9. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 2. 2005

O zavádění "tržních principů" na univerzity

Místo vědecké budoucnosti společnosti se rýsují úzce profilovaná a specializovaná vysoká učiliště, která budou vybavovat své vysoce inteligentní učně techné k uspokojení materiálních nebo materializovaných potřeb prokouknutých a analyzovaných mas.

Souvisí snaha o převedení univerzitní existence na tržní charakter pouze s požadavkem státu-opatrovatele na návratnost investic? Možná ano, možná, že stát jako opatrovatel chce být jen více lakomý a ohlížející se jen na hmotnou ekonomizovatelnou produkci. Pak můžeme ještě čekat na naději, i když v nouzi.

Ale co když je to navíc snaha o paralýzu akademického způsobu existence, tedy apriorně politicky nezávislého prostoru, v němž často vznikají centra odporu proti aktuálním, etablovaným a legitimním způsobům společenské organizace, proti jejím produktům nebo třeba proti naplňování skutečných principů, na kterých je taková společnost formálně postavena?

9. 2. 2005

Právníci, zastupující muže s trvalým povolením k pobytu v Británii, apelovali v úterý veřejně na ministra zahraničí Jacka Strawa, aby zajistil jeho propuštění.

Shaker Aamer, Saúdský Arab, jehož manželkou je britská občanka, s níž má čtyři malé děti, je zadržován v zálivu Guantánamo už tři roky. V současnosti je tam vězněn na samotce. Jeho britská manželka je v důsledku jeho věznění v takovém stresu, že trpí duševními poruchami, napsal britský deník The Times:

Irán
9. 2. 2005

Fata morgana osy zla

"Írán sponzoruje terorismus a musí si uvědomit, že nesmí být překážkou mírovému ujednání na Blízkém východě," řekl v úterý britský premiér Tony Blair.

zdroj v angličtině ZDE

Blair pouze opakoval, co předtím tvrdil americký prezident George Bush, a zdůraznil, že je důležité, aby EU dále jednala s Íránem o zákazu jeho jaderného programu.

Jenže David Kay, někdejší šéf americké inspekční Iraq Survey Group, která hledala v Iráku neexistující zbraně hromadného ničení, varoval v článku v americkém listě Washington Post, že podobně jako v Iráku, i nyní v Íránu Západ honí fatu morgánu - hrozbu, pro niž nemá důkazy.

Před rokem jsem svědčil v senátním výboru pro armádu, že jsem dospěl k závěru, že "jsme se téměř všichni mýlili" v době irácké války ohledně iráckých zbraní hromadného ničení - a nesmírně silně jsme se mýlili, když jsme došli k závěru, že Irák měl aktivní program, který dospěl až na hranici schopnosti vyrobit jaderné zbraně.

Protiválečný protest v Ammánu
9. 2. 2005

Jordánsko má dlouhodobě relativně korektní vztahy s Izraelem. Po letech neoficiálních rozhovorů, navázaných krátce po Šestidenní válce v roce 1967, v říjnu 1994 obě země konečně uzavřely mírovou smlouvu. Partnery ovšem nespojují nějaké vřelé sympatie, ale spíše pragmatické přizpůsobení a srovnatelně špatné vztahy s Palestinci. A jordánská absolutní monarchie také není žádnou vzorovou arabskou zemí -- diskriminuje Židy i většinové Palestince, ženy tam nemohou žádat o rozvod a muž smí naopak ženu beztrestně zabít "kvůli cti" (honor killings); svoboda slova, sdružování a shromažďování je také velmi omezená. Před zahájením americké invaze do Iráku ovšem vlivný list Jordan Times vznesl otázku, zda si Američané v arabském světě přejí mít raději režimy prozápadní, nebo demokratické.

9. 2. 2005

Ofcom, britský úřad pro regulaci sdělovacích prostředků, zveřejnil své konečné návrhy pro vysílání veřejné služby před tím, než britská vláda bude publikovat svůj návrh zákona o veřejnoprávní televizi (Chartu BBC) pro nadcházející období. Ten se očekává v nejbližších týdnech.

Tyto návrhy jsou obsažené v analýze o rozhlasu 111 stran, zabývající se radikálními změnami, jimž čelí sdělovací prostředky před rokem 2012, kdy bude v Británii vypnuto analogové televizní vysílání - do té doby se totiž předpokládá, že už všechny domácnosti přejdou na mnohokanálovou digitální televizi.

Ofcom předpokládá, že na vysílání veřejné služby - zpravodajství a inovativní televizní inscenace - se bude vydávat o 300 - 400 milionů liber než dosud, protože levnější televizní pořady většinou mají větší sledovanost.

Po patnáctiměsíční práci na analýze konstatoval Stephen Carter, generální ředitel Ofcomu, že rostoucí zájem o digitální televizní okruhy "ochromuje historické základy vysílání veřejné služby" v Británii.

9. 2. 2005

Jean-Marie Le Pen je známý vůdce francouzské krajně pravicové Národní fronty (Front national-FN). Mezi jeho největší úspěchy patří druhé místo v prezidentských volbách v roce 2002, kdy se utkal o post prvního muže republiky s Jacquesem Chirakem. Bude "nebezpečný" Le Pen kandidovat i v dalších volbách za dva roky?

Michael Marčák: Jeden pitomej milion... Buď jsou tihle politici poctivější, nebo je tahle země chudší ...
9. 2. 2005

9. 2. 2005

Společnost Diag Human zveřejňuje na svých stránkách "řadu dosud neznámých dokumentů, které prokazují protiprávní postup Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny". Na písemných důkazech je dle souvisejícího tiskového prohlášení společnosti "prokázáno, že Vyšetřovací komise použila nepravdivá a ničím nepodložená svědectví". Komise dle firmy postupovala neúčinně a neužívala důsledně svých zákonných pravomocí, svým postupem porušila zákon, postupovala tendenčně a v rozporu se svým zákonným účelem a pověřením Poslanecké sněmovny.

Diag Human upozorňuje na paradoxní praxi, kdy orgány činné v trestním řízení budou přezkoumávat pravomocné rozhodnutí soudní moci -- rozhodčího senátu -- na nějž přešla podle zákona pravomoc rozhodovat, tedy rozhodnutí moci soudní...

šok
9. 2. 2005

VŠI A ZDRAVOTNICTVÍ

Kdo je zodpovědný za zabezpečení plynulého zásobování lékáren a drogerií dezinfekčními a dezinsekčními prostředky a kdo zodpovídá za vyhovující hygienickou situaci v této zemi? Jak je možné, že nebyl prostředek, stažený kvůli výrobním důvodům, nahrazen včas jiným alespoň dočasně, aby nedošlo k naprostému nedostatku tohoto prostředků na trhu?

9. 2. 2005

Britská Konzervativní strana žaluje deník The Times za pomluvu kvůli článkům, v nichž se uvádělo, že ředitel pro volební kampaně Konzervativní strany Lynton Crosby řekl šéfovi konzervativců Michaelu Howardovi, že není v jeho silách, aby příští všeobecné volby v Británii vyhrál. Mluvčí Konzervativní strany konstatovala, že tato informace je "naprosto nepravdivá" a že Timesy nedaly konzervativcům právo na odpověď. - Nejrůznější britští odborníci však poukazují na to, že konzervativci skutečně absolutně nejsou vstavu příští britské všeobecné volby vyhrát, proto pořád hovoří o přistěhovalcích a o daních. Nejsou to nejdůležitější vnitropolitická témata, ale jsou to témata jediná, kdy konzervativce jakžtakž ještě někdo poslouchá. Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, které provedl list Times, vyplývá ještě jiná zajímavá věc: proč vládnoucí labouristé nepodniknou nic proti otřesnému stavu britské veřejné dopravy? Proto, že pro britské voliče není veřejná doprava absolutně žádnou prioritou.

Druhá kontroverze se týká bývalého Blairova tiskového mluvčího Alastaira Campbella, který z Blairova úřadu před časem odešel, ale nyní už je zase zpátky a připravuje předvolební kampaň. Campbell odeslal do televize BBC (omylem?) vulgární email.

Jan Werich
9. 2. 2005

Myslím, že si umění Jana Wericha a stejně tak i Jiřího Voskovce vážím přinejmenším stejně jako Jiří Jírovec, autor článku "Dva zámky plný prezidentů". Jenom si myslím, že bychom ve svých láskách měli být kritičtí a nepokoušet se udělat z omylů ctnost. Ubližujeme jim tím, protože se v této nepřiměřené obraně dopouštíme výroků trapných a směšných.

Michael Marčák: Když si vzpomenu, jak jsem u nás kritizoval akci čisté ruce...
9. 2. 2005

9. 2. 2005

Pomaly a isto sa rozbieha jeden z najobludnejších zásahov do nezávislosti súdnictva hodný monster procesov s nevinnými ľuďmi z obdobia označovaného ako totalitné. Bez vážnejšieho odporu sudcovských združení, bez povšimnutia parlamentu, bez alarmujúceho stanoviska uznávaných právnických autorít, bez stanoviska najvyšších ústavných činiteľov. V uplynulých dňoch si totiž partia snaživých kriminalistov z Úradu boja proti organizovanému zločinu zacvičila priamo na Najvyššom súde SR.

9. 2. 2005

Slovenská polícia prežíva opäť horúce chvíle. Vnútorný boj medzi jej vysokými funkcionármi, nevraživosť medzi niektorými jej zložkami, tajné styky s časťou podsvetia, strach a korupcia. To všetko sa vyplavuje na povrch. Stále viac sa ukazuje, že za mediálnou fasádou stojí potemkinovská dedina.

Vysoké Tatry - Popradské pleso
9. 2. 2005

LISABONSKÁ STRATÉGIA

Ako charakterizovať komentovaný text? V prvom rade je potrebné uvedomiť si, v akom období dokument vznikol. A to nielen z hľadiska domáceho prostredia, ale aj v kontexte zavŕšeného integračného procesu do EÚ, spolu s našimi bezprostrednými susedmi. Okrem toho je tento dokument európskym bratrancom veľkého lisabonského podniku, ktorý si dal za cieľ konkurovať veľkej zaoceánskej, no vskutku vojnovej ekonomike. Pochopiteľne, táto sa riadi inými princípmi a motiváciou ako ekonomika v EÚ.

9. 2. 2005

O francouzských muzikálech a jejich tvůrcích

Jan Hanzl

Oba jsou Francouzi, i když jeden se narodil v Tunisu a druhý zase maďarským rodičům. Za čtyřicet let spolu vytvořili čtyři díla, z nichž dvě jim zajistila celosvětovou proslulost. Navzdory globálnímu úspěchu však právě oni potvrzují pravidlo, že doma není nikdo prorokem. Autoři slavných, v současné době také v Praze uváděných muzikálů (nebo přesněji řečeno pop-oper) Bídníci a Miss Saigon, libretista a textař Alain Boublil a hudební skladatel Claude-Michel Schönberg.

Michael Marčák: Inu, Němci teď bojují za právo na vlast a až se jim to podaří, budeme o to zase bojovat my.
9. 2. 2005

9. 2. 2005

Tlachy a nic víc

Článek pana Slačálka "Za český ateismus nemůže KSČ, ale katolická církev" jsem četl s velkým pobavením. V prvním odstavci předně nechává příliš málo prostoru mezi ateismem a docela folklórním pojetím katolicismu. Pochopitelně, že věřit v to, že Maria počala z Ducha svatého, nebo v to, že kdosi konal zázraky, je bez náležitého kontextu směšné. Když mi bylo deset let, smál jsem se své věřící babičce právě z tohoto úhlu pohledu. Pak jsem ovšem nahlédl kontext a do značné míry pochopil, co cítí věřící člověk. Jde o schopnost vcítění. Na povrchní manipulace, které jsou hned se vším hotovy a z věřících dělají kretény, je vždycky času dost.

9. 2. 2005

O katolické církvi

Článek "Co ví Ondřej Slačálek na Jana Čulíka...?" od pana Adamce mě zvedl ze židle. To snad není ani možné, míní Karel Braunheld.

"Nevím, co kdo na koho ví, ale vím určitě, proč se katolická církev se tak boji odluky státu od církve, kterou platíme ze svých daní."

9. 2. 2005

Nechci se zde vyjadřovat k problematice atheismus versus víra v Boha, ale nedá mi, abych neupozornil na to, co Filip Sklenář předkládá čtenářům BL jako historická fakta zcela nepravdivě či hrubě zkresleně.

8. 2. 2005

Podvody a korupce

Republikánští senátoři, kteří útočí na Kofiho Annana a na OSN, minulý čtvrtek podivně umlkli, píše v deníku Guardian George Monbiot. Poukazuje na to, že Paul Volcker, hlavní vyšetřovatel korupce v OSN ve vztahu k Saddámovu režimu, zjistil, že americká vláda o Saddámově pašování ropy z Iráku do Turecka a Jordánska, čímž byly porušovány mezinárodní sankce OSN, věděla a tolerovala jej.

8. 2. 2005

Profesor Ian Wilmut z ústavu Roslin Institute v Edinburku a tým z King's College v Londýně plánují klonovat lidská embrya ke studiu motor neuronové choroby. Obdrželi k tomu právě licenci od britského státního úřadu Human Fertilisation and Embryology Authority.

8. 2. 2005

Britská televizní stanice Channel Four bude vysílat reality show, která na sedmi dobrovolnících zkoumá důsledky mírnějších forem mučení.

Pořad, jménem Guantánamo Guidebook napodobil praxi věznění tzv. "nepřátelských bojovníků" v americkém táboře v zálivu Guantánamo, kteří jsou tam zadržováni bez soudu a bez přístupu k právníkům už skoro tři roky.

9. 2. 2005

O nebezpečí generalizací

Martin Marek má pravdu. Ano, smíchal jsem ve svém článku nepřípustně inteligenci se vzděláním a neuvědomil jsem si, že to, jak Češi užívají výrazu "Itálie" nemá souvislost s široce rozšířenou korupcí, k jaké dochází podle mých zkušeností v té zemi. Argumenty mého článku nebyly dobře logicky propojeny.

8. 2. 2005

Výkonný tajemník Grémia romských regionálních představitelů (GRRP) Ladislav Bílý adresoval 2. místopředsedovi Rady vlády pro záležitosti romské komunity ČR Karlu Holomkovi výzvu k svolaní mimořádného zasedání členů romské Rady, romských členů Rady vlády pro národnostní menšiny, všech romských koordinátorů a zástupců romských nevládních neziskových organizací v ČR a to na půdě vlády ČR. Výkonný tajemník GRRP tak učinil v souvislosti se záhájením romské dekády a schválením novelizace zákona o životním minimu.

"Vláda České republiky schválila návrh věcného záměru zákona o hmotné nouzi a zásady novelizace zákona o životním minimu." Cílem je, aby se lidé, kteří se z objektivních důvodů dostali do hmotné nouze, snažili zvýšit svůj příjem vlastní prací a nespoléhali jen na příjmy ze sociálních dávek tj. záměr motivační. To je cíl vlády ČR.

Jak jistě víte, více jak 80% Romů v ČR se v hmotné nouzi nachází již od roku 1993. Tento nový krok vlády ČR je jen krůčkem k něčemu podobnému co se stalo v minulém roce na Slovensku.

praví se mimo jiné v textu výzvy.

8. 2. 2005

DOKUMENT

Předsednictvo Parlamentu Romů ČR vyjadřuje velké znepokojení nad skutečností, že vláda na svém jednání 2. února 2005 vyslovila souhlas s budoucím snížením životního minima a změnou systému dávek. Snaha vlády reformovat systém mandatorních výdajů v oblasti sociální péče je jistě potřebná, avšak s ohledem na skutečnost, že více než 80% práceschopných romských občanů je nezaměstnaných a jejich rodiny jsou závislé na sociální pomoci státu vyžaduje, aby se tato fakta zohlednila ve všech souvislostech navrhovaných změn.

9. 2. 2005

POZVÁNKA

Den otevřených dveří pro zájemce o bakalářské kombinované studium oboru Mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy se koná v pátek 11. 2. 2005 ve 13:00 hodin v budově Fakulty sociálních věd, Smetanovo nábřeží 6 v Praze.

8. 2. 2005

Nad pozoruhodnými změnami v myšlení amerického prezidenta, jak se projevují v jeho veřejných projevech z poslední doby, se zamyslel komentátor amerického deníku Washington Post.

8. 2. 2005

Při oné amatérsky prezentované seanci, zvané česká demokracie je nám v různorodých médiích předváděn s tvrdohlavou pravidelností ústy a činy nejrůznějších figur počítajících se k české elitě obraz české společnosti, kulturní vyspělost národa, jeho schopnosti, výkonnost, atd., tedy onen konglomerát vlastností, souvislostí a vazeb, lidově nazývaný český bordel. Zmíněná seance bývá také označována jako absurdní teátr. Na nejrozmanitější důvody pro toto označení narazí v Česku člověk častěji nežli na prostitutku a to už je tedy opravdu co říct.

8. 2. 2005
Štefan Švec, Martin Jaroš

Pavel s Petrem jsou známá dvojka už od Nového zákona. Jedna z novějších verzí tohohle páru se před pár lety sešla na pražském Gymnáziu Nad alejí. Tam také vznikl dosud jediný opravdu cool časopis pro kluky od 12-19 let - Cosmoboy. Najdete ho na stránkách www.cosmoboy.cz a když tam zabrousíte, nestačíte valit bulvy.

Tam uvidíte, co Pavel Fuksa a Petr Novák (oba 22) na Cosmoboyovi vlastně provádějí. My jsme s nimi promluvili:

8. 2. 2005

Co vyplynulo z konference o klimatu v Exeteru

Přinášíme stručné shrnutí výsledků této konference, i když podobný pokus proběhl již v denním tisku. Bohužel, úroveň české žurnalistiky je již tak ubohá, že o podobně důležité události informuje způsobem jako iDnes ve svém článku Klima se bude měnit, zatím k horšímu. Články uveřejněné v dalších českých mainstreamových médiích nemají o nic lepší úroveň. Nemám nic proti přinášení informací o možném vyhynutí ledních medvědů a jiných ohrožených druhů, ale zneklidňuje mne, že v dotyčném článku se neobjevila jediná zmínka o dalších důsledcích klimatických změn, o nichž jednala konference. Ty se již netýkaly ledních medvědů, ale dopadu na světovou potravinovou výrobu, dostupnost vodních zdrojů a následků pro světovou ekonomiku. O těchto hrozbách se však český čtenář z našich nejprodávanějších novin nedozvěděl.

Bojovnice FARC-EP
9. 2. 2005

Novodobá povstalecká hnutí Latinské Ameriky

Jan Šerek

Skupina FARC-EP (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie - Lidová armáda) je nejstarší a v současnosti nejsilnější kolumbijskou guerillovou organizací. Přestože se jako oficiální datum jejího založení uvádí rok 1964, kořeny FARC je třeba hledat již v událostech občanské války mezi Liberální a Konzervativní stranou v letech 1948-1958.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

22. 1. 2005

V prosinci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 15412 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2005 Arabské země plánují reformy, iráčtí šíité islámský stát Karel  Dolejší
8. 2. 2005 Místo iracionality potřebujeme návrat k racionalitě Josef  Heller
8. 2. 2005 Elita a média po česku - co teď a jak dál? Miloslav  Zima
8. 2. 2005 US-DEU vyrazila do posledního boje -- o své přežití Jiří  Štefek
8. 2. 2005 Myslitel: Je George Bush vlastně marxista?   
8. 2. 2005 Holky jsou prostě blbější Štefan  Švec, Martin Jaroš
8. 2. 2005 Odrodiště Bohumil  Kartous
8. 2. 2005 Marihuana není nebezpečná Bushka  Bryndová
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Komunikace banální pravdy o premiérovi a o židovi Ladislav  Žák
7. 2. 2005 Směnečné variace Zdeněk  Jemelík
7. 2. 2005 Duch Pepy z Hongkongu aneb optimismus páchne blbostí Ivan  David
5. 2. 2005 Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi Fabiano  Golgo
5. 2. 2005 Nevěřím novinářům ani politikům Jan  Čulík
4. 2. 2005 Proč (ne)kopat do policie Jan  Bohata
4. 2. 2005 S upřímností ČSSD vlastní: "Strana nám byla ukradena a my ji chceme zpět"   
4. 2. 2005 Grossovi půjčil na byt "bývalý akcionář podniku MAFRA" Jan  Čulík
1. 2. 2005 Jak vládnout neovladatelnému Oskar  Krejčí
1. 2. 2005 Škromach: Strany nemajú prispôsobovať program konjunktúre Radovan  Geist

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
2. 2. 2005 Demokracie není zaklínadlo Oskar  Krejčí
2. 2. 2005 Irák: Největší korupční skandál ve světové historii   
2. 2. 2005 Účast ve vietnamských volbách byla také velká   
1. 2. 2005 Zpráva o stavu Iráku   
1. 2. 2005 Irák je stále místem strachu   
31. 1. 2005 Projevme základní slušnost a podpořme touhu Iráčanů po svobodě   
30. 1. 2005 Britské vojenské letadlo havarovalo v Iráku   
30. 1. 2005 Volby v Iráku byly prohlášeny za "úspěšné"   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil
7. 2. 2005 Na české univerzitě v Brně se vyučuje rakouskému právu (a německy) Zdeněk  Moravčík
28. 1. 2005 Vysokoškolské vzdělání -- bezplatně, či za školné? Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka
25. 1. 2005 Vláda občanovi omezuje svobodu volby Miloš  Dokulil
25. 1. 2005 Nebylo to "politické rozhodnutí" Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček