9. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Irán
9. 2. 2005

Fata morgana osy zla

David Kay: Neudělejme tytéž chyby v Íránu!

"Írán sponzoruje terorismus a musí si uvědomit, že nesmí být překážkou mírovému ujednání na Blízkém východě," řekl v úterý britský premiér Tony Blair.

zdroj v angličtině ZDE

Blair pouze opakoval, co předtím tvrdil americký prezident George Bush, a zdůraznil, že je důležité, aby EU dále jednala s Íránem o zákazu jeho jaderného programu.

Jenže David Kay, někdejší šéf americké inspekční Iraq Survey Group, která hledala v Iráku neexistující zbraně hromadného ničení, varoval v článku v americkém listě Washington Post, že podobně jako v Iráku, i nyní v Íránu Západ honí fatu morgánu - hrozbu, pro niž nemá důkazy.

Před rokem jsem svědčil v senátním výboru pro armádu, že jsem dospěl k závěru, že "jsme se téměř všichni mýlili" v době irácké války ohledně iráckých zbraní hromadného ničení - a nesmírně silně jsme se mýlili, když jsme došli k závěru, že Irák měl aktivní program, který dospěl až na hranici schopnosti vyrobit jaderné zbraně.

" Svědčil jsem o důvodech, proč jsme udělali takové chyby, a naléhal jsem, aby byla utvořena nezávislá komise, která by analyzovala toto selhání a zahájila dlouho zanedbávaný proces přizpůsobování našich výzvědných schopností novému prostředí v oblasti národní bezpečnosti. Je to prostředí, v němž mají lidé příliš lehký přístup k zbraním hromadného ničení a k prostředkům jak je skrývat.

Uplynul rok a komise dosud nevydala žádnou zprávu. A nyní slyšíme znovu zvuk bubnů, tentokrát se dovídáme, že zrychlený program výroby jaderných zbraní má prý Írán.

Existuje podivná podobnost s událostmi, které předcházely irácké válce. Mezinárodní úřad pro atomovou energii oznámil, že zatímco Írán nyní přiznal, že po dobu 18 let skrýval jadernou činnost, o níž měl být tento úřad informován, úřad nezjistil, že by měl Írán program na výrobu jaderných zbraní. Írán konstatuje, že nyní plně spolupracuje s mezinárodními inspekcemi a popírá, že by měl cokoliv jiného než mírový jaderný program.

Americký viceprezident Cheney přednáší projevy a poskytuje interviewy, v nichž líčí temná obraz Íránu, který prý bude brzo jaderně vyzbrojen, a prohlašuje, že to Bushova vláda nedopustí. Íránští emigranti poskytují tisku a vládám neutuchající proud "důkazů" ohledně toho, že Írán prý připravuje výrobu jaderných zbraní.

Nyní je načase se zastavit a zauvažovat, jakých chyb jsme se dopustili při hodnocení iráckého programu zbraní hromadného ničení a vyhnout se opakování těchto chyb v případě Íránu. Klíčově důležitých je pět kroků:

Zaprvé, musíme přijmout, že minulost se nedá odestát. Írán přiznává, že prováděl 18 let jaderný výzkum, takže má nyní možnost, kdyby chtěl, vyrobit jaderné zbraně. Tyto znalosti nelze zlikvidovat, takže je nesmysl hovořit o eliminaci íránských jaderných schopností, pokud tím nemíníme válku a okupaci. Cílem musí být svázat jadernou činnost Íránu s mírovou jadernou činností jiných zemí, aby bylo pro Írán velmi obtížné začít vyrábět jaderné zbraně.

Zadruhé, je nutno si uvědomit, že disidenti a emigranti mají vlastní agendu - totiž svržení režimu - a že než jejich "důkazy" mohou být přijaty jako prokazatelné, musejí být ověřeny z jiných zdrojů. A těmi zdroji nesmějí být, jak to bylo v případě Iráku, jen další emigranti, nebo tytéž informace, kolující výzvědnými agenturami.

Zatřetí, musíme přijmout, že Mezinárodní úřad pro atomovou energii je schopen provádět určité inspekce a neshazovat její význam. Mezinárodní inspekce dokáží v nejlepším případě určit, zda stát dodržuje své mezinárodní povinnosti. Nejsou tady od toho, aby dokázaly pozitivně zjistit, zda daný stát má či nemá tajné zbraně. Není férové se za tuto neschopnost Mezinárodnímu úřadu pro atomovou energii vysmívat.

Začtvrté, musíme pochopit, že přehnaně dramatická rérotika od politiků a vysokých vládních činitelů, která není založena na žádných důkazech, ochromuje schopnost USA zastavit íránskou jadernou činnost. Vzhledem k tomu, že USA se už jednou obrátily na Radu bezpečnosti na základě falešných důkazů, jimiž "prokazovaly", že má Irák zbraně hromadného ničení, pokud budou Spojené státy nyní znovu citovat neověřené zprávy od emigrantů, že Írán vyvíjí jaderné zbraně, stanou se jen terčem posměchu.

Za páté, státní americká analýza ohledně jaderných schopností Íránu by neměla být uspěchaným dokumentem. Potřebujeme seriózní analýzu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       9. 2. 2005
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
9. 2. 2005 Zoufalá manželka vězně z Guantánama prosí britskou vládu o pomoc
9. 2. 2005 David Kay: Neudělejme tytéž chyby v Íránu!
9. 2. 2005 Arabské země plánují reformy, iráčtí šíité islámský stát Karel  Dolejší
9. 2. 2005 Británie: Ofcom potvrdil význam veřejných médií pro digitální éru
9. 2. 2005 Francie: Le Penův konec? Simone  Radačičová
9. 2. 2005 Michael  Marčák
9. 2. 2005 "Novinky" Diag Human
9. 2. 2005 Otázka pro hlavního hygienika ČR Jiří  Jiráček
9. 2. 2005 Británie: Dvě mediální kontroverze Jan  Čulík
9. 2. 2005 Památce velikých neprospějeme popíráním jejich omylů Jan  Friedlaender
9. 2. 2005 Michael  Marčák
9. 2. 2005 Kriminalizácia spoločnosti Peter  Takáč
9. 2. 2005 Skryté súboje policajtov Jakub  Topol
9. 2. 2005 Stratégia pre Slovensko - Moje pochybnosti o nositelovi posolstva Ivan  Štefunko
9. 2. 2005 Kdo jsou ti dva? Jan  Hanzl
9. 2. 2005 Michael  Marčák
9. 2. 2005 Ateismus v Čechách nezpůsobili komunisté Boris  Cvek
9. 2. 2005 Proč mám z daní platit zástupce někoho, kdo neexistuje?
9. 2. 2005 Historické omyly (?) Filipa Sklenáře Jaroslav  Štemberk
8. 2. 2005 Saddám protizákonně pašoval ropu do zahraničí se souhlasem americké vlády
8. 2. 2005 Vědec, který naklonoval ovci Dolly, bude klonovat lidská embrya
8. 2. 2005 Channel Four bude vysílat reality show, založenou na mučení z Guantánama
9. 2. 2005 Mea culpa! Fabiano  Golgo
8. 2. 2005 Romští regionální představitelé vyzvali k mimořádnému zasedání o romských záležitostech
8. 2. 2005 Prohlášení Parlamentu Romů v ČR ke snižování životního minima
9. 2. 2005 Den otevřených dveří - kombinovaný bakalářský obor Mediální studia
8. 2. 2005 Myslitel: Je George Bush vlastně marxista?
8. 2. 2005 Elita a média po česku - co teď a jak dál? Miloslav  Zima
8. 2. 2005 Holky jsou prostě blbější Štefan  Švec, Martin  Jaroš
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
9. 2. 2005 Současnost kolumbijské revoluční lidové armády FARC-EP Jan  Šerek
22. 11. 2003 Adresy redakce
22. 1. 2005 Hospodaření OSBL za prosinec 2004