10. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 5. 2007

Schopnost říci NE

Nedávno jsem četl v jednom celostátním deníku, jak je to hrozné, že se umí děti a mládež postavit nebo dokonce snad spiknout proti světu dospělých a že jako kdyby se vytratila jakási aliance dospělých, která by tomuhle spiknutí mladých mohla čelit. Cítil jsem za tím naprosto jasně a zřetelně stesk po tom, jak dospělí drží pohromadě a jejich vzrůst a věk je jakýmsi stigmatem pravdy a správnosti a stejně tak je menší vzrůst a dětství či mládí výrazem omylu nesprávnosti. Bylo mi toho pisatele hluboce líto, protože pokud si snad někdo myslí, že věk je poukázkou na cokoliv, tak je podle mne opravdu hluboce mimo misku.

Tento postoj je výrazem posledního stádia neschopnosti přijít na něco lepšího, co je na mě hodné úcty, než to, že se mi podařilo na světě vydržet o trochu déle než tomu druhému. A závěrečná fáze je ta, že se ukájím tím, že musím mít pravdu, protože ten proti mně ještě nestihl vyrůst....

Vzpomněl jsem si na tenhle příspěvek, když jsem viděl táhnout Prahou středoškoláky, kteří se nehodlali spokojit s tím, že se jim slibuje, že se snad jednou bude s těmi státními maturitami něco dělat. Ale že musí pochopit, že to nejde hned, protože říci státním maturitám, té strašné vlastní hlouposti dospělých, ne, je tak hrozně složité, že to ti mladí hlupáčci, kterých se to především týká, přece nemohou pochopit. A se shovívavou přezíravostí a převahou dospělácké tuposti se k nim odpovědní politici a úředníci sklánějí a nechávají se u toho fotit a natáčet.

Očekávali, že to bude stačit a že ti odbojní středoškoláci odejdou, prostě sami zmizí, odváti časem, protože středoškolák schopný efektivního odporu má ještě kratší expoziční dobu než český politik. Tupá touha po jakémsi nesmyslném srovnávacím etalonu nazvaném státní maturita, něco, co možná mělo své místo v elitářství přelomu devatenáctého dvacátého století nebo naopak v neméně tupém rovnostářství pozdějších let, tenhle tupý nápad měl převálcovat zdravý rozum. Nestalo se.

Ti mladí se prostě sebrali a začali řvát. Sem tam i něčím házet. A najednou jsou státní maturity odloženy. A možná ani nikdy nebudou. Najednou to jde a ti staří se předhánějí v tom, jak sdělit národu, že oni to říkali vždycky. Najednou není nikdo, kdo by státní maturity obhajoval a hlásal ty hlubokomyslné sentence o jejich prospěšnosti a potřebnosti.

Pokud si snad, milí čtenáři, kladete otázku, proč jsem se s takovým pochopením zaměřil na ono razantní zařvání mladých, které probudilo odpovědné a donutilo je udělat něco rozumného, což je normálně proti jejich zájmu, protože rozumné nemůže být objektem politického handlu, pak vězte, že jsem si namísto státních maturit představil hospodářské reformní kroky současné vlády a na místě středoškoláků těch několik zanedbatelných miliónů nás občanů, lidí, kteří na tom budou po těchto „reformách“ hůře a budou ze svých vesměs poctivě vydělaných peněz platit to, aby si pár bohatých a mocných mohlo říkat, že to ta vláda dělá dobře a že zase dají partajím na volby, aby se našla další parta, která sedře tu většinu ve prospěch oné „mocné hrstky“.

Skoro by se dal parafrázovat Winston Churchill asi v tom smyslu, že ještě nikdy nevděčila tak malá hrstka za své uspokojení utrpení tolika jiných. Je úplně jedno, jaké partaji se zaplatí, protože ony jedna bez druhé stejně nemohou být.

Politické strany dnes již dávno nepředstavují nějaký program nebo dokonce ideu. Už dávno strany ničemu nestraní. Jsou jen nástroji skutečné elity na produkci víceméně libovolně složené pseudoelity, která bude cpát veřejné peníze do soukromých kapes té skutečné elity a když je jich málo, tak se vyhlásí reformní batoh a hodí ho na záda těm nejpotřebnějším, aby ho vláčeli cestou necestou, nacpali svými drobnými a na konci cesty ho vyvětraný od problémů, ale za to plný peněz, odevzdali těm, kteří si nesli jenom svačinu v podobě šampíčka s kaviárem a ještě letěli vrtulníkem.

A tihle vykuci ještě mají tu drzost, že tvrdí, že kdo to nechápe, okrádá vlastní děti. Sklánějí se k nám stejně blahosklonně jako k malým dětem a tváří se chápavě,pošilhávají přitom do objektivů, aby si vzápětí udělali to své bez ohledu na cokoliv a hlavně kohokoliv. A zdaleka nejde jenom o ekonomickou reformu. Omlouvám se, ale to cizí slovo mi tam sedí lépe než to „hospodářskou“, protože spojovat tenhle paskvil se slovem „hospodařit“ se mi přece jen příčí. Ekonomika to snese.

Jde například i o raketovou základnu a konec konců hlavně o zákon o referendu, které nám, velkým dětem, slibují už zase bezmála dvacet let a přitom vědí, že nám ho nikdy nedají a ani dát nemohou, protože by se jejich pasáci moc a moc zlobili a nedali by jim do partajních kasiček.

Nedivte se, prosím, že se mi to středoškolské zařvání tak hrozně líbilo... Je v tom i kus nostalgie a lítosti, že už asi nikdy takhle zařvat nedokážu. Nebo něco hodit, ale hlavně tím něco dokázat. Někdy jako by se zdálo, že není ani zařvat ani si něčím hodit s kým. Nebo si mám říkat, že nikdy nemám říkat nikdy?!? Určitě je vždycky s kým něco dokázat...

Nicméně otázka, jestli jsem nebo jsme ještě schopni říci těm shora se k nám ve světle kamer a fotoblesků sklánějícím velkým dospělým strýčkům důrazné NE, ta otázka tu zůstává...

                 
Obsah vydání       10. 5. 2007
10. 5. 2007 "Je na vás, občanech, jak mě budete soudit"
10. 5. 2007 Konec "dobrého života" ve Francii?
10. 5. 2007 Proč mladí nechtějí volit konzervativní strany Štěpán  Kotrba
10. 5. 2007 Ne-profesionální ne-veřejnoprávní Česká ne-televize Jakub  Rolčík
10. 5. 2007 Zabraňme vzniku autoritativního režimu v ČR prostřednictvím prodejných médií Milan  Valach
10. 5. 2007 Co lidovci a ODS
10. 5. 2007 Tony Blair: začátek konce
10. 5. 2007 Nejúčinnější strach je malý strach
10. 5. 2007 Schopnost říci NE Ladislav  Žák
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
10. 5. 2007 Turecká kríza Radovan  Geist
10. 5. 2007 Klaus nepřemýšlí o Evropě Václav  Chyský
10. 5. 2007 Procházka Richard  Weiner
10. 5. 2007 Čím dříve Dům Agapé skončí, tím lépe pro veřejné finance Štěpán  Kotrba
10. 5. 2007 S mobilním telefonem až do omdlení, aneb O čem rodiče měli vědět, že to má větší dráždivost než čokoláda Uwe  Ladwig
10. 5. 2007 "Vystavování lidských těl je legální" Radek  Mikula
10. 5. 2007 Dlouhá noc muzeí se koná i v ČR
10. 5. 2007 Dny osvobození v jednom podbrdském městečku Petr  Klán
10. 5. 2007 Zásah proti neonacistům v Brně byl oprávněný
9. 5. 2007 Lula
9. 5. 2007 Proč mladí nechtějí volit sociální demokracii Tomáš  Gawron
9. 5. 2007 Americké bestsellery, Ježíš a zabíjení všech nevěřících Greg  Evans
8. 5. 2007 Topolánek: VŠUDE UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Jan  Neoral
8. 5. 2007 Czech Prime Minister Topolánek: People die everywhere. Some of them die in the wars, others during car crashes, some just die Jan  Neoral
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
9. 5. 2007 Prečo sa Európa nemôže spoliehať na NATO Eduard  Chmelár
9. 5. 2007 Nadělej prachy a natáhni bačkory? (2. část) Miloš  Dokulil
9. 5. 2007 Mé politické přesvědčení Boris  Cvek
7. 5. 2007 Mezinárodní konference proti militarizaci Evropy Štěpán  Kotrba, Jan  Berousek
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce