31. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 7. 2007

  • Není pravda, že je to obranný systém. Rusko má asi 5700 aktivních jaderných hlavic. Sila v Polsku budou obsahovat jen 10 antiraketových hlavic. Nejpravděpodobnějším strategickým účelem systému protiraketové obrany je zlikvidovat zbývající ruské či čínské rakety, které se nepodařilo zničit americkým preventivním úderem.

  • Brown si musí být vědom, že toto je americký program protiraketové obrany. Jeho součástí nejsou žádné plány na obranu jiných zemí. Součástí nejsou žádné plány na obranu jiných států.

  • Protože to dosud nefunguje, protiraketová obrana je dosud největším globálním korytem. Potenciál pro výdaje je neomezený. Pro americký zbrojařský průmysl selhání znamená trvalý komerční úspěch.

  • Britská vláda předala své zařízení, omezila parlamentní demokracii a ohrozila svůj národ čistě ve prospěch cizí mocnosti. Diplomatická cena tohoto idiotství je nevyčíslitelná.

  • Tak jako válka v Iráku, americký program protiraketové obrany zhoršuje problémy, o nichž tvrdí, že je řeší.

Britský premiér porušil slovo a všechny nás ohrozil tím, že dovolil, aby si Američané postavili na severoyorských vřesovištích protiraketovou základnu.

Jediným krátkým prohlášením v parlamentu porušil ministr obrany Des Brown minulý týden sliby dvou premiérů, potenciálně uvedl parlament v omyl, pomohl pohřbít mezinárodní dohodu a zatáhl Británii do nové studené války. To je docela hodně, vzhledem k tomu, že jde jen o tři nepříliš srozumitelně napsané odstavce, píše v úterním Guardianu George Monbiot a přináší několik nových argumentů do diskuse o raketové obraně, o nichž se v ČR dosud nemluvilo (na článek nás upozornil Ivan Kytka):

Sloupek

V komůrce žiješ s rozvrzanou postelí
a stolem plným poloprázdných knih
landlord Ti denně kontroluje vyplé topení
a včera ses porval, protože Ti
nadávali do polských hoven
tak tohle je příteli
ten znovu a znovu vysnívaný Západ

do Britských listů poslal autor

31. 7. 2007

Srovnejte:

Jan Jůn, ČRo 6: "Brown se nedomnívá, že už nastal čas k odvolání vojsk koalice ze země"

Britský tisk jako jeden muž: "Brown oznámil, že v říjnu předloží parlamentu k diskusi odchodu britských vojsk z Iráku". ZDE

Zkreslenou informaci od Jana Jůna o průběhu návštěvy Gordona Browna v USA odvysílala stanice Český rozhlas 6 ZDE.

Není to poprvé, Jan Jůn je aprioristickým pojetím mezinárodní politiky znám už léta. Pozoruhodné je, že tentokrát jeho informace zcela ignorují mezinárodní zdroje. Tolik veřejnoprávní rozhlas ČRo. Je to komedie. Čeho se ale ČRo6 bojí, když neinformuje podle skutečnosti? Komunismus už padl, pane šéfredaktore, už se nemusíte bát mocných a vaši redaktoři už nemusejí zkreslovat informace...:) (JČ)

31. 7. 2007

Írán je "největší hrozbou americkým zájmům na Blízkém východě". Konstatovala to americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová na začátku své cesty po Blízkém východě. Účelem cesty, jíž se též účastní ministr zahraničí Robert Gates, je sjednotit americké spojence proti Íránu, Sýrii a organizaci Hizbollah a získat podporu pro mírovou konferenci, plánovanou na pozdější část letošního roku.

White House official photo: schůzka nového britského premiéra Browna a amerického prezidenta Bushe  v Camp Davidu
31. 7. 2007

Gordon Brown v Camp Davidu

◄ Schůzka nového britského premiéra Browna a amerického prezidenta Bushe v Camp Davidu - White House photo Eric Draper

Konsternováni jsme v noci z pondělí na úterý se Štěpánem Kotrbou zjistili, že existuje podstatný rozdíl v tom, jak česká a britská média hodnotila návštěvu nového britského premiéra ve Spojených státech. Zatímco česká média ji označila za "nerozborné přátelství", téměř hodné brežněnovské éry, britská média si povšimla, že Brown a Bush se k sobě nechovali tak přátelsky jako Blair a Bush a píší o tom, že mezi oběma státníky zřejmě došlo k neshodám.

Britská média také referovala o tom, že se Gordon Brown v Bushově přítomnosti zmínil, že hodlá parlamentu předložit návrh stáhnout britská vojska z Iráku - tuto informaci jsme v českých médiích nezaznamenali. Nemůžeme doslova přepisovat všechny články z britského tisku, ale aspoň pár citací. "Víte, on asi si nebyl jist, co ode mne má čekat," řekl americký prezident. Začneme konzervativním Daily Telegraphem.    | 

31. 7. 2007

K vašemu dnešnímu titulnímu článku krátkou poznámku: nesouhlasím s vaším popisem shrnutí referencí českých médií o setkání Brown - Bush. Například ČRo1 zdůraznil, že vztahy mezi britským premiérem a americkým prezidentem oproti Blairově době ochladly, že Brown odmítl "mluvit s Bushem stejným jazykem," etc., stejně tak se tématu hledání nového postoje britské zahraniční politiky věnovala i některá internetová média, konkrétně Aktuálně. Je možné a pravděpodobné, že většina médií přinesla nepřesné informace, o všech to však neplatí. Nemluvě o tom, že pro česká média je toto setkání prostě jen dalším z mnoha setkání britského premiéra a amerického prezidenta, které z českého pohledu asi nepřináší nic nového, píše čtenář, který se podepsal Lambert.

Pozn JČ: Jestli bylo toto setkání pro česká média "prostě jen dalším z mnoha setkání britského premiéra a amerického prezidenta", tak je to docela závažná chyba. Je známo, že Brown je nový premiér a svět sledoval, zda došlo v ose Londýn-Washington k nějakým změnám - a zjevně k podstatným změnám došlo.

Jestliže je český tisk neschopný zaznamenat tyto psychologické nuance a vrcholnou schůzku nemyslivě popíše ritualisticky podle vzoru setkávání Brežněv-Husák, je to velký problém, protože nacpete-li realitu do předem připraveného hrubého vzorce, bez citlivosti k jemnějším signálům, svědčícím o skutečné situaci, zavádějí česká média společnost do slepé uličky, vytvářejí realitu, která není.

Proč se například česká média koncem minulého týdne nezmínila o tom, že americký Kongres tvrdě seškrtal rozpočet na raketovou obranu v Evropě a dál se stereotypně debatuje o radaru, jak by se nic nestalo? Proč nenapsala ani slovo o Topolánkově lhaní v parlamentě? To jsou všechny příklady, spolu se zkreslením informací ze summitu Bush-Brown, kde jim unikají docela zásadní informace.

31. 7. 2007

Gordon Brown u Bushe

V americkém deníku Washington Post otiskl v pondělí Gordon Brown článek, v němž argumentoval, že "bitva myšlenek" bude stejně důležitá jako vojenská moc. Citoval bývalého amerického prezidenta Franklina Roosevelta, že "arzenál demokracie" - školy, muzea, tisk a kultura - jsou v boji proti terorismu stejně důležité jako zbraně.
Studenou válku Západ vyhrál prostřednictvím odstrašení, ale také "v důsledku kulturního úsilí v obrovském měřítku".

Britský premiér Gordon Brown naznačil při svém prvním summitu s Georgem Bushem, že Británie zřejmě stáhne vojska z bojové role v jediné zóně v Iráku, kterou kontrolují. Brown se však nezmínil o žádném časovém rozvrhu. Vedle Bushe v Camp Davidu Brown konstatoval, že je "pravděpodobné", že o tom budou informováni britští poslanci, "až se vrátí parlament". Parlament se vrací z prázdnin 8. října.

AFP: schůzka nového britského premiéra Browna a amerického prezidenta Bushe  v Camp Davidu
31. 7. 2007
reakce na monitor britského zpravodajství o návštěvě britského premiéra Gordona Browna v USA

Dojmy z českého zpravodajství o schůzce nového britského premiéra Browna a amerického prezidenta Bushe jsou jednoznačné. Bush=Brown. Snad až příliš jednoznačné na to, aby to byla pravda. Brown není sebevrah a britské veřejné mínění je silně protiválečně naladěno. Dojmy z britského zpravodajství jsou přesně opačné. Oslavné britské fanfáry před jednáním se daly vykládat jako taktické uklidňující vyjádření pro znervóznělá a o nové britské zahraniční politice spekulující média. To co následovalo, bylo sice jazykem diplomatickým, jak se na britské džentlmeny sluší, ale zřetelně řečeno, že Brownova Británie není Blairova Británie. Přesto, že by si to americký prezident přál.

Monitor světového tisku ZDE

31. 7. 2007

V pondělí večer zemřel ve věku 94 let velký italský režisér Michelangelo Antonioni, autor filmů Zvětšenina (Blow Up), Červená pustina (Il deserto rosso) a Zabriski Point.

Po pondělní smrti Ingmara Bergmana měl říci Freddy Buache, dřívější ředitel Cinémathèque Suisse, že nám zůstává ještě jen Michelangelo Antonioni. "Až ten zemře, uzavře se definitivně jedna kapitola filmových dějin," píše Tomáš Krček.

31. 7. 2007

S létem se vždy probouzejí populární témata, na jejichž pozadí je nám předváděna poctivost a lidumilnost politických špiček. Patří k nim poslanecká imunita, majetková přiznání, boj s korupcí. Tentokrát se diskutuje i o zdanění prezidentského platu či o postižení poslanců v případě neúčasti na hlasování při plenárním zasedání. Osud těchto politických jepic je ale všem jasný. Ministr financí Miroslav Kalousek však zvolil munici jiného kalibru, munici zásadní a nadčasovou. Vytáhl proti netransparentním dotacím, jejichž zásluhou nabírá chobotnice klientelismu řádně na váze.

31. 7. 2007

Jeden lže a je mu jedno, že se to ví. Napřed bude tvrdit, že nelže a pak bude mlčet, už se toho promlčelo. Je mu to jedno, je splachovací tak dokonale, jako záchod v nákupním středisku. Tipnul bych si, že se ráno polévá chlórem. Člověk musí být dokonale morálně desinfikován, aby dokázal ukončit manželství přes média. Na to musí existovat nějaká chemikálie, to není jen tak.

31. 7. 2007

Alexandr Vondra, Události komentáře, 21:00, 30. 7. 2007

"Vy jste zmínila Jiřího Šedivého, myslím si, že ta dnešní zpráva, že on uspěl v tom výběrovém řízení na náměstka generálního tajemníka NATO, to je velký úspěch této vlády... (...) Tady se nerozhoduje v prvé řadě o to, z jaké země on přichází, ale jaký má program jako osoba, která na tento post kandiduje."

Obě věty od sebe dělilo několik desítek vteřin a jedna otázka. Snad by pánové ve vládě měli začít brát kurzy sofistiky, zatím není příliš těžké usvědčit je ze lží nebo blábolení.

31. 7. 2007

K úvaze pro nikoli "okurkové" léto

Jednoho možná zajímá víc intimní zázemí některých předních politiků, v časoprostorovém přechodu od jednoho soukromě "přátelského" vztahu ke zcela novému, také vnímanému nadstandardně. Jiní jsou oprávněně neklidní z toho, zda u nás bude radarová základna v Brdech, za podmínek, které rozhodně zatím nevypadají ani jasně, ani "hladce a obratce".

Pokud jde o ty intimity, veřejnost o ně pochopitelně měla a má setrvalý nejen zájem, ale bývá až (ne)přirozeně zvědavá; aby se i popást mohla na případných detailech, které třeba zatím netušila, a které ani nemusí odpovídat pravdě; přičemž je otázkou, do jaké míry má být soukromí kalibrováno veřejností.

31. 7. 2007

Pondělní vydání týdeníku Profit přineslo zprávu o ukončení národního programu na podporu podnikání žen. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman tento krok zdůvodňuje racionalizací systému národních podpor podnikání. Podívejme se, jak pojem racionalizace vysvětluje Slovník cizích slov.

31. 7. 2007

Doufám, že text není tak prostoduchý, jak se tváří být. Vypráví lidovou řečí o logice skryté v bohatství slov o propozičních postojích. Jsou v něm příklady zneužití řeči. Bere vítr z plachet stranickým politikům a bludařům -- představuje se obrana proti jejich tlachům o "zdravém rozumu", "logice", ... Probírá se také víra zbožných lidí. Tuším, že tento text se nečte tak lehce jako nějaká lokální drobnička o premiérovi, který většinou neví, co mele. Chce to trochu trpělivosti a uklidnění --

31. 7. 2007
reakce na článek Štěpána Kotrby "Prokletí komerčních televizí"

Štěpán Kotrba v záplavě atributů přicházející digitalizace přináší apokalyptickou vizi jakéhosi mediálního imperialismu, finálního stádia vývoje mediálního trhu. I když na první pohled nadcházející switch-off skutečně nahrává silným, nadnárodním hráčům, bytostným problémem, který digitalizace přináší, není centralizace moci nad mediálním produktem, ale otázka, jaký ten produkt skutečně bude.

31. 7. 2007

ANALÝZA

Mezi Moskvou a Londýnem vznikla v poslední době roztržka, která přinesla mrazivou atmosféru ve vztazích mezi oběma zeměmi. Začala tím, když britská prokuratura požádala Rusko, aby vydalo do Británie k soudnímu stíhání Andreje Lugového, jehož podezřívá z loňské vraždy Alexandra Litviněnka pomocí radioaktivního polonia 210. Ruská prokuratura tuto žádost odmítla, protože podle ústavy Ruské federace nemůže být žádný občan tohoto státu vydán k trestními stíhání do zahraničí. Navíc s touto žádostí nebyl do Moskvy odeslán žádný materiál, který by toto obvinění dostatečně zdokumentoval, aby případně mohly toto obvinění posoudit ruské soudy. Takový materiál však britští prokurátoři odmítli poslat a předem vyslovili nedůvěru v nestrannost ruské justice.

31. 7. 2007

Německem nyní obchází strašidlo privatizace spolkových drah DB, proti které se překvapivě vyslovují nejen odbory, ale i odborníci a politici napříč politickým spektrem. Důvodem tohoto nebývalého rozruchu je snaha vlády velké koalice otevřít cestu k privatizaci akciové společnosti, která je plně v rukách státu. Ta vznikla v roce 1994 po sjednocení Německa spojením německých Spolkových a Říšských drah, kdy v prvém případě byla provozována železniční doprava na západoněmeckém území a v druhém na teritoriu NDR.

31. 7. 2007

Příspěvku Jiřího Š. Cieslara s názvem Neschovávejme své názory za referendum lze jednoduše kontrovat parafrází jeho argumentace: že vládním činitelům ani tolik nejde o samotnou zastupitelskou demokracii, ale že si především radar na českém území přejí. A když vím, že obecné mínění radaru není nakloněno, budu prosazení referenda za každou cenu bránit.

Celá věc je ale poněkud složitější. Předně někteří z příznivců referenda jsou americkému záměru umístit radar na území České republiky nakloněni. Přesto požadují vypsání všeobecného referenda. To ještě, pravda, neobjasňuje, proč ten důraz na referendum.

31. 7. 2007

Od úterka je mi všemi médii jako hlavní světodějná událost předkládáno narození nějakého chlapce. Ano, čtete to správně: Nějakého! Ačkoli je to divné, s Mirkem Topolánkem se nijak blíž neznáme. Takže k jeho synovi mám asi stejně blízko jako k synovi švagra sestřenice šéfa jeho ochranky.

Petr Kukal, Aktuálně: Dosti Nicolase ZDE

31. 7. 2007

Jiří Š.Cieslar se domnívá, že bylo už dost demagogie okolo radaru. V jistém smyslu s ním souhlasím. Jen bychom si asi měli v takovém případě připomenout, kde tato demagogie vlastně začala. Jak si jinak vysvětlit celou řadu tvrzení, hlásaných prezidentem Busem o teroristech a boji proti nim, která se postupně ukazovala jako stále méně pravdivá a stále více jako něco, co mělo vytvořit zdání legitimity pro celou řadu akcí americké vlády v nedávné minulosti. Já právě tohle považuji za demagogii.

31. 7. 2007

Nezvedá mě ze židle,že by pan Cieslar velice ocenil, kdyby ony osoby "hráli" otevřenou hru, co tam po nějaké pravopisné chybě, v politice na ní asi nesejde a možná ji udělal někdo jiný.

(Uniklo nám, opravíme, pozn red.)

Ale ten obsah! Myslím si,že by pan Cieslar jako člen národa českého měl začít místo politologie s něčím méně významným a méně odborným, píše Ladislav Kocman.

31. 7. 2007

Příspěvek "Tvrzení o znepokojivém stavu lidských práv v psychiatrických ústavech se neopírá o pravdivé údaje" polemizuje s doporučeními Výboru pro lidská práva při OSN, které se týkají psychiatrie. Tisková zpráva Ligy lidských práv a MDAC samozřejmě pouze veřejnosti přiblížila některá z doporučení Výboru v kontextu lidskoprávních problémů, kterými se dlouhodobě zabýváme.

Reakce autora výše zmíněného textu zcela pomíjí podstatu adresovaného problému a pouze poukazuje na to, co Výbor samozřejmě ví: dle § 23 odst. 4 písm. b) zákona č. 20/1966 Sb. musí být pro nedobrovolné držení v léčebně splněny 2 důvody -- osoba musí "jevit známky duševních choroby" a musí být "nebezpečná sobě nebo svému okolí". Výbor nezpochybnil druhou podmínku, zabýval se však jen tím, kde je problém: např. judikatura Evropského soudu pro lidská práva hovoří o tom, že diagnóza duševní poruchy musí být nepochybně prokázána (nestačí tedy, že "osoba jeví známky duševní poruchy", jak zní česká úprava).

31. 7. 2007

Vážený pane Pragere,

tentokrát jsem se ve Vaší reakci již ztratil zcela. Asi se shodneme, že celý případ Bengházské šestky se rozpadá do několika rovin.

30. 7. 2007

Uvažovaná radarová základna USA na českém území po mnoho měsíců "otravuje" české politické a mediální prostředí. Snad každý od politiků, novinářů (u kterých bychom to očekávali) přes umělce až po obyčejné občany, cítí se oprávněný a fundovaný se k otázce výstavby radaru vyjadřovat. Jedni jsou stoprocentně přesvědčeni o nutnosti takovéto základny, potřebě vyjít spojencům vstříc, aktivně se podílet na zahraničně-bezpečnostní otázce, jiní naopak "vědí", co že se nám to Američani snaží postavit na našem území, jaké konotace to bude mít, srovnávají to s ruskou okupací, arogancí velmocí, apod.

30. 7. 2007

Tak jsem se díval na mapy. Mezi jiným na Marshallovy ostrovy. A tak mi to došlo. Ten americký radar tam má morálně doslouženo, byť fakticky může pracovat dál. Jezděte ale starým autem, které už Vás štve. Jak to udělat, abych si pomohl k novému. U auta a u mne jako soukromníka to je snadné. Staré prodám, nové si koupím. Armáda Spojených států formálně privatizována není a co tedy se zařízením, které sice slouží dobře, ale morálně to má už spočítané: Účetně je ve státní správě nerealizovatelné se fungujícího, morálně ale odepsaného zařízení zbavit. Přitom jej ale obsluha vnímá jako svým způsobem šrot. Na malých atolech souostroví lze jen těžko simulovat útok na radar. I kdyby se to podařilo. pak likvidace zbytků by na malých atolech představovala problém, do kterého by se určitě montovaly takové ty podivné, nevolené skupiny zelených aktivistů a to by věc mohlo velmi prodražit. Co tedy takhle si pomoci takovou malou bokovkou?

30. 7. 2007

Obracím se prostřednictvím elektronické podatelny na Odbor vnitřních věcí Magistrátu města Opavy, rád bych si nechal změnit na tamní matrice své jméno na nové, "Žibřid Talman". Tuto změnu bych chtěl učinit na počest současného předsedy ODS a rodinné politiky této strany.

Musím sebekriticky uznat, že jsem před volbami špatně četl pasáže volebního programu ODS věnované rodinnému životu. Až po volbách jsem zjistil, že za správné rodinné uspořádání bych měl považovat situaci, kdy ženatý muž opustí manželku a své tři děti, přesune se k milence, milenku nechá instalovat do funkce místopředsedkyně parlamentu a přivede ji do jiného stavu.

30. 7. 2007

Dovolím si oponovat Václavu Duškovi a jeho tvrzení, že "vláda zcela amatérsky používá pro agitaci radaru nevhodné a neodborné osoby".

Jsem toho názoru, že naše vláda moc dobře ví, kolik vědomostí a vlastních názorů na americkou základnu občané mají. A ač to nedává najevo, má z toho hodně velký respekt, a proto se vybavila výbornými psychologickými zbraněmi.

Řeč je o páteční schůzi vládního lobbisty Tomáše Klvani a senátora za ODS Tomáše Töpfera se starosty a občany dvou obcí v Brdech. Nikoho lepšího na takový úkol totiž ani nebylo možné pověřit.

30. 7. 2007

Píše nám čtenářka, jejíž totožnost je redakci známa:

Moje dcera, ktera právě dokončila Bc v oboru porodní asistentka, prohlásila, že ve zdravotnictví nemůže s klidným svědomím pracovat. Jedním z důvodů, které uvádí, je i to, že jí bylo vytknuto, když po ošetření pacientky vyhodila latexové rukavice do odpadu. Oddělení si údajně nemůže dovolit takové plýtvání. Ráda bych položila panu Pragerovi kontrolní otázku: Jestliže by se má dcera podřídila místnímu úzu a ošetřovala řadu pacientek ve stejných rukavicích a přenesla by na ně případně nákazu, dopustila by se tak trestného činu?

30. 7. 2007

tisková zpráva Českého rozhlasu

Ve středu 1. srpna 2007 ve 20.00 hodin zazní v rozhlasové premiéře v rámci Barokního dne na stanici ČRo 3 -- Vltava nová nahrávka Bachových Braniborských koncertů, kterou natočil soubor Musica Florea. Od stejného okamžiku pak bude tato nahrávka zdarma k dispozici na stránkách digitální stanice ČRo D-dur. Zájemci si ji budou moci zdarma stáhnout ve formátech MP3 a Flac ZDE.

30. 7. 2007
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Chtějí-li opoziční politikové zpochybnit záměry politiků, kteří tč.vládnou, kritizují nekompetentnost některých ministrů a poslanců, nedomyšlenost ekonomického programu nebo nepřiměřenost sociálních opatření, ale málokdy poukazují na nedostatečnou vizi svých odpůrců. Není těžké pochopit, proč to nedělají: Jedna ani druhá strana zpravidla takovou vizi nemá. Samo slovo vize zní mimoto v politickém kontextu podezřele, neboť, jak praví tradice, politika musí být reálná, tj. vycházet z daného stavu společnosti, a nikoli utopická, tj. zaměřená na nepředvídatelnou budoucnost.

30. 7. 2007

Díval jsem se na Lidové noviny, Hospodářské noviny a Právo, ale o Topolánkové lhaní v parlamentě nic nenapsaly, píše překvapen pan Uwe Ladwig, který je teď pár dnů v Praze. Bude se zjevně muset ještě hodně naučit o mentalitě a praxi českého tisku.

Německá média však zareagovala, takže se o Topolánkově lhaní v parlamentě doví mezinárodní společenství. Není to však pro ně nic nového, "o Topolánkově lhaní v českém parlamentě nepíšeme poprvé," informovala nás jedna německá novinářka.

28. 7. 2007

Topolánkovy mýty, polopravdy a lži o radaru

Politikům je třeba připomínat jejich vlastní slova, zvláště když se brání, že je novináři zkreslili a nenapsali to, co oni řekli. Premiér České republiky Mirek Topolánek nelhal jen své manželce, ale opakovaně, nestydatě a vědomě lhal občanům Brd a stejně vědomě lhal i poslancům Parlamentu. Britské listy nyní přinášejí o jeho mýtech, polopravdách a lžích záznam. Zvukový i obrazový.

Lží první bylo, když sliboval, že se snaží, aby umístění radaru od nejbližší obce bylo vícejak čtyři kilometry. Věděl už v té době, že kóta, na kterou Američané plánují umístit svůj radar, je od nejbližší obce vzdálena 1,4 km. Pouze 1,4 kilometru. Druhá lež je ale závažnější. Starosta obce Trokavec, Jan Neoral, přinesl v Britských listech své poznámky z besedy v brdské obci Borovno dne 4.5.2007. Beseda s premiérem Topolánkem, ministryní obrany Parkanovou a jejich vládním doprovodem měla velmi bouřlivý průběh, jehož klíčové body televize ve zpravodajství nezachytily - jako obvykle. Topolánek zde řekl několik nehorázných, buranských vět. Prohlásil, že občané podléhají mýtům, polopravdám a lžím. Asi nejvíce pobouřil občany jeho cynismus, se kterým reagoval na pocit ohrožení obyvatel Brd: "VŠUDE NA SVĚTĚ UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří lidé při obraně své vlasti, někteří náhodně, někteří hloupě v autě, ale všude umírají lidé." Starosta Trokavce zaznamenal a komentoval tuto premiérem vyřčenou větu slovy: "Z této naprosto nezvládnuté, šokující a nehorázné odpovědi lze dovodit, že premiér ví a počítá s tím, že zde v souvislosti s radarem budou umírat lidé? Touto odpovědí naprosto jasně dal najevo, že lidé díky radaru umírat mohou, že se s tím má počítat, radar může být tedy natolik nebezpečným, že může způsobit smrt lidí. A že je si toho vědom." O několik dní později na výrok reagoval ve sněmovně poslanec Václav Votava při ústních interpelacích a premiéra se otázal:

Poslanec Václav Votava (ČSSD): Na mítinku s občany v Brdech v obci Borovno se vás jedna tazatelka ptala - cituji z Britských listů: Právě nám zde tvrdíte, že radar bude zcela bezpečný, účinky zdravotně nezávadné, a že pokud by měl poškodit lidi, neschválíte ho. Co se stane, pokud to nebude pravda a k poškození dojde? Vaše odpověď byla: Všude umírají lidí, někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Citoval jsem, pane premiére, z Britských listů. Myslím si, že je to naprosto, naprosto šokující, to, co jste řekl tam těm lidem. Jestli jste to opravdu řekl, tak si myslím, že je to i nehorázné. Je to nehorázná odpověď lidem (upozornění na čas), kteří mají obavy o své zdraví v souvislosti s radarem.

A ten hulvát, který vede tuto vládu, odpověděl s drzostí sobě vlastní:

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek (ODS): Myslím si, že je nehorázné něco takového tvrdit. Standardně tvrdím, že pokud se prokáže zdravotní postižení nebo zdravotní účinky, vyjednávaní skončí. Musím vás zklamat - čerpejte z lepších zdrojů.

Britské listy nyní přinášejí nezvratný důkaz, že jsou "lepší zdroj" a premiér by měl příště lépe a uvážlivěji volit slova. V parlamentu i jinde.

28. 7. 2007

US ANTI-MISSILE SYSTEM FOR EUROPE:

When local people expressed fears that the proposed US radar, to be built in the Brdy area in the Czech republic as part of the US anti-missile system in Europe, might be a serious health hazard, Czech Prime Minister Topolánek reacted like this:

"People die everywhere. Some people die when defending their country, others die accidentally, some people die stupidly in car accidents, people simply die."

Topolánek said this in a debate with local residents in the village of Borovno on 4th May, 2007.

Czech internet daily Britské listy reported this statement, in English HERE, in Czech HERE. Václav Votava, a social democratic MP, raised this issue in Czech Parliament during parliamentary Question Time. Quoting the Britské listy article, he asked Prime Minister Topolánek to confirm his Borovno statement, in Czech, HERE.

In his parliamentary response to Votava, Prime Minister Topolánek denied he had made the above statement and questioned the reliability of Britské listy ("Use better sources.") Britské listy has now published a videorecording of the whole debate, proving that Czech Prime Minister had indeed made the statement we quote above and that he has lied in Parliament regarding this matter.

The statement in question is in Section 11 of the recording, from approximately minute 5 onwards HERE

Further details in Czech HERE
Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Referendum? I kdyby byla většina pro radar! Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Po nás potopa -- aneb odpověď panu Cieslarovi Pavel  Čámský
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
30. 7. 2007 Neschovávejme své názory za referendum Jiří Š. Cieslar
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Kongresové jednání o raketové obraně bylo naopak "menším vítězstvím pro Bushe"   
28. 7. 2007 Bush do buše, vlastně do Brd Pavel  Čámský
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
27. 7. 2007 Pane premiére, nepřeháníte to už více, než je únosné? Jan  Neoral

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti Jan  Motal
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?   
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma   
27. 7. 2007 Ideologické rámování České televize v programu Události Mirek  Vodrážka
27. 7. 2007 Šípovi haraší v hlavě Tamara  Nováková
26. 7. 2007 Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci Štěpán  Kotrba
25. 7. 2007 YouTube/CNN vytvářejí nové paradigma Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 YouTube a CNN - opravdu nový začátek?   
24. 7. 2007 Plané naděje Petr  Wagner
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka
30. 7. 2007 Sonet na pamiatku Vojtěch  Mihálik
27. 7. 2007 ■ ■ ■ Karel  Dolejší
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
17. 7. 2007 Král hlupec přikázal Ivan  Wernisch
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
12. 7. 2007 Jen tak Kateřina  Komorádová

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2007 Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA Jakub  Rolčík
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu