11. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 5. 2007

Kandidát na nového britského premiéra, dosavadní ministr financí Gordon Brown, připravuje několik radikálních nových opatření, které mají dokázat, že by byl premiérem pro celou zemi a nikoliv jen pro určité zájmové skupiny.

  • Brown chce nechat postavit 100 000 nových ekologických příbytků ve zvlášť designovaných "zelených městech", které by byly finanční přístupné řadovému publiku. V Británii jsou nyní domy a byty nesmírně drahé a koupě domu či bytu je několika milionům britských občanů dnes finančně nepřístupná.
  • Lékařské ordinace budou mít za Browna otevřeno i o víkendech a lékaři budou chodit po návštěvách i večer, aby pacienti nemuseli v ordinacích čekat.
  • Premiérovi budou odebrány některé základní pravomoci, například vyhlašovat válku bez souhlasu parlamentu - to bude možno učinit pouze po schválení parlamentem tak, jak parlament v březnu 2003 schválil útok na Irák. Brown chce zajistit, aby musel parlament schvalovat i každé vyslání vojsk do zahraničí. Brown chce omezit starobylou "královskou prerogativu" britských premiérů vyhlašovat války a podepisovat mezinárodní smlouvy, kterou mají premiéři od královské koruny, a předat ji parlamentu.

Brownův návrh převzít ekologickou iniciativu od britského konzervativce Davida Camerona, je zřejmě nejvýraznějším rysem jeho nové politiky. Avšak přestože došlo po oznámení o odchodu Tonyho Blaira podle průzkumů veřejného mínění k posílení Labouristické strany, konzervativci stále vedou: mají podporu 38 procent, labouristé 34 a liberální demokraté 15.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Jan Zahradníček

Dnes oděn v díry své se k tobě vracím, kraji,
do křivek dvou tě zaokrouhliv zas.
Zelená udatenství smrků vlají
a v žlutých strništích se brouzdá pozdní jas.

A podzim závratný zas chutnám na podnebí,
kyselost sliv a trpkost trnek tvých.
Po bocích tvých minulost klouzá k nebi
a plankty větru zní v plandání zpozdilých.

Z bronzové kštice zahrad prosvětlených
list hořce padá v bláto podzimní,
ruce a ústa kdysi narozených
celují víčka krátících se dní.

A já jak masku přijav tlak tvých strání
jsem dláto vichřic tvých tak pocítil,
že vtisknu tvar těch povětrných skrání
a drsnost tvou -- do roztoužení chvil.

z knihy Ó každý na svůj vrub, BB art, Praha 2005 vybral Tomáš Fürstenzeller

12. 5. 2007

Kanadské vyslanectví v Saúdské Arábii protestovalo proti tomu, že vládní úřady zavřely kanadský stánek na "Trhu pro vzdělání", který se konal ve městě Jeddah jakožto součást Středovýchodní výstavy pro vzdělání a výcvik (Middle East Education and Training Exhibition). Důvodem pro zavření stánku bylo to, že informace v něm poskytovaly návštěvníkům ženy. Kanada protestovala slovy, že "takové neprofesionální incidenty velice narušují mezinárodní pověst Saúdské Arábie".

Exprezident Václav Havel by mohl protestovat proti porušování práv žen v Saúdské Arábii - pomohl by polovině saúdsko-arabského obyvatelstva.

13. 5. 2007

Nápad za milión. Blokovat blokádu. Dva redaktoři týdeníku Reflex šli na rakouský hraniční přechod provést "průzkum bojem", zda rakouští protitemelínští aktivisté jsou liberálové či nikoliv. Zda ctí mezinárodní právo, ale i rakouské zákony či nikoliv. Zda uznají i právo blokovat blokádu nebo ne. Zda budou ochotni diskutovat a nebo se bít.

Šli svými těly bránit průchodnost hraničních přechodů a zabránit blokádě protijaderných aktivistů - šli zajistit prosazování základního práva občanů Evropské unie. To, co zjistili a zdokumentovali, je alarmující.

12. 5. 2007

Re Rykala, Gawron, Kotrba

Postavení mladých lidí v české společnosti a z něj plynoucí politické postoje jsou podle mého názoru dány minulým společenským vývojem, píše František Řezáč z Plzně. Mladí lidé jsou zde příliš závislí na rodičích, hlavně finančně. Normální situace, kdy mladí přispívali starým, se v Čechách obrátila. Pracující důchodci podporují své dospělé potomky a jejich rodiny do věku, kdy je to z hlediska normálního vývoje národů až bizarní. Toto se nepovažuje za jakési přilepšení, ale za samozřejmost, která je tvrdě vyžadována. Naopak stačí vidět nějaký dobrý, třeba americký film z rodinného prostředí. Těžko se tam někdo mladší chlubí tím, kolik mu dávají rodiče, spíše chce být nezávislý.

Samozřejmě že existuje, jako všude, generační spor, ale ten se u nás vyčerpá brbláním a pasivitou, nacházející odraz i v politických postojích, z nichž základní je: Ne koho volit, ale prostě nevolit vůbec, to je pro ty staré. Jindy se to vybije na různých akcích typu Techno, tam se koncentrovaně vyjeví obvyklé vyústění: Drž hubu nebo přes ni dostaneš, stejně se sám neuživíš.

13. 5. 2007
... největší porodnost v EU mají vedle Francie především skandinávské země -- země, kde funguje sociální stát s kvalitními jeslemi a školkami, kde existuje otcovská dovolená, kde ženy ve své většině pracují, kde je platová diskriminace jednou z nejmenších a kde ženy jsou velmi hojně zastoupeny v politické sféře.

Darina Martykánová : Rodičovství -- výzva pro celou společnost ZDE

Nedávno nazvala Darina Martykánová rodičovství výzvou pro celou společnost. Rodičům zvedne pravice jednorázové porodné, ale trvalé náklady na většinu spotřebního koše zvedne. Učitelům vláda nepřidá, kladem jejího modrého "baťohu reformy" prý má už být, že je nepropustí. Náklady na život každé rodiny se vyšplhají na západoevropskou úroveň, aniž by je následovaly platy a úroky z vkladů.

12. 5. 2007

Protestní kampaň proti hrubé politické manipulaci s dětmi, ke které došlo v pořadu Tykadlo, dosáhla prvního úspěchu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se bude touto stížností zabývat na svém zasedání již 15.-16 května, jak dosvědčuje její níže uvedená odpověď, kterou nyní dostává každý ze signatářů protestního dopisu. Podrobnosti o kampani najdete zde: "Zabraňme vzniku autoritativního režimu v ČR prostřednictvím prodejných médií" : Připojit svůj podpis ke kampani můžete ZDE

Rád bych zdůraznil, že již této první reakce oficiálních institucí bylo dosaženo při počtu "pouhých" 260 podpisů. Již tento fakt je důkazem, že poměry v České republice lze měnit, pokud se do tohoto úsilí zapojí dostatečný počet občanů.

12. 5. 2007

Jak českého premiéra těší, že v Evropské unii zvítězil konzervativní názor

Proč jsou ženy diskriminovány při přijímání do zaměstnání? Jednoduše proto, že ochrana žen je tak vysoká, tak rigidní -- a nový zákoník práce to ještě zhoršil -- že je prostě daleko rizikovější zaměstnat ženu než muže.

Neuvěřitelný, přes měsíc starý projev předsedy české trojkoaliční vlády Mirka Topolánka, od kterého se nedistancovala ani "zelená" ministryně , která má na starosti menšiny a rovné příležitosti, Džamila Stehlíková, dorazil až do Evropy. Evropské ženy, sdružené v 4000 nestátních neziskových organizací a tvořících alianci pod názvem Evropská ženská lobby, chtějí po předsedovi české vlády omluvu a stěžují si na něj evropskému komisaři. Topolánek při slavnostním zahájení Evropského roku rovných příležitostí v divadle Archa v Praze dne 2. 4. 2007 stihl pobouřit ženy, menšiny i seniory, o nichž se ve svém projevu zmínil. A protože veřejný projev předsedy vlády není jan tak nějakým hospodským blábolením alkoholem zmoženého opilce, přinášíme vám jej v oficiálním přepisu, který pořídil Martin Schmarz z Úřadu vlády. Stojí za to. | šok

projev premiéra Topolánka k zahájení Evropského roku rovných příležitostí ZDE

Statisíce demonstrantů v tureckém Izmiru prostestují proti islamistickému kandidátu na prezidenta
13. 5. 2007

Jak referují média o událostech, je nejlépe poznat, porovnáte-li si zprávy o jedné události, u které nebyli ani ti, kteří o ní psali, ani vy... V tureckém Izmiru demonstrovali zastánci sekulárního státu proti snaze tureckého premiéra Erdogana prosadit do prezidentského úřadu islamistického ministra zahraničí Abdullaha Güla. Kolik že těch demonstrantů bylo? Světová ani domácí média se nemohou shodnout, různé údaje jsou navíc v titulku a ve vlastní zprávě. Jednotlivá čísla počtu demonstratů, obsažená ve zprávách, se od sebe přitom liší řádově. |šok

119 agenturních fotografií z demonstrace v Izmiru FOTOGALERIE

Až 100.000 zastánců sekulárního Turecka podle agentury AP zaplnilo ulice třetího největšího tureckého města Izmiru při další demonstraci proti vládě. ... Město hlídají tisíce policistů poté, co při výbuchu bomby na místním tržišti přišel v sobotu o život jeden člověk a dalších 14 bylo zraněno.

ČTK 13. 5. 2007: V Izmiru demonstrují desetitisíce zastánců světského Turecka ZDE

11. 5. 2007

Britští voliči dostali, co chtěli: thatcherovskou ekonomiku bez drsného zacházení od Thatcherové. Mírnější verzi thatcherismu s určitým množstvím přerozdělování statků.

Názory šesti mezinárodních historiků na odstupujícího Tonyho Blaira.

10. 5. 2007

Tony Blair oznámil svou rezignaci

Britský premiér Tony Blair dnes oznámil, že 27. června odstoupí z funkce britského premiéra, po 10 letech, kdy zastával premiérskou funkci, a po třinácti letech jako šéf Labouristické strany. 27. června podá Blair královně svou rezignaci. V emocionálním sedmnáctiminutovém projevu Blair zdůraznil, že "je na vás, občanech, jak mě budete soudit". Zvlášť pochválil svou manželku a děti, "kteří mi nikdy nedali zapomenout na mé nedostatky."

Exodus - pokračování 1968 , foto George Nemeh, Al Ahram
13. 5. 2007

Virtuální bohoslužba jako trapná agitka o rovnosti v důstojnosti i v právech

Mnozí zakuklení totalitáři remcají nejen proti Listině základních práv a svobod, označujíce ji za plevel v Ústavě, ale i proti Evropské Ústavě, považujíce ji za hrozbu jejich božské neomylnosti, ctěné v jejich rodném pašalíku.

Starověké národy si místo psaných Ústav a Listin vyprávěly své mýty. Byla to řada pro ně základních příběhů, které svým poselstvím hrály roli společného identifikátoru, společné konstituční osy. Pro staré Izraelce je doslova základním příběhem Exodus, vyjití z Egypta. A hned povězme, že poselstvím tohoto příběhu je vítězství svobody nad totalitou.

Exodus - pokračování 1968 , foto George Nemeh, Al Ahram

11. 5. 2007

Argument hnutí Ne základnám o tom, že mír lze snáze zachovat když nebudeme šířit dále zbraňové systémy je pravdivý, ale lichý.

Jsem příznivcem iniciativy Ne základnám. Rád bych se ale vyjádřil k problému jak nazývat věci týkající se základny radarové, základen vůbec a možnosti aplikace demokracie a přímé demokracie zvláště, píše Jaroslav Klíma.

11. 5. 2007

ANALÝZA BEZPEČNOSTNÍHO PROSTŘEDÍ

I trouba může být nebezpečný, dáte-li mu exekutivní funkci...

Česká administrativa, ale konečně i občané uvažují o americké vojenské základně na českém území. Rozhodnutí není jen v technické oblasti ani v jednoznačném vyhovění či respektu k požadavkům současné vlády USA. Jakékoliv zvažování v tomto směru musí předně odpovídat politicko bezpečnostnímu prostředí nejenom našeho teritoria, ale i globálnímu pohledu. Nemáme právo být pasivním nebo jen "poslušným" vykonavatelem vůle jiných.

11. 5. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Život bez smrti neexistuje. Lidé to vědí, ale normálně se o tom nemluví, a politikové už vůbec ne. V posledních dnech sehrála smrt svou roli, a to ve třech případech, v každém úplně jinak.

Předseda české vlády Mirek Topolánek byl v Borovnu, když měl zajímavý nápad.

11. 5. 2007

V dnešní společnosti, která se honosí přívlastky jako informační, vzdělanostní nebo technokratická, jsou nejpádnějším argumentem čísla. Umíte-li svá tvrzení podložit statistickými údaji, máte správné karty v ruce. Statistika je náročná a precizní věda, ale není všemocná. K získání hodnotných poznatků je třeba její výsledky správně interpretovat. Tento úkol se ne vždy daří v případě genderových statistik.

Jakákoliv "statisticky dokázaná fakta" ve mně vyvolávají nedůvěru. Ty nejdůležitější údaje, které svědčí o (ne)věrohodnosti publikovaných tvrzení, např. údaje o vzorku a použitých výzkumných metodách, jsou v novinách uvedené miniaturním písmem kdesi na konci a v televizním zpravodajství většinou vůbec. Genderové statistiky, především ty o platových rozdílech mezi muži a ženami, nejsou v tomto směru výjimečné.

11. 5. 2007

Paní Nováková titulkem naznačuje cosi o vztahu mezi statistickými metodami a jejich interpretací. Článek sám je ovšem již pouze o diskriminaci žen v oblasti odměňování.

Pokusil bych se doplnit i některé jiné úhly pohledu. Předem předesílám, že pracuji ve zdravotnictví, a tak za situace například na mém oddělení, kde pracuje 32 žen a tři muži, není možné relevantně výši platů hodnotit a tak mluvit o nějakých rozdílech za stejnou práci.

11. 5. 2007

DOKUMENT

Pražská policie - jako obvykle - dělala při oslavách 1. máje ochranku neofašistům z Národního sjednocení a Vlastenecké fronty, namísto toho, aby rozpoznala znaky porušení §198a trestního zákona a proti demonstrativně pochodujícím holým lebkám zakročila. Namísto toho zadržela 1. května v dopoledních hodinách v Praze na Střeleckém ostrově protestující Mladé sociální demokraty a jejich přátele z řad členů Socialistické solidarity a dalších skupin. Neodůvodněné zadržení , neprofesionální a nepřiměřené šikanování zadržených policií nezůstalo tentokrát bez následků. Porušení pravidel u policie připustil ve čtvrtek po prověrce zásahu odborem vnitřní kontroly náměstek pražské policie Zdeněk Bezouška. Poslanec Hamáček interpeloval ministra vnitra. Předseda MSD Jiří Dolínek podal včera trestní oznámení na Městské státní zastupitelství. Do věci se vložila bývalá nejvyšší státní zástupkyně, dnes stínová ministryně spravedlnosti a advokátka Marie Benešová - žena tvrdá a nekompromisní, která se nedá několika policisty zastrašit ani udolat houštinou neochoty státních zástupců obviňovat policisty. Kdybych si měl nyní vsadit, tak na strážce "zákona" určitě ne... Podle rozhovoru ministra vnitra Langera (ODS) pro Týden už byly položeny základy reformy policie. Není to vidět. Podle sých vlastních slov pro Týden je lékař Langer duchem liberál a jen funkcí ministr vnitra...

trestní oznámení Petra Dolínka na policisty - adresované Městskému státnímu zastupitelství DOKUMENT

11. 5. 2007

FIKTIVNÍ PŘÍBĚH

Podivné jaro. Zmatená příroda, ofukovaná jakýmsi zmutovaným föhnem od jihozápadu, z něhož záclony v bytovkách zachytávají vzdechy nad blamáží hokejistů. A teď, když jsme nad hokejem už mávli rukou a nadechli se z jiné baňky světovosti - Angelina Jolie s Bradem Pittem u nás natáčejí film a v Praze vzkřísili harmonii svého vztahu! - přichází další zklamání - Angelina Jolie křičí z bidetu na Brada Pitta, že kvůli paparazziům u nás už nezůstane ani hodinu, že i v Africe by to bylo lepší! Hrůza...! Poryv zloby opět přibouchl česká okna a my se můžeme jen dohadovat, co se za nimi děje:

Bodies
11. 5. 2007

Můj desetiletý synek se intenzivně zabývá myšlenkou navštívit výstavu Bodies v Lucerně. Když jsem se před časem dozvěděl, že se něco podobného chystá, tak jsem si řekl, že to bude zase pěkné téma pro všechny, kteří budou chtít nám malým a hloupým poradit, kde je sever a co se sluší a co naopak bohabojným nesluší. Musím ovšem říci, že se ke mně v této věci sklání tolik blahosklonných koryfejů a morálních a mentálních gigantů všeho druhu, že se ani nestačím divit. A překonávají ve svých radách všechna má očekávání.

11. 5. 2007

Vláda předložila v rámci svého souboru opatření, majících poněkud vylepšit státní rozpočet, také návrh zákona, kterým se mění některé zákony v sociální oblasti a některé další zákony. Je povážlivé, že ve státě, kde se rozkrádají tisíce milionů při státních zakázkách zejména v resortech obrany či dopravy, se začínají šetřit desítky milionů právě v sociální oblasti. Nicméně, s řadou věcí se dá souhlasit, jako se zrušením "pastelkovného". Řada věcí je však silně diskutabilních, jako například nápad redukovat již jednou přiznaný - ve vymírajícím národě geniální - rodičovský příspěvek.

11. 5. 2007

Petr Král se ve svém článku ptá, zda může být básník darebák. Může. Proč by nemohl? Může být přesně tím, čím se mu zachce být, stejně jako kdokoli jiný.

10. 5. 2007

Vážené sdružení Agapé, obracíte se mimo jiné i na nás - to jest na Diakonii a sbor Českobratrské církve evangelické o finanční pomoc. Pokud bychom měli o nějaké pomoci uvažovat - spíše symbolické, neboť máme obdobné problémy - museli bychom o Vás více vědět. Zejména v informacích, které posíláte, chybí Vaše výroční zpráva, Váš rozpočet. Není jasné, kdy jste vznikli a s jakými prostředky nakládáte.

12. 5. 2007

" Když už nedokážete nebo nechcete zabránit tomu, aby Britské listy vedly proti Domu Agapé štvavou kampaň, tak aspoň prosím netrpte panu Kotrbovi vyslovené lži! Ve svém článku "Agapé už nedostalo od Magistrátu milióny" píše: "O.s. Dům Agapé (IČ 26998874) obdržel od Magistrátu v roce 2006 dvakrát po sobě 1 040 000 Kč." To je lež a lze to snadno dokázat! Tuto dotaci jsme dostali jen jednou! Pokud to nebude okamžitě opraveno, budeme nuceni to řešit jinou cestou."

To je jediná reakce hospodářky Domu Agapé Eduarduy Heczkové na odhalení Britských listů. Skandální údaje o tom, že veřejné prostředky používá Dům Agapé výhradně na nájemné a rekonstrukci soukromé vily na rohu Ruské a Bělocerkevské ulice, organizace nenapadá... Už Josef Švejk prý pravil, že přiznání ztěžuje zapírání. Magistrát na svých internetových stránkách tvdí, že o.s. Dům Agapé obdržel čásku 1 040 000 Kč v roce 2006 na začátku i v druhé etapě na základě usnesení č. 39/49 ze dne 29. 6. 2006 udělování grantů. Podle usnesení č. 35/23 ze dne 23. 2. 2006 ovšem v první etapě nedostaly projekty Domu Agapé nic. Ano, nejspíše se úředníci Magistrátu zmýlili při psaní zprávy a nebo já jsem ji špatně pochopil... A tudíž je možné, že údaj 2x1 040 000 Kč je ve skutečnosti poloviční. Ale i kdyby byl, tak je to furt milión. Za rok a půl prošlo azylovým domem přitom pouze 16 klientů. Klienti se podle zprávy ČTK z 10. 5. 2007 podílejí na úklidu a údržbě domu a zahrady. Bydlení vila zajišťuje podle stejného zdroje i pro organizátory občanského sdružení manžele Heczkovy a sociálního pracovníka Jiřího Vancla. Zadarmo... Naplnila se tak pověst o Agapé, která si chtěla vzít jen toho, kdo pro ni postaví na poušti veliký a pevný dům.

11. 5. 2007
pokračování "investigativní" reportáže "Agapé už nedostalo od Magistrátu milióny"

Z vyjádření radního pro oblast sociální politiky ZHMP Jiřího Janečka vyplývá, že projekt organizace Dům Agapé se neslučuje se záměry HMP pro využívání sociálních dotací poskytovaných organizacím na podporu sociálně potřebným lidem. Celkový rozpočet na sociální službu o.s. Dům Agapé byl plánován pro rok 2007 2 496 000,- Kč. Jenomže celá požadovaná dotace od hlavního města Prahy ve výši 1 170 000,- Kč byla požadována na úhradu nájemného ve výši 130 000,- Kč měsíčně . Vzhledem k tomu, že objekt vlastní soukromý majitel a ne zmíněná organizace, jednalo by se o prostředky, které by HMP poskytlo na úhradu nájemného poskytovateli a ten je poté převedl soukromému vlastníkovi budovy. Přitom toto zařízení poskytuje služby přibližně desítce bezdomovců.

Podle informací Britských listů je objektem Ruská 816/116 (50.073325N, 14.469836E), o jehož nájem a rekonstrukci se jedná, třípatrová vila továrníka Kolbena na památkově chráněném území v pražských Vršovicích...

11. 5. 2007

Hlavní město Praha poskytlo v roce 2006 v rámci grantového řízení na sociální služby poskytovanou podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách v roce 2006 v prvém kole celkem 267, 274 mil. Kč, z toho 187, 907 mil. Kč hlavní město Praha obdrželo ze státního rozpočtu a 79, 367 mil. Kč poskytlo ze svého rozpočtu. V druhém kole pak Magistrát rozdělil granty ve výši 13 843 100 Kč. O.s. Dům Agapé (IČ 26998874) obdržel od Magistrátu v roce 2006 dvakrát po sobě 1 040 000 Kč, magistrát přitom odmítl přidělit grant sdružení Agapé na vydávání informačních brožur pro osoby bez přístřeší , stejně jako na kampaň "Adopce nablízko aneb adoptuj si svého bezdomovce". MPSV nepřidělil na rekonstrukci Vily, ve které sídlí Dům Agapé na rok 2007 ani korunu. Sdružení žádalo podle usnesení ZHMP č.2/43 ze dne 21.12.2006 1 560 000 Kč. Na rok 2007 požadoval Dům Agapé - Ruská od Magistrátu z celkového rozpočtu svého projektu 2 496 600 Kč dotaci 1 170 000 Kč a rozhodnutím zastupitelstva 26. 4. 2007 nedostal nic. Ještě v březnu 2007 Rada hlavního města Prahy na návrh radního pro oblast sociální politiky Jiřího Janečka převedla na Agapé nevyčerpané finanční prostředky z loňského roku ve výši 390 tisíc korun . Ty byly potřeba na spoluúčast, aby mohlo Ministerstvo práce a sociálních věcí přidělit na rekonstrukci topení sociálního zázemí a příček 1170 000 Kč.

Celkem chtěli pro rok 2007 žadatelé po Magistrátu na sociální služby granty ve výši 303 653 072 Kč, a dostali pouze 59 444 400 Kč. Ne na každého se tedy dostalo.

11. 5. 2007

Novinář z Hospodářských novin v reakci na můj článek "Smrduté výroky proamerického poskoka Havla" bodá ostrým obviněním z "kojzarovštiny". Namísto argumentů, proč podle jeho mínění Havel není poskokem Američanů, raději zastánce opačného mínění onálepkovává dehonestujícím slovem.

Jenže toto obvinění nesedí.

11. 5. 2007

Čtu BL pravidelně a jsem tedy na různé exhibice zvyklý, i když bývají spíše ojedinělým úkazem toho, že nádech levicovosti BL přitahuje občas i radikály blízké názoru našich extrémních politických stran a jejich odnoží s vizí jiné, "lepší" společnosti, píše Jan Bím.

Nicméně, co jsem se dočetl od pana Tomana v jeho posledním komentáři vůči českému expresidentu Havlovi, to panem Šídlem zmiňovaného Kojzara rozdílem "váhové kategorie" hravě překoná.

11. 5. 2007

Na 150 lidí zastupujících 15 protiválečných iniciativ z 10 zemí se sešlo 5. května 2007 v Praze, aby prodiskutovalo další postup v boji proti výstavbě protiraketového systému USA v Evropě. Na závěr konference byla přijat následující dokument.

Pražská výzva účastníků Mezinárodní konference proti militarizaci Evropy ZDEZDE

Prague Declaration - Made by participants in the International Conference against the Militarization of Europe HERE

Mezinárodní konference proti militarizaci Evropy - zvukový záznam s překladem a poznámky z konference ZDE

11. 5. 2007
tisková zpráva Socialistické solidarity

1. máje 2007 došlo v Praze k fatálnímu selhání Policie ČR. Neofašisté z Národního sjednocení a Vlastenecké fronty volně pochodovali ulicemi Prahy za asistence policie. Ty to organizace ve svých projevech i na svých transparentech porušovaly §198a Trestního zákona v platném znění „Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod“. Doložme některé případy: „je třeba vyčistit Evropu“, „Right place for reds“ (pod obrázkem šibenice s oběšenci), „Rudí vrazi“ apod.

10. 5. 2007

Francouzi pracují, aby žili, Anglosasové se svou protestantskou etikou žijí, aby pracovali. Ve Francii se pracuje 35 hodin týdně, v Americe 46. Sarkozy to ovšem chce teď ve Francii změnit. Je to rozumné, ptá se Stuart Jeffries v deníku Guardian. Máme se všichni prací uštvat k smrti?

Způsobila to asi ta druhá sklenice vína. Ta, nebo dezert millefeuille aux poires. Anebo to byla ta blanquette, ten bourguignon, onen pot-au-feut, nebo co to ta restaruace v ulici 4. září nabízela ve svém speciálním menu. Po obědě jsem vždycky šel volně pěšky zpět do úřadu, chránil jsem si oči před sluncem v 15.30, klimbal jsem u pracovního stolu nad poledním vydáním listu Le Monde a vzbudilo mě jen mé vlastní chrápání. Teprve pak jsem uvažoval o tom, že bych měl něco dělat. Někdy ovšem za mnou v tuto chvíli zrovna přišel Nicolas z ekonomické kanceláře na druhé straně dvora a pozval mě na pivo. Pozvání jsem většinou přijal. Stal jsem se Francouzem: nežil jsem pro práci, ale pracoval jsem, abych mohl žít. A žít dobře.

10. 5. 2007

Nedávno jsem četl v jednom celostátním deníku, jak je to hrozné, že se umí děti a mládež postavit nebo dokonce snad spiknout proti světu dospělých a že jako kdyby se vytratila jakási aliance dospělých, která by tomuhle spiknutí mladých mohla čelit. Cítil jsem za tím naprosto jasně a zřetelně stesk po tom, jak dospělí drží pohromadě a jejich vzrůst a věk je jakýmsi stigmatem pravdy a správnosti a stejně tak je menší vzrůst a dětství či mládí výrazem omylu nesprávnosti. Bylo mi toho pisatele hluboce líto, protože pokud si snad někdo myslí, že věk je poukázkou na cokoliv, tak je podle mne opravdu hluboce mimo misku.

10. 5. 2007

Našel jsem skvostnou analýzu od Jana Sterna ZDE píše David Zatřepálek.

10. 5. 2007

Podivná práce Policie ČR:

Dopis starostovi Prahy 1 Petru Hejmovi

Vážený pane starosto,

v pondělí 7. května 2007 jsem oznámil Úřadu městské části Praha 1 (dále jen "Úřadu") přestupek, který je páchán vystavováním zohavených lidských pozůstatků v paláci Lucerna. Ve svém podání jsem upozornil, že s vystavenými lidskými zůstatky je nakládáno v rozporu s ustanovením Zákona o pohřebnictví č. 256/2001 Sb. a zároveň navrhl uzavření výstavy cestou předběžného opatření.

10. 5. 2007

Tak měla znít otázka místopředsedy Mladých sociálních demokratů Adama Rykaly v článku "Proč mladí nechtějí volit sociální demokracii" i stejnojmenná odpověď Tomáše Gawrona. Ani jeden z autorů této polemiky si neuvědomil, že mladá generace vyrostla na liberálních idejích, postmoderních kulturních modelech, rozvracejících tabu a zesměšňujících tradiční hodnoty. Ambice mladých lidí se neupírají ani k mezigeneračnímu dialogu, ani k tradicím, ani k uctívání mnoha falešných božstev otců a dědů. Sociální demokracie je stranou konzervativních hodnot, konzervativních lídrů i elektorátu. Z toho vzniklo ono nepochopení předsedy Paroubka, když policie zmlátila technaře a levicový lídr to podpořil... Mladá generace si tvoří svou vlastní kulturu, své vlastní ideje a své vlastní lídry. Kdo není "in", je "out".

10. 5. 2007

Film, na který jste už zapomněli

Byli jsme to my? (1990, premiéra 1991), režie Antonín Máša

Analýza zdegenerované československé společnosti natočená podle režisérovy hry Divadelní zkouška, mohla v letech 1990 a 1991 působit jako "kopání do mrtvoly", svědectví o útlaku, který je v nové, otevřené společnosti už pasé. Tak také působí optimistický závěr filmu, který naznačuje, že problémy jistě vyřešila demokratická revoluce roku 1989. Na film je daleko zajímavější se dívat nyní, v druhé polovině nultých let jednadvacátého století, kdy se ukazuje, že vlastnosti normalizačního režimu, pranýřované Mášou, pádem komunismu nejenže nezmizely, ale staly se určujícími charakteristikami nové společnosti. Jediným rozdílem oproti osmdesátým letům, líčeným v Mášově snímku, je jen to, že zatímco proti všeobecné společenské zkorumpovanosti a dekadenci tehdy stáli disidenti, kteří si byli vědomi neměnných lidských a společenských hodnot a byli ochotni za ně bojovat, a tyto hodnoty nakonec podvědomě uznávali i zkorumpovaní jedinci, v dnešním postmoderním prostředí bez hodnot, kdy se cení pouze úspěch, bez ohledu na to, jakým způsobem je dosažen, by se většina lidí hlavnímu donkichotskému představiteli tohoto filmu asi vysmála, že vůbec hájí nějaké "hodnoty" a integritu práce i osobnosti.

Další ukázka z připravované knihy Jana Čulíka o hraném českém filmu od roku 1989, která vyjde v ČR letos na podzim.

10. 5. 2007
Napsal Petr Klán podle vzpomínek Josefa Klána (*1921)

V sobotu 5.5.1945 jsme v Hostomicích vstávali do zamračeného rána. Šedivá plachta oblohy visela nehybně nad krajinou a každou chvíli hrozila deštěm. Bylo krátce po 9. hodině, když maminka přispěchala z náměstí a celá vzrušená vypravovala, co je tam lidí. Všude odstraňují německé nápisy jako by už tady byl konec války a my byli svobodní. Německá posádka je schovaná ve škole a vůbec nezasahuje. Ihned jsem se oblékl, vyslechnul matčiny starostlivé pokyny a spěchám za kamarádem Jardou. Ten je u radia a sděluje mi, že Američané jsou již v Plzni a v Praze vypuklo povstání. Chvíli ještě posloucháme rozhlas a potom spěcháme na náměstí.

10. 5. 2007
Vyjádřete nesouhlas s manipulací, které se vůči nám občanům dopouštějí sdělovací prostředky. Rozšiřte tuto informaci mezi své známé a poproste je o zapojení do této kampaně.
Jak ovládnout svět . Nejde o to, že je to nemožné, nebezpečné je, že se o to někteří snaží.

Oproti rozšířené iluzi k ovládnutí lidí nestačí mít v rukou vojenskou a policejní moc. A nestačí k tomu ani ovládání ekonomických zdrojů této moci. I vojáci a policisté jsou lidé a pokud a pokud se většina z nich ideově neztotožní s podstatou režimu, kterému slouží, obrátí se dříve či později proti němu. Každá úspěšná revoluce v dějinách začínala tím, že došlo k rozkladu těchto "fyzických" nástrojů moci. Ještě obtížnější situace nastává, když se vládnoucí elita chová v rozporu se základními principy systému, jemuž stojí v čele.

A to je právě naše dnešní situace.

Výrok Vlasty Parkanové, že lidé jsou neodpovědní (rozuměj hloupí), a proto nemohou rozhodovat o americké vojenské základně u nás v referendu, na ni a celou současnou vládu, jež zavedení přímé demokracie brání ze všech sil, prozrazuje více, než je jim milé. To, co se v něm skrývá, je pohrdání občany a demokracií, je to snaha vládnout a nikoliv zastupovat.

10. 5. 2007

Úterý 8. května 2007. Státní svátek ČR - Den osvobození od fašismu. Úderem dvanácté začínají na programu ČT24 České televize polední zprávy. Po znělce trvající 6 sekund zdraví diváky hlasatelka Zuzana Burešová. Během půlminuty připomene, že v České republice se oslavuje výročí ukončení 2. světové války v roce 1945. Po sdělení, že oslavy proběhly i na Vítkově, oslovuje tzv. telemostem redaktora Karla Rožánka, který sledoval oslavy na Pražském hradě.

Karel Rožánek začíná mluvit v čase 1 min 36 s. S poněkud nedbalou, nepatrně drmolivou výslovností popisuje, že prezident Klaus právě jmenuje tři nové generály.

10. 5. 2007

Když před lety přišla Eduarda Heczková s fasabazmekkšeftem, že hodlá provozovat neziskovou sociální službu v domě v soukromém vlastnictví, setkala se u ekonomicky uvažujících lidí s poklepáním na čelo a trpným úsměvem pro romantické snílky či tiché blázny. Byl jsem toho svědkem. Představa privátního majitele, který bude trpět v domě dům sociálních služeb (říkejme tomu nízkoprahové centrum a ubytovnu pro bezdomovce) za neziskové nájemné, je z pohledu kapitalismu roku 2005-7 šílená. Potíže s financováním tohoto projektu jej provázejí od samého počátku. Komerční nájemné znamená komerční platby odpovídající centru metropole a ty není schopno takové zařízení zaplatit nikdy. Dotace pak jsou pouze snadným příjmem majitele domu, bezdomovci a jejich tíživá situace rukojmími a tklivé apely na přispění výsměchem solidaritě. S majitelem domu odmítám být solidární. Nyní se od zakladatelky tohoto "neziskového" podniku (ale tvrdě ziskového pro majitele domu) dozvídáme, že dvě veřejné instituce (MPSV a Magistrát Prahy) dotovaly komerční nájemné z veřejných peněz a dotovaly i rekonstrukci (zhodnocení) soukromého majetku. A lidé mají ještě přispět? Věřím Eduardě Heczkové její dobré úmysly, nevěřím ale v životaschopnost podivného projektu v Ruské ulici.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2007 Občánku, a co teď?   
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
10. 5. 2007 Zabraňme vzniku autoritativního režimu v ČR prostřednictvím prodejných médií Milan  Valach
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
8. 5. 2007 Další obce řekly NE výstavbě radaru   
8. 5. 2007 Topolánek: VŠUDE UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Jan  Neoral
8. 5. 2007 Czech Prime Minister Topolánek: People die everywhere. Some of them die in the wars, others during car crashes, some just die Jan  Neoral
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt