30. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 11. 2004

Nicolas Sarkozy může zatím o prezidentském křeslu jenom snít

Gong. Prezidentský duel mezi současným francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem a Nicolasem Sarkozym, novopečeným předsedou Svazu lidového hnutí (UMP), vážně začal. Respektive, vstoupil do dalšího kola. Triumfální vítězství Sarkozyho na nedělním kongresu, které se stalo skutečným stranickým plebiscitem (85.1%), skrývá mnoho neznámých. Položme si je na půdorysu tří základních otázek.

Otázka číslo 1 zní: Půjde o skutečnou konfrontaci? Z tohoto úhlu pohledu to zatím vypadá vyrovnaně.

Ihned po vítězství podal Sarkozy premiéru Jean-Pierre Raffarinovi svou demisi z postu ministra financí. "Na návrh prvního ministra ukončil prezident republiky výkon funkcí pana Nicolase Sarkozyho," oznámil Elysejský palác. Sarkozy vyhlásil: "Představil jsem mu svou vládní demisi, jak jsem se rozhodl a přeji mnoho štěstí mému nástupci." Aby nebylo pochyb, co má dále v úmyslu, dodal: "Co se týče mne, soustředím se na svou práci, a věřte mi, mám jí dost." "Sarko", jak se Sarkozymu familérně říká, by zvládl i mnohem více práce. Přání složit vládní mandát v případě svého vítězství na čelo UMP totiž vyslovil dříve sám prezident. Sarkozyho vzápětí Chirac nahradil svým věrným Hervé Gaymardem, bývalým ministrem zemědělství. Výhodou Sarkozyho je, že má k dispozici stranický aparát, který přichystal Chirac pro svého nástupce Alaina Juppého, bývalého premiéra, který mu kryl záda již od času šéfování na pařížské radnici. Juppé ale musel pod tlakem korupčních obvinění před časem ustoupit právě Sarkozymu.

I přes zdání úsměvů, které na kongresu vysílali Jean-Pierre Raffarin i choť prezidenta Bernadette, je zjevné, že "chirakie" se nevzdá bez boje. Sarkozy má sice k dispozici největší stranu ve Francii, nemá ale všechny věrné za sebou, jak tomu bylo za časů, kdy v roce 1976 zakládal na troskách gaullismu své Sdružení pro republiku (RPR) právě Chirac. Před 30 000 účastníky kongresu v Bourgetu se Sarkozy vyhlásil za "svobodného člověka" na čele "prezidentské strany", a slíbil Francii "změnu", kterou "očekává". "Až přijde vhodná chvíle, podpoříme na prezidentskou volbu roku 2007 toho, který bude nejlépe schopen nás sjednotit," řekl. "Ať už to bude kdokoliv, bude mít mou loajální a plnou podporu," upřesnil.

Mluvit sám o sobě zní trochu groteskně. Sarkozy ovšem ví, že proti sobě má muže, který zosobňuje celou tradici neogaullismu, kterou nelze vymazat jediným tlačítkem "cancel". Chirac dal vzápětí malými vládními "škatulata-škatulata hejbejte se" najevo, když jmenoval hned několik věrných, že umí pozvednou k nebi velmi rychle hned několik "mladých ministrů", jejichž věk se pohybuje plus mínus kolem čtyřicítky. Sarkozyho vyjádření, že pomůže ze všech sil stávajícímu premiérovi Jean-Pierre Raffarinovi zní velmi farizejsky. Jelikož poslal Sarkozy svou demisi rovnou dvakrát (do Elysejského i Matignonského paláce), je zřejmé, že mu o podporu této Chirakovy loutky příliš nejde.

Otázka číslo 2 zní: Půjde o hru kočky s myší? Vypadá to, že kočka (Chirac) má zatím lehkou převahu nad myší (Sarkozym).

Ironií osudu je, že v těchto dnech dovršil Chirac svých 72 let. Levicový list Libération na to konto zveřejnil na titulní straně karikaturu, na níž nahý "Sarko" hopsá v dortu rodinného klanu Chirakových. Podzim patriarchy, který by si leckdo přál, se ale zatím vůbec nekoná. Na nedávném studentském mítinku Chirac na otázku, zda je připraven na další mandát, odpověděl velmi elegantně. Nevidí údajně důvod, proč by neměl být kandidátem i na mandát v roce 2017. Zatímco socialistický monarcha François Mitterrand, jemuž se přezdívalo "kočka, která spí", si se svými protivníky pohrával trochu somnambulně, působí Chirac stále velmi mladistvě a živě. Na to doplatil v posledním prezidentském kole i socialistický kandidát a bývalý premiér Lionel Jospin, který o Chirakovi trousil trochu nevkusně, že je již značně unavený. Stálo ho to všechno. Chirac mu přichystal potupu, jehož jméno znělo: Jean-Marie Le Pen do druhého kola.

Sarkozy zatím všechny "nástrahy", které mu za posledních pár měsíců do cesty Chirac uchystal, zvládl. Sarkozy odešel se ctí z ministerstva vnitra, jeho bilance na ministerstvu financí je téměř neprůstřelná. Mediálně téměř betonová, i přes malé trhlinky. Sarkozy je mistrem komunikace, který ví, že je nutné za každou cenu prodat vše, co se mu nepatrně podaří. Nedaří se mu ale zatím to, v čem je Chirac mistr: sjednotit pravici. "Sarkozy je silný v nedostatku komplexu, který mu vždy umožnil potvrdit své ambice a pravicovou kulturu," píše Libération. Sjednotit pravici je velký úkol, nabídnout projekt a přesvědčit celou zemi je úkolem téměř kyklopským. "To, co se líbilo sympatizantům, ale nestačí k tomu, aby zaujalo Francii, která směřuje stále ku středu," míní Libération.

Nestačí jenom svaly a symbolická gesta. Efekt sjednocení, který se nesnaží Sarkozy podceňovat, ale hraje proti němu. Jeho síla spočívá ve vymezení vůči sklerotickému establishmentu. Pokud Chirakův establishment umožňuje stále proudění nové krve, může být jeho volání po obnově voláním na poušti.

Otázka číslo 3 zní: Půjde vlastně vůbec o něco? Chirac nemá co ztratit, Sarkozy může.

List Parisien soudí, že ve hře je stále více možných scénářů. Pravděpodobný může být kompromis ve stylu Mitterrand-Rocard (bývalý socialistický premiér), mnohem nejpravděpodobnější bude ale ještě nějaký čas jakási varianta "studené války". V té bude záležet nejen na "malých slovech, co zabíjejí", ale i na strategii aliancí. Sarkozymu v průběhu kongresu UMP, který hrál na ozvěnu ustavujícího kongresu RPR v roce 1976, chyběla tak trochu podstata. Přihlásilo se k němu mnoho osobností, včetně těch ze showbussinesu -- patřil k nim herec Alain Delon i zpěvák Michel Sardou, spisovatel Elie Wiesel i režisér Michel Tavernier, cyklista Richard Virenque i bývalý španělský premiér José-Maria Aznar. Nechyběl ani jeho malý syn Louis, který na obřím platně řekl: "Bonne chance, mon papa!" ("Mnoho štěstí, můj tatínku!"). Francouzská společnost ale reaguje na takové projevy nakonec velmi nedůvěřivě, ta nejkonzervativnější část značně podrážděně.

Nejvíce může paradoxně ztratit právě pravice. To ve chvíli, kdy souboj "sochy" (Chiraka) a "Dona Juana" (Sarkozyho) začne naplno. Levice, zejména ta socialistická, není naštěstí prožívá své psychodrama kolem referenda o Evropské ústavě (Laurent Fabius vs. François Holland), a komentuje Sarkozyho bez silného povozu. Možná má pravdu Francois Bayrou, předseda centristického Svazu pro francouzskou demokracii (UDF), který tvrdí, že na levici i na pravici začala "válka o dědictví". Za laboratoř evropské politiky bývá často považována Itálie. Stav francouzské politické scény nese její příznaky.

Prezidentský zápas za dva roky by mohlo mít velmi ostré kontury. "Putain, deux ans!" (Kurva, ještě dva roky!"), napsal týdeník L'Express. Sarkozy, který se zmocnil UMP, získal silný instrument. Posílil, ale zdaleka neovládl. Již nenabírá na váze, váhu zápasníka sumo, které má Chirac tolik v oblibě, ale zatím nezískal. Síla Sarkozyho, tohoto potomka maďarských imigrantů, může být pouze v síle vize. Zatím se zdá, že jeho vize je až povážlivě virtuální. Stejně jako jeho velký sen o prezidentském křesle. Francii musí přesvědčit, že by to měl být i její sen.

Pro další informace odkazuji na webové stránky: ZDE, ZDE, ZDE, ZDE

                 
Obsah vydání       30. 11. 2004
30. 11. 2004 Ukrajina: Mýty o Juščenkovi
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?
30. 11. 2004 Chaos na Ukrajině trvá
30. 11. 2004 Česká vláda nemá Ukrajince ráda Milan  Daniel
30. 11. 2004 Nicolas Sarkozy může zatím o prezidentském křeslu jenom snít Josef  Brož
29. 11. 2004 OSN by měla účinněji zasahovat ve státech, které selhaly
30. 11. 2004 Erotické problémy Davida Blunketta Jan  Čulík
30. 11. 2004 Británie: 50 procent uživatelů internetu má broadband
1. 12. 2004 Studie odhalila střet zájmů a nezodpovědný přístup investorů
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
30. 11. 2004 Insider insiderovi Ondřej  Fér
30. 11. 2004 Valtr Komárek: "Lidé se snadněji shodnou na své budoucnosti než na své minulosti" Radek  Vogl
30. 11. 2004 Essay on British & Czech Castles Wins BCSA Prize
30. 11. 2004 Vánoce 2004 Jan  Pömerl
30. 11. 2004 Co se to vlastně stalo v listopadu? Josef  Suk, Oldřich  Tůma, Miroslav  Vaněk
30. 11. 2004 Daně, nový problém lidí... Josef  Vít
30. 11. 2004 Absurdita postoje České republiky
30. 11. 2004 Znavené pozdní odpoledne Petr  Pospíchal
30. 11. 2004 Ave Maria - Jsou lidé, kteří si neumí pomoci sami
29. 11. 2004 Víme, co se vlastně děje na Ukrajině? Bohumil  Kartous
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
29. 11. 2004 Vynikající socha Quido Kociána Mrtvý Ábel symbolizuje současný svět Jan  Paul
29. 11. 2004 "Chráníme vaše sny" Jaroslav  Polák
29. 11. 2004 Princip zkoušení je z pedagogického hlediska sporný Radek  Sárközi
29. 11. 2004 Výzva členů loni odvolané Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Radě současné
29. 11. 2004 Babylon 2004 Václav  Dušek
27. 11. 2004 Ukrajina: Revoluce proměněná v televizní show
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2004 Nicolas Sarkozy může zatím o prezidentském křeslu jenom snít Josef  Brož
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?   
29. 11. 2004 Babylon 2004 Václav  Dušek
29. 11. 2004 Revoluce po pracovní době Petr  Miller
29. 11. 2004 Princip zkoušení je z pedagogického hlediska sporný Radek  Sárközi
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
29. 11. 2004 Vynikající socha Quido Kociána Mrtvý Ábel symbolizuje současný svět Jan  Paul
29. 11. 2004 "Chráníme vaše sny" Jaroslav  Polák
27. 11. 2004 Ukrajina: Revoluce proměněná v televizní show   
26. 11. 2004 Jak populární je Satan? Efraim  Israel
26. 11. 2004 PR ano či ne: Co jsou Česká média? Fabiano  Golgo
26. 11. 2004 Za pozdvižením na Ukrajině je Američany organizovaná kampaň   
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
26. 11. 2004 Juščenka podporuje Amerika, ale není to jasný prodemokratický kandidát   
25. 11. 2004 Americký svět podle volby Zbigniewa Brzezinského Josef  Brož

Francie RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2004 Nicolas Sarkozy může zatím o prezidentském křeslu jenom snít Josef  Brož
29. 11. 2004 Francie: 100 dní od únosu novinářů Simone  Radačičová
22. 11. 2004 Ingrid Bétancourt: 1000 dní v zajetí Simone  Radačičová
18. 11. 2004 "Šátkový zákon": nová upřesnění Simone  Radačičová
18. 11. 2004 Jacques Chirac: Svět je po válce v Iráku nebezpečnějším místem   
4. 11. 2004 Francouzská nemocnice popřela izraelské zprávy, že je Arafat mrtev   
1. 11. 2004 Alsasko: Nové antisemitské útoky Simone  Radačičová
29. 10. 2004 Smutná Francie Simone  Radačičová
4. 10. 2004 Evropská levice musí mít odvahu vzdorovat ideologii soudobého kapitalismu René  Revol
4. 10. 2004 Francie: První stížnosti na "šátkový" zákon Simone  Radačičová
23. 9. 2004 Muslimský šátek a přetrvávající otazníky Milan  Valach
20. 9. 2004 Den bez aut: francouzská tradice je už i v Praze   
16. 9. 2004 Po tři dny vězněm Paříže Petr  Fiala
3. 9. 2004 Zákaz šátků ve Francii vstoupil v platnost bez protestů   
31. 8. 2004 Francouzští novináři žádají o zrušení zákazu nosit muslimské šátky