6. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Boje v Nadžafu
6. 10. 2004

"Bush je prolhaný, manipulativní sráč"

Civilní podnikatelé okrádají americké daňové poplatníky, američtí vojáci nemají pořádnou výstroj a výzbroj, údajně osvobození Iráčané je nenávidí...

Poté, co přišel do kin film Michaela Moora Fahnrenheit 9/11, v němž autor především zaznamenává drastičnost válečné situace v Iráku, obdržel Michael Moore vlnu dopisů od rozhořčených amerických vojáků, kteří jsou v Iráku v současnosti ve službě. Udělal z nich novou knihu, která vychází pod názvem Will They Ever Trust Us Again? Letters from the Warzone to Michael Moore v londýnském nakladatelství Allen Lane dne 7. října 2004, cena 12.99 liber. Co přesně v ní ti vojáci píší?

6. 10. 2004

Brno a jeho nádraží

O mnohých aspektech problému kolem brněnského hlavního nádraží jsem již v BL psal. Teď jsem ale dostal do rukou Statutárním městem Brnem vydaný leták, stavící mě jako potenciálního účastníka kvapem se blížícího referenda do role buďto zpátečníka, anebo naopak osvícence myslícího na zítřek. Hned na první straně je věta: "Aktivisté chtějí dosáhnout změny platných rozhodnutí." V uších mi zaznělo "teroristé", a kolem nosu mi to začpělo čímsi "nelegálním" (rozhodně jdoucím proti úřadům, a pak krajně podezřelým). A hned v další větě jsem se mohl dovědět, že ti zřejmě málo zodpovědní lidé "vytrhují pouze otázku polohy vlakového nádraží". Jako kdyby právě to nebylo problémem k diskusi.

6. 10. 2004

S článkem Miloše Dokulila o materiálech magistrátu k referendu o přesunu brněnského nádraží se nedá než souhlasit; neštěstí ale je, že materiály odpůrců stěhování, které přišly o pár dní později, používají naprosto stejně "přesvědčovací", podle mého názoru, ale spíše manipulativni metody, míní Ivana Binková.

Připadá mi špatné opět rozdělovat na ty hodné (ekology a podobně, kteří jsou proti stěhování) a zlé (kteří ho prosazují), a potom tedy popíšeme manipulaci u těch zlých, zatímco u těch hodných ji zatajíme. Není to opět tak trochu manipulativni? Opět je hloupá a nevědomá veřejnost, které je potřeba předložit pouze ty informace a takovým stylem, aby pochopila, co je správné si myslet?

Paul Bremer, bývalý správce americké okupace Iráku
6. 10. 2004

Brian Jones, mluvčí předvolební kampaně prezidenta Bushe, potvrdil v úterý, že Paul Bremer, bývalý správce americké okupace Iráku, kritizoval skutečnost, že Amerika nemá v Iráku "dostatečné množství vojáků". "Velvyslanec Bremer se v této věci neshodoval s vojenskými veliteli," řekl mluvčí Brian Jones a dodal: "Je to jeho právo, ale pan prezident vždy zdůrazňoval, že bude naslouchat svým velitelům na místě a poskytne jim podporu, jakou potřebují, aby to vedlo k vítězství."

The Motorcycle Diaries  - Che Guevara
6. 10. 2004

Che Guevara řídil první kubánské popravčí čety. Založil na Kubě koncentrační tábory, které se ukázaly užitečnými pro odstranění homosexuálů, disidentů a obětí nemoci AIDS. Netleskejte filmu The Motorcycle Diaries, Guevaru nekriticky oslavuje, píše v časopise Slate Paul Berman. Kult Ernesta Che Guevary je ukázkou morální otrlosti dneška. Che byl totalitní vládce. Zasloužil se jen o katastrofy. Četní vedoucí představitelé kubánské revoluce zpočátku chtěli, aby se Kuba vydala demokratickou, anebo demokraticky socialistickou cestou. Che však prosazoval vliv ortodoxní prosovětské linie a jeho skupina zvítězila.

Stránky filmu The Motorcycle Diaries ZDE

6. 10. 2004

Do 15 let by mohla být Oxford University zprivatizována

Za 15 let bude zřejmě Oxfordská univerzita ve stavu, kdy bude moci odmítnout státní financování a bude se moci stát soukromou univerzitou. Chce to udělat, aby se vyhnula rostoucímu nátlaku Blairovy vlády, která požaduje, aby britské univerzity přijímaly ke studiu větší počet studentů z chudého prostředí. Uvedl to Michael Beloff, šéf oxfordské Trinity College a přítel Tonyho Blaira. Vydal zároveň varování britskému ministerstvu školství, aby si "odvezlo své tanky z oxfordských trávníků".

6. 10. 2004
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Naší kolegyní v divadelním studiu, v němž jsme kdysi pracovali, byla medička, která vzala doslova společnou zásadu, že si budeme vždycky říkat pravdu. Měla výbornou paměť, a když jsme se chtěli na něčem domluvit, připomínala jednotlivým členům, co řekli před časem; byly to výroky zabarvené citem, a protože je navíc vytrhovala z kontextu, vyznívaly často kontroverzně. Právě o to medička usilovala: Mohla nás usvědčit z toho, že nejsme důsledně pravdomluvní, a vnést do našich diskusí zmatek. Podobně postupují někteří novináři, chtějí-li zdiskreditovat politiky či jiné známé osobnosti.

Ceresol - ilustrační obrázek
6. 10. 2004

Setuze a dalším genetickým hříšníkům (Ahold, Brölio a Tesco) hrozí vysoká pokuta

Organizace Greenpeace objevila na Slovensku už tři oleje vyrobené z geneticky modifikované (GM) sóji firmy Monsanto, které byly prodávány obchodními řetězci Tesco a Ahold bez patřičných povolení, tedy nelegálně.

První GM výrobek na slovenském trhu objevili aktivisté Greenpeace 25. srpna a jednalo se o olej Ceresol vyrobený ústeckou Setuzou. Ceresol obsahoval olej z GM sóji MON-04032-6 americké firmy Monsanto a jeho dvoulitrové balení prodával britský řetězec Tesco.

ilustračné foto
6. 10. 2004

Výraz "funny war", ktorý sa zväčša prekladá ako "čudná", "smiešna" či "podivná" vojna, začali používať americkí žurnalisti v jeseni 1939 po porážke Poľska a tento zvrat potom prevzali všetky svetové masmédiá. Je zaujímavé, že to isté slovo americkí žurnalisti teraz používajú na označenie Bushovej vojny proti Iraku.

Nacisti označovali obsadené územie Poľska slovom francúzskeho pôvodu "generalgouverment". Znamená to, že okupant prevzal všetku moc, prakticky bez možnosti spoluúčasti obyvateľov okupovanej krajiny. Trpký poľský vtip hovoril, že toto slovo bola vlastne jediná forma pomoci, ktorú Francúzsko poskytlo Poľsku v prvej fáze druhej svetovej vojny.

5. 10. 2004

100 dní vlády Stanislava Grosse

Vláda Stanislava Grosse začala svou existenci dramaticky - tancem na mrtvolách bývalých premiérů. Doposud dramaticky pokračovala - tancem na polomrtvé opozici a nejspíše i dramaticky skončí. Jako bezdomovci na periferii světa. Nový premiér nejdříve řekl, že sestaví vládu novou, nakonec ji modernizoval způsobem, pro českou sociální demokracii roku 2004 typickým. Liberalizací a deregulací. Namísto garance rozšíření veřejných statků, veřejného prostoru a veřejných služeb jako záruky sociální koheze společnosti prosazuje jejich privatizaci. Ve snaze hasit počínající oheň benzínem. Prognóza je horší než realita. Hóřííí!

Vláda Stanislava Grosse TÉMA BL

6. 10. 2004

Hlavním německým poučením z krutých obětí 2. světové války bylo, že z politických a morálních důvodů nemůže prosazovat své národní zájmy samostatně, aniž by se úzce nepodílela na vytváření evropského jádra, orientovaného na pevnou transatlantickou vazbu. Tato politika přinesla Německu znovuobnovení celistvosti země, i když Francie či Velká Británie se o tomto vývoji vyslovovaly kriticky. Zavedením jednotné měny došlo k propojení německé ekonomické síly s Evropou. Proevropský kancléř Helmut Kohl dokázal obětovat německou marku, symbol německého ekonomického zázraku, na oltář evropské jednoty.

Petr Gočev
6. 10. 2004
vystoupení na konferenci "Sociální stát a kapitalismus", Praha, 2.10. 2004

Jak již bylo řečeno, jedním z klíčových prvků sociálního státu byla idea přerozdělování důchodů od skupin s vyššími příjmy ke skupinám s příjmy nižšími, realizované prostřednictvím progresivního zdanění, transferových plateb a sociálních investic. Aby bylo možné uchopit problematiku přerozdělování v  její šíři, musel bych se věnovat celé řadě dílčích témat. Bylo by třeba řešit otázku, jak vůbec existující míru přerozdělování měřit. Tato otázka není vůbec triviální. Pokud při posuzování míry přerozdělování zohledníme skutečnost, že mnohé služby dotované ze státního rozpočtu jsou spíše využívány bohatšími vrstvami obyvatelstva a když navíc zohledníme transfery a restrikce ve prospěch silných lobbyistických skupin a nejrůznější daňové úlevy a bonusy opět pouze pro bohaté, můžeme dojít k závěru, že i při stávajícím systému progresivního zdanění dochází v některých případech reálně k přerozdělování od chudších k bohatším.

Sociální stát a kapitalismus - Praha 2004 TÉMA BL

5. 10. 2004
vystoupení účastníků a diskuze na konferenci "Sociální stát a kapitalismus", Praha, 2.10. 2004

Jelikož všichni přednášející neměli své příspěvky připravené v písemné podobě a diskuze byla místy také velmi zajímavá, zveřejňujeme nejen texty těch přednášejících, kteří nám je zaslali, ale i úplný zvukový záznam z celé konference, včetně fotogalerií.

Sociální stát a kapitalismus - Praha 2004 TÉMA BL

5. 10. 2004

úterý 10.00: Americký ministr obrany Donald Rumsfeld přiznal, že existují vážné pochybnosti, zda kdy existovaly jakékoliv styky mezi Saddámem Husajnem a al Kajdou. Tyto údajné styky byly jedním z důvodů, proč prezident Bush zaútočil na Irák.

Rumsfeld byl v New Yorku dotazován na styky mezi Saddámem Husajnem a bin Ladinem. "Pokud vím, neviděl jsem žádné spolehlivé, konkrétní důkazy o jejich spojení," uvedl Rumsfeld. Podle společnosti BBC to znamená, že Bushova vláda nyní začala ustupovat od svých dosavadních postojů vůči válce v Iráku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 10. 2004
Americký ministr obrany Donald Rumsfeld se pokusil distancovat se od svých předchozích výroků, že neexistovalo spojení mezi Saddámem Husajnem a al Kajdou. V prohlášení, vydaném několik hodin poté, co řekl ve Výboru pro zahraniční vztahy v New Yorku, že "pokud vím, neviděl jsem žádné spolehlivé, konkrétní důkazy o jejich spojení" Rumsfeld tvrdí, že byl "nepochopen".

5. 10. 2004

Spojené státy:

Podle precedentů usuzovat na výsledky nadcházejících amerických prezidentských voleb nelze, míní Gary Younge v listu Guardian:

5. 10. 2004

Když jsem před několika dny hledal na internetu, jaké hmotnosti dosahuje jelen, narazil jsem na elektronickou podobu mysliveckého časopisu Myslivost / Stráž myslivosti. Po dopsání jsem našel novou adresu časopisu Myslivost. Tento časopis vydává Českomoravská myslivecká jednota. Po přečtení několika článků jsem dospěl k názoru, že na tuto kuriózní sondu do hlubin myslivcovy duše stojí za to upozornit. Přináší totiž bezelstný důkaz o tom, jak přinejmenším část (můj optimismus je, přiznávám, neupřímný) myslivců nahlíží na vztah člověka a zvířete ve volné krajině skrze svůj potlačovaný sklon k brutalitě, jemuž se sentimentálně přezdívá lovecký instinkt.

5. 10. 2004

Zdá se vám titulek tohoto článku absurdní nebo nemístný? Aby nebyl. Saddám Husajn je naživu a blahořečen být nemůže... Navíc je muslim, což je snad ještě podstatnější důvod. Jenže se bojím, že zde podstatné odlišnosti mezi ním a čerstvě blahoslaveným císařem Karlem končí. Saddám i Karel vedli válku a říkali, že chtějí mír. Saddám i Karel za sebou mají miliony mrtvých (a Karel jako významný podílník na první světové válce víc než Saddám). Saddám i Karel vládli proti vůli mnoha "svých" poddaných a rozhodně se na tuto vůli nikdy řádně neptali.

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2004 Přerozdělování důchodů z hlediska mainstreamové ekonomie Petr  Gočev
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
6. 10. 2004 Paul Bremer: "Amerika neměla v Iráku dost vojáků"   
6. 10. 2004 Che Guevara byl vrah a zločinec   
4. 10. 2004 Pocit absolutní identifikace s národem je pastí Bohumil  Kartous
4. 10. 2004 Návštěva u zubaře Jaroslav  Hutka
4. 10. 2004 Guantánamo "nezabránilo teroristickým útokům"   
4. 10. 2004 Konec britské Konzervativní strany?   
2. 10. 2004 Svoboda slova v době terorismu   
1. 10. 2004 Graham Greene -- básník trapnosti Jan  Čulík

Přesun brněnského nádraží - téma voleb RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2004 Referendum --- tak, a nikdy jinak! Miloš  Dokulil
6. 10. 2004 Odpůrci přesunování nádraží se také snaží manipulovat veřejnost   
4. 10. 2004 Óda na jeden starostlivý a bdělý magistrát; taky rozpačité rekviem za problémové, z módy vyšlé a nadto památkově chráněné nádraží Miloš  Dokulil
1. 10. 2004 Ať o odsunu rozhodnou ti, kdo se budou přesouvat František  Marčík
30. 9. 2004 Brněnské podivnosti Jan  Lipšanský
29. 9. 2004 Vůdcovský mindrák Karla Kobosila Radek  Batelka
29. 9. 2004 Nesouhlasím s vámi, ale... Pavel  Urban
29. 9. 2004 Vlakové nádraží patří do centra Brna i kraje Jiří  Löw
29. 9. 2004 Jde o "totalitní atak" na přesun nádraží?   
27. 9. 2004 Smrkovského argumenty a pseudoproblémy zamindrákovaných "strážců veřejného blaha" jsou opět na stole Karel  Kobosil

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
4. 10. 2004 ČSSD a sociální stát: sociální demokracie ve vleku neoliberalismu Rudolf  Převrátil
4. 10. 2004 Zítřek sociálního státu v globalizovaném světě Miloš  Pick
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"   
20. 9. 2004 Jak se novinář stane "nepřítelem strany" Štěpán  Kotrba
20. 9. 2004 Posměch zvyšuje oblibu   
19. 9. 2004 Gross nepodepsal zápis ze schůzky se Stanislavem Pencem   
16. 9. 2004 Václav Žák: Nezapomínejme, že John Bok kandidoval za ODS   
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
13. 9. 2004 Co se snaží sdělit Grossovy reklamní slogany? Ivo  Bystřičan

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2004 Vyhraje prezidentské volby Kerry nebo Bush?   
23. 9. 2004 Měli bychom mít také právo hlasovat v amerických volbách   
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2004 Žvástat lze i o plynových komorách... Karel  Dolejší
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
21. 9. 2004 "Rusko není schopno samo řešit situaci v Čečensku"   
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Český film RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
6. 10. 2004 Paul Bremer: "Amerika neměla v Iráku dost vojáků"   
4. 10. 2004 Guantánamo "nezabránilo teroristickým útokům"   
1. 10. 2004 "Dopis 100"   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
27. 9. 2004 "Tony Blair to myslí upřímně"   
26. 9. 2004 "Lítostivý" Blair požaduje jednotu tváří v tvář irácké teroristické hrozbě   
24. 9. 2004 Tažení současné vlády USA proti terorismu se zadrhává Jozef Bohumil Ftorek
24. 9. 2004 Delegace britských muslimů se pokusí v Bagdádu zachránit Kennethe Bigleyho   
23. 9. 2004 Proč se stále nepočítají civilní mrtví v Iráku?   

Školství RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2004 Oxford Blairovi: "Odvezte si tanky z našeho trávníku"   
4. 10. 2004 Blairova vláda nutí univerzity, aby dávaly přednost uchazečům se slabšími studijními předpoklady   
27. 9. 2004 Proč v českém školství už deset let selhává management jakosti? Ivo V. Fencl
24. 9. 2004 Jeďte studovat do Oxfordu! Jan  Čulík
23. 9. 2004 Poslušně hlásím, pane lajtnant... -- cíl výchovy? Boris  Cvek
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2004 Drzý interview s Ivanem Vyskočilem po čtyřiceti letech Martin  Vaněk
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
26. 9. 2004 Brudlý krampoblouch - soutěž literárních sborníků českých škol   
21. 9. 2004 Čistý plamen lásky v Ostravě   
20. 9. 2004 Divoké víno ještě po čtyřiceti letech Ludvík  Hess
17. 9. 2004 Lékař, biolog a filozof holismu -- s otazníkem nad jeho pozůstalostí Irena  Zítková
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská

České sociální fórum - Praha 2004 RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2004 Lidská práva bez hranic Jiří  Dolejš
29. 9. 2004 Proč je česká levice sto let za opicemi? Ondřej  Slačálek
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Keller: Evropu čeká vlna neofašismu   
28. 9. 2004 Sociální spravedlnost "není sen, ale možnost" Štěpán  Kotrba
28. 9. 2004 V Praze se konalo České sociální fórum   
26. 9. 2004 České sociální fórum začalo skromně, ale zřetelně - požadavkem na "jiný svět, který je možný" Štěpán  Kotrba
22. 9. 2004 České sociální fórum v Praze   

Sociální stát a kapitalismus - Praha 2004 RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2004 Přerozdělování důchodů z hlediska mainstreamové ekonomie Petr  Gočev
5. 10. 2004 Rozpitvaná anatomie sociálního státu   
4. 10. 2004 ČSSD a sociální stát: sociální demokracie ve vleku neoliberalismu Rudolf  Převrátil
4. 10. 2004 Evropská levice musí mít odvahu vzdorovat ideologii soudobého kapitalismu René  Revol
4. 10. 2004 Sociální stát a zaměstnanecká participace Zdeněk  Hába
4. 10. 2004 Zítřek sociálního státu v globalizovaném světě Miloš  Pick
4. 10. 2004 Krize sociálního státu a globalizace Jan  Keller
4. 10. 2004 Vnímání sociálního státu v politice KSČM a v jejím voličském a členském zázemí Josef  Heller
1. 10. 2004 Sociální stát a kapitalismus