2. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 11. 2004

středa 01.15:

Přátelé,

zde na východním pobřeží už nám zbývají jen dvě hodiny! Jsem v Clevelandu a účast voličů je neobyčejně vysoká. Stejné to bylo dnes ráno, kdy jsme se byli podívat k volebním místnostem na Floridě. Lidé čekali tři hodiny, než se dostali k hlasování, ale nikoho to neodradilo. Jeden muž mi řekl: "V téhle frontě bych klidně čekal tři dny, kdybych musel". Tady v Ohiu prší, máme velký autobus a taháme lidi z domovů (jemně!) rozdáváme deštníky, poncha a lahve vody (ta voda je tak trochu zbytečná, vzhledem k tomu, že už jsme všichni promočení).

Dostávám první odhady z celé země a vypadá to dobře - velmi dobře. Ale v posledních několika hodinách se může stát cokoliv. Lidi teprve začínají jít domů z práce. Fronty budou obrovské. Řekněte všem, které znáte, pokud se dostanete před zavírací dobou za čáru, MUSEJÍ vám dovolit hlasovat.

Podle prvních informací to bylo velmi těsné v Nevadě, v Novém Mexiku, v Coloradu a v Iowě! Michigane - doufám, že to nebude selhání. Pokud jste nehlasovali, přestaňte tohle číst a jděte hlasovat. Telefonujte lidem a emailujte všem ve svém adresáři.

Tohle je ono. Už jsme skoro doma. Dělejme!

Váš

Michael Moore

3. 11. 2004
00.57 Podle výsledků z Jefferson County v Kentucky je volební účast letos o 9 vyšší než v roce 2000 a dosahuje 72 procent oprávněných voličů.
01.05 Podle předpovědí Bush zvítězí v Georgii, v Indianě a v Kentucky, Kerry získá Vermont.
01.28 Virginie, kterou měl vyhrát Bush, je prý podle televizí NBC a CBS nerozhodná.
01.32 Podle televize ABC vyhraje Bush v Západní Virginii. To je stát, kde tradičně vítězí Demokraté, ale v roce 2000 zde zvítězili Republikáni.
01.35 Rozhodující stát Ohio je podle amerických televizí nerozhodný.
01.45 Demokraté v Ohiu požádali soudce, aby prodloužil volební dobu, protože ještě v době, kdy se uzavřely volební místnosti, před nimi stáli občané frontu a čekali na možnost volit.
02.20 V 25 státech USA se v 01:00 SEČ uzavřely volební místnosti. První výsledky z patnácti států, převážně z východního pobřeží, hovoří o tom, že v nich Kerry vítězí 66:74. V Illinois získal Kerry 21 hlasů, v Georgii Bush 15 hlasů. Významné státy ale ještě nejsou započteny, takže tento první reálný údaj nelze brát jako určující.
04.04 Po sečtení 18 států, kde v roce 2000 zvítězil Bush a 9 států, kde tehdy vyhrál Gore, se ukazuje, jakoby se od posledních voleb nezměnilo nic. Čísla se ale během posledních dvou hodin změnila značně. Ve 4 hodiny ráno SEČ z 538 volitelů je známo 285 hlasů, z toho pro Bushe 179 a pro Kerryho 109. Bushovi se mimo jiné přičetlo 34 volitelů v Texasu, Kerrymu zase 31 hlasů státu New York. Západní pobřeží, které v roce 2000 celé volilo demokraty, ještě do přehledu zařazeno není.
04.35 Předpovědi se nenaplňují. "Nerozhodnou" Virgínii získal Bush. Skóre prozatím hovoří pro Bushe 193:109. Jak je ale známo i z českých voleb, vesnice a malá města dokáží výsledky značně zkreslovat. V tomto případě má rozdíl na svědomí již téměř kompletní Středozápad. Volební výsledky ve státech Missouri, Wisconsin a Michigan jsou tak velmi těsné, že americké televize je nechtějí prozatím zveřejňovat.
4.38: Na Floridě byly sečteny hlasy z 80 procent volebních okrsků a předpovídá se, že tam Bush vítězí o 4 procenta.
5.30: Bush získal 211 volitelských hlasů, Kerry 188. Podle tiskové kanceláře Associated Press podpoří zřejmě Kalifornie Kerryho. Bush má získat Idaho a Arizonu. V Novém Mexiku bude odloženo sčítání 191 000 hlasů nepřítomných voličů až do středy večer. Kerry získal podle předpovědí klíčový stát Pennsylvánie, ten hlasoval v roce 2000 pro Demokraty. Colorado podpořilo podle předpovědí prezidenta Bushe.
10.44: Kerry získal Wisconsin a jeho 10 voličských hlasů, tím má Bush 254 a Kerry 252. Vítězí ten, kdo získá 270. Ohio začne sečítat hlasy nepřítomných voličů v 16 hodin.
11.00: Bush vede nad Johnem Kerrym ve státě New Mexico jen o 3600 hlasů, je sečteno 99 procent volebních okrsků, ale je nutno ještě sečíst nejméně 29 000 hlasů nepřítomných voličů.

online monitor sečtených hlasů AFP/iDnes v češtině ZDE

Podrobnosti BBC v angličtině ZDE
2. 11. 2004

úterý 23.45: Televize ABC uvedla, že v Driving Park Recreation Centre, převážně černošské čtvrti v městě Columbus, ve státě Ohio, museli voliči stát frontu před volební místností pět až šest hodin. Je to mj. proto, že Republikánští aktivisté kontrolují voliče.

Jeden z pozorovatelů amerických voleb, vyslaných Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, si stěžoval, že úřady státu Ohio neposkytují volebním pozorovatelům plný přístup do volebních místností.

Soren Sondergaard sdělil společnosti BBC, že tito pozorovatelé "nemají žádné konkrétní právo navštěvovat volební místnosti", přestože jsou v USA přítomni na pozvání amerického ministerstva zahraničních věcí.

2. 11. 2004

úterý 11.00: Federální odvolací soud povolil Republikánské straně, aby umístila do volebních místností v Ohiu, v klíčovém státě, který může rozhodnout o výsledku voleb, své lidi. Ti budou kontrolovat, zda mají osoby, přicházející volit, skutečně volební oprávnění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. 11. 2004

Poté, co obě soupeřící politické strany vydaly ve Spojených státech na stále frenetičtější předvolební kampaň téměř celou miliardu dolarů, závod o nejmocnější funkci na světě skončil. Ze všech průzkumů veřejného mínění vyplývá, že by mohl vyhrát Bush i Kerry. A co když nakonec o výsledcích amerických voleb nebudou rozhodovat voliči, ale právníci?

Těmito slovy zahájil svůj poslední pořad Newsnight před americkými volbami přímo ze Spojených států v pondělí v noci moderátor Jeremy Paxman. Poslední předvolební informace ze Spojených států shrnujeme především podle televize BBC:

2. 11. 2004

Od jedné hodiny v noci středoevropského času začnou přicházet volební výsledky z USA. Jak je interpretovat?

Michael Moore
2. 11. 2004

Michael Moore píše voličům

Přátelé,

Tak tohle je ono. UŽ ZBÝVÁ JEN JEDEN DEN. Chtěl bych říct mnoho věcí. Cestuju v předvolební kampani už 51 dní, takže jsem neměl moc času psát. Tak jsem teď dal dohromady pár poznámek pro různé skupiny lidí v tomto jediném dopise. Prosím, klidně si okopírujte a rozesílejte jakékoliv části tohoto dopisu přátelům i příbuzným a přesvědčujte během těch posledních 24 hodin všechny, koho přesvědčit dokážete, aby šli volit Johna Kerryho.

Toto jsou má konečná slova...

Publikujeme výňatky
Michael Marčák: Inu, je to tak, kolego, v Čechách lze vývoj preferencí odhadnout jen velmi obtížně...
2. 11. 2004

2. 11. 2004

Bývalá britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Clare Shortová rezignovala třikrát z britského vládního týmu. Naposledy v květnu 2003 na protest proti tomu, co považuje za chyby Tonyho Blaira při vedení války v Iráku a absenci řádných příprav pro rekonstrukci země po válce. Její rozhodnutí bylo kontroverzní. Někteří ji kritizují, že zůstala ministryní pro mezinárodní rozvoj příliš dlouho a měla jednat na základě svého svědomí okamžitě, kdy bylo v Británii rozhodnuto, že se půjde do války proti Iráku.

V pondělí dopoledne interviewoval o této knize i o jejích postojích vůči Tonymu Blairovi britský rozhlas. Úvodem se zeptal, zda je to jen další osobní útok na britského premiéra a jeho stranu: Clare Shortová právě vydala knihu o svém životě v politice. Zejména se v ní soustřeďuje na Tonyho Blaira, jeho vládu a na válku v Iráku. Kniha se jmenuje An Honourable Deception: New Labour, Iraq and the Misuse of Power (Počestné podvádění: Nová labouristická strana, Irák a zneužívání moci)

2. 11. 2004

Před půl rokem došlo k rozšíření Evropské unie. V květnu tiskl britský bulvární tisk dramatická varování, že Británii zahltí vlna parazitů ze středovýchodní Evropy, kteří tam budou usilovat o získání sociální podpory.

Britský rozhlas tehdy interviewoval jednu mladou polskou dvojici, která skutečně plánovala přijít do Británie pracovat. V pondělí 1. listopadu odvysílal reportáž o tom, jak to s nimi pak v Británii dopadlo. A není to zrovna nejveselejší příběh:

2. 11. 2004

Boris Cvek ve svém článku Ekolog a ekologista napsal: "Ideologie se snaží co nejkonkrétněji definovat hodnoty, které pak může aplikovat na problémovou situaci jedině tak, že přehlíží její konkrétní svébytnost." To radikálně snižuje schopnost ideologa přijímat (nepředpojatě) fakta. Naproti tomu pragmatik nedbá na správnost těch či oněch hodnot jako takových; uznává je toliko implicitně (?), s ohledem na účinnou pomoc při řešení konkrétního problému.

Co to jsou "implicitně" chápané hodnoty?

2. 11. 2004

"Je tragické, že inteligence romského obyvatelstva nedokáže většinové bělošské obyvatelstvo využít ke vzájemné spolupráci a blahu všech. Proč?" ptá se Jan Čulík ve svém článku "Slovenský stát a Rómové proti sobě navzájem vedou válku". Odpověď není překvapivá, píše Jan Stejskal.

Gerhard Frey - DVU
2. 11. 2004

Pravicoví extrémisté v Německu se sjednocují pro příští parlamentní volby

Na německé extrémně politické scéně došlo o tomto weekendu k pozoruhodné události, když na sjezdu NPD v thüringenském Leinefelde předsedové dvou stran, Udo Voigt ( NPD - Nacionálně demokratická strana ) a jeho host, vydavatel Gerhard Frey ( DVU Deutsche Volksunion - Německá lidová unie ) oznámili, že obě strany spojí své síly a budou v příštích volbách - 2006 - do Bundestagu (spolkový parlament) kandidovat na společné kandidátce. Teprve čas sice ukáže, jestli označení "historický sjezd" bylo oprávněné, protože hlavní otázkou zůstává, zda se jim podaří překonat spory, které doposud tyto strany měly. Lze se však obávat, že vedeni společným cílem, nebudou to, co je doposud dělilo, z pragmatických důvodů příliš diskutovat.

Obávám se, že nynějším rozhodnutím o sjednocení volební kandidátky NPD/DVU bude mít ohlas u voličstva, protože v Německu "protestních voličů" rapidně přibývá a prvně se vytváří i reálná možnost přeskočit pětiprocentní hranici, dělící doposud jednotlivě kandidující extrémně pravicové strany od vstupu do Bundestagu.

2. 11. 2004

V posledních týdnech, nedlouho před americkými prezidentskými volbami, kulminuje násilí v Iráku. Jeho cílem se stále častěji stává i tzv. "Zelená zóna" v Bagdádu. Američané tak říkají čtvrti, která je pokládána za jediné místo v Iráku, bezpečné k podnikání. Pečlivě střežené sídlo okupační správy, proamerické vlády a západních firem se však 14. října stalo místem výbuchu, který stál život pět lidí. Business je někdy nebezpečná záležitost -- a na frontě zvlášť.

1. 11. 2004

Útok na svobodu projevu

Na podstatu hrubě manipulativní billboardové předvolební kampaně ČSSD, zobrazující tvář Stanislava Grosse s nic neříkajícím, avšak emocionálně svůdným heslem "Myslím to upřímně" ZDE a ZDE inteligentním satirickým billboardem reagoval Štěpán Mareš, autor Zeleného Raoula v časopise Reflex. Jeho verze billboardu "Myslím to upřímně", kterou publikujeme, právem poukazuje na skutečnost, že líbivý slogan nevypovídá absolutně nic o osobě, s nímž je spojován - tou osobou může být i terorista. Marešův billboard byl vystaven v jihomoravské Třebíči, protože (jak jinak v ČR, všechno se tam tak dělá!) tam měl autor protekci u jedné místní reklamní agentury.

Tímto se ovšem zviditelnilo, že v České republice neexistuje svoboda projevu a je zakázána satira. Důkazem toho je skutečnost, že Policie ČR satirický billboard násilím odstranila (to samo se zdá z právního hlediska pochybené, viz analýza Jana Sýkory) a jeho vyvěšení na veřejnosti podle ČTK prý vyšetřuje "jako trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka".

Běda zemi, kde bičují šašky. Větší Absurdistán byste si nemohli vymyslet. Jde o další důkaz, že Česká republika má opakovaně vážné problémy se základními pojmy svobody projevu. Trestnými se stávají činy komiků, zatímco netrestatelnými se stávají zákonodárci - a to i v případě evidentních a úmyslných legislativních zmetků.

P. S. Jan Sýkora ve svém příspěvku analyzuje případ podle současného stavu českého práva; je záhodno však upozornit, že to obsahuje jako pozůstatky komunistické praxe nejrůznější "verbální trestné činy" a mezinárodní lidskoprávní organizace požadují už delší dobu od ČR, aby je zrušila, protože verbální trestné činy mohou být zneužívány proti svobodě projevu, jak se právě v případě ČR znovu a znovu prokazuje (viz téma BL "Hon na svobodu slova").

1. 11. 2004

aneb soud se o maličkosti nestará ...

Podle zákona č. 283/1991 Sb. o Policii ČR v aktuálním znění je policistům v § 7, odst. 1 uložena zakročovací povinnost v případě, že je páchán trestný čin, respektive přestupek. Povaha opatření v rámci zákroku je stanovena velmi obecně, zejména v § 2, odst. 1 téhož zákona. V tomto smyslu je tedy účelem služebního zákroku policisty zmařit probíhající trestný čin (nebo přestupek), nebo učinit vhodná opatření v případě, že se lze důvodně domnívat, že jeho spáchání teprve hrozí. Zároveň podle § 6 nesmí být případně způsobená újma bezdůvodná a v právech a svobodách nesmí překročit míru nezbytně nutnou k dosažení účelu, sledovaného služebním zákrokem.

1. 11. 2004

O ideologii, liberalismu a pragmatismu

Nechci ani v nejmenším zpochybňovat stále rozrůstající se jazykový úzus, který ze všeho, co se týká životního prostředí, dělá ekologii a ekologické myšlení, chtěl bych jen zdůraznit věcnou diferenci, jež se i díky tomu zanedbává, ačkoli by se o ní mělo mluvit co nejvíce. Je to možná už v lidské povaze, že kdykoli se objeví nějaký zásadní problém, vrhající negativní světlo na většinovou společnost, vznikne -- zejména mezi mladými a nonkonformními lidmi -- poptávka po ideologickém řešení, které bude vyjadřovat jejich životní pocit.

Jak se liší ideologický typ myšlení od pragmatického?

Sayyid Qutb
21. 10. 2004

V minulosti nám politikové slibovali lepší svět. Měli různé způsoby, jak toho dosáhnout, ale jejich moc a autorita pocházela z optimistických vizí, které nabízeli svým občanům. Tyto sny selhaly. A dnes lidé už ztratili víru v ideologie. Politikové jsou stále častěji dnes už považováni jen za manažery veřejného života. Avšak oni nyní objevili novou roli, která jim navrací jejich moc a autoritu. Namísto toho, aby pro nás plnili sny, nám politikové slibují, že nás ochrání -- před nočními můrami.

Tvrdí nám, že nás dokáží zachránit před strašlivými nebezpečími, která nevidíme a jimž nerozumíme. A největší hrozbou ze všeho je mezinárodní terorismus -- mocná a zlá mezinárodní síť, rozprostírající se všemi zeměmi světa. A proti této hrozbě je nutno vést válku proti terorismu.

Avšak většina této hrozby je jen fantazií, přehnanou a zkreslenou politiky. Je to temná iluze, kterou, nezpochybněnu, šíří vlády po celém světě, bezpečnostní služby i mezinárodní sdělovací prostředky.

Toto je soubor filmů o tom, jak a kdy byla tato fantazie vytvořena a komu přináší prospěch. Jádrem tohoto příběhu jsou dvě skupiny: američtí neokonzervativci a radikální islám. Obě skupiny byly idealistické. Obě vznikly ze selhání liberálního snu vytvořit lepší svět. Tyto dvě skupiny skutečně změnily svět, ale nikoliv tak, jak zamýšlely. Společně vytvořili dnešní vizi noční můry tajné mezinárodní organizace, která ohrožuje svět. Je to fantazie, o níž politikové pak zjistili, že jim vrací jejich moc.

Ve středu 20. října 2004 ve hlavním vysílacím čase ve 21 hodin uvedl okruh BBC 2 první díl závažného třídílného dokumentárního filmu od Adama Curtise o "fikci globální teroristické hrozby". Zde je shrnutí jeho argumentace:

Shrnutí druhé části tohoto filmu je ZDE

Shrnutí třetí části tohoto filmu je ZDE

Adam Curtis - Vymítač duchů ZDE

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti TÉMA BL

28. 10. 2004

Jak si islámci a američtí neokonzervativci navzájem vyhovují

"Tím, že zaujímají neokonzervativci, straussovci tajnůstkářský a elitářský postoj, se straussismus opravdu podobá marxismu. Tito bývalí marxisté -- a v některých případech bývalí liberální straussovci -- by se mohli považovat za svého druhu leninskou organizaci, která má tajnou vizi, jejímž prostřednictvím chtějí změnit historii, ale určité součásti této filozofie skrývají před lidmi, kteří nejsou schopni této vizi porozumět."

Avšak s útoky z 11. září, zaměřenými proti Americe, měli neokonzervativci konečně najít onoho nepřítele, ono "zosobnění zla", které hledali od rozkladu Sovětského svazu. Ve své reakci na tyto útoky proměnili neokonzervativci selhávající islámské hnutí v to, co se, jak se zdá, stalo velkou revoluční silou, o níž Zawahiri vždycky snil. Ale většina toho všeho existuje jen v imaginaci lidí. Bude to příští neviditelný, iluzorní nepřítel.

Jádrem globálního příběhu posledních desetiletí jsou američtí neokonzervativci a radikální islámisté. Britský dokumentarista Alan Curtis v trojdílném dokumentárním filmu, který se v současnosti vysílá v televizi BBC, argumentuje, že se američtí neokonzervativci a radikální islámisté sobě navzájem nesmírně podobají a vzájemně si -- nevědomky vyhovují a pomáhají si. Svět se tak dostává do velmi nebezpečné situace.

V druhé části Curtisova filmu The Power of Nightmares (Moc nočních můr), nazvané Phantom Victory (Iluzorní vítězství), který se vysílal na stanici BBC 2 ve středu 27. 10. ve 21 hodin, líčí autor, jak se američtí neokonzervativci a islámští extremisté spojili, aby bojovali v Afghánistánu proti Sovětskému svazu. Obě skupiny dospěly samostatně k přesvědčení, že právě ony porazily "Říši zla", a tak mají moc změnit svět. Oboje jejich revoluce ale selhaly.

Proto si američtí neokonzervativci ve snaze uchvátit znovu moc vymysleli novou fantazii, nového iluzorního nepřítele pro celý národ, Billa Clintona. Radikální islamisté v téže době propadli zoufalé spirále hromadného masakrování a terorismu, také ve snaze přesvědčit občany, aby je následovali. Z toho vznikl podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž nyní žijeme.

Publikujeme shrnutí argumentace z této druhé části Curtisova filmu. První část je ZDE.

Shrnutí třetí části tohoto filmu je ZDE

Adam Curtis - Vymítač duchů ZDE

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti TÉMA BL

30. 10. 2004
Ó, lide Spojených států, hovořím k vám, abych vám řekl, jaký je ideální způsob, jak se vyhnout dalšímu Manhattanu, o válce a o jejích příčinách a důsledcích.

Bezpečnost je důležitým základem lidského života. Svobodní lidé nepromarňují svou bezpečnost, navzdory Bushovu tvrzení, že nenávidíme svobodu. Ať nám vysvětlí, proč jsme například nezaútočili na Švédsko.

Přinášíme překlad z videoprojevu údajného Usámy bin Ladina, který odvysílala v pátek televize Al Jazeera. Toto je doslovný překlad všech výňatků z tohoto videozáznamu, který odvysílala Al Jazeera.

1. 11. 2004

Pokud se místo gratulace ke státnímu vyznamenání generálu Fajtlovi omlouvám s tím, že byl letošního 28.října na Pražském hradu omylem, považuju to spíš za ironické, než za úlisné a blbé. Zároveň však nemohu chtít, aby to tak bylo i pochopeno. Proč bych se ale měl panu Vojtovi nebo snad všem ostatním omlouvat za to, že Václav Havel pověřil sestavením první polistopadové vlády Mariána Čalfu? To je zase poněkud nesrozumitelné mně, ale místo toho, abych nad takovou "blbostí" mávnul rukou, zkusím se zamyslet.

2. 11. 2004

Na námestí stálo čudesné auto, celé žlté. A zelené. A trocha červené, a biele, a fialové. Auto, alebo skôr kočiar, obťažkané povykrúcanými rúrami, rúrkami, trúbami a trubičkami -- auto, ktoré bolo zároveň pojazdným zosilňovacím systémom s reproduktormi v tvare kvetín, svetelnou šou a súdiac podľa počtu všelijakých fľaštičiek, flakónikov a kelímkov rozložených na jednom z jeho pultov, aj pojazdnou maskérňou. Na ohnutej "udici" nad vehiklom viala dúhová vlajka s nápisom PEACE. Chlapík s tvárou prekliateho básnika, v ošumelom klobúku a saku akoby požičanom od Charlieho Chaplina, prekvapivo dobre hral na prekvapivo zachovanú gitaru, zatiaľ čo dve dobrovoľníčky v teplákových bundách a s palestínskymi šatkami okolo krku svojím šliapaním do pedálov poháňali zosilňovač.

2. 11. 2004

Demokracia, jedna z historických foriem riadenia spoločnosti, je v súčasnosti považovaná za ideálnu, resp. v rámci možností a všakovakých ľudských vlastností za najlepšiu možnú. (Známa je sentencia: Demokracia je to najlepšie, čo doposiaľ ľudstvo vymyslelo.) Je to však naozaj tak? Plní dnes úlohy, pre ktoré pôvodne vznikla?

2. 11. 2004

Nedělní parlamentní volby v Uruguayi vyhrál levicový kandidát Tabaré Vázquez, který po sečtení všech hlasů získal 50,7 procenta. Jak připomínají agentury, poprvé v dějinách této malé jihoamerické země bude zastávat nejvyšší státní funkci levicový politik. Zároveň s volbami se konalo i referendum, v němž se 60 procent Uruguayců postavilo proti udělení koncese soukromým firmám na distribuci vody. Kontrola vodních zdrojů je podle ústavy v rukou státu.

Vítězstvím Vázqueze následuje Uruguay jihoamerické země jako Brazílie, Argentina, Chile a Venezuela, které si vybraly levicové předáky po desetiletích prohlubující se chudoby a Spojenými státy podporované hospodářské politiky, která často vedla ke krizím.

Informaci přinesla za všeobecného nezájmu českého tisku ČTK

Hviezdoslav: Vznešený cieľ vytknutý
2. 11. 2004

Vznešený cieľ vytKnutý
žiari v zorí vzplanutí
svitu nie súc šKodcom-zhrdcom .
pozve svit mu po vôli
deň Kde i sám vrcholí ---
Ani stranou ani vzad
tedy zirKom nezatáčať
pre ohľad;
ale --- jakby vystrelil ---
s jasnou hlavou, smelým srdcom,
z plna síl
rovno napred --- K nemu Kráčať,
a v postupe taKto rovnom,
usilovnom
až K dosahu --- vytrvať . . .

V N.Z. 12. 1. 1918

Hviezdoslav.

Soubor lístků, poslaných přes propast času TÉMA BL

1. 11. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V říjnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5119,90 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Český film RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   
11. 4. 2002 Jak se přijetím marketingové manipulace dostala politika do slepé uličky   
10. 4. 2002 O tom, jak touhu po individuálním osvobození proměnili podnikatelé a politikové v lukrativní konzumerismus   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2004 Pravicová Lidová fronta? Tomáš  Krček
2. 11. 2004 Jak to opravdu vypadá, když se pokusíte pracovat v Británii   
1. 11. 2004 Existuje řádná kontrola silničních oprav? Michal  Rusek
1. 11. 2004 Nemusíte platit za telefon. Už nikdy NEMUSÍTE Ladislav  Kahoun
1. 11. 2004 Proč se perou Klaus a Gross Bohumil  Kartous
1. 11. 2004 Ekolog a ekologista Boris  Cvek
1. 11. 2004 V Košiciach budú farbiť Rómov nazeleno Lubomír  Sedláčik
1. 11. 2004 Marešův Usáma: V České republice je zakázána satira Jan  Čulík
1. 11. 2004 Rozhodne o výsledcích amerických voleb náboženské nadšení voličů?   
30. 10. 2004 Usáma bin Ladin: "Naše útoky na USA byly odplatou za nesnesitelné zlo"   

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2004 Poslední hodiny před americkými volbami: Kdo vyhraje?   
2. 11. 2004 Už jen jeden den Michael  Moore
2. 11. 2004 Americký soud povolil Republikánům kontrolovat v Ohiu voliče   
2. 11. 2004 Co budou znamenat přicházející volební výsledky   
2. 11. 2004 Volby v USA: Voliči v Ohiu čekají až šest hodin   
1. 11. 2004 Rozhodne o výsledcích amerických voleb náboženské nadšení voličů?   
1. 11. 2004 Kdo je rozumnější? Bohumil  Kartous
31. 10. 2004 Bin Ladin pomohl Bushovi   
31. 10. 2004 Washington Post: "Americké volby se nedají předpovědět, bin Ladinův projev neměl žádný vliv"   
30. 10. 2004 Co znamená bin Ladinův pokus ovlivnit americké volby?   

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
25. 10. 2004 Beslan, Beroun, Berkeley... Tomáš  Koloc
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2004 Proč se perou Klaus a Gross Bohumil  Kartous
27. 10. 2004 Švehla a Gross: Teprve politika je ta pravá krása Jan  Bohata
21. 10. 2004 Myslí to upřímně -- Grossova strategie úspěchu Petr  Baubín
19. 10. 2004 Jak řekl Stanislav Gross Jaroslav  Doležal
14. 10. 2004 Stát jako dřevorubec a pravomoc, která je nedělitelná Jaroslav  Doležal
8. 10. 2004 O tom, že premiér Gross vlastně zlikvidoval instituci referenda Radek  Batelka
8. 10. 2004 Myslí to Gross upřímně?   
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
4. 10. 2004 ČSSD a sociální stát: sociální demokracie ve vleku neoliberalismu Rudolf  Převrátil
4. 10. 2004 Zítřek sociálního státu v globalizovaném světě Miloš  Pick

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2004 Usáma bin Ladin: "Naše útoky na USA byly odplatou za nesnesitelné zlo"   
30. 10. 2004 V Iráku bylo usmrceno 100 000 civilistů, konstatuje studie   
30. 10. 2004 Co znamená bin Ladinův pokus ovlivnit americké volby?   
30. 10. 2004 Úřad Tonyho Blaira zpochybňuje studii o iráckých mrtvých   
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
27. 10. 2004 Al Jazeera odvysílala další video s unesenou Margaret Hassanovou   
20. 10. 2004 Iráčtí extremisté unesli charitativní pracovnici, která byla proti válce   
19. 10. 2004 Teroristickým útokům z 11. září mohlo být zabráněno Mojmír  Babáček
15. 10. 2004 Vlastenec musí být připraven hájit svou zemi proti její vládě   
15. 10. 2004 Nemůže to dlouho trvat, než někdo Blaira zažaluje kvůli irácké válce   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2004 Zelené zóny myšlení: K čemu je dobrý Michael Moore? Michal  Jurza
2. 11. 2004 Už jen jeden den Michael  Moore
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
28. 10. 2004 Jásir Arafat vážně nemocen   
27. 10. 2004 Ariel Šaron zvítězil při historickém hlasování v Izraeli   
22. 10. 2004 Ohrožuje existence státu Izraele islám? Karel  Sýkora
11. 10. 2004 Královské šaty a královské parohy Efraim  Israel
14. 9. 2004 Muslimové a politické násilí   
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 10. 2004 Soutěž školních časopisů   
16. 10. 2004 Kancléř Oxfordské univerzity pohrozil privatizací   
16. 10. 2004 "Školství má nyní úplně novou roli"   
6. 10. 2004 Oxford Blairovi: "Odvezte si tanky z našeho trávníku"   
4. 10. 2004 Blairova vláda nutí univerzity, aby dávaly přednost uchazečům se slabšími studijními předpoklady   
27. 9. 2004 Proč v českém školství už deset let selhává management jakosti? Ivo V. Fencl
24. 9. 2004 Jeďte studovat do Oxfordu! Jan  Čulík
23. 9. 2004 Poslušně hlásím, pane lajtnant... -- cíl výchovy? Boris  Cvek
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 O Hutkově knize Požár v bazaru Jan  Čulík
15. 10. 2004 Bourání mýtů Irena  Zítková
12. 10. 2004 Nebezpečný věk Václav  Dušek
11. 10. 2004 Pijavice a básníci Václav  Dušek
29. 9. 2004 Drzý interview s Ivanem Vyskočilem po čtyřiceti letech Martin  Vaněk
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
26. 9. 2004 Brudlý krampoblouch - soutěž literárních sborníků českých škol   
21. 9. 2004 Čistý plamen lásky v Ostravě   

T. G. Masaryk a odkaz Republiky československé RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Projev prezidenta republiky Václava Klause 28. října 2004   
27. 10. 2004 Washingtonská deklarace z 18. října 1918   
27. 10. 2004 Provolání Národního výboru ke vzniku Československa   
27. 10. 2004 Manifest císaře Karla I. ze 16. října 1918   
27. 10. 2004 První zákon Československé republiky   
27. 10. 2004 Projev T. G. Masaryka k 28. říjnu 1919   
27. 10. 2004 Zahajovací řeč prvního dne Národního shromáždění československého   
27. 10. 2004 Martinská deklarácia   
27. 10. 2004 Nasrat! Jo, nasrat! Zdeněk  Bárta
27. 10. 2004 Události října 1918   

Český památník z velkého roku RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2004 Zd. Nejedlý: duch božích bojovníků musí býti v českém člověku   
22. 10. 2004 Josef Bohuslav Foerster: Oř, jenž tě doveze k cíli dokonalosti   
20. 10. 2004 Destinnová: V milosti shlížejte na tuto zem   
14. 10. 2004 K. M. Čapek - Chod: Držme se !   
13. 10. 2004 Soubor lístků, poslaných přes propast času   
13. 10. 2004 František Bílek: Každý ve svém povolání dílo - život lámej a svým dávej   

Přesun brněnského nádraží - téma voleb RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2004 Hlavní nádraží v Brně je krajským dopravním uzlem a tím musí také zůstat Jiří  Löw
29. 10. 2004 Krajské volby: rozhodněte o nádraží volbou politiků   
27. 10. 2004 Kolik bude hlavních nádraží v Brně? Antonín  Žiška
18. 10. 2004 Věčně nespokojený druhý Bohumil  Kartous
12. 10. 2004 Proč se nemluví o dopravní obslužnosti Miloš  Dokulil
9. 10. 2004 Brno, město odsunů Zdeněk  Moravčík
9. 10. 2004 ČTK k referendu v Brně: Účast asi nebyla dostatečná, výsledek nebude závazný   
8. 10. 2004 Nádraží v Brně -- snaha o informaci před referendem   
7. 10. 2004 Zkušenost z Dánska - aneb nádraží v centru Jan  Lipšanský
7. 10. 2004 Čí je Brno? Milan  Valach