2. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 3. 2005

Stávají se Literární noviny frakčním stranickým časopisem?

Proč nepodpořil výbor Společnosti pro Literární noviny redakci?

Už dva roky upozorňujeme svého vydavatele, výbor Společnosti pro Literární noviny, že šéfredaktor Jakub Patočka se prakticky práce v novinách neúčastní a zároveň si ponechává rozhodovací pravomoci, což brání vývoji novin. Tato dlouhodobá situace udržuje noviny ve fázi stagnace a rozkladu. Výbor na dopis redakce s tímto obsahem odpověděl loni v březnu, ale i letos v únoru tím, že stávající situaci potvrdil jako jedinou možnou. Situace je stále horší a horší, což se projevuje na obsahové i na finanční stránce novin. Za dva roky se trpělivost promění v hloupost nebo spoluodpovědnost. Výbor nám dal svými rozhodnutími najevo, že názor redakce a její návrhy dalšího řešení situace LtN pro něj nejsou důležité.

Výbor Společnosti pro Literární noviny se 1. 3. 2005 sešel, aby rozhodl o datu Valné hromady Společnosti pro Literární noviny, která podle stanov musí být svolána do třiceti dnů od odchodu některého z členů výboru (v druhé polovině února odstoupily Viola Fischerová a Eda Kriseová). Výsledky jednání nejsou známy. Vzhledem k benevolentnímu způsobu nabírání nových členů společnosti hrozí nebezpečí metody "tmavozelené výzvy", tedy účelového nárůstu členů společnosti, kteří budou hlasovat o závažných návrzích. Média by se o dění na valné hromadě, kde se bude rozhodovat o bytí a nebytí Literárních novin, měla zajímat.

Hovořili jsme s Libuší Bělunkovou, redaktorkou Literárních novin, která spolu s dalšími kolegy z časopisu včera na protest proti Jakubu Patočkovi odešla.

Dne 1. března se rozhodla většina redakce Literárních novin podat výpověď. Proč?
Jelikož už dva roky upozorňujeme svého vydavatele, výbor Společnosti pro Literární noviny, že šéfredaktor Jakub Patočka se prakticky práce v novinách neúčastní a zároveň si ponechává rozhodovací pravomoci, což brání vývoji novin. Tato dlouhodobá situace udržuje noviny ve fázi stagnace a rozkladu. Výbor na dopis redakce s tímto obsahem odpověděl loni v březnu, ale i letos v únoru tím, že stávající situaci potvrdil jako jedinou možnou a redakci požádal o trpělivost. Situace je však stále horší a horší, což se projevuje na obsahové i na finanční stránce novin. Za dva roky se trpělivost promění v hloupost nebo spoluodpovědnost. Nechceme se podílet na této agónii, nemůžeme v těch podmínkách žádat od autorů další texty, nemůžeme garantovat kontext, kam by články přišly. Výbor nám dal svými rozhodnutími najevo, že názor redakce a její návrhy dalšího řešení situace LtN pro něj nejsou důležité. K tomu ještě připočtěte (prokazatelné) sílící propojení novin s konkrétní politickou stranou (SZ). Jediné čestné řešení je podle našeho názoru odchod.
Proč zůstávají členové strany Zelených?
Nevím.
Proč jste se rozhodli, že s Jakubem Patočkou není dohody? Není to neférové? S každým je přece možno se dohodnout.
Moje několikanásobná osobní zkušenost je ta, že Jakub Patočka slova, která mi dal, většinou nesplnil. Pokus o dohodu však redakce uskutečnila mnohokrát. Je to doložitelné archivem redakčních dokumentů.
Jak byste si představila, že by měl vypadat literární týdeník? Proč nesouhlasíte s tím, jak ho vede Jakub Patočka?
S původní koncepcí Jakuba Patočky souhlasím. Domnívám se, že kulturně-politický časopis je v ČR potřeba. Literatura nesmí být zahnána do mezí "spolkového života", jako jsou třeba zahrádkáři. Tím je udržována mimo skutečný vliv na společnost a náš život, je pak neškodná. Myslím, že politika ministerstva kultury (možná ne zcela uvědoměle) svým důrazem na kvantitu stránek o literatuře ve státem podporovaných časopisech právě literaturu do takové ohrádky zahání. Tomu je nutno se bránit. Proto je tu třeba Literárních novin kulturně-politických, které sledují kulturu politiky a politiku kultury, které udržují zvýšenou citlivost a (nejen estetickou) náročnost čtenářů a občanů. Není třeba LtN stranických. To by byl jejich trapný konec.
Jestliže podle vašeho názoru Patočka v redakci nepracuje a s redakcí nekomunikuje, jak tedy ovlivňuje práci redakce?
Má rozhodovací pravomoci. Může tedy např. zakázat vyplácení honorářů nebo odkládat přestěhování redakce do levnějších prostor. Určuje personální obsazení. Ovlivňuje redakci tak, že ji ponechává ve špatných pracovních podmínkách, čímž se nezlepšuje obsah, zužuje se autorský okruh, nepřibývají čtenáři, společnost kolem LtN se autisticky uzavírá do sebe. Jinak ji neovlivňuje.
Proč neodstoupili z redakce všichni?
Neodstoupili: Jan Šícha, zástupce šéfredaktora, člen republikové rady Strany zelených a rady krajské organizace SZ v Praze; Matěj Stropnický, asistent šéfredaktora a externí redaktor rubriky Spor a fejetonu, předseda základní organizace Strany zelených v Praze 3 a rady krajské organizace SZ v Praze; dále Zuzana Švédová, manažerka, a Eva Šenkýřová, která zajišťuje na půl úvazku inzerci pro Nové knihy. A Jakub Patočka. Proč, nevím.
Z redakce odcházejí: Věra Becková, editorka; Jiří Cieslar, redaktor; Lukáš Rychetský, redaktor; Filip Pospíšil, externí redaktor; Libuše Bělunková, redaktorka; Jan Machonin, externí redaktor; Marek Naglmüller, grafik; Lukáš Fairaisl, grafik a správce internetových stránek; Jiří Růžička, šéfredaktor Nových knih; Aleš Stuchlý, externí redaktor, Marcela Mojžíšová, tajemnice.

Další skutečnosti: šéfredaktor Jakub Patočka 1. 3. 2005 oznámil redakci, že se redakce Literárních novin s největší pravděpodobností přesune do Brna.

Výbor Společnosti pro Literární noviny se 1. 3. 2005 sešel, aby rozhodl o datu Valné hromady Společnosti pro Literární noviny, která podle stanov musí být svolána do třiceti dnů od odchodu některého z členů výboru (v druhé polovině února odstoupily Viola Fischerová a Eda Kriseová). Výsledky jednání nejsou známy. Vzhledem k benevolentnímu způsobu nabírání nových členů společnosti hrozí nebezpečí metody "tmavozelené výzvy", tedy účelového nárůstu členů společnosti, kteří budou hlasovat o závažných návrzích. Média by se o dění na valné hromadě, kde se bude rozhodovat o bytí a nebytí (tedy nedůstojné pinožení) Literárních novin, měla zajímat.

                 
Obsah vydání       2. 3. 2005
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení
2. 3. 2005 Středeční kanalizovaný protest na vládě Miloslav  Zima
2. 3. 2005 Británie: BBC bude financována z koncesionářského poplatku dalších deset let
2. 3. 2005 Stávají se Literární noviny frakčním stranickým časopisem? Jan  Čulík
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?
2. 3. 2005 Michael  Marčák
2. 3. 2005 Británie: Jak mohou poslanci řádně zastupovat voliče, když je platí soukromé firmy?
2. 3. 2005 Británie: Muslimka smí chodit do školy v dlouhých islámských šatech
2. 3. 2005 Rada guvernérů BBC má být zrušena
2. 3. 2005 Občanskou aktivitou proti utrpení Karel  Dolejší
2. 3. 2005 Bratislavský summit - studený mír nenastal Oskar  Krejčí
2. 3. 2005 O fenoménu autorské spolupráce Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
2. 3. 2005 Británie kupuje látku proti ptačí chřipce
2. 3. 2005 Michael  Marčák
2. 3. 2005 Poválečné Německo nevybudovali gastarbeitři Tomáš  Krček
2. 3. 2005 Nakonec víc než pár slov o modernitě a komunismu Boris  Cvek
2. 3. 2005 Pravda dějin Bohumil  Kartous
2. 3. 2005 Michael  Marčák
2. 3. 2005 Usáma není bojovník za svobodu Filip  Sklenář
2. 3. 2005 Globalizace odporu proti civilizačnímu vylučování Štěpán  Kotrba
1. 3. 2005 Amerika sama: neokonzervativci a globální řád Greg  Evans
2. 3. 2005 Až bude opravdu zle, demokracie si svého zachránce najde
1. 3. 2005 Bordel a jeho doména Štěpán  Kotrba
1. 3. 2005 Co je kuplířství
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě
1. 3. 2005 Jednoho večera mezi Obecním domem a Václavákem Miloš  Dokulil
11. 2. 2005 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2005 Stávají se Literární noviny frakčním stranickým časopisem? Jan  Čulík
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík