13. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 2. 2007

V sobotu okolo obeda zazvonil zvonček, otvorila som dvere, pred nimi stáli traja chlapci s hokejkami. Môj 9-ročný syn Daniel, jeho spolužiak Andrej a neznámy Róm. "Dobrý deň teta, toto je Danov nový kamarát Mário," povedal Andrej a ukázal prstom na Róma. "Môžeme sa ísť k Vám hrať?" pokračoval Andrej, chlapec s hrubým slovníkom, ktorý sa často túla sám po sídlisku a má rád výlety, na ktoré ho občas s nami brávame. "Áno," povedala som. "Ale iba na chvíľku," dodal ktosi iný mojimi ústami. A tak traja diví deväťroční chalani, ešte rozhorúčení z pozemného hokeja, vbehli dovnútra k nám, rovno do Danielovej izby, overiť si, či ten Dano nekecal a či je to pravda, že včera dostal naozajstného živého škrečka. Stála som tam pri nich a úkosom pozerala na Róma. Preboha kto to je? Čo ak kradne? Napadlo mi. Okolo mňa znel chlapčenský smiech a výkriky nadšenia nad maličkým živým tvorom, škrečkom Jurom a mňa odrazu podivný inštinkt(?) bez zbytočnej reflexie a bleskovo odviedol ku kabelke s peniazmi, dokladmi a kľúčmi od auta, ktorú mávam položenú v hale na dlážke.

Sloupek
Jaroslav Kovanda

k ránu se mně zdál sen
jak oddávám veselou dvojici
a pak za odcházejícími svatebčany spěchám bryčkou
taženou dvěma fazolově zbarvenými poníky

volám na mizející počkejte
a snažím se předvést své parádní číslo
vzlétnout s bryčkou i poníky
nad hlavy svatebčanů

vzlétám
ale jen nízko
nad jejich účesy

před smrtí prý jsme s to jako kus ledu
zvnějšku pozorovat
ten kus ledu uvnitř vykrmený zvratky
našich fotografií v kterých fičelo

a který v nás taje prý před smrtí jak dvojka máslo
v světelné trubici
před smrtí toho snu jsem se chvíli pozoroval
jak pumpuju nohama
abych vzlétl nad ty účesy

směšné
smíchané
ale s kým s čím

z knihy Žádný žebř, Votobia, Olomouc 2005 vybralŠtefan Švec

13. 2. 2007

Zbývá nás už asi jen málo, kdo s plným vědomím prožili poslední světovou válku a dvě léta, která bezprostředně po ní následovala. Ta byla ovšem překrásná. Slunečná. Prohřátá nejenom sluncem úlevy, ale i stříbrným vánkem naděje. Byla to euforická léta. Strach o život a budoucnost odešel, dostavil se pocit uvolnění a otevřené životní perspektivy, který nelze popsat nikomu, kdo ho sám neprožil. Vrátila se demokracie a lidé byli šťastní. Byli neskutečně vděční svým Osvoboditelům, Američanům, Angličanům, ale i Stalinovi a jeho obětavé a statečné armádě, která nesla po celá válečná léta hlavní břímě krutých a nesmiřitelných pozemních bojů s nacistickými vojsky. Generalisimus Stalin byl hrdina, horlilo se pro panslavismus pod vedením velkého a mocného sovětského bratra.

Před americkou ambasádou
13. 2. 2007
Článek, který odmítly zveřejnit deníky Právo a Metro

Tak zase charta. Jen tentokrát s menší muzikou. To ten předešlý režim, to byli jiní pašáci! Republiku si přece rozvracet nedali! Mluvčí prostě pozavírali a přes noc se postarali, aby o tom věděli v každé vísce od Nebes u Aše až po Čiernú pri Čope. A bylo po ptákách. A za dvanáct let i po režimu.

Letos snad jen Právo [12.1.] zaznamenalo, že na dvě stě padesát občanů nejrůznějších názorů a povolání podepsalo prohlášení Jsme občané!, které se nápadně podobá Chartě 77. V Praze ani nikoho nezavřeli! Prosím vás, co je to za režim? Nebo si snad myslej, že tu republiku uměj rozvrátit nejlíp sami těmi tanečky se jmenováním-nejmenováním a vládou-nevládou?

Na tom možná něco je. Kam se hrabou všichni agenti s mandelinkou bramborovou na to, co nám předvádějí současní ústavní činitelé! Jenže on ten nebožtík pes je tentokrát zakopanej jinde. Dnešní režim se už od listopadové revoluce snaží být demokratický -- a demokratická revoluce je i při nejlepší vůli tak trochu protimluv.

13. 2. 2007

Nohavica a StB:

Výkvět odborníků přes českou zdánlivou historii našel před léty v Liptákově v násadě krumpáče důmyslně maskovanou dutinu, skrývající Cimrmanův nebojácný protirakouský pamflet "Svou pravdu nebudeme skrývat".

Posluchači, kteří byli přítomni veřejnému udání našeho potlačovaného velikána, se tomu z nevědomosti smáli, kdežto stále obávaná Vídeň, si mnula ruce, protože se díky indiskreci vědců, konečně dozvěděla (byť se zpožděním) nejen o pamfletu samém, ale především o způsobu jeho utajení.

V posledních dnech se objevily zprávy o podobně významném objevu: jistý Nohavica se prý sešel s důstojníkem Stb a (údajně) mu přiznal existenci petice, kterou sám podepsal, ohledně propuštění Václava Havla z vězení, a stejně údajně vyjevil i způsob jejího utajení.

Tato zpráva vyvolává zatrpklý úsměv.

13. 2. 2007

Severní Korea nyní souhlasí, že uzavře své jaderné zařízení v Jongbjonu za to, že dostane ze zahraničí dodávku 50 000 tun paliva. Po šestidenním vyjednávání v Pekingu oznámil čínský zástupce, že došlo k "významnému konsensu". Delegáti z obou Korejí, z Japonska, z Číny, z USA a z Ruska jednali podle BBC v pondělí dlouho do noci o podrobnostech.

Zdroj v angličtině ZDE

13. 2. 2007

Ve dnech 5. a 6. února 2007 se v Paříži uskutečnila konference asi 60 zemí světa, která se věnovala jednomu z nejvážnějších problémů spojených s válečnými konflikty na mnoha místech naší planety -- zneužívání dětí a nezletilé mládeže jako vojáků a pomocného personálu (často ve formě otroctví) armád a různých ozbrojených skupin. Odhaduje se, že v současnosti je tímto způsobem na celém světě zneužíváno až 300 tisíc dětí a mladistvých.

13. 2. 2007

V Římě se dnes bude konat před českým velvyslanectvím demonstrace iniciativy Ne základnám.

13. 2. 2007

ANALÝZA

Minulý pátek se v českém senátu, za účasti nejvyšších představitelů vlády, předsedů politických stran, několika českých poslanců Evropského parlamentu a viceprezidenta České národní banky konala konference o českém stanovisku k dalšímu vývoji v EU. Tak jsem se tam vypravil, abych se takříkajíc z první ruky o tom stanovisku něco dozvěděl a případně k věci i něco řekl. O svůj zážitek se rád podělím se spoluobčany, které by to snad mohlo zajímat -- konec konců se české stanovisko k dalšímu vývoji EU týká a bude týkat jejich životů včetně celého příbuzenstva až do smrti.

K věci nebylo co říkat, stručně se vyjádřili pouze pánové, nositelé zmíněných funkcí, (dáma žádná) a konference skončila.

13. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ

Být otcem může být něco krásného. Někdy ale s tím lidé mají také své problémy. Vědí o tom, že od té doby, co zkouška DNA může pomoci stopovým množstvím lidských tkání dosvědčit, že někdo někde byl, nebo se něčeho zúčastnil, co by radši nepřiznal, nejen vrahové jsi nejsou jisti, ale také některé matky ne. Proč ? No, protože některé matky ani nevědí, kdo je otcem jejich děti nebo alespoň preferují nechat někoho ve víře, že je otcem, než aby řekly, jaký původ její dítě vlastně má.

13. 2. 2007

Neboli jak polemizuje "demokrat" Jakub Patočka

Tento text měl původně vyjít v Literárních novinách, avšak jejich šéfredaktor Jakub Patočka rozhodl poté, co se polemicky vyjádřil on ohledně výzvy "Jsme občané!" sám (LtN 2 a 3/2007) a velmi obšírně i jeho přítel Jaroslav Šabata (LtN 4/2007), výměnu názorů ustřihnout. Přitom je pikantní, že své vlastní jedovaté ukápnutí k výzvě otiskl poprvé již v LtN již 8. ledna, takže šlo asi o prvou mediální reakci na tuto zrovna zveřejněnou výzvu -- ovšem výzvu samotnou otiskl až později. Již v třetím čísle LtN pan šéfredaktor čtenáře ujišťoval že další diskusní texty budou už jen na webové stránce Literárních novin, přesto vzápětí otiskl celostránkový článek pana Šabaty, který patrně vyhovoval jeho postojům.

Protože jsem již při psaní své repliky předpokládal, že to nebude s mým ohlasem na kritiku obou pánů jen tak, do úvodu svého příspěvku jsem napsal: "Osud tohoto mého nynějšího textu nepochybně ukáže, jak to bylo s další debatou opravdu myšleno." A věru jsem se nezmýlil.

Bratislava
13. 2. 2007

Obecně se soudí, že za vlády Vladimíra Mečiara nežilo Slovensko demokratickým životem a nesměřovalo do evropských integračních uskupení. Možná je na tom kus pravdy, ale rozhodně to není pravda celá. Slovensko od získání samostatnosti v roce 1993 mělo tři výrazné premiéry - a za vlády každého z nich vybočovalo z běžného evropského standardu.

Období, kdy v Bratislavě vládly kolice pod vedením Mečiarova Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS), budou jednou historici hodnotit jako hledání vlastní, slovenské cesty postsocialistické transformace. Privatizace upřednostňovala slovenské vlastníky, diskutovalo se o neutralitě, byla tu snaha vytvořit vlastní informační prostor. Mečiar byl nestandardní politik ve chvíli, kdy Evropská unie a NATO hledaly politiky co nejvíce vzájemně podobné, aby kolečka do sebe co nejlépe zapadla. Nebylo proto obtížné zformovat slovenskou opozici a vytvořit jí podporu v zahraničí. Dá se říci, že právě tehdy se rodil model tzv. barevných revolucí známých později z Jugoslávie, Ukrajiny či Gruzie.

13. 2. 2007

Demosntrace organizovaná sdružením Ne základnám proti umístění americké základny či radaru na území České republiky - Václavské náměstí, Magistrát, Karlův most, ambasáda USA, Úřad vlády - Praha 29. 1. 2007 foto: Š. Kotrba

Komentátor deníku Právo Pavel Verner v komentáři ,,Čas mynicmuzikantů" píše:

"V neděli stěžoval si v televizi mladý organizátor protestů kvůli zakázané demonstraci proti radarům. Což o to, povolit to těm mladým ne-základnám město mělo. Možná s podmínkou, aby si nejdřív kvůli objektivitě odprotestovali hodinku taky před ambasádou Na Zátorce proti jaderným hlavicím a raketám vyvíjeným v Íránu. Když ale mladík začal srovnávat nepovolení té demonstrace s poměry před rokem 1989, měl jsem chuť odepnout pásek a přehnout si hrdinu přes koleno. Se mnou možná každý z pamětníků, kdo osobně zažil v srpnu 1969, jak se tehdy potlačovaly demonstrace."

Komentátor má těžko lepší informace o ,,íránských jaderných hlavicích" než světový tisk, tzn. žádné.

12. 2. 2007

tisková zpráva

Iniciativa NE ZÁKLADNÁM svolává protestní shromáždění před Úřad vlády ČR s vybudováním mírové základny úterý 13.2. - 17.30h zahájení protestu

Ve stejný den se také koná soudní jednání ve věci žaloby na Magistrát hl. m. Prahy v 9.00h, Hybernská 18, 1.patro, dveře č.260

12. 2. 2007

Spor ideologie ekologismu a obránců svobody?

Motto:

HN: Jak si vysvětlujete, že konzervativní a pravicová média se na to dívají skepticky a levicová to berou jako hotovou věc? Proč se v tomhle bodě dělí pravice a levice?

Petr Šimůnek, Michal Růžička, otázka Václavu Klausovi, Hospodářské noviny 9.2. 2007

V následujícím článku se pokusím odpovědět na dvě otázky: Je skutečně postoj Občanské demokratické strany vůči ochraně životního prostředí nepřiměřeně záporný? A pokud ano, tak proč? Hledat odpověď však budu neobvykle. Tradiční odpůrce politiky ODS včetně environmentálních aktivistů ponechám stranou a pro odpověď si půjdu ke spojencům a donedávna vzorům naší nejsilnější konzervativní strany -- pokusím se ji totiž získat porovnáním "zelené" politiky ODS s Konzervativní stranou působící ve Velké Británii. Takové porovnání má hned několik výhod.

Za prvé: nebude hodnotit českou ODS pohledem českých environmentálních aktivistů, a hodnocení nebude tudíž dopředu zaujaté.

Za druhé: v případě, že se prokáže významný rozdíl v pohledu na ochranu životního prostředí mezi ODS a Konzervativní stranou, padne interpretace současného sporu většiny ochránců životního prostředí a většiny politiků ODS jako sporu ideologie ekologismu a obránců svobody. Dokáže-li strana stojící na stejných ideových základech (v tomto případě britská Konzervativní strana) působit v ochraně životního prostředí opačným směrem než ODS, musíme připustit jednu ze dvou variant.

teroristka  Frakce Rudé armády Brigitta Mohnhauptová bude propuštěna
12. 2. 2007

Jedna z vůdčích osobností teroristické tzv. Frakce Rudé armády Brigitte Margret Ida Mohnhauptová (1949) bude dnešním usnesením vrchního zemského soudu ve Stuttgartu příští měsíc podmíněně propuštěna z vězení, ve kterém strávila čtvrt století svého života. K pětinásobnému doživotnímu vězení byla odsouzena v roce 1985, a to zejména za vraždu generálního spolkového návladního Siegfrieda Bubacka, mluvčího Drážďanské banky Jürgena Ponta, prezidenta zaměstnavatelského svazu Hanse-Martina Schleyera a dalších šesti lidí. Až do svého zatčení v listopadu 1982 byla tato 162 cm vysoká dnes 57 letá žena považována za hlavu "druhé generace" RAF a svůj trest si odpykává již 24. rok v bavorské věznici v Alchachu.

13. 2. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Vystrašení okupanti se snaží monitorovat celu oblast kolem Ána. Podél Eufratu protékajícího městem a okolními vesnicemi rozmístili Američané 20-25 moderních špionážních kamer, které mají zřejmě zabránit útokům povstalců na americké hlídkové čluny, jichž v posledních týdnech neustále přibývá. Současně vyhlásili v celé oblasti zákaz rybolovu. Podle poznámky Mafkarat al-Islam působí v okolí města velmi aktivně skupina známá jako al-Asá`ib, která opakovaně oznamuje úspěšné zničení amerických člunů.

Americké síly uzavřely ve městě všechny internetové kavárny a prodejny, zakázaly jakékoli připojování na internet a pohrozily tresty každému, kdo bude zákaz ignorovat, počínaje zabavením počítačů a dalšího vybavení a konče zatčením. Už dříve byla přerušena veškerá telefonická spojení města s okolím, možnost použití mobilních telefonů ve městě neexistuje.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
12. 2. 2007

V dokumentu "Znovuvybudování americké obrany" , který prezentuje vojenskou doktrínu současné americké vlády se píše: "Pentagon potřebuje začít kalkulovat sílu nezbytnou k nezávislé ochraně amerických zájmů v Evropě, Východní Asii a Perském zálivu v kterékoli době" (str. 21 -- pdf, dokument str.9) a "Je důležité, aby NATO nebylo nahrazeno Evropskou unií a Spojené státy nezůstaly bez vlivu na evropské bezpečnostní záležitosti.

12. 2. 2007

Írán nemá rakety, které by mohly ohrozit Evropu a Rusko nemá informace, že by Írán plánoval vybavit své střely jadernými hlavicemi, řekl během mnichovské konference o bezpečností politice v sobotu Vladimír Putin.

"Írán plánuje zkonstruovat raketu, která dokáže doletět jen na vzdálenost 2400 kilometrů," uvedl Putin. "Je nejasné, zda to technologicky zvládnout. Co se týče doletu 4000, 5000 nebo 6000 kilometrů, jsem přesvědčen, že to dokáže jen ekonomika úplně jiné úrovně. Je to v podstatě nepravděpodobné. Írán Evropu neohrožuje," řekl Putin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 2. 2007

Nová válka je na spadnutí, informuje Mladá fronta. Vzpíral jsem se Dnes ráno zprvu uvěřit svým očím, když jsem přes rameno čtenáře ve vagóně metra zahlédl titulek Irácká válka už má vítěze: Írán. MFD nečtu, ale je nejčtenější, a tedy názorotvorná pro velkou část české populace. Pod vlivem titulku mě zajímalo, čeho se lze v argumentaci od věrných čtenářů Mladé fronty vbrzku nadít.

Co opravdu stojí v MF Dnes, 9. února? Je to tak. Kola propagandy se točí a hlásná trouba je namířena nesmlouvavě a ostře nabitá. Sdělení MF je úplně jednoznačné, protože: Írán chce v Iráku dominovat.

12. 2. 2007

Vždycky bylo docela vzrušující sledovat, co naši političtí koryfejové vyprodukovali ve svých mozkovnách. Člověk se tím docela dokázal - pravda, mnohdy poněkud masochisticky -- pobavit, zpravidla o nic podstatného nešlo. Zda je ten či ona zkorumpovaný/á, zda je hloupý/á nebo chytrý/á, kdo a co za co dostane nebo může očekávat, komu co a jak pomůže a komu to naopak uškodí.

(Autor je předseda představenstva o.s. Brdy-Res publica. Žije v Příbrami.)

12. 2. 2007

Na obranu kuřáků

Napsáno po přečtení povídky "Má co říct", (v originále "Something To Say", autor James Thurber) a po přečtení článku "Veřejný prostor v krabičce cigaret" v Britských listech.

12. 2. 2007

Proč není běžně ke koupi klasická česká literatura? Jak do vztahu nakladatelů, kritiky a čtenářů zasahují mezilidské vztahy? I o tom se píše v současném vydání kulturního týdeníku A2 (číslo 6/07). Na titulu je anotace -- malý český nakladatel, a začátek velmi poučeného rozhovoru Daniely Iwashity s Janem Šulcem, známým editorem a redaktorem několika nakladatelství. Již titul hovoří sám za sebe: "Všichni se tu navzájem nesnášíme". Před půl rokem to v jiném periodiku totiž sama tazatelka popsala podobně: "Vleklou poruchou českého společenského i kulturního života je mentalita uzavřené, někdy i řádně zabedněné party."

Napsal jsem (a prodalo se) již sedm knih a tak o velmi bědné a často až skandální situaci na poli vydávání a distribuce knih něco vím.

10. 2. 2007

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, Přiznám se, že tu dnes vystupuji s jistým pocitem zadostiučinění. Na předminulém sjezdu koncem března 2003 jsem pomohl prosadit rezoluci, v níž jsme odsoudili invazi do Iráku, kterou prezident Bush, Tony Blair, ale i Cyril Svoboda či Václav Havel ospravedlňovali poukazem na údajný fakt, že Irák má zbraně hromadného ničení a že představuje nebezpečí pro USA a svět. Byl jsem v té době předsedou VS OSN a OSN tehdy odmítla nátlak USA a nedala mandát k válce. Nyní je jasné, že se inspektorům OSN podařilo donutit irácký režim zničit ZHN už v 90. letech, a tak tam v době invaze nebyly, i když Cyril Svoboda ujišťoval český parlament, že o jejich existenci má "osobní poznatky".

Toto je plný text projevu, který si Jan Kavan napsal pro jednání ÚVV ČSSD dne 10.února 2007. Z časových důvodů mu předsedající schůze povolil přečíst asi 60% tohoto textu.

12. 2. 2007

Českem obchází strašilo Politizace. Co to je? To je právě na tomto strašidle to nejstrašidelnější -- nikdo o něm nic neví. Ví se jenom, že je politizace mocná. Napadá zejména politiky a když se jim nepodaří z jejího ocelového sevření dostatečně rychle vykroutit, většinou rychle uhynou. Samozřejmě pouze v té politické rovině, ačkoliv ani konec fyzické existence se nedá u osob, které na sebe role politiků berou, úplně vyloučit. Až tak může být ta zlověstná Politizace, děs mě obchází při pouhém vyslovení toho zakletého slova, mocná. Zajímavé je na tomto strašidle to, že jeho moc roste s mocí politika, kterého se rozhodne zardousit. Je z toho pak námět na frašku, tady je její torzo:

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2007 Opakování je dcerou hlouposti Milan  Nápravník
13. 2. 2007 Demonstrace iniciativy Ne základnám v Římě   
12. 2. 2007 Pátá kolona spojené Evropy Milan  Daniel
12. 2. 2007 Americká radarová základna a bezpečnost České republiky Mojmír  Babáček
12. 2. 2007 Putin: Írán nemá žádné rakety, jimiž by mohl zasáhnout Evropu   
12. 2. 2007 Smršť informací o radarové základně USA v Čechách Pavel  Čámský
12. 2. 2007 Jde o základnu v ČR, anebo o členství ČR v NATO?   
12. 2. 2007 Ne základnám pořádá v úterý demonstraci před Úřadem vlády ČR   
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
9. 2. 2007 Uhnul byste před rozzuřeným býkem? Karel  Dolejší
9. 2. 2007 Výkonný ředitel CEP Petr Mach v Lidových novinách: Projev vysokoškolsky vzdělaného ignoranta Jakub  Rolčík
9. 2. 2007 Petr Mach se mýlí Ladislav  Metelka
7. 2. 2007 Globální změna klimatu? No a co? Michal  Mašín
7. 2. 2007 Al Gore: Nepříjemná demagogie Michal  Petřík
6. 2. 2007 Stručně panu Brezinovi Ladislav  Metelka
6. 2. 2007 Tučný úlovek šílenství, aneb Na co čekat, když jde o možnost lidského života na naší planetě? Uwe  Ladwig
5. 2. 2007 Nakonec to nebude tak strašné?   
4. 2. 2007 Co bude znamenat oteplování   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2007 Oddávající Jaroslav  Kovanda
12. 2. 2007 Na konečnej Andrijan  Turan
9. 2. 2007 Golf Michal  Šanda
8. 2. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
7. 2. 2007 Sníh Vladimír  Holan
6. 2. 2007 ■ ■ ■ Josef  Palivec
5. 2. 2007 13 Pavol Orzságh Hviezdoslav
2. 2. 2007 Milenkou Salvadora Dalího Kateřina  Komorádová
1. 2. 2007 Žalm 27 Ivan  Diviš
31. 1. 2007 Chci to slyšet Jan  Skácel

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
29. 1. 2007 Washington: Velký protest proti válce v Iráku   
27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku   
24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák   
23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek

Školství RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig