28. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 8. 2007

Motto: Mám takový pocit, že úpadek začíná ve chvíli, kdy se s ním smíříme.
Albert Camus

Padesátníky (0,50,- Kč) se budou rušit. Poplatky u lékařů se naopak budou zavádět. Obojí se týká každého. Vzhledem k tomu, že souvislost čehokoliv s čímkoliv lze najít vždy, je tomu tak i v tomto případě. Padesátníky by mohly být nahrazeny třicetikorunou (konzervativní cesta), případně třicetikorunou prostřednictvím mobilu (inovační přístup).

Sloupek

Jan Skácel

a je to prosté jako zázrak
a jako věčnost ve chvíli
kdy zase znovu nebudeme
jako jsme předtím nebyli

Ze sbírky Naděje s bukovými křídly, nakl. Mladá fronta, 1983, vybral Michal Černík. Uveřejněno s laskavým svolením agentury Aura-Pont

28. 8. 2007

Nový britský premiér Gordon Brown v pondělí poprvé otevřeně odmítl nátlak stáhnout britská vojska z Iráku. V dopise siru Menziesi Cambpellovi, šéfovi britských Liberálních demokratů, který nekompromisně požaduje odchod britských vojsk z Iráku, ujistil Washington, že Británie z Iráku "neuteče" navzdory rostoucím americkým obavám, že britská strategie ve čtyřech provinciích na jihu Iráku čelí porážce.

Brown citoval mandát OSN a uvedl v dopise Campbellovi, že není pravda, že britské jednotky v Iráku "nic nedokáží" anebo že je jejich "akční rádius vážně omezen".

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 8. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Za posledních zhruba 14 dnů poskytla národní banka Spojených států FED bankovnímu sektoru dodatečné mimořádně kredity ve výšce 100 miliard amerických dolarů. Tím reagovala na finanční krizi, která je spojena se spekulacemi vysoce placených, ale neodpovědných manažerů bankovního systému ohledně takzvaných "druhořadých", vlastně ale jen špatných a nesplatitelných dluhů předlužených amerických občanů. Podle Spiegelu Online FED dodatečně rozhodla, že bankovní filiálky mohou obdržet úvěr i za některé dosud oficiálně nepřijaté záruky.

28. 8. 2007

Británie:

Prémie finančníků, pracujících v londýnské CITY, stouply letos o 30 procent a dosáhly rekordní výše 14 miliard liber (602 miliard Kč).Vzrůst prémií pro finančníky je dvakrát tak velký jako v roce 2006 a zřejmě povede k vzniku obrovských rozdílu v platech ředitelů a řadových pracovníků finančních firem. Prémie se ředitelům vyplácejí v situaci, kdy jsou Britové rekordním způsobem zadluženi, roste počet bankrotů a konfiskací domů a bytů z důvodů neplacení hypoték.

Čekací doba na nový rolls-royce je nyní pět let a je nedostatek personálu pro superjachty.

Podle odhadů například dostali loni ředitelé londýnské finanční firmy GLG Partners Noam Gottesman a Pierre Lagrange (oběma je 44 let) prémie ve výši 200 - 250 milionů liber.

Zisky londýnských finančních firem dosahují rekordní výše v důsledku několika let rychlého růstu světové ekonomiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 8. 2007

Jak oznámil generální prokurátor RF Jurij Čajka na setkání s prezidentem Putinem, bylo ve věci vraždy Anny Politkovské zadrženo 10 lidí. Podle jeho slov jsou zadržení podezřelí také ze spoluúčasti na vraždách A. Kozlova, prvního místopředsedy ruské centrální banky, a z vraždy Pavla Chlebnikova, redaktora časopisu Forbes.

28. 8. 2007

O Číně se píše především v souvislosti s hospodářským rozmachem a velmocenskou politikou a zvláště na stránkách většiny našich periodik se tak děje nekriticky a šablonovitě. Jen zřídkakdy se však dovíme něco bližšího o každodenním životě, o problémech, které by nám mohly být blízké, případně se nás osobně dotýkat. Kritika místních podmínek se zpravidla zplošťuje do stejně schematických frází o lidských právech. Chci zprostředkovat poněkud jiný pohled, ovšem s obecně známými problémy Číny úzce spojený. Jeho výhodou může být konkrétnost, i když většina z čtenářů nikdy nebyla v Pekingu. Ale vím, že se tato většina stále pomaličku zmenšuje.

28. 8. 2007

Dnes tedy 27. 8. 07 jsem získala pocit, že existuje alespoň jeden senátor v Senátu ČR, který nejí chleba daňových poplatníků zbytečně.

Poslouchala jsem v 16,00 hodin na ČR 2 pořad, který moderoval Jakub Šiška a jako hosté se zúčastnili paní doktorka Frouzová (psychiatr) a senátor pan Josef Novotný.

Celý pořad byl zaměřen na situaci kolem provozování hracích automatů a všech těch různých možností jak prohrát peníze v kasinech, pseudokasinech, na automatech v hernách, cukrárnách, pizeriích a na jiných vcelku neuvěřitelných místech. Na místech, kde hrát o peníze je možné jen u nás. A také o důsledcích, se kterými se hráči, ale i společnost, musí potýkat při léčení postižených závislostí na hře.

S úžasem jsem vyslechla, že konečně jsme zase v něčem světoví, píše Dagmar Zrucká.

28. 8. 2007

Jeden z otců zakladatelů internetu předpověděl konec tradičního televizního vysílání.

Vint Cerf, který pomáhal budovat internet, konstatoval, že televize se blíží k etapě, kdy přijde její "okamžik pro iPod".

Podobně, jak si lidé stahují na svůj iPod svou oblíbenou hudbu, si budou diváci brzo stahovat do počítačů své oblibené pořady.

28. 8. 2007

POZVÁNKA

Dnes, tj. 28. srpna 2007, uspořádá Greenpeace druhou, závěrečnou veřejnou besedu k radaru. Tentokrát se akce uskuteční v Příbrami, v malém sále bývalého Okresního úřadu na Náměstí TGM, v 18:00 hodin. Besedy se zúčastní Jiří Čáslavka (SZ), Karel Dolejší (Greenpeace) a starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD).

Příbram, Okresní úřad, 28. 8. 2007 v 18:00

Tu 160
28. 8. 2007

Ruská letedla létají při hlídkování bez jaderných zbraní

Letadla Dálkového letectva vojenského letectva Ruské federace při leteckém hlídkování nemají na palubě zbraně, a to ani jaderné. O tom hovořil na brífinku velitel 37. letecké armády vrchního velení strategického určení generál Pavel Androsov.

„S jadernými zbraněmi při leteckém hlídkování nelétáme, na palubě nejsou. Na palubě letadle jsou pouze výcvikové makety zbraní, které umožňují procvičovat všechny výcvikové prvky.“

27. 8. 2007

USA:

Neokonzervativní americký ministr spravedlnosti Alberto Gonzales odstoupil v důsledku kontroverze týkající se toho, že údajně protiprávně odstranil z funkce osm amerických právníků. Kongres obvinil Gonzalese, že propuštěním osmi těchto federálních prokurátorů se dopustil zneužití moci. Bushovi svou rezignaci Gonzales oznámil v pátek a oficiálně ji má zveřejnit v pondělí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 8. 2007

RUSKO:

Generální prokurátor Jurij Čajka řekl v ruské televizi, že mezi zatčenými podezřelými jsou bývalí i současní členové ruské tajné služby FSB, bývalí i současní činitelé ruského ministerstva vnitra a v čele skupiny prý stál moskevský zločinec čečenského původu.

27. 8. 2007

Tak nám schválili reformu, paní Müllerová. Müllerová ze Švejka by nehnula brvou, stejně tak jako většina našich spoluobčanů, kteří jsou zatím v očekávání věcí příštích. Vždyť ODS přece slibovala prosperitu pro všechny a všem. Všechno všem. Tedy i vojáku Švejkovi.

Nevím sice, jak to chce udělat, když daně, pravda, sníží všem, ale dopad ze zdražení základních potravin a služeb nepocítí jen vyvolení - ti nejbohatší. Těm je přece jedno, jestli rohlík bude stát korunu nebo dvě nebo deset. V jejich příjmech halíře, ba ani koruny, nehrají roli a co se zdraví týká, dávno se léčí v nadstandardech státních či soukromých klinik. Ale co asi bude říkat taková samoživitelka s příjmem 14 000 se dvěma dospívajícími kluky? Té se ten rohlík asi hodně prodraží. Protože děti v určitém věku je lepší živit než šatit. Jak by dopadla důchodkyně Müllerová, starající se navíc o Švejka, moudrý čtenář zajisté domyslí. Hašek psal román humoristický, tragédii by mu nakladatel nevzal.

27. 8. 2007

Nespokojila jsem se s rychlou odpovědí vládního "experta" na radarové záření Pekárka na otázku možnosti odrazu paprsku směrem k Praze či Příbrami, publikovanou například v ATM Online.

Spočítala jsem si hodnoty zářivého toku vlivem odrazu paprsku od letadel ve druhém z těchto měst, protože zde samozřejmě vzhledem k větší blízkosti k radaru hrozí výrazně větší hodnoty než v Praze. Výsledek, který jsem obdržela, mi vůbec nepřipadá zanedbatelně malý, a chci se tedy s Vámi o něj podělit. Odpovídá více než polovině limitu daného zákonem č.480/200Sb. Pokud by se teď psal rok 1999 a platil ještě zákon č.408/1990 Sb., mohla bych teď říct, že odražené paprsky způsobí okamžitou hodnotu zářivého toku přibližně 2x převyšující zákonný limit. Takto mi zbývá pouze připomenout, že v Cape Cod, kde stojí podobný radar, se nikdy nadlimitní hodnoty zářivého toku nenaměřily, dokonce ani hodnoty odpovídající polovině limitů. Přesto tam lidé trpí 7x častěji vzácnou formou rakoviny kostí než ve zbytku Spojených Států a neví se zatím, proč   .

27. 8. 2007

Současné politické scéně v ČR právě otázka americké radarové základny nastavuje téměř dokonalé zrcadlo.

Když tak pročítám různé výlevy všemožných analytiků a média mne nutí sledovat "třenice" mezi levicí a pravicí, cosi mne nutí, abych i já připojil svůj soukromý názor.Mám za to, že v této zemi se skutečná, autentická pravicová strana mezi významnějšími politickými subjekty prostě nenalézá. Všechny jsou jen více, nebo méně koncentrovaným levicovým "roztokem" -- a to včetně ODS a lidovců. Minulým, hlavně poválečným režimům se bohužel opravdu podařilo českou pravici téměř zlikvidovat a marginalizovat. Vydatně jim v tom pomohla už první republika a Masarykovo tažení proti prohabsbursky smýšlejícím politikům a proti církvi, zdaleka ne nepodobné Hitlerovu tažení proti židům, naštěstí prosté oné zvěrské brutality.

Tato země už celé desítky let nemá žádné zkušenosti se skutečnou pravicí a tak i ti, kteří podvědomě k pravicové politice tíhnou, případně se pokoušejí ji "realizovat", trpí stejnými neduhy jako ostatní levice -- populismem, nedůvěryhodností, lhaním, podváděním voličů, věrolomností a plebejskostí, hraničící až s něčím, co bych nazval "politickým buranstvím".

27. 8. 2007

Činitel vlivného moskevského regulačního úřadu v neděli poukázal na to, že britské energetické a ropné společnosti podvádějí své investory tím, že přehánění odhady velikosti svých plynových a ropných ložisek.

Oleg Mitvol, náměstek šéfa ruského ekologického inspekčního úřadu Rosprirodnadzor požadoval, aby londýnská burza a další úřady v Británii skoncovaly s tímto podváděním.

Rusko odebralo britským energetickým firmám jako Shell a BP ruský majetek, protože je ruská vláda přesvědčena, že ho získaly levně v době, kdy bylo ruské hospodářství v krizi.

27. 8. 2007

Radek Sikorski:

Za pár dní začnou američtí vyjednavači v Polsku jednat o podmínkách postavení americké raketové základny. Podle nového průzkumu veřejného mínění, publikovaného v pátek, však americké rakety v Polsku nechce 56 procent dotazovaných Poláků, dvojnásobný počet lidí, který v Polsku americké rakety chce, konstatoval v neděli pořad The World This Weekend v rozhlase BBC a zdůraznil dále, v souvislosti se znepokojením ohledně systému americké raketové obrany, které předtím vyjádřil v rozhovoru ruský velvyslanec v Londýně Fedotov: Ať už bude diplomatický dopad tohoto projektu jakýkoliv, existují pochybnosti, zda bude raketový štít vůbec fungovat. Tak proč Spojené státy ten projekt tak horlivě prosazují a proč se k němu Rusko staví tak nepřátelsky? Jayantha Dhanapala je srílankský diplomat, který byl pět let prvním náměstkem generálního tajemníka OSN pro odzbrojení. Radek Sikorski je bývalý polský ministr obrany. Co si oba myslí o americkém projektu? Rozhlas BBC s nimi vysílal v neděli v poledne rozhovor.

Radek Sikorski: Myslím, že v historii válečnictví vznikne vždycky dříve nebo později proti každé zbrani nová účinná protizbraň. A je pravděpodobné, že jednadvacáté století bude stoletím válek raket, tak, jak dvacáté století bylo obdobím válek s tanky. Ukázala nám to nedávná konfrontace mezi organizací Hizbollah a Izraelem, kde bojovníci, kteří nezastupovali žádný stát, dokázali po řadu týdnů úplně ochromit jinou zemi používáním docela primitivní raketové technologie.

Jayantha Dhanapala: Žádný neproniknutelný vojenský štít neexistuje. Divíme se, proč se prosazuje tento nesmírně nákladný systém balistické obrany, na němž se bude muset podílet celá řada třetích zemí, jako Británie, ve Fylingdales, Polsko a Česká republika. Pro jiné země je to jenom provokace. A praktické zkoušky tohoto systému nebyly vždy úspěšné, takže to vážně ohrožuje i jiné země v Evropě tím, že se tento systém rozšiřuje do Evropy.

Audio záznam pořadu v angličtině ZDE

26. 8. 2007

Ruský velvyslanec v Londýně o amerických základnách v ČR a v Polsko

Jurije Fedotova, ruského velvyslance v Londýně, se v neděli zeptal pořad The World This Weekend rozhlasu BBC, jak vysvětluje obnovení dálkových strategických letů ruských bombardérů. Fedotov uvedl:

Audio záznam pořadu v angličtině ZDE

27. 8. 2007

Ať již je výrok Edvardu Benešovi připisován právem či nikoli, vystihuje nejen horizont české politiky přelomu dvacátých a třicátých let, nýbrž její stabilní vzorec opakující se dodnes. Z jiného pohledu jej lze sledovat na periodicky se navracejícím fenoménu katastrofy zaviněné cizími zločinci a zrádci, tlusté červené čáry za dosavadní doktrínou a revolučního, konečně správného projektu, který na čas úspěšně vzdoruje novému vývoji geopolitické reality, než dospěje k nové katastrofě.

Nad salty české politiky se tají dech. Zavržení nadnárodní elitářské monarchie v projektu národně demokratické republiky a její odolnost vůči geopolitickým změnám hluboko do dob, kdy se již všude okolo etablovaly diktatury ještě může zastínit jeho četné vady na kráse. Stejně radikální je ale i následná demontáž demokratických principů a přechod k diktatuře po Mnichově, ve druhé republice, v exilu, v Košickém vládním programu a jeho únorovém vyústění.

27. 8. 2007

Občas, naposled v souvislosti s Pražským jarem, se na stránkách Britských listů objevují povzdechy, jak neznáme vlastní dějiny a jaké důsledky z toho zpravidla plynou. Musím se přiznat, že i při všem skeptickém očekávání, jakých historických paralel se ještě dočkám ve veřejném prostoru (mimo 50. léta, k nimž se dnes přirovnává úplně všechno, na co si zrovna potřebujeme uplivnout), jsem byl překvapen.

Za jediný den se na těchto stránkách dočíst názory toho kalibru, že národnostní útlak v Rakousku-Uhersku je nesmysl (zeptal bych se pro začátek, co si o tom myslí třeba v jihoslovanských státech, o Slovensku ani nemluvě), nebo že Masaryk, známý svým austroslavismem (který ho, pravda, trochu přešel po anenských patentech z r. 1913) a hlubokým náboženským založením, "zdaleka ne nepodoben Hitlerovi" pořádal hony na prohabsburské politiky a církev, se mi zdá trochu příliš.

26. 8. 2007

MFD: "Mladí vykoupili kondomy"

"Jako jsem já miloval Vás, tak se Vy milujte navzájem!"

Celostátní setkání mládeže v Táboře Klokotech, které se konalo předminulý týden, navazovalo na celosvětová setkání konající se od roku 1984, kdy Svatý otec Jan Pavel II. reagoval na podněty mladých lidí toužících po shromáždění. Vydali jsme se tam tedy taky! Někteří jako ostřílení účastníci podobných akcí, někteří poprvé, někteří na kolech, to trvalo 6 dnů, a někteří vlakem, to trvalo 6 hodin, ale zase jste si neužili tolik zábavy a spánek na farách po celé republice.

Po příjezdu na přeplněné táborské nádraží nás čekal uvítací kolařský výbor, který dojel dříve. Společně jsme došli na ubytovnu, tam dostali info-tašky, chvilku se rozkoukali a šli na naši první pouť přes celé město na Klokoty, poutní místo, kde se podle středověké legendy zjevila panna Maria. Po mši se dostali přeplněným autobusem zpět, ulehli unaveni z cesty a toto byl vlastně nejméně únavný den vzhledem k nabitému programu.

26. 8. 2007

Čulíku, jestli ti vadí bordely, tak do nich nechoď, ale přestaň tady bolševicky moralizovat a srát se jiným do toho, co mají psát nebo dokonce číst.Jsi zaslepený socanský zmrd, který svým moralizováním a mentorováním českýho národa jenom nahání vodu na mlýn komunistům a socanům. Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka, míní jeden čtenář, který se zapomněl podepsat.

25. 8. 2007

Pane Čulíku,

Vaše diskuse s panem Ševcem o bordelech v Česku by byla v Kanadě naprosto nemyslitelná. Zde je prostě nezákonné žít z výnosu prostituce*) a policie na to dohlíží podobně jako na dodržování jiných, třeba dopravních, zákonů. Tedy má zdejší demokracie své meze. Píši o tom proto, aby si snad někteří čeští muži nechtěli udělat výlet do Kanady za sexem. Špatně by dopadli. Mužům, kteří vyhledávají prostitutky, se zde říká "johns" a když je poprvé přistihne policie, posílá je na povinné školení, kde jsou seznamováni s problémy prostituce. Podruhé je postih mnohem ostřejší. Jednou v jejích tenatech uvázl velice známý a ctěný lékař a současně člen senátu - byla z toho velká aféra.

*)

*)V ČR je také nezákonné žít z výnosů prostituce, ZDE, pozn. red.

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu TÉMA BL

25. 8. 2007

Pan Švec se mýlí. ,,Bordely" u nás, na rozdíl od sousedního Německa, legální nejsou. Sama prostituce sice trestná není (na místech veřejně přístupných se může jednat o přestupek). Trestným činem dle § 204 odst. 1 alinea 2 tr. zákona však stále zůstává kuplířství - kořistění z prostituce jiného. Pokud pachatel vydělává na prostituci jiných osob a získá tak značný prospěch (od 500 000,- Kč výše), popř. spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny (po dohodě s nejméně dvěma dalšími pachateli), hrozí mu podle odst. 3 cit. ust. tr. zákona odnětí svobody až na osm let, ponecháváme-li ovšem stranou eventuelní další zvýšení trestu pro pachatele jako člena tzv. zločinného spolčení dle ust. § 43 a násl. tr. zákona. Že u nás ke stíhání podobných deliktů dochází jen ve velmi omezené míře, je samozřejmě flagrantním porušením tzv. zásady legality dle § 2 odst. 3 tr. řádu (povinnost stíhat všechny trestné činy, o nichž se orgán činný v tr. řízení dozví), píše Miroslav Kočí.

24. 8. 2007

To jsou věci!

Po dlouhé době jsem si otevřel portál iDnes :) a zavanula z něho atmosféra neuvěřitelné stupidity. Stálo by za podrobnou analýzu, jaký tato snůška zoufalců společnosti prezentuje hodnotový systém a z čeho tyhle děsy vznikají.

Nejneuvěřitelnější však je, že portál idnes v rubrice, kterou nazývá "podnikání", zcela nevzrušeně publikuje rozhovor s majitelem bordelu, o tom jak je podnikat v tzv. "osobních službách" výhodné a jak je šikovný! Zlaté české ručičky!

Musím říct, že tohle je skutečně rekord. To jsem v životě v žádných novinách neviděl. Představte si na okamžik, že by takový rozhovor publikovali New York Times, Washington Post , či Guardian. No, je to holt "podnikání". Opravdová kvalita.

Není nic nového na tom, že je iDnes amorálně plebejská, ale tak agresivně a s přetvářkou, že je tohle chování normální? Kde se ten póvl v té společnosti bere?

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   
24. 8. 2007 Má Jan Čulík něco proti bordelům? Štefan  Švec

Arktida RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
23. 8. 2007 Je důležitý modul anteny radaru, nebo naše bezpečí? Jan  Neoral
23. 8. 2007 Greenpeace vyjíždí do měst a obcí diskutovat o radaru   
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
22. 8. 2007 ČR nemá příliš benevolentní limity   
22. 8. 2007 Obava z údajně škodlivých účinků amerického radaru jako odvádění pozornosti od problému Jan  Čulík
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2007 Jan  Skácel
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona