23. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Lenka Králová - foto: ČM
23. 9. 2004

Na okraj jedné diskuse

16. září 2004 jsem se účastnil diskusního večera na téma "Media a tajné služby", který se konal v Zaháňském salónku Senátu. Panel, který moderoval Radko Kubičko z Českého rozhlasu 6, měl ve svém středu poslance ODS Jana Klase, který předsedá parlamentní komisi pro zpravodajské služby, publicistu a historika Pavla Žáčka, Janka Kroupu z TV Nova, vedoucího bezpečnostní politiky MV ČR Michaela Mazela a předně "novinářku" Lenku Královou, bývalou agentku BIS, dekonspirovanou jinými novináři.

Sloupek

Fabiano Golgo v minulých dnech velmi efektivně a názorně vysvětlil svými články (též zde) jak relativní, nepřesvědčivé a sporné jsou pokusy určitého společenství odsuzovat "jiný způsob chování", který nám nevyhovuje a s kterým nesouhlasíme. Kromě řady reakcí, které Golgovu brilantní argumentaci pochopily, přišly i reakce méně chápavé i otevřeně bigotní, jedna z nich dokonce končila výkřikem: "Čechy Čechům!"

Konec konců se defenzivními xenofobními traumaty některých Čechů zabývá i nový Hřebejkův film Horem pádem (recenze ZDE), který je staví do kontrastu s uvolněnou multikulturní australskou společností.

I z článku jinak velmi otevřeného a přemýšlivého autora Milana Valacha Muslimský šátek a přetrvávající otazníky, který dnes v BL zveřejňujeme, čiší nezkušenost a obava, jak se česká a evropská společnost vyrovná s multikulturním světem. Shodou okolností nám ve středu taky kdosi poslal návrh petice, jíž se má protestovat proti výstavbě mešity v Praze. Je to ostře urážlivý, netolerantní, alibistický, xenofobní text. Poznáme, jak nepřijatelné jsou takové akce, když si to přeložíme do trochu jiné situace: představte si (ve středověku to jistě bylo dobře možné) že by občané podepisovali petici proti otevření synagogy v jejich městě! Vždyť židé jsou také cizáci, že? :)

Británie je silně multikulturní společnost a mohu svědčit na základě více než dvacetiletého života v této zemi, že tam, kde skutečně existuje praktické soužití islámců a křesťanů v západních zemích, k žádným náboženským konfliktům nedochází. Muslimové drtivou většinou plně respektují zákony západní demokratické společnosti - která je zároveň tolerantní - například nepovyšuje žádné náboženství nad žádné jiné.

Muslimům se v západních společnostech daří hospodářsky daleko lépe než kdekoliv v Asii či na Blízkém východě. Někteří muslimové patří v Británii k nejbohatším podnikatelům v zemi. Je to, jak to kdysi definoval antropolog Ernest Gellner, "argument ledničky". Muslimové by byli blbí, kdyby se snažil z bigotních důvodů zničit pluralitní západní kulturu, v níž prosperují. Kromě toho jsou jejich dospívající a často už dospělé děti zároveň i Brity a muslimská kultura je rozmělňována v kulturu muslimsko-britskou.

Teoretické uvažování "co by bylo, kdyby" v článcích, jako je ten, který pro dnešní Britské listy napsal Milan Valach, je možná alarmující, ale jen pro toho, kdo žije v homogenní společnosti a zkušenosti z multikulturní společnosti nemá. Já mohu z osobní zkušenosti jen konstatovat, že v Británii muslimskou hrozbu nijak nepociťuji, i když mě v bance obsluhuje muslim s arabským jménem a řidičem autobusu veřejné dopravy je Pákistánec s turbanem. V praxi v západních zemích ta hrozba prostě neexistuje a velmi pochybuji, že kdy vznikne. Vůči tomu arabskému bankéři mám větší důvěru než k mnohým českým úředníkům, protože vím, že si banka dohlédla na to, aby zaměstnala člověka profesionálně po všech stránkách vyškoleného, poctivého a spolehlivého.

Otevřené společnosti nemají potřebu uzavírat se do ideologie jediného názoru. Lidé, kteří zažili svobodu a prosperitu, jí totiž už pak velmi neradi odvykají.

To platí všude na světě. Lidé jsou všude stejní.

23. 9. 2004

Nesouhlasím s tvrzením Miroslava Polreicha v článku Média a tajné služby, že "ČRo 6 zpravidla nepřipouští jiný názor".

Podle mé zkušenosti od odchodu vedoucí redaktorky Olgy Kopecké a po zrušení finančního příspěvku Spojených států pro provoz tehdejší české "Svobodné Evropy" praktikuje nynější vedoucí redaktor pořadu Názory a argumenty a Média v postmoderním světě Radko Kubičko nesmírně otevřenou redakční politiku. Jako jedno z mála českých médií zveřejňuje Český rozhlas 6 i ostře kritické příspěvky na vlastní adresu (například od Štěpána Kotrby).

John Kerry
23. 9. 2004

Kdo může upřímně popsat soutěž Bush - Kerry jako domácí americkou záležitost, ptá se Jonathan Freedland v listě Guardian. Existuje jasný důvod, proč budou mít všechny noviny na světě dne 3. listopadu 2004 tutéž zprávu na první straně. Tyto volby totiž nebudou rozhodující jen pro Spojené státy, ale pro budoucnost celého světa.

23. 9. 2004

Generál Tommy Franks: "My mrtvoly nepočítáme"

Od začátku války proti Iráku tam zahynulo více než tisíc amerických vojáků. Internetové stránky BBC však připomínají, že v Iráku zahynuly také tisíce místních civilistů - tato úmrtí však nikdo nepočítá. BBC se pokusila zjistit, proč ne.

23. 9. 2004

Ve středu ráno oznámily irácké úřady, že se chystá propuštění Rihab Rashid Tahy, odbornice na biologické zbraně, která pracovala pro režim Saddáma Husajna. Americké úřady to však popřely. I když posléze vyšlo najevo, že se skutečně připravovalo propuštění této bioložky, protože proti ní nejsou žádné důkazy, Američané byli zděšeni, že to irácké úřady oznámily právě nyní a mohly vytvořit dojem, že irácká i americká vláda ustupuje únoscům. Vznikl všeobecný dojem chaosu a nejednotnosti. Ve středu v podvečer to v hlavních večerních zprávách rozhlasu BBC shrnul komentátor Andrew Marr.

23. 9. 2004

Český stát

Vážený pane redaktore. Naposledy jsem se Vám ozvala v době, kdy mi spoluobčané myli hlavu na serveru Hospodářských novin. Děkuji za Vaši reakci. Přestala jsem se bát .

A ted aktuálně.

Dnes 23. září se Český rozhlas 1 - Radiožurnál věnuje v Tématu dne příspěvkům určeným rodinám s postiženými dětmi.

Matka dítěte postiženého celiakií, která do rozhlasu zavolala a určila téma dne, pravděpodobně skončí s drobným podnikáním, kterým si přivydělávala k Příspěvku v péči o osobu blízkou.

23. 9. 2004

Mám velmi obdobný problém i když z jiného soudku, píše Petr Skála z Lánova. Moje rodina přišla o přídavky na děti jenom z toho důvodu, že mimo své normální zaměstnání ještě podnikám na živnostenský list. Mám z toho roční příjem cca 10 tis. Kč. Přesto mě stát bere, jako bych měl ke svému platu příjem dalších 96 tis. Kč. Máme dvě děti, syn má diabetes 1. typu. Dnes již doplácíme na inzulín a hrozí nám, že již pojišťovna nebude hradit proužky do glukometru nad 400 ks za rok. Potřebujeme jich asi 1400 za rok a 50 ks stojí 800,- Kč, o výšších výdajích na stravu není snad nutné hovořit.

Rozhodně jsem snad denně přesvědčován, že stát nenávidí občany, kteří se chtějí starat sami o sebe.

Miloš Zeman
23. 9. 2004

Návrh bývalého premiéra na systémové změny vnitřní organizace ČSSD

Místní organizace ČSSD v Praze 2, kde byl dlouhá léta členem bývalý předseda vlády Miloš Zeman, zveřejnila jeho "politický testament" - návrh na úpravu stanov a objektivní určení úspěšnosti sociálně demokratických politiků. Bývalý premiér v něm rozpracovává kariérní řád, který odvozoval úspěšnost politika od kvality práce na místní úrovni - v obci a na okrese. Zemanem se zaštiťuje i platforma "pro renesanci strany", která vznikla ze členů, dlouhodobě nespokojených manipulacemi a potlačováním demokracie v ČSSD. Miloš Zeman se tak znovu pokouší ovlivnit názory členů sociální demokracie. Prosazuje mimo jiné, aby nového předsedu strany nevolil sjezd, ale všichni členové ČSSD.

"Nechceme, aby sekretariáty a funkcionáři rozhodovali bez členů. Nechceme přijmout argument, že jiní by to dělali ještě hůř a nechceme být stranou elitářů. Nechceme, aby slovo "přítel" znělo falešně. Nechceme se v hospodě stydět za to, že jsme sociální demokraté. Proto si nepřejeme, aby Českou stranu sociálně demokratickou i nadále zastupovalo její současné vedení" říkají někteří členové strany. Většina stávajících vysokých funkcionářů ČSSD odmítá rozšíření vnistrostranické demokracie a přímou volbu předsedy strany na sjezdu v příštím roce. Mají strach...

Plné znění "politické závěti" Miloše Zemana ARCHIV BL

Cat Stevens / Yusuf  Islam
23. 9. 2004

Britský folkový zpěvák Cat Stevens, který složil a natočil v šedesátých a v sedmdesátých letech několik celosvětových hitů, mezi nimiž byly písně jako "Moon Shadow", "Peace Train" a "Morning Has Broken" , byl deportován z USA zpět do Londýna jako "islámská hrozba" poté, co se tam pokusil letecky přicestovat.

V roce 1977 Cat Stevens konvertoval k islámu a přijal jméno Yusuf Islam. V poslední době se angažuje především při řízení islámských škol. Americké úřady tvrdí, že rozhodnutí nevpustit ho do země bylo učiněno "z bezpečnostních důvodů". Muslimské organizace v Británii a ve Spojených státech toto rozhodnutí kritizovaly s poukazem na to, že je Cat Stevens "mužem míru".

Výbor pro americko-islámské vztahy vydal prohlášení, podle něhož americké úřady "vydaly znepokojující signál, že dokonce i umírnění a mainstreamoví muslimové budou od nynějška považováni za teroristy". Mohammad Abdul Bari, náměstek generálního tajemníka Muslimské rady Británie konstatoval, že Yusuf Islam je umírněný muž. "Je to facka do tváře racionality. Jestliže se takto zachází s prominentními, známými osobami, jak mohou existovat dobré styky?"

23. 9. 2004

Výheň ulice pomalu stydne,
dláždění hladově nevpíjí každý krok chodce
a nechá se znovu krotce sešlápnout.
Pohledy zrcadel výloh nemíří přímo do očí,
jdou mimo a dávají možnost útěku.
Zvonek tramvaje už není umíráčkem mdlého dne
a její kovový zvuk vkusně doprovází podzimní dopoledne.
Sem tam se na zemi válí
barevná pohlednice s pozdravem napřesrok.
Okupace skončila, jen lidem se bude stýskat.

23. 9. 2004
Tisková zpráva týdeníku Respekt

V pátek 24. září v 8:30 se u Obvodního soudu pro Prahu 8 v Dlážděné ulici č. 5 začne projednávat obžaloba proti Františku Čtrnáctému, který je podezřelý z útoku na šéfredaktora týdeníku Respekt Tomáše Němečka. Čtrnáctý je obžalován z pokusu o těžkou újmu na zdraví a z výtržnictví, hrozí mu trest od dvou do osmi let vězení. Soud se koná v č. dv. 209.

23. 9. 2004

Stále nemohu uvěřit, že někdo mohl napsat v souvislosti s "obranou proti xenofobii, apatii a následkům totalitní vize člověka" (jak zní podtitul článku V. Smékala "Kde se rodí nenávist", Respekt č. 37/2004) na začátku jedenadvacátého století tato slova: "Jestliže jsme za totality měli ve skříni jedny šaty, nemuseli jsme se rozmýšlet, co si pro tu či onu příležitost obléci. Jestliže dnes máme plné skříně a nikdo nás neučí, co je pro tu či onu situaci vhodné, stáváme se bezradnými, bezradnost pak vede buď k apatii, nebo k agresivitě. Výchova tedy musí naučit kritériím rozlišování a rozvíjet dovednost uspořádat cílové hodnoty podle jejich důležitosti pro nás a podle jejich mravní kvality a důsledků pro druhé lidi, pro společnost, pro stav světa." Autor je navíc profesorem Masarykovy univerzity! Celý jeho článek podle mého názoru nemá myšlenkovou souvislost a je pouze jakousi skládankou nicneříkajících citátů a komentářů k nim. Nicméně právě uvedená slova, jimiž V. Smékal končí svou úvahu, ukázala jasný názor páně profesorův.

23. 9. 2004

Druhý zářijový víkend definitivně pohasla naděje, že by se Strana Zelených (SZ) mohla změnit v demokratickou politickou sílu. Opozice, která se na sjezdu v Olomouci pokoušela svrhnout současné vedení, bohužel neuspěla. V čele strany tak zůstává Jan Beránek a šéfideolog Jakub Patočka, dvojice, která v SZ rozpoutala čistky ve stylu 50. let. Demokracii uvnitř strany snížili o několik řádů a s pomocí intrik a rodinných vazeb si vybudovali takřka feudální postavení. U Zelených díky nim zavládla atmosféra strachu, postihování snah o diskusi, trestů za názory a vylučování členů, kteří se oba vůdce odvážili kritizovat.

23. 9. 2004

V příloze Lidových novin Orientace vyšel 4. září článek Pavla Barši o pozadí francouzského sporu kolem nošení viditelných náboženských symbolů ve státních školách. Text byl fundovaný, napsaný se znalostí jak sporu samotného, tak i jeho historického vývoje. Přesto se mi zdá, že některé zásadní otazníky zůstávají nezodpovězeny. Tato reakce na Baršův článek však nemohla být otištěna tam, kde především být měla, totiž v Orientaci samotné. I to cosi vypovídá o podobách diskusí v našich sdělovacích prostředcích. Ale pojďme k věci samé.

23. 9. 2004

REGIONÁLNÍ ROZVOJ V BRNĚ

Po nářcích architektů, že kolejové tratě jako Vlárská a Přerovská kolej zamezuje rozvoji jižní části města napadá otázka. Není možné tento nedostatek povýšit na přednost? Není možné místo automobilové dopravy dát přednost kolejové dopravě? Proč rušit kolejovou dopravu a nahrazovat ji silničními vozidly?

23. 9. 2004

Moravskoslezský kraj a Region North East z Velké Británie si budou vzájemně pomáhat při řešení mnoha problémů. Včera se na tom v Ostravě dohodli jejich zástupci. Oba regiony jsou podobné. Donedávna se opíraly o průmysl a nyní se musejí vyrovnat s jeho útlumem. Michael Davey z britské delegace vysvětluje. v čem si mohou být oba kraje vzájemně prospěšné: "Jeden od druhého se můžeme učit. Máme značné zkušenosti s tím, jak získat peníze z evropských strukturálních fondů a můžeme vám v tom poradit a pomoci, Můžeme spolupracovat a vzájemně z toho profitovat. Je to historická událost protože severovýchodní region Anglie a Moravskoslezský kraj jsou první oblastí z našich zemí, které se daly dohromady."

23. 9. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Prudké boje propukly v poledne v Latífíji. Jejich výsledkem bylo 15 mrtvých amerických vojáků a 9 iráckých loutkových vojáků. Lehce zraněn byl i korespondent Mafkarat al-Islam, který boj sledoval. Odpor nejdříve zaútočil kolem 11:30 na americkou kolonu šesti tanků Abrams, šesti obrněných vozidel Bradley a dvou Humvee, z níž zničil obě Humvee a zneškodnil jeden z tanků. Boje trvaly až do 14:00. Očití svědkové pak sdělili korespondentovi, že americké letouny shodily na tuto část města ze všech čtyř směrů kontejnerové bomby.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

22. 9. 2004

Debata o snížení věkové hranice trestní odpovědnosti a i údajně související hranice pro začátek sexuálního života je v plném proudu a návrh ministra Pavla Němce byl už podroben nejedné kousavé výtce odborných kruhů. Není divu, kromě příliš okaté souvislosti s aktuálně medializovanými případy násilné trestné činnosti mladistvých je ve hře ještě skutečnost, že státem organizovanou represí delikventy v dospívajícím věku prakticky nelze ovlivnit pozitivně - výkon trestu ani ústavní a ochranná výchova nedokáží v českých podmínkách zatím účinně vyvážit sociální deprivaci a kontakt s podobně problémovou komunitou.

22. 9. 2004

Jak pro koho...

Služba potřebným a pomoc bližním není dána každému. Přesto jsou mnozí nepoučení přesvědčeni o své vyzrálosti a hrnou se bez rozmyslu do zdravotnických služeb. A tak stále můžeme vídat osoby v zařízeních poslední pomoci a výpomoci naprosto nevhodné, pletoucí si službu a pomoc s výdělečnou činností bezmála restaurační -- já dám, ty dáš, budeme se míti dobře.

22. 9. 2004

Tajné dokumenty z britského ministerstva zahraničí, které minulý týden dostal k dispozici a zveřejnil britský konzervativní list Daily Telegraph, vypovídají o tom, že úřad Tonyho Blaira byl dávno před útokem na Irák varován, že poválečný chaos bude v Iráku trvat dlouho a že britský ministr zahraničí vyjádřil své obavy, že Západ není připraven na to situaci v Iráku stabilizovat.

Zejména britští Liberální demokraté, kteří pořádají tento týden svůj výroční sjezd, proto na Blaira ostře útočí a odsuzují i jeho podporu pro George Bushe. Britský komentátor a vojenský historik John Keegan však v Daily Telegraphu argumentuje, že svržení Saddáma Husajna bylo přesto legální a správné:

22. 9. 2004

Aktivisté žádájí revizi Severoamerické dohody o volném trhu (NAFTA)

Lemay: "Kanada nikdy nepřipustí, aby se její voda stala předmětem mezinárodního obchodu"

Koalice aktivistů z Kanady, Mexika a Spojených států není podle reportéra Joe Paraskevase spokojena s výsledky, kterých všechny tři země dosahují, a žádá o revizi dohody North American Free Trade Agreement (NAFTA). Zvlášť palčivými problémy jsou neshody mezi Kanadou a Spojenými státy ohledně řeziva a obchodu s hovězím dobytkem a masem v souvislosti s tzv. nemocí šílených krav a mezi Mexikem a Spojenými státy ohledně ilegálních přistěhovalců. Kromě toho trpí Mexiko vysokou nezaměstnaností v zemědělství, kdežto Spojené státy ztrácejí pracovní místa v průmyslové výrobě.

23. 9. 2004

Smer a Strana demokratickej ľavice (SDĽ) prejavili počas uplynulého víkendu politickú vôľu spojiť svoje sily do jedného politického subjektu. Lídri oboch strán, Róbert Fico i Ľubomír Petrák, vyjadrili presvedčenie, že len spoločným postupom môžu strany hlásiace sa k hodnotám demokratického socializmu dosiahnuť reálne presadenie princípov sociálnej spravodlivosti a solidarity. Dá sa preto viac-menej očakávať, že koniec roka bude znamenať aj koniec éry postkomunistickej ľavice na slovenskej politickej scéne.

23. 9. 2004
Radovan Geist

Väčšina pozorovateľov európskej politiky sa zhodne v tom, že zo všetkých doterajších bola politicky najúspešnejšou komisia Jacquesa Delorsa. Podľa niektorých je dôvodom Delorsova schopnosť jasne identifikovať výzvy a postaviť sa na čelo snáh čeliť im. Nastupujúci predseda Komisie Barroso sa pravdepodobne rozhodol, že jeho "veľkou myšlienkou" bude Lisabonská stratégia.

Generál Augusto Pinochet
23. 9. 2004

Čilský Najvyšší súd odňal bývalému diktátorovi Augustovi Pinochetovi doživotnú imunitu v prípade, v ktorom ide o únosy, mučenie a zmiznutie 19 konkrétnych politických disidentov.

Po prvý raz teda 88-ročnému generálovi reálne hrozí, že sa dostane pred súd za zločiny proti ľudskosti a za porušovanie ľudských práv počas jeho 17-ročného pôsobenia. Doteraz ho ako bývalú hlavu štátu chránila doživotná imunita, podporená súdnym rozhodnutím o jeho zlom zdravotnom stave. Teraz sa ukazuje, že Pinochet je dostatočne schopný čeliť súdnemu procesu.

23. 9. 2004

Tisícročná vojna v Iraku

Alain Gresh

Irak horí. Môžete to vidieť ako dôsledok arogancie superveľmocí či neinformovanosti Spojených štátov o lokálnej realite (Falúdža nie je mestom v Texase ani Marseille roku 1944). No neúspechy v Iraku pramenia v samotnej myšlienke vojny proti terorizmu, ktorú prezident Bush začal po 11. septembri 2001.

Z pohľadu USA sa dá každý incident v Iraku vysvetliť podľa istej logiky: útoky v sunitskom trojuholníku musia byť prácou Saddámových podporovateľov, alebo teroristov napojených na al-Káidu, odpor al-Sadra sa vysvetľuje angažovaním sa Iránu (ako súčasti osi zla), každá ozbrojená akcia je ďalším dôkazom, že "oni" nenávidia západné hodnoty.

23. 9. 2004

Vojenská angažovanosť USA sa v Iraku tak skoro neskončí

Rast násilia v Iraku podčiarkuje dilemu, ktorej musí koalícia vedená Spojenými štátmi čeliť -- buď umožní naštartovanie demokratického procesu v Iraku, alebo sa rozhodne udržať si svoj vplyv. V posledných týždňoch a mesiacoch naberá násilie v Iraku na sile. Nenaplnili sa predpoklady (v skutočnosti to bola politická propaganda, nie reálne predpovede) Bieleho domu, že predanie suverenity bude znamenať upokojenie situácie a jasný obrat k urovnaniu občianskej vojny (na splnenie tohto predpokladu by musela byť odovzdaná suverenita omnoho širšia a vybraná vláda reprezentatívnejšia). Počet útokov tak rastie, sú koordinovanejšie, jednotlivé skupiny už nevedú vlastné malé vojny a postup koordinujú.

22. 9. 2004

S dějinami křesťanského dogmatu si zjevně popletly dějiny evropské integrace autorky příručky Euroenglish. Místo termínu "Niceská smlouva" používají totiž termín "Nicejská smlouva" -- po vzoru pojmů "nicejský koncil" a "nicejsko-cařihradské vyznání víry". Svatá ty prostoto! Niceská smlouva čili Smlouva z Nice je přece pojmenována po městě Nice v jižní Francii! odpovídající přídavné jméno musí tedy v češtině znít "niceská".

21. 9. 2004

Podívejme se nyní, jak si počínají známé skupiny a jednotlivci, kteří se u nás angažují na poli lidských práv. Zajímají mne především ty a ti, kteří mají široký prostor ve sdělovacích prostředích a rovněž politické ambice a vyjadřovali se k některé ze zmíněných válek. Na prvním místě to bude jistě Václav Havel, který právě v tyto dny založil Mezinárodní výbor pro demokracii na Kubě, zpolitizovaná nadace Člověk v tísni a velmi aktivní novinář J. Štětina, který nyní kandiduje za Zelené do senátu.

Když se podíváme na aktivity výše zmíněných subjektů, zjistíme zajímavou skutečnost. Porušování lidských práv je nejvíce pálí právě v těch zemích, které nejsou příznivě nakloněny USA.

Václav Klaus je často kritizován za přehlížení otázky lidských práv v zemích, které navštěvuje. Avšak, když byl V. Havel v Saudské Arábii, rovněž se o lidských právech nezmínil.

Mediální hladina se opět rozvlnila s poslední zprávou tiskových agentur oznamující, že se Šamil Basajev přihlásil jako organizátor masakru dětí v Beslanu i útoku na obě ruská letadla. Čečensko je vděčné téma, všichni o tom mluví, ale čím více se mluví, tím méně se ví. A spíše naopak: čím méně toho víme, tím více se mluví.

Uveďme proto nejprve alespoň některá fakta.

21. 9. 2004

Mír pro Kavkaz je mír pro Evropu

Fedor Gál, Břetislav Rychlík, Dana Němcová, Anna Grušová, John Bok, Petra Procházková, Jaromír Štětina, Jan Urban, Adam Černý, Petruška Šustrová, Rudolf Zeman, Jiří Stránský, Jan Keller, Jan Sokol, Jiřina Šiklová, Václav Malý, Jindřích Suchánek, Miro Švolík, Michal Spevak a další občané podepsali petici, požadující přítomnost mezinárodní mírové mise v Čečensku, Ingušsku a Osetii, avšak, jak na to poukazuje Milan Valach v článku "Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást" kupodivu nikdy někteří z těchto signatářů nepožadovali mezinárodní správu pro Irák.

Níže publikujeme tiskové prohlášení organizátorů této petice:

21. 9. 2004

V listopadu 2003 zatelefonoval devětatřicetileté Hudě Alazawi, bohaté bagdádské podnikatelce, jeden Iráčan. Pracoval pro Američany a měl jednoduchý požadavek: paní Huda mu vyplatí 10 000 dolarů, jinak napíše pro americkou armádu zprávu, že Huda pracuje pro hnutí iráckého odporu, a Huda Alazawi bude zatčena.

Alazawi se odmítla vydírání podrobit, protože věděla, že by pak následovaly další požadavky. Iráčan tedy Alazawi a její rodinu skutečně americké armádě udal. Ti vyslýchali jejího bratra a sestru a prováděli razie proti luxusním rezidencím její rodiny v Bagdádu. 23. prosince 2003 Američané uvěznili Alazawina druhého bratra. Alazawi se rozhodla je přímo konfrontovat. Odebrala se na americkou základnu. Po čtyřhodinovém čekání ji začal vyslýchat americký kapitán. Po 10 minutách jí oznámil, že ji zatýká. Hovořila nyní, skoro po roce, o svých zážitcích z vězení v Abu Ghaib s reportérem listu Guardian.

20. 9. 2004
Kromě nevalné hygieny vadí člověku, který pochází z většiny západních zemí, že Češi, kteří pracují ve službách, se vůči zákazníkům chovají chladně a nezdvořile (v obchodech, v restauracích a na úřadech); vadí jim, že Češi do zaměstnání chodí v sandálech, že se jejich vlasů nedotkl hřeben, že kouří v uzavřených prostorách, že neustále bijí děti, vadí jim široce rozšířený alkoholismus, xenofobie a drobné krádeže na pracovišti.

Když jsem mluvil s českými přáteli o obvinění, že cikánské ženy v České republice byly nuceně sterilizovány, povšiml jsem si, že vteřinu mlčeli, než vyjádřili nesouhlas s touto praxí.

Jediným způsobem jak získat v této věci celou pravdu, by bylo vyvolat v této věci diskusi s přítelem, který zásadně rád říká, co si opravdu myslí, bez ohledu na to, jak je to kontroverzní. Standa však chytře obrátil role a snažil se ze mě dostat, co si já myslím o Cikánech, na základě mých zkušeností s nimi v České republice.

21. 9. 2004

Článek, který jsem vydal včera, se snažil dokázat právě tohle: jak relativní jsou odsudky ohledně něčího chování. Tak, jak se Češi považují za nadřazené Romům, mnoho cizinců má obdobné pocity vůči Čechům.

Alespoň mnoho bělošských čtenářů BL pocítilo projednou při čtení mého včerejšího článku, jaké to je, když čtou Romové názory, jaké na ně mají gádžové. Romové si také nemyslí, že by měli své chování nějak měnit jen proto, že nějaký jiný národ (bílí Čechové) si myslí, že se chovají nesprávně.

Když jsem včera otevřel Britské listy a přečetl si titulek, který dal šéfredaktor mému textu, a část mého článku, který zdůraznil v perexu, věděl jsem, že strávím den čtením mailů, které mě budou posílat zpět do džungle a budou se mě zuřivě ptát, proč jsem přišel do České republiky.

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Papírování namísto pomoci matkám postižených dětí Martina  Dostálová
23. 9. 2004 Mě stát taky bere na hůl, že mám nemocného syna   
23. 9. 2004 Média a tajné služby Miroslav  Polreich
23. 9. 2004 Poslušně hlásím, pane lajtnant... -- cíl výchovy? Boris  Cvek
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"   
22. 9. 2004 Služba není rito Václav  Dušek
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
22. 9. 2004 John Keegan: Útok na Irák byl správný   
22. 9. 2004 Jeden za 18, druhý bez tří za 15...? Jan  Sýkora
21. 9. 2004 Myšlenky i lásky jednoho filosofa Ondřej  Slačálek

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Měli bychom mít také právo hlasovat v amerických volbách   
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
21. 9. 2004 "Rusko není schopno samo řešit situaci v Čečensku"   
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Proč se stále nepočítají civilní mrtví v Iráku?   
23. 9. 2004 Chaos při "jednání" s iráckými únosci?   
22. 9. 2004 John Keegan: Útok na Irák byl správný   
22. 9. 2004 Bagdádský politolog: Nic se v Iráku neopravuje   
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib   
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
18. 9. 2004 Konečný závěr: Irák neměl žádné zbraně hromadného ničení   
17. 9. 2004 USA: Invaze do Iráku byla legální   
15. 9. 2004 V Bagdádu bylo usmrceno 47 osob   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   

Český film RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"   
20. 9. 2004 Jak se novinář stane "nepřítelem strany" Štěpán  Kotrba
20. 9. 2004 Posměch zvyšuje oblibu   
19. 9. 2004 Gross nepodepsal zápis ze schůzky se Stanislavem Pencem   
16. 9. 2004 Václav Žák: Nezapomínejme, že John Bok kandidoval za ODS   
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
13. 9. 2004 Co se snaží sdělit Grossovy reklamní slogany? Ivo  Bystřičan
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2004 Muslimové a politické násilí   
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   

Zelení RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Poslušně hlásím, pane lajtnant... -- cíl výchovy? Boris  Cvek
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čistý plamen lásky v Ostravě   
20. 9. 2004 Divoké víno ještě po čtyřiceti letech Ludvík  Hess
17. 9. 2004 Lékař, biolog a filozof holismu -- s otazníkem nad jeho pozůstalostí Irena  Zítková
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc