27. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 9. 2004

Bývalý americký prezident Jimmy Carter konstatoval, že na Floridě chybějí "určité základní mezinárodní požadavky pro spravedlivé volby" a dodal, že "je pravděpodobné", že se bude opakovat fiasko z roku 2000.

27. 9. 2004

Je jedna věc, která mě na panu premiéru Blairovi nesmírně irituje. On se totiž domnívá, že to, že "to myslí upřímně", ho omlouvá a že pak nemusí nést následky toho, co udělal.

V britských médiích stále probíhá pozoruhodně ostrá debata k problematice Iráku. Citujeme z pořadu Any questions, který se vysílal v britském rozhlase o víkendu.

První otázka v pořadu, v souvislosti s uneseným britským rukojmím Kennethem Bigleym, zněla:

Odmítáme vyjednávat s teroristy v Iráku. Avšak vždyť vyjednáváme s teroristy po celém světě, mimo jiné i s IRA. Můžete to prosím vysvětlit?

26. 9. 2004

V předvečer výročního sjezdu vládnoucí britské Labouristické strany vyjádřil premiér Tony Blair podporu "důstojně se chovající" rodině rukojmího Kennethe Bigleyho a varoval před manipulací sdělovacích prostředků, jíž se dopouštějí extremisté. Přirovnal boj s povstáním v Iráku s "nejbezvýchodnějšími dny druhé světové války".

27. 9. 2004

Stanislav Komárek, Černý domeček. Brno, nakladatelství Petrov, 2004. 238 stran. ISBN 80-7227-186-5

Zvláštním hybridem mezi politologicko-vědeckopopulárním esejem a nepříliš životným pokusem o prózu je "román" Stanislava Komárka, který nedávno vydalo brněnské nakladatelství Petrov.

27. 9. 2004

Kanadská vláda se bude muset rozhodnout, zdali se zúčastní na vývoji americké raketové obrany severní Ameriky. Znamenalo by to tučné vojenské zakázky pro kanadské firmy i kdyby obranný štít nefungoval. Je ale možné, aby při tom nebyly do vesmíru umisťovány zbraně? A je nutné, aby Kanada podporovala kosmické militaristické ambice amerického prezidenta?

27. 9. 2004

Je logické, že původní zakladatelé církví se museli nějak distancovat od starého běžného učení, museli se od něj nějak odlišit, aby byl zřejmý důvod, proč mluvit o nové církvi. Často jejich cílem nebylo způsobit rozkol, vyvolat napětí, odcizit celé skupiny lidí jedny druhým, naopak: tradiční a většinový, zaběhlý způsob víry považovali za překonaný, hlásali obnovu, potřebu autonomního, autentického postoje. Paradoxně se však jejich osudem stalo vytvoření nových nedotknutelných tradic, proti nimž bojovali jejich nástupci v jejich údělu.

27. 9. 2004

Autor se zabývá vážnými problémy současného českého školství.

25. 9. 2004

Dědeček George W. Bushe, senátor Prescott Bush, byl ředitelem a akcionářem firem, které profitovaly z obchodování s německými firmami, které pomohly nacistickému režimu k moci. Potomci přirozeně nejsou odpovědni za "vinu" svých předků, podnikatelská činnost Prescotta Bushe je však přesto zajímavá. Informace o ní vyšla najevo z nově objevených dokumentů v amerických státních archívech.

Prescott Bush spolupracoval s německými firmami až do roku 1942, kdy byla jeho firma americkým státem zkonfiskována podle zákona, zakazujícího obchod s nepřítelem. Zdá se, že měl přímé styky s firmami, působícími ve Slezsku, které využívaly otrocké práce z koncentračních táborů. Více než o šedesát let později vedly tyto skutečnosti k žalobě o odškodné, kterou podaly na Bushovu rodinu dvě osoby, které přežily Osvětim.

26. 9. 2004

Oznámení od Radka Sárköziho

Společnost středoškolských pedagogů a vzdělávací portál Elektronické učebnice vyhlašují soutěž literárních sborníků českých škol BRUDLÝ KRAMPOBLOUCH. Zúčastnit se mohou v samostatných kategoriích základní i střední školy a tištěné i internetové sborníky. Školy mohou posílat sborníky, které vyšly v uplynulém školním roce 2003/04, do 31.12.2004 na adresu eucebnice@volny.cz.

Přihláška je k dispozici na adrese www.eucebnice.cz.

26. 9. 2004

neděle 17.30: Na londýnském letišti Stanstead bezpečně přistálo řecké letadlo, které letělo z Athén do New Yorku, poté, co kdosi telefonicky anonymně upozornil jedny řecké noviny, že je údajně na palubě letadla bomba. Nepoužil při tom žádného známého hesla. Při přistání doprovázely letadlo britské vojenské stihačky. Řecké letadlo přistálo bez problémů v 15.29 světového času.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 9. 2004

Já jsem si myslel, že to už je smeteno ze stolu, že ti, kdo trapně naletěli pohádce o detektoru lži a o zázračných českých vyšetřovacích metodách, které jsme převzali poté, co byly ve zbytku Evropy pro svou nespolehlivost a celkovou nesmyslnost vyřazeny, již z té pohádky procitli. Lidové noviny mne však vyvedly z omylu, když v pátek 24.září publikovali hlavní zprávu dne pod titulkem: ,,Kořistka uspěl na detektoru lži.''

24. 9. 2004

"Cikán služebně ve Štrasburku!" rozčiluje se čtenář Lidových novin...

Pozoruhodné reakce publikují čtenáři Lidových novin na jejich fórech k článku o romském aktivistovi Ondřeji Giňovi, který v současnosti pobývá služebně ve Štrasburku a jehož odsoudil jakýsi český soud k podmíněnému trestu za údajné finační nesrovnalosti. Václav Klaus Giňu odmítl omilostnit. Státní zástupce se proti podmíněnému trestu na místě odvolal.

Mnohé tyto reakce, které citujeme zcela beze změny, znovu potvrzují, že není zrovna jednoduché pro Romy žít v českém rasistickém prostředí.

Obdobné, i když trochu mírnější, rasistické reakce publikovali čtenáři i na fóru listu Hospodářské noviny.

Britské listy samozřejmě neschvalují šíření rasismu v jakékoliv formě.

Není vyloučeno, že se tisk, který volně umožňuje publikaci rasistických útoků, vystavuje hrozbě trestního stíhání. Vrátíme se k problematice právním rozborem.

28. 9. 2004

O prodlouženém víkendu 25. až 28. září se v Praze pod heslem "Jiný svět je možný!" uskutečnilo první České sociální fórum. Tato v ČR první vlaštovka vychází z tradice Evropského sociálního fóra (ESF), které se potřetí sejde 15. až 17. října v Londýně. Stejně jako Světové sociální fórum (poprvé 2001 v brazilském Porto Alegre) šlo o veřejnosti otevřenou alternativní konferenci sociálních hnutí.

Jan Kavan na Českém sociálním fóru
28. 9. 2004

Druhý den Českého sociálního fóra patřil příspěvkům o právu na důstojné bydlení, ke kterému promluvil poslanec František Beneš a krátce i místopředseda SON František Hanauer, hlavní diskusní odpoledne pak příspěvkům proti válce a hodnocení české levice ve světových souvislostech. O levici promluvil student politologie a redaktor časopisu A-kontra, anarchista Ondřej Slačálek a o jejím mediálním obrazu Matěj Pálka.

České sociální fórum 25. 9. FOTOGALERIE

České sociální fórum 25. 9. AUDIOZÁZNAM

České sociální fórum 26. 9. FOTOGALERIE

České sociální fórum 26. 9. AUDIOZÁZNAM

Pondělí - třetí a poslední den diskusí Českého sociálního fóra patřil tématům veřejného prostoru, boje proti rasismu, xenofobii, mezinárodním souvislostem mírového hnutí a činnosti OSN.

České sociální fórum 27. 9. FOTOGALERIE

České sociální fórum 27. 9. AUDIOZÁZNAM
Sociolog Jan Keller
26. 9. 2004

Vystoupením Jana Kellera začal první den Českého sociálního fóra, které navazuje na tradici Porto Allegre a Bombaje. Téma prvního bloku - sociální solidarita, jiná globalizace a udržitelný rozvoj proti neoliberalismu a privatizaci vytvořilo rámec pro volání sociologa Kellera po jiné modernizaci. Místopředseda poslanecké sněmovny Vojtěch Filip popsal proces překotné privatizace dvadesátých let a připomněl, že manažeři nadnárodních korporací dnes nejsou odpovědni občanům tak, jako zvolení zástupci. Místopředseda ČMKOS Zdeněk Málek zrekapituloval stav občanské společnosti a roli odborů, kerým se pak věnoval v obsáhlém samostaném bloku na téma globalizace a trh práce.

České sociální fórum 25. 9. FOTOGALERIE

České sociální fórum 25. 9. AUDIOZÁZNAM

Nedělní program zahrnuje zodpovězení otázek práva na bydlení představiteli Sdružení nájemníků, otázky militarizaci EU a existence protiválečného hnutí, skryté aspekty palestinsko-izraelského konfliktu, historické ohlédnutí za českou levicí po roce 1989, viděnou očima anarchistů, perspektivu sociálních fór a jejich přerod v "novou internacionálu", rekapitulaci antiglobalistického protestu proti MMF a SB či otázku propagandy a reality života v osamělém "socialistickém" státě na americkém kontinentu - Kubě.

27. 9. 2004
tisková zpráva

Časopis A-kontra vychází od roku 1991, ovšem s přestávkou v letech 1996-1998. Snaží se přibližovat a rozvíjet myšlenky anarchismu, mapovat různé společenské fenomény zajímavé z hlediska svobody člověka a zároveň být "zpravodajem alternativních aktivit". Několik minulých čísel mělo různá hlavní témata -- vzdělávání, odbory, boj zapatistů v Mexiku, fotbal a násilí či drogy. Tentokrát je tématem svobodná technokultura.

28. 9. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Americké bombardéry F-16 a F-18 spolu s vrtulníky Apache od 3:30 do 5:00 nepřetržitě bombardovaly okrsek Ridwáníjat Zawbí' ve vesnici Zajdán 20 km jižně od Fallúdže, kde žije kmen Zawbí', jehož příslušníci tvoří 80-85 % obyvatelstva oblasti jižně od Fallúdže. Okupanti svrhli na tuto zemědělskou obec více než 14 masivních kontejnerových bomb a napalm. Každá kontejnerová bomba obsahovala asi 2000 menších bomb, které těsně nad zemí vybuchují a zabíjejí všechno živé. Odhad mrtvých činí 44, z toho 15 dětí, 10 žen a 9 starých lidí, ale jejich počet zřejmě ještě vzroste. Sedm dětí je v kritickém stavu, zraněno je také osm žen a pět mužů. Mezi mrtvými je i správní ředitel fallúdžské hlavní nemocnice 'Ádil Alí Hamdán, jeho žena a dvě z jeho dětí, další dvě děti byly dopraveny k ošetření do nemocnice. Vesničané začali pohřbívat své mrtvé ve vesnici, protože se s nimi nemohli dostat na hřbitovy ve Fallúdže.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

27. 9. 2004

Přesun brněnského nádraží je v každém případě potřebný a správný

"Nebojím se referenda občanů, protože věřím v jejich soudnost"

Jde do tuhého. Za několik dní Brno zažije velký happening v podobě prvního městského referenda. Ať žije přímá demokracie! řekne si jistě mnoho lidí. Odborný problém se politikařením posunul do polohy, kterou mají vyřešit občané - laici. A na ně je útočeno všemi dostupnými, ale i nevkusnými prostředky. Některé e-maily, které jsem dostal já nebo mí kolegové, lze snad považovat i za šíření poplašné zprávy. Praví se v nich, že přesun nádraží potrvá více jak dvacet let, úplně vysaje městský rozpočet, nakonec nezbude ani na údržbu chodníků, odsun vyvolá zmatek ve veřejné dopravě, chaos vznikne i pro řidiče osobáků atd. Vše končí výzvou podle vzoru "obejděte všechny své známé, překonejte ostych a navštivte všechny lidi ve své ulici, vchodu a přesvědčujte je o variantě nádraží v centru". Proč?

27. 9. 2004

Britské listy vždy byly místem, kde bylo možné diskutovat i zamlčovaná témata. Tedy vše to, o čem se v českém tisku nemluví. Také to mnohé pohoršuje a již jsme i mohli číst věty typu: "Jak můžete publikovat toto...". Věřím, že existují lidé, kteří by dali mnoho za to, kdyby takto otevřený prostor pro diskuse v ČR vůbec neexistoval.

27. 9. 2004

Ve své polemice s mou kritikou jeho článku o muslimských šátcích apeluje Milan Valach, aby v Evropě byla společnost založena na rovných zásadách, právech i povinnostech, které by byly platné pro všechny občany. Myslím si, že se vlamuje do otevřených dveří, protože v zavedených zemích Evropské unie tomu tak skutečně je.

Je nutno si uvědomit, že např. ve Velké Británii vláda a státní správa usiluje velmi intenzivně o rovné příležitosti pro všechny složky obyvatelstva, a to nejen podle etnického hlediska (komunální úřady vydávají své informace nejen v angličtině, ale i v nejrůznějších přistěhovaleckých jazycích) , ale i jinak. V současnosti se například vysílá v rádiu (státní) reklama, podle níž mají od 1. října 2004 povinnost všechny veřejné instituce i podniky zpřístupnit je i invalidům nebo osobám v kolečkovém křesle, ZDE. Studium na vysoké škole je pro studenty, jejichž rodiče vydělávají méně než 85 000 Kč měsíčně, zdarma. Inkluzivita muslimské společnosti funguje - projevuje se to například tím, že Muslimská rada Velké Británie vyslala do Iráku delegaci usilující o propuštění britského rukojmího Bigleyho a spolupracuje s ostatními církvemi.

Co se týče Francie, souhlasím s rozhodnutím zakázat nošení jakýchkoliv náboženských symbolů ve školách, vzhledem k tomu, že je tradice francouzských škol světská. Příslušníci jiných etnik a náboženství zůstávají v západních zemích menšinou a i ta se přizpůsobuje demokratickému provozu, protože příslušníci jiných etnik zjišťují, že je to pro ně výhodné. Vlády rovnost občanů ještě potvrzují vydáváním nejrůznějších směrnic v této věci.

27. 9. 2004

O rasismu v ČR ve vztahu k romskému etniku již bylo napsáno dost. Proč se však BL nezbývají i odvrácenou stranou tohoto problému? Začal školní rok, jak bílé, tak romské děti začaly chodit do školy. Pro rodiny většinového i menšinového etnika tato skutečnost znamená zvýšenou zátěž rodinného rozpočtu. Romská rodina doloží nákup potřeb pro školáka složenkami, zajde za romským poradcem, ten položku schválí a sociálka vyplatí romské rodině do 10 000.- Kč za školní rok, rozdělených na dvě splátky, vždy za každé pololetí jednu. Má tuto vymoženost ze zákona i druhá strana? ptá se Josef Schmidt.

25. 9. 2004

Britští muslimové se v pátek v mešitě Ar Rahma v Liverpoolu modlili za Kennethe Bigleyho a jeho rodinu, občana Liverpoolu uneseného iráckými extremisty.

Cobra, krizový štáb britské vlády, sleduje míru napětí v Británii ve snaze předejít útokům pravicových extremistů na britské muslimy v souvislosti s únosem rukojmího Kennethe Bigleyho.

25. 9. 2004

Virtuální bohoslužba na svátek, kterým si nejsou všichni jisti

V úterý budeme počtvrté slavit státní svátek, který se jmenuje "Den české státnosti". Je to svátek Svatého Václava, který 28. září 935 zemřel mučednickou smrtí. Svatý Václav je zakladatelem českého státu. A to navíc zakladatelem ušlechtilým, zbožným. Pravý vzorový státník. Proto ten svátek české státnosti. Tak praví tradiční verze. Jenže: nebyl zabit náhodou již roku 929, jak říkají někteří historici? A byl vůbec takový, jakým jej líčí legendy, zejména ta Kristiánova? A není ostatně tato legenda jen pozdější falzum? A nebyl vlastně zakladatelem státu jeho bratrovrah Boleslav Ukrutný?

Byl Václav servilní kolaborant Němců, jak v ve sněmovní debatě o svátku prohlásil Miloš Zeman, nebo měl Václav jen jiný názor než jeho bratr na to, s kým uzavřít mírovou smlouvu? Boleslav vsadil na bavorského Arnaulfa, zatímco Václav vsadil na spojenectví se saským vévodou Jindřichem Ptáčníkem. A kardinální otázka: žil vůbec Svatý Václav, není to jen vymyšlená postava, jakési Boleslavovo zbožnější já? Není to jen dávno vyčpělý mýtus?

Lokomotiva Škoda 363 001-9
24. 9. 2004

Brněnské Hlavní nádraží má být přesunuto do záplavové oblasti

Stanovisko těch, kteří chtějí mít nádraží v centru...

Zarážející je, že velmi velká část území, které chce brněnský magistrách zastavět, se nachází v záplavovém území. O tom se lze přesvědčit v pojišťovnách na programu Aquarius. V době klimatických změn a rostoucího rizika záplavových dešťů a následných povodní je podobné jednání "zodpovědných" otců města zcela nepochopitelné.

Stav brněnského železničního uzlu je po stránce technické špatný a i v souvislostí se vstupem České republiky do EU a převzetím evropských norem bude nutná celková rekonstrukce. Na tom se shodují všichni. Ti, kteří chtějí nové nádraží v centru, i ti, kteří chtějí nádraží odsunout ke Svratce.

24. 9. 2004

O podjatosti státního orgánu

Poškozený zákazník, anebo útok na státní orgán? Pan Petr Zavřel, Čech a Kanaďan, se nedávno vracel z Prahy do Toronta. Na ruzyňském letišti zažil něco, na co bude zřejmě dlouho vzpomínat. Vypovídá o tom jeho svědectví a zároveň i odpověď z Celní správy. Celou řadu skutečností bohužel nelze dokázat, avšak jak vyplývá z právního názoru Jana Sýkory, Celní správa se sama v této věci usvědčila z nepřijatelné podjatosti.

A aniž bych chtěl pracovníky Celní správy z čehokoliv bez důkazů obviňovat, na základě široké zkušenosti se zaměstanci českých úřadů si dovolím zaspekulovat, že při níže popisované scéně došlo k archetypálnímu střetu mezi zákazníkem, zvyklým ze Západu na podstatně jiné chování úředníků, než na jaké jsou zvyklí občané České republiky. (Už přijeli do Glasgow studenti z ČR a jako první překvapení sdělovali, že se na ně při matrikulaci zdejší úřednice usmívaly.) Úředníci Celní správy zjevně nemohli pochopit, co se panu Zavřelovi na jejich přístupu může nelíbit, a tak se ho rozhodli (úředník může všechno? ) potrestat...

24. 9. 2004

Reakce na článek Incident na letišti.

Proti rozhodnutí o uložení blokové pokuty se nelze odvolat, avšak protože rozhodnutí tím nabylo právní moci, lze proti němu podat ve lhůtě dvou měsíců správní žalobu. Způsob, jak byla posouzena následná stížnost, tj. zejména popis tvrzeného deliktního jednání a jeho (evidentně neúplná a tudíž nepřezkoumatelná) právní kvalifikace, bude pro správní soud (jímž je v daném případě Městský soud v Praze) dostatečným podpůrným podkladem pro to, aby napadené rozhodnutí vydané v blokovém řízení zrušil a rozhodl nejen o vrácení neoprávněně inkasované pokuty, ale i o úhradě nákladů, které stěžovatel v souvislosti s uplatněním svého nároku účelně vynaloží. A taková zpáteční letenka Toronto-Praha, včetně náhrady ušlého výdělku pana Zavřela za dobu, kterou cestou k pražskému soudu ztratí, to není právě levná záležitost. Právo být projednání své věci osobně přítomen mu přitom nelze upřít, neboť vychází z ústavy.

K případu pana Zavřela poslal svůj právní názor Ivan Válek.

24. 9. 2004

O pravicovém filmovém festivalu v USA:

"Proveďme invazi do jejich zemí, zabijme jejich vedoucí politiky a proveďme konverzi těchto zemí na křesťanství."

Filmový festival American Film Renaissance, který se nedávno konal v Dallasu, argumentuje, že je Hollywood obětí protináboženských, homosexuály prosazujících, zbraně nenávidějících, cizincům ustupujících levicových zvrhlíků, kteří záměrně a pošetile ignorují většinové mínění americké společnosti.

Reportér listu Guardian James Meek navštívil první světový pravicový filmový festival.

24. 9. 2004

Nevzali vás v České republice na vysokou školu? Naučte se anglicky a jeďte studovat do Velké Británie. Přístup k univerzitnímu vzdělání je tam daleko širší než v Česku: v Británii nyní studuje v terciárním školství více než 30 procent mladé populace a britská vláda hodlá vysoké školy zpřístupnit celé polovině mladých lidí. Po vstupu Česka do Evropské unie je nyní přitom pro většinu českých studentů studium na britských vysokých školách zdarma.

Článek vyšel v pátečním vydání Lidových novin ZDE

Miloš Zeman
23. 9. 2004

Návrh bývalého premiéra na systémové změny vnitřní organizace ČSSD

Místní organizace ČSSD v Praze 2, kde byl dlouhá léta členem bývalý předseda vlády Miloš Zeman, zveřejnila jeho "politický testament" - návrh na úpravu stanov a objektivní určení úspěšnosti sociálně demokratických politiků. Bývalý premiér v něm rozpracovává kariérní řád, který odvozoval úspěšnost politika od kvality práce na místní úrovni - v obci a na okrese. Zemanem se zaštiťuje i platforma "pro renesanci strany", která vznikla ze členů, dlouhodobě nespokojených manipulacemi a potlačováním demokracie v ČSSD. Miloš Zeman se tak znovu pokouší ovlivnit názory členů sociální demokracie. Prosazuje mimo jiné, aby nového předsedu strany nevolil sjezd, ale všichni členové ČSSD.

"Nechceme, aby sekretariáty a funkcionáři rozhodovali bez členů. Nechceme přijmout argument, že jiní by to dělali ještě hůř a nechceme být stranou elitářů. Nechceme, aby slovo "přítel" znělo falešně. Nechceme se v hospodě stydět za to, že jsme sociální demokraté. Proto si nepřejeme, aby Českou stranu sociálně demokratickou i nadále zastupovalo její současné vedení" říkají někteří členové strany. Většina stávajících vysokých funkcionářů ČSSD odmítá rozšíření vnistrostranické demokracie a přímou volbu předsedy strany na sjezdu v příštím roce. Mají strach...

Plné znění "politické závěti" Miloše Zemana ARCHIV BL

24. 9. 2004

Léto skončilo a s ním i prázdniny. To ale není důvod k depresi, spíš k radosti. Alespoň v tom případě, chodíte-li rádi na koncerty do malých klubů či kaváren a jestliže čekáte na vydání nového alba vaší oblíbené skupiny. Podzim je považován za komerčně nevýhodnější doba pro vydání nového alba. Proto čeká většina umělců na konec léta, než vydají to, co nového složili a natočili. Počasí je takové, že je člověk raději někde v budově, často na kulturních akcích, v divadle, v opeře nebo na koncertě. A kromě toho, blíží se Vánoce a jaký je lepší dárek než dobré cédéčko?

24. 9. 2004

Summer has come to and end and with it the holidays. This is, however, no reason to be depressed but something to be happy about. At least, if you are a fan of concerts in small clubs and cafés, and if you are waiting for your favourite band's new album. Autumn has come to be seen as the commercially most favourable time for releasing a new album. Therefore most artists wait for the end of the summer holidays to release their new creations. The weather is such that one prefers spending time indoors, often at cultural events such as the theatre, opera or at concerts. Moreover, Christmas is approaching and what better present is there than a good CD?

Attila the Stockbroker
24. 9. 2004

KULTURA

Rozhovor s politickým punkerem nejen o politice, ale i o hudbě, technu a fotbalu

V květnu 2004 se konala v pražské Stromovka Music Garden (Praha - Výstaviště) koncert Attily the Stockbrokera z Velké Británie. Hrát začal v roce 1982 v Cabaret Marquee v Glastonbury. Jeho témata jsou aktuální, jeho slova efektní, jeho politika nestydatě radikální, Attila vás bude nutit válet se smíchy stejně jako vřít hněvem... Inspiroval se duchem 'Do It Yourself' punkrockového hnutí, začal svou dráhu v roce 1980. Dnes má vlastní, nezávislé hudební vydavatelství , publikuje v britských novinách The Guardian, Time Out, NME, Sounds Magazine, The Independent..., v rádiu a televizi. Se doprovodnou kapelou Barnstormer spojil své dvě velké hudební lásky - středověkou hudbu a punk. Debutoval albem 'Obležení Shorehamu' v roce 1996. Barnstormer pokračoval albem 'Jen jeden život' v říjnu 2000, 'Nulová tolerance' v březnu 2004. Poslední Attilovo CD básní a písní 'Žiju v Belfastu' vyšlo v březnu 2003. V Praze hrál široké spektrum hudebních stylů, od punku a ska až po "baroque'n'roll".

"Labouristi jsou jenom partou mizernejch korupčních sociálních demokratů, ale toryové, to je banda povýšeneckejch, zasraně rasistickejch, xenofobních idiotů."

Britský punker, kterému čeští normalizační komunisté zakázali vystoupení na Festivalu politické písně v Sokolově přesto, že jeho radikalismus má k radikální levici blízko a dnes má vlastní label Cherry Red Records, tvrdí, že česká vláda v devadesátých letech lízala prdel pravicovým filozofům a ekonomům, náckové přicházejí jako "komunální politici" do oblastí, kde lidi podrazili socialisté, Labour Party zcela zklamala lidi a většina lidí v Labour party nenávidí Blaira. Tvrdí, že je škoda, že v Británii 23% lidí nevolí komunisty jako v Česku...

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2004 Lidové noviny dál šíří bludy o detektoru lži Hynek  Hanke
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
27. 9. 2004 Proč v českém školství už deset let selhává management jakosti? Ivo V. Fencl
25. 9. 2004 Patron české země, nebo servilní kolaborant? Zdeněk  Bárta
25. 9. 2004 Dědeček George W. Bushe měl podnikatelské styky s firmami v nacistickém Německu   
24. 9. 2004 Nádraží u Svratky aneb Utopené miliardy Josef  Ludvík
24. 9. 2004 Incident na letišti Jan  Čulík, Jan Sýkora
24. 9. 2004 Čekáme na nového Hitlera? Martin  Škabraha
24. 9. 2004 Jednou měř, 2x neřež Claudia  Just

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
26. 9. 2004 Brudlý krampoblouch - soutěž literárních sborníků českých škol   
21. 9. 2004 Čistý plamen lásky v Ostravě   
20. 9. 2004 Divoké víno ještě po čtyřiceti letech Ludvík  Hess
17. 9. 2004 Lékař, biolog a filozof holismu -- s otazníkem nad jeho pozůstalostí Irena  Zítková
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská, František Hrdlička

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Měli bychom mít také právo hlasovat v amerických volbách   
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2004 Žvástat lze i o plynových komorách... Karel  Dolejší
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
21. 9. 2004 "Rusko není schopno samo řešit situaci v Čečensku"   
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"   
20. 9. 2004 Jak se novinář stane "nepřítelem strany" Štěpán  Kotrba
20. 9. 2004 Posměch zvyšuje oblibu   
19. 9. 2004 Gross nepodepsal zápis ze schůzky se Stanislavem Pencem   
16. 9. 2004 Václav Žák: Nezapomínejme, že John Bok kandidoval za ODS   
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
13. 9. 2004 Co se snaží sdělit Grossovy reklamní slogany? Ivo  Bystřičan
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   

Český film RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2004 "Tony Blair to myslí upřímně"   
26. 9. 2004 "Lítostivý" Blair požaduje jednotu tváří v tvář irácké teroristické hrozbě   
24. 9. 2004 Tažení současné vlády USA proti terorismu se zadrhává Jozef Bohumil Ftorek
24. 9. 2004 Delegace britských muslimů se pokusí v Bagdádu zachránit Kennethe Bigleyho   
23. 9. 2004 Proč se stále nepočítají civilní mrtví v Iráku?   
23. 9. 2004 Chaos při "jednání" s iráckými únosci?   
22. 9. 2004 John Keegan: Útok na Irák byl správný   
22. 9. 2004 Bagdádský politolog: Nic se v Iráku neopravuje   
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib   
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást

Zelení RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   

Školství RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2004 Proč v českém školství už deset let selhává management jakosti? Ivo V. Fencl
24. 9. 2004 Jeďte studovat do Oxfordu! Jan  Čulík
23. 9. 2004 Poslušně hlásím, pane lajtnant... -- cíl výchovy? Boris  Cvek
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné