27. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 8. 2007

Radek Sikorski:

Česko, na rozdíl od Polska, přijalo americkou základnu bez nároků na odškodnění

Za pár dní začnou američtí vyjednavači v Polsku jednat o podmínkách postavení americké raketové základny. Podle nového průzkumu veřejného mínění, publikovaného v pátek, však americké rakety v Polsku nechce 56 procent dotazovaných Poláků, dvojnásobný počet lidí, který v Polsku americké rakety chce, konstatoval v neděli pořad The World This Weekend v rozhlase BBC a zdůraznil dále, v souvislosti se znepokojením ohledně systému americké raketové obrany, které předtím vyjádřil v rozhovoru ruský velvyslanec v Londýně Fedotov: Ať už bude diplomatický dopad tohoto projektu jakýkoliv, existují pochybnosti, zda bude raketový štít vůbec fungovat. Tak proč Spojené státy ten projekt tak horlivě prosazují a proč se k němu Rusko staví tak nepřátelsky? Jayantha Dhanapala je srílankský diplomat, který byl pět let prvním náměstkem generálního tajemníka OSN pro odzbrojení. Radek Sikorski je bývalý polský ministr obrany. Co si oba myslí o americkém projektu? Rozhlas BBC s nimi vysílal v neděli v poledne rozhovor.

Radek Sikorski: Myslím, že v historii válečnictví vznikne vždycky dříve nebo později proti každé zbrani nová účinná protizbraň. A je pravděpodobné, že jednadvacáté století bude stoletím válek raket, tak, jak dvacáté století bylo obdobím válek s tanky. Ukázala nám to nedávná konfrontace mezi organizací Hizbollah a Izraelem, kde bojovníci, kteří nezastupovali žádný stát, dokázali po řadu týdnů úplně ochromit jinou zemi používáním docela primitivní raketové technologie.

Jayantha Dhanapala: Žádný neproniknutelný vojenský štít neexistuje. Divíme se, proč se prosazuje tento nesmírně nákladný systém balistické obrany, na němž se bude muset podílet celá řada třetích zemí, jako Británie, ve Fylingdales, Polsko a Česká republika. Pro jiné země je to jenom provokace. A praktické zkoušky tohoto systému nebyly vždy úspěšné, takže to vážně ohrožuje i jiné země v Evropě tím, že se tento systém rozšiřuje do Evropy.

Audio záznam pořadu v angličtině ZDE

Radek Sikorski: Spojené státy jsou důležitým spojencem Polska. Sami bychom tento systém nestavěli, asi bychom bývali chtěli, aby ho vytvořilo NATO. Ale domníváme se, že jednání může být úspěšné, pokud Spojené státy Polsku nabídnou balík, jímž ho odškodní za některá ta regionální rizika, o nichž se tady hovořilo.

Britský reportér: Jaké odškodnění chce od Ameriky Polsko a Česká republika?

Radek Sikorski: No, Češi už souhlasili skoro bez vyjednávání. My jsme hraniční země mezi EU, NATO a zeměmi, jako je Bělorusko a Rusko, které jsou demokraciemi pouze formálně. A Rusko velmi rychle dozbrojuje. Za posledních pět let Rusko zvýšilo svůj rozpočet na nákup zbraní o 700 procent. Co máte dělat, když vám soused hrozí, že na vaše hlavní město zaměří své rakety? Pak požádáte spojence, aby vám proti té hrozbě pomohli, a o to právě žádáme Spojené státy.

Britský reportér: Pane Dhanapalo, jaké budou podle vás ve střední a východní Evropě diplomatické důsledky této kontroverze, kdyby byl tento raketový štít opravdu vytvořen?

Jayantha Dhanapala: Respektuji právo na bezpečnost státu u Polska i u České republiky, avšak tento krok, který Spojené státy vnucují těmto dvěma zemím, systém balistické obrany, je úmyslnou provokací. Už jsme svědky některých těch reakcí, kdy prezident Putin pohrozil, že odstoupí od některých mezinárodních dohod, které byly důsledkem ukončení studené války. Takže tohle povede k závodu raketového zbrojení. Už se vyvíjejí v Ruské federaci nové rakety, což děsí.

Radek Sikorski: Rusové začali vyvíjet tyto mobilní rakety dávno předtím, než se začalo hovořit o těchto základnách. Tady nejde o příčinu a následek.

Jayantha Dhanapala: Myslím, že musíte uznat, že Rusko má autentickou obavu, že se dostává do obklíčení. Rakety mají být umístěny na hranici Ruské federace. Nesouhlasím, že by na to Rusko mělo reagovat nepřiměřeně, ale zároveň se na to musíte podívat i z perspektivy Ruské federace.

Radek Sikorski: Víte, za starých časů, my jsme měli v Polsku vtip: Jaká je bezpečná hranice Sovětského svazu? Taková, která má sovětské vojáky na obou stranách. Rusko je největší země na světě. Mohlo by se připojit k našim západním institucím. Nemusí se definovat v opozici vůči nim.

Jayantha Dhanapala: Rusko udělalo dlouhou cestu. Musíte uznat, že v Rusku došlo k zásadním změnám. Ale podívejte se prosím, na skutečná fakta. Drtivě nejsilnější supervelmocí jsou dnes Spojené státy. Když mají takovou vojenskou nadřazenost, proč je nutné, aby činily takovéto provokativní kroky a umísťovaly své zbraně přímo na práh Ruska?

Radek Sikorski: Myslím, že je tomu tak, že čím blíže ruské hranici tyto základny budou, tím obtížnější bude je použít proti ruským střelám. V tom smyslu se Rusko těchto základen vůbec nemusí bát.

Britský reportér: Jak by se dal tedy tento spor vyřešit. Radku Sikorski, vy jste hovořil o účasti NATO. Je to způsob, jakým by Spojené státy mohly, prostřednictvím NATO, rozptýlit aspoň ty obavy, které vládnou mezi občany vaší země, Polska?

Radek Sikorski: Je to jeden způsob, jak by se to dalo vyřešit. Nemyslím si, že je všechno ztraceno. Záleží jedině na Rusku, zda se bude definovat jako strategický přítel NATO nebo soupeř. Bohužel, za prezidenta Putina to jde všechno špatným směrem.

Britský reportér: Ve Washington Post jste letos publikoval článek, kde jste poukázal na to, že chybí v této věci diplomacie. Musí teď americká vláda celou věc začít napravovat?

Radek Sikorski: Chcete-li aby, vaši přátelé pro vás udělali něco přátelského, jako my jsme pro ně udělali v Iráku a v Afghánistánu, a možná i teď ve věci této raketové obrany, ano, musíte dávat tak trochu pozor.

Jayantha Dhanapala: Tohle všechno se rovná obnovování starých systémů z doby studené války. Protože jak pan Sikorski sám přiznává, Spojené státy jsou blízkým spojencem Polska a pro Polsko je obtížné odmítnout návrh, který mu udělaly Spojené státy. Naprosto souhlasím, že by měl vzniknout důraz na diplomacii. A na hospodářskou spolupráci. Ale NATO zaujalo postavení, které bohužel vede k obnovení starých nepřátelství.

Radek Sikorski: Ale to není pravda. Když hovoříte o ekonomice, podívejte se na politiku Ruska. Rusko bojkotuje pobaltské země, dříve bojkotovalo Norsko, bojkotuje nás, bojkotuje Ukrajinu, bojkotuje Gruzii. Rusko má velmi špatné styky s většinou svých sousedů. A Rusko používá páku energie nikoliv tržním způsobem, ale leninským způsobem, snaží se zmocnit nejvýznamnějších ropných ložisek v sousedních zemích a používat jich jako nástrojů moci.

Jayantha Dhanapala: Pane Sikorski, energetika byla vždycky kontroverzní oblast. Spojené státy vstupují na Blízký východ a jedním z hlavních důvodů, proč jsou v Iráku, je to, že v Iráku je druhé největší ložisko ropy. Nemyslím, že lze Rusko takto démonizovat.

Britský reportér: Pane Dhanapalo, myslíte, že ten raketový štít vůbec někdy vznikne?

Jayantha Dhanapala: Myslím,že se nakonec vlastní vahou rozloží. Doufáme, že vzhledem k tomu, že se ve Spojených státech blíží politické změny, nastane tam nová politika, která si uvědomí, jak pošetilé je toto úsilí o neproniknutelnou obranu a že ten projekt bude zrušen. Až si daňoví poplatníci uvědomí, jak nesmírně to bude drahé, vyvolá to reakci.

Radek Sikorski: Spojené státy si to mohou dovolit. Mají 500 miliard dolarů na obranu a náklady na tento systém jsou 1,5 miliard během několika let. Mohou si to dovolit velmi lehce. Zdá se mi to dojemné, tato obava o amerického daňového poplatníka.

Britský reportér: A to byl druhý dnešní polský vtip. Děkuji vám.

                 
Obsah vydání       27. 8. 2007
27. 8. 2007 Neokonzervativní ministr spravedlnosti odstoupil
27. 8. 2007 Deset lidí bylo zatčeno kvůli podezření z vraždy novinářky Politkovské
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
27. 8. 2007 O znalosti historie Lukáš  Zádrapa
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský
27. 8. 2007 Česko, na rozdíl od Polska, přijalo americkou základnu bez nároků na odškodnění
26. 8. 2007 Ten, kdo má spolehlivější štít, má silnější tendenci použít meče
27. 8. 2007 "Zanedbatelně" malé nadlimitní hodnoty záření v Příbrami Tereza  Tušarová
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"
27. 8. 2007 Vládní reforma a rovnost příležitostí aneb o české Pepině z Vysočiny a českém hlupákovi Anna  Čurdová
27. 8. 2007 Vraždění děti, aneb Mnohokrát přísahaná nevinnost a dobré svědomí výrobců počítačových her Uwe  Ladwig
27. 8. 2007 Rytíři silnic Václav  Dušek
26. 8. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
26. 8. 2007 Proč nepomůže Topolánek Řecku?
26. 8. 2007 Celostátní setkání mládeže Tábor Klokoty 2007 Marek  Radecki
25. 8. 2007 Jeremy Paxman zaútočil na BBC a na kulturu čtyřiadvacetihodinového, nepřetržitého zpravodajství
27. 8. 2007 Němečtí sociální demokraté jsou pro profesionální Bundeswehr Richard  Seemann
25. 8. 2007 Pochod na podporu radaru? Kéž by...
26. 8. 2007 iHned znovu boduje Vítězslav "Vitex" Dvořák
27. 8. 2007 Posíláme skutečně devatenáctileté chlapce a dívky do boje proti terorismu? Kam? Jan  Polívka
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"
24. 8. 2007 Má Jan Čulík něco proti bordelům? Štefan  Švec
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Jak se cítí člověk mimo své tělo Miloš  Kaláb
27. 8. 2007 Když Paroubek s námi, kdo proti nám?
25. 8. 2007 Robert Fisk: Mám pochybnosti o útocích z 11. září
24. 8. 2007 Problém s jinakostí v Českém rozhlasu - Radiožurnál Mirek  Vodrážka
24. 8. 2007 Výzkumy a oblíbenost politiků - deformace skutečnosti a manipulace s veřejným míněním Petr  Kokaisl