19. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 8. 2004

Kauza Přibyl: Tak nám zase zahájili mediální kampaň, paní Müllerová

Už asi před týdnem, než tahle kauza začala, jsme poznamenali, že jmenování Pavla Přibyla, který byl v lednu 1989 velitelem roty pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, šéfem Úřadu vlády České republiky, je politováníhodným postkomunistickým rysem a že Přibyla Gross do této funkce jmenovat neměl.

Jenže ještě politováníhodnějším postkomunistickým rysem v České republice jsou mediální kampaně, které si tisk navykl ještě z normalizačních sedmdesátých let - kdy se v zájmu propagandy jednou hromadně protestovalo proti Pinochetovi, podruhé proti souzení americké levicové aktivistky Angely Daviesové, potřetí proti chartistům.

Mám vždycky podezření a je mi vždycky nepříjemné, kdykoliv začnou média hovořit "jednotným hlasem". Skoro pokaždé to znamená zkreslení složité skutečnosti.

Darius Nosreti, k tomu ve čtvrtek z Ostravy mj. napsal:

Musím říci, že minulost této listopadové malé ryby mě nechává skoro chladným, přestože jsem stál mezi demonstrujícími (já ovšem v Bratislavě). Více se zajímám o to, kolik osob se zviditelňuje podpisem příslušné petice a na příslušné demonstraci a chce z toho vytřískat politický kapitál. Dobře vycítili, že stát padá s idejemi, na kterých vznikl, a i jejich stoličky se kývají, protože jejich politická identita je od těchto idejí odvozena. A právě tito lidé dopustili, aby byly něžně ideály odsunuty do politické žumpy jejich vlastní ochoty mlčet ke všem sviňárnám, které se tu udály.

Možná je to trochu drsný odsudek, ale vyvolává správnou otázku: Proč zrovna kampaň proti Přibylovi, této "malé rybě", vzhledem k tomu, že české státní struktury, soudnictví, policie, školství, podnikatelská sféra a všechny sféry života jsou doslova prolezlé lidmi, kteří dělali kariéru za komunistického režimu a podle toho to taky vypadá.

Neříkejte mi, že si skoro každý, komu je dnes kolem padesáti, a měl by tedy být na vrcholu své kariéry, v osmdesátých letech aspoň nějak za komunismu nezadal.

Étos země a mentalita národa se nedá rychle změnit: jak vidno, nemění se podstatněji ani patnáct let po likvidaci předchozího režimu. Profesní kontinuita, bohužel, musela, v policii, v soudnictví i ve školství existovat, jinak by se stát rozložil. Toto je ona devastace, o níž stále ještě mluvíme jako o neblahém dědictví komunistického režimu.

Proč se ale nyní stává (a že by bylo křiklavých příkladů z mnoha společenských oblastí) jeho symbolem zrovna Přibyl? Možná Gross skutečně jmenováním příslušníka komunistického policejního pluku do Úřadu vlády překročil hranici tolerance. Udělal to proto, že si ho na ministerstvu vnitra v nedávné době oblíbil, anebo proto, že Přibyl za posledních patnáct let projevil a prokázal svou profesionalitu?

Nebudí ve mně důvěru nikdo, kdo se za komunismu dobrovolně dal k policii. Jenže uznávám argumentaci, že celou policii a státní správu nebylo možné po pádu komunismu zrušit - stejně jako se to po pádu nacismu nedělalo v západním Německu a stejně, jak se to po pádu apartheidu nedělalo v Jihoafrické republice. Myslím, že je v tomto případě správné Grossovo rozhodnutí vyšetřit, zda Přibyl někoho skutečně mlátil, a vyhodit ho jen v takovém případě, protože kdyby tomu tak bylo, znamenalo by to mimo jiné, že Přibyl Grossovi lhal, vzhledem k tomu, že ho ubezpečil, že nikoho nemlátil. Je dobře, že Gross neustupuje mediální kampani - mediální kampaně mohou být velmi krutý, hrubý a nespravedlivý soudce.

A proč se k tomu, kdo má být šéfem úřadu vlády a zda se Přibyl jako člen policejního pohotovostního pluku v roce 1989 něčeho dopustil či nedopustil, mají vyjadřovat herci? Vadí mně mediální kontext "celebrit" - budou se snad teď média ptát herců, Miroslava Donutila nebo Evy Holubové, kdo má být jmenován do čela Úřadu vlády nebo kdo má být šéfem policie? Jsou tito lidé, kteří jsou jen herci, tj. propůjčují svou tvář a svou osobnost k interpretaci dramatických děl od jiných lidí, protože je jejich tvář mediálně známa, nyní snad "národními filozofy" a "odborníky na všechno"? To je dost nebezpečné. Herec není národní filozof, je to řemeslník.

Nepopírám právo občana vyjadřovat v demokracii svůj hlas. Ale tohle není ono. Mám problém s všemi těmi mediálními kampaněmi pro to či ono či proti něčemu: mají příliš stalinské ozvuky. ("Psovi psí smrt.") (Jeden příspěvek, který jsme k tomuto tématu obdrželi, končil: "Přibyle, já tě nenávidím!") Zajímavé je, že skutečně závažných věcí, které se nedají využít k politické manipulaci, se tyto mediální kampaně skoro nikdy netýkají. (Když kritizoval britský list Sunday Times vážný problém klecových lůžek a neexistenci individuální, rodinné péče pro chovance v ústavech, česká média se kupodivu postavila proti a spekulovala, že si celou věc prý Sunday Times vymyslel, i když je známo, že má kauzu pečlivě zdokumentovánu fotograficky a videozáznamem. Takže to jaksi nezabralo...)

A proč se těchto mediálních kampaní znovu a znovu účastní pořád tytéž osoby, mnohé z nichž se v minulosti podílely na četných jiných obdobných kampaních, od Děkujeme, odejděte, přes Impuls 99 (vzpomínáte ještě?) až po televizní rebelii o Vánocích 2000? Nevím.

A proč tyto petice organizují a pořádají neustále lidé, jejichž jména nám často asociují politickou stranu jménem Unie svobody?

Nevím.

Mám nedůvěru k peticím, zejména pokud je podepisují i novináři. Novinář má zůstat nestranný.

Ano, a taky je docela zábavné, že média nejprve rozehrají soustředěnou kampaň proti něčemu či někomu, a pak se ptají občanů, co si o tom jako lidé myslí. Ti nezřídka automaticky opakují, co se dočetli v novinách... :) To je právě účel, že?

Protest proti Přibylovi podepsali jako první tito signatáři:

Hana Marvanová, advokátka; Petr Placák, spisovatel; Jáchym Topol, spisovatel; Kristina Vlachová, scenáristka, režisérka; Jan Kraus, herec, publicista; Vladimír Merta, písničkář; Arnošt Wágner, publicista; Jiří Peňás, publicista; Jana Hradilková, sociální pracovnice; Věra Galatíková, herečka; Ladislav Frej, herec; Jan Rejžek, publicista; Ladislav Kantor, textař; Slávek Janoušek, písničkář; Roman Švanda, bývalý studentský vůdce, nyní kavárník; Marek Švehla, novinář; Jiří Voráč, vysokoškolský pedagog, člen Rady ČT; Halka Třešňáková, herečka, choreografka; Naďa Dvorská, dramaturgyně; Stanislav Dvorský, básník; Jan Lukeš, filmový kritik; Iva Lukešová; Petr Minařík, nakladatel; Michal Zavadil, lékař; Tomáš Pojar, ředitel Nadace Člověk v tísni; Vladimír Just, kritik; Karel Dub, technik; Michal Ambrož, rocker; Táňa Fischerová, herečka, poslankyně; Nataša Noháčová, produkční; Jan Urban, novinář; Martin Skyba, dokumentarista; Tomáš Němeček,šéfredaktor Respektu; Ivan Binar, spisovatel; J. P. Kříž, novinář; Jan Štern, dramaturg; Jiří Zlatuška, senátor; Jaroslav Spurný, novinář; Radek Schovánek, badatel; Ivana Koutská, historička; Michal Cuc, střihač; David Koller, hudebník; Jan Macháček, novinář; Martin Mejstřík, senátor; Václav Marhoul, producent; Petr Skoumal, hudebník; Jiří Stránský, spisovatel.

                 
Obsah vydání       19. 8. 2004
19. 8. 2004 Koalice se shodla na definitivním znění programového prohlášení
19. 8. 2004 Programové prohlášení vlády - poslední verze před jednáním K9
19. 8. 2004 Irácký premiér dává al-Sadrovi "poslední šanci"
19. 8. 2004 Útok na svatyni v Nadžafu "již začal"
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Kauza Přibyl: Tak nám zase zahájili mediální kampaň, paní Müllerová Jan  Čulík
19. 8. 2004 Skandální cynismus Stanislava Grosse Martin  Mařák
19. 8. 2004 Mohl by se velitel roty SS stát šéfem Úřadu vlády?
18. 8. 2004 Utíkej, Viktore, utíkej! Jan  Sýkora
19. 8. 2004 Společenství Romů na Moravě Pavel  Pečínka
19. 8. 2004 Haló noviny nejsou jediné, které potlačují, "co 'nám' škodí" Jan  Čulík
19. 8. 2004 Kotrba se diví, jako se divili Slánský a Dubček Radko  Kubičko
19. 8. 2004 České silnice jako hřbitovy Jan  Čulík
19. 8. 2004 Dva iráčtí vězni usmrceni ve vězení Abu Ghraib
19. 8. 2004 Irácký delegát: "Al Sadr souhlasil, že složí zbraně"
19. 8. 2004 Svět ruské zahraniční politiky Radek  Vogl
19. 8. 2004 MPSV řeklo, co bylo třeba Ivan  Veselý
19. 8. 2004 USA: Více než polovina domácích uživatelů internetu má broadband
19. 8. 2004 Británie: Počet uživatelů broadbandu se za poslední rok zdvojnásobil
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
19. 8. 2004 Terminátoři národů Sergej  Chelemendik
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
18. 8. 2004 Václav Havel a Václav Malý protestují proti pronásledování knihovníků na Kubě
19. 8. 2004 Nový weblog o české a středoevropské literatuře v angličtině
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004
18. 8. 2004 Pehe a odsuny František  Nepil
18. 8. 2004 Nesmyslné vraždění?
18. 8. 2004 Některé války stojí za to vést
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
17. 8. 2004 Evropský soud pro lidská práva: Lustrační zákony jsou diskriminační Ivan  Válek
7. 8. 2004 Hospodaření OSBL za červenec 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2004 Kauza Přibyl: Tak nám zase zahájili mediální kampaň, paní Müllerová Jan  Čulík
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Skandální cynismus Stanislava Grosse Martin  Mařák
19. 8. 2004 Mohl by se velitel roty SS stát šéfem Úřadu vlády?   
19. 8. 2004 Programové prohlášení vlády - poslední verze před jednáním K9   
19. 8. 2004 Koalice se shodla na definitivním znění programového prohlášení   
13. 8. 2004 Boj, typický pro opozici Ivan  David
13. 8. 2004 Petice: žádáme odchod Stanislava Grosse z politiky   
12. 8. 2004 Proč hlasovat pro vládu Ivan  David
10. 8. 2004 Svatý Grál, aneb "Ano pane premiére" Jaroslav  Pour
10. 8. 2004 "Je Czechtek opravdu to nejdůležitější?" Jan  Čulík
9. 8. 2004 Staré dává vzniknout novému Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Jmenovité složení vlády není důležité, přečtěte si koaliční smlouvu Ivan  David
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky   
4. 8. 2004 Pouhá účast nestačí Oskar  Krejčí