29. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 12. 2006

ARGENTINSKÝ DENÍK X:

15 pater nad čínskou čtvrtí s vámi oslavíme Vánoce!

"OK, tak je to všechno zorganizováno?" ptám se Misamy do telefonu. "Ano," odpovídá mi. "Fabian bude mít dneska hotový ten leták a pak ti ho pošlu emailem, takže ho můžeš poslat všem, které bys chtěla pozvat. Na letáku je napsáno, aby všichni koupili malý dárek asi za 5 peso a aby uvařili typické jídlo ze své země."

To se mi zdá být jasné. Takže jsme hotovi s organizováním vánočního mejdanu. Spolu s další švýcarskou kamarádkou, Camillou, jsme se rozhodli zorganizovat pěkný mejdan pro všechny kamarády tady, kteří tu budou letos slavit Vánoce mimo domov. Takhle tu máme svou vlastní malou rodinu.

Podařilo se nám přesvědčit vrátného z činžáku od Misamy, aby nám dovolil uspořádat mejdan na střeše toho domu, což, když posléze toho odpoledne mám k dispozici ten leták, je na něm vyjádřeno výstižně slovy "15 pater nad čínskou čtvrtí oslavíme s vámi Vánoce!"

Camillin kolumbijský přítel Fabian nám vyrobil hezký leták a vypadá opravdu dobře, s obrázkem nás holek ze stromů. Přiložila jsem leták k emailu a rozeslala jsem ho všem kamarádům a přátelům. Většina z nich už o mejdanu stejně ví, ale tohle je oficiální pozvání a je pro zábavu.

Rozhodla jsem se, že uvařím "oliebollen" jako národní jídlo z Holandska, něco co normálně jíme až na Nový rok, ale nějak mě nenapadá nic zvláštního, co bychom jedli o Vánocích. Na internetu si najdu recept a taky tam náhodou přijdu na recept na svařák, s kořením a pomeranči.

Zdá se mi to opravdu zvláštní, dělat vánoční oslavu v době, kdy jsme tady uprostřed léta a je tu tak 35 stupňů. Takže se rozhodnu zapsat si i tenhle recept. Promluvím s člověkem, který tam pracuje, když mu platím za dobu, kdy jsem používala počítač. I když je náš dům obklopen internetovými kavárnami a já hodím pořád do jiných, používám je tak často, že v každé z nich už ty lidi znám.

Chodím za roh do supermarketu "Disco", který tu není nejlevnější, ale nejčastěji tam vždycky najdu potraviny, které hledám. Také se usmívám v překvapením nad tím, jací lidé tam jsou. Samozřejmě, i v Argentině znají pojem "nakupování vánočních dárků na poslední chvíli", avšak k svému ulehčení vidím nápis, že budou mít otevřeno i na Boží hod.

"To je dobré," napadne mě, protože vůbec neumím plánovat, co budu v nadcházejících dnech jíst. Před časem jsem přišla domů s plnými taškami nákupu. Gaston, Owen, a teď ještě třetí kamarád, který přijel ze Skotska, Mike, všichni leží na terase. Mike přijel během vánočních prázdnin na univerzitě na překvapivou návštěvu za Gastonem. A taky to teda překvapení bylo! Ale jako obvykle se nám podařilo strčit ho na kanape vedle Owena a jeho společnost je mi taky příjemná. Gastonova sestra se přestěhovala do hotelu, kde teď bydlí její rodiče, kteří sem také přijeli, takže, krátce řečeno, by si tu Gaston mohl oficiálně otevřít vlastní turistickou kancelář.

Začínám vařit v naší malé kuchyňce, poté, co jsem otevřela všechny okna. Potřebuju v tomhle už tak teplém bytě vzduch a vítr, když tady budu dlouhé hodiny nad pánví vyrábět své "oliebollen", což doslova znamená "olejové koule". Dělají se z těsta, rozinek a jablek, kuličky se pak osmaží a posypou cukrem. Normálně, aby těsto vykynulo, maminka ho dává doma v Holandsku nad boiler ústředního topení. Tady ale dávám velkou místu přímo do rukou kluků na terase, do pálícího slunce!

Kluci vytáhli dětský plovací bazén, který mi Gaston dal k narozenínám, a vytvořili celý vodovod z prázdných, navzájem propojených lahví, aby ho napustili vodou a nemuseli chodit s kyblíky. Je to projev poslední fáze absolutní lenosti? Všichni čekají na ochutnávání mých prvních "oliebollen", prostě jakákoliv výmluva je dost dobrá na to, aby se zmocnili toho, co šíří z kuchyně tu vůni. Musím si rychle zajet autobusem o dva bloky dál k jedné dívce, od nichž si chci půjčit sukni, kterou si Célien chce vzít na ten náš mejdan.

Jak přecházím park cestou na zastávku autobusu, leží tam Pablo a další kluci a cpou se výbornou zmrzlinou z obrovských kyblíků. Chvíli si tam k nim sednu, jsem ráda, že vypadnu z kuchyně a na sluníčko. Poslouchám jejich mačistické vtipkování, když si stěžuju, jak tvrdě v té kuchyni pracuju, a že se jim líbí, že se konečně chovám tak, jak by se ženská měla chovat pořád -- trávit celý den v kuchyni. Vtip se rychle obrací, hned mi masírují ramena, abych se zbavila stresu z vaření. Takže, kdo se směje teď? S novou energií jdu na autobus a přivezu tu sukni. Mám klíče od bytů holek, protože jsou na cestách, anebo jely domů na Vánoce.

Večer je mejdan velký úspěch. Všichni přinesli jídlo, takže i pro nás je toho moc. Uspořádáme hru s dárku, které jsme každý koupili, takže každý z nás něco dostane. Pohled z 15. patra je fantastický -- o půlnoci zapaluje celé Buenos Aires rachejtle a my máme výhled na celé město. Pak začne být hluk zezdola, který dosahuje až k našemu mejdanu, neodolatelným a my se rozhodneme jet v tento sváteční večer do města.

Jedeme různými taxíky na tutéž party, což se zdá jednoduché, ale nakonec je to nesmírně složité a taxíkář se směje, až se za břicho popadá, když se snažíme navzájem si telefonovat a zjišťovat, kde skončil kde a kde máme vlastně být. Nakonec se dostaneme k nádhernému, pozoruhodně architektonicky zpracovanému starému domu, kde se ve všech patrech odehrává mejdan. Zjišťujeme, že je tady polovina našeho vlastního původního mejdanu, a tak se bavíme dál.

Hned jak přijdeme, Camilla zabere záchod a Fabian pro ni hlídá dveře. Mám starost, jestli jí něco není, ale později vidím, že zase tancuje, a tak dospívám k názoru, že je zcela v pořádku. Pak mi telefonují kamarádi, že stojí venku, ale zřízenec u vchodu je nechce pustit dovnitř, protože tvrdí, že je tam příliš přeplněno. Snažím se ho přesvědčovat a zdá se, že si myslí, že má právo, když od něho něco chci, aby se o mně opíral a strkal mi ruce na různá nevhodná místa. Jakmile se dostanou kamarádi dovnitř, stačí jim jeden pohled na mě, aby si uvědomili, že mi není dobře. Vykládám jim, co se právě dělo, a oni se rozčilují a chtějí mu dát pár facek.

Tato machistická exhibice však nevede k tomu, že by mi bylo líp, a tak se jen snažím přesvědčit, ať se raději baví se mnou na party, ať se toho zážitku mohu zbavit. Ráno se vracíme taxíkem s přáteli do Misaminima bytu. Našla si atraktivního kluka a poněkud rychle zavírá dveře do ložnice. Všichni se smějeme a jdeme na terasu. Pak, když se všichni rozcházejí domů, jeden Misamin kamarád, Patricio, se ptá, zda tu může přespat, vzhledem k tomu, že bydlí daleko a stejně všichni později půjdeme stejným směrem.

To je pravda, vzhledem k tomu, že Misam a já jsme pozvány na oběd k nějakým jejím vzdáleným příbuzným v San Isidru, a Patricio tamodtud bydlí nedaleko. Souhlasím, že může zůstat a lehneme si spolu na kanape. Jak tam ležíme ve tmě, v určité chvíli v mraku ospalosti se začneme navzájem hledat a objímáme se a líbáme. Myslím na Pabla. Nefunguje to mezi námi zrovna dobře, protože si zakázal mě skutečně mít rád -- ví, že jednoho dne ho budu muset opustit a vrátit se domů.

Na chvíli mě napadá, že se budu cítit líp s jinými muži, a těším se z nastalého okamžiku, tady a teď, a přestávám na něho myslet. Ale brzo mi dojde, že tohle není ten způsob, jak si vyhnat Pabla z hlavy, a tak se rozhodnu raději strávit těch několik hodin, které mi zbývají, spánkem. Než ale zavřu oči, vidím Misam, jak pobíhá po bytě a parfémem se snaží odstranit stopy po mejdanu, aby vypadala slušně u rodinného vánočního stolu.

Rychle následuju jejího příkladu a než si to vůbec uvědomíme, už jsme ve vlaku. Patricio a já padneme na zem, kde spíme dále a navzájem se o sebe opíráme. Když dojedeme na jeho stanici, krásně mě políbí a vystoupí. Misam a já přicházíme k velkému domu na venkově, kde na nás už čeká oběd, připravený na nádherném dlouhém stole na zahradě. Bohužel nám kocovina nedovoluje jíst tolik, kolik bychom chtěly, a je to opravdu docela těžké sedět rovně a zdvořile konverzovat, ale jakmile je po obědě a žaludek se nám po všech těch nejrůznějších vůních může trochu uvolnit, lehneme si do trávy u bazénu, kde se cákají děti z této rodiny.

Misam uroní pár slz, že není o Vánocích doma u rodiny. Já ležím na zádech a dívám se na oblohu. Myslím na všechny ty zážitky, které už jsem měla, na všechny lidi, s nimiž jsem se seznámila a s nimiž se ještě seznámím. Poslala jsem pozdravy rodině do Holandska, rodičům, sestře a jejímu partnerovi. Do Itálie, kam odcestoval se svou manželkou a dvěma dětmi na návštěvu jejích rodičů můj bratr. Všem mým přátelům po celém světě. Jsem vděčná, mám toho hodně, za co musím být vděčná. A usmívám se.

                 
Obsah vydání       29. 12. 2006
1. 1. 2007 Trest smrti jako pornografie
1. 1. 2007 Saddám zaléval plevel
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách
1. 1. 2007 "Budoucnost bude bez náboženství a bez válek," domnívají se myslitelé
1. 1. 2007 Tvrdé pokuty pro Rumuny a Bulhary, kteří se pokusí v Británii pracovat
31. 12. 2006 2006: Britské listy vašima očima
1. 1. 2007 ...a abychom na něj vzpomínali v dobrém Ladislav  Žák
29. 12. 2006 Vita Caroli IV. Karel  IV.
31. 12. 2006 Amatérské video z mobilu ukazuje, že se se Saddámem přítomní hádali a uráželi ho
31. 12. 2006 Tak jsme Saddáma umlčeli
30. 12. 2006 Saddám Husajn byl v Iráku popraven
31. 12. 2006 Stráže se Saddámovi posmívaly a nenechaly ho spát
30. 12. 2006 Reakce na popravu Saddáma Husajna
30. 12. 2006 Saddám Husajn: diktátor, kterého vytvořila a pak zničila Amerika
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Spravedlnost vynucená vítězem
30. 12. 2006 Saddám Husajn (1937-2006)
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
16. 12. 2006 Hlavní překážky při vytváření iráckého státu a přístupy EU a USA Jaroslav  Bureš
31. 12. 2006 PF dva tisíce sedm Petr  Koubský
31. 12. 2006 Silvestrovské státní náboženství v roce 2006 Zdeněk  Bárta
31. 12. 2006 Kondom Oldřich  Průša
31. 12. 2006 Vznikají první superglobální odbory
31. 12. 2006 Výhled do budoucnosti evropské ekonomiky, aneb Lenin by se divil Uwe  Ladwig
31. 12. 2006 Goebbelsovo zpravodajství Václav  Dušek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
29. 12. 2006 Když máte stovku na krku, vidíte svět, lidi a sebe sama i v roce 2007 z trochu jiné perspektivy Ivo V. Fencl
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ
29. 12. 2006 Očišťuje se ODS (aspoň trochu) od starého balastu? Boris  Cvek
29. 12. 2006 Z jednoho novoročního přání...
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
30. 12. 2006 Saddám Husajn bude popraven "ve velmi blízké budoucnosti"
30. 12. 2006 Jaromír Štětina: Svoboda projevu ano, ale jen pro někoho
29. 12. 2006 Paměť a solidarita v pásmu rozpadu Lukáš  Jelínek
29. 12. 2006 DAB: rádio s lidskou tváří Štěpán  Kotrba
29. 12. 2006 Cokoliv Marian  Palla
22. 12. 2006 Michael  Marčák
29. 12. 2006 Plzeňští radní jsou připraveni zlikvidovat integrovaný dopravní systém v regionu Miroslav  Šuta
29. 12. 2006 Zesnulý prezident Gerald Ford zkritizoval George Bushe "ze záhrobí"
29. 12. 2006 Metla lidstva Wenzel  Lischka
29. 12. 2006 Milan  Kozelka
29. 12. 2006 Muži lpějí na hierarchiích
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
29. 12. 2006 15 pater nad čínskou čtvrtí s vámi oslavíme Vánoce! Meike  Snijder
29. 12. 2006 15 floors above China Town we'll celebrate Christmas with you! Meike  Snijder
28. 12. 2006 Bez kyslíku
29. 12. 2006 České Budějovice: Věcné důvody činí ze senzace mediální nudu Maria  Ptáčková
19. 12. 2006 Michael  Marčák
28. 12. 2006 Britská vláda proti potravinářskému průmyslu
28. 12. 2006 Vláda uvažuje, že bude ve zdravotnictví diskriminovat kuřáky, alkoholiky a obtloustlé občany
28. 12. 2006 Bushova podpora pro trest smrti pro Saddáma potvrdila rozkol s Evropou
28. 12. 2006 "Stovky Iráčanů" chtějí vlastnoručně popravit Saddáma Husajna
28. 12. 2006 Saddám apeluje na Iráčany, aby se sjednotili proti "nájezdníkům"
28. 12. 2006 Právem proti spravedlnosti a zdravému rozumu Zdeněk  Jemelík
28. 12. 2006 Doma uložené zbraně švýcarské armády se staly vražednými nástroji Richard  Seemann
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
28. 12. 2006 Stiglitz: Globální hospodářství v roce 2007 bude ohrožovat "bezuzdná americká spotřeba"
22. 12. 2006 Krátké vypsání ostrovu Islandu, v němž věci divné a zvláštní, v krajinách těchto našich nevídané očitě spatřeny a některé od obyvatelův ostrovu toho hodnověrných slyšány i pravdivě poznamenány Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 První Čech na Islandu
22. 12. 2006 Náboženství v Islandu a jaký způsob při něm zachovávají Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Vypsání krátké ostrovu Islandu a věcí některých zvláštních, kteréž v něm spatřeny býti mohou. A nejprvé o jménu ostrovu toho, proč slove a nazývá se Island Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O rybách a potvorách mořských okolo Islandu Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O živnostech Islandských Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O vrchnosti a řádu, kterého v zemi své ostříhají Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Vánoční a novoroční vydání Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006

Vánoce, svátky míru a konzumerismu RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 15 pater nad čínskou čtvrtí s vámi oslavíme Vánoce! Meike  Snijder
27. 12. 2006 Pod stromečkem kulomet Václav  Dušek
25. 12. 2006 Vánoce jako DIY Bohumil  Kartous
25. 12. 2006 Papež požaduje úsilí o mír na Blízkém východě   
24. 12. 2006 Problém nastane, když se náboženství stane samoúčelné Zdeněk  Bárta
23. 12. 2006 Vánoční naděje Boris  Cvek
22. 12. 2006 Krátké vypsání ostrovu Islandu, v němž věci divné a zvláštní, v krajinách těchto našich nevídané očitě spatřeny a některé od obyvatelův ostrovu toho hodnověrných slyšány i pravdivě poznamenány Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Vypsání krátké ostrovu Islandu a věcí některých zvláštních, kteréž v něm spatřeny býti mohou. A nejprvé o jménu ostrovu toho, proč slove a nazývá se Island Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Náboženství v Islandu a jaký způsob při něm zachovávají Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O živnostech Islandských Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O rybách a potvorách mořských okolo Islandu Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 První Čech na Islandu   
22. 12. 2006 Apage Satan Claus! Jakub  Topol
22. 12. 2006 Advent křesťanů ve dvojím obležení Ivo V. Fencl
22. 12. 2006 Vánoční a novoroční vydání Britských listů