3. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 9. 2004

Beslan:

Lidé z města Beslan začali pohřbívat své mrtvé děti a příbuzné. Při krveprolití, jímž skončilo obléhání školy, poté, co ji ovládli pročečenští ozbrojenci, zemřelo téměž 370 osob. Někteří rodiče si stále ještě nejsou jisti, zda jejich děti zemřely. Téměř 200 osob je pořád ještě oficiálně nezvěstných.

4. 9. 2004

Počet obětí krvavého a chaotického útoku na školu v severoosetském Beslanu stoupl v sobotu na 323 osob. Prezident Vladimír Putin město v sobotu ráno navštívil a konstatoval: "Všeobecně musíme přiznat, že jsme neprokázali porozumění složitostem a nebezpečím procesů probíhajících v naší zemi a ve světě. V každém případě jsme nebyli schopni adekvátně reagovat. Prokázali jsme slabost a slabí lidé bývají poraženi."

Předtím uvedl Boris Dzgojev, regionální ministr pro krizové záležitosti, že během krize zahynulo 323 obětí, z toho 156 dětí.

Celkem se útoku na školu účastnilo 32 extremistů, 10 z nich byli Arabové. Všichni byli usmrceni. Více než 500 osob bylo zraněno, včetně mnoha dětí, když třídenní obležení skončilo v pátek mnoha explozemi a dlouhými intenzivními přestřelkami.

4. 9. 2004
"Zdali na věky zažene Bůh? Nikdy-li již více lásky neukáže? Zdali do konce přestane milosrdenství jeho? Zdali zapomněl se smilovávat Bůh silný? Zdať zadržel v hněvě milosrdenství svá? I řekl jsem: Toť jest má smrt."

Titulek sobotního deníku Daily Telegraph shrnuje názory veškerého britského tisku, který věnoval o víkendu mnoho stránek fotografiím i podrobným líčením nesmírného utrpení v severoosetijském městě. Ocitujme několik myšlenek z obecnější úvahy na toto téma, jak je zformuloval v Daily Telegraphu Adam Nicholson:

"Poznáváme teď chvíle hrůzy hned, jak k nim dojde. Nikdo z nás, kdo kdy viděl onu fotografii holčičky, jak běží v děsu přes rýžová pole ve Vietnamu, ji nikdy nezapomene."

4. 9. 2004

Beslan:

Mnoho dětí, které byly zadržovány únosci ve škole v Beslanu, bude mít psychické problémy po dlouhá desetiletí a někteří se možná nikdy plně neuzdraví, konstatovali britští odborníci na traumata z dětství.

Příznaky posttraumatického stresu se sice liší dítě od dítěte, ale mnoho dětí bude trpět děsivými nočními můrami, takže se začnou bát chodit spát. Některým dětem se denně budou scény z obležené školy vracet.

Menší děti budou mít zřejmě strašný strach, aby nikdy nebyly o samotě a budou se obsesivně držet rodičů. Bude u nich docházet k pomočování, ke scénám, k opakujícímu se chování a budou mít problémy se vztahy k jiným. Mnoho dětí bude mít strašný strach vrátit se do školy.

4. 9. 2004

Beslan:

"Zlo" únosců v ruské škole se stalo zkouškou pro náboženskou víru i arcibiskupa z Canterbury, nejvyššího představitele anglikánské církve. Bylo by nelidské nepochybovat o své víře, řekl dr. Rowan Williams v rozhlasu BBC. "Myslím si, že nejvážnějším útokem na osobní víru každého člověka je utrpení dětí," uvedl. "Když vidíte tu intenzitu energie, jakou lidé dokáží vložit do takového zla, pak ... zaváháte, máte pochybnosti. Bylo by myslím nelidské, kdyby člověk takto nereagoval."

Neber si to tak, pak si pustíš Českou televizi a uvidíš se v úplně jiným světle...
5. 9. 2004

5. 9. 2004

Virtuální bohoslužba jako protiklad touhy po moci

Kdo se chce stát mezi vámi velkým, ať je vaším služebníkem, říká Ježíš svým učedníkům. Srovnáme-li toto jeho slovo se současnu politickou scénou, zdá se být zcela odtržené od toho, co se samo rádo nazývá "reálný život". Jsou tedy tato Ježíšova slova o povaze moci jen slova do církve, či do privátního života? Ostatně což on sám neříká, že "jeho království není odsud", že nejde u Božího království o pozemskou říši a o panování v řádu tohoto světa?

3. 9. 2004
Když Miloš natáčel Amadea, šel filmovat do Žehušic, do obory s bílými jeleny, kam ho v dětství vodil tatínek. Technika ještě nedorazila, my jsme s Milošem leželi na trávě nohama od sebe a hlavama k sobě a Miloš mi povídá: "Víš, já chci udělat všechno pro to, aby mi nemohli upřít tuhle polovinu světa." A já zas řekl: "A já chci udělat všechno pro to, aby mi nemohli upřít tamtu polovinu světa." Což byly dle mého velice rozumné úvahy, protože tenhle svět je náš a nikdo nemá puvuár nám ho celej brát.

Rozhovor se spisovatelem, překladatelem a historikem dr. Zdeňkem Mahlerem, scénáristou filmů Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Božská Ema a Amadeus.

3. 9. 2004

sobota 1.00: Podle britských a amerických zpravodajských televizních stanic vznikly v městě Beslan scény absolutního chaosu a dezorganizace. K útoku ruských vojáků na školu údajně došlo proto, že jedna z bomb únosců zřejmě technickým nedopatřením explodovala. To přimělo děti, aby začaly ze školy utíkat a únosci po nich začali střílet. Proto proti únoscům začali střílet ruští vojáci. Je neuvěřitelné, zdůrazňují západní televizní stanice, že kolem školy nebyl udržen bezpečnostní kordon a že bylo příslušníkům veřejnosti dovoleno, aby se na scénu dostavili s vlastními zbraněmi. Když byla zahájena střelba, začali střílet i tito civilisté! Děti utíkaly ze školy v křížové palbě ze tří různých směrů. Byl nedostatek zdravotního personálu, snažili se pomáhat civilisté, někteří ranění byli opuštěni, vládl všeobecný zmatek. Ruské speciální jednotky zasahovaly váhavě a nerozhodně a byly vybaveny zastaralým zařízením. Putin čelí v nadcházejících dnech četným otázkám. Jakým způsobem se bude odstraňovat trauma dětí, které přišly první den do školy, a zda je bude možno přesvědčit, aby do školy vůbec chodily, když se pro ně škola stala synonymem vraždění, je další věc.

sobota 0.00: Oficiální ruské zdroje uvádějí podle zvláštní zpravodajky BL v Rusku 640 raněných, z nich 321 dětí. Mrtvých je nejméně 150. Identifikováno bylo 79 obětí, z toho 12 dětí.

pátek 23.00: Nejméně 200 osob zemřelo ve škole v jižním Rusku, kde osoby, podezřelé ze sympatií k čečenskému separatismu, zadržovaly stovky rukojmích.

Desítky mrtvol, včetně mrtvol dětí, viděli zpravodajové u márnice, a očekává se, že počet mrtvých stoupne. Stovky osob byly zraněny, když únos dospěl do násilného a chaotického vyvrcholení.

Boje kolem školy skončily a většina únosců byla buď usmrcena anebo zajata, i když jsou podle zpráv ještě čtyři na svobodě.

Regionální vedoucí politický představitel Alexander Szasochov v pátek večer v televizi oficiálně oznámil, že únos skončil.

Kolem školy bylo ještě dál slyšet výbuchy, údajně to byly řízené exploze min a rozbušek, které odstraňovali sapéři.

Stále ještě není známo, co vyvolalo explozi, které vedla ruské speciální jednotky k útoku, který byl neplánován, avšak Rusko tvrdí, že byl nutný na záchranu životů rukojmích. U školy se odehrávaly děsivé scény, nahé děti v hrůze utíkaly ze školy uprostřed střelby a rvaly lahve s vodou z rukou zdravotnického personálu. Do nemocnice bylo během dne odvezeno 646 osob, 227 z nich dětí. Původní odhady počtu rukojmí byly 354, ale prezident Vladimír Putin uvedl, že ve sportovní hale školy zřejmě bylo zadržováno 1200 lidí a kolem nich byly všude umístěny bomby. Podle zpráv byly tři únosci zatčeni zaživa. Dvacet dalších zahynulo při bojích s vojáky. Nejméně devět z nich byli Arabové, uvedli oficiální činitelé. Podle ruských zdrojů byl jedním z únosců černoch. Podle neoficiálních zdrojů ze serveru voina.ru prý stříleli únosci děti dozad a ubíjeli raněné pažbami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 9. 2004

sobota 1.30: Namátkou citujeme jeden z prvních ostře kritických rozborů práce ruských bezpečnostních jednotek:

Obrovské sympatie vůči Rusku ohledně krize s rukojmími byly už v pátek oslabeny ostrou kritikou osob, odpovědných za zasahující bezpečnostní složky. Ruští šéfové bezpečnostních složek se hájili, že rozhodnutí zaútočit na školu bylo neplánované. Kritikové operace, včetně bývalých příslušníků britských speciálních jednotek SAS, zdůraznili, že to byl přesně ten problém:

3. 9. 2004

Záběry zkrvavených dětí, vynášených nahých ze školy v Beslanu, které se živě vysílají na hlavních televizních okruzích v Rusku, traumatizují národ. Rusové jsou zvyklí na teroristické útoky. Stali se vůči nim vzdorně imunní a dali svému prezidentu, Vladimíru Putinovi, volnou ruku, aby na ně reagoval vojensky. Ale právě podstata zrovna tohoto útoku - zaměřeného proti nejmenším dětem, žijícím v jedné z nejchudších částí Ruska - způsobila, že tato situace je jiná. Toto je opravdu pro Rusko ekvivalent 11. září, píše komentátor John Kampfner a pokračuje:

3. 9. 2004

Ve čtvrtek bylo na základě vyjednávání prostřednictvím známého ruského dětského lékaře Leva Rošala propuštěno 26 žen a malých dětí. Jedna z propuštěných žen konstatovala, že ve škole není 354 osob, jak tvrdí úřady, ale "1000 - 1500 osob". "Lidé leží na sobě," sdělila listu Kommersant.

Požadavky ozbrojenců nejsou zcela jasné - zřejmě chtějí, aby ruská vojska opustila Čečensko. 26 žen a dětí bylo propuštěno na základě vyjednávacího úsilí bývalého prezidenta sousední Ingušetie Ruslana Auševa. Prezident Putin konstatoval, že hlavním úkolem úřadů je zachránit zdraví a životy zadržovaných osob. "Veškeré naše úsilí se soustředí exkluzivně na tento cíl."

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 9. 2004

O kvalitě příspěvků na serveru Neviditelný pes

... obojí se přece natahuje...

Rozverné české úsloví charakterizuje nejlépe to, čím se Neviditelný pes pyšní už dlouho. Stal se díky absenci editoriálních pravidel a rezignaci na žurnalistické zásady portálem bloggerských bezdomovců.

5. 9. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Korespondent Mafkarat al-Islam také oznámil, že v úterý došlo v zóně k velkému požáru. Oheň zachvátil všechny svazky a listiny týkající se práce amerických výzvědných služeb v Iráku. Po uhašení ohně Američané zjistili, že několik zvláštních fasciklů zmizelo nebo bylo ukradeno těsně před vypuknutím ohně. Konkrétně šlo o materiály týkající se Saddáma Husajna, svazky o iráckých udavačích a svazky osvětlující práci americké rozvědky v Iráku.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
3. 9. 2004
Během období pěti let podvedli vedoucí politikové své obyvatelstvo dvakrát a dvakrát je zatáhli do války

Kde jsou ty mrtvoly? Před útokem na Kosovo v roce 1999 tvrdil Západ, že tam při etnickém očišťování nechal srbský předák Slobodan Miloševič vyvraždil 100 000 - 200 000 osob - že se pohřešují, anebo byli pohřbeni v masových hrobech. Členové kanadského forenzního týmu, kteří zkoumali situaci v Kosovu, veřejně konstatovali, že je toto tvrzení nesmysl. Ani na albánské ani na srbské straně nejsou žádné hromadné hroby. Celkem zahynulo jen několik tisíc osob. Počty byly zkresleny, aby se ospravedlnila válka.

3. 9. 2004

Katarská televizní stanice Al Jazeera chce zaplnit mezeru v mezinárodním televizním vysílání zpravodajství a publicistiky, a tak v současnosti najímá anglicky mluvící novináře pro zpravodajský televizní okruh v angličtině.

"Absolutně neplánujeme pouhý anglický překlad arabského vysílání," konstatoval Nigel Parsons, šéf tohoto projektu. Nová anglická televizní stanice má být atraktivní pro mezinárodní publikum a chce zaplnit množství současných mezer v televizním zpravodajství a publicistice.

3. 9. 2004

Více než 12 milionů francouzských žáků se vrátilo po prázdninách do škol - a jen hrstka odmítla respektovat zákaz nošení islámských šátků, který ve Francii vešel ve čtvrtek v platnost. Komentátoři poukazují na to, že paradoxně se všechny plánované protesty rozplynuly v důsledku šoku nad únosem dvou francouzských novinářů iráckými militanty, kteří požadovali zrušení zákazu nošení islámských šátků.

3. 9. 2004

Komunistický představitel Karel Hoffmann bude propuštěn z vězení domů. Byl odsouzen na čtyři roky za to, že dal během srpnové okupace vypnout rozhlasové vysílání a porušil tím telekomunikační zákon. Hoffmann, který se bránil u soudu tvrzením, že jednal na přímý příkaz prezidenta, pobyl na Pankráci necelý měsíc. Propuštěn bude ze zdravotních důvodů. Na základě soudních lékařů o tom dnes rozhodl městský soud. Řekla to soudkyně Pavla Augustinová. "Ty důvody jsou čistě zdravotní, odsouzený trpí řadou chronických nevyléčitelných nemocí, které jsou adekvátní jeho věku," vysvětlila soudkyně novinářům.

Dokud rozsudek nenabude právní moci, musí Hoffmann podle Augustinové zůstat ve vězení. V případě, že by se státní zástupce vzdal stížnosti, tak by byl verdikt definitivní zřejmě ještě dnes nebo v pondělí. Když si ponechá lhůtu a stížnost nakonec nepodá, pak by byl rozsudek pravomocný v úterý. Jestliže se státní zástupce odvolá, tak ve věci rozhodne pražský vrchní soud.

Karel Hoffmann TÉMA BL

3. 9. 2004

K rozsudku nad Karlem Hoffmannem

Příspěvek do diskuse k tématu Britských listů "Karel Hoffmann"

Divil jsem se obecnému rozhořčení, že prakticky nikdo z prominentů minulého režimu nebyl za svoje činy odsouzen. V průběhu uplynulých let jsme mohli pozorovat řadu obžalovaných, kterým jejich zdravotní stav údajně znemožňoval se dostavovat na soudní jednání a řadu dalších osob, které nikdy ani nebyly obviněny, případně byly z obžaloby zproštěny z ryze formálních důvodů, využívajíce nejrůznější kličky práva.

3. 9. 2004

O akademické svobodě:

Gillian Evansová, profesorka medievalistiky na starobylé Cambridžské univerzitě, vydala tento týden knihu, v níž podrobně líčí a ostře napadá interní mocenské boje a "oligarchické" vedoucí představitele své vysoké školy. Profesorka prozrazuje pro školu vysoce ztrapňující podrobnosti například o tom, jak se univerzita pokoušela zavést nový počítačový systém, který vedl téměř k naprostému chaosu a k proplýtvání částku 10 milionů liber. Profesorka Evansová v knize ovšem uznává, že snad nikde jinde než v Cambridgi by neměla akademickou svobodu napsat a vydat knihu, ostře kritickou vůči svým zaměstnavatelům a nepřijít přitom o své zaměstnání. Knihu budou zřejmě s velkou škodolibostí číst na konkurující starobylé univerzitě v Oxfordu, i když vzhledem k tomu, že jeden její výtisk stojí 75 liber, asi příliš čtenářů zase mít nebude...

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 9. 2004

Není mnoho českých knih, jimž by britská média věnovala pozornost, a není mnoho mezinárodních titulů, k nimž by se světové sdělovací prostředky vracely po letech jen proto, že nadešlo kulaté výročí jejich prvního vydání. Pozoruhodnou výjimkou se stala Nesnesitelná lehkost bytí Milana Kundery. Britská média v těchto dnech oslavují dvacáté výročí její publikace v angličtině. Na příští týden chystá nakladatelství Faber and Faber nové, "jubilejní" vydání této knihy. Ne že by to bylo zapotřebí. Nesnesitelná lehkost bytí je totiž jedním z mála titulů českých autorů, jež jsou k dispozici v britských knihkupectvích trvale. Deník Guardian poukazuje na to, že tato Kunderova kniha vůbec nezastarala, ačkoli podle recenzenta obsahuje celou řadu poněkud neživotných pseudofilozofických spekulací a "mnoho politiky".

Tento "Úhel pohledu" vyšel v pátek 3. 9. v Lidových novinách; kompletní text ZDE

Samuel P. Huntington: Who Are We?
3. 9. 2004
Samuel P. Huntington: Who Are We? (podtitul variabilní dle jednotlivých trhů: Americas Great Debate, The Challanges to America's National Identity, The Erosion and Renewal of American National Identity nebo The Cultural Core of American National Identity) - Kdo jsme? Výzvy americké národní identitě, 428 str., angl.: Simon & Schuster New York, květen 2004 - ISBN 0684870533, 26 USD, £18.99 , něm.: (Die Krise der amerikanischen Identität) Europaverlag, Hamburg 2004 ISBN 3203780607, 29.90 EUR

Nekamenujte proroky. Poté, co americký historik Samuel P. Huntington světovým bestsellerem o "střetu civilizací" otevřel téma "vnějšího ohrožení" americké civilizace, a předpověděl svého druhu tragické události z 11. září 2001, jeho poslední kniha se obrací směrem k ohrožení vnitřnímu. Tón Huntingtony knihy Who Are We? The Challanges to America's National Identity (Kdo jsme? Výzvy americké národní identitě) je varovný. Na 428 stranách črtá autor dramatický vývoj, jemuž čelí Amerika za posledních 50 let: tím nebezpečím jsou Mexičané a v širším hledisku Hispánci.

3. 9. 2004

Britský ministr vnitra David Blunkett uvedl ve čtvrtek v provoz první projekt v Evropě, který využívá satelitní technologie k sledování pedofilů a jiných pachatelů trestných činů. Používá se při tom nová generace elektronických náramků. Blunkett charakterizoval nový systém jako "vězení bez mříží", které dokáže určit, kde se daná osoba nachází, s přesností na dva metry.

3. 9. 2004

Výzkum, prováděný v Keni, potvrdil předchozí globální studie, z nichž vyplývá, že v komunitách, kde se neprovádí mužská obřízka, je vyšší procento výskytu choroby HIV/AIDS, informují BBC, Financial Times a server allafrica.com:

3. 9. 2004
... měl jsem tu čest být prvním editorem básniček a textů Václava Hraběte, Ladislava Landy, Karla Sýse, Jiřího Žáčka, Zdeňka Rytíře, Karla Hvížďaly, Vladimíry Čerepkové, Jany Černé, Miloně Čepelky, Zdeňka Rosenbauma, Petra Cincibucha...

Pravděpodobně na chmelové brigádě o prázdninách roku 1964 pojali čtyři studenti libeňského gymnázia Na Zámečku světobornou myšlenku -- vydávat literární časopis. Číst nebo vlastnoručně smolit básničky bylo tehdy módní. A tak se složili, soudružce v rozmnožovně dali dvě stovky a ta básničky přepsala jako melouch na kovolisty. Dvě stovky dostal i vedoucí soudruh Říha a tiskař soudruh Turnovský. Vydání prvního čísla přišlo mladé básníky na šest stováků, což zase tenkrát nebyly tak malé peníze. Vyšlo v nákladu 1 000 ks. Na kalendáři bylo září 1964.

Do konce roku 1964 vyšla další čtyři čísla a náklad stoupl na pět tisíc výtisků. Za různého stupně utajení či slávy vycházelo Divoké víno do počátku roku 1972, přesněji řečeno první číslo roku 72 jsem již nestačil rozeslat a zůstalo v zapečetěné tiskárně. A já v zavřené budově v Ruzyni.

3. 9. 2004

Sparťané svrhávali děti ze skály, podotýká správně pan Krček. Na čínském venkově se údajně něco podobného děje v posledních desetiletích také. Země, kde lidský materiál není už ani materiálem, ale spíš odpadem, praktikuje dobře známou antireprodukční politiku, jejímž neočekávaným následkem je také to, že narodí-li se bezprizorním čínským vesničanům dítě ženského pohlaví, nemá často šanci samo zjistit, že není víc než pouhou biologickou entitou. Pokud však oba případy oddělíme dvěma a půl tisíciletími, může nám z toho i zaskočit. A panu Krčkovi se stále nepodařilo spolknout knedlík dojetí, který mu uvízl v hrdle před třiceti lety, což je možná důvod, proč neumí vyjádřit souvislosti v širším kontextu.

3. 9. 2004

Myslím, že je potřeba dodat trochu jinou dimensi k dialogu pana Válka (právník) a pana Davida (lékař -- psychiatr) ohledně transplantací. Tato etická dimense problému je asi stejně stará jako transplantace samy, hodně medializovaná, především lidmi, kteří nikdy nestáli "tělo na tělo" u takového problému a asi stejně nelehké je její řešení.

4. 9. 2004

Reakce na článek Odmítnout odmítače dárcovství orgánů".

Jan Petrov popustil ve svém článku uzdu emocim, podstatě problému se ale nepřiblížil.

Pokusím se ještě chvíli pokračovat ve svých úvahách, v naději, že i jemu svitne.

3. 9. 2004

Tak pan Válek zápisem v registru odmítl dárcovství svých orgánů -- podle vlastních slov proto, že jej popudila arogantní slova jednoho lékaře, pana Davida. Obává se, že by jej lékaři "podobného ražení" mohli zabít, jen aby jeho orgány transplantovali "perspektivnějšímu" pacientovi. Je to zvláštní logický pochod: přenášet vlastnosti jednoho na celek. Proč se děsit lékařů obecně, vyděsí-li nás jen jeden z nich? Protože pana Válka nepodezírám z hlouposti, předpokládám, že usiluje o velké gesto: to máte pane Davide za trest, že jste si mě dovolil popudit.

3. 9. 2004

Když jsem si přečetl rozzlobený text MUDr. Ivana Davida, okamžitě jsem si ze stránek www.nrod.cz stáhl formulář a přihlásil se do registru osob, které odmítají posmrtné dárcovství svých orgánů. Nemám rád velká gesta ani silná slova, avšak míra lékařské arogance, kterou pan David ve svém článku předvedl, mě naplnila děsem.

3. 9. 2004

Zákon o transplantacích

Moje tvrzení, že Tomáš Fuk nic nepochopil, byla nadsázka, pro Tomáše Fuka tedy podávám vysvětlení. Nadsázku nelze chápat doslova. Táže se mě: "Co z toho jsem nepochopil správně, pane Davide?" Z tezí, které očísloval a uvádí s tím, že je pochopil, opravdu správně pochopil jen tvrzení č. 1- 3, tvrzení č. 4- 8 jsou nepravdivá a nevyplývají z mého článku ani z reakce na jeho článek. Byl úspěšný téměř ve 40%.

2. 9. 2004

Zákon o transplantacích

Reakce na článek "Proč ubylo transplantací?"

Nemyslím si, že nějak ovlivním názory pana Davida, ale když už jsem se odhodlal k první polemice, ještě jednou a naposledy zareaguji, píše Tomáš Fuk.

Markéta Hejkalová: Vždycky jedna noc
3. 9. 2004

Finská píseň

Irena Zítková
Markéta Hejkalová: Vždycky jedna noc, Nakladatelství Hejkal, 2004, 168 str., ISBN: 8086026264

Všimli jste si, že v oddechovém žánru (v detektivce nebo románu pro ženy) někdy objevíte společenské problémy, jimž se tzv. seriózní literatura vyhýbá nebo přinejmenším nevěnuje?

Markéta Hejkalová (1960) napsala příběh čtyřiadvacetileté Češky, která se provdá do Finska za rozvedeného osmačtyřicetiletého muže.

2. 9. 2004

Po nedělním rozhovoru britského rozhlasu s Janem Čulíkem o Milanu Kunderovi pro pořad Open Book rozhlasové stanice BBC Radio Four (opakuje se ve čtvrtek v 17:00 SEČ) , z něhož vyplynula pro Brity překvapivá věc, že totiž Milan Kundera nevydal své nejznámější romány v České republice, se tímtéž tématem ve čtvrtek zabývá středoevropská zpravodajka listu Daily Telegraph Kate Connollyová, která k téže věci znovu interviewovala Jana Čulíka.

V závěru článek bohužel cituje chybné údaje od Jana Kaplana "českého filmaře a autora, žijícího v Londýně", který vyjádřil názor, že Kunderu neměli v Čechách rádi, protože byl komunistou a "psal poezii oslavující Stalina". Ve skutečnosti ovšem Kundera nikdy žádnou poezii oslavující Stalina nepsal, to si pan Kaplan spletl.

Pochybná je i argumentace, že Kunderu kritizovali, protože býval komunistou - nejzávažnější kritika jeho díla v osmdesátých letech pocházela od literárního recenzenta a bývalého šéfredaktora Literárních novin Milana Jungmanna, který býval komunistou stejně jako Kundera. Jiná věc je, že mladí lidé ve věku pod pětadvacet let, kteří studují na českých vysokých školách, nemají osobní zážitek z komunismu a antikomunismus je jim proto v podstatě nesrozumitelný. Česká republika zjevně dnes není antikomunistickou zemí, ať se to leckomu líbí či nelíbí...

2. 9. 2004

čtvrtek 22.00: Francouzští novináři, zadržovaní ve snaze přimět Francii, aby zrušila zákaz nošení muslimských šátků,. byli předáni vzbouřenecké organizaci, která je prý nakloněna jejich propuštění, konstatuje francouzský šéfredaktor jednoho z nich.

31. 8. 2004

Služba čtenářům, navrátivším se z dovolené

2. 9. 2004

Ten dělal to a ten zas tohle a všichni dohromady nedělali nic. Tak nějak by se dal velmi stručně vyjádřit vztah Čechů k vlastní (a stále živé) minulosti. Jevy běžné v posttotalitním politickém klimatu se vyskytují téměř periodicky, aby upozornily na "nečekanou" souvislost mezi aktuálním mocenským postavením lidí, kteří se v době dávné přítomnosti angažovali v tzv. starých strukturách. Senzační trhák "Kat Palachova týdne" s hlavním hrdinou v prázdninovém vedoucím Úřadu vlády je pro velký úspěch doplněn o druhý díl se stejným námětem, zápletkou i názvem, jen ta hlavní role připadla už zasloužilému pražskému radnímu (dle vyjádření ministryně školství).

2. 9. 2004

Tak nějak dnes nevím, co se životem. Prázdniny skončily a jsme zase zpátky v Praze. Je unavená a ospalá neděle. Před chvílí padaly kroupy, ale teď se na nebi tlusté mraky potrhaly a prosvítá jimi zapadající slunce. Okno se ještě třpytí neuschlými kapkami a na komín na protější střeše si sedl holub. Mraky táhnou po nebi rychle k severu a řídnou.

2. 9. 2004
Štěpán Rychtář

Ruský stranický systém se vytvářel jako ostatní systémy většiny zemí střední a východní Evropy po dlouho trvajícím monopartismu totalitního typu. To co působí jako největší problém malých stran (mezi které ISZR rozhodně patří), je ruský volební systém. Vstupní klauzule do 450-tičlenné dumy (dolní komora ruského parlamentu se nazývá Federální shromáždění) je 5% pro polovinu volenou poměrným volebním systémem, druhá polovina poslanecké sněmovny je volena většinovým volebním systémem v jednomandátových volebních obvodech -- "mor" na malé marginální strany bez významných osobností (opět případ ISZR).

2. 9. 2004

Je docela pochopitelné, proč se rozhodli Američané a jejich iráčtí spojenci zejména před ofenzívou proti Al Sadrovi v městě Nadžaf uzavřít kancelář televize Al Jazeera v Bagádu, píše v deníku Guardian Hugh Miles. Ten připravuje o televizi Al Jazeera svou novou knihu a už 10 měsíců ji studuje, navštěvuje její kanceláře po světě a interviewuje její zaměstnance. Al Jazeera totiž téměř zlikvidovala daleko silnější americkou koalici, v zimě roku 2001, během bombardování Afghánistánu.

2. 9. 2004

Válka v Čečensku už trvá skoro deset let a s každým dalším rokem se chovají islámští separatisté vždy o hodně brutálněji, aby si svět jejich kauzy povšiml, píše komentátor listu Guardian. Ve snaze ukázat ruským civilistům, jaké utrpení Čečenci zažívají od ruských vojáků, zadržovali separatističtí militanti nemocné v nemocnicích, diváky v divadle, vyslali sebevražedné atentátníky do hotelů a na rockové koncerty, do letadel a do vlaků metra v době špičky. Málokdo však chápe, čeho chtějí docílit, když se nyní zaměřili na malé děti.

2. 9. 2004

FBI a americké tajné služby se "snaží zjišťovat totožnost nositelů protivládních názorů a zastrašit ty občany, kteří chtěli využít při příležitosti sjezdu amerických Republikánů svého práva na svobodu projevu a k protestům". Stránky indymedia.org citují jednoho newyorského dobrovolníka.

2. 9. 2004
Tisková zpráva České televize

Česká televize upozorňuje veřejnost a zejména rodiče nezletilých dětí, že její jméno bylo zneužito v souvislosti s údajným telefonickým výzkumem pro její pořad určený dětským divákům Bludiště. Žádný takový výzkum mezi občany ČR Česká televize neprovádí a k takovému výzkumu také nikoho nepověřila.

3. 9. 2004

My s nimi vyběhneme 21.

V takové míře, do jaké je liberalismus vlastní přecitlivělým Angličanům, není vlastní Rusům a všeobecně žádným Slovanům. A tak liberalismus, který vzešel od nás, se ukázal jako neplnohodnotný, zparchantělý, sovětčický. Nicméně v polovině sedmdesátých let právě ním nasákli neformální lídři společenského mínění. Oni se stali zrádci, právě tou pátou kolonou, která nám nedala čas ani možnost, abychom si našli svého moudrého Teng Siao-pinga a vydali se po vytoužené čínské cestě.

Toto je dvacátá prvá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí   
4. 9. 2004 Beslan nám nic neříkal - teď je synonymem zla   
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
3. 9. 2004 Byla válka v Kosovu také založena na podvodných tvrzeních?   
3. 9. 2004 Al Jazeera chce zahájit televizní vysílání v angličtině   
3. 9. 2004 Huntington varuje: Blíží se konec americké civilizace! Josef  Brož
2. 9. 2004 O většině národa, která mlčí ke všemu Bohumil  Kartous
2. 9. 2004 Úplněk Jaroslav  Hutka
2. 9. 2004 Irák, USA a Al Jazeera   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
3. 9. 2004 Je Divoké víno čtyřicátníkem či čtyřicátnicí..? Ludvík  Hess
3. 9. 2004 Britové oslavují Kunderu Jan  Čulík
2. 9. 2004 Britové se diví, že Kundera nevychází v Česku   
1. 9. 2004 Zpráva o království českém v roce 2000 Irena  Zítková
30. 8. 2004 Co zmůže literatura? Antonín Jaroslav Liehm
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří Haussmann

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   
31. 8. 2004 Normální je nelhat? Jan  Čulík
31. 8. 2004 Telecí en Gross Ondřej  Hausenblas
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?   
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David

Transplantace a etika RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2004 Eutanázie a transplantace Ivan  Válek
3. 9. 2004 Děs nad lékaři a transplantacemi Ivan  Válek
3. 9. 2004 Tomáš Fuk pochopil opravdu málo Ivan  David
3. 9. 2004 Transplantace Petr  Wagner
2. 9. 2004 Jak je to přesně s transplantačním zákonem?   
2. 9. 2004 Proč ubylo transplantací Ivan  David
2. 9. 2004 "Tomáš Fuk nic nepochopil?"   
1. 9. 2004 Shnijte v hrobě kompletní! Ivan  David
2. 3. 2004 Nepotřebujeme Boha! Máme etickou komisi! Ladislav  Kahoun
13. 2. 2004 Úspěšná exktrakce kmenových buněk má vést k novým léčebným metodám   

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2004 Město začalo pohřbívat své děti   
4. 9. 2004 Guardian: Špatně provedená operace zřejmě "musela skončit katastrofou"   
4. 9. 2004 V Beslanu zahynulo 323 osob, z toho 156 dětí   
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí   
4. 9. 2004 Masakr přivedl k pochybnostem o Bohu i arcibiskupa anglikánské církve   
4. 9. 2004 Beslan nám nic neříkal - teď je synonymem zla   
3. 9. 2004 Ve škole v Severní Osetii je prý zadržováno "přes 1000 osob"   
3. 9. 2004 Vysoký počet obětí únosu v ruské škole   
3. 9. 2004 Guardian: "Putinova politika tvrdé ruky selhala"   
2. 9. 2004 Ze školy v Osetii propuštěno několik osob   

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2004 Guardian: Špatně provedená operace zřejmě "musela skončit katastrofou"   
4. 9. 2004 V Beslanu zahynulo 323 osob, z toho 156 dětí   
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí   
4. 9. 2004 Masakr přivedl k pochybnostem o Bohu i arcibiskupa anglikánské církve   
4. 9. 2004 Beslan nám nic neříkal - teď je synonymem zla   
3. 9. 2004 Guardian: "Putinova politika tvrdé ruky selhala"   
3. 9. 2004 Vysoký počet obětí únosu v ruské škole   
2. 9. 2004 Ze školy v Osetii propuštěno několik osob   
2. 9. 2004 Rusko a Čečensko: Nový druh extremistů a svatá válka   
1. 9. 2004 Ozbrojenci obsadili školu v Rusku   

Karel Hoffmann RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2004 Hoffmann jde z vězení domů   
3. 9. 2004 Jsem rád, že spravedlnost zůstala slepá Ivan  Veselý
23. 8. 2004 Nelítostná spravedlnost Zdeněk  Jemelík
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 I odpůrce demokracie jako Karel Hoffmann má právo se hájit demokratickými prostředky   
12. 8. 2004 Hoffmann sedí poprávu Eduard  Vacek
12. 8. 2004 Ještě o Karlu Hoffmannovi: Nemají pravdu ani Ján Beňak, ani Eduard Vacek Jan  Čulík
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček

Umělci, kultura a kolaborace? Za komunismu... RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 Sloboda, demokracia, právny štát a iné opojné slova Andrej  Sablič
12. 8. 2004 Čulíkovy pohlady nie sú precítené Andrej  Sablič
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 "Ideologická klišé exilového literárního encyklopedisty" Jakub  Žytek
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
29. 7. 2004 Stereotypy a osobní zkušenost Štěpán  Kotrba
28. 7. 2004 Zadali si mladí stalinisté v Československu v padesátých letech? Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2004 USA anulují rozsudky o "teroristech"   
1. 9. 2004 Permanentní válka Oskar  Krejčí
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
31. 8. 2004 Americká letadla "bombardovala afghánskou vesnici"   
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc   
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
26. 8. 2004 Ve službách britského ministerského předsedy... Bohumil  Kartous

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   
20. 8. 2004 Obrodný proces v Semilech Ludvík  Vaculík

Haló noviny RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Chudáček Chudáček Štěpán  Kotrba
23. 8. 2004 Dle Kotrby by se stydět měla Svobodná Evropa, ne KSČ Radko  Kubičko
20. 8. 2004 Radikálně levicový neznamená nutně komunistický Štěpán  Kotrba
19. 8. 2004 Haló noviny nejsou jediné, které potlačují, "co 'nám' škodí" Jan  Čulík
19. 8. 2004 Kotrba se diví, jako se divili Slánský a Dubček Radko  Kubičko
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
18. 8. 2004 Kvalita rudého listí Štěpán  Kotrba
17. 8. 2004 Staří stalinisté Štěpán  Kotrba
9. 8. 2004 Karel Hoffmann: "Žádám spravedlnost!"   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba