21. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 6. 2007

Podle údajů zveřejněných ve středu se stala Čína největším znečišťovatelem ovzduší vypoušením kysličníku uhličitého. Tato překvapivá informace vyvolá znepokojení ohledně sílící role Číny jako příčiny globálního oteplování. Vyvolá tlak na světové politiky, aby dohodli novou globální smlouvu o podnebných změnách, jejíž součástí bude i rychle se rozvíjející čínské hospodářství. Očekávalo se, že čínské emise CO2 nepředstihnou emise z USA ještě několik let, i když některé analýzy předpovídaly, že k tomu dojde už příští rok.

Sloupek
J. H. Krchovský

Tak sám... V zahradní "Na Piavě"
v mé osudové -- od dětství
sem chodil jsem už s dědou... Právě!
v počátku vždy i konec tkví

Mží... Zastřen milosrdným šerem
zpět ohlížím se z paluby
proud řeky jde opačným směrem
toť v pořádku, -- vše naruby...

Dříve ta řeka tekla líně
teď plyne jako zběsilá...
zlomená vrba na hladině
své větve smutně svěsila

Déšť zkrápí mne a čeří vodu
(vše jak má být, vše naruby...)
dál plyne řeka mého zrodu
má Svratka, řeka záhuby!

A číšník nejde... Počkám do půl
a sám si zajdu pro další
...vše nasvědčuje, že jsem doplul
jen vodu Bůh tu roznáší

...Sám v arše bláznů, jež je prázdná
choulím se v dešti pod kápí
sám na světě, sám v roli blázna
sám v lodi, jež se potápí

ze sbírky Poslední list, Petrov, Brno 2003 vybral Tomáš Fürstenzeller

21. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Podle studií hospodářské informační služby Hoppenstedt zaujímají ženy v Německu jen 15,4% míst manažerů, zatímco ve světě 22% a v Evropské unii 17%.

20. 6. 2007

Bohatší západoevropské země možná omezí svou finanční pomoc Polsku, pokud bude Polsko vetovat novou dohodu o Evropské unii, varovala Evropská komise.

Přeseda EK José Barroso veřejně požádal Polsko, aby neblokovalo o nadcházejícím summitu EU dohodu o nové smlouvě EU, která dává moc větším zemím, jako je Německo. "Není to inteligentní a není to ve vašem zájmu," řekl Barroso.

Polsko, největší východoevropská země v EU, má dostat z Evropské unie v následujících sedmi letech dotace ve výši 67 miliard euro, většinou z bohatších zemí, jako je Německo a Holandsko.

21. 6. 2007

Mladý muž, aktivní spořádaný sportovec, trénující mládež, jednoho dne ráno údajně napadne mladou ženu na ulici. Bez zjevného důvodu. Svědek tohoto podivného činu přivolá městskou policii. Mladá žena ovšem, zjevně lépe trénována, uprchne na služebnu policie státní. Mezitím městská policie zasáhne. Výsledkem jsou zkrvavělí a odzbrojení strážníci. Přijíždí policie státní. Ta nejprve prostřelí svůj vůz a poté zastřelí mladého muže, aniž by ji jakkoliv ohrozil. Žádné varovné výstřely, žádné výstřely do míst, jež znehybní, ale nezabijí. Poprava.

19. 6. 2007

IRNA:

Náměstkyně českého ministra zahraničí Helena Bambasová řekla v úterý v Teheránu, že Česká republika podporuje právo Íránu vyrábět jadernou energii, píše íránská tisková agentura IRNA.

Bambasová to uvedla v rozhovoru s předsedou íránské parlamentní komise pro národní bezpečnost a zahraniční politiku Alaeddinem Bouroujerdim.

"Česká republika jako jaderná země uznává právo Íránu na výrobu civilní jaderné energie," zdůraznila. Dodala, že aby došlo v této věci ke konsensu, mezinárodní společenství by mělo budovat více důvěry.

Zdroj v angličtině ZDE

21. 6. 2007

Ne, nepovažuji se za nějakou nóbl dámu a myslím, že nejsem ani příliš útlocitná. O českých mužích jsem si udělala dostatečné mínění, které nemusím zatím příliš měnit. Nejsem jistě sama. Často zjišťuji, že jsou někdy dosti pragmatičtí a často i velmi oplzlí. Jedním ze zdrojů takových zjištění mohou být i reklamy. Tyto napovídají mnohé o svých tvůrcích a zadavatelích. Často vypovídají o tom, že si tito nedělají vůbec žádné iluze o občanech a že jsou pro zisk schopni všeho. Ovšem, z pohledu dámy mohou být takové názory někdy velmi zarážející. Tak například, v poslední době může způsobit dámě přímo šok návštěva některých pánských záchodů v České republice.

20. 6. 2007

Skutečný význam americké protiraketové obrany je nutno poměřovat tím, do jaké míry je tato obrana v souladu s pěti imperativy, které dominují americké strategii už skoro dvě století, píší analytické stránky stratfor.com:

1. Udržovat vliv nad Severní Amerikou

2. Zajistit strategickou hloubku pro kontinentální Spojené státy

3. Ovládnout námořní přístupy k USA

4. Ovládnout světové oceány

5. Udržet Euroasii rozhádanou.

Balistická protiraketová obrana je logickým důsledkem tří těchto cílů a přispěla též k splnění čtvrtého (vytvořila soupeření v Euroasii).

19. 6. 2007

O výstavbě protiraketové základny v Polsku a v České republice se mnohdy diskutuje tak, jakoby šlo o výstavbu pivovaru nebo elektrárny: jaký bude její vliv na okolí, jak ovlivní místní infrastrukturu, kolik přinese pracovních příležitostí apod. Přitom se jedná o zásadní, přímo osudové rozhodnutí:

Pokud vláda České republiky dá souhlas s vybudováním radarového zařízení, vystavuje její obyvatelstvo v dohledné době nekalkulovatelnému nebezpečí. Neboť v případě válečného konfliktu, vedeného Spojenými státy -- který může být v rozporu s českými zájmy a na jehož vznik a průběh nebude mít česká vláda naprosto žádný vliv - se může toto obyvatelstvo stát obětí úderu konvenčními či jadernými zbraněmi, který povede protivník Spojených států ve snaze zlikvidovat protiraketovou základnu na českém území.

20. 6. 2007

Polemika s článkem Lukáše Rázla "Levicové otroctví"

Pan Lukáš Rázl se rozhodl rozmnožit řídké řady pravicových autorů, podporujících pravicové názory u nás. Protože nemá vlastní nosné myšlenky, použil oblíbenou metodu. Obořil se na toho exponenta levice Víta, který leží v žaludku všem jemu podobným.

21. 6. 2007

Americký prezident Bush potřetí vetoval ve středu odpoledne zákon, který měl umožnit americkým vědcům rozšířit federální vládou financovaný výzkum kmenových buněk. Zakázal vědcům ničit lidská embrya. Zároveň vydal příkaz, podle něhož mají americké federální úřady podporovat výzkum, který by vytvářel kmenové buňky bez ničení lidských embryí. Bush si stěžoval, že prý nový návrh zákona porušil etické normy.

Prezidentovo veto se stalo terčem ostré kritiky od stoupenců výzkumu kmenových buněk z embryí. Ti varují, že americká vláda odpírá klíčově důležitou podporu pro nejslibnější formy kmenového výzkumu jen proto, aby uspokojila prezidentovy konzervativní křesťanské a jiné stoupence, kteří kladou rovnítko mezi lidská embrya a lidský život.

Podrobnosti v angličtině ZDE

20. 6. 2007

Spor bývalého premiéra Miloše Zemana s novinářem Ivanem Brezinou skončil. Zeman se musel omluvit placenými inzeráty v denících za to, že nařkl Brezinu z korupce a psaní na objednávku ve prospěch energetické firmy ČEZ. Spravedlnost ovšem přišla ale pozdě. Osm let od pomluvy, která získala místo na prvních stránkách novin, skončilo několikařádkovým placeným inzerátem, uhrazením soudních výdajů a 50 000 Kč pokuty. Je toto SPRAVEDLNOST? Troufám si říci, že ne. Délka sporu je skandální a stojí za to, aby Brezina žádal Českou republiku u mezinárodního soudu o odškodné.

Zeman o Brezinovi v roce 1999 řekl, že za peníze energetické společnosti ČEZ psal články podporující dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Prý jen zopakoval to, co mu sdělil tehdejší generální ředitel ČEZ Milan Černý. Nařčení z korupce Zeman nikdy fakticky nedokázal. Brezina podal žalobu a vytrval. Kauza po mnoha peripetiích doputovala až k Ústavnímu soudu. Podle něj si měl premiér své informace ověřit. To Zeman neudělal a nedělá to dodnes. Tehdejší šéfredaktor LN Pavel Šafr Ivana Brezinu podle jeho slov na jaře 2000 kvůli obvinění vyhodil. Omluví se dnes alespoň Lidové noviny za neodůvodněnou perzekuci svého autora? Brezina píše tak, že v radikálně ekologických a profesionálně zeleně lobbistických kruzích může vzbuzovat mnohá podezření. Pochybnosti může vzbuzovat i u editora, který některé jeho argumentace může posoudit jako emocionálně manipulující či demagogické. Je to ale odborný názor absolventa PřF UK , který dokládá odbornými citacemi (byť mnohdy tak kontroverzních autorů, jako je Bjorn Lomborg), na který má ale jako odborně graduovaný autor plné právo. Během své tříleté spolupráce s Britskými listy Brezina vzbuzoval ve svých protivnících vášnivé emoce a polemické reakce. Vzbuzoval je někdy i ve mně. Ropný zlom je podle Breziny pro dnešní podobu civilizace pozitivním jevem. Uspíšil by totiž velmi žádoucí technologickou změnu, ke které tak jako tak dříve nebo později dojde. "Ekologisté" se podle Breziny falešně vydávají za ekology a "ekologismus" je špatný, protože lže.

Podle rozsudků Městského soudu a Vrchního soudu v Praze: Omlouvám se novináři Ivanu Brezinovi za nepravdivé výroky o tom, že psal na objednávku Českých energetických závodů, se kterými měl důvěrnou smlouvu a za to, že jsem ho nařkl z korupce. Miloš Zeman.
zdroj Mladá fronta Dnes
20. 6. 2007

S alespoň částečným ujasněním odpovědi na tuto otázku by měl jít každý účastník odborářské demonstrace 23. 6. 2007 a hledat odpověď by na ni měli i ti, kteří se na demonstraci přímo nechystají. Co je vlastně třeba vzít v potaz při hledání řešení aktuální otázky, zda chystat použití tohoto krajního prostředku?

19. 6. 2007

Kauza Čunek-Vesecká:

Aféra místopředsedy vlády a senátora Jiřího Čunka se přes nenadálý zásah nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké vyšplhala k dalšímu vrcholu. Tím je hlasování o důvěře vládě, vyvolané opozicí, ke kterému má dojít ve středu 20. června 2007. Větší škoda na veřejných zájmech snad již ve spojitosti s Čunkovým trestním stíháním nevznikne. Pád vlády je nepravděpodobný, protože poslanci se nejspíš nebudou řídit hlasem svědomí, ale pokyny vedení stran. Půjde jim o to, aby ukázali, která strana má větší svaly, než o právo a veřejnou mravnost.

21. 6. 2007
Ukázka z nové knihy G.S. Evanse, Tajný (český) deník Fredericka Barona a jiné texty, Miroslav Kouba - Aequitas, Praha, 2007. Překlad Olga von Pohl.

Zpráva Fredericka Barona pro Český ústav pro tržní hospodářství

Za posledních dvacet letech vykazuje globální jazykový trh, poháněný nezdolností angličtiny, setrvalý strmý nárůst. Českému jazyku se však zatím nedaří těžit z výhod plynoucích z rozšiřování vývozního trhu. Navzdory příležitostem, které přinesla změna politického a ekonomického uspořádání po roce 1989 a které umožnily tržní expanzi v oblasti cizího jazyka, čeština dokázala pouze to, že si nadále víceméně udržuje své dominantní postavení v sektoru mateřské řeči.

Nedostatečná úspěšnost češtiny je příznakem obsáhlého komplexu strukturálních problémů, s nimiž se tento produkt potýká, namátkou příliš mnoho pádů, rodů a časování sloves. Pakliže se nepodaří tyto nedostatky překonat, budou nejen nadále brzdit růstový potenciál češtiny, ale v konkurenčních tlacích globálního jazykového trhu 21. století povedou k pozvolnému ústupu a možnému stažení tohoto produktu z trhu, a to i v sektoru mateřského jazyka.

Proces s Rudolfem Slánskym a spol.
21. 6. 2007

K 55. VÝROČIU

Dva mesiace po zatknutí Lászlóa Rajka 3. septembra 1949, píše Mátyás Rákosi Gottwaldovi, že v procese s Rajkom budú zverejnené "tucty československým mien, ktoré poznáte." K listu bol pripojený zoznam a na ňom Vladimír Clementis, jeho námestník Artur London, minister vnútra Nosek, námestník ministra zahraničného obchodu Eugen Lobl, námestníci Goldmann, Hajdu, tajomníci ÚV KSČ Šling, Moško, Hájek, Fuchs, Polák, a Slováci: Husák, Novomestský, Friš, Horváth, Falťan, Holdoš, Zupka... Začiatkom septembra označil Rákosi čs. orgány za málo skúsené a poradil Gottwaldovi a Slánskemu požiadať o pridelenie sovietskych poradcov. V Maďarsku bolo v tej dobe v bezpečnosti 15 sovietskych poradcov.

19. 6. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V noci ze středy na čtvrtek provedli povstalci rozsáhlou operaci, jíž se účastnilo více než 1000 mužů a během níž získali na přechodnou dobu kontrolu nad celým tímto třetím největším iráckým městem. Obsadili také pět věznic a policejních stanic, kde osvobodili všechny vězně. Minometnými střelami byl zasažen dům guvernéra provincie Ninwa Chusrawa Kurána, který utekl. Zničena byla řada amerických obrněných a transportních vozidel a několik vojenských štábů. Vyhozen do vzduchu byl jeden z mostů a poškozeny silnice vedoucím do města s cílem znemožnit příjezd amerických posil. Po několika hodinách, během nichž byla celá plánovaná operace provedena, se povstalci stáhli na své obvyklé pozice.

Stoupenec Muqtady as-Sadra a bývalý tzv. ministr zdravotnictví Alí aš-Šamarí se prohlásil za politického uprchlíka a požádal o trvalý azyl ve Spojených státech. Stalo se tak poté, co mu několik zaměstnanců ministerstva, které označil za zkorumpované a vyhodil je z práce, vyhrožovali smrtí. Americký imigrační úřad mu přiznal nárok na dočasný azyl a činitel americké vlády jej minulý týden doprovodil na newyorské letiště.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
Láhor Soundsystém
21. 6. 2007

Tak trochu kamarádská recenze

Sami svůj soubor definují jako vřed na čisté tváři amatérského divadla. Je to skupina spolupracujících umělců, kteří se rozhodli, že na sociální, zdravotní a obživu nebudou vydělávat divadlem.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Schengenský prostor volného pohybu osob RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2006 Vstup ČR do Schengenu koncem roku 2007 není automatický Radek  Vogl
4. 11. 2006 Kdy začne Transparency International vyšetřovat Langera? Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Do Schengenu nebo do ....?! Ladislav  Žák
3. 6. 2005 O čem právě hlasuji/eme... Vladimír  Rott
29. 1. 2005 S čím půjde tým Stanislava Grosse do voleb   
9. 1. 2005 Schengenské země zavádějí kontrolu otisků prstů   
19. 10. 2004 Soumrak sociálního státu a jeho důsledky na cestě do vysněného ráje Jaroslav  Ungerman
1. 12. 2003 Schengenské otázniky Martin  Muránsky
8. 11. 2003 Evropská ústava - úpadek euro-panství Ladislav  Žák
12. 5. 2003 NEU - EU z jiného úhlu pohledu Bohdana  Rytířová

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
18. 5. 2007 Antonín Seďa (ČSSD): Vláda se snaží o destabilizaci vojenské rozvědky   
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
23. 1. 2007 Americké radary na českém území? Byznys s hloupostí. Luboš  Wišniewski
21. 1. 2007 Rusko se základny nebojí, ale české rozhodnutí nezůstane bez následků   
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
9. 12. 2006 Iráckému fóru: Dělejte sami, co umíte, a neberte totéž právo jiným Vladimíra Al-Maliki Levá
8. 12. 2006 Arabský kontext z anglického překladu do českých reálií Vladimíra Al-Maliki Levá
8. 12. 2006 Komu slouží "Pražská výzva pro Irák"?   

Nezávislost soudců nebo soudcovský korporativismus? RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Soudcovský stát přede dveřmi aneb přeslechnuté varování prezidenta? Stanislav  Křeček
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
14. 9. 2006 Causa Brožová: Ústavní soudci kritizují vlastní nález jako nezákonný Martin  Ondreját
12. 9. 2006 Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců   
25. 8. 2006 Soud ho shledal nevinným, bude však stejně deportován do Alžírska, kde může být mučen   
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
18. 7. 2006 České soudy, jejich nezávislost a základní principy demokracie Václav  Kamarýt

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2007 Podivná historka. Nevím o nikom, kdo by jí věřil. Petr  Wagner
11. 5. 2007 Dozvuky 1. máje 2007: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele Štěpán  Kotrba
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší   
21. 6. 2007 Klaus, neexistence globálního oteplování a britský tisk   
20. 6. 2007 Boj s větrnými mlýny   
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím   
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
5. 11. 2005 Reality show Odhalení: gorily v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Štěpán  Kotrba
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
26. 2. 2007 Zbožná přání Štěpána Kotrby   
26. 2. 2007 Zpověď mladého, hloupého, nešťastného....podle Štěpána Kotrby Martin  Maděra
26. 2. 2007 S ODS se začal paktovat Policejní stát za účelem prosazení svých zájmů Jan "RaveBoy" Němec
23. 2. 2007 Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí Štěpán  Kotrba
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu