28. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Karl Rove
28. 2. 2007
◄ Karl Rove

Jak informoval americký reportér Seymour Hersh, Pentagon utvořil zvláštní panel plánovačů, kteří přípravují bombové útoky proti Íránu. Stránky Democracy.now přinesly svědectví od Trity Parsi, bývalého poradce republikánského kongresmana Boba Neye, že vysoký poradce George Bushe a tvůrce jeho politiky Karl Rove v roce 2003 osobně obdržel nabídku míru z Íránu, kterou odmítl.

Podle zpráv obdržel Bushův poradce před čtyřmi lety tajnou nabídku od íránské vlády, aby byly zahájeny íránsko-americké rozhovory. Bushova vláda se rozhodla tuto nabídku ignorovat. Condoleezza Ricová nyní tvrdí, že o té nabídce vůbec neví. Írán v roce 2003 nabízel rozsáhlé kompromisy ohledně svého jaderného programu, styků s organizacemi Hizbollah a Hamas a podporu pro mírovou dohodu Palestinců s Izraelem.

Sloupek

Paci paci pacička
Kdysi dávno
Žila malá holčička
Zpívala si písničku
Paci paci pacička
Jednou tuto holčičku
Potkal starý pán
Paci paci pacička
Byl podivný trošičku
a kráčel sám
Paci paci pacička
Nabídl jí lízátko
Vzala si a ráda
Janom pozor děvčátko
- tma pomalu padá
Paci paci pacička
Starcův dům
Je krásný
A mražák
Už není prázdný
Paci paci pac...

Do Britských listů zaslala autorka

28. 2. 2007

Bushova vláda opustila svou dosavadní politiku vůči Blízkému východu, totiž úsilí izolovat Sýrii a Írán, a pozvala oba státy k jednání o tom, jak stabilizovat Irák.

Tuto iniciativu zveřejnila v úterý ministryně zahraničí Condoleezza Ricova při svědectví před senátním výborem. Amerika a Británie se budou podílet na vyjednávání s Irákem a jeho sousedy o tom, jak ukončit sektářské násilí v Iráku.

Bushova vláda je pod rostoucím tlakem, aby začala vyjednávat se Sýrií a Íránem od prosince loňského roku, kdy to doporučily závěry analytické skupiny Iraq Study Group.

Zdá se, že se jednání budou konat během několika týdnů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 2. 2007

(Esej o duchovním a historickém osudu českých komunistů)

Heslem dne některých českých médií je primitivní antikomunismus. Argumenty tohoto typu antikomunismu končí u hesel jako komunismus je zločin či tričkem proti komunismu a přesvědčení, že jako pádný argument proti komunismu stačí vlastní vztek. V horším případě nahrazuje diskusi vskutku bezduché emocionální třeštění či podlé politické zneužití.

Přesto je, podle mého názoru, komunismus jako takový a český komunismus zvlášť, duchovní a také morální mrtvolou, u které takřka nelze doufat v znovuoživení, o kterém sní Vojtěch Filip či Miloslav Ransdorf. V následujícím eseji bych se rád pokusil diskutovat argumenty podporující takto silné a příkré hodnocení. Jsou-li dostatečně silné, nechť posoudí laskavý čtenář sám.

28. 2. 2007

V neděli, 25.února jsme se v Hudlicích na Berounsku zúčastnili veřejného setkání s poslancem Janem Schwippelem a senátorem Jiřím Oberfalzerem, oba za ODS. Pozvání hudlického starosty Hubeného, přijala také iniciativa Ne základnám a jinecký starosta Hála.

Sestava hostů, zejména pak těch za ODS, dávala solidní naději, že se dozvíme něco o radarové stanici, co jsme doposud nevěděli. Zvlášť, když poslanec Schwippel hned na úvod svého vystoupení přítomné upozornil, že v případě americké základny je třeba důrazně odmítnout jakékoli fámy a neověřená tvrzení, že i on tak činí, a drží se jen prokázaných fakt (připustil ovšem, že oproti "obyčejným" občanům má on, jako člen zahraničního výboru PS k dispozici těch závažných informací mnohem víc). I díky těmto svým zásadním informacím také vybudování základny podporuje, neb je to v nejvlastnějším zájmu ČR, nepředstavuje to žádné ohrožení ani z hlediska zahraničněpolitického, ani vojenského, ba dokonce ani zdravotního.

28. 2. 2007

Fico není v našich médiích příliš populární. Zejména svými pohledy na Čínu, Libyi, Venezuelu apod. Nicméně si myslím, že touto svojí akcí dal našim "knížatům a disidentům" velmi pregnantní lekci z toho, jak může vypadat diplomacie států, které nikdy nebudou velmocemi.

Vzniká trochu zmatek kolem největší nosokomiální epidemie (nákazy získané v nemocnici nebo zdravotnickém zařízení) která se stala v dětské nemocnici v El-Fathu v roce 1998.

28. 2. 2007

V naší zemi se rozhořívá boj za referendum o americké protiraketové základně. Šokujícím na této události je především to, že iniciativa vychází z řad běžných občanů, kteří nejsou a mnozí z nich ani nechtějí být spojeni s žádnou politickou stranou.

Jev, který je znám např. z Argentiny roku 2001, dorazil nyní i do České republiky. Občané zklamaní stranickou politikou, frustrovaní přehlížením jejich zájmů a jejich vůle politiky, se rozhodli, že již toho bylo dost. Mají dost jen trpného přihlížení a očekávání, co o nich a bez nich ti nahoře zase rozhodnou. Tento proces občanské neposlušnosti je celosvětový a i když jeho česká podoba dosud nemá rozměr argentinského masového hnutí, také zde nemáme hloubku argentinské krize, začíná se mu v mnohém podobat.

28. 2. 2007

Vyzývám Radu pro rozhlasové a televizní vysílání a TV Nova, aby zakročily

V neděli 25. 2. 2007 jsem zhlédl v rámci pořadu Střepiny reportáž nazvanou Americký radar. Tato reportáž nebyla pouze nevyvážená nebo tendenční. Byla totiž zcela jednostranná. Ze zmíněné reportáže, ve které Staninislav Brunclík původně sliboval komentovat postoj Ruska k výstavbě základny, se stává jednostranná prezentace jeho osobního názoru na celou problematiku, který podpírá vyjádřením dvou akademických pracovníků z Fakulty sociálních věd a Filosofické fakulty UK, píše čtenář Jan Škorvánek:

28. 2. 2007

Na internetu se šíří další spiklenecká teorie o podivných okolnostech pádu budovy WTC 7. Kritikové poukazují na to, že prý o tom, že budova spadla, informovalo vysílání televize BBC World asi půl hodiny předtím, přesto, že v televizním záběru za zády reportérky budova na horizontu New Yorku stále ještě stála. Tutéž "chybu" prý udělalo i vysílání CNN.

Šéf zpravodajství stanice BBC World Richard Porter publikoval v této věci tuto reakci, v níž přiznává, že BBC dostává mnoho dotazů na tuto epizodu. Porter píše, že při vysílání ohledně útoků z 11. září mohlo docházet a docházelo ke značným zmatkům. Odmítá obvinění, že by BBC cokoliv zmanipulovala. Pokud BBC informovala o tom, že zkolabovala budova WTC 7 a dosud k tomu nedošlo, pak je to pouhá chyba. Porter konstatuje, že BBC bohužel nemá inkriminovanou nahrávku, a to nikoliv ze spikleneckých důvodů, ale v důsledku organizační chyby, a pokud ji kritikové BBC poskytnou, bude BBC analyzovat, co se vlastně stalo.

Reakce čtenářů (diskuse je redakčně moderována) jsou VELMI záporné...

Kontroverzní záběry je možno zhlédnout ZDE

28. 2. 2007

Bývalý americký viceprezident Al Gore, dlouholetý aktivista bojující proti globálnímu oteplování a autor a hlavní hrdina ekologického filmu Nepohodlná pravda se stal v USA terčem kritiky, že energetická spotřeba jeho domácnosti je dvacetkrát větší než je průměrná spotřeba americké domácnosti. Gore se hájí, že všechna tato energie pochází z ekologických zdrojů a že vede "uhlíkově neutrální" existenci, protože nahrazuje emise uhlíku, které způsobuje, vysazováním stromů. Podle listu Washington Post je autorita a popularita Ala Gora v USA nyní vysoká (proto tento útok, argumentují jeho stoupenci) - v létě 2007 se bude Gore účastnit série globálních koncertů Live Earth a není vyloučeno, že se v roce 2008 pokusí o kandidaturu na amerického prezidenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 2. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Přípravy na rozmístění amerických vojenských základen v Česku a Polsku vstupují do závěrečné politické fáze. A ve hře jsou i miliardy dolarů.

Diskuse kolem rozmístění částí amerického systému Národní protiraketové obrany (NMD) se přiostřuje. Na domácí půdě i ve světě. Na diplomatické frontě se množí vystoupení, která do přátelských formulací oblékají zcela protikladné názory. V neděli ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov v americkém deníku Washington Post vyzval Spojené státy „nehledat záminky pro novou studenou válku“. List New York Times zároveň citoval americkou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou, podle níž „nikdo, kdo o této věci něco ví, nemůže tvrdit, že nějakých deset raketových lapačů dodaných do Polska může ohrozit odstrašující sílu tisíců ruských (jaderných) náloží“.

28. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nejen v Německu, ale i v Rakousku se diskutuje o tom, kdo má vychovávat děti. Zdá se, že se v obou zemích střetávají odporující názory. Církevní hodnostáři mluví o šťastném dětství v domácí výchově, politikové o nutnosti dalších míst v jeslích. Že by se u toho hádali o vousy nějakého proroka, protože nevědí, nebo nechtějí vědět, že mluví o různých stranách téže mince?

28. 2. 2007

V březnu 2007 slaví Evropské společenství významné 50. výročí od svého založení Římskými smlouvami. Evropská komise chystá velkolepé oslavy, bude se ohlížet zpět a hodnotit přínosy a nedostatky, které evropská integrace přinesla. 50.výročí je také dobrou příležitostí k rozvinutí diskuse o dlouhodobém budoucím směřování EU v globálním kontextu, o jejím vlivu na životní prostředí a roli v mezinárodním vyjednávání v oblasti boje proti změnám klimatu a směřování k udržitelnému rozvoji.

28. 2. 2007

Britská PR firma Edelman zveřejnila v ruském parlamentu výsledky průzkumu veřejného mínění ruských občanů. Ptala se, nakolik Rusové - i občané jiných zemí - důvěřují vládě, podnikatelským firmám, ruským státním institucím a ruských podnikům v zahraničí. Ukazuje se, že Rusové nedůvěřují nikomu. Průzkum se prováděl i v jiných zemích světa. Dotazovaným bylo nad 35 let, měli univerzitní vzdělání a vysoký příjem. Průzkum firma Edelman prováděla v tzv. "rozvinutých" i v tzv. "rozvíjejících se" zemích, mezi ně patřilo Rusko a Polsko.

Joel S. Hirschhorn: Delusional Democracy
28. 2. 2007
Joel S. Hirschhorn

Naučí se Američané důvěřovat svým spoluobčanům nebo budou pokračovat ve stupidní podpoře politiků, kteří je opakovaně klamou?

Díval jsem se na filmy ze 40. a 50. let o 2. světové válce. Bylo dobře známo, že Adolf Hitler trpěl velkým sebeklamem. Jeho sebeklamné halucince mu nedovolily přijmout rady a fakta od zkušených důstojníků a jiných rádců, což způsobilo utrpení a smrt miliónů lidí. George W. Bush se psychologicky nepochybně podobá Hitlerovi. Jeho utkvělé delirantní představy o jím vedené irácké válce také působí neuvěřitelné utrpení a smrt a promrhávají bohatství naší země.

28. 2. 2007

Odpověď panu Lánskému

Pan Lánský ve svém článku "Libye: Odlišné vnímání a odlišné skutečnosti" shrnuje teze, podle kterých žádné politické stanovisko vůči dění okolo sebe nevyjadřuje. Vyjadřuje lítost, že české a mezinárodní orgány nevyvíjejí tlak na libyjskou vládu, aby propustila nezákonně odsouzené bulharské zdravotní sestry a jednoho Palestince. Má reakce na jeho článek nebyla prvoplánově polemická, šlo spíš místy o impulzivní povzdech nad opomíjením daleko závažnějších problémů, které jsou nezřídka cíleně způsobovány právě oněmi mezinárodními orgány, nad jejichž nečinností vůči bezpráví se pan Lánský pozastavuje.

28. 2. 2007

Ptáte se, proč se článek Štěpána Kotrby "Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně" ohání slovem neonacismus? Proto.

27. 2. 2007

KSČM:

"KSČM by měla prosazovat přímou demokracii, silnou parlamentní politiku a aktivizaci společenských sil včetně politiky v ulicích."

"Reálný socialismus nebyl v Evropě poražen, protože byl špatný, ale protože byl slabý."

"Proč politiku přepadávání slabých států?"

"Poučme se u takových politických stran, jako je KS Číny."

S pozoruhodnou směsicí přesných dílčích postřehů o současné vnitropolitické české situaci, bigotností, předsudků, omylů a naivity přišel v sobotu, den před výročím komunistického převratu z února 1948 předseda KSČM Vojtěch Filip. Požaduje razantní proměnu KSČM ve stranu, která by oslovovala širokou českou veřejnost a "aktivizovala by své stoupence i pro politiku v ulicích".

Filipova směsice racionální analýzy s předsudky je však zřejmě dost blízko názorům, které dost značná část polarizované české veřejnosti skutečně zastává. Zřejmě se ještě v ČR dožijeme lecčehos.

Z Filipova projevu jsem vyjmul pasáže, které mě zaujaly, ne nutně všechny jako rozumné... Filipův kompletní projev publikujeme níže ZDE (Jan Čulík)

Byt pro soudce
27. 2. 2007

aneb zločinnost spravedlnosti

Soudce JUDr. J.V.  bydlí v Havlíčkově ulici v Mělníce v bytě, který pro něj pilným snažením obstarali jeho rodiče. Zda se ovšem takovéto snažení nedotýká nejen ctihodnosti, ale bezpochyby i nezávislosti toho, kdo je povolán nestranně prosazovat zákon a hájit práva jiných, stojí bezpochyby za pozornost.

Když se totiž matka soudce dr. J.V. stala někdy v polovině devadesátých let vlastnicí domu v Havlíčkově ulici v Mělníce, bylo o osudu manželů N., nájemců bytu v domě, rozhodnuto. Byt se v krátké době stal neobyvatelný. Bylo zastaveno vytápění bytu tím, že majitelka nechala odvézt (!) uhlí nájemců a další ukládání paliva v domě znemožnila, byl přerušen přívod vody do bytu, přerušen odpad, odpojena elektřina a dokonce zazděno okno v kuchyni bytu.

26. 2. 2007

Dokážu si představit, že televize veřejné služby bude ironicky komentovat názory, které jsou založeny na rasové nesnášenlivosti, náboženské intoleranci, na antidemokratických tezích apod. Je pro mě ale záhadou, proč nepoučený redaktor České televize, který je podle Alexandra Vondry stejně hloupý a k rozhodování nezpůsobilý jako každý jiný člověk mimo legislativu a exekutivu, kritizuje názory, které jsou naprosto legitimní a oprávněné. Místo aby zkoumal jejich podstatu, přiblble se jim bez jakéhokoliv argumentu vysmívá.

Spojené státy americké nejednají hloupě, ačkoliv nám to tak mnohdy připadá. Ovšem to co z našeho pohledu často považujeme za hloupost, může být z jiného pohledu bráno jako genialita. Národ vojáka Švejka, jehož vlastnosti jsou českému národu mnohdy připisovány, by to věděl, což jen dokazuje, že nejsme národem vojáka Švejka. Nejsme jím, protože kromě záměny hlouposti a geniality jsme stvořeni k tomu, abychom za submisivitou, omezeností a neschopností sebevědomí, jedním slovem za zbabělostí, viděli naprosto rozlišnou realitu.

Pokud by USA požádaly o možnost postavit některou ze součástí protiraketového deštníku na území Velké Británie, musely by počítat s velmi silným odporem občanských iniciativ stavějících se tvrdě proti.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2007 Jak nás pan poslanec překvapil Pavel  Čámský
28. 2. 2007 Boj za referendum o základně Milan  Valach
28. 2. 2007 Pandořina radarová skřínka Oskar  Krejčí
26. 2. 2007 Díky novinářům a politikům je v ČR možné prosadit cokoliv Bohumil  Kartous
26. 2. 2007 Proč Rusy dráždí americký radar v Brdech? Stanislav  Kaucký
24. 2. 2007 ČSSD vykrádá argumenty Greenpeace proti americkému radaru Karel  Dolejší
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
24. 2. 2007 Občané, poslanci i zástupce ministerstva obrany o americké základně v Parlamentu   
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
24. 2. 2007 Ovečky?   

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   
21. 2. 2007 Čelní mezinárodní podnikatelé vyzývají ke snížení emisí CO2   
21. 2. 2007 Ochrana před klimatickými změnami, aneb Že by se politikové dali poučit? Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit   
15. 2. 2007 Globální oteplování "způsobuje kosmické záření"   
14. 2. 2007 Kysličník - ne oxid Tomáš  Krček

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2007 Stařeček Elena  Suchomelová
27. 2. 2007 Blýskavé řešení Bohuslav  Binka
26. 2. 2007 Milostben Štefan  Moravčík
23. 2. 2007 I když Vladimír  Holan
22. 2. 2007 Žalm 21 Ivan  Diviš
21. 2. 2007 Mystifikace!   
20. 2. 2007 Nahým a mokrým navrch Jan  Skácel
19. 2. 2007 Vysoké vatry Vlado  Janček
16. 2. 2007 Pointe du Raz Marcela  Zengrová
15. 2. 2007 II. Marcela  Pátková

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   
21. 2. 2007 Britská vojska "budou stažena z Iráku do konce roku 2008"   
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig