4. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 7. 2007

Konečné ohlédnutí za Karlovými Vary:

Přesně píše Josef Chuchma v sobotní Mladé frontě Dnes, že karlovarský filmový festival má problém. Česká média se nezadržitelně bulvarizují a žijí stále více jen ve vlastním, virtuálním světě. O Karlových Varech jsou ochotna psát pouze v souvislosti s tzv. "celebritami". Jenže karlovarský festival je ve srovnání se zahraničními filmovými festivaly chudý, zásadně mezinárodním celebritám neplatí za účast. Proto jich do Karlových Varů moc nepřijíždí.

Karlovarský filmový festival ovšem není o celebritách. Je to, jak píše Chuchma, akce "'lidová', 'cinefilská' (určená milovníkům kvalitní kinematografie), vstřícná vůči takzvanému obyčejnému, věkově vesměs mladému publiku, které chce zhlédnout zajímavé filmy". Festival ovšem musí dělat ústupky českým zbulvarizovaným médiím, aby se do nich vůbec dostal, a tak jim tak trochu v rozporu se skutečností předstírá, že je o "celebritách". Podle Chuchmy si vedou organizátoři karlovarského festivalu při tom velmi dobře: "dosáhli v tomhle nesnadném balancování skutečného mistrovství".

Souhlasím s Josefem Chuchmou. Neuvěřitelně rozmanitý výběr ze současné světové kinematografie byl opravdu vynikající. Mělo by se zveřejnit, kdo ho připravil. Byla to nesmírně profesionální práce. Programovou ředitelkou byla Julietta Zacharová, dramaturgové Ivana Novotná a Karel Och, poradci byli Magdalena Bičíková, Jan Foll, Tomáš Hála, Eva Hrozková, Pavel Klusák, Jan Kolář, Galina Kopaněva, Alena Prokopová, Vojtěch Rynda, Tomáš Seidl, Radovan Suk, Zdena Škapová. Děkujeme. Tohle je to, co tento festival činí výjimečnou akcí. Vesměs měli diváci možnost zhlédnout skutečně velmi dobré filmy. A převážně mladé publikum to po zásluze ocenilo.

Sloupek
Kateřina Bolechová

- Máte tu zamyšlené fotografie -
a někde
to civění po domácích akváriích
za mastným nosem na skle
hádavá mlčenlivost ryb

do Britských listů poslala autorka

8. 7. 2007

Ruská kontrarozvědka (FSB) vyšetřuje případ špionů pracujících pro britskou rozvědku MI6. FSB potvrdila, že jeden z bývalých policistů, Vjačeslav Žarko, několik let pracoval pro britské tajné služby. Vyšetřovací oddělení ruské Federální bezpečnostní služby 6. července 2007 začalo trestní řízení proti němu za zločin dle článku 275 trestního zákoníku (špionáž).

7. 7. 2007

Karlovy Vary 2007:

sobota 20.00: Hlavní cenu na karlovarském filmovém festivalu získal po zásluze vynikající islandský film Mýrin (recenze v Britských listech ZDE); ruský film Prosté věci (recenze ZDE ) dostal Ekumenickou cenu a cenu FIPRESCI. Diváci hlasovali pro Vratné lahve (recenze ZDE.)

8. 7. 2007

Chtěl bych krátce reagovat na článek Štěpána Kotrby. Nechci se zabývat jeho podivnou a dle mne velmi ujetou myšlenkou, která spojuje milenecký poměr páně Paroubkův s evangelizací. To je podle mne absurdní v jakémkoli smyslu (ale nejspíše se Kotrba jen vysmívá tomu, kdo považuje za podstatné u celkem formální akce ve velmi liberální církvi zmiňovat za důvod nepřítomnosti náboženské vyznání milenky). Mně teď jde o něco jiného. Každý zřejmě cítí, že označovat Petru Kováčovou za katoličku je poněkud problematické. Ale téměř všichni asi budeme souhlasit zároveň s tím, že její intimní život, včetně života víry, je pouze její věc a je na ní, k čemu a jak se bude hlásit.

7. 7. 2007

Polemika s článkem Petra Slámy "Mistr Jan Hus - národní hrdina nebo nebezpečný náboženský fanatik??"

Petr Sláma ve svém článku pro Britské listy podle mého názoru velmi lacině míchá Husa a husitství (přičemž husitské hnutí je husitské jen v tom smyslu, že reaguje na Husovu smrt a že si bere za své některé jeho postoje -- v každém případě Hus byl konzervativní katolík, nikoli utrakvista a už vůbec ne táborita) a ještě laciněji dává k dispozici jen dvě alternativy, z nichž žádná nemá relevanci. Každý, kdo chce psát o Husovi, by si měl především přečíst jeho dílo (kompletně vyšlo v češtině v šesti svazcích: Mistra Jana Husi Sebrané spisy, Josef Bursík, Praha 1904). Co každého čtenáře Husova díla musí napadnout jako první, je dle mého názoru to, že Hus byl součástí středověké, univerzalistické, scholastické tradice. V ničem není větším fanatikem či národovcem (ačkoli by se dalo právem říci, že se více věnuje -- trošku jako Dante -- rodnému jazyku a rodné zemi) než sv. Tomáš Akvinský, který zastával také mnohé, pro nás zcela nepřijatelné, "fanatické", teze, jako je např. popravování kacířů.

6. 7. 2014

K STÁTNÍMU SVÁTKU:

Petr z Mladoňovic

Než mu však dali na hlavu pro posměch papírovou korunu, řekli mu mezi jiným: ,,Odevzdáváme duši tvou ďáblu.'' A on sepjav ruce a pozdvihnuv oči k nebi pravil: ,,A já ji odevzdávám nejmilostivějšímu Pánu Ježíši Kristu''. A uzřev onu korunu: ,,Pán můj Ježíš Kristus pro mne bídného ráčil nésti korunu trnovou, mnohem tvrdší a těžší, nevinně jda na smrt nejpotupnější; a tak já bídný hříšník tuto korunu, mnohem lehčí, byť potupnou, chci nésti pokorně pro jeho jméno a pravdu.'' Byla pak ta papírová koruna kulatá, skoro loket vysoká, a na ní byli namalováni tři hrozní ďáblové, jak chtějí zmocniti se duše a rozsápati ji drápy. A na té čepici byl nápis s označením jeho viny: ,,Toto jest arcikacíř.'' I řekl král: vévodovi Ludvíku, synu Klema bavorského, který před ním stál slavnostně drže zlaté [říšské] jablko s křížem: ,,Jdi, přijmi jej.'' A onen syn Klemův převzal Mistra a dal jej do rukou pochopům a vedl na smrt.

Dramatickým předchůdcem moderních novinářů se stal při kostnickém procesu s Mistrem Janem Husem Petr z Mladoňovic [nar. kolem 1390], který se účastnil kostnického koncilu jako tajemník pana Jana z Chlumu. Pětadvacetiletý tajemník si pečlivě zaznamenával všechny podrobnosti a napsal o procesu s Janem Husem asi stopadesátistránkovou zprávu, která se zachovala ve dvou verzích, v češtině a v latině. Přinášíme poslední část závěrečné, velmi dramatické kapitoly v moderním překladu. Svou živostí a věcností připomíná současnou televizní reportáž. Až do Bílé hory se tato kapitola četla v českých protestantských kostelích na svátek Jana Husa namísto evangelia. V Husovi se střetl ve své rané formě moderní, pluralistický relativismus a právo na individuální úsudek a názor s monolitní hegemonií středověké, totalitní praxe.

7. 7. 2007

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se vrátil se svou novou přítelkyní ze zahraniční dovolené. Jeho nová partnerka Petra Kováčová prozradila Magazínu DNES, co na Paroubkovi obdivuje. ... Do Betlémské kaple přišel sám. "Moje žena Zuzana se mnou na tyto akce nikdy nechodila. A moje nová partnerka je katolička," vysvětlil Paroubek.

ONA iDnes - čtení o ženách, jaké doopravdy jsou: Kováčová obdivuje na Paroubkovi hlavně intelekt ZDE

Samicím se vyplácí být s vůdcem smečky. .... Kdyby poradci došli k závěru, že je potřeba se předvádět jako monogamní konzervativec, že to společnost oceňuje mnohem víc než přestup na mladší model, tak by se tak politici chovali.

iDnes: Cyril Höschl - Samice mají rády opičí šéfy ZDE

7. 7. 2007

Právě se koná na sedmi kontinentech čtyřiadvacetihodinová sekvence koncertů v rámci projektu Live Earth. Prostřednictvím 120 televizních stanic ji mají sledovat 2 miliardy lidí. Účelem je upozornit lidi na nebezpečí globálního oteplování. V sobotu vystoupí v londýnském Wembley např. Madonna, Genesis, Red Hot Chili Peppers, Snow Patrol, Beastie Boys a Duran Duran, and Blunt.

Přímý přenos koncertů ze všech kontinentů, jejichž cílem je vyjádřit prostřednictvím hudby kolektivní obavy mladé generace o další vývoj vztahu ke klimatu planety Země z Londýna přináší až do hluboké noci druhý program České televize - právě teď. Přenos končí v 8:00 ráno. Hosty ve studiu moderátora Pavla Anděla budou: Prof. RNDr. Ing. Michal Marek Dr.CSc, ředitel Ekologického ústavu AV ČR, pracuje jako vedoucí vědecký pracovník v oboru systémové ekologie a působí jako vysokoškolský profesor v oboru ekologie lesa. RNDr. Jan Pokorný, CSc., geobotanik, člen konzultační komise australské vlády.

Česká televize - ČT chat do studia ZDE

katalog doprovodných filmů - "Odpovězte na volání SOS" ZDE

Dvě miliardy televizních diváků a statisíce lidí na koncertech. Masivním způsobem s nyní zkouší technologie, při které se libovolní vysílatelé připojují do společného kanálu - vzdálenost či kuturní rozdíly nic neznamenají. Dočkáme se globálního multimediálního kanálu, do kterého budou připojovat jak komerční, tak věřejnoprávní či ryze privátní či komunitní provozovatelé obsahu? Internetová YouTube ukazuje, že všichni jsou si rovni. Tak proč ne? Al Gore to myslí vážně.

Current TV - The TV Network Created By The People ZDE

7. 7. 2007

Po zavední školného:

Britská vláda vypracovala tajný seznam 46 britských vysokých škol a dalších škol třetího stupně, které čelí vážnému riziku finančního kolapsu od té doby, co bylo zavedeno univerzitní školné.

Dokumenty, které získal list Guardian podle Zákona o přístupu k informacím, jmenuje 46 institucí, o nichž se vláda obává, že udělají finanční bankrot i po zavedení vysokoškolského školného.

7. 7. 2007

Rusko nabídlo USA další radarovou základnu - tu nejmodernější, co má, český tisk informaci ignoroval.

Pokud Američané postaví protiraketovou základnu v Polsku a radar v Brdech, chce Rusko rozmístit své rakety poslední generace v Kaliningradské enklávě - přímo mezi státy Evropské unie na hranici s Litvou a Polskem. Podle ruského prvního vice­premiéra Sergeje Ivanova to americkému prezidentovi Geor­gi Bushovi řekl Putin, když ho navštívil v letním sídle jeho otce v Kennebunkportu, Maine. Nové ruské iniciativy by podle Ivanova totálně změnily současný systém mezinárodních vztahů.

Pokud Západ přistoupí na to, aby Američané budovali protiraketový systém spolu s Rusy, pak bude podle svých slov Ivanov žádat, "aby novináři zapomněli výraz studená válka". Moskva protiraketový systém v střední Evropě považuje za hrozbu pro Rusko. Putin nedávno nabídl USA přebudování radarové základny v ázerbajdžánské Gabale a upgrade an novou technologii, podruhé převzal iniciativu v podndělí, když nabídl na spolupráci další stanici - Armavir v Krasnodarském kraji a chce ji začlenit do nového globálního protiraketového obranného systému, který by se budoval v rámci Partnerství NATO-Rusko.

. Veškeré informace nového radaru budou podle Ivanova slučitelné se "spojeným informačním systémem " shromažďující data ve dvou centrech - v Moskvě a v Bruselu.

7. 7. 2007

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jednal s finským minstrem zahraničí Ilkkaem Kanervaem, který je návštěvě Ruska. Po jednání novinářům řekl, že politika rozšíření NATO na východ je politickým zpátečnictvím a zbytkem myšlení studené války. Hrozby stojící před dnešním světem nijak nesouvísí s velikostí NATO. Dodal, že rozšíření NATO na východ neodpovídá potřebám reality a duchu evropské bezpečnostní smlouvy.

7. 7. 2007

Dokud plánovaný raketový štít USA nebude účinnější, jde o kolosální plýtvání penězi a vytváření zbytečné krize s Ruskem. Na tiskové konferenci v ukrajinské Jaltě to v sobotu prohlásil bývalý americký prezident Bill Clinton.

"Mé údaje nemusí být správné, ale mám dojem, že vytváříme krizi, když žádná není nezbytná," řekl Clinton, když hovořil o vztazích Ukrajiny s Evropou. "Protože si nemyslím, že systém raketové obrany je dost spolehlivý, aby byl účinný," dodal. Podle Clintona by bylo logičtější vrátit se k argumentům, jimiž bývalý prezident Ronald Reagan (1981-89) zdůvodňoval nyní již opuštěné projekty tzv. hvězdných válek, jež měly čelit nepřátelským, tedy v té době hlavně sovětským raketám. "Chtěl, aby to měli Rusové, aby to měl každý," prohlásil Clinton.

podrobnosti v deníku Právo: Clinton: protiraketový štít je plýtváním a vytváří zbytečnou krizi ZDE

7. 7. 2007

SITA/SME Vatikán chce potvrdit právo být "jediným legitimním zástupcem Ježíša Krista na zemi", informoval podle slovenského deníku SME v pátok denník II Giornale. Agentura I-Media, která sa specializuje na informace o Vatikánu, oznámila, že Vatikán vydá v úterý dokument, který připravila Kongregace doktríny víry, a který má prokázat, že jedině římskokatolícká církev je tou pravou církvou Ježiíše Krista... Podobný dokument vydal Vatikán pred sedmi lety v době papeže Jana Pavla II. a jeho vydání rozhněvalo ostatní křesťanské cirkve.

6. 7. 2007

australský ministr obrany Brendan Nelson: Hlavním důvodem, proč se Austrálie účastní iráckého tažení, je ropa. Australané i všichni ostatní si musejí klást otázku, co by se stalo, kdybychom se z Iráku předčasně stáhli. Blízký východ je důležitým dodavatelem energie, zejména ropy, do zbytku světa. Proto je v našem zájmu ujistit se, že region - a zejména pak Irák - opouštíme v situaci, kdy je tamní bezpečnost udržitelná.

australský premiér John Howard: Z Blízkého východu přichází hodně ropy - to samozřejmě víme - ale důvodem, proč setrváváme v Iráku je, že chceme dát tamním lidem šanci vybudovat demokracii.

iDnes: V Iráku jsme kvůli ropě, prohlásil australský ministr ZDE

7. 7. 2007

< Režisér Alexej Popogrebskij v Karlových Varech. Foto Emma Čulík.

Rusko je země s problémy. To ví každý. Ale to, jak je to všechno složité, málokdy vidí ti, kteří tam nežijí a nezažijí to z první ruky.

Film Alexeje Popogrebského Prosté věci/Простые вещи se neinzeruje jako sociologický snímek. Ale ve skutečnosti je to tak hluboké a tak přemýšlivé dílo, že se mu daří zkoumat tyto rysy současného života, a to jemným a dojemným způsobem.

7. 7. 2007

Russia is a country with problems. Everybody knows that. But the true complexity of it all is rarely visible to those who do not live there and see it first hand.

Alexei Popogrebskij's Simple things/ Простые вещи does not publicise itself as a sociological film. But in fact, it is such a rich and deeply contemplated work, that it manages to deal with this aspects of modern life, in a subtle and moving way.

6. 7. 2007

Hezké chvilky bez záruky od Věry Chytilové jsou velmi špatný film

< Věra Chytilová v Karlových Varech. Foto Dominika Švecová.

Natáčíte-li filmy, vždycky se podílíte na nějaké tradici. Existuje mnoho triků a modelů a formulí, kterých většina filmů do určité míry vždycky využívá.

6. 7. 2007

Věra Chytilová:

With films, one always is participating in some tradition or another. There are many tricks and models and formulas that the majority of films make use of in one way or another.

6. 7. 2007

Hezké chvilky bez záruky (2006) , režie Věra Chytilová

Současná česká společnost je od základů a možná nenapravitelně rozbitá, stěžuje si Věra Chytilová svým nejnovějším filmem Hezké chvilky bez záruky. Příčinou je politováníhodný stav mezilidských vztahů. Lidé se totiž v současné české společnosti chování až obsesivně sobecky: hovějí výlučně svým vlastním osobním zájmům, nejsou schopni empatie vůči druhým a jejich narcismus jim často zabraňuje vnímat svět jako normální lidé -- chovají se bez výjimky jako šílenci. A to tentokrát nejen muži, ale v podstatě stejnou měrou i ženy.

6. 7. 2007

Karlovy Vary 2007:

Podle oficiálně zveřejněné statistiky bylo k 5. červenci 2007 vydáno přibližně o 10 procent festivalových akreditací více než loni (akreditovaných festivalových účastníků je 11 083, loni jich bylo 10 100; z toho bylo letos prodáno 9523 diváckých akreditací, loni jich bylo 8589).

Zejména od začátku červencových svátků to vyvolává vážné problémy s infrastrukturou. Vždycky je relativně obtížné pro řadové diváky získávat vstupenky na představení, začátkem týdne se na festivalu však nakonec pokaždé nějak dostanou, i když to třeba znamená dlouhé čekání před sály, anebo fronty před pokladnami. (Už jsme psali o tom, že esemesková rezervace vstupenek pro festivalové diváky je v podstatě nepoužitelná, vzhledem k tomu, že i když si je pokusíte rezervovat v první minutě po otevření rezervací, totiž přesně v 7 hodin ráno, už tehdy je tato kvóta rezervací vyprodána, vím, o čem mluvím, zkoušel jsem to čtyřikrát.)

Zvlášť letos je však od čtvrtka téměř nemožné pro normálního návštěvníka sehnat skoro jakoukoliv vstupenku, i když po zaplacení akreditace má mít řadový divák právo na tři lístky denně.

Myslím, že není od festivalu příliš seriózní prodávat občanům festivalou akreditaci za 1000 Kč, když jim festival v pozdějších dnech festivalu nezaručí možnost dostat se na filmy. Hovořil jsem s celou řadu návštěvníků a všichni potvrzují, že se v posledních dnech festivalu lístky shánějí velmi špatně. Dostávají za svou tisícikorunu velmi málo, v některé dny vůbec nic.

Infrastruktura festivalu praská ve švech. Bylo by asi bývalo rozumné omezit počet prodaných diváckých akreditací na přijatelnou míru.

6. 7. 2007

Nesnesitelně hloupými články iritoval festivalové hosty od samého začátku v Karlových Varech tzv. Festivalový deník, který rozdává zadarmo redakce deníku Právo. Články, byly unavené, banální a často vyloženě trapné. Za celý týden se nevyskytl jediný text, v němž by zazářila aspoň minimálně originální myšlenka. Návštěvníci byli krmeni neuvěřitelnou směsicí hloupostí a neumělým poklonkováním před údajnými "celebritami".

Jedním z vrcholů stupidity byl v pátečním Festivalovém deníku rozhovor Veroniky Bednářové s Dannym DeVitem.

Jenže snad všechny rozhovory s "celebritami" byly hrozné. Byly jasným příkladem McLuhanova hesla "the medium is the message": "Já jsem novinář a komunikuju s 'celebritou', je to senzační. Problém je, že nemám co říct."

Stojí za to citovat ze začátku tohoto rozhovoru. To se jen tak nevidí:

6. 7. 2007

Otázka: Hodláte nějak odškodnit případné zdravotní následky způsobené radarem?

Tomáš Klvaňa: Žádné takové následky nenastanou. Kdybychom ale teoreticky připustili, že k něčemu takovému dojde, tak ohledně odškodnění bude platit český právní řád a systém soudnictví a každý se může domáhat práva běžnou cestou. Znovu ale opakuji, že žádné zdravotní nebo ekologické škody nehrozí. A kdyby hrozily, tak tu radar stát nebude.

Otázka: Kam budou padat sestřelené rakety? Jestli na Brno nebo na Bratislavu?

Tomáš Klvaňa: Rakety budou sestřelovány nad atmosférou během střední doby letu. Poletí-li mezikontinentální raketa z oblasti Blízkého východu na USA, k zásahu by mělo dojít nad Atlantikem (mimo atmosféru Země). 90 % zasažené rakety a také interceptoru se při nárazu vypaří, zbytek se rozšíří nad Atlantikem do prostoru stovek kilometrů. Poletí-li raketa středního nebo dlouhého doletu do Evropy, k ideálnímu zásahu by došlo mimo atmosféru někde nad územím Ukrajiny, zbytek rakety se opět roztříští na vzdálenosti stovek kilometrů ve směru letu někde nad územím Severní a Západní Evropy. Existuje velmi malá teoretická možnost, že by některý z úlomků ne Zemi způsobil škodu. Byla by to však škoda nesrovnatelně menší, nežli úspěšný jaderný zásah Londýna, Paříže nebo Washingtonu.

Otázka: Je jediným důvodem neumístění radaru v ČR rozhodnutí amerického kongresu o jeho nepostavení v ČR? Já jen jestli by nebylo lepší být občanem USA a volit tam.

Tomáš Klvaňa: O umístění nebo neumístění radaru v ČR rozhodne Parlament ČR.

tiskový mluvčí vlády - "Pan radar" - Tomáš Klvaňa v odpovědi na otázky čtenářů serveru Aktuálně ZDE

6. 7. 2007

Kontroverzní návrh prezidenta Bushe postavit nový protiraketový systém ve středovýchodní Evropě bude pravděpodobně příští týden zlikvidován, píše list Guardian. Americký Kongres se připravuje, že zablokuje financování tohoto projektu.

Senát se zjevně připojí k Sněmovně reprezentantů a vyškrtne z amerického obranného rozpočtu miliony dolarů, o něž George Bush žádá na financování amerických raketových základen v Polsku a v České republice. Prezident Bush by musel proti tomuto hlasování použít svého veta, ale to by ohrozilo celý americký rozpočet na obranu.

Hlasování v Senátu se zřejmě stane další vážnou překážkou proti tomuto ambicióznímu projektu. Důsledkem zřejmě bude, že skončí i konflikt s Moskvou, která považuje americký protiraketový systém za hrozbu.

Sněmovna reprezentantů hlasováním vyškrtla z amerického obranného rozpočtu 40 miliard dolarů na přípravné práce ke stavn raket v Polsku a v České republice.

Senátní výbor pro armádu, který plán na vybudování protiraketové obrany podrobně zkoumal, se proti němu postavil nejen kvůli příliš vysokým nákladům, ale také proto, že se staví skepticky k technologii protiraketové obrany. Senát dospěl k názoru, že není třeba protiraketový systém ve středovýchodní Evropě stavět s žádným spěchem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americký Senát se návrhem rozpočtu na obranu pro fiskální rok 2008 -- viz ZDE tisk S.1547 - po projednání ve výborech začne zabývat na své plenární schůzi v pondělí 9. července 2007 odpoledne, upozorňuje Pavel Barák.

Výstavby základen proti raketám dlouhého doletu v Evropě se týká oddíl 231 návrhu, který uvádí několik podmínek pro případnou dostupnost rozpočtových prostředků na tento projekt, zejména že a) vlády zemí, v nichž mají být rozmístěny prvky systému, definitivně schválí příslušné smlouvy, a b) ministr obrany předloží Kongresu - na základě zprávy ředitele útvaru pro operační testování a vyhodnocení -- ujištění, že interceptory v průběhu úspěšných testů za realistických letových podmínek prokázaly vysokou pravděpodobnost operační účinnosti.

Ministr obrany dále zadá vypracování nezávislého ústavního posudku, který do půlroku vyhodnotí sporné body (návrh uvádí šest témat), použitelné technologie (sedm již známých, s možností doplnit je o další) a souvislosti (sedm faktorů) případného přijetí systému protiraketové obrany.

Anglický text kongresového usnesení viz níže:

5. 7. 2007

Ve skutečnosti se hrozba týká hlavně Polska a perspektivně i České republiky

4. července ruský Vzgljad informoval o prohlášení prvního vicepremiéra Sergeje Ivanova. Informace byla poněkud podrobnější než to, co proniklo do českých médií - ve skutečnosti šlo o velmi tvrdé a neobvykle otevřené vyjádření. Jestli prý Američané nepřijmou nabídku Moskvy na výstavbu X-band radaru v jižním Rusku a neupustí od plánu na výstavbu základen v Polsku a ČR, ruské iniciativy budou odvolány. Zdá se, že zatímco Putin si dosud drží poměrně flexibilní pozici, Ivanov momentálně zaujal pozici "zlého policajta".

5. 7. 2007

Arogance moci:

Prohlášení občanské iniciativy Ne základnám ke schůzce prezidentů USA a Ruska George W. Bushe a Vladimíra Putina

Praha, 4. července 2007 - "Části plánovaného amerického protiraketového systému by měly být umístěny ve střední Evropě navzdory ruskému nesouhlasu." "...Česká republika a Polsko by měly být nedílnou součástí systému." Takto citují světové agentury amerického prezidenta George W. Bushe po jednání s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Upálení Mistra Jana Husa
13. 7. 2005

Dá se předpokládat, že naprostá většina lidí by na uvedenou otázku odpověděla jednoznačně: samozřejmě že to byl hrdina, vždyť pro svoji pravdu neváhal obětovat život. Neúnavně kritizoval zlořády v tehdejší církvi a ta ho proto nakonec odsoudila k trestu smrti, poněvadž jeho čisté křesťanství nemohla strpět.

5. 7. 2007

Austrálie přiznala, že úsilí zajistit si dodávku ropy je klíčovým faktorem, proč udržuje své jednotky v Iráku.

5. 7. 2007

ANALÝZA

Zpravodajský direktorát CIA vydal a tím i odtajnil v květnu 2007 v rámci projektu FOIA Zpravodajskou zprávu (Intelligence Memorandum) jejíž součástí je i šedesátistránková zpráva "Czechoslovakia :The problem od Soviet Control - Československo: problém sovětské nadvlády". Přísně tajná zpráva (s klasifikací top secret) byla zpracována ke dni 16. ledna 1970 skupinou analytiků, kterou vedl James Ogle a výsledek předkládal šéf oddělení speciálního výzkumu DD/I John Kerry King.

Účelem zprávy bylo podat podrobný rozbor "jak Sovětský svaz přišel o politickou nadvládu nad Československem a jak ji opět získal během let 1968 - 1969". Materiál, přestože měl vysoký stupeň utajení, je v podstatě souhrnem a chronologickým popisem informací z dostupných, většinou mediálních zdrojů.

Poznámka redakce BL: Kdyby Milan Vodička z redakce MfD nečetl analýzy Britských listů, neměl by snad o čem psát...
MfD 7. 7. 2007 14:30: CIA: Nezvládnuté pražské jaro uťalo reformy východu ZDE

5. 7. 2007

Rozhodnutí snížit hodnocení hrozby útoků z nejvyššího stupně "kritický" na "vážný" oznámila nová briský ministryně vnitra Jacqui Smith, po jednání nouzového výboru pro mimořádné události "Cobra". Ministryně uvedla: "Nemáme žádné výzvědné informace, že by se bezprostředně chystal nový útok. Nicméně trvá vážná a reálná hrozba proti Spojenému království a chtěla bych znovu požádat veřejnost, aby zůstala bdělá a ostražitá."

Transparency made in Transparency
4. 7. 2007
Korupce je důsledkem špatné, neefektivní a netransparentní správy věcí veřejných. Je to vizitka všech těch, kteří se na správě a výkonu moci podílejí, ale i nás všech, kteří jim dáváme mandát, aby jednali, jak jednají, a důsledně je nekontrolujeme.
Adriana Krnáčová, Výkonná ředitelka TIC

Už víme, proč se Správní rada "protikorupční" organizace Transparency Internernational odhodlala k bezprecedentnímu kroku: stažení svého Etického kodexu z webových stránek. Usvědčila by se sama z úmyslného klamání veřejnosti.

Etický kodex totiž přikazuje pracovníkům kanceláře, voleným funkcionářům TIC ale i osobám spojeným s TIC - tedy i členům samotné správní rady, stejně jako ředitelce Krnáčové, vystříhat se možného střetu zájmů. Tvrdí, že důvěryhodnost TIC nesmí být ohrožena porušováním etických principů na straně jednotlivců reprezentujících TIC. Vyžaduje po nich politickou nestrannost. Etický kodex z 29. listopadu 2002 zároveň vyžaduje existenci volené Etická komise, která podle všeobecně dostupných informací neexistuje dodnes. Skutečné i potenciální střety zájmů je podle dokumentu nutno ohlásit oné neexistující Etické komisi TIC, aby mohly být "nezávisle" posouzeny (etickou komisi přitom jmenuje sama správní rada) a "doporučena řešení". Káží vodu a pijí víno.

6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení ZDE

2. 7. 2007 Kolem Transparency International netransparentno ZDE

Transparency International: tajný etický kodex ZDE

5. 7. 2007

"Ještě jsem neviděla špatný korejský film," řekla mi tady na karlovarském festivalu moje dcera Emma. Musím uznat, že je to pravda, a tento dojem mi už poněkolikáté potvrdil právě festival v Karlových Varech. Možná jsou korejské filmy dobré proto, že jde dodnes do značné míry o represivní společnost: jak mi vysvětluje má holandsko-korejská studentka Max Park, jihokorejská společnost je založena na nesmírně tvrdé konkurenci ve všech oborech lidské činnosti, a zejména ve školství. Od žáků či studentů se očekává, že budou stoprocentně nejlepší; pro ty, kdo jsou druzí, má korejská společnost jen pohrdání. Přitom samozřejmě v korejské společnosti převládají stále ještě tradiční, autoritářské hodnoty, vůči nimž má jedinec konformovat -- jinak je ostrakizován. Zřejmě není divu, že to vyvolává u citlivějších a nadanějších jedinců silnou emocionální úzkost, která se pak v jihokorejských filmech projevuje pozoruhodnou mírou umělecké intenzity i vhledu do podstaty lidské existence.

5. 7. 2007

Pravidla lži (2006), režie Robert Sedláček

Tak trochu konjunkturálním "psychologickým dramatem" je debut Roberta Sedláčka Pravidla lži. Je to fiktivní příběh jedenácti narkomanů či bývalých prodejců drog nebo pasáků, kteří se sejdou v komunitním terapeutickém centru, které je má vyléčit a umožnit jim zahájit nový život. Film je natočen zdánlivě dokumentární metodou, ovšem k atmosféře nereálnosti přispívá skutečnost, že "dokumentárně" snímanou psychologickou interakci v internátním středisku předvádějí známí herci.

5. 7. 2007

Poznámky na okraj:

Česká média vytvářejí falešný dojem, jako by filmový festival v Karlových Varech byl snad záležitostí pro celebrity. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Význam karlovarského festivalu spočívá v tom, že je to snad jediná možnost pro českou veřejnost, aby každoročně zhlédla rozsáhlý výběr nejnovějších mezinárodních uměleckých filmů, které se -- v důsledku velmi omezené distribuční filmové politiky -- do České republiky jinak nedostanou. A je to velmi zdravá zkušenost, protože se tak do ČR dostanou opravdu kvalitní filmy. Právě jsme uvažovali nad tím, proč tomu tak je, že třeba některé ruské či korejské filmy mají říz a hloubku, jimž se dnešní české filmy snad nikdy nemohou rovnat.

Široká veřejnost na tuto příležitost, zdá se, většinou kašle: velmi silně jí využívají mladí lidé, především studenti. Karlovarský filmový festival je tedy vlastně svým způsobem o trochu bohatší a lépe zorganizovanou letní školou z Uherského Hradiště. K tomu přispívá i relativně levná cena divácké akreditace -- pouhých 1000 Kč na celých 10 dní. Sedím právě před promítáním v kinosále Lázně III a rozhlédnu-li se kolem sebe, mladých lidí kolem dvaceti je v publiku tak devadesát procent. Co by si Karlovy Vary počaly bez studentské populace!

4. 7. 2007

Topolánek, Paroubek, mladé ženy a stárnoucí muži:

V tom filmu je snad všechno. Kontrast mezi primitivním, nevzdělaným mládím dneška, které je arogantní a posedlé samým sebou, protože je -- holt -- mladé, i když nevědomé, a graciézností a stářím mezinárodní divadelní a filmové celebrity -- která je skutečnou osobností, nikoliv ve smyslu inflačního užívání tohoto výrazu v českých médiích. Zároveň varování, že věk a smrt zničí všechno -- nezáleží na tom, jak jste vzdělaný, kultivovaný, zkušený, či graciézní -- jste-li starý, máte smůlu, prim mají vždycky -- v důsledku přírodních zákonů -- mladí lidé, ti jsou určující: bez ohledu na to, že jejich hodnoty zdaleka nedosahují hodnot, jichž dosáhli lidé ve stáří.

4. 7. 2007

Banalita

Marta (2006), režie Marta Nováková

Hranice (2006), režie Martin Kopp

Celovečerní debut Marty Novákové je "psychologickou studií" tří osob na samotě, v poněkud uměle vytvořeném prostředí blíže neurčené války. Sedmnáctiletý mladík Marek žije se svým invalidním otcem na samotě v lesích; kolem zuří válka, což se projevuje tím, že se v blízkosti lesní usedlosti občas objeví dva nebo tři vojáci se samopaly a na koních. Otec syna v usedlosti skrývá, nenahlásil ho před začátkem války českým vojenským úřadům, takže chlapec nebyl odveden. Když ho posléze vojáci objeví, Marek si před jejich očima sekyrou usekne dva prsty, aby nemohl střílet.

4. 7. 2007

Karlovy Vary a třídní rozdíly v dnešní České republice:

Jedním z nesmírně pozitivních vlastností karlovarského filmového festivalu je dlouholeté demokratické opatření, podle něhož kdo nezaujme své místo v sále do pěti minut před začátkem představení, ztrácí na místo, určené vstupenkou nárok, neboť těsně před zahájením představení se do sálu vpouštějí čekající diváci bez vstupenek, aby zaplnili prázdná místa.

Někdy to vyvolává konflikty, protože se pozdně příchozí neoprávněně dožadují svých míst, přestože jejich vstupenka už propadla.

Filmový festival Karlovy vary 2007
4. 7. 2007

Nezapomenutelná zkušenost
skutečně napínavá
aktivně i pasivně a trapně i vtipně
dopředu i dozadu
ovládá plátno
sem a tam
a zpátky svým údem
krutá poezie obrazů

Kouzelný svět ze skříně
Visící film ze zoufalství
existující v tištěné podobě
Ohniví koně a tančící spasitelé
a drž tu kouli pevně

Místa s atmosférou
kde nikdo není
sbírání čtyřlístků pro každou příležitost
A k tomu swingový bál do rána
v podzemním bunkru kam nepouštějí
novináře

A co je důležitý,
v knihovně ta poezie byla
nechal se slyšet herec Lukavský
Gay movie Lesbian movie
obyčejnej movie
vypravte se na žhavou novinku
z dílny Quentina Tarantina
Středeční drsňárna jako úvodník

Psanci z Hongkongu se koupou v krvi
Americký nezávislý film stále žije!

Fotografický deník Emmy Čulík z MFF Karlovy Vary jako inspirace FOTOGALERIE

4. 7. 2007

Prohlášení Muslimské rady Velké Británie

Události posledních několika dní jsou znepokojující a podnětné pro nás všechny. Hned na začátku bychom chtěli vyjádřit naši upřímnou vděčnost všem policistům a bezpečnostním agentům, kteří měli ten těžký úkol vypořádat se s hrozbou v podobě výbušných zařízení v Londýně a Glasgow.

Je smutné, že hrozba terorismu jíž nyní naše země čelí ještě bude zřejmě nějaký čas trvat.

Tedy, dovolte nám jasně říci, že ti, kteří vědomě usilují o zabití nebo zranění nevinných lidí jsou nepřáteli pro nás všechny. Neexistuje žádný důvod pro ospravedlnění tohoto barbarství. Ti, kteří zosnovali tyto vražedné akce a ti, kteří jim poskytli podporu jsou nepřáteli nás všech, muslimů i nemuslimů, a stojí proti námi sdíleným hodnotám Spojeného království.

4. 7. 2007
Jan Hamáček

Snahu zbavit památník v Brně – Králově poli symbolů srpu a kladiva vnímám jako snahu přepisovat a zamlčovat dějiny, jako projev absence základní lidské slušnosti. Považuji ji za odsouzeníhodnou a věřím, že se tu nakonec prosadí prostá lidská slušnost a vděk.

Oba symboly znamenají pro naši zemi a řadu lidí připomínku útrap minulosti. Zároveň ale nemůžeme zapomínat, že komunistickému režimu v ČR předcházela II. světová válka. Její oběti, které položily život na našem území, si zaslouží naši úctu.

4. 7. 2007

Dík za fotky Emmy Čulík z festivalu v KV, píše Tomáš Zachat.

Něco tak pěkného se v těchto dobách jen tak nevidí a už vůbec ne v novinách, byť v dřívějších dobách toho bylo dost. Když se nedalo něco číst, aspoň bylo na co koukat. Další důkaz toho, jaká je škoda, že "outsourcing" v médiích doslova vyhnal (odsunul?) fotoreportéra jako prospěšnou důležitou profesi.

Dnes, kdy na digi fotí kdekdo a kdeco, ba i to kdeco se zveřejňuje, chybí zoufale měřítko s tím, co samo o sobě vypovídá jako kvalita dobré práce. Tuto poznámku dávám k zamyšlení, zda občas by něco podobného nesplnilo více užitku než napsané slovo. Jen to chce mít nebo hledat lidi, co se umí jen a jen prostě koukat kolem sebe a přitom zmáčkonout jisté tlačítko přístroje. A to je někdy čertovsky složité. Jen se utěšuji, že takoví lidé jsou jen dočasně odsunuti a nikoli úplně zapuzeni.

Fotografický deník Emmy Čulík z MFF Karlovy Vary jako inspirace FOTOGALERIE

4. 7. 2007

Vážený pane Čulíku, jmenuji se Richard Bláha, několikrát jsem vám již psal. Chci na úvod jen říci, že vás docela podrobně a systematicky v blistech "studuji", píše čtenář Richard Bláha. Rozhodně jste se pustil do skvělé věci. Máte velké plus ve svém britském zázemí (skotském? je v tom rozdíl?). A radím vám, nikdy už ho nevyměňujte - nesnažte se o to - za české. Je mi padesát, mám nejrůznější zkušenosti, nevím jestli mám právo někomu radit, ale přesto to udělám.

Promiňte: Vykašlete se na poučování a výchovu českého prostředí.

4. 7. 2007

Reakce na text Richarda Bláhy "Pane Čulíku, nepoučujte český národ"

Nechci nikoho poučovat, nechci nikoho měnit. Moje poznánání je je pouze jedno z nespočetných poznání, moje pravda je pouze jedna z nespočetných pravd. Stejné platí o poznání a pravdách jiných lidí. Každý člověk by si měl samostaně vytvořit svůj názor na sebe a své okolí, bez ovlivňování nějakými autoritami. Ale i toto je pouze moje poznání, moje pravda, píše Zdeněk Wognar z Mnichova.

Ale myslím si, že je nutné si tato subjektivní poznání a tyto subjektivní pravdy navzájem vyměňovat. Jenom tak, že se poznáme navzájem přestaneme mít jeden z druhého strach, přestaneme jeden druhého nenávidět, přestaneme si závidět.

4. 7. 2007

Minulý týden se konala v Černínském paláci malá slavnost. Na ní šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg poděkoval představitelům, kteří se podíleli na jednání o odškodnění obětí nacismu, která probíhala v letech 1999 až 2001. Stalo se tak po celosvětovém ukončení výplat odškodnění obětí otrockých a nucených prací, které oznámil německý spolkový prezident Horst Köhler a kancléřka Angela Merkelová na slavnostním aktu v berlínském zámku Bellevue. Tím byla oficiálně ukončena činnost nadace "Připomínka, odpovědnost, budoucnost - Erinnerung, Verantwortung und Zukunft", která vyplatila přes 4,4 miliardy eur odškodnění pro více než 1,6 milionu osob.

4. 7. 2007

Píše se rok 1907. Velká krize, která zasáhla americkou ekonomiku, vedla ke krachu burzy a velkého množství bank. Následují úvahy o reformě amerického systému emise měny. V roce 1913 tak spatřil světlo světa zákon o Federální rezervním systému (FED) a také 16. dodatek ústavy, autorizující Kongres k vybírání tzv. federální daně z příjmu. Souvislost? Její výnos byl od počátku určen převážně k placení úroků (v současnosti 5,25%), které si FED (ve skutečnosti zcela soukromý bankovní trust) za emisi dolaru účtuje. O obojím se dodnes vedou spory. V případě 16. dodatku je od počátku zpochybňován samotný proces jeho ratifikace a někteří argumentují, že ho řádně ratifikovaly pouze 4 státy federace a tudíž jeho uvedení do platnosti nikdy nebylo legální. Je to dodnes předmětem neutichajích sporů.

Tony Blair
4. 7. 2007
Radovan Geist

Z britskej politiky odchádza najdlhšie slúžiaci labouristický premiér, jeho obdobie však nekončí. Gordon Brown sa podobá na Tonyho Blaira v mnohých aspektoch -- lenže situácia sa zmenila, a pre desaťročie trvajúcu vláda labouristov to môže byť labutia pieseň.

V tieto dni sa uzatvára sága, ktorá sa už niekoľko rokov ťahala britskou politikou -- po tom, ako cez víkend nahradil Gordon Brown na poste lídra Labouristickej strany Tonyho Blaira, preberá po ňom aj úrad premiéra. Niekoľkoročné obdobie Blairovho odchodu (počas ktorého bolo v podstate samozrejmé, že ho nahradí Brown) bolo síce prešpikované informáciami o komplikovanom vzťahu medzi oboma politikmi, o ich konfliktoch a rozdielnych názoroch, nemožno sa však ubrániť pocitu, že tieto konflikty boli, minimálne sčasti, dobre zinscenovanou hrou na „obnovu Labouristickej strany“, poškodenej klesajúcou popularitou premiéra Blaira. Politické názory Tonyho a Gordona sú totiž prekvapivo rovnaké a Brown bol spoluarchitektom, alebo minimálne podporovateľom, politiky Blaira a „New Labour“.

3. 7. 2007

Česká média:

Hlavní proud českých médií úspěšně opsal kružnici a skončil tam, kde začal před téměř dvěma desetiletími - opět u propagandy. O důkazy pro toto tvrzení se starají téměř denně média sama. Stačí číst noviny, nebo sledovat televizi, aby bylo možno v několika větách sestavit obecný katechismus českého média. Tedy soubor tezí, které tvoří ideologický rámec, jaký není vhodné překročit. Co je to za rámec a proč existuje? Pokud zde píši o českých médiích, pak mám na mysli především jejich hlavní proud, "mainstream". Ten tvoří především deníky s největším prodaným nákladem a televize s největší sledovaností zpravodajství. I kdyby novinářské prostředí ve svém celku nakrásně užívalo kritického rozumu, přesto to bude vždy mainstream, jenž vytváří hlavní témata a ovlivňuje jejich obraz.

Tajný etický kodex
3. 7. 2007

POD POVRCHEM DALŠÍ ŠPÍNA?

Protikorupční aktivisté odmítají zveřejnit klíčový dokument

Česká pobočka Transparency International včera odmítla zveřejnit aktuálně platný etický kodex, jeden ze základních dokumentů své organizace. Britské listy po něm pátrají, neboť se ukazuje, že kolem Transparency International je zjevně netransparentno a je možné, že sami funkcionáři se tímto etickým kodexem neřídí... Mnozí ho i porušují. Například neparlamentní Strana občanské sebeobrany upozornila na podivné vyúčtování miliónových částek za 10. mezinárodní protikorupční konferenci v Praze a předseda SOS Vejtasa se začal zajímat o pozadí "protikorupční" společnosti, která ji organizovala. Policie ČR šetří nyní českou pobočku Transparency International správnost vyúčtování překlenovací půjčky od vlády Miloše Zemana ve výši 30 milionů Kč. Podle SOS vyúčtovala TIC pouze polovinu. Podle redaktora internetového serveru Hospodářských novin Tomáše Otáhala se v tuto chvíli jedná o vyšetřování úvěrového podvodu.

Ve správní radě české pobočky Transparency International přitom zasedá bývalý prezident Soudcovské unie a předseda obvodního soudu pro Prahu 1 JUDr. Libor Vávra, předseda Obvodního soudu pro Prahu 10, zakladatel a čestný prezident Soudcovské unie JUDr. Jan Vyklický. Možný podíl na odpovědnosti za trestný čin u takto veřejně exponovaných soudců nevrhá stín pouze na jednu neziskovou organizaci, ale na celý soudcovský stav. A zde ta legrace končí. Jsme u samých pilířů státu a po kauze soudce Berky víme, že pokušení zločinu se nevyhýbá ani mužům v talárech.

6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení ZDE

2. 7. 2007 Kolem Transparency International netransparentno ZDE
1. 7. 2007

< Režisérka Linda Jablonská před promítáním v Karlových Varech. Foto Dominika Švecová

Opravdu komický dokumentární film natočila Linda Jablonská. V přibližně hodinovém snímku, nazvaném Kupředu levá, kupředu pravá sleduje protagonisty dvou současných extremnějších českých politických organizací, Komunistického svazu mladých a Mladých konzervativců, a to od 17. listopadu 2005 až do červnových voleb v roce 2006.

3. 7. 2007

Mýrin - film, v němž se setkává ars i vita

< Režisér Baltasar Kormákur v Karlových Varech při promítání filmu Mýrin, foto Dominika Švecová

Mýrin (Severní blata), Island, 2006, režie Baltasar Kormákur

Filmy, jako je Mýrin, se dnes v kinech jen tak nevidí. Detektivní thrillery byly v současnosti většinou odsunuty jen na televizní obrazovku a -- alespoň v Británii -- jsou programová schemata televizí plná thrillerů jako Dalziel & Pascoe, Inspector Morse, Agatha Christie's Poirot, Columbo, Murder She Wrote... Televizní diváci tyto pořady znají a vědí, co od nich očekávat.

Film Mýrin splňuje všechny požadavky tohoto žánru: vystupuje v něm vysoce inteligentní (nikoliv však neomylný) a mírně nevrlý hlavní detektiv, pak tu máme i jeho sympatického a trochu nezkušeného pomocníka, jemuž se přirozeně režísér filmu i ostatní protagonisté snímku jemně posmívají.

3. 7. 2007

Mýrin -- where ars and vita meet

Mýrin (Wetlands), Iceland 2006, Dir. Baltasar Kormákur.

You don't see films like Mýrin in cinemas much these days. Detective thrillers have largely been relegated to the small screen, and, at least in Britain, television schedules are full of such programmes. Dalziel & Pascoe, Inspector Morse, Agatha Christie's Poirot, Columbo, Murder She Wrote... Audiences know these programmes well and know what to expect from them.

Mýrin fulfils all the requirements of the genre: you have the highly intelligent (but not infallible) and slightly grumpy head investigator, the endearing assisting investigator, who is inevitably gently mocked by the director and by his fellow characters.

3. 7. 2007

Ondříčkův Grandhotel:

Grandhotel (2006), režie David Ondříček

Grandhotel je další jemný, poetický film o vztazích, míjení a překážkách v mezilidské komunikaci. Příběh se odehrává na malé ploše severočeského města Liberce, především v tamějším hotelu, případně na věži vysílače na Ještědu. Rozehrává se akce mezi několika postavami z české současnosti, jejichž obdoby najdeme i v jiných českých filmech. Výrazné je místní prostředí, které zdůrazňuje drsnost horského klimatu, celý film je vizuálně tónován do ondříčkovské modré, důležitým prvkem ve filmu je počasí: silný déšť vítr, mlhy, mraky, záběry do horské krajiny. Hluky bouřlivého počasí byly zakomponovány i do filmové hudby.

3. 7. 2007

...a bude hůř (2007) režie Petr Nikolaev

Filmovým přepisem původně "šokujícího" románu Jana Pelce, ...a bude hůř, který vyšel původně v roce 1985 v exilovém nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem ve spolupráci s čtvrtletníkem Svědectví Pavla Tigrida, je stejnojmenný film režíséra Petra Nikolaeva a producenta Čestmíra Kopeckého. Ve snaze vyvolat atmosféru autentičnosti je film natočen zrnitě na černobílý materiál a s cílem zřejmě tak trochu navodit dojem, že jde o dobový dokument ho autoři nedali do normální distribuce v kinech, ale promítají ho starým šestnáctimilimetrovým projektorem v zakouřených hospodách po České republice.

Kontroverzní Pelcův román ...a bude hůř působil v době, kdy vyšel, opravdu šokujícím dojmem: tehdy totiž dokázal porušit společenská tabu. Emigrantští čtenáři vyčítali Pavlu Tigridovi, šéfredaktorovi Svědectví, že se dal dohromady s "undergroundovými punkáči", kteří porušují všechny civilizační normy. Po letech však už filmová verze tohoto románu působí docela idylicky.

3. 7. 2007
Frank Schirrmacher: "Das Methusalem komplott" - Die Menschheit altert in unvorstellbarem Ausmaß. Wir müssen das Problem unseres eigenen Alterns lösen, um das Problem der Welt zu lösen., 2004, Verlag Blessing, ISBN (13) 9783896672254, ISBN (10) 3896672258, česky Spiknutí metuzalémů. Stáři má zelenou, Euromedia Group, k. s. - Knižní klub, Praha 2005, ISBN (10) 8024214962 , EAN 9788024214962, KKK: NA031072

Frank Schirrmacher, vydavatel Frankfurter Allgemeine Zeitung, ve své knize z roku 2004 “Das Methusalem komplot” upozorňuje na blížící se generační válku spjatou se vstupem generace tzv. babyboomu - dětí narozených v období populační exploze v 40. až 60. letech 20. století - do penzijního věku. Vzhledem k tomu, že porodnost soustavně klesá, v západním světě nastane v letech 2008 - 2020 zcela ojedinělá situace, kdy starší a staří lidé se ocitnou ve většině. Poprvé vznikne něco, s čím evoluce nepočítala a čemu se snažila všemi prostředky zabránit: většinu společnosti bude tvořit skupina jedinců neschopná další reprodukce, jejíž biologický účel se dávno naplnil a která čeká na odvolání podle řádu přírody.

3. 7. 2007
Tomáš Lipták, Inga Kokalevská

O závislosti ruských médií se obecně ví. Jaké jsou mechanismy, na nichž tato závislost vzniká? Jak se situace změnila během vlády současného prezidenta? Existují v Rusku média, která zůstala nezávislá, a o jaká média se jedná? To jsou některé z otázek, na které jsme hledali odpověď.

1. 7. 2007

Ivan Vojnár: Rozpomínání

< Ivan Vojnár při diskusi s diváky v Karlových Varech. Foto Dominika Švecová

Ivan Vojnár předvedl v sobotu na karlovarském filmovém festivalu svůj důležitý dvaašedesátiminutový dokumentární film Rozpomínání. Název je odkazem na Platónovo tvrzení, že věci, které si postupně uvědomujeme, se vlastně neučíme úplně znovu, ale jen se na ně rozpomínáme, protože jsme ji vždycky měli přítomné ve své duši. V závěru filmu na toto téma hovoří ve Vojnárově dokumentu skupina studentů.

2. 7. 2007

Poetická, dramatická i horrorová
báseň o smyslu života
Příběh od narození až po ukřižování
Průběžné výsledky diváckého hlasování
Kletba zlatého květu
anebo "Chryzantémy"
napsaná v období dynastie Tang
potěšit a alespoň se pokusit

imunizovat proti hlouposti
barevných i černobílých fotografií
mnoha poloh
och, och
recenzí a tipů na dobrý film
Báseň o hašiši

"Jaké je poslání herce?" 10:21
-- "Myslím, že žádné"
prohlásila hvězda filmu
Angel Romola Garai

Aktuálně
Před festivalem
Fotogalerie
Divácká cena
Film Industry
Login:
možná mají ty výtky něco do sebe

Fotografický deník Emmy Čulík z MFF Karlovy Vary jako inspirace FOTOGALERIE

1. 7. 2007

< Režisér Javier Rebollo. Foto Emma Čulík.

Občas člověk vidí film, který vás přiměje k tomu, že se zamyslíte nad otázkou, co je to žánr. Protože, bohužel, přátelé, tohle je něco, co je na filmu nevysvětlitelné, a je to něco, co musíte vzít v úvahu, když vytváříte své mistrovské dílo.

Film je něčím, co je žánrově značně omezené, vzhledem k tomu, že se film stal součástí lidové kultury jako masové médium. Téměř každý zajde aspoň tak dvakrát do rok do svého místního multiplexu -- film je zábava. A tento rys kinematografie způsobuje, že film mnozí považují za žánr nízké kvality, za něco, co není třeba brát vážně. Módní návrhářka Vivienne Westwoodová ve své přednášce v Oxford Union v roce 2004 charakterizovala film jako "pseudo-žánr". Ve skutečnosti neměla tušení, o čem mluví, vzhledem k tomu, že neměla naprosto žádné povědomí (anebo se rozhodla, že nechce mít naprosto žádné povědomí) o všech těch nejrůznějších filmech, které jsou ke zhlédnutí zde v Karlových Varech. Inteligentní, dojemné, imaginativní filmy, které se dotýkají srdce i mozku. Ano, nejsou to většinou filmy, které se promítají v multiplexech (možná, že by se tam měly promítat? chodili by tam lidé na ně?) -- ale není možné je ignorovat, protože jsou nedílnou součástí kinematografie.

1. 7. 2007

From time to time you see a film which makes you sit back and consider the question of genre. Because unfortunately, my friends, this is something inexcapable in film, and something you must think of when creating your masterpiece.

Film is something particularly limited by genre, due to the way that it has been embraced by popular culture as a mass-medium. Almost everybody goes to their local multiplex at least a couple of times a year - it is entertainment . And this aspect of cinema makes it come to be regarded by some as low brow, as disregardable. Vivienne Westwood, in a speech at the Oxford Union in 2004, called it a "pseudo-genre". In fact, she had no idea what she was talking about, as she was blissfully unaware (or had decided to be blissfully unaware) of all those types of films that we see here at Karlovy Vary. Intelligent, moving, imaginative films, which touch the heart and the brain. Indeed, these are not the films shown in the multiplexes (perhaps they should be? but would people go to see them?) - but one cannot ignore them as a part of cinema and film as a whole.

30. 6. 2007

Karlovy Vary 2007:

Karlovy Vary, sobota 0.30: Hned v pátek, v první den letošního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, se promítaly dva velmi dobré filmy. Britsko-francouzsko-irsko-americký film, natočený v severním Skotsku, Mister Lonely (Pan Samotář) a korejský film Ye-ui-up-nun-gut-deul (Bez slitování) měly kupodivu mnoho společného.

30. 6. 2007

Film Delirious Toma di Cilla:

< Tom di Cillo při promítání filmu Delirious v sobotu v karlovarském hotelu Pupp

Také velmi dobře vybraným, napínavým a mnohovrstevnatým filmem, vedoucím k přemýšlení, promítaným v prvních dvou dnech karlovarského festivalu, byl snímek amerického nezávislého režisére Toma Di Cilla Delirious (U vytržení). I tento film se svými tématy dotýká přesně toho, čím žije dnešní společnost. I on řeší závažná témata ironicky, přesto však je zjevné, že pod povrchem je touha po jemnosti, citu, upřímnosti a čistotě, kterou se však v dnešním cynickém světě lidé bojí přiznat.

29. 6. 2007

Roming (2007) režie Jiří Vejdělek

Film Roming je překvapivě daleko hlubším dílem než Vejdělkovi komerční a relativně tuctoví Účastníci zájezdu z loňského roku, a to nejen proto, že je tento film skutečným hereckým koncertem dvou opravdových hvězd, Mariana Labudy a Bolka Polívky. Ti v tomto filmu oba hrají Romy, se všemi omezeními i lidskými vlastnostmi, jaké bychom zřejmě nalezli u většiny dnešních Romů v České republice. Film nezakrývá, že Romové mohou být nevzdělaní, v určitých věcech omezení a mohou lpět na absurdních, nepraktických tradicích, avšak to neznamená, že nejsou nakonec lidmi, které nemůžeme než mít rádi. Velmi dobře napsaný scénář tohoto pikareskního filmu používá romskou omezenost i furiantství jako metaforu všeobecného lidského údělu. Stejně jako oba hlavní Romové z tohoto příběhu, i my všichni často v životě lpíme na základě svých osobních či kulturních předsudků na nesmyslných, nepraktických či absurdních zvyklostech či řešeních, v jejichž důsledku se pak dostáváme do problémů. Lidé se takto chovají určitou měrou snad všichni -- neznamená to však, že přestávají být lidmi, argumentuje moudře a tolerantně tento film.

29. 6. 2007

Obsluhoval jsem anglického krále (2006), režie Jiří Menzel

Většina filmových adaptací literárních děl, vzniklých po roce 1990, je neúspěšná, a totéž platí plnou měrou o velmi nevyrovnané Menzelově verzi Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. Jistě, Hrabalův román je významově těžko uchopitelný, světélkuje množstvím protichůdných semantických obsahů na mnoha rovinách; přesto však z nich nakonec vyplývá ucelená filozofie. Veškerá tato složitost a hloubka z Menzelovy adaptace zmizela. Co zůstalo, je jen láskyplná a vizuálně pečlivá evokace prostředí luxusních dobových hotelů z období první republiky. Cynik by se mohl zeptat: Co ten film vlastně sděluje, než že je to oslava jídla?

(Ukázka z připravované knihy Jana Čulíka: Jací jsme: Český hraný film 1990-2007, která vyjde před Vánoci)

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2007 Mitchellova Venuše zřejmě nejlepší film letošního karlovarského festivalu Jan  Čulík
4. 7. 2007 Ty špíno, vem si svůj batoh a vypadni Jan  Čulík
4. 7. 2007 Úterní pokračující projekce Štěpán  Kotrba
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 Skutečný život je skutečně napínavý Ema  Čulík
3. 7. 2007 Real life's a real thrill Ema  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
2. 7. 2007 Fotografický deník: Karlovy Vary 2007 Štěpán  Kotrba
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík
1. 7. 2007 Bigotní dogmatismus zprava i zleva Jan  Čulík
29. 6. 2007 Film, který neví, co chce říct Jan  Čulík
29. 6. 2007 Film o lidské nedokonalosti Jan  Čulík
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 Beseda o radaru   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír   
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu   
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   
6. 7. 2003 Československý underground se směje   

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší   
21. 6. 2007 Klaus, neexistence globálního oteplování a britský tisk   
20. 6. 2007 Boj s větrnými mlýny   
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
4. 7. 2007 Úterní pokračující projekce Štěpán  Kotrba
3. 7. 2007 Setkání zadaných Bohuslav  Binka
2. 7. 2007 Fotografický deník: Karlovy Vary 2007 Štěpán  Kotrba
29. 6. 2007 ■ ■ ■ František  Schildberger
28. 6. 2007 Vzpomínka na samotu Bohuslav  Reynek
24. 6. 2007 - - - Egon  Bondy
22. 6. 2007 Peří Bohuslav  Reynek
21. 6. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
19. 6. 2007 Přeháňka Jana  Štroblová

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"