4. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
IL MANIFESTO - Giuliana Sgrena
5. 3. 2005

Italská novinářka Giuliana Sgrena vylíčila, jak se stala terčem "krupobití kulek" od amerických jednotek jen několik okamžiků poté, co ji v Bagdádu propustili iráčtí únosci.

Je to vážný diplomatický incident mezi Itálií a Spojenými státy. Prezident Bush nabídl premiéru Berlusconimu svou soustrast a omluvu. Zdůraznil, že se případ bude plně vyšetřovat.

Sloupek

Miloš Zeman potvrdil ve svých memoárech tu osudovou, a jak už to bývá, nešťastnou lásku k Václavu Klausovi, a vyklopil svému nešťastnému životnímu omylu Stanislavu Grossovi další kbelík hutné společenské diskreditace na hlavu. Podle toho, že "trestného činu pomluvy podle § 206 odst. 1 tr. zákona se dopustí ten, kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu", měl by se asi Zeman obávat možné žaloby ze strany na vážnosti ohroženého premiéra Grosse. Měl by ale zároveň snadnou obhajobu, protože kde není co poškozovat, není se čeho dopouštět. Grossova osoba má, z velké části díky svým indispozicím, úcty tolik co stejně objemný patník v městském parku.

Ale Grossovi to asi nevadí, on zase někdy zajede.

Gross se hezky omluvil "všem, které urazil", z čehož hlavní uražený okamžitě neodvodil, že je tato omluva dostatečná, a tak v poledne ještě "nebyl kompetentní posuzovat omluvy", ale po odpolední analýze už KDU -- ČSL věděla, že to vyhovuje křesťanské mravnosti, alespoň do sjezdu. Pak, až bude mít Stanislav Gross "nový mandát", bude zase všechno v naprosté shodě s vůli boží.

Taky se popral jihokorejský parlament a nebylo to zřejmě poprvé. Ale není důvod být hrdý na vysokou společenskou úroveň české politické scény. Jihokorejci se poprali, protože jimi lomcují emoce. To je ale zároveň důkaz toho, že mezi nimi vypukl opravdový, vnitřně vyvolaný konflikt. V našich podmínkách se to nemůže stát proto, že jakékoliv názorové rozdíly politických zástupců nikdy nepřevýší jejich společný zájem o politiku. Svým způsobem je naše "polis" na vyšším vývojovém stádiu, protože se emancipovala od lidu a jeho zájmů někam zpátky na Olymp, kam rozhodně pro svůj duševně nearistokratický původ nepatří. Mýtus o věčném návratu do stavu prvotního ráje se naplňuje opravdu neočekávatelným způsobem.

5. 3. 2005

Blairova analýza zdůrazňuje, že je korupce hlavní překážkou, která brání rozvoji Afriky, avšak dodává: "Boj proti korupci znamená potrestat ty, kdo nabízejí úplatky, i ty, kdo je přijímají."

Tony Blair bude příští týden požadovat, aby došlo k radikálním změnám přístupu Západu k Africe. Bude chtít, aby jeho Komise pro Afriku zdvojnásobila hospodářskou pomoc pro tento kontinent, aby byly odstraněny celní bariéry, bránící Afričanům prodávat zboží do Evropy a do Ameriky. Zároveň však požaduje okamžité mezinárodní akce proti korupci v Africe.

5. 3. 2005

Asi 7000 lidem, kteří žijí ve státě Niger jako otroci, bylo v sobotu oznámeno, že jsou z otroctví propuštěni. Nigerská vláda totiž ode dneška vynucuje dodržování zákona, zakazujícího otroctví.

5. 3. 2005

Otevřený dopis ministrovi průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi

Václav Hanžl

Při svém aktuálním rozhodování tedy prosím zvažte, že proti současné podobě směrnice se v poslední době jednoznačně postavil například německý parlament, holandský parlament, dánský parlament, polský parlament, komise JURI, prezidenti všech politických stran Evropského parlamentu a pak i celý Evropský parlament.

Schválení směrnice bez další diskuse by v této situaci bylo popřením všech demokratických principů.

5. 3. 2005
Poznámky k usnesení Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu ze dne 27.1. 2005, které ukládá nezávislému orgánu - Radě pro rozhlasové a televizní vysílání nečiniti žádné nevratné kroky v souvislosti s digitalizací

Na konci ledna 2005 se udál v Parlamentu krok, do té doby nevídaný. Orgán ústavodárného sboru vyhrožoval nezávislému regulačnímu orgánu odvoláním, jestliže nebude poslouchat několik poslanců. Poslanci lobbovali předsedu Rady pro rozhlasové vysílání před zraky novinářů, pokusili se ovlivnit jeho rozhodování jako správního orgánu a nikdo z "mediálních mágů" se o tom ani nezmínil. "Strážci demokracie" mlčeli. Proč asi? Stálá komise pro sdělovací prostředky v souvislosti se svým odmítavým usnesením o neschválení Zprávy RRTV o digitálním vysílání za rok 2004 v doprovodném usnesení, zakazujícímu nezávislému orgánu činit to, co mu ukládá platný zákon, postupovala v podstatě v rozporu s tímto zákonem. Minimálně s "duchem" stávajícího zákona 231/2001 Sb.

Pod průhledným pláštíkem tzv. právní nejistoty zahájení digitálního vysílání vcelku jasně Stálá komise pro sdělovací prostředky Parlamentu deklarovala, že je ochránkyní stávajících komerčních televizí, které si (z finančních důvodů) nepřejí brzké zahájení digitálního televizního vysílání a současného ohrožení jejich mimořádných "analogových" zisků z reklamy (to je samozřejmě něco jiného, než ochrana investic či zajištění práv dosavadních provozovatelů televizního vysílání). Ukázalo se, že tato, až k pláči dojemná shoda panuje napříč politickým spektrem, bez ohledu na deklaratorní vyhlášení politických stran či jednotlivých poslanců.

Ruka ruku umyla. A téměř všichni pak rukou společnou a nerozdílnou umyli hlavu předsedy RRTV Pospíchala.

5. 3. 2005

Literární noviny vás zvou na patrně poslední "kritický večer" věnovaný tentokrát kladným stránkám současné české literatury.

Po diskusi budou následovat čtení autorů Literárních novin a diskotéka, nazvaná Tanec mezi řádky. K tanci a poslechu nabídneme kvalitní reprodukovanou i živou hudbu pro všechny generace. Jako DJ's a bedňáci se představí redaktoři LtN. Přijďte 7. března 2005 ve 20 hodin do experimentálního prostoru NoD (nad klubem ROXY), Dlouhá 33, Praha 1.

Prezidenti Bush a Putin na setkání v Bratislavě
4. 3. 2005

"Máme demokraciu, tak držte huby!"

Ranná Bratislava 24. februára 2005. Ulice lemované tisíckami policajtov, obrnené transportéry na námestiach, vrtuľníky, stíhačky a stovky tajných agentov. Až zázračne milo to vyjadrilo malé dievčatko, ktoré sa spýtalo svojej mamy: "Prečo je tu toľko vojakov?" -- "Je tu americký prezident, srdiečko," znela odpoveď. "A čo urobil, že sa tak bojí?"

Po tieto dni som mal viac práce ako zvyčajne. Poskytol som desiatky rozhovorov kolegom od americkej AP a čínskej štátnej tlačovej agentúry cez Ukrajinskú televíziu a nemeckú ARD až po britské Times a český Týden. Títo ľudia boli totiž na rozdiel od väčšiny slovenských médií iba zvedaví na iný názor. Mnoho západných novinárov (medzi nimi viacero bývalých kolegov, s ktorými som sa stretával počas aktívnej žurnalistickej služby na summitoch EÚ) mi tlmočilo svoje pocity z "bláznivej" krajiny, v ktorej ľudia nevyjadrujú svoje postoje, v ktorej panuje akási gýčová kultúra všeobecného konsenzu.

4. 3. 2005

Regulaci nájemného zrušilo Švýcarsko v prosinci roku 1970 avšak tato "deregulace" trvala pouze do července 1972. Po té byla švýcarská vláda nucena kontrolu nájemného obnovit, aby nájem sice zajišťoval zisk majitelům domů, ale aby současně bylo zabráněno nekontrolovatelnému růstu nájemného. Občanský zákoník zde v § 269 pak stanoví, že "nájemné je zneužitelné, pokud se jedná o nadměrný výnos z pronájmu, nebo pokud se jedná o zřetelně nadhodnocenou kupní cenu". Na základě rozhodování soudů se zde pak ustálila praxe, která považuje výnos z kapitálu investovaného do pořízení bytu za oprávněný; pokud nepřesahuje současnou úrokovou míru tzv. první hypotéky ve velkých bankách o více než 0,5%. Pokud je nájem vyšší, může soud nájemní smlouvu zrušit.

4. 3. 2005

Okrem BBC hľadá spôsob financovania aj Slovenská televízia. BBC formou výberu koncesionárskych poplatkov je pre slovenskú verejno-právnu TV vzorom. Téza je jasná: Ak zákony zabezpečia obdobnú formu výberu a obdobný balík peňazí, bude STV BBC. Avšak STV nie je BBC. U STV by sa nemusel hanbiť Silvio Berlusconi. Ba čo viac mohol by sa ňou inšpirovať, pretože ona prekračuje aj talianske pomery.

Riaditeľom STV je takmer dva roky je Richard Rybníček. Rybníček sa stal verejne známym bubnovaním v rockovej skupine Bez ladu a skladu.

4. 3. 2005

Univerzální koaliční partner chystá půdu pro příští koalici

Před několika dny přinesla agentura STEM zprávu, podle níž celých 71% českých obyvatel dle vlastního mínění nechápe dění na domácí politické scéně. Zpráva hodnotí jako varující, že podíl nechápajících se za deset let zvýšil o 13%. Autoři totiž vycházejí z předpokladu, že s postupujícím časem od velkého třesku by občané měli nabývat pocitu, že politice rozumí stále lépe. Soudím naopak, že poznání vlastního neporozumění je krokem kupředu. Znamená, že původní představy neobstály při konfrontaci s realitou. Jak v té souvislosti nevzpomenout na největšího českého génia? Vývoj chápaní politiky nejlépe vystihuje teorie poznání Járy da Cimrmana.

Podle Lenina je na začátku pravda, nejprve nepřesná, v druhé fázi zpřesňujeme pravdu a v třetí fázi víme vše. Podle Cimrmana je na začátku omyl a to přesný, v druhé fázi vyvracíme omyl a v třetí fázi nevíme nic.

Michael Marčák: Nevěř tomu, že svět to vidí, drahý Pierre. Jak je znám, tak všichni čumějí na fotbal...
4. 3. 2005

Miloš Zeman
4. 3. 2005

Když jsem se dozvěděl, že kniha vzpomínek Miloše Zemana "Jak jsem se mýlil v politice" bude mít náklad 20 000 výtisků, neuměl jsem odhadnout, zda je to hodně nebo málo. Včera jsem knihu nesehnal v periferních knihkupectvích, a když jsem dorazil na Václavské náměstí, kde prý její svazky tvořily veliké pyramidy, byl jsem odkázán na pondělí, kdy prý přivezou 1000 svazků. Nebude to stačit.

Paměti filmové hvězdy mohou oslovit více čtenářů. Trochu se tam dozvědí i o intrikách u filmu a společenských skandálech. Politika je úplně jiné řemeslo. "Neuropsychickou zátěž" premiéra či jeho "časový snímek dne" si téměř nikdo z čtenářů nedovede představit.

4. 3. 2005

V českých luzích a hájích sílí volání nedočkavých po předčasných volbách, které prý vytvoří novou zákonodárnou reprezentaci, odpovídající novému politickému poměru sil. Naléhavost tohoto volání je dokumentována různými více či méně vypovídajícími výzkumy názorů veřejnosti (kdo si je asi objednává a platí?). Předčasné volby prý též přinesou když ne modré z nebe, tak aspoň modrou šanci, a je nám sugerováno, že to bude ta jediná a správná cesta k lepším zítřkům (ale pro koho a k čemu?) ptá se Petr Olšovec.

5. 3. 2005
reakce na článek Petra Pospíchala "Piáno těžké, schody srázné"

Tento dosudpremiér skutečně již projevil dostatek talentu. Dovolím si však položit otázku, zda slušní, poctiví občané mají o takový talent zájem. A zda budou mít zájem o takovou politickou stranu, až půjdou příští rok k volbám. Pokud půjdou.

V úvodu svého článku píše předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Pospíchal, že "je lepší být zdravý, bohatý, úspěšný, mladý a živý, než to druhé". A doplňuje, že "to je celkem známá věc". K tomuto tvrzení dodávám já: " jak pro koho, pane Pospíchale". Z autorova dalšího textu vyplývá, že slušnost, morálka, čest, poctivost nejsou patrně ty vlastnosti, kterými by se mělo zatěžovat Pospíchalovo "první" - to lepší, jak uvádí.

Za štěstí pokládá autor u nás vládu koaliční -- a má pravdu. Tato forma vyhovuje zejména ve chvíli, kdy se hledá viník čehokoliv.

3. 3. 2005

Blíží se 60. výročí osvobození Československa od nacismu, noviny jsou plné slzotvorných zpráv UNICEF o "chudých dětech", jejichž rodiny mají pouhou polovinu průměrného příjmu jejich okolí. Dále však statistika sděluje, že se jedná především o děti přistěhovalců, mnozí z nich ještě nezačali s integrací, neznají jazyk, a tak jsou podřadnou pracovní silou. Zde je chudoba důsledkem neochoty rodičů, přizpůsobit se svému okolí, očekávají spíše, že se okolí přizpůsobí jim. Jak takové okolnosti tyto děti snášejí? Zde několik vzpomínek na dobu, kdy jsem sám k těm "chudým dětem" patřil.

Když Gestapo zatklo mého tatínka, který byl mimo jiné důstojníkem Československé armády a příslušníkem oné opravdové Obrany národa, bylo mi zrovna 26 měsíců, o tom nemohu moc z vlastní zkušenosti sdělit. Později se mně velmi nepříjemně dotklo, že tohoto jména zneužili čeští rasisté. Jaké důsledky mělo toto zatčení?

4. 3. 2005

Londýnský primátor Ken Livingstone, který se nedávno dostal do sporu s židovským novinářem z jednoho britského bulvárního deníku, zaútočil na izraelského premiéra Ariela Šarona. Charakterizoval ho jako "válečného zločince".

3. 3. 2005

tisková zpráva

Ve dnech 24. - 25. června 2005 má proběhnout v areálu Vrabčí hájek u Moravského Krumlova 7. ročník festivalu nezávislé kultury Krákor.

Radou města Moravský Krumlov bylo rozhodnuto, že organizátorům nebude umožněn pronájem na městských pozemcích, kde dosud festival probíhal zcela korektně a v mezích zákona i vyhlášky.

Nevíme, co ve skutečnosti radu města k tomuto rozhodnutí vedlo, neboť ve svých vyjádřeních opakovaně neuvedla důvod.

www.sopel.freemusic.cz

4. 3. 2005
tisková zpráva Českého rozhlasu

Celoplošná stanice Český rozhlas 6 nabízí posluchačům speciální internetový produkt "Rádio na přání", který umožňuje návštěvníkovi webových stránek Českého rozhlasu 6 naprogramovat si své "vlastní rádio". Tímto se tato služba liší nejen od živého rozhlasového vysílání po internetu, ale i od "zvukových konzerv", které jsou v současné době posluchačům také k dispozici na internetových stránkách Českého rozhlasu.

4. 3. 2005

Kanadská vláda se rozhodla, že poskytne výraznou daňovou úlevu pacientům, kteří si kupují marihuanu pro léčebné účely. K tomuto rozhodnutí došlo v rámci projednávání státního rozpočtu, který byl včera v parlamentu předložen ke schválení. Konzervativní opozice již prohlásila, že tento rozpočet schválí.

4. 3. 2005

Lidé, kteří pravidelně kouří konopí, jsou ohroženi podstatně výraznějším rizikem psychóz. Vyplývá to z nové vědecké studie. Potvrdila výsledky jiné nedávné studie, z níž vyplynulo, že osoby, které častou kouří konopí během dospívání a mládí, trpí zvýšeným rizikem psychóz v pozdějším životě.

4. 3. 2005

V souvislosti s desetliletým výročím existence Světové obchodní organizace připadající na duben 2005 byla zveřejněna neoficiální zpráva bývalého generálního ředitele WTO Sutherlanda o možnostech jejího dalšího vývoje a rozvíjení mnohostranného obchodního systému.

10 let existence WTO a úvahy jak dál - BL ZDE

Sutherlandova zpráva v angličtině - WTO HTM
Sutherlandova zpráva v angličtině - BL PDF

"O jejím obsahu se rozproudila poměrně široká diskuse, ve WTO vznikly i obavy, aby úvahy o dalším vývoji nezastínily samotná jednání, která probíhají v rámci Rozvojového programu z Doha, a aby neodváděly pozornost od úkolů, které před 148 členskými zeměmi stojí v době do konání další ministerské konference, která se bude konat koncem letošního roku v Honkongu. Své postoje k návrhům ve zprávě obsaženým začalo projednávat též 25 členských států EU a své stanovisko jako celek konzultuje též Evropská komise. Do diskuse se zapojuje v širší míře zapojují nevládní organizace i občanská veřejnost.

Britské listy přináší český překlad poslední kapitoly zprávy obsahující Hlavní závěry a doporučení, které ze zprávy vyplývají.

4. 3. 2005

Především musím vysvětlit některá slova z nadpisu -- الله znamená Alláh a je jediným bohem, které má být uctíván. Tak alespoň hovoří Korán, který je svatou knihou muslimů. Naproti tomu אלהים je Elohim, Bůh a podle Bible na počátku stvořil nebesa a zemi.

3. 3. 2005

tisková zpráva

Česká televize rozšířila od března t.r. vysílání pořadů on-line. Kromě všech zpravodajských relací jsou nyní na webové stránce:

http://www.czech-tv.cz/vysilani/

volně přístupné podle data vysílání záznamy všech publicistických pořadů včetně pořadů Černé ovce, Za zdí, Bez obalu nebo U nás v Evropě. Nabídka je rozšířena i o relaci Počasí v 17.55 hod. a Týden v regionech. Nově je na webu ČT k dispozici také magazín Adresát ČT, který přibližuje divákům nejen dění ve veřejnoprávní televizi a její program, ale pravidelně reaguje na jejich náměty, přání a připomínky.

3. 3. 2005
Jsem proti lžím, proti zpátečnickému myšlení a hraní dvojí hry. Pokud jste už členství v unii přijali, je divné teď přicházet s argumenty, které byly relevantní při prvním referendu o vstupu. On stále vidí nebezpečí a ne výhody. Má totálně negativní pohled na věc. Klausova bitva je bitvou minulého století. V tomto ohledu je mužem minulosti, nikoli mužem budoucnosti.

Jo Leinen, právní expert Evropské unie ke "Klausovu desateru" o EU. Více ZDE

Před týdnem se Václav Klaus opět vyjádřil k euroústavě. Jeho desatero ničím nevybočilo a patrně by zapadlo, nebýt toho, že se (po Teličkovi) ozvala i sama Evropa. Od včerejška mi připadá rozklad Jo Leinena jako domácí zpráva č. 1.

Nicméně včera se objevila jen krátce ve vysílání ČRo 1 a pak v Lidovkách, v dalších médiích se neobjevila a například v Britských listech, internetovém periodiku (s rádii patrně nejoperativnějším médiu) nic, je zklamán čtenář Alexander Lang.

4. 3. 2005

Není pravda, že jsou Britské listy (kromě ČRo1 a LN) jediné médium, které se z mínilo o kritice Klausova "evropského desatera" od právního experta EU Leinena. "Věcná odpověď poslanci Leinenovi" vyšla v Neviditelném psu ZDE, upozorňuje čtenář Matouš Novák.

4. 3. 2005

Kritika BL na adresu Literárek je účelová

Olga Lomová
Jan Čulík patřil ke kmenovým autorům Literárek a nikdy nestrávil, že s ním Jakub Patočka ukončil spolupráci kvůli Čulíkovým nactiutrhačným útokům na adresu Jaromíra Štětiny a Agentury Epicentrum.

Na Britských listech si mi líbí cíl deklarovaný v podtitulu -- deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví. Cítím, jak jednotvárný a bezbarvý je český tisk a vítám snahu tohoto internetového deníku poskytnout nové informace a neotřelý úhel pohledu. Proto mě dvojnásob mrzí, že o Literárních novinách, Jakubu Patočkovi a Straně zelených se zde nedočteme nic jiného než v průměrném českém tisku. V reakci na odchod redaktorů z Literárních novin se v Britských listech objevily komentáře, které naznačují, že jejich šéfredaktor nečestným způsobem noviny zavléká do služeb Strany zelených. Dovolte, abych se k věci vyjádřila způsobem, jakým se v České republice o této záležitosti skutečně "příliš nemluví". Nepotřebuji k tomu uvádět neznámá fakta, stačí se na věci podívat v jiných souvislostech a nedělat přání otcem myšlenky.

Jan Čulík: Je nutno udržovat odstup mezi aktivismem a novinářskou prací ZDE
článek, zaslaný Literárním novinám v červenci 2000 se žádostí o otištění podle práva na odpověď poté, co LtN zveřejnily tři kritické články proti Janu Čulíkovi; článek v Literárkách nevyšel.

Štětina, dvě Epicentra a chyba Jana Čulíka ZDE

4. 3. 2005

Olga Lomová vnáší do diskuse o Literárních novinách osobní útoky. Kritika Jakuba Patočky je prý pouze vyřizováním osobních účtů Jana Čulíka. Zajímalo by mě, jak vysvětlí fakt, že si s Jakubem Patočkou najednou cítí potřebu vyřídit si osobní účty tolik lidí, kteří s ním nikdy osobní problémy neměli, mají ovšem strach o osud Literárních novin, periodika, kterému věnovali nemálo své práce.

V jedné věci má ovšem pravdu.

3. 3. 2005
Způsob, jímž chce Jakub Patočka současnou situaci řešit, může s velkou pravděpodobností vést k tomu, že Literární noviny přestanou po půlstoletí své existence vycházet.

V rozhovoru s Libuší Bělunkovou, nazvaném "Stávají se Literární noviny frakčním stranickým časopisem?" chybí údaj o termínu, na který má být svolána mimořádná valná hromada Společnosti pro Literární noviny. 18.února rezignovaly dvě členky šestičlenného výboru Společnosti, paní Eda Kriseová a Viola Fischerová, na protest proti laxnímu vztahu výboru k situaci v LtN. Podle stanov Společnosti má být po odstoupení člena výboru do 30 dnů svolána mimořádná valná hromada Společnosti.

Výbor Společnosti za účasti svých tří členů - předsedy Alexandra Klimenta, Petra Pospíchala a Ladislava Šenkyříka - se však na své schůzi 1.března rozhodl svolat valnou hromadu Společnosti na 4. května, tedy po 74 dnech od rezignace.

2. 3. 2005

Proč nepodpořil výbor Společnosti pro Literární noviny redakci?

Už dva roky upozorňujeme svého vydavatele, výbor Společnosti pro Literární noviny, že šéfredaktor Jakub Patočka se prakticky práce v novinách neúčastní a zároveň si ponechává rozhodovací pravomoci, což brání vývoji novin. Tato dlouhodobá situace udržuje noviny ve fázi stagnace a rozkladu. Výbor na dopis redakce s tímto obsahem odpověděl loni v březnu, ale i letos v únoru tím, že stávající situaci potvrdil jako jedinou možnou. Situace je stále horší a horší, což se projevuje na obsahové i na finanční stránce novin. Za dva roky se trpělivost promění v hloupost nebo spoluodpovědnost. Výbor nám dal svými rozhodnutími najevo, že názor redakce a její návrhy dalšího řešení situace LtN pro něj nejsou důležité.

Výbor Společnosti pro Literární noviny se 1. 3. 2005 sešel, aby rozhodl o datu Valné hromady Společnosti pro Literární noviny, která podle stanov musí být svolána do třiceti dnů od odchodu některého z členů výboru (v druhé polovině února odstoupily Viola Fischerová a Eda Kriseová). Výsledky jednání nejsou známy. Vzhledem k benevolentnímu způsobu nabírání nových členů společnosti hrozí nebezpečí metody "tmavozelené výzvy", tedy účelového nárůstu členů společnosti, kteří budou hlasovat o závažných návrzích. Média by se o dění na valné hromadě, kde se bude rozhodovat o bytí a nebytí Literárních novin, měla zajímat.

Hovořili jsme s Libuší Bělunkovou, redaktorkou Literárních novin, která spolu s dalšími kolegy z časopisu včera na protest proti Jakubu Patočkovi odešla.

Michael Marčák: Při odchodu gigantů je vidět, že je Země kulatá
4. 3. 2005

1. 3. 2005

Krize v Literárních novinách

Jedenáct ze šestnácti redaktorů Literárních novin se rozhodlo podat výpověď, protože ostře nesouhlasí s tím, jak jedná šéfredaktor Jakub Patočka.

Krize v Literárních novinách je latentní záležitost, která se táhne už nejméně dva roky. Její momentální kritický vývoj byl způsoben iniciativou všech redaktorů a zaměstnanců LtN (kromě dvou, Jana Šíchy a Martina Stropnického), kteří vyzvali vydavatele, což je Výbor Společnosti pro LtN, aby odvolal Jakuba Patočku z funkce šéfredaktora listu. Stejný návrh podala členka Výboru Eda Kriseová. Hlavní důvody byly dva.

2. 3. 2005

Zákon o difamaci potlačuje v ČR svobodu projevu:

Právník Petr Partyk byl ve středu odpoledne podle kontroverzního trestního paragrafu o difamaci odsouzen k nepodmíněnému trestu 75,5 dnů vězení za to, že údajně publikoval kritické výroky na internetu. Odsouzený k tomu poznamenává:

Dopadlo to podle předpokladu. Navíc soudce Šídlo reagoval velmi zlobně na přítomnost veřejnosti v počtu zpočátku jedné, později dvou osob. Zavolal justiční stráž a ta zjistila totožnost jednoho diváka.

Jednání samotné bylo rychlé. Šídlo konstatoval, že jsem uložený trest obecně prospěšných prací nevykonal a nařídil přeměnu. Pouze mě zarazilo, že si mám odsedět 75,5 dne: až dosud jsem se domníval, že 150:2 = 75 a ne 75,5.

Stěžuj si, budeš nezaměstnaný: Bydlel bez střechy, tak ho odsoudili, že se ozval ZDE

3. 3. 2005

Kdybych byl moderní mladý aktivista (kdesi nalevo od Přátel Litvy), zopakoval bych na následující stránce tisíckrát slovo globalizace a udělal bych tečku. Kdybych byl moderní filozof, spustil bych otřepanou písničku o krizi ontologických jistot, pak bych zopakoval tisíckrát slovo postmoderna a udělal bych tečku. Navrch bych přidal -- v očekávání grantu z Evropské unie - neotřelý pohled ruměnice pospolné (ploštěnka z čeledi Pyrhocorridae) na stalingradskou ofenzívu. Kdybych byl moderní konzervativec, vytasil bych se s Ježíšem... Ale škrabošky mi nesedí a zůstávám navzdory dojmu Štěpána Kotrby pouze tribunem svých kostí a šlach -- a jejich svobodu mám na vlajce.

3. 3. 2005

Nejbezprostřednějším a dramatickým důsledkem invaze do Iráku je lidové prodemokratické hnutí v Libanonu, píše komentátor listu Guardian Jonathan Freedland: masové demonstrace lidové moci na ulicích Bejrútu, které se silně podobají loňské prosincové oranžové revoluci v Kyjevě. Po téměř třiceti letech života pod syrským vlivem a po dvaceti letech částečné vojenské okupace demonstrovaly v Bejrútu desetitisíce osob s libanonskými vlajkami - požadovaly odchod syrských vojsk. A to není všechno.

4. 3. 2005

HERETIKON

Boha nikdo nikdy neviděl - Jednorozený Syn, který je v náručí Otcově, nám o něm řekl
Jan 1-18

Již od mládí mne fascinovala starožidovská představa Boha. Je spojována s osobou starozákonního vůdce Mojžíše, který, podle biblické tradice, jediný z lidí směl s Bohem hovořit "tváří v tvář". Když tento Mojžíš, opět podle biblické tradice, sestoupil při putování na poušti s hory Sinai aby přinesl svému lidu desky se zapsaným Zákonem, dal postavit Hospodinu svatostánek. Tehdy to byl ještě v plném slova smyslu přenosný stan. A ten stanový chrámek, později okopírovaný i ve slavném chrámu Šalamounově, byla prázdná temná místnost. V té prázdné temné místnosti byla pouze truhlice, a v ní desky se slovy zákona. Na té truhlici pak spočívaly dvě jakoby postavy sklánějící se k něčemu co bylo uprostřed mezi nimi. A tam, kam se skláněly, nebylo nic. "NIC" jako symbol Boha. Boha, spočívajícího nad Zákonem. Neviditelného Boha - Hospodina. Boha, jehož jméno bylo "J-H-V", Jahve. Což se překládá "Jsem ten, který je". Ale to jméno se nesmělo vyslovit.

Myslím, že ani předtím ani potom se nám známé lidstvo nedobralo k tak abstraktní a přitom věrohodné představě Boha, jako byla tato výchozí představa. Prázdná temná místnost - v ní desky zákona - a nad nimi zdůrazněné NIC... obraz boha který JE.

3. 3. 2005

Pán, který se stydí se pod svá slova podepsat, (dále jen SSP), o mně napsal v Britských listech , že v mém článku o okolnostech vzniku Mladé fronty Dnes v Britských listech ze 16. března 1997 píši nesmysly. Tyto nesmysly uvádí.

3. 3. 2005

Jak násilí v Iráku pokračuje, roste počet lidí ztraumatizovaných tímto konfliktem. Avšak není jim k dispozici skoro žádná psychiatrická pomoc.

Iráčané v současnosti rádi nostalgicky pohlížejí do minulosti a vyprávějí si příběhy o tom, jak to bylo dřív krásné, kdy byli všichni šťastni a nehašteřili se a nebojovali navzájem kvůli každé maličkosti. Je zjevné, že tento pohled silně ovlivňuje vzpomínkový optimismus, avšak není pochyb, že v dnešním Iráku roste počet depresí a psychiatrických onemocnění.

4. 3. 2005

Pre Slovensko bol summit Georgea Busha a Vladimíra Putina veľkou udalosťou. Nemali by sme však zabúdať na to, že v ich prípade išlo už o jedenáste stretnutie a zrejme nikto s výnimkou naslovovzatých odborníkov si nepamätá všetky miesta a dátumy (nebodaj témy) ich predchádzajúcich stretnutí.

Navyše v takomto prípade sa pri osobnom stretnutí politikov v lepšom prípade len doťahujú rozhodnutia, ktoré boli pripravené na nižšej úrovni. A to, či niektoré takéto stretnutie skutočne vstúpi do histórie alebo zapadne prachom, ukáže až nasledujúci vývoj.

2. 3. 2005

Seminář s promítáním dokumentárního seriálu společnosti BBC od Adama Curtise The Power of Nightmares, (Moc nočních můr), o pozoruhodných a znepokojujících paralelách mezi islámskými extremisty a americkými neokonzervativci se bude konat od v úterý 8. března od 17.50 ve filmovém klubu Slunečnice na filozofické fakultě Ostravské univerzity, Reální 5, učebna E 24.

2. 3. 2005

Motivován zájmem a zvědavostí jsem se před týdnem šel podívat na první středeční demo před Úřadem vlády. Přesto, že jsem časem chtě-nechtě akceptoval skutečnost, že dnešní čeští domorodci dělají mnohé jinak, a že se již nepokouším jim vždy porozumět, byl jsem opět překvapen.

Článek byl odmítnut internetovým listem Neviditelný pes. Autor totiž "překypuje nenávistí ke všemu, co v ČR opustil".

11. 2. 2005

Informace pro budoucí postgraduanty

Britská Arts and Humanities Research Board, která financuje postgraduální i další vědecký výzkum na britských univerzitách, se rozhodla každoročně po dobu nadcházejících tří let udělovat šest stipendií na vypracování doktorské práce z oboru středo a východoevropských studií na britských univerzitách - "ring-fenced awards in Central and East European Studies". O stipendium mohou přirozeně žádat i studenti ze zemí střední Evropy, po dohodě se svým případným školitelem na britské univerzitě. Rádi přijeme na katedře slovanských studií na Glasgow University studenty, kteří by tam chtěli pracovat na doktorské práci z oboru české literatury, českého filmu či středoevropských médií. Vítáme studenty i z oboru polonistiky a rusistiky.

Studenti ze zemí Evropské unie (včetně tedy, od 1. května 2004, i z České republiky), kteří nemají trvalý pobyt ve Velké Británii, mají nárok žádat jen o stipendium na uhrazení školného na britských univerzitách, nedostanou stipendium na živobytí, avšak na to si lze v Británii vydělat.

Lze žádat o studium na plný i na částečný (part time) úvazek.

Podrobnosti o stipendiích AHRB ZDE

Žádosti o stipendium nutno podat do úterý 3. května 2005, pozor ale, největší naději na úspěch mají žádosti, podané prostřednictvím konkrétní britské univerzity, s níž je třeba si případný výzkumný program dohodnout hned teď. Např. Na Glasgow University je interní lhůta pro podání žádostí o postgraduální stipendium AHRB do 1. dubna 2005.

Informace o postgraduálním studiu na Glasgow University ZDE ZDE

Internetové stránky katedry slovanských studií (včetně bohemistiky) na Glasgow University ZDE
22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Až se to bude líbit komerčním televizím... Štěpán  Kotrba
5. 3. 2005 Blair se zaměřuje na korupci v Africe   
4. 3. 2005 Je الله Koránu stejný jako אלהים Bible? Karel  Sýkora
4. 3. 2005 Neporozumění politice a teorie poznání největšího českého génia Ivan  David
4. 3. 2005 Zeman se v politice mýlil, ale byl úspěšný Ivan  David
4. 3. 2005 Pravdivá správa o Bushovej návšteve Eduard  Chmelár
4. 3. 2005 Kanada: pacienti léčící se konopím budou mít daňové úlevy Bushka  Bryndová
4. 3. 2005 Uživatelé konopí trpí větším rizikem psychózy   
4. 3. 2005 Polská bublina, aneb čeští důchodci a evropští domácí Stanislav  Křeček
2. 3. 2005 Pravda dějin Bohumil  Kartous

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
19. 10. 2004 Zelená Evropa: tmavozelený západ, světlezelený jih, šedozelený východ Pavel  Pečínka
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2005 Odstřel "amorálního" Grosse, nebo cesta k nástupu pravice při výročí Vítězného Února?   
4. 3. 2005 Zeman se v politice mýlil, ale byl úspěšný Ivan  David
1. 3. 2005 Piáno těžké, schody srázné Petr  Pospíchal
1. 3. 2005 Příčinou vládní krize není spiknutí médií Milan  Černý
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš
25. 2. 2005 Co všechno na něj ještě vypluje... Boris  Cvek
25. 2. 2005 Gross má pro tisk bulvární potenciál   
25. 2. 2005 Portrét nastávajícího expremiéra Zdeněk  Jemelík
24. 2. 2005 Poukazování i na jiné korupčníky by akce proti Grossovi rozmělnilo   
24. 2. 2005 Gross je jen záminka Milan  Valach

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček