9. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 11. 2007

Ropa je "krvavá skvrna na světové ekonomice" a brzo vyvolá globální konflikt, který bude stát miliony životů. To drsně tvrdí nový kontroverzní dokumentární film, který varuje, že radikální pokles těžby ropy povede k celosvětové recese a hospodářskému rozkladu.

Film A Crude Awakening: The Oil Crash (Kruté probuzení: Kolaps ropy) přichází tento týden do britských kin. Obsahuje šokující záběry reznoucích texaských a venezuelských ropných vrtů a nepokoje způsobené nedostatkem potravin v Asii a v Africe. Takové scény se budou po celé planetě v blízké budoucnosti opakovat tisíckrát, argumentují tvůrci filmu, kteří tvrdí, že svět čelí budoucnosti "děsivější než v hororu".

Sloupek
Josef Hiršal

Hastroš z proutí
pozvolna se hroutí.

Hrdina, srab zároveň.

Zazpívala kostní moučka.
Zaplakala kostní dřeň.

z knihy Básně třásně rohypnol, Klokočí a Knihovna Jana Drdy Příbram 1998. Mezi svých deset básní vybral Michal Šanda.

10. 11. 2007

10. 11. 2007 Aktuálně.cz│ Studie vojenských hygieniků, která skončila závěrem, že radar v Brdech nemůže ohrozit zdraví obyvatel, byla poprvé zpochybněna na akademické půdě.

"Práci odvedenou při zpracování studie lze považovat za nízkou až povrchní. Nelze ji považovat za věrohodnou," stojí v posudku, který připravili Jiří Šebesta a Zbyněk Raida z Ústavu radioelektroniky na Vysokém učení technickém v Brně. Profesor Raida je ředitelem ústavu. Oba experti dokonce dodávají: "Kdyby podobné dílo obhajoval student vysoké školy v oboru radiotechniky jako svou závěrečnou práci, s téměř stoprocentní jistotou by neuspěl."

Aktuálně.cz: Vědci poprvé zpochybnili studii o radaru. Je povrchní ZDE

Vládní studii týmu pod vedením hlavního hygienika a hlavního armádního hygienika „Předběžné posouzení vlivu radiolokační stanice EBR na zdravotní stav populace v okolí Vojenského újezdu Brdy“ , kterou zpracoval Doc. RNDr. Luděk Pekárek, DrSc. jako první odborně zpochybnil kolektiv armádních odborníků na radiolokaci a své závěry publikovali v odborném měsíčníku ATM a Britských listech pod pseudonymy NERAD a BRDSKÝ. Nicméně odborníků, kteří se vládní studii vysmáli, bylo daleko víc.

Blanický rytíř
11. 11. 2007

Jeden až dva tisíce lidí pozvaných Židovskou liberální unií , dva tisíce lidí pozvaných anarchisty. Zaplněné Staroměstské náměstí. Zaplněná Meiselova ulice. Poslanci, senátoři, zastupitelé, primátor, kandidáti na prezidenta - ti všichni vyšli na ulici nejen říci svůj nesouhlas, když to dlouho vypadalo, že díky hlouposti magistrátních úřednic ohlášený pochod neonacistů se bude konat a policie jej bude chránit tak, jako tou bylo v minulých letech, ale vyšli společně bránit vlastními těly neonacistům ve vstupu.

Vedoucí magistrátního oddělení, Mgr. Odarčenková, která má ohlašování demonstrací v referátu, selhávala při správním řízení opakovaně už v minulosti. A sedí na své židli stále. Takovou ukázku názorové jednoty ale Praha doposud nezažila od roku 1989. Politici se snažili nezískávat politické body pobíháním před kamerou, ale byli na místě. I když nevěděli, jestli policie odvede dobrou práci a ochrání je před násilnými neonacistickými radikály. Politické názorové rozdíly zde jakoby nebyly. Občanští demokraté se zdravili se socialisty, komunisty i zastánci "nepolitické politiky". Jediným označením mnoha lidí byly žlutočerné židovské hvězdy s nápisem Jude - jako připomínka nacisty uložené povinnosti všem židům. Nyní to bylo dobrovolné rozhodnutí lidí. Ukázka solidarity. Policie až na několik ojedinělých excesů tentokrát situaci zvládla. Nechovala se agresivně a arogantně, tak jako v minulosti. Neprovokovala. Jeden policista bez identifikace (a tudíž v konfliktu se zákonem o policii) byl jen minoritní ukázkou "starých pořádků". Policie nenechala autobusy neonacistů dojet do Prahy včas, mnoho z nich perlustrovala a zadržela. Nenechala pražské neonacisty dojít včas z Vysočan do centra města. Vyklidila ale prostor ve chvíli, kdy večer probíhalo shromáždění anarchistů na Staroměstském náměstí. V tu chvíli policisté nikde nebyli . Jelikož neonacisté byli rozprášeni, anarchisté se je vydali tmavými uličkami v malých hloučcích hledat do centra města. Což je taktika, která byla předvídatelná. Podstatné je to, že i anarchisté a radikální antifašisté se ukázali jako legitimní součást občanské společnosti, když přijali výzvu a na legálně ohlášeném pochodu podpořili ostatní.

Společně proti neonacismu I. FOTOGALERIE BL

Společně proti neonacismu II. FOTOGALERIE BL
Společně proti neonacismu III. FOTOGALERIE BL
10. 11. 2007

Les groupes se réclamant du nazisme en République Tchèque ont décidé de "célébrer", le 10 novembre, dans les rues de Prague, l'anniversaire de la `Nuit de cristal'. Cette provocation, sans précédent dans l'histoire de ce pays, se déroulera au quartier historique juif, situé au centre de la capitale tchèque. Le cortège néonazi passera, et c'est le clou du spectacle, à côté de la vieille synagogue, dont les murs sont couverts des noms de 77 000 juifs morts dans les camps d'extermination pendant l'occupation nazie.

Oosterschelde
9. 11. 2007

ČTK/ČRo/REUTERS│ Nizozemsko v noci na dnešek poprvé v praxi použilo své gigantické protipovodňové zábrany, vybudované v uplynulých desetiletích. V očekávání silné bouře, ženoucí vodu ze Severního moře proti pobřeží, uzavřelo betonové zdvižné hráze na přístupech k rotterdamskému přístavu a také na Oosterschelde a Hartelu. Rovněž Británie začala evakuovat ohrožené úseky na svém východním pobřeží, v prvé řadě domovy důchodců a nemocnice. Země v okolí Severního moře očekávají, že se v nejbližších hodinách může hladina vody zvednout až o tři metry nad normál. Nejnaléhavější varování před možnými povodněmi vydaly úřady pro pobřeží východní Anglie a hrabství Kent. Hladina vody na východoanglickém pobřeží dopoledne stoupla o 275 centimetrů nad normál a způsobila lokální záplavy v Great Yarmouthu v hrabství Norfolk. Příchod bouře a velké vody z moře očekávají také Norsko a Německo, kam by povodňová vlna měla dorazit až později během dne. Není vyloučeno zvednutí hladiny vody v ústí Labe až o dva metry. Maledivský prezident Maumun Abdul Gejum v Lisabonu na konferenci Evropské unie a rozvojových zemí prohlásil, že Maledivy se potápějí. Globální oteplování a stoupající hladina moře hrozí, že se postupně potopí malebná souostroví a korálové atoly, které tuto republiku u jižního výčnělku Indie tvoří.

ČTK/ČT24: Sever Evropy čelí silnému větru a zvýšení hladiny moře ZDE

Deník/REUTERS: Potápíme se, volá prezident Malediv ZDE
ČTK: Pobřeží Nizozemska a Británie bičuje bouře - VIDEO ZDE

iHNed: Klaus znovu kritizuje Gorea a "klimatickou propagandu"ZDE

Frank-Walter Steinmeier
9. 11. 2007

AVIZO TAKŘKA BEZ KOMENTÁŘE

ŠOK│ Zatímco poslanci ČSSD se připojují od 13:30 k dnešní odpolední blokádě Židovského města pod heslem "Společně proti neonacismu", předseda ČSSD Jiří Paroubek se setká v sobotu 10. 11. 2007 v 15.00 s ministrem zahraničních věcí Německa Frankem-Walterem Steinmeierem (SPD). Možná témata rozhovoru: americký radar, klimatické změny, Schengenská zóna... Místo konání: Obecní dům, Plzeňská restaurace. Pivečko, vepřové... Děje se tak těsně po návštěvě USA, kde Paroubka přesvědčovali o nutnosti radar v Brdech postavit. Tiskový brífing po skončení setkání podle tiskového oddělení Lidového domu na žádost německé strany nebude možný. Německého ministra zahraničí by se nejspíše někdo z cynických českých novinářů mohl ptát, kdo koho o čem na sobotním setkání u vepřového přesvědčil, jak policisté a soudy jeho země reagují na neonacistické pochody a místní ultrapravicovou scénou, reprezentovanou NPD, kdy Německo otevře svůj pracovní trh Čechům, jaký je po schůzce s předsedou ČSSD jeho názor na americký radar v českých Brdech a zda není něco temně symbolického na dni jeho návštěvy Česka... Diplomat raději zruší brífing.

Nejen policejní síly, ale především demokratické cítění Čechů zabrání podle německého ministra zahraničí tomu, aby v Praze ve výroční den Křišťálové noci neonacisté vyvolali nepokoje. Ministr to včera řekl novinářům po setkání s českým protějškem Schwarzenbergem. Podle ČTK se Steinmeier se Schwarzenbergem "tradičně neshodli" například ohledně americké radarové základny v Brdech nebo ohledně plánovaného centra pro vysídlence, které chce německá vláda zřídit v Berlíně a které prosazuje spolu s předsedkyní "Svazu vyhnanců" poslankyní křesťanskodemokratické CDU Erikou Steinbach i Sudetoněmecký lansmanšaft - organizace, u jejíhož zrodu stáli němečtí nacisté a jejich potomci .

10. 11. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro berňák, ale i pro policajty

Perikopou na dnešní neděli je veleslavný Ježíšův výrok „Co je císařovo, dejte císaři, co je Božího Bohu“. Je to jedno z nejdůležitějších míst Nového zákona, které formovalo naší západní, euroatlantickou společnost. Sice po dlouhých bojích, avšak přeci, křesťanská civilizace dospěla ke koncesu, že člověk není ve svém svědomí vázán jednat podle nařízení politické moci, když směřují tyto příkazy proti základním lidským právům.

9. 11. 2007

Na redakci ATM se obrátil koordinátor vládní komunikace programu protiraketové obrany Klvaňa s žádostí o publikování reakce na článek Radar XBR Brdy -- Technická analýza a odhad výkonových parametrů, který jsme zveřejnili v zářijovém čísle ATM a které zveřejnily i Britské listy. V zájmu objektivní odborné diskuse vám celý text přinášíme v nezměněné podobě. Autorem této "vládní" odpovědi je Doc. RNDr. Luděk PEKÁREK, DrSc. "za přispění odborníků, kteří se zúčastnili měření radiolokátoru na Kwajalejnu", jak si vymínil ve své odpovědi redakci ATM.

Tento článek vyšel v odborném měsíčníku ATM 11/2007 , který je v prodeji od pátku 2. 11.

BL 5. 9. 2007 Ludvík NERAD: Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů ZDE

9. 11. 2007

"Charakterní herec" je contradictio in adiecto

Dobrý den,dovolte jen krátkou poznámku k vážné otázce KOLABORACE pana herce Lábuse. Nic lepšího než účast národního komika se propagaci RADARU jistě stát nemohlo. Vizionář Nietzsche již v předminulém století shledal, že HEREC je v Nové době ústředním protagonistou, ba ideálem veřejného zájmu a dění. Co je měřítkem kvality HERCE? Asi to, že zahraje všechno, kohokoli, cokoli, no ne?

9. 11. 2007

Vytvořit vážný předsudek při soudním procesu může například zveřejnění informace o tom, že dotyčná osoba už byla trestně stíhána.

Anglické soudy nyní mají pravomoci nařídit třetím stranám, jako jsou sdělovací prostředky, aby uhradily náklady soudního řízení (ty jdou do často statisíců liber, pozn. JČ), pokud je soud nucen zrušit proces v důsledku zveřejnění informací v médiích.

V souvislosti s aférou Čunek, kdy Česká televize bezostyšně zveřejnila policejní informace v případu, který byl sub judice, a dopustila se toho, co by bylo v civilizovaných zemích považováno za pohrdání soudem, píší čtenáři, kteří o tomto pojmu v životě neslyšeli, a požadují vysvětlení. Citujeme z předpisů společnosti BBC. Doporučujeme České televizi, ta tyto předpisy také má, nechala si je přeložit, jenže je nepoužívá:) :

9. 11. 2007

V Britských listech se zhruba obden projeví názor typu O tomhle nepište či tohle neuveřejňujte. Tyto „knížecí rady“ Britské listy publikují bez toho, že by redakce přitom modrala či rudla, a včetně doprovodného textu. Deník zřejmě nemá, podle mého názoru odůvodněně, obavy, že bude „nachytán na švestkách“ při nějaké vědomé nekorektnosti.

Zato autorům těchto apelů se nějak se nedaří, protože zanedlouho za sebou práskají dveřmi, nervózní z toho, že poplivávací taktika neuspěla. Novinář Šídlo se tento již omšelý pouťový popěvek snažil trošku docizelovat. Nositel Peroutkovy ceny zkusil sofistikovanější metodu - tak nějak ovlivňovat BL potajmu: O tomhle nepište či tohle neuveřejňujte a navíc ani neříkejte, že jsem to Britským listům napsal a doporučoval.

9. 11. 2007

Připomínka k článku Vladislava Černíka "Šídlo v pytli neutajíš"

Na obranu Jindřicha Šídla bych chtěl doplnit, co v článku Vladislava Černíka není: že jeho kritická připomínka k způsobu, jakým Štěpán Kotrba použil citace výroku činitele Slovanského svazu byla oprávněná: citace byla použita nepořádně a bez kontextu.

Dále k celé věci mohu vyjádřit jen politování, v souhlasu s panem Černíkem, že se Jindřich Šídlo odmítá ke skutečnostem, které se mu nelíbí, vyjdařovat přímo na stránkách Britských listů. Emailový dialog s panem Šídlem pokračuje :) bohužel se omezuje jen na několikavěté výměny sem a tam. Bylo by daleko podnětnější, kdyby pan Šídlo vyjádřil své námitky uceleným analytickým článkem. Postoj: "Tyto názory jsou šílené, s nimi my polemizovat nebudeme, my jsme arbitry všech hodnot" je tak trochu pošetilý. Jejich nositelům se totiž může stát, že se postupně octnou zcela mimo relevantní diskurs. Škoda.

Ulrich Rösch
9. 11. 2007
S Ulrichom Röschom sa zhováral Peter Nedoroščík, k rozhovoru prispel niekoľkými otázkami Milan Šebo

Základný, ničím nepodmieňovaný príjem pre každého ako istá forma ľudského práva, pretože nárok naň by mal každý občan. A k tomu radikálna reforma daňového systému, ktorá by odstránila všetky formy zdanenia s výnimkou dane z pridanej hodnoty (DPH). To sú základné myšlienky širokej iniciatívy združujúcej vedcov, podnikateľov, politikov a aktivistov, ktorá vznikla v po nemecky hovoriacich krajinách.

Jedným z nich je aj Ulrich Rösch, ktorý nedávno navštívil Slovensko. Študoval filozofiu, pedagogiku, germanistiku a sociálne vedy na niekoľkých univerzitách v Nemecku a vo Švajčiarsku. Pracoval v rôznych inštitútoch a založil vlastnú textilnú firmu. Od roku 1999 pracuje v sekcii pre sociálne vedy antropozofickej spoločnosti v Goetheanum/Dornach vo Švajčiarsku. Už niekoľko rokov je aktívnym členom Svetového sociálneho fóra.

9. 11. 2007

První zavražděnou obětí komunistické ideologie u nás se v roce 1923 stal ministr financí Alois Rašín. Prvním (a nepochybně také posledním) soudním procesem s justičním vrahem -- aktérem v duchu komunistické ideologie zinscenovaných hrdelních procesů z konce 40. a počátku 50. let zůstane provždy proces s Ludmilou Polednovou-Brožovou.

10. 11. 2007

JU│ Podnikatel Badri Patarkacišvili, který je považován za neformálního vůdce gruzínské opozice, prohlásil, že před mimořádnými prezidentskými volbami udělají gruzínské úřady všechno možné, aby k volbám nepustily své reálné konkurenty. Někteří vůdci opozice, jak předpokládá, budou označeni za nepřátele lidu. Píše to ruský server Lenta.

9. 11. 2007

Může Evropská unie hrát roli třetí světové mocnosti, jaká by vyrovnávala vojenskou a strategickou bipolaritu mezi Spojenými státy a Ruskem? Občas takové přání zazní z úst některého politologa, novináře či politika. Je to však jen přání, které se při bližším pohledu rozplyne jako pára nad hrncem.

9. 11. 2007
Petr Hulinský

Odvolání ředitele sekce vyzbrojování vnímá ČSSD jako další kamínek do mozaiky v chaotickém řízení resortu ministryně obrany Vlasty Parkanové. Ta zcela evidentně nezvládá personální řízení svého ministerstva. Po svém nástupu do úřadu totiž bez udání důvodů odvolala například náměstkyni pro personalistiku Přibylovou a na její místo dosadila náměstka Maška, který byl ani ne po půl roce taktéž odvolán. Pod taktovkou ministryně Parkanové rovněž odešel - po mediální štvanici - i ředitel Vojenského zpravodajství Krejčík. Paní ministryně ve všech případech opomněla udat důvody, proč tak činila. Tyto své kroky navíc - v duchu své tradice – odmítla jakkoliv komentovat.

Dukovany
9. 11. 2007

Stínový ministr životního protředí k budoucnosti jaderné elektrárny Dukovany: "Kdybych měl podporovat jádro, tak s využitím tepla "

Petr Petržílek

V tomto týdnu jsem měl možnost se seznámit s provozem jaderné elektrárny Dukovany a diskutovat zde o perspektivách jaderné energetiky v ČR. Tato elektrárna je bezproblémovým a spolehlivým zdrojem elektřiny. Vítám proto projekt její modernizace, který zvýší roční výrobu elektřiny o 13 %. Za velmi důležité považuji také to, že současný stav reaktorů zřejmě umožní prodloužení životnosti elektrárny až do roku 2045. Delší doba provozu Dukovan je totiž faktorem, který významně ovlivní probíhající diskusi o potřebě nových zdrojů energie a především o době, kdy tyto zdroje budou potřeba.

Ropa, peak oil a energetická bezpečnost TÉMA BRITSKÝCH LISTŮ

9. 11. 2007

Nová závažná studie:

Překvapující nová studie z USA vyvolala konsternaci mezi zdravotníky. Vyplývá z ní totiž, že navzdory konvenčnímu přesvědčení je zřejmě mírná tělesná nadváha prospěšná pro zdraví.

Studie byla tento týden publikována v respektovaném časopise Journal of the American Medical Association.

Mírná nadváha sice trochu zvyšuje pravděpodobnost úmrti na cukrovku a na nemoci ledvin, ale nikoliv na rakoviny a na srdeční choroby, vyplývá z analýzy.

V průměru ze studie vyplývá, že lidé, kteří mají mírně nad normální váhu, žijí déle než lidé stejného věku, kteří jsou obézní i - překvapivě - lidé, jejichž váha je normální.

9. 11. 2007

NÁZOR LÉKAŘE:

Myslím, že proti původnímu zadání a výstupům sledování určitých pacientů (o aktivní studii nešlo v žádném případě) dochazí u interpretace National Health and Nutrition Examinationt Survey (NHANES) ať již Independentem nebo BL k určitému nedorozumění.

9. 11. 2007

V Londýně získal obrovskou popularitu server Freecycle, kde si lidé zadarmo vyměňují věci, které by jinak vyhodili, píše s uznáním konzervativní deník Daily Telegraph.

Freecycle je absolutní antiteze serveru eBay. Namísto prodávání věcí za nejvyšší možnou cenu lidé nabízejí to, co už nepotřebují zadarmo, aby věci neskončily v odpadcích.

9. 11. 2007

Koaliční vláda Mirka Topolánka včera populisticky schválila návrh poslanců Davida Kafky, Kateřiny Jacques a Ludvíka Hovorky na vydání zákona, kterým se mění podmínky související s vymáháním dlužného výživného. Musím poznamenat, že se ze strany koaličních poslanců jedná o pouhé plácnutí do vody, které samo o sobě nic neřeší.

9. 11. 2007

Čínský tisk zkritizoval Tonyho Blaira, jemuž čínští činitelé údajně zaplatili honorář 500 000 dolarů za projev, v němž bývalý britský premiér "neřekl nic nového". Blair navštívil luxusní sídliště v provincii Guangdong na jihu Číny a pronesl tam řeč, která novináře zklamala. Podle deníku Čínská mládež říkal Blair jen zdvořilosti a fráze a nepřinesl jedinou podnětnou myšlenku.

9. 11. 2007

Deník Metro 6. listopadu přinesl znepokojivé poznatky o kouření marihuany: celá třetina naší populace se touto drogou dala nejméně jednou zlákat, u mládeže je však podíl výrazně vyšší.

Ponechejme stranou otázku, jakým zdravotním rizikem je vdechování jakéhokoli kouře vůbec a halucinogenního zvlášť, to přísluší lékařům. Jakožto občanovi se mi v té souvislosti jeví jako mnohem závažnější, jakým způsobem Ivan Douda, zakladatel centra Drop In, argumentuje proti legislativní úpravě, která se snaží tato rizika minimalizovat.

9. 11. 2007

Podle statistických údajů, které máme k dispozici, roste ve Spojených státech amerických a paralelně i v Evropské unii podíl především audiovizuální reklamy zaměřené na dětského spotřebitele a na teenagery průměrně o pět procent. V roce 2001 činily v USA investice směřované do reklamy pro tuto cílovou skupinu 230 miliard dolarů a v Evropě to bylo přibližně 100 miliard dolarů. Pokud vezmeme v úvahu, že reklama oslovující děti a mládež ve Spojených státech, činila v roce 1964 "jen" 2,2 miliardy dolarů a ještě o dvacet let později to byly "pouhé" čtyři miliardy dolarů, pak je tento růstový trend alarmující.

8. 11. 2007

Opakovaně nám posílá kritické připomínky k Britským listům redaktor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Nejnověji ostře protestoval proti tomu, že Štěpán Kotrba citoval podle Českého rozhlasu předsedu Slovanského výboru Mináře, že Jan Sokol je údajně "kolaborant z rodin kolaborantů". Jindřich Šídlo považuje tuto citaci za "sprostou manipulaci" a poukazuje na to, že Štěpán Kotrba byl členem KSČ, takže "kdo je kolaborant", ptá se. Kotrbova formulace mi nepřipadá zrovna šťastná. Kotrba se jí skutečně otevírá obvinění z manipulativnosti. Na to je férové poukázat.

Jde mi však o něco jiného. Opakovaně nabízím panu Šídlovi, aby se k obsahu Britských listů vyjádřil veřejně, kritika je záslužná a potřebná. Jenže to on ne.

8. 11. 2007

Třiadvacetiletá prodavačka v knihkupectví na londýnském letišti Heathrow Samina Malik byla shledána vinnou, že psala básně na oslavu islámského terorismu a shromažďovala si doma extremistickou literaturu.

Dala si jméno "lyrická teroristka" a psala a na internetu zveřejňovala básně na počest Usámy bin Ladina, texty chválící islámské mučednictví a usekávání hlavy obětem.

8. 11. 2007

V britských médiích silně pokračuje kontroverze, týkající se komisaře londýnské Metropolitní policie Sira Iana Blaira. Mnozí ho obviňují z odpovědnosti za smrt nevinného občana, Brazilce, elektrikáře Jeana Charlese de Menezese, kterého londýská policie zastřelila po nástupu do metra v červenci 2005. Minulý týden prohrála londýnská policie soudní řízení v této věci, kdy ji soud shledal vinným z celé řady závažných pochybení.

8. 11. 2007

aneb Jak 1837 červených jízdních kol a logo prskající kočky změnily dějiny sociálních bojů

Některé zprávy zní našinci jako z jiného světa, nebo aspoň světadílu.

Do této kategorie v poslední době určitě patřily informace o tom, jak v průběhu argentinské krize dělníci obsazovali zkrachovalé fabriky a pokračovali v jejich provozování. Bez šéfů, bez výplat, s nejistou vyhlídkou, pokud šlo o reakci státních struktur. Nakonec v řadě případů argentinské soudy potvrdily nové majitele - dělnické kolektivy - a zdá se, že aspoň některé z podniků mají dobré šance na přežití.

V evropských poměrech tato představa zní téměř neskutečně. Přesto k něčemu podobnému v Evropě došlo, a to dokonce v sousedním Německu.

8. 11. 2007

< fotografie Getty Images

Firmy Unilever, Cargill, Nestlé, Kraft, Procter and Gamble rozšiřují svou poptávku po palmovém oleji, který se dováží především z provincie Riau na Sumatře. Tam je uloženo podle odhadů až 14,6 miliard tun uhlíku v jednom z nejhlubších světových rašelinišť.

Více něž 1,4 milonů hektarů pralesa v Riau bylo už proměněno v plantáže, další 3 miliony hektarů lesa mají být proměněny v oblast pro pěstování biopaliva.

Při likvidaci starobylých pralesů se uvolňuje uhlík. Rašelina se rozkládá a pozemky se stávají obětí požárů, které často hoří po desetiletí. Pokud budou rašeliniště na Sumatře dál takto ničena, podstatně to zvyší globální emise uhlíku, varuje organizace Greenpeace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 11. 2007

27.11.2006 - obdržel MHMP písemné oznámení o konání shromáždění svolavatele Erika Sedláčka, ve kterém byl uveden jako účel shromáždění ,,protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku".

30.11.2006 -- MHMP s využitím možností daných zákonem toto shromáždění zakázal. Svolavatel podal proti tomuto rozhodnutí k Městskému soudu v Praze žalobu, ve které se domáhal jeho zrušení.

8. 11. 2007
tisková zpráva organizací mladých socialistů a sociálních demokratů

Nás, členy různých antifašistických levicových organizací, spojuje nesouhlas s akcí, kterou pořádají Mladí národní demokraté 10. listopadu 2007. Tato organizace, napojená na neonacistický Národní odpor, plánuje uspořádat pochod pražským bývalým Židovským městem na výročí Křišťálové noci -- pogromu, během kterého bylo v roce 1938 v nacistické Třetí říši zavražděno přes 100 židů a přes 30 tisíc jich bylo zavlečeno do koncentračních táborů, odkud se většina nikdy nevrátila. Nacistická zvůle stála nakonec život šesti milionů židů.

9. 11. 2007

NÁZOR ANARCHISTŮ:

Další průvod nacistů

Mysleli jste si, že problémy s fašismem a nacismem skončily před více než šedesáti lety, s pádem Mussoliniho a Hitlera, osvobozením okupovaných území a otevřením koncentračních táborů? Rádi bychom si to mysleli také, ale realita nám naneštěstí vstříc nevychází. Přibývá lidí, pro které představují nacističtí vůdci idoly, které je potřeba v mezích možností napodobit. "Žádný holocaust nebyl," tvrdí nám s kamennou tváří kolosální historický nesmysl - jako kdyby chtěli říct: "Hitlerovi se to nepovedlo, skutečný holocaust uděláme až my." Zatím "alespoň" napadají Romy, alternativní mládež, cizince, homosexuály, Židy... každého, kdo se jim nelíbí. Ti, kteří za jejich násilí zaplatili životem, se už počítají v řádu desítek.

8. 11. 2007

Že Literární noviny už dávno nejsou to, co bývaly, se všeobecně ví. Přesto lze říci, že pod vedením Jakuba Patočky se do jisté míry staly listem opozičním vůči vládní politice a že si tak získaly část své ztracené prestiže zpět. Jenže jak se říká -- "ocuď až pocuď". Čas od času si ukousnou příliš horké sousto, které ne a ne spolknout, takže je chvíli přežvykují, a posléze nespolknuté a tudíž i nestrávené vyplivnou. Někdy jde o podstatné věci, jindy o malichernosti -- dost často nějak osobně svázané s lidmi, kteří Literárky dělají. A protože zastávám staré lidové rčení, že každý cikán hádá podle vlastní karty, posloužím osobní zkušeností.

Před více než rokem otiskly Literárky recenzi románu Věry Noskové. Jejím autorem nebyl nikdo jiný, než sršatý Vladimír Just, nesnášenlivý arbitr uměleckých kvalit nejen literatury, ale i divadla (viz jeho aktuální problémy v grantové komisi Magistrátu hl. m. Prahy). Just, který pracoval za normalizace v Ústavu české a světové literatury a který se při svých polemikách na stránkách Kmene neváhal před redakcí zaštiťovat výroky typu: "S mým názorem souhlasí celá ZO KSČ našeho ústavu," se po roce 1979 celkem úspěšně stylizoval a stylizuje do role celoživotního bojovníka proti komunismu.

Boeing B-52H Stratofortress
8. 11. 2007

Incident Bent Spear

Zdeněk Brousil

Letos 29. srpna krátce po deváté hodině ranní zamířila skupina výzbrojních techniků na americké letecké základně Minot AFB v Severní Dakotě, kde je umístěno 5. bombardovací křídlo USAF, k jednomu z iglú, jak tamní personál nazývá přísně střežené zodolněné sklady řízených střel s jadernými hlavicemi. Netušili, že zanedlouho způsobí mimořádnou událost, která se nadlouho zapíše do historie amerického vojenského letectva. Nepostřehli totiž, že všech šest řízených střel AGM-129 bylo opatřeno jadernou hlavicí, každá o síle hirošimské pumy.

Od této chvíle byly tyto jinak přísně střežené jaderné zbraně dalších 36 hodin bez dozoru, protože nikdo z pozemních obsluh ani posádky letounu neměl o jejich skutečném stavu ani tušení. Za posledních čtyřicet let to byl první doposud známý let bombardovacího letounu s jadernými zbraněmi na palubě, který se ocitl ve vzdušném prostoru USA bez příslušného povolení z nejvyššího velitelského stupně strategických sil. Tato skutečnost, která by byla jistě dobrým námětem ke sci-fi fi lmu, odvrátila alespoň na chvíli pozornost amerických vojenských plánovačů od války v Iráku a Afghánistánu a vyprovokovala v Pentagonu i mimo něj řadu otázek souvisejících s adekvátním zabezpečením jaderné výzbroje USA před jejich možným zneužitím na vlastním území.

Tento článek vyšel v odborném měsíčníku ATM 11/2007 , který je v prodeji od pátku 2. 11.

BL 6. 9. 2007: Americký bombardér B-52 omylem vzlétl s jadernými střelami ZDE

8. 11. 2007

Farmaceutický průmysl je mocnější než státy

Už ke mně nechodí jako zástupci firem s dárky, ale jako pacienti. Mají v pracovní náplni lámat doktory, přesvědčovat nás, abychom psali léky. Na druhé straně cítí strach, co bude, až jim bude zle. Jeden dealer mi vyprávěl, že mají školení, jak získávat lékaře. Kuchařku, komu nabídnout rovnou peníze, koho pozvat na kongres, komu zaplatit knížku, kdo si řekne o úplatek sám. Takhle to funguje.

Lékař Jan Hnízdil je neúnavný kritik současného zdravotnictví i medicíny. Hovoří o přínosech komplexní péče, o krizi ve vztahu pacienta a lékaře i o způsobech získávání lékařů agenty farmaceutických firem. Týdeník A2 se pokusil udělat sondu do prostředí zprivatizovaného zdraví. Jaká je lékařská etika dříve a dnes? Jak se lobbují lékaři? Co způsobí, že se ministr zdravotnictví stane oblíbeným mezi lékaři či farmaceuty? Přežije ve funkci déle, než ministr, který se rozhodne zisky farmaceutických firem kontrolovat? Podrobnosti naleznete v týdeníku A2-45. │KOŠ

8. 11. 2007

Taky máte nepříjemně divný pocit, že se společnost čím dál víc radikalizuje? Ba co hůř, že se ze samé pokrytecké lásky k lásce, pravdě, slušnosti, poctivým ideálům, objektivitě a tzv. nezávislosti názoru začínají problémy nakonec formalizovat, následně bulvarizovat – a tím v konečném důsledku bagatelizovat?

Nejste sami.

8. 11. 2007

"Jak v rozvinutých, tak v rozvojových zemích sílí přesvědčení, že demografické tlaky vedou k tomu, že stávající (průběžné) penzijní systémy budou do budoucna neufinancovatelné ... Tento pohled je však přehnaně pesimistický. Ve vyspělejších zemích jednoduchá úprava parametrů, jako je např. vyšší věk odchodu do důchodu nebo změna finanční motivace, může velice rychle finanční tlaky na penzijní systém zmírnit. Navíc, drastické reformy, jako je přechod od veřejně administrovaného průběžného systému penzijního pojištění k systému, spoléhajícímu výhradně na soukromě spravované penzijní fondy, nemusí přinést očekávané zlepšení; větší než předpokládané náklady na konverzi systému a administrativu, menší než předpokládané výnosy a nižší pokrytí mohou značně zredukovat přínos takových reforem."

To je jeden ze závěrů, ke kterému docházejí autoři ze Sekce pro ekonomické a sociální záležitosti OSN ve své Stručné informaci č.3 ze září 2007, ve které obhajují koncept všeobecné penze. Celý text je možno najít ZDE

Proč o tom píšu? Výše uvedený materiál totiž úzce souvisí hned s několika tématy, v současnosti a nedávné minulosti diskutovanými na BL, a nejen tam.

8. 11. 2007

Monitor Jana Paula:

Stanice ČR 3 Vltava vysílala v pondělí 29.10.2007 v rámci Kritického klubu pořad Nostalgie Husákových dětí, jež se u příležitosti výstavy Husákovo 3+1 na VŠUP zabýval českým kutilstvím a tzv.lidovou tvořivostí. Příspěvky diskutujících se víceméně shodly na tom, že "české kutilství" je ojedinělý fenomén, což je nepochybně pravda. Zajímavé je zamyslet se proč, co bylo příčinou.

8. 11. 2007

Každodenně jsme ujišťováni, - ba co více, často s podporou průzkumů veřejného mínění, - že lidi jsou s politikou nespokojeni až rozladěni, považují ji za špinavost atd. Bodejť by ne! Vždyť co nám během měsíců (a vlastně již celého roku) po volbách pod označením politika (a v rozporu s její skutečnou povahou) mnozí politici i početná media prezentují? V poznámkách o médiích (BLdne 9. a 25. října) jsem se zabýval obecněji médii, které nám barvitě prezentují jako politiku taškařice typu čunkiády, kubicovky, reje kolem bruselských miliard, vedení školství, ale také národní chobotnice, energetické koncepce a s delším časovým předstihem o přímé volbě prezidenta, či přístupu k "euru".

20. 10. 2007

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Jan Čulík konečně dopsal svou 650 stránkovou knihu o českém hraném filmu posledních osmnácti let (vyjde před Vánocemi v brněnském nakladatelství Host) a mohl se tedy znovu začít systematičtěji věnovat účetnictví Britských listů.

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá pravidelně méně než 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V září 2007 přispělo celkem 86 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 13659.99 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.9. 2007 částku 143 461.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

srpen 2007červenec 2007červen 2007květen 2007

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2007 Příhoda z ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 11. 2007 Právo: Z komára velbloud aneb normální pronájem předmětem "investigace" Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Štvanice na Jiřího Čunka Jan  Čulík
28. 10. 2007 Odešel jeden z největších českých popularizátorů vědy - Ivo Budil Štěpán  Kotrba
25. 10. 2007 Paroubkův Kudrys je pryč první, další ještě zbývají Štěpán  Kotrba
19. 10. 2007 Obří genitálie v BBC   
17. 10. 2007 Česká televize se dotkla mé cti Jan  Neoral
17. 10. 2007 Britská veřejnoprávní korporace propustí 1700 - 2800 novinářů   
15. 10. 2007 Mediální rady pod evropským drobnohledem Irena  Ryšánková

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
12. 10. 2007 Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
26. 10. 2007 Ruské strategické bombardéry pozdravily summit NATO   
26. 10. 2007 Rusko: Vyzbrojování raketou Topol-M se urychluje   
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Jak se obejít bez Ruska a přitom nezmrznout zimou   
1. 10. 2007 Jak jsem nyní potkal Rusko znovu Ladislav  Žák

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2007 Nový katastrofický dokument varuje před ropnou apokalypsou   
9. 11. 2007 ČEZ: 6000 MW tepla vyletí komínem jen z jedné elektrárny! Petr  Petržílek
7. 11. 2007 Cena ropy dosáhla rekordu   
6. 11. 2007 Nord Stream vstupuje do Evropy   
31. 10. 2007 Ropa na vrcholu, bude na Vánoce benzín za 40 Kč?   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
27. 10. 2007 Bushova irácká politika: 92 slábnoucích dolarů za barel ropy   
22. 10. 2007 Ostrý pokles těžby ropy povede k válkám a nepokojům, varuje německá studie   

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Vánoce, svátky míru a konzumerismu RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 Ramadán, chanuka nebo Vánoce, konzumerismus pohřbí jakýkoliv rituál Štěpán  Kotrba
29. 12. 2006 15 pater nad čínskou čtvrtí s vámi oslavíme Vánoce! Meike  Snijder
27. 12. 2006 Pod stromečkem kulomet Václav  Dušek
25. 12. 2006 Vánoce jako DIY Bohumil  Kartous
25. 12. 2006 Papež požaduje úsilí o mír na Blízkém východě   
24. 12. 2006 Problém nastane, když se náboženství stane samoúčelné Zdeněk  Bárta
23. 12. 2006 Vánoční naděje Boris  Cvek
22. 12. 2006 Krátké vypsání ostrovu Islandu, v němž věci divné a zvláštní, v krajinách těchto našich nevídané očitě spatřeny a některé od obyvatelův ostrovu toho hodnověrných slyšány i pravdivě poznamenány Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Vypsání krátké ostrovu Islandu a věcí některých zvláštních, kteréž v něm spatřeny býti mohou. A nejprvé o jménu ostrovu toho, proč slove a nazývá se Island Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Náboženství v Islandu a jaký způsob při něm zachovávají Daniel Strejc Vetterus

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2007 Chceme do ČR americké rakety proti Rusku!   
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Informovanost o základně? Ivan  Kunc
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
28. 10. 2007 Rusko chce "demokratizovat" americký systém raketové obrany   
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
26. 10. 2007 Putin přirovnal krizi s americkými základnami ke kubánské krizi   
25. 10. 2007 Spojené státy zvou na území České republiky ruská vojska a nevědí, k čemu má základna sloužit   

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík