jaroslav Klíma je vzděláním fyzik. Můžeme proto předpokládat, že ovládá postupy aplikované matematiky a formální logiky. Logika není ovšem záludů prostý nástroj myšlení, neboť může vést i zcela korektními postupy k falešnému výsledku. Na čem to záleží? Na výchozím axiomu.

Axiom je základní předpoklad každé logické práce, který musí být tak evidentní, že se o něm nemusí diskutovat. Je dostatečně ověřen empiricky. Někdy bývá však axiom paradoxně jen hypotetický. Pak by ale měla být evidentní minimálně jeho pravděpodobnost, než od něj začneme odvíjet spekulativní řetěz logických úvah, který snad může vést k novému poznání anebo - do brambor.

Hypotetickým axiomem pana Klímy je, že malá republika Čechů nemůže mocnému, imperiálnímu státu nic odmítnout. Celá další úvaha pak už není ani tak logická, jako regresivní: Jsme tak malí, nemůžeme než se podřídit. Pan Klíma vlastně nedospívá svou úvahou k novému poznání, protože se od svého výchozího, mimochodem zcela falešného, axiomatického tvrzení nikam neposouvá. "Jak na začátku, tak i na konci", řekl by antický mystik Hermes Trismegistos.

Autor je český surrealistický malíř a básník.

Václav Klaus na volebním billboardu
1. 9. 2007

ANALÝZA

Hledání "Antiklause", jak "vtipně" nazvali vyzyvatele prezidenta novináři z Jánského vršku (snad aby podtrhli podobnost VK s Ježíšem Kristem a každého, kdo se mu postaví do cesty, s Antikristem - ďáblem rohatým, zplozencem Pekla) probíhá stejně ospale, jako opoziční činnost ČSSD. Sociální demokraté si po osmi letech vlády ještě nestihli zvyknout, že jsou v opozici a někteří dokonce kormidlují českou politiku k velké koalici s ODS koncem roku . A nechtějí si vyjednávání znepříjemnit. A tak Paroubkova vyjednávání nehledají shodu, ale deset rozdílů...

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2007 Premiér: Ochráním vás, kdyby vás to život stálo Milan  Daniel
3. 9. 2007 S pozdravem Rozum do hrsti aneb pár slov k americkému radaru   
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Stihneme být první?   
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
23. 8. 2007 Je důležitý modul anteny radaru, nebo naše bezpečí? Jan  Neoral
23. 8. 2007 Greenpeace vyjíždí do měst a obcí diskutovat o radaru   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl
28. 8. 2007 Jan  Skácel
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona