18. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 2. 2005

Je tak těžké opustit moc. On to umí málokdo a na příkladu aristotelika z Vysočiny je patrné, že na moci vzniká fyzická závislost. Otázkou je, zda-li by ji nebylo dobré potírat jako společensky nebezpečnou drogu a nepřipouštět k ní jedince na vzdálenost větší než malou. Takoví narkomani působí společnosti nemalé materiální škody, protože k denní dávce si potřebují obstarat nějaký ten materiál. A to není zadarmo.

20. 2. 2005

neděle 19.45: Komisař OSN pro uprchlíky, bývalý holandský premiér Ruud Lubbers (65) odstoupil kvůli obvinění, že se v úřadu dopustil sexuálního obtěžování své ženské podřízené. Stěžovala si na něho jednapadesátiletá Američanka, dlouholetá pracovnice jeho úřadu, a dva svědci viděli, jak ji Lubbers vede z kanceláře ven, přičemž má ruku položenou na jejích zádech. Lubbers to označil za "přátelské gesto", nikoliv za sexuální obtěžování. Podle interní zprávy OSN si žena stěžovala, že ji prý Lubbers "uchopil a přitiskl se na ni zezadu". Lubbers to popřel a odmítl rezignovat, avšak vyšetřovatelé OSN zjistili "soubor indicií", z nichž vyplývalo, že to bylo možné. Generální tajemník OSN Kofi Annan odmítl Lubberse propustit, protože mu odborníci sdělili, že by takové obvinění neobstálo u soudu, avšak poté, co podrobnosti případu i vyšetřování publikoval v pátek 19. 2. britský list Independent, Lubbers v neděli sám odstoupil.

18. 2. 2005

Američani organizovali simulované popravy

Vyšly najevo důkazy, že americké jednotky v Afghánistánu systematicky týraly afghánské vězně obdobně jako v iráckém vězení Abu Ghraib. Pořizovali si "trofejní fotografie" vězňů a znásilňovali je a sexuálně je ponižovali.

K týrání docházelo v hlavním vazebním středisku v Bagramu, nedaleko Kábulu, a také v menším americkém vězení nedaleko města Kandahár.

Z dokumentů také vyplývá, že američtí vojáci se snažili týrání vězňů v Afghánistánu a v Iráku zatajovat, a to i po loňském skandálu v Abu Ghraib.

18. 2. 2005

Na obranu Mladé fronty Dnes

V době, kdy se mnozí ptají, zda má Mladá fronta Dnes skryté důvody, proč vyvolávat skandál kolem premiéra Stanislava Grosse, a kdy uvažujeme, zda je za tím někdo jiný, buď ze Škromachovy nebo Zemanovy frakce v ČSSD, nebo z opozice, aféra Watergate může sloužit jako paralela.

Samozřejmě je reportérovou povinností zjistit, proč informátor nabízí své informace. Reportér totiž musí zajistit, zda není fakty manipulováno tak, aby to vyhovovalo informátorovým zájmům.

Debata o tom, jak byla zprivatizována Mladá fronta Dnes, by se neměla slučovat s debatou o premiérových těžko uvěřitelných alibi. Jestliže chtějí Britské listy nebo nějaké jiné médium pokračovat s kritikou privatizace MFD, mohou v tom klidně pokračovat, ale nemělo by to zasahovat do významu informací, které přináší list MFD - a to nejen v případě Stanislava Grosse.

MFD může být diskvalifikována pouze tehdy, pokud by publikovala nepravdivé informace. Pokud by tajně prosazovala nedeklarované politické či hospodářské zájmy, které by byly v rozporu s veřejným zájmem.

Bude zřejmě konečně prozrazeno dvaatřicet let staré historické tajemství... Bob Woodward a Carl Bernstein, reportéři listu Washington Post, kteří jako první zveřejnili informace o slavné aféře Watergate, konstatovali, že prozradí, kdo byl Deep Throat (Hluboké hrdlo), jakmile ten člověk zemře (je to muž). Legendární osoba, která prozradila novinářům skandál Watergate (ten donutil amerického prezidenta Nixona v roce 1974, aby odstoupil), je údajně vážně nemocná.

19. 2. 2005

Martin Vadas, Jan Urban, Ladislav Smoljak, Jaromír Štětina, Jiří Dědeček, Martin Mejstřík...

tisková zpráva

Martin Vadas a další lidé ze skupiny aktivistů iniciativy www.zrusmekomunisty.cz, chystají připravit pietní akt na Staroměstském náměstí 25.února mezi 16,30 - cca 19,30 hod. pod balkónem Paláce Kinských.

Během tohoto aktu budou štafetově různými osobnostmi předčítána jména obětí komunismu. Seznam cca 1000 jmen obětí komunismu, ze kterého vycházíme, připravil ing.Adolf Rázek z ÚDV, člen KPV.

Na stránkách www.zrusmekomunisty.cz, se tvrdí, že se KSČ za totalitní režim neomluvila.

K tomu viz článek Čeští komunisté se za totalitní útlak omluvili ZDE
Michael Marčák: Ne, zálohy nasazovat nebudeme, ty si ponecháme pro případ přeběhnutí našich koaličních spojenců !
18. 2. 2005

18. 2. 2005

Budeme platit ztrátou sebeúcty tváří v tvář žvástům?

Ne, nebojte se, nebudu moralizovat o hnízdečku páně premiérově. O tom už dneska píše a mluví skutečně kdekdo a snaží se z toho vytřískat kapitál. Ti, co dosud váhali, snaživě dobíhají hejno a snaží se přitetelit do houfu, ukazujíce jedovatou slinu. Dokonce to už jako problém vidí i KDU-ČSL, a ta je už zvyklá skutečně na ledacos. Na druhé straně je pravda taková, že diskuse o cenách bytů a bydlení vůbec ve mně vzbudila několik otázek, na které neznám odpověď.

17. 2. 2005

Evropský parlament odmítl návrh zákona o patentování softwaru. Zákon bude muset projít novým kolem konzultací, má-li být v budoucnu schválen. Není vyloučeno, že bude během konzultací podstatně pozměněn nebo úplně zrušen.

Zákon podporovaly počítačové firmy, které argumentovaly, že potřebují patentovou ochranu, mají-li investovat do výzkumu. Oponenti zákona naopak varovali, že by zákon potlačoval schopnost inovovat, že by byl zneužíván firmami, které chtějí zachovat dosavadní monopoly a ochromil by růst hnutí open source.

Zákon se v Evropském parlamentě setkal s vážnými problémy. Odmítli ho polští poslanci Evropského parlamentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 2. 2005

Americký Kongres schválil nový zákon, jehož účelem je znemožnit občanům kolektivně žalovat velké firmy. Většina takových žalob, kdy se občané spojují a žalují všichni jednu velkou firmu o totéž, se nyní bude muset přesunout od soudů v jednotlivých amerických státech k daleko méně vstřícnějším federálním soudům.

Rwanda - genocida Tutsiů
18. 2. 2005

Rwanda je malá africká země, jejíž novodobé dějiny byly poznamenány jednou z největších tragédií světa, kdy mezinárodní společenství nebylo schopné či ochotné zabránit genocidě menšinového kmene Tutsiů. Tato hrůzná pohroma si vyžádala více než osm set tisíc lidských životů. Některé země se dosud nevyrovnaly se svou smutnou úlohou, a mezi ně patří i Francie. Právě ve středu 16. února podala skupina přeživších rwandských obětí žalobu k pařížskému soudu.

Kdo má vinu: skandál Rwandy, Afriky i Západu ZDE

18. 2. 2005

Když aktivista britské extremně pravicové strany British National Party Mark Norwood dal do okna svého bytu v hrabství Shropshire plakát s nápisem "Islám - ven z Británie" vedle fotografie hořícího Světového obchodního centra, byl odsouzen podle novely britského zákona o veřejném pořádku z roku 2001 za "vyvolávání nepokojů z rasových či náboženských pohnutek". Rozsudek byl nedávno potvrzen Evropským soudem pro lidská práva.

Britská vláda však nyní nechává ve sněmovně schvalovat další zákon, který má kriminalizovat každý veřejný projev, vyvolávající rasovou či náboženskou nenávist. Přitom je vyvolávání rasové či náboženské nenávisti definováno velmi mlhavě. Je to velmi nebezpečné, argumentuje v listě Guardian Timothy Garton Ash. Lidé totiž sice nemohou nic namítat proti něčí rase, ale přece existuje velké množství racionálních námitek proti náboženství, ať už je to křesťanství, judaismus, hunduismus či islám. Tyto námitky vyjádřili i největší myslitelé v moderní historii.

18. 2. 2005

O češtině

Všichni moji známí
Jsou už mediálně
známí
Obzvlášť dívka Renata
Bývá v Tý Ví nahatá

Jestli se svlíkne i v rádiu
Hned potom se asi
zabiju

Nejen že je pravdou, ale je to zároveň i prů..., švihem samozřejmě.., (i když vyvíjející se čeština..., i já ..., tedy společně jsme zaznamenali dokonce slovo průseršvih...,) že tak jako všechno vůkol, tak i jazyk se pochopitelně mění, a to nejen proto, že někteří chtějí a jiní jen tak prostě chcou., teda hlavně ti na Moravě...

Kamarádi fyzikové říkají, že v uzavřených systémech, ať se nám to líbí nebo ne, prostě entropie narůstá. Čili volně i do vyvíjející češtiny přeloženo -- všechno, zkrátka, jednoznačně a neodvolatelně spěje ke svému horšímu konci. Jasné?!! Autíčko po deseti letech nebude rozhodně lepší, než je autíčko dnes, taktéž váš chrup i tvářička vaší nejmilejší. Jenže věc má háček, řekl kapr, když sežral návnadu...

Michael Marčák: Jen to spalte, bratří. Když si představím ty tahanice s restitucí...
18. 2. 2005

17. 2. 2005

Čeština se vyvíjí...

Na rozdíl od Ondřeje Slačálka mám pocit, že se český jazyk obnovuje, a to zvláštním, rozporným způsobem. Možná tomu tak je ale vždycky, v každé době.

17. 2. 2005

Milan Nápravník má jistě pravdu, když hovoří o úpadku jazyka. Setkávám se s ním při své práci korektora i jako člověk, který občas píše odborné a publicistické texty, a tedy i přemýšlí, jaké používat výrazové prostředky.

16. 2. 2005

V první polovině čtyřicátých let minulého století, a tedy v dobách, kdy přestupovaly děti v tehdejším Protektorátě Böhmen und Mähren z tzv. "obecných škol" do gymnázií, byla česká gymnázia nacisty redukována do té míry, že se nacházelo jedno v okruhu zhruba sta kilometrů. Někteří rodiče, kteří se obávali posílat třináctileté školáky každý den desítky kilometrů vlakem do nejbližšího gymnázia ve vzdáleném městě, se proto rozhodli, ponechat dítě raději v místě bydliště v tzv. hlavní škole (Hauptschule) předem určené pro lidi nízkého vzdělání. Tím, ničeho netušíce, podporovali nacistickou tendenci deintelektualizace české populace.

17. 2. 2005

Přihodil bych ještě pár jazykových legrací, píše Ivan Vlček:

Michael Marčák: Z celého harému jsem lustracemi prošel jenom já
18. 2. 2005

18. 2. 2005
přeložila Eva Cironisová

Anglické vysílání TV al-Džazíra přineslo nedávno interview, pořízené ve středu 2. února 2005 s bývalým iráckým vyslancem při OSN Muhammadem ad-Dúrím.

Když byl Bagdád 9. dubna 2003 okupován, poslední vyslanec vlády Saddáma Husajna u OSN Muhammad ad-Dúrí prohlásil, že hra skončila. Novinář, univerzitní profesor a politik, který působil jako delegát u OSN v letech 1999-2003, opustil Irák v roce 1999, kdy přesídlil k OSN do švýcarské Ženevy a později do New Yorku, kde zůstal až do okupace Iráku.

AL JAZEERA: Co si myslíte o volbách?

AD-DÚRÍ: Přese všechno, co jsem prohlásil o jejich nekompetentnosti, je to stále demokratický způsob. Je to součást dobře promyšleného plánu USA na realizaci jejich strategie v Iráku. Je však třeba si uvědomit, že nedělní volby vytvořily v Iráku sektářství. Mnoho Iráčanů se volebního procesu účastnilo buď jako kandidáti nebo voliči na základě sektářské nebo etnické motivace. Je to velmi nebezpečné a Irák by měl sektářství odmítnout.

18. 2. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Auto s výbušninou, jehož řidič měl tvář zahalenou červeným šátkem, najelo kolem 9:00 ve čtvrti Wahda na západě města do americké kolony sedmi vozidel. Američané zranili sice řidiče auta střelbou, on ale pokračoval a náraz do kolony způsobil silnou explozi a zničení dvou Humvee. Poškozen byl i tank. Bylo zabito devět Američanů a egyptský tlumočník s americkým občanstvím. Tlaková vlna způsobila zřícení střechy domu vzdáleného 500 metrů, která zabila starší ženu a její 32letou dceru. Zabitý tlumočník byl v okolí dobře znám, protože svým výrazným egyptským přízvukem vyhlašoval často tlampačem americká nařízení. Dalších šest amerických vojáků bylo vážně zraněno.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
Al Jazeera
16. 2. 2005

Amerika a její klíčový spojenec Saúdská Arábie jsou obviňovány, že se nenápadně snaží dát náhubek televizi Al Džazíra, která opakovaně přiváděla americkou vládu k zuřivosti v důsledku svého zpravodajství o Iráku.

Podle zpráv z USA a z Perského zálivu nařídila katarská vláda, majitelka televize Al Džazíra od jejího vzniku v roce 1996, aby byly urychleny přípravy na její privatizaci. Mnoho zaměstnanců televize Al Džazíra se obává, že to povede k ztrátě novinářské svobody. Televize Al Džazíra vznikla s využitím týmu novinářů, který byl sestaven pro projekt arabského vysílání televize BBC, který posléze nebyl realizován.

17. 2. 2005

Jak tomu bývá často, Američané patří nejen k nejneohrabanějším obráncům svobody, ale také k jejím nejodhodlanějším strážcům, píše v britském deníku Times komentátor Simon Jenkins v článku, ostře kritizujícím nového britského ministra vnitra Charlese Clarka, který "zřejmě bude nejslabším britským ministrem vnitra moderní doby. Ustupuje temným silám, skrývajícím se za každou vládou, jimž je jedno, dochází-li k omezování svobod" a omezuje občanské svobody na základě nesmírně pochybných informací.

K tomu cituje Jenkins rozsáhlou, drastickou, nesmírně varovnou reportáž od Jane Mayerové v nejnovějším vydání amerického časopisu New Yorker o obětech politiky "mimořádných únosů", kterou praktikuje americké ministerstvo obrany pod vedením Donalda Rumsfelda.

Tuto politiku schválil prezident George Bush. "Speciální jednotky" unášejí osoby (libovolné národnosti) z různých částí světa a tajně je letecky dopravují do států, spřízněných s USA, které při výsleších používají mučení. Informace, získané mučením Američany unesených osob, jsou pak dávány k dispozici americké rozvědce. Mezi zeměmi, které Spojené státy k mučení unesených lidí používají, jsou Sýrie, Jordánsko, Maroko, Egypt a pravděpodobně i Uzbekistán.

Že je možné, aby takovéto země byly považovány za spojence Velké Británie a USA ve válce proti terorismu, je zcela surrealistické, zdůrazňuje Jenkins a pokračuje:

18. 2. 2005
přeložil Pavel Houdek

"Můj bratr pracuje deset hodin denně, někdy od čtyř ráno do deseti večer. Nevím, že by měl někdy dovolenou nebo čas na děti. A za to dostává 2 000 korun (v přepočtu -- pozn. překl.) měsíčně," říká Andrea, pracovnice nikaragujské charity.

Anglická oficiální mají zřejmě štědrou náladu. Minulý týden dokonce Blair s Brownem věnovali celý summit G7 zmírnění afrického dluhu a slíbili pomoc ve výši 50 miliard dolarů ročně a aktivistům a aktivistkám kampaně Make Poverty History (Učiňme chudobu minulostí) bylo "povoleno" demonstrovat na hranici neoploceného prostranství.

18. 2. 2005

APOKRYFY

Jakub, syn Zebedeův, Janovi, synovi Zebedea, mír.

Předem mého dopisu bysem jse chtěl zeptat, jak se máš? Já se mám dobře a všichni sme tu v Jeruzalému celkem v pořádku. Je to tu všechno strašně velký a všude je moc lydí. Koupil jsem strýcovy ty udice, jak je chtěl. Prodavač na mně skoušel prodat mi nějaký šunt, myslel si, že když sme z venkova, tak nerozumíme udicám.

18. 2. 2005

Přičiňuji několik poznámek k článku pana Provazníka. Napsal totiž mimo jiné, že káravá reakce pana Jírovce na Bystřičanův rozbor Domovního řádu Rekreačního střediska jej pohnula ke shovívavému úsměvu. Mě ale, přiznám se, páně Jírovcův tón spíš nadzvedl ze židle.

"Když čtu noviny, připadá mi, že jsme tu žili asi jenom na chov, protože všechno bylo špatně," pravil strýc, voják ve výslužbě, uprostřed prosince 1989.

18. 2. 2005

Význam činu Jana Palacha

Docházím k podezření, že současný útok na Palacha -- jako symbol -- je snad zčásti a skrytě veden právě morálním relativismem, který nás rozežírá - pro nepohodlnost tohoto poselství, které narušuje hladký a vposled cynický "ekonomický" tok, bezproblémovou konzumaci a egoisticky "bezbolestné" pojetí světa všetečnými otázkami.

"Kdo dělá z Palacha symbol nabitý významy, chtě nechtě nese odpovědnost za takovou interpretaci, která v co největší míře předejde možným destruktivním účinkům tohoto symbolu..." napsal v posledním palachovském příspěvku Karel Dolejší. Čin Jana Palacha pro tento národ (objektivně vzato) symbolem -- nabitým významy - je. Karel Dolejší tomu nezabrání a Vladimír Línek to nezpůsobil.

18. 2. 2005

Referendum o Evropské ústavě

Španelsko je první zemí Evropské unie, jejíž občané budou rozhodovat v referendu o přijetí či nepřijetí Evropské ústavy. Stane se tak tuto neděli a jako v každých demokratických a svobodných volbách bude mít na výsledek vliv predevším mediální kampaň, jež se již po několik týdnů vede po celém Španělsku.

17. 2. 2005

Globální oteplování:

Na zpravodajských stránkách společnosti BBC najdete znepokojující srovnání, jak vypadala různá místa na světě před lety a dnes. Na zde reprodukované fotografii je argentinský ledovec Upsala, jak vypadal v roce 1928 a podtím, jak tamější scéna vypadala v roce 2004. O důvodech, proč tento ledovec mizí, se však vědci přou. Jiné fotografie, srovnávají situaci jindy a nyní, naleznete ZDE

17. 2. 2005

Na Britských listech vyšel nedávno velice zajímavý psychoanalytický rozbor pohádky O červené Karkulce. Autor v něm podle freudovského schématu analyzuje psychiku Karkulky jako "tichou hysterku", jejíž cesta je jednak cestou od náboženského dogma k atheismu a ve druhé rovině je prvotním setkáním s vlastní sexualitou.

Poněkud střízlivější analýzu stejné pohádky si můžete přečíst zde. Autorem je Erich Fromm.

17. 2. 2005

Petice adresovaná sdělovacím prostředkům

Nikdy jsme z českých deníků a televizních stanic neslyšeli ani slovo omluvy za naprosté zpravodajské selhání v kauze "zbraní hromadného ničení a války v Iráku" a totální ignoraci kritických hlasů, přestože tak některá západní, či dokonce americká média v úctě ke svým čtenářům a posluchačům učinila.

Jiří Mašek vyzývá veřejnost k podpisu jeho petice, kritické vůči hlavním českým sdělovacím prostředkům:

11. 2. 2005

Informace pro budoucí postgraduanty

Britská Arts and Humanities Research Board, která financuje postgraduální i další vědecký výzkum na britských univerzitách, se rozhodla každoročně po dobu nadcházejících tří let udělovat šest stipendií na vypracování doktorské práce z oboru středo a východoevropských studií na britských univerzitách - "ring-fenced awards in Central and East European Studies". O stipendium mohou přirozeně žádat i studenti ze zemí střední Evropy, po dohodě se svým případným školitelem na britské univerzitě. Rádi přijeme na katedře slovanských studií na Glasgow University studenty, kteří by tam chtěli pracovat na doktorské práci z oboru české literatury, českého filmu či středoevropských médií. Vítáme studenty i z oboru polonistiky a rusistiky.

Studenti ze zemí Evropské unie (včetně tedy, od 1. května 2004, i z České republiky), kteří nemají trvalý pobyt ve Velké Británii, mají nárok žádat jen o stipendium na uhrazení školného na britských univerzitách, nedostanou stipendium na živobytí, avšak na to si lze v Británii vydělat.

Lze žádat o studium na plný i na částečný (part time) úvazek.

Podrobnosti o stipendiích AHRB ZDE

Žádosti o stipendium nutno podat do úterý 3. května 2005, pozor ale, největší naději na úspěch mají žádosti, podané prostřednictvím konkrétní britské univerzity, s níž je třeba si případný výzkumný program dohodnout hned teď. Např. Na Glasgow University je interní lhůta pro podání žádostí o postgraduální stipendium AHRB do 1. dubna 2005.

Informace o postgraduálním studiu na Glasgow University ZDE ZDE

Internetové stránky katedry slovanských studií (včetně bohemistiky) na Glasgow University ZDE
13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2005 Negace negace Bohumil  Kartous
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
18. 2. 2005 Byt Ladislav  Žák
18. 2. 2005 Kdo byl Deep Throat? Fabiano  Golgo
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
17. 2. 2005 Nestranná žurnalistika vyžaduje neúplatnou službu kritickému poznávání Jan  Čulík
17. 2. 2005 Proč musejí být česká média špatná? Jiří  Mašek
17. 2. 2005 Jak si Donald Rumsfeld zařídil mučení zajatců v zahraničí   
17. 2. 2005 Červená Karkulka na tisíc způsobů Bohumil  Kartous
16. 2. 2005 Amerika "chce umlčet Al Džazíru prostřednictvím privatizace"   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   
10. 12. 2004 Protokol z Kjóta je k ničemu   
12. 10. 2004 Jezděte autem a zachraňte planetu   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2005 Kdo byl Deep Throat? Fabiano  Golgo
16. 2. 2005 Gross vypadá skvěle a novináři mu závidí Bohumil  Kartous
16. 2. 2005 Už se ucho utrhlo, anebo byl jen ten džbán děravý? Miloš  Dokulil
14. 2. 2005 Skandály Grossových: zrno a plevy Zdeněk  Jemelík
14. 2. 2005 Výpovědní tadle smlouva Bohumil  Kartous
14. 2. 2005 Mýtus levicového voliče Radim  Valenčík
14. 2. 2005 Svět není jen arénou manipulátorů a podvodníků Jan  Čulík
14. 2. 2005 Po Praze se povídá... Oskar  Krejčí
12. 2. 2005 ČSSD dnes projednává Sobotkovu reformu Štěpán  Kotrba
12. 2. 2005 Ačkoliv se na tiskovce rozhodli sociální demokraté mlžit, Emmerová zvítězila Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
2. 2. 2005 Demokracie není zaklínadlo Oskar  Krejčí
2. 2. 2005 Irák: Největší korupční skandál ve světové historii   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2005 Rekordní počet žen je obětí osahávání v tokijském metru   
28. 1. 2005 Egypt otřesen sexuálním skandálem, svědčícím o tamějším postavení žen   
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   
10. 12. 2004 Soud zakázal násilníkovi vstup do bytu   
10. 12. 2004 Ženy jsou ignorované oběti konfliktů po celém světě   
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil
7. 2. 2005 Na české univerzitě v Brně se vyučuje rakouskému právu (a německy) Zdeněk  Moravčík
28. 1. 2005 Vysokoškolské vzdělání -- bezplatně, či za školné? Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka
25. 1. 2005 Vláda občanovi omezuje svobodu volby Miloš  Dokulil
25. 1. 2005 Nebylo to "politické rozhodnutí" Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček