27. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 9. 2004

"Tony Blair to myslí upřímně"

Je jedna věc, která mě na panu premiéru Blairovi nesmírně irituje. On se totiž domnívá, že to, že "to myslí upřímně", ho omlouvá a že pak nemusí nést následky toho, co udělal.

V britských médiích stále probíhá pozoruhodně ostrá debata k problematice Iráku. Citujeme z pořadu Any questions, který se vysílal v britském rozhlase o víkendu.

První otázka v pořadu, v souvislosti s uneseným britským rukojmím Kennethem Bigleym, zněla:

Odmítáme vyjednávat s teroristy v Iráku. Avšak vždyť vyjednáváme s teroristy po celém světě, mimo jiné i s IRA. Můžete to prosím vysvětlit?

Jako první odpověděl Norman Lamont, někdejší britský konzervativní ministr financí:

"Ano, je v tom určitá nedůslednost. Mělo by se říct: "Nevyjednáváme s teroristy. Závorka: S výjimkou teroristů v Irsku a v Libyi." Ale vláda je v této věci ve velmi obtížné situaci. S únosci je to velmi složité. Je velmi důležité nevytvořit pobídky, aby pak unášeli další lidi. Proto chápu postoj britské vlády.

Ale musím dodat toto: Pro mě je velmi obtížné přijmout tuto skutečnost. Z důkazů vyplývá, že ze dvou žen, které jsou v současnosti v Iráku vězněny, alespoň jedna už prošla soudním procesem. Její případ zhodnotil soudce a tato žena měla být už propuštěna. A zdá se, že Američané se rozhodli tomu zabránit. Protože Američané vydali prohlášení, že ji vězní oni a že nebude propuštěna ani poté, co irácké ministerstvo spravedlnosti konstatovalo, že propuštěna bude. A mně se to zdá tak trochu sporné, zda je správné, když měl někdo být propuštěn, toto propuštění zdržet. Je docela dobře možné, že zdržení tohoto propuštění mohlo vést k tomu, že muž, na něhož všichni nyní myslíme, Kenneth Bigley, dosud nebyl osvobozen.

Dokazuje to, že představa, že v Bagdádu vládne nezávislá vláda, je naprostá fikce. Bagdádská vláda není nezávislá. Je to vláda, složená z emigrantů, kterou nominovali Američané a ta vláda dělá, co jí Američané nařídí.

Ta žena měla být propuštěna. Je vězněna už 18 měsíců a nebylo proti ní vzneseno žádné obvinění. Upřímně řečeno, to tvrzení "Nevyjednáváme s teroristy" - vždyť víme, že to není tak úplně pravda. A v Iráku jsme vyjednávali s Muqtadou Al Sadrem, vyjednává se s lidmi ve Falludže a tam dokonce došli s nimi k přímé dohodě. Jde o všeobecné předstírání, které je součástí celé této nešťastné akce proti Iráku.

Jenny Tongue, poslankyně za britské Liberální demokraty: Tento muž by nebyl rukojmím, kdyby pan premiér nezatáhl vládu, parlament a celou zemi do této absurdní války proti Iráku. Je to katastrofální, děsivá situace, do které jsme byli zataženi. Samozřejmě, že musí říkat, že nevyjednáváme s únosci. Co se mi však hnusí, je to, že zatímco se toto všechno děje, George Bush si pozval do Washingtonu premiéra Allawiho a triumfálně ho tam předvádí na veřejnosti, přiměl ho k tomu, aby chválil Ameriku a tak cynicky toho zneužívá ve své předvolební kampani. To je absolutně hnusné. Hnusné, jak je celý svět manipulován.

Roseanna Cunningham, poslankyně za Skotské nacionalisty: Když poslouchám tu rétoriku o tom, jak se nebude vyjednávat s teroristy, uvažuju nad tím, zda to je skutečně jen rétorika. Protože podobnou rétoriku jsme slýchali v minulosti i ohledně Irska. A ukazuje se, že zatímco se veřejně používala tato rétorika, ve skutečnosti se za scénou jednalo, docházelo ke kontaktům, vyjedávalo se. Musíme doufat, že dochází k vyjednávání i nyní. Jsem přesvědčena, že k řešení dospějeme jen vyjednáváním. Musíme někde začít, i když to vypadá nechutně.

Douglas Alexander, náměstek ministra obchodu v Labouristické vládě: (...) Nejde vůbec o to, zda byl útok na Irák správný. Jde o budoucnost Iráku. Zda bude Iráku dovoleno, aby tam vznikla demokracie.

Norman Lamont: Chápu, že se nedá vyjednávat s teroristy. Avšak zdá se mi naprosto zvrácené, že určitá osoba měla být propuštěna, předstoupila už před soudce, soudce rozhodl, že má být propuštěna, nebyla z ničeho obžalována, je vězněna 18 měsíců. Jestliže to mohlo přispět k záchraně Kennethe Bigleyho, proč ta žena nebyla propuštěna? Proč to americká vláda na poslední chvíli zakázala? Proč řekli Američané: O tom rozhodujeme my? Proč to nenechali na irácké vládě, která je údajně suverénní?

Jenny Tongue: Nezapomeňte, Normane: Američané vědí, že tyto ženy mohou říct veřejně mnohé o tom, že neexistovaly žádné zbraně hromadného ničení. Ony vědí, že neexistovaly žádné zbraně a Američané je proto propustí až po listopadových volbách.

Druhá otázka v pořadu zněla:

Souhlasí panel s páteční výzvou Alexe Salmonda, šéfa Skotské nacionální strany, aby byl Tony Blair předčasně odvolán z premiérské funkce?

Roseanna Cunningham: My nemáme ve skotském parlamentu pravomoci premiéra odvolat, ale samozřejmě to podporuji. Proč? Musíme využít všech možností, abychom dali najevo lidem po celém světě, že v této zemi je mnoho lidí, kteří prostě nepřijímají to, co bylo učiněno jejich jménem. (Potlesk) Demonstrovali jsme, křičeli jsme, argumentovali jsme. Zdůrazňovali jsme, ať se to naším jménem neděje. Je absolutně správné využít všech prostředků, abychom to dali najevo. Musíme myslet na to, v jakém obrovském chaosu je nyní Irák a proč jsme v této situaci. Mnoho lidí Blaira před válkou varovalo, že to takhle dopadne. On to prostě nechtěl poslouchat. A jde o to odmítání poslouchat. Proto jsou lidé nyní tak rozhněváni.

Moderátor: Alex Salmond chce Tonyho Blaira odvolat, protože tvrdí, že Blair lhal. Myslíte si taky, že Tony Blair lhal?

Roseanna Cunningham: Myslím, že Tony Blair plně zajistil, abychom nedostali informace, které on měl k dispozici a které by bývaly podpořily náš názor na tuto válku.

Moderátor: Je lhář?

Roseanna Cunningham: Určitě lhal tím, co neřekl. Alex Salmond má stoprocentně pravdu, že je to otázka morálky a Tony Blair v této otázce selhal, když poměřujete jeho jednání v této věci morálkou. (Potlesk)

Norman Lamont: Já si myslím, že Alex Salmond dnes argumentoval velmi efektivně. Já jsem zpočátku tuto válku podporoval. Podporoval jsem ji z jediného důvodu. Jsem přesvědčen, že válka má být použita až jako poslední, nejextremnější prostředek. Avšak mě přesvědčil pan premiér. Tvrdil, že existují zbraně hromadného ničení. Pořád pan premiér tvrdil: "Kdybyste vy věděli to, co já vím..." Přečetl jsem si nyní znovu jeho projev v Dolní sněmovně. Důraz byl stoprocentně na ZHN. Teď se snaží tvrdit, že šlo prý o něco jiného. Tak tomu opravdu není. Když si přečtete výzvědné analýzy, když si přečtete Blairův projev. Mám pocit, že jsem byl absolutně uveden v omyl. Udělal to Blair schválně anebo se nechal sám uvést v omyl? To nevím. Je ale úplně jedno, čím byl motivován. To je jedna věc, která mě na panu premiérovi nesmírně irituje. On si totiž myslí, že to, že "to myslí upřímně", ho omlouvá a nemusí pak nést následky toho, co udělal. (Obrovský potlesk).

Premiér Blair i George Bush byli izolováni od reality před válkou. Jsou izolováni od reality i nyní, ohledně toho, co se děje v Iráku teď. Jak říkala Jenny před okamžikem, sledujme jen, jak je pan Allawi přijímán v USA.

Realitou je, že velké části Iráku jsou mimo kontrolu koalice. Když posloucháte, jak o tom mluví ministr Rumsfeld, mysleli byste, že jde jen o některé oblasti. Celé Sadr City, oblast dvou a půl milionu lidí, to není jen předměstí Bagdádu. To byla oblast, o níž se lidé před válkou obávali, že bude pomáhat Američanům. Saddám Husajn tuto oblast obklíčil, vykopal kolem ní zákopy a naplnil je benzínem, aby těm lidem zabránil, aby se postavili na stranu Američanů. Tito lidé nyní všichni bojují proti Američanům a jeli pomáhat proti Američanům u Nadžafu. Celá tato záležitost se stala naprostou katastrofou.

Svět se nestal bezpečnějším místem. Je nebezpečnějším místem. Válka proti terorismu je mýtus. Je to popletená myšlenka. Jsou zcela izolováni od reality. Taktika, jakou Američané užívají, je špatná. Tím, jak jednají, vytvářejí teroristy každý den, způsobem, jak postupují v městech, jako je Falludža.

Když Tony Blair tvrdí, že "toto je ohnisko války proti mezinárodnímu terorismu". Před útokem na Irák neměl Irák žádné vazby na al Kajdu. Je to nyní ohnisko mezinárodního terorismu proto, co jsme my udělali a pro to, co jsme vytvořili.

Nevím, jestli by měl být pan premiér Blair předčasně odvolán. Vím ale toto. Pan premiér se stará o své místo v historii. A jeho místo v historii je velmi silně poškozeno v důsledku toho, co udělal. (Potlesk).

(...)

                 
Obsah vydání       27. 9. 2004
28. 9. 2004 Jimmy Carter varoval před volebními problémy na Floridě
27. 9. 2004 "Tony Blair to myslí upřímně"
26. 9. 2004 "Lítostivý" Blair požaduje jednotu tváří v tvář irácké teroristické hrozbě
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
27. 9. 2004 Přikloní se Kanada k americké raketové obraně kontinentu? Miloš  Kaláb
27. 9. 2004 Proč jsou církve konzervativní -- a proč by být neměly Boris  Cvek
27. 9. 2004 Proč v českém školství už deset let selhává management jakosti? Ivo V. Fencl
25. 9. 2004 Dědeček George W. Bushe měl podnikatelské styky s firmami v nacistickém Německu
26. 9. 2004 Brudlý krampoblouch - soutěž literárních sborníků českých škol
26. 9. 2004 V Londýně nouzově přistálo řecké letadlo
27. 9. 2004 Lidové noviny dál šíří bludy o detektoru lži Hynek  Hanke
24. 9. 2004 Rasismus v České republice
28. 9. 2004 V Praze se konalo České sociální fórum
28. 9. 2004 Sociální spravedlnost "není sen, ale možnost" Štěpán  Kotrba
26. 9. 2004 České sociální fórum začalo skromně, ale zřetelně - požadavkem na "jiný svět, který je možný" Štěpán  Kotrba
27. 9. 2004 Nové číslo časopisu A-kontra je věnované především freetekno kultuře
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004
27. 9. 2004 Smrkovského argumenty a pseudoproblémy zamindrákovaných "strážců veřejného blaha" jsou opět na stole Karel  Kobosil
27. 9. 2004 Soužití kultur bez předsudků Milan  Valach
27. 9. 2004 Rovné příležitosti a vlamování se do otevřených dveří Jan  Čulík
27. 9. 2004 Dostávají podporu jen romské rodiny?
25. 9. 2004 Britská vláda se obává, že dojde k útokům proti muslimům
25. 9. 2004 Patron české země, nebo servilní kolaborant? Zdeněk  Bárta
24. 9. 2004 Nádraží u Svratky aneb Utopené miliardy Josef  Ludvík
24. 9. 2004 Incident na letišti Jan  Čulík, Jan  Sýkora
24. 9. 2004 Pan Zavřel má možnost domoci se práva Ivan  Válek
24. 9. 2004 "Osa BBC-Guardian zosobňuje vážné nebezpečí zájmům Spojených států"
24. 9. 2004 Jeďte studovat do Oxfordu! Jan  Čulík
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"
24. 9. 2004 Jednou měř, 2x neřež Claudia  Just
24. 9. 2004 Jednou měř, 2x neřež Claudia  Just
24. 9. 2004 Attila the Stockbroker Stanislav  Holubec
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2004 "Tony Blair to myslí upřímně"   
26. 9. 2004 "Lítostivý" Blair požaduje jednotu tváří v tvář irácké teroristické hrozbě   
24. 9. 2004 Tažení současné vlády USA proti terorismu se zadrhává Jozef Bohumil Ftorek
24. 9. 2004 Delegace britských muslimů se pokusí v Bagdádu zachránit Kennethe Bigleyho   
23. 9. 2004 Proč se stále nepočítají civilní mrtví v Iráku?   
23. 9. 2004 Chaos při "jednání" s iráckými únosci?   
22. 9. 2004 John Keegan: Útok na Irák byl správný   
22. 9. 2004 Bagdádský politolog: Nic se v Iráku neopravuje   
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib   
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
18. 9. 2004 Konečný závěr: Irák neměl žádné zbraně hromadného ničení   
17. 9. 2004 USA: Invaze do Iráku byla legální   
15. 9. 2004 V Bagdádu bylo usmrceno 47 osob   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004