20. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 8. 2007

V úterý bude zahájeno třetí čtení v procesu projednávání vládního návrhu reformy veřejných financí. Jednání stíhá jednání, objevují se stále nové pozměňovací návrhy a ve výsledném guláši se už téměř nikdo nevyzná. Jeden z hlavních autorů původní vládní koncepce, ministr financí Kalousek jen rezignovaně krčí rameny a podotýká, ať si kdo chce schválí co chce, jen výsledek by neměl zabránit sestavení státního rozpočtu s maximálně tříprocentním schodkem.

K tomu: pořad televize BBC "Newsnight: "Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou?" ZDE

20. 8. 2007

Co přinese projednávaná vládní reforma veřejných financí klientům bank? Polepší si, nebo naopak pohorší? Je právě pro vás reforma v této formě výhodná?

Reforma veřejných financí byla prezentována jako reforma, která každému přidá a nikomu neubere. Na první pohled se toto tvrzní zdá pravdivé. Právě pro klienty bank, jak současné, tak budoucí však reforma rozhodně být tak výhodná nemusí.

Zatímco u daně z příjmů fyzických osob skutečně všechny příjmové skupiny více či méně ušetří a zbude jim tak v peněženkách více, u DPH a dalších opatření tomu tak již není, píše Miroslav Roch ze serveru bankovnipoplatky.

20. 8. 2007

Stavba potenciálního cíle atomového ostřelování neohrozí zdraví obyvatel

Při všech výtkách, které jsou na adresu ČT snášeny z Britských listů, se jejím komentátorům nedá upřít um pro úvodníky ke zprávám: "Ministerstvo obrany představilo první studii vlivu případné radarové stanice v Brdech na zdraví lidí v okolních obcích. Její závěr je, že působení radaru nemůže být škodlivé, odborníci se ale shodli, že kvůli strachu a nedostatku informací může v budoucnu lidi v okolí radaru postihnout takzvaný psychosomatický syndrom." ( Zprávy 12:00 ze 17.08.2007 )

Po přesvědčovací kampani typu "záření bude jen slabě ohřívat lidské tkáně", "případné trosky sestřelené hlavice neškodně shoří v atmosféře" a "všude umírají lidé" se ukazuje, že výběr pana Klvani byl velmi podařeným činem.

Doc. RNDr. Luděk Pekárek, DrSc.
20. 8. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLKde se vzal odborník na radary Pekárek? Tak se zeptali všichni ve chvíli, kdy za "zastánce" radarové základny v Brdech začal hovořit pán v kmetském věku, o jehož odbornosti lze dnes už s úspěchem pochybovat.

Nicméně Doc. RNDr. Luděk Pekárek, DrSc. existuje. Je jím bývalý ředitel Fyzikálního ústavu ČSAV, dnes agilní důchodce a člen klubu Sisyfos, spolupracovník jeho předsedy, anatoma prof. MUDr. Jiřího Heřta, DrSc., se kterým například editoval sborníky Sisyfa "Věda kontra iracionalita" (Academia 2002) . Jeho popularizační práce je veřejnosti známá, vášnivě rád diskutuje s různými zastánci pavědeckých či nonkonformních teorií, zabýval se například experimentováním se senzibily, geopatogenními zónami a proutkaři, vysvětloval fyzikální nesmyslnost homeopatie, polemizoval o škodlivosti mobilních telefonů či dalších zdrojů "elektrosmogu". Pokud se pouští popularizačně na přednáškách Sisyfa do New Age či mnoha jiných odrůd postmoderního mystického blábolení, je zajímavý a jízlivý. Pokud rozhoduje o udělení vědeckých hodností jako člen vědecké rady Univerzity Karlovy, je to tragédie. S vědou už totiž nemá Pekárek dlouho nic společného. Protože věda vyžaduje nezaujatost.

Pro klub skeptiků Sisyfos přednášel na jeho kongresech v letech 1995-2001 na téma "Působení elektromagnetického pole na člověka" a "Magnetismus a jeho účinky na živý organismus". V roce 1988 se dokonce pokusil o novou koncepci vyučování fyzice na střední škole. (in: Pokroky matematiky, fyziky a astronomie 33/1988, 37-46) Snad proto ho nazývá hnutí Pro základnu "jedním z největších expertů na problematiku". Ne tragédie, ale fraška.

foto: Nikola Hronková, MAFA pro iDnes

20. 8. 2007

Írán popravil za poslední měsíc až 30 osob obviňovaných, že se podíleli na údajných amerických spiknutích s cílem svrhnout íránský režim. Mnoho poprav se konalo na veřejnosti, za účelem vytvořit v zemi atmosféru strachu. Opoziční kruhy uvádějí, že nejméně tři popravené osoby byli političtí aktivisté a že není pravda, jak tvrdí íránská vláda, že usmrcuje "bandity" a "nebezpečné zločince". Popravy jdou v ruku v ruce s potlačením studentské politické činnosti a s obviňováním univerzitních učitelů, že se snaží vyvolat s americkou podporou "měkkou revoluci".

20. 8. 2007

< Snímek The Guardian

V rámci obřího kulturního festivalu, který se každoročně koná v Edinburku (filmový festival, hudební festival, divadelní festival, tisíce představení divadel malých forem) začne v pátek také edinburský televizní festival. Bude mít zřejmě letos dramatický průběh, v důsledku celé řady skandálů, které za poslední rok otřásly britským televizním průmyslem a způsobily, že se televizní pracovníci octli v docela vážné depresi.

Klíčovou přednášku na festivalu v pátek přednese moderátor pořadu televize BBC Newsnight Jeremy Paxman. Přislíbil, že bude hovořit na téma politiky, moci a médií. Vzhledem k tomu, že bývalý britský premiér obvinil před odchodem z funkce novináře, že jsou to "brutální bestie", a vzhledem k tomu, že je Paxman znám jako představitel cynické školy žurnalismu, dá se očekávat, že Paxmanova přednáška bude drsná.

Loni se v hostincích v Edinburku hovořilo především o připravované žádosti BBC o zvýšení televizního poplatku, o budoucnosti komerční kulturní stanice Channel Four a o fragmentaci televizního trhu v důsledku digitalizace. Letos se zřejmě bude mluvit jen o skandálech, o nejhorší krizi britského televizního průmyslu za celou jeho osmdesátiletou historii, míní komentátor deníku Guardian. Jde především o podvody při používání placených telefonních linek, jejichž prostřednictvím se diváci mohli údajně účastnit různých televizních soutěží. Ve skutečnosti na tyto linky telefonovali - za poplatek - ještě dlouho poté, co už byl výherce soutěže dávno vybrán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

20. 8. 2007

ANALÝZA

Shoda Číny, Ruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu byla založena již před 11 lety za účelem urovnání hraničních sporů mezi těmito zeměmi a uvolnění napětí v jejich příhraničních oblastech a rozvinula se ve společenství s velmi závažnou geopolitickou perspektivou. České politické elity v domnění, že ve své podstatě obsahuje pouze antiamerický náboj se spolu s poslušnými medii snažily vše upozadit a akademičtí „analytici“  smysl a význam organizace bagatelizovali a dodnes bagatelizují. To je však dnes minulost. Organizace sdružuje skoro tři miliardy obyvatel zemí rozhodujících v Asii, jako Ruska, Číny, Indie, Pákistánu či Iránu, ale je také v úzkém vztahu s rozhodujícími zeměmi Latinské Ameriky, snažícími se o vymanění z ekonomického i politického područí USA.

Šanghajská organizace spolupráce (SCO) se dostala do popředí zájmu - konečně.

20. 8. 2007

Proletáři všech zemí -- smějte se, řekl údajně kníže pekel, či to byl kníže básníků? Proti elitě nemůžete dělat nic. Proto nevěřte politikům, a především nevěřte těm, kteří říkají, že to vše dělají ve vás prospěch. Daleko je doba, kdy nastane ráj na zemi a potřebným bude přáno. A možná ani nenastane, protože budeme všichni z rázu naráz bohatými. Pohádky se dobře poslouchají a na věku posluchače málo záleží, čím starší, tím prý pozornější i ovladatelnější. Umění ovládat za pomoci pořádkových jednotek, najatých provokatérů, umolousaných patolízalů a věčných slouhů, jak jednoduché a přehledné. Dav lze ovládat za pomoci pouček a příruček -- jak vládnout a ovládnout. Proč nepřihodit na hranici semotam poleno z kruhů nejvyšších - Hillary prý pobouřila svým dekoltem! Z naší party kluci mění manželky, vidíme je ve slušivých trenclích, cvalíky a vykuky, v tričkách teenagerů, i rozum je jaksi mladý, či spíše jalový.

20. 8. 2007

Díky zájmu sdělovacích prostředků se čeští čtenáři dozvídají podrobnosti o tom, jaké nesnáze mají kubánští sportovci, chtějí-li dobře prodat v zahraničí své schopnosti, kterých nabyli na státní útraty na Kubě. Případně se dozvídáme o tom, jak špatné je kubánské zdravotnictví. Dobře se to čte, když víme, že naši vlastní sportovci vydělávají v severní Americe miliony dolarů a že s naším zdravotnictvím mají problémy jen nemocní cizinci.

Napínavější situace se dají zažít v jiných zemích, například v Mexiku. To začíná svým násilím dělat starosti sousedním Spojeným státům Ameriky, ačkoliv ty jsou na násilí skvěle přizpůsobeny, jak třeba svědčí 256 vražd ve Filadelfii od začátku letošního roku. Jenže Mexiko je dnes super třída.
 

20. 8. 2007

Před několika dny policie triumfálně oznámila dopadení devatenáctiletého "piráta" z Kaplic na Českokrumlovsku. Dopustil se toho, že nahrál na svou digitální kameru snímek Simpsonovi ve filmu, za což mu má nyní hrozit až 5 let vězení a peněžitý tresti do 5 mil. Kč. K vyčíslení škody vedla distribuční společnost dedukce, že 100 000 stažení filmu znamená úbytek 100 000 diváků v kině (jsou ale hodní, že nezapočítali i neprodaný popcorn). Jistě, porušil ochranu duševního vlastnictví, nabízel volně ke stažení film. Ovšem vyčíslení škody je úsměvné až absurdní. Nelze přece zavádět rovnici stažení filmu = o jednoho návštěvníka kina méně. Paradoxní je, že sám "pachatel" si lístek do kina koupil a za zakoupení kamery putoval také poplatek organizaci OSA. Mimochodem na tomto filmu jsem v kině byl a taková "pecka" to zase není.

20. 8. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ne, že by diskuse o lékařství (Jana Paul, "Občan je nejdříve člověk, host a teprve potom pacient", Petr Wagner, "Nemocnice není hostinec", Borise Cvek, "Host do domu, Bůh do domu") mi připomínala jen tu radarovou cukrárnu Lukáše Pollerta ("Z radarů cukrárnu, aneb jak divně promarmit velkou možnost"), ne, vzpomněl jsem si taky na dva články ve Spiegelu a na vlastní krásnou zábavnou historku, o kterou bych se chtěl právě v této souvislosti s vámi podělit.

V týdeníku Spiegel online jsem před několika dny četl rozhovor s lékařem a autorem Jeromem Groopmanem, který mluvil o chybných diagnózách lékařů, o typických chybách v myšlení při denní práci na klinice a o své osobně největší nehodě jako lékaře. Svědčil o tom, že v průměru v Americe, ale také v Evropě, je asi 10 procent všech lékařských diagnóz chybných. A to řekl jako lékař a specialista, který se o tom informoval. Jiná věc, na kterou jsem si vzpomněl, je to, že se lékaři nechávají daleko méně často operovat než jejich pacienti a že se u lékařů vyskytuje nejvíce sebevražd.

20. 8. 2007

Firma Mediacop s.r.o. (IČ 25770152) dluží dle sdělení VZP její pražské pobočce 5 010 408 Kč za pojištění svých zaměstnanců a 2 764 008 Kč na penále. Celkem tak vydavatelství časopisů Týden, Instinkt a serveru Týden.cz dlužilo k 31. červenci 2007 částku 7 774 416 Kč. V případě, že se najde ještě jeden věřitel Mediacopu, není problém firmu poslat do konkursu a na českém trhu tak ubude konkurence. Podle portálu Justice je jednatelem firmy občan Švýcarské konfederace Sebastian Georg Pawlowski a jediným vlastníkem švýcarská společnost Pawlowski AG.

Pawlowski přitom koupil za souhlasu pražské radnice vedené primátorem Bémem (ODS) pozemek ve Spálené ulici za obchodním domem Tesco. Za parcelu o ploše zhruba šest tisíc metrů čtverečních zaplatil 425 milionů korun. Realitní makléři se shodují, že pozemek byl prodán hluboko pod cenou. V loňském roce se pražská radnice nastěhovala do Škodova paláce v Jungmannově ulici, který si od Pawlowského pronajala na dvacet let za 230 milionů korun ročně. Tudíž jen za dva roky pronájmu magistrátu v novém sídle zaplatí Pawlowskému investici do pozemku ve Spálené ulici, poznamenává iDnes.

Informace VZP o dlužnících ZDE

iDnes: Praha prodala podnikateli parcelu v centru za babku ZDE
20. 8. 2007

Mohu potvrdit, že záchranná služba skutečně před odvozerm cizince požaduje platbu předem, na místě - osobně jsem měl v ruce doklad o platbě provedené německým občanem (80 let), který zkolaboval, padl a zranil se, byv na návštěvě v ČR u své příbuzné. Přivolaná záchranná služba si na místě nechala zaplatit v

20. 8. 2007

"Jakmile veřejná služba přestane být hlavní občanskou záležitostí a jakmile občané slouží raději svou peněženkou než svou osobou, stát je již blízko zkáze. Mají-li jít do boje, zaplatí občané vojsko a zůstanou doma, mají-li jíti do státní rady, jmenují si zástupce a zůstanou doma. Svou leností a svými penězi nakonec způsobí, že mají vojáky, kteří svou vlast zotročí, a zástupce, kteří ji prodají."

Jean Jacques Rousseau

(Citát poslal Milan Kulhánek)

20. 8. 2007

V minulém roce byl téměř desetině Rakušanů obstaven plat, protože nebyli schopni splatit své dluhy. Je to kvůli nákupům drahých aut, mobilních telefonů a dluhům za zboží na splátky. Důvody, proč dluhy tolika Rakušanům přerůstají přes hlavu, jak ukázal průzkum, jsou různé a jako příčina se uvádí i zakládání rodiny nebo nehody zabraňující jejich splácení.

Podle statistiky spolkového ministerstva spravedlnosti se tak stalo v roce 2006 u 762 105 případů, takže podle listu Salzburger Nachrichten nejde o žádné výjimečné případy, protože příjmy značné části obyvatelstva nestačí na splácení běžných výdajů. Přitom děje se tak v době relativně pro Rakousko ekonomicky výhodné, kdy dále klesla nezaměstnanost o 11 279 osob o proti stejnému období v minulém roce. Jak oznámil spolkový ministr hospodářství Martin Bartenstein, v současné době podle pravidel Evropské unie nezaměstnanost činí 4,3 procent, což je o půl procenta méně než v minulém roce. Přesto však v osmi milionové zemi je stále registrováno 228 670 lidí hledajících práci včetně těch, kteří jsou zapojeni do rekvalifikace.

20. 8. 2007

koš |   Pozorovatelé předpovídají, že pokud Čína bude pokračovat v růstu svého dovozu a vývozu, v příštím roce se možná stane největším vývozcem na světě. Růst zahraničního obchodu a vysoké pozitivní saldo v posledních 5 letech představovalo silnou stránku čínské ekonomiky. Objem zahraničního obchodu vzrostl z 620,8 mld USD v roce 2002 na 1 760,7 mld. USD v roce 2006. Za prvé pololetí roku 2007 je to už 980 miliard USD. Čína letos možná předstihne USA a stane se druhým největším vývozcem na světě. Uvedl to náměstek čínského ministra obchodu Yu Guangzhou.

Vladimir Putin na letišti v Olenegorsku na palubě strategického bombardéru Tupolev TU-160  Pavel Taran v dubnu 2005
17. 8. 2007

Rusko s okamžitou platností obnoví lety strategických bombardérů, a to "trvale", konstatoval prezident Vladimír Putin, a to poté, co byly po dobu 15 let suspendovány. Putin poukázal na to, že zastavení letů ruských bombardérů na velké vzdálenosti po rozkladu Sovětského svazu ohrozilo ruskou bezpečnost, vzhledem k tomu, že "jiné státy" - tím měl na mysli USA- takové lety nesuspendovaly.

"Rozhodl jsem obnovit pravidelné lety ruského strategického letectva..." ... "Dnes 17. srpna v 00:00 moskevského času ze sedmi ruských letišť v různých částech země vzlétly čtyři strategické nosiče raket, zabezpečovací i tankovací letouny. Začala bojová služba. " uvedl Putin.

Ve Washingtonu konstatoval mluvčí amerického ministerstva zahraničí, že toto rozhodnutí Spojené státy neznepokojuje. "Je to zajímavé. V žádném případě nemáme dnes [tak záporný] postoj, jaký jsme mívali vůči bývalému Sovětskému svazu. Dnes je jiná éra. Pokud si Rusko chce vytáhnout tato stará letadla z konzervace a zase s nimi začít létat, to je jeho rozhodnutí."

Vladimir Putin na letišti v Olenegorsku na palubě strategického bombardéru Tupolev TU-160 ``Pavel Taran" v dubnu 2005

17. 8. 2007
tečka za případem "Záchranka" s vyjádřením ředitele pražské záchranné služby

Ředitel Schwarz se v komunikaci s redakcí po prověření okolností dnes ráno zastal svých zaměstnanců a vysvětlil, že pacientův stav už na místě zásahu nevyžadoval akutní převoz, pacient se probral z bezvědomí, komunikoval a tak posádka přistoupila k řešení administrativy. Proto požadovala už na místě doklad totožnosti a doklad o zdravotním pojištění. To potvrdil redakci BL i Golgův kolega. Zaměstnanci záchranky odmítají, že by odmítli pacienta převézt, pokud by nezaplatil, ale že ho ještě na místě informovali, že pokud nepředloží doklad o pojištění, bude mu předepsán k úhradě. "Platba na místě v kanceláři byla aktivitou přítomných kolegů pacienta, kteří sami peníze posádce předali. Rozhodně to nebylo tak, jak je popsáno a co je předmětem kritiky," tvrdí ředitel Schwarz. Podle něj je každý cizinec povinen informovat se před příjezdem do ČR, jaké zde platí podmínky zdravotní péče. Informace by měl podat občanovi jeho zastupitelský úřad. Fakturu Golgo dostal po převozu v nemocnici. "Kde je důvodem léčby přítomnost alkoholu a drog, neplatí žádná zdravotní pojišťovna," vysvětluje obecně ředitel záchranné služby s tím že u tohoto pacienta ale žádný test na přítomnost alkoholu či THC prováděn nebyl.

18. 8. 2007

Británie:

snímek Daily Telegraph

Ve věku 94 let zemřel v Británii v pátek po krátké nemoci známý a dlouholetý novinář, Bill Deedes, člen britské vlády v šedesátých letech a po 12 let šéfredaktor konzervativního deníku Daily Telegraph. Poslední článek Bill Deedes publikoval v listě Daily Telegraph dne 3. srpna 2007, přirovnal v něm genocidu v Darfuru s tím, co činil Hitler.

Bill Deedes "jedinečným způsobem v sobě slučoval dlouholetou zkušenost novináře a soucit," píše deník Daily Telegraph. V posledních letech se především soustřeďoval na drastickou situaci v Africe. "Byl požehnán schopností psát jasně a jednoduše, a přitom s obrovskou emocionální silou. Stále ještě, přesto, že mu bylo přes devadesát, hodně cestoval," píše Daily Telegraph.

Margaret Thatcherová, která ho znala padesát let, konstatovala: "Byl to můj velký přítel, kterého budu postrádat. Uděla vynikající kariéru v politice i v novinářské práci. Podařilo se mu zaujmout nové generace svým psaním stejně tak, jak to dokázal se svou generací."

Deedsova kariéra začala ve třicátých letech, kdy byl r. 1935 reportérem z války v Habeši. Během druhé světové války bojoval jako voják a za hrdinství na bojišti dostal vyznamenání. Byl ve vládě Winstona Churchilla a pak se dlouhá léta věnoval novinářské práci. Jak píše deník Guardian, ze všech stran přicházejí pocty "tomuto obru novinářské práce" ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 8. 2007

Majitelka železářství u soudu přiznala, že podvodně vylákala od Pentagonu více než 20 milionů dolarů, v jednom případě účtovala milion dolarů za to, že dodala dvě podložky ke šroubům v ceně 19 centů. Charlene Corley, která vlastnila železářství C&D Distributors LLC se svou zemřelou sestrou, nyní hrozí dvacetileté vězení.

Mluvčí Pentagonu plukovník Brian Maka svědčil o tom, že její firma občas účtovala Pentagonu za tytéž dodávky dvakrát, anebo jí posílala účty, i když se Pentagon rozhodl jejích služeb nevyužít.

Po dobu asi deseti let zneužívala železářská firma automatický platební systém Pentagonu za dodávky, jehož účelem bylo zrychlit dodávky americké armádě v zahraničí. Systém byl mezitím změněn, aby k podvodům tohoto druhu nemohlo docházet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 8. 2007
...Zaplatíme za to. Obrazně i každý z vlastní kapsy. Aniž si toho stačíme všimnout, Česko se změní. Až tu bude každý pátý člověk Slovák, Ukrajinec nebo Moldavan, a k tomu už dnes máme blízko, bude Česko z pětiny Ukrajinou, Slovenskem nebo Moldávií. Se vším, co s tím souvisí. ...

... co si sem spolu s tou pro ně výhodně levnou pracovní silou dovezeme. Všudypřítomnou korupci, mizernou úroveň vzdělání, nekvalitně odváděnou práci. Tím počínaje a konče třeba lavinovitě se šířícím AIDS. ...

Redaktor Lidových novin Luboš Palata o zahraničních dělnících v České republice hovořil na titulní stránce včerejších Lidových novin s neskrývanou xenofobií. Dělá čest pravici, ke které patří a neskrývá to. Bílý redaktor s myšlením nacionálního socialisty hájí "moderní" heslo Čechy Čechům a domnívá se, že "gastarbeitři" přinášejí do Česka jen "lavinovitě se šířící AIDS".

Palata taky zapomněl, že jeho šéfredaktor Veselin Vačkov je z Bulharska..., poznamenává jízlivě Fabiano Golgo

17. 8. 2007

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se fotografuje s Georgem Bushem na památku a tu fotku si pak nechává podepisovat s Bushovými výlevy o českém lidu a nerozborném přátelství, jeho milenka (jak sama říká "toho času přítelkyně" ) popisuje na blogu svou nezdařilou operaci slepého střeva a vyvrací fámu, že odmaturovala 10. 5. 1991, když se tak stalo 23. 5. 1991. Sociální demokracie je v krizi, protože už neví, zda je a po Paroubkem připravené modernizaci stylu a image ještě bude demokratická a sociální.

17. 8. 2007

Je velmi zajímavé sledovat nejrůznější způsoby argumentace, jež používají zastánci umístění amerického radaru v České republice: Premiér Topolánek lže. Ministryně Parkanová své argumenty zapomíná a pomáhá si zpěvem agitky. Karel Schwarzenberg hazarduje potenciálně s životy českých občanů, když tvrdí, že ruské hrozby jadernými zbraněmi netřeba brát vážně.

Argumentace nájemného propagandisty Klvani je zřejmě nejpestřejší: Stávající ředitel společnosti British American Tobacco pro firemní a právní záležitosti zamlčuje, popírá, ignoruje, lže a manipuluje - podle zásady "účel světí prostředky". Lékař Lukáš Pollert ... jak jen to říci? Inu, žvaní. A jak na věc jde další zastánce radaru, herec a senátor Tomáš Töpfer?

17. 8. 2007

Možná by, jako doplněk k současné diskusi stálo za to trochu zrekapitulovat, jak současný systém úhrady zdravotních služeb vznikal.

Po revoluci, kdy zde byl relativně velmi dobře fungující a velmi kontrolovaný systém zdravotnictví, vznikla představa, že způsob placení by neměl být centrální, ale na základě prováděných výkonů. Ve všeobecné euforii všeobecné změny se stala řada dalších věcí.

16. 8. 2007

Před několika týdny jsem omdlel v práci. Přijela záchranka, že mě odveze do nemocnice. Kdybych se býval neprobral, nevím, co by si počali, protože jakmile vedoucí sanitky uslyšel můj cizí přízvuk, řekl, že mě do nemocnice odvézt nemůže, vzhledem k tomu, že jsem cizinec. Druhý muž, který přijel tou sanitkou, reagoval na slova jeho kolegy větou "- jestli nemá pojištění". Řekl jsem, že pojištěn jsem, ale nemám ten průkaz u sebe. Takže jsem byl okamžitě informován, že mě odvezou pouze, pokud jim na místě zaplatím 2000 Kč.

Řekl jsem, že bych musel zajít do bankomatu a doufal jsem, že to udělám, až mě do nemocnice odvezou, protože, vzhledem k tomu, že jsem potřeboval sanitku, znamenalo to, že jsem potřeboval okamžitou lékařsko pomoc -- jinak bych se přece objednal u lékaře a dojel k němu tramvají. Anebo taxíkem, což by mě stálo daleko míň než 2000. Abych se dostal z této kafkovské situace, zaplatil za mě kolega.

Jak málo jsem tušil, že ještě zdaleka není té tragikomedie konec.

Na doporučení právníků odstranil autor konkrétní údaje, jsou však redakci Britských listů známy, včetně jména pracovníka sanitky, který "vypadl" [měl ho napsané na uniformě], a máme i "fakturu" za "odvoz" sanitkou. Např. v Británii by vedlo autorovo svědectví k okamžitému vyšetření této neuvěřitelné situace a k nápravě, protože by se pacientovo svědectví bralo vážně -- v ČR musí svědek, pokud nemá všechno natočené videokamerou, což může mít po zdravotním incidentu těžko -- místo nápravy očekávat stíhání za pomluvu. Pozoruhodná situace. |

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2007 Šanci uvést do praxe komunu vidím jako reálnou za stovky let Tomáš  Koloc
25. 11. 2006 Kudy a jak dále? Jiří  Paroubek
25. 8. 2006 Veselme se, radujme se, svět patří nám Václav  Dušek
24. 8. 2006 Spomienky Alexandera Dubčeka na 21. august   
24. 8. 2006 Slovensko: Hnus a hanba -- 21. august 2006 Jakub  Topol
21. 8. 2006 Nekulaté výročí invaze spojeneckých vojsk a Základna Vladislav  Černík
21. 8. 2006 Řím a SSSR Bohumír  Tichánek
10. 8. 2006 1968 Petr  Wagner
8. 8. 2006 Osmašedesátníci -- čest, nikoli cejch Lubomír  Novotný
7. 9. 2005 Některé skvrny na rudé košili jsou patrně neodstranitelné Karel  Dolejší

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
16. 8. 2007 S Klvaňou jednat nebudeme   
8. 8. 2007 Jak lze zamaskovat radar Jan  Neoral
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík

Arktida RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona