2. 12. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 12. 2004

čtvrtek 21.00: Odcházející ukrajinský prezident Leonid Kučma konstatoval, že je za určitých podmínek ochoten rozpustit stávající vládu, ve snaze vyřešit vládní krizi.

2. 12. 2004
Na Západě bude debata o tom, zda užívat buňky z potracených plodů, pokračovat ještě celá desetiletí. V Číně se o tom nediskutuje. Není to tam problém. V důsledku toho nemusejí lidé, kteří jsou ochrnuti nebo kteří umírají, čekat na politiky či na vědce, než prozkoumají etická a lékařská rizika. Mají volbu. Je to nejistá volba.

Dr. Huang Hongyun pěstuje buňky z potracených nenarozených lidských plodů a vpichuje je injekční stříkačkou do mozku a do páteře svých pacientů. Jsou to kontroverzní léčebné metody, ale právě kvůli nim za ním do Pekingu jezdí stovky lidí ze Západu. Ochrnutí pacienti doufají, že jim vrátí schopnost chodit, pacienti odkázaní na respirátory, že jim umožní dýchat, lidé, kteří nemluví, že jim umožní znovu mluvit. Čínský lékař přitom používá metody, které západní lékařský establishment většinou odmítá.

Dr. Hongyun neslibuje nic. Netvrdí, že dokáže zázračně léčit. Jediné, co ví, a co říká svým pacientům, je, že jeho metoda často funguje, a výsledky hovoří samy za sebe.

3. 12. 2004

Pokračuje upřesňování zákona o pomluvě

George Galloway, levicový poslanec za jeden volební okresek ve skotském Glasgow, který byl nedávno vyloučen z Labouristické strany za to, že nabádal veřejně Araby, aby bojovali v Iráku proti britským vojákům, nyní spektakulárně zvítězil v soudním sporu s konzervativním deníkem Daily Telegraph. Galloway tento vlivný britský celostátní deník žaloval za to, že list napsal, že Galloway dostával korupčně peníze od režimu Saddáma Husajna v Iráku. Galloway je stále - nyní nezávislým - poslancem a při příštích volbách hodlá kandidovat v Londýně v jednom volebním okrsku proti jedné labouristické poslankyni.

Galloway vždy energicky popíral, že by býval usiloval o získání peněz od Saddáma Husajna anebo že by mu Husajn nějaké peníze dával. Tvrdí, že se vždy stavěl proti Saddámově irácké diktatuře.

2. 12. 2004

POLEMIKA

Stránky AntiWar.com se odvažují vznášet zcela zásadní otázku: Kdo má právo vnucovat nový status quo a za jakou cenu? Podle Aaronovitche toto znamená, že jsme se postavili na stranu nepřítele.

Komunisté měli vždycky charakteristický způsob argumentace, a to takový, při němž se zásadně vyhýbají argumentaci svého protivníka, o jeho názorech se nezmíní, ale spojí ho s 'nepřáteli lidu': s obrovským spiknutím bělogvardějců, hitlerovců a kapitalistů s buřinkami. Jakmile dosáhnou tito lidé středního věku, často změní radikálně své názory - ale metoda jejich myšlení zůstává stejná.

Aaronovitchův hněv se zaměřuje na každého, kdo si dovolil zpochybnit kult Viktora Juščenka, kolem něhož se srocují mezinárodní pokrokáři a neokonzervativní internationalisté v intelektuálním, pro ně všeobecně výhodném, Ribbentropově paktu. Hlavním cílem jeho útoku je John Laughland, politicky nezařaditelný euroskeptik, autor a publicista, jehož kniha The Tainted Source (Špinavý pramen) je panoramatickým přehledem historie evropské myšlenky a jejího pochybného původu v předválečném fašistickém myšlení."

Na - přiznejme si - poněkud stalinský - pokus britského komentátora Davida Aaronovitche zpochybnit argumentaci Johna Laughlanda z organizace BHHRG a Justina Raimonda z amerických internetových stránek www.antiwar.com nikoliv rozdrcením jejich argumentů, ale spojením jejich osob s lidmi a kauzami, obecně nepřijatelnými pro levocentrický britský establishment - což bývala mimochodem skutečně především taktika bolševické propagandy - reagoval na stránkách antiwar.com jejich editor Justin Raimondo nesmírně energickým debatním příspěvkem, skutečnou ironickou invektivou (anglický výraz je diatribe), kterou je radost číst, bez ohledu na to, jaké má autor politické přesvědčení. Ano, přiznávám, v některých ohledech autor útok na Aaronovitche trochu přehání.

Pozn. JČ: Je Aaronovitchovi skutečně možno mít za zlé, že byl jako student členem britské komunistické strany, zejména vzhledem k tomu, že tato strana odsoudila sovětskou invazi do Československa, a byla tedy docela reformní? Nicméně některé Raimondovy argumenty jsou zajímavé... Výběrově z jeho dlouhého článku citujeme.

Justin Raimondo: "Commisar Aaronovitch" v angličtině ZDE

2. 12. 2004
tisková zpráva komise pro informatiku a telekomunikace ČSSD

Komise pro informatiku a telekomunikace ČSSD se na svém jednání dne 1. prosince 2004 rozhodla veřejně vyzvat ministra informatiky Vladimíra Mlynáře k činnosti ve prospěch uživatelů českého internetu. "Jedním z aspektů stagnace rozvoje informačních technologií v České republice je nedostatečná podpora státu. Zodpovědnou osobou za rezort informatiky je Vladimír Mlynář. Kdo jiný by měl urychleně jednat než on", poznamenal k tomu bývalý ministr Karel Březina.

David Blunkett
2. 12. 2004

"Stalinista" Jejího Veličenstva

David Blunkett je jedním z nejrazantnějších a nejautoritářštějších ministrů Blairovy vlády, někteří kritikové ho nazývají i "stalinistou". Jako student a mladý politik byl totiž aktivní v radikální levici. Blunkett, který je ministrem vnitra od roku 2001, v Británii pod záminkou "boje proti terorismu" zavádí tvrdá autoritativní opatření.

Článek vyšel ve čtvrtek v Lidových novinách ZDE

2. 12. 2004

Analýza zpochybňuje princip koncesionářských poplatků

Tvůrci televizních pořadů společnosti BBC se zřejmě budou muset srovnat s patnáctiprocentními škrty v programovém rozpočtu. Panel expertů, jmenovaných britskou vládou, ve středu otevřel dveře směrem k budoucímu komerčnímu financování této veřejnoprávní společnosti.

2. 12. 2004

V diskusi o společenských otázkách jsem slyšel názor, že princip neviditelné ruky není základem žádné ideologie. Když padla všeobecná kritika politické úrovně v ČR, odpovědí bylo stoické prohlášení, že je demokracie relativně nejlepší způsob rozdělení moci a že je nutno se s tím buď smířit nebo moc nějak převzít. To jsou ale jen extrémní protipóly toho, co demokratický režim nabízí, nehledě na to, že veřejná kritika je vlastně naplňováním principu demokracie. Takové názory jsou ve společnosti dost běžné, a to se zdaleka nejedná o nevzdělané jedince.

Michael Marčák: Bojím se okamžiku, kdy se ty dvě party Ukrajinců dokopou k sobě...
2. 12. 2004

2. 12. 2004

Jak reagují mladí muslimové na život v západní společnosti? Deník Guardian uspořádal diskusi se 103 mladými muslimy z nejrůznějších sociálních vrstev, kteří žijí v Británii. Domníváme se, že myšlenky z této diskuse mohou být zajímavé i pro českou společnost, která většinou nemá s cizími vlivy tohoto druhu bližší zkušenost a definuje se vůči nim většinou defenzívně. Reportérka Madeleine Buntingová shrnula celkový dojem z debaty.

2. 12. 2004

Muslimové v západní společnosti

"Nejde o to, jaké mají lidé pocity, ale o to, co je jim dovoleno cítit," řekl jeden muslimský překladatel, podle jehož názoru je nemožné se prohlásit veřejně za "britského muslima". "Můžeme říkat lidem, že jsme Britové, ale oni od nás vyžadují další vysvětlení, protože pro ně neodpovídáme jejich představě britskosti. Narodil jsem se tady a byl jsem zde vychován, neznám nic jiného než život v Británii, ale musím přijmout skutečnost, že mě nikdy nebudou považovat za stoprocentního Brita."

2. 12. 2004

Muslimové v západní společnosti

Britská zahraniční politika napomohla další integraci britských muslimů do politického života země. Muslimové proměnili svůj nesouhlas a hněv v aktivní účast v politickém životě komunity. "Válka proti terorismu" přivedla islám a všechny jeho varianty do mainstreamové politiky. Umožnila muslimům, aby se angažovli v mainstreamové politické debatě a určovali její rámec a průběh.

2. 12. 2004

Muslimové v západní společnosti

"Nudí nás, že máme pořád mluvit o tom, jak se oblékáme," řekla Šata Khalil, novinářka s vysokoškolským vzděláním. "Všichni si myslí, že je muslimský šátek symbolem útlaku. Je to naše právo. Zvolili jsme si ho. Zvykněte si na to."

Ženy, které dominovaly této diskusi, vyjádřily názor, že nemají pocit, že jsou utlačovány svým náboženstvím, pouze tvrzeními, že by ten pocit mít měly.

"Existují dva silně rozšířené předsudky. Zaprvé, že jsme teroristé, a zadruhé, že diskriminujeme ženy."

2. 12. 2004

Muslimové v západní společnosti

"Musíme se vrátit k tradičnímu islámu a aplikovat základní zásady víry v moderním kontextu," argumentoval jeden účastník. "Použijete-li ty základní principy, tak z toho vznikne správný islám pro danou zemi."

Jiný účastník: "Islám je o etice a o morálce. Nejde o žádnou konkrétní zemi. Takže může existovat islám, který je založen na britské kultuře. Jde o to vytvořit takový islám, který bude autenticky britský."

2. 12. 2004

Mlčky přecházejí Ministerstvo zahraničí ČR -- stejně jako Horní i Dolní sněmovna parlamentu ČR - informace, které upozorňují, že v Iráku od začátku poslední války umřelo zřejmě už asi 100 000 lidí. Nejvyšší odhady -- včetně tisíců nových mrtvých v městě Fallúdža a zabitých raněných povstalců -- sahají až k hranici 200 000.

Sto tisíc obyvatel je asi tolik, kolik má město Olomouc na Moravě... A tak mě napadá jediné: Kolik mrtvých ještě potřebuje česká i světová veřejnost, aby se probrala z letargie? A co kdyby snad celá jedna čtvrtina Iráčanů začala bojovat proti "demokratickým" USA a jejich spojencům -- bude správné je pobít všechny, aby po období normalizace vznikl i v Iráku politický systém západního typu?

Michael Marčák: Učitelům nedáme nic, protože se jich nebojíme
2. 12. 2004

2. 12. 2004

Úterní Lidové noviny přišly s nápadem vypsat anketu na ženu roku 2004. Aby čtenáři napověděly, jakou osobnost vybírat, představily mu hned pětici žen, jež mohou na titul ženy roku aspirovat. A právě jejich výběr mi připomněl absurditu a zbytečnost podobných anket.

Nechci nijak snižovat profesi, činnost, úspěchy pětice zmíněných žen, ale přece jen pár poznámek...

2. 12. 2004

Na půdě Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně zazněla před nedávnem ojedinělá přednáška. Přednesl ji vedoucí lékař kliniky návykových nemocí, respektovaný odborník addiktologie (nauka o závislostech) a psychoterapie. Tématem jeho přednášky byly závislosti na lécích na "běžné civilizační choroby", jako je nespavost, neklid či úzkosti.

Fóru přítomných byly otevřeně sděleny věci, které odborníci vědí, ale "taktně" se o nich mlčí. Že zdravotní poškození pacientů je pří dlouhodobém užívání těchto léků srovnatelné s nelegálními drogami, odvykací příznaky většinou horší než u heroinu. Ve statistikách závislých se ale tito pacienti až na vyjímky neobjevují. Kdyby lékaři diagnózu závislosti vykázali, přiznali by, že pacientům novou nemoc sami způsobili.

2. 12. 2004

Pan Dvořák se ve svém článku dotkl jistě mnoha závažných a velkých témat. Nicméně pokud již sklouzl do roviny srovnávání společenských drog (jisté antropologické konstanty) a léků asi by svá silná tvrzení měl dokázat. Nebudu se pouštět do komplikovaného a pro tento účel kontraproduktivního uvádění účinku léčiv na různá onemocnění. Pouze uvedu, že například na internetových stránkách SUKLu jsou podrobné statistiky spotřeby léčiv v ČR.

Prostým nahlédnutím je zřejmé, že spotřeba léčiv se v ČR nezvyšuje naopak snižuje. Jeden s nejgenerelnějších údajů -- počet dávek na den stagnuje řadu let, počet prodaných balení klesá, a to velmi výrazně. Kde je tedy narkomafie a dealeři? ptá se Petr Wagner.

2. 12. 2004

VERSAILLES -- Odvolací soud rozhodl snížil bývalému francouzskému premiérovi Alainu Juppému předchozí trest 10 let nevolitelnosti na pouhý 1 rok. Za zneužívání vlivu při obsazování míst na pařížské radnici snížil rovněž původní podmíněný trest odnětí svobody z 18 na 14 měsíců. Rozhodnutí soudu tak vrací zpět do hry o prezidentské křeslo muže, který byl dlouho považován za Chirakova nástupce.

1. 12. 2004

středa 11.45: Ukrajinský parlament projevil hlasováním nedůvěru současnému premiéru Viktoru Janukovyčovi. Poslanci těsnou většinou schválili návrh opozice, aby byl Janukovyč odvolán, protože špatně zastává svou funkci. 229 poslanců v parlamentu hlasovalo, aby byl Jakunovyč odvolán a aby byla vytvořena prozatímní vláda. Byl to druhý pokus vyjádřit Janukovyčovi hlasováním nedůvěru - první, v úterý, neprošel.

Viktor Janukovyč se vyjádřil, že bylo hlasování "protizákonné" a že neodstoupí.

Juščenkova opozice souhlasila, že ukončí blokádu vládních budov.

Zahraniční vyjednavači se snaží pomoci Ukrajině ze slepé uličky mezi oběma znepřátelenými tábory. Polský prezident Aleksander Kwasniewski a litevský prezident Valdas Adamkus přicestovali ve středu dopoledne do Kyjeva. Jednání se bude také účastnit ruský činitel Boris Gryzlov a Javier Solana, činitel EU pro zahraniční politiku. Vyhlídky na smír však prý nejsou dobré.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kyjev
2. 12. 2004

Pri sledovaní správ o "Oranžovej revolúcii" na Ukrajine môže človek ľahko zabudnúť na ostražitosť pred slovnými spojeniami, ako "ľudová revolúcia", "prozápadný líder" a "boj o budúcnosť krajiny".

Hoci v týždne sa tiahnucej ukrajinskej dráme prichádzajú nové správy každú chvíľu, základné rozostavenie hráčov sa nemení -- v prezidentských voľbách (s veľkou pravdepodobnosťou zmanipulovaných, ako naznačujú správy pozorovateľov) zvíťazil tesnou väčšinou "proruský" súčasný premiér Viktor Janukovič, favorit doterajšieho prezidenta Leonida Kučmu. A to napriek tomu, že predvolebné prieskumy a odhady pozorovateľov predpokladali víťazstvo opozičného lídra Viktora Juščenka. Nasledovali obrázky, ktoré sa až zarážajúco podobali československej "Nežnej revolúcii" (a časová blízkosť oboch dátumov možno sčasti vysvetľuje, prečo našli udalosti na Ukrajine v stredoeurópskych médiách takú veľkú a často takú nevyváženú odozvu) -- stúpenci opozície vyšli v desaťtisícových davoch do ulíc a žiadajú predanie moci. Objavujú sa požiadavky na "predanie moci ľudu", vzýva sa "opozičný líder -- záchranca" a hovorí sa o "rozhodujúcom zápase o budúcnosť krajiny". V hektike vrcholiacej krízy sa zabúda, že pravda je, ako zvyčajne, niekde úplne inde.

2. 12. 2004

Ukrajina sa po skončení studenej vojny a rozpade Sovietskeho zväzu ocitla v ruskej sfére vplyvu, v jej tzv. blízkom zahraničí. Aj členstvo v Spoločenstve nezávislých štátov ju pútalo k Moskve. Západu sa teraz naskytá príležitosť pomôcť toto všetko zmeniť. Svieti oranžová.

2. 12. 2004

Zástupcovia východných a južných regiónov Ukrajiny sa v nedeľu po príchode ukrajinského predsedu vlády a zároveň víťaza druhého kola prezidentských volieb Viktora Janukoviča do Severodonecka rozhodli vypísať referendum o určení štatútu regiónu. Dôvod autonómie prorusky orientovanej časti Ukrajiny je sobotný verdikt Verchovnej rady, ktorá druhé kolo volieb označila za neplatné, čím umožnila opozičnému súperovi o prezidentský post Viktorovi Juščenkovi zopakovať voľby. Po minuloutorňajšom oficiálnom zverejnení necelého trojpercentného víťazstva súčasného premiéra vlády nad Viktorom Juščenkom sa atmosféra opozičných demonštrácií preniesla aj do Ústrednej volebnej komisie, kde jej členom trvalo rozhodnutie o podpise zápisnice tri a pol hodiny.

2. 12. 2004

Poľsko sa na vojnovom ťažení v Iraku zúčastňuje na úkor modernizácie vlastnej armády. Zdá sa, že velenie armády alebo politici zle odhadli reálne náklady na túto vojenskú misiu. 2 500 vojakov a všetky ich zariadenia stoja poľský štátny rozpočet čoraz viac.

Pod tlakom opozície a verejnej mienky premiér Marek Belka parlamentu sľúbil, že už o pár mesiacov začne sťahovať poľských vojakov domov.

2. 12. 2004
tisková zpráva Newton IT

Na základě rostoucí poptávky po kvalitních a objektivních analýzách mediálního obsahu, přichází společnost NEWTON I.T. s novým unikátním projektem MEDIAINFO.CZ , který odborníkům i široké veřejnosti zpřístupňuje analytické informace o obsahu českých médií. Základem projektu MEDIAINFO.CZ je stejnojmenný server, který přináší řadu pokročilých interaktivních nástrojů pro měření medializace vybraných osobností z řad politiků a umělců. Vedle on-line funkcí, které si obsluhuje sám návštěvník, se na serveru publikuje ucelená řada rozborů tematického zaměření zpravodajských internetových serverů a pravidelné kapitoly z obsahové analýzy televizního zpravodajství a publicistiky.

1. 12. 2004
Prezidentura Viktora Juščenka je od 24. listopadu zcela jistá. To, že se na jeho stranu přidali ukrajinští diplomaté, vojáci i funkcionáři Bezpečnostní služby Ukrajiny neznamená, jak si myslí experti a novináři, že náhle byli postiženi patriotismem a hnutím svědomí, ale jim jde o vlastní koryta.

Britské listy v posledních dnech zveřejňují dosti neotřelé pohledy na ukrajinskou situaci, píše z Polska Vladimír Petrilák a pokračuje: Jdou, nikoliv poprvé, proti proudu mínění naprosté většiny médií v Evropě (té západní i střední) (není to pravda, pozn. red. to se tak zdá jen ze střední Evropy.) . Ukrajinské události sleduji z Polska. Zde vzhledem k historickým vazbám a sousedství je jistě mnohem více informací i lepší orientace. Nicméně i v polských médiích převažuje názor, že "oranžová revoluce" je demokratickým vzepětím antivýchodní opozice a bývalý premiér Juščenko je snad jakýmsi andělem demokracie. Svou dějinnou roli nyní sehrává i polský prezident Aleksander Kwaśniewski, který se chystá do Kyjeva, aby tam již podruhé v roli vyjednávače usmiřoval rozvášněné strany sporu.

Avšak i v Polsku existují i jiné názory na to, co se nyní děje v Ukrajině. Myslím si, že pro čtenáře Britských listů může být zajímavé seznámit se s jedním z nich. Jde o článek Józefa Darského, publikovaný na serveru ABC Net, což je mediální servis Nadace "Orientacja", blízké varšavské pobočce Liberálně demokratické strany "Niepodległość" , který se zabývá otázkami středovýchodní Evropy -- čili místo sice jednoznačně orientované "naprawo", ale nanejvýš povolané a fundované. Sám Darski je výtečným znalcem regionu, analytikem a skvělým publicistou. Článek v polštině, který byl publikován 27.11. 2004, přinášíme v českém shrnutí, které připravil Vladimír Petrilák.

Jozef Darski: Koniec pierwszego rozdania - v polštině ZDE

30. 11. 2004

V minulých dnech silně citují britské sdělovací prostředky ke krizi na Ukrajině Johna Laughlanda. V úterním vydání deníku Guardian jeho vidění světa, stejně jako analýzy Justina Raimonda, označil komentátor David Aaronovich za zaujaté:

Shrnutí analýzy Johna Laughlanda z Ukrajiny Ukrajina: Revoluce proměněná v televizní show

Argumentace Justina Raimonda "Mýty o Juščenkovi"
1. 12. 2004
Polemika s článkem "Levice je mrtva"

Současná ofenzíva neokonzervatismu a volební neúspěchy levice vyvolávají pochopitelně skepsi, která nalézá svůj odraz i v médiích. Objevují se chmurné předpovědi zániku levice. I když sdílím mnohé pravdivé postřehy v těchto mediálních vystoupeních, nemyslím, že situace opravňuje k tak vysoké míře pesimismu.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

1. 11. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V říjnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5119,90 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2004 "Komisař Aaronovich"   
2. 12. 2004 Ideologie Bohumil  Kartous
2. 12. 2004 Čína: "Zázračný lékař" chirurgicky léčí dosud neléčitelná zranění mozku a páteře   
1. 12. 2004 Levice není mrtva Michael  Kroh
1. 12. 2004 Skutečná vyjednávání o ceně Ukrajiny se dějí mezi Bushem a Putinem   
30. 11. 2004 Nicolas Sarkozy může zatím o prezidentském křeslu jenom snít Josef  Brož
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?   
29. 11. 2004 Babylon 2004 Václav  Dušek
29. 11. 2004 Revoluce po pracovní době Petr  Miller
29. 11. 2004 Princip zkoušení je z pedagogického hlediska sporný Radek  Sárközi

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2004 "Komisař Aaronovich"   
2. 12. 2004 Kučma je ochoten rozpustit vládu   
1. 12. 2004 Skutečná vyjednávání o ceně Ukrajiny se dějí mezi Bushem a Putinem   
1. 12. 2004 Ukrajina se nerozštěpí   
30. 11. 2004 Česká vláda nemá Ukrajince ráda Milan  Daniel
30. 11. 2004 Ukrajina: Mýty o Juščenkovi   
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?   
30. 11. 2004 Chaos na Ukrajině trvá   
29. 11. 2004 Bůh ochraňuj oranžové! Josef  Provazník
29. 11. 2004 Víme, co se vlastně děje na Ukrajině? Bohumil  Kartous

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   
11. 4. 2002 Jak se přijetím marketingové manipulace dostala politika do slepé uličky   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož
18. 11. 2004 Česká televize pojala "sametovou revoluci" opravdu kýčovitě Bohumil  Kartous
18. 11. 2004 Mediální kýč podruhé ukradené revoluce Štěpán  Kotrba
17. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

T. G. Masaryk a odkaz Republiky československé RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Projev prezidenta republiky Václava Klause 28. října 2004   
27. 10. 2004 Washingtonská deklarace z 18. října 1918   
27. 10. 2004 Provolání Národního výboru ke vzniku Československa   
27. 10. 2004 Manifest císaře Karla I. ze 16. října 1918   
27. 10. 2004 První zákon Československé republiky   
27. 10. 2004 Projev T. G. Masaryka k 28. říjnu 1919   
27. 10. 2004 Zahajovací řeč prvního dne Národního shromáždění československého   
27. 10. 2004 Martinská deklarácia   
27. 10. 2004 Nasrat! Jo, nasrat! Zdeněk  Bárta
27. 10. 2004 Události října 1918   

Český památník z velkého roku RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2004 Zd. Nejedlý: duch božích bojovníků musí býti v českém člověku   
22. 10. 2004 Josef Bohuslav Foerster: Oř, jenž tě doveze k cíli dokonalosti   
20. 10. 2004 Destinnová: V milosti shlížejte na tuto zem   
14. 10. 2004 K. M. Čapek - Chod: Držme se !   
13. 10. 2004 Soubor lístků, poslaných přes propast času   
13. 10. 2004 František Bílek: Každý ve svém povolání dílo - život lámej a svým dávej   

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2004 Republikánské volební vítězství - Strategický triumf Karla Rova   
5. 11. 2004 Mé první úvahy nad volbami Michael  Moore
5. 11. 2004 Americké volby vyhrál Ježíš... Fabiano  Golgo
5. 11. 2004 Válka? Nezaměstnanost? Ne, Bush vyhrál, "protože má charakter"   
3. 11. 2004 Michael Moore: Už jen dvě hodiny   
3. 11. 2004 USA: První volební informace   
3. 11. 2004 Volby v USA: Nikdo zatím nevede   
3. 11. 2004 Volby v USA: Bush získal Floridu, Kerry New Hampshire   
3. 11. 2004 Bush směřuje k vítězství, čeká se na rozhodující Ohio   
3. 11. 2004 Britové pohlížejí na výsledky amerických voleb se znepokojením Jan  Čulík

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
25. 10. 2004 Beslan, Beroun, Berkeley... Tomáš  Koloc
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2004 V městě Fallúdža zahynulo při americké ofenzívě prý až 6000 občanů   
24. 11. 2004 Proč jsem odvysílal reportáž o zavraždění iráckého povstalce   
23. 11. 2004 Irák: Umění pod palbou   
23. 11. 2004 Jak to bylo, když jsem natočil, jak americký voják zastřelil raněného povstalce   
22. 11. 2004 A až se vzpamatují z krveprolévání........   
21. 11. 2004 Volby v Iráku se budou konat 30. ledna 2005   
20. 11. 2004 Násilí se rozšířilo po celém Iráku   
19. 11. 2004 Viděl jsem, jak Američané zastřelili pětičlennou rodinu   
19. 11. 2004 Červený kříž ostře odsoudil "naprosté pohrdání lidskostí" v Iráku   
17. 11. 2004 "Vojáci mají výcvik, aby zabíjeli raněné protivníky"   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2004 Michael Moore plánuje další film   
5. 11. 2004 Mé první úvahy nad volbami Michael  Moore
2. 11. 2004 Zelené zóny myšlení: K čemu je dobrý Michael Moore? Michal  Jurza
2. 11. 2004 Už jen jeden den Michael  Moore
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   

Český film RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba
19. 11. 2004 Ohlédnutí o rok a čtvrt zpět: BBC plnila svou veřejnoprávní roli výborně Jan  Čulík
5. 11. 2004 Ve sněmovně prošlo zvýšení celoplošnosti - pokrytí signálu ČT ze 70 na 95% Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Digitalizaci hrozí legislativní zmatek Štěpán  Kotrba
23. 10. 2004 BBC nebude vysílat záběry unesené humanitární pracovnice   
19. 10. 2004 Jakou plánuje britská vláda budoucnost pro BBC   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   
13. 10. 2004 Alexandr Pícha: Rádio má stále budoucnost Irena  Ryšánková

Školství RSS 2.0      Historie >
29. 11. 2004 Problémy českého školství je třeba pojmenovat, až potom je můžeme začít řešit   
29. 11. 2004 Princip zkoušení je z pedagogického hlediska sporný Radek  Sárközi
26. 11. 2004 Co je to "test" Boris  Cvek
23. 11. 2004 Princ Charles uprostřed kontroverze ohledně kvality školství   
18. 11. 2004 Je vhodnější ústní forma zkoušení nebo písemné testy? Vladimír  Wagner
16. 11. 2004 Já ústnímu zkoušení naopak fandím Ignác  Pospíšil
16. 11. 2004 Školství politiky nezajímá Radek  Sárközi
16. 11. 2004 Kam kráčíš, česká techniko?   
15. 11. 2004 Je ústní zkoušení v chemii a ve fyzice na gymnáziu nutné? Boris  Cvek
15. 11. 2004 Na zkoušení trvají jen ti učitelé, kteří neumějí učit Jan  Čulík

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 O Hutkově knize Požár v bazaru Jan  Čulík
15. 10. 2004 Bourání mýtů Irena  Zítková
12. 10. 2004 Nebezpečný věk Václav  Dušek
11. 10. 2004 Pijavice a básníci Václav  Dušek

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban
22. 11. 2004 Klaus a Gross v Berlíně představili diametrálně různý pohled na EU Radek  Vogl
19. 11. 2004 Gross nemá právo si dnes stěžovat na Klause   
16. 11. 2004 Černý listopad pro českou levici Oskar  Krejčí
9. 11. 2004 Sociální demokracie nezaujala, agentury také ne Oskar  Krejčí