29. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2004

POLEMIKA

Vůdcovský mindrák Karla Kobosila

Ředitel Design centra ČR Karel Kobosil svým článkem "Smrkovského argumenty a pseudoproblémy zamindrákovaných `strážců veřejného blaha` jsou opět na stole" bohužel ukázal, že tkví svým myšlením hluboko v bolševických stereotypech. Možná je dobrý designér, naprosto však nechápe základní principy fungování demokratické společnosti, což je u kandidáta na senátora za Hnutí nezávislí dost tristní situace.

Po letech bolševické diktatury, kdy Partaj po lidech požadovala, aby drželi hubu a krok, se jen pomalu a ztěžka učíme být sebevědomí občané, kteří se nezajímají jen o svoji plnou ledničku a páteční cestu na chalupu, ale berou na zřetel i věci veřejné. Děje se to pomalu, ale děje se to. Projevem toho je i fakt, že si nyní obyvatelé Brna nechtějí nechat nadekretovat zásadní investici v jejich městě bez toho, aby do toho mohli mluvit. Chtějí diskusi, chtějí výběr z alternativ. Teď teprve by se hodilo zvolat "už je to tady", teď teprve začíná být patrná ta zásadní polistopadová změna, vždyť převlečení kabátů a mafiánská privatizace byla zcela v duchu doby minulé.

Karel Kobosil však diskusi a střetávání různých zájmů a názorů na život obce považuje za nežádoucí anomálii: "Brno je nemocné město, především proto, že o cokoliv se snaží jedna skupina, hned v zárodku druhá parta neguje." Dřív se to říkávalo příměji: "Takhle ne, soudruzi, musíme všichni a jednotně".

Jak by vypadalo zdravé město podle Karla Kobosila, lze usuzovat z jeho textu o několik řádek dále: "Členové Rady a Zastupitelstva města Brna prošli řádnými demokratickými volbami a zvítězili v nich. Od roku 1989 je projekt přestavby železničního uzlu legálně 'na stole' a prošel řadou oponentur, včetně toho, že tento záměr byl vládou schválen. Město má stabilní politické vedení, a proto má nejen morální právo rozhodovat o osudu takto přijatých rozvojových koncepcí". Řečeno česky: "Mezi volbami držte hubu".

Demokratické ignorantství Karla Kobosila se opírá o častý argument mnoha přívrženců vlády tvrdé ruky: prostí lidé jsou pitomci (dnes se v tomto významu používá slovo laici), kteří nejsou schopni činit kvalifikovaně ani rozhodnutí k zajištění vlastního blaha, natož pak blaha obecného. K tomu je naopak povolána vůdcovská elita (dnes kamuflovaná termínem odborníci), která umí všechno sečíst, rozhodnout a dvakrát podtrhnout (následně pak popřít a zapomenout). Tento názor je naprosto legitimní a nikomu nebráním, aby ho zastával, chceme-li se jím však jako společnost řídit, přepišme ústavu, ať víme, na čem jsme.

Jako designér je nejspíš Karel Kobosil odborníkem, a třeba i tak zdatným, že je schopen garantovat technickou realizovatelnost jím preferované verze rekonstrukce železničního uzlu v Brně. Jenže stejnými technickými odborníky jsou i autoři a mnoho z příznivců jiné varianty rekonstrukce. Jak vidno, nejde zde o spor odborníků s laiky, kteří jen pro svoje potěšení sabotují bohulibé cíle magistrátu. Jde o to, že je k dispozici více technicky realizovatelných verzí, z nichž každá má svá specifika. Úkolem technických odborníků je připravit tyto verze. Za to dostanou zaplaceno a pak si můžou jít zase v klidu hrát s vláčky, protože po nich jsou na řadě občané -- laici v technické, avšak odborníci v rozhodovací oblasti. Ti si nyní mají vybrat, která varianta splňuje nejvíce jejich požadavků a přináší jim nejméně negativ.

Argumenty o nekompetentnosti občanů toto rozhodnout jsou naprosto zavádějící a lživé, neboť nutně vedou ke zpochybnění kompetentnosti i jen volit politické zástupce. Tuto způsobilost zatím nikdo z odpůrců participativního rozhodování nezpochybnil, ba co víc, každý (zejména před volbami) tuto způsobilost co nejhlasitěji potvrzuje. Schizofrenie podobného jednání je zřejmá.

Pokud jde o odvolávání se na legitimitu "nerušeného" vládnutí legálně zvoleného magistrátu, není potřeba zabředat do hlubokých diskusí na téma krize kontroly zastupitelských institucí. Stačí zavzpomínat, kdo z kandidátů před minulými komunálními volbami prezentoval ve svém programu, že bude usilovat o přesun nádraží -- nikdo. Jaká je tedy legitimita současného magistrátu prosazovat silou gigantický projekt, který nebyl s občany jakkoli diskutován ?

Argument designéra Karla Kobosila, že zmíněný "projekt - ač prezentován jako velkolepý, je v každém případě potřebný a správný" pak není střelou mimo terč, ale úplně mimo střelnici a přilehlé katastry. Nejde zde přece o oddělení jednoho správného a potřebného řešení od ostatních špatných a nepotřebných, ale o výběr mezi v podstatě správnými a potřebnými variantami na základě zájmů a potřeb občanů. A v tom nemůže Karel Kobosil garantovat nic, ani kdyby byl šéf-designérem norských fjordů.

V Brně se brzo odehraje standardní demokratická událost -- obecní referendum k otázce rekonstrukce místního železničního uzlu. Ano, standardní, navzdory tomu, že se naše "post"komunistická korytářská politická reprezentace ve své většině snaží metody participativní demokracie systematicky bojkotovat a předstírá, že nic takového možné není. O tom, že jejich zástupné výmluvy neobstojí v konfrontaci s realitou, svědčí zkušenostmi těch zemí (zdaleka nejde jen o Švýcarsko), kde jsou participativní prvky v různé míře zakotveny do rozhodovacího systému.

Brněnský magistrát udělal maximum pro to, aby občanům města zabránil závazně se k otázce rekonstrukce nádraží vyslovit. Ti nakonec tuto možnost přece jen dostanou v referendu 9. října. Mají tak jedinečnou příležitost, jak mohou nejen ovlivnit významný projekt v centru města, ale také nahlas říci svým vůdcovsky zamindrákovaným zastupitelům: tak dost soudruzi, takhle ne!

                 
Obsah vydání       29. 9. 2004
29. 9. 2004 Mazat, či nemazat... Jan  Sýkora
29. 9. 2004 Drzý interview s Ivanem Vyskočilem po čtyřiceti letech Martin  Vaněk
29. 9. 2004 Blair se odmítl výslovně omluvit za Irák
29. 9. 2004 Bude BBC primitivizovat svůj nejvýznamnější publicistický pořad?
29. 9. 2004 Na kanadských lékařských fakultách se připravuje studium péče o umírající Miloš  Kaláb
29. 9. 2004 Lapeni v síti: otázka terorismu Martin  Škabraha
29. 9. 2004 O kanadských obavách ze Spojených států Jiří  Jírovec
28. 9. 2004 Jimmy Carter varoval před volebními problémy na Floridě
29. 9. 2004 Vůdcovský mindrák Karla Kobosila Radek  Batelka
29. 9. 2004 Nesouhlasím s vámi, ale... Pavel  Urban
29. 9. 2004 Vlakové nádraží patří do centra Brna i kraje Jiří  Löw
29. 9. 2004 Jde o "totalitní atak" na přesun nádraží?
28. 9. 2004 Filmový klub ČVUT
29. 9. 2004 Michael  Marčák
29. 9. 2004 Média a počítače mají zásadní vliv na myšlení, postoje názory, hodnoty, estetiku a životní styl Petr  Sak
28. 9. 2004 V Praze se konalo České sociální fórum
28. 9. 2004 Sociální spravedlnost "není sen, ale možnost" Štěpán  Kotrba
26. 9. 2004 České sociální fórum začalo skromně, ale zřetelně - požadavkem na "jiný svět, který je možný" Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Proč je česká levice sto let za opicemi? Ondřej  Slačálek
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Keller: Evropu čeká vlna neofašismu
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
24. 9. 2004 Incident na letišti Jan  Čulík, Jan  Sýkora
29. 9. 2004 My, rozvojové země, financujeme plýtvání zemí rozvinutých Felipe Pérez Roque
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Přesun brněnského nádraží - téma voleb RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2004 Vůdcovský mindrák Karla Kobosila Radek  Batelka
29. 9. 2004 Nesouhlasím s vámi, ale... Pavel  Urban
29. 9. 2004 Vlakové nádraží patří do centra Brna i kraje Jiří  Löw
29. 9. 2004 Jde o "totalitní atak" na přesun nádraží?   
27. 9. 2004 Smrkovského argumenty a pseudoproblémy zamindrákovaných "strážců veřejného blaha" jsou opět na stole Karel  Kobosil
24. 9. 2004 Nádraží u Svratky aneb Utopené miliardy Josef  Ludvík