24. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 7. 2006

Rodina, které Izraelci nařídili, aby odešla, byla zasažena, protože jela dodávkou.

Pracovník sanitky požádal Aliho, aby udržoval svou matku při životě. Dvanáctiletý chlapec dělal, co mohl. "Maminko, maminko, neusínej," vzlykal a jemně se jí dotýkal na tváři. Její oči za černým závojem se pomalu zavíraly. "Já umřu," povzdechla si. "Neříkej to, maminko," prosil Ali a pak se na zemi zhroutil v slzách.

Sloupek

Nejde oblak po nebíčku --
po nebeské výšině,
neschne chlapec po děvčeti --
po kráse schne dívčině.

ze Šklovského Teorie prózy, kde je čtyřverší uvedeno jako příklad, vybral Štefan Švec

24. 7. 2006

V nedělním (23.7.2006) pořadu "Vytočte nás" s publicistou Vladimírem Kučerou na Radiožurnálu zaznělo několik názorů posluchačů k možné raketové základně na území ČR glosovaných názory Vladimíra Kučery. Kdo byl pro zakladnu, byl pochválen, kdo byl proti, tomu bylo poděkováno občas s připomenutím, že za minulého režimu by si to dovolit nemohl. Pan Vladimír Kučera o sobě opakovaně prohlásil, že není v dané oblasti expertem, ale je jednoznačně pro základnu.

Z obavy, že občané by tomu neporozuměli, se vyslovil proti referendu. Svoje "pro" opíral o dva expertní názory, ač bylo zřetelné, že základ diskuse je zkreslen. Ani jednou z úst publicisty nezaznělo, že se jedná o základnu USA, nikoli NATO, a že základna by tudíž nebyla součástí obrany Evropy. K ní už NATO sdělilo, že "jde o bilaterální vztah mezi ČR a USA, k němuž se nechce vyjadřovat". Pan Kučera to buď neví, nebo schválně zamlčel, že se tedy nejedná o naši povinnost vyplývající z členství v NATO, jak uvaděli většinou příznivci. Posluchače totiž ani jednou na tento omyl neupozornil. Dalším omylem je víra, že český posluchač či čtenář je naprosto nevzdělán v zeměpise, pokud je uváděn argument, že se jedná o ochranu evropského kontinentu proti raketám z Iránu či KLDR. Český občan je obvykle poměrně dobře obeznámen s tím, jak vypadá globus. Ostatní argumenty nestojí za řeč.

Nemyslím, že to byla dobrá publicistika.

Mohu si o raketové základně myslet co chci a rád bych se k ní vyjádřil v referendu, neboť se nechci schovávat za politiky, kteří nemají zřejmě o moc hlubší znalosti než pan Kučera. Rád bych ale právě proto slyšel skutečné a pravdivé argumenty, ne víru, která nahrazuje úsudek.

Bejrút, foto: Adnan Hajj/Reuters
24. 7. 2006

ANALÝZA

Každý príbeh má dve strany, no najnovšia kríza na Blízkom východe ich má hneď niekoľko. Bez ohľadu na to, kto začal, čo a kedy, súčasná situácia si vyžaduje nový prístup. Táto vojna má totiž viac rolí než aktérov.

Dokonca aj zástupné vojny, kde sa oficiálny cieľ nezhoduje so skutočným, majú vymedzených aktérov. Táto situácia je však iná. Najprv to vyzeralo ako Palestínčania verzus Izrael -- klasická situácia na Blízkom východe. Potom to bol Izrael verzus Hizballáh. Od toho sa to posunulo kschéme Izrael verzus Libanon a neskôr Libanon, Sýria a Irán verzus Izrael, Saudská Arábia, Jordánsko a Egypt. Kto teda hrá s akými kartami a prečo?

24. 7. 2006

Velká Británie se o víkendu dramatickým způsobem rozešla s americkým prezidentem Georgem Bushem ve věci libanonské krize. Veřejně zkritizovala izraelskou vojenskou taktiku a pokusila se přimět Ameriku, aby pochopila, jakou cenu za izraelské útoky platí obyčejní libanonští civilisté. Výroky, které učinil v Bejrůtu náměstek britské ministryně zahraničních věcí Kim Howells byly první britskou kritikou izraelského vojenského tažení do Libanonu a jsou v ostrém kontrastu se silnou americkou podporou izraelských vojenských akcí. Jak uvedl v neděli britský deník Observer, premiér Tony Blair také vyjádřil hluboké znepokojení nad zintenzivňujícím se násilím v soukromém telefonním rozhovoru s izraelským premiérem Ehudem Olmertem. Olmert Blairovi však řekl, že Izrael čelí od organizace Hizbollah vážné bezpečnostní hrozbě a je rozhodnut učinit cokoliv, aby bylo dosaženo porážky Hizbollahu.

24. 7. 2006

Postmodernista Václav Bělohradský někde psal o hrůzné zkušenosti s holocaustem a o tom, že po této zkušenosti je nutné stát vždy na straně trpícího, ať už je jeho původcem zdůvodňováno jakkoliv. Tato myšlenka v sobě nese velmi hluboké sdělení, které se dá jinými slovy vyjádřit takto:

George Walker Bush
24. 7. 2006

ANALÝZA

Radovan Geist

Prelom 20. a 21. storočia bol obdobím, v ktorom Spojené štáty stále vedomejšie a otvorenejšie preberali rolu globálneho hegemóna. Politické elity rozvojových krajín sa museli učiť pohybovať sa v zúženom manévrovacom priestore, súčasne však americkú hegemóniu spochybňovali v politickej, ekonomickej i ideologickej rovine.

Úsilie USA zohrávať úlohu globálneho hegemóna sa symbolicky prejavila v prechode od "selektívneho multilateralizmu" Clintonovej administratívy (ktorého výrazom je výrok M. Allbrightovej, že USA sa správajú "multilaterálne, keď je to možné, a unilaterálne, keď je to potrebné") k unilateralistickej koncepcii preventívnej vojny a flexibilných aliancií administratív Georgea Busha mladšieho. Reakciou na posun americkej politiky bola zas rastúca opozícia ostatných aktérov medzinárodného systému -- vrátane bývalých spojencov.

24. 7. 2006

Německá dokumentaristka Dagmar Knoepflová natočila už v roce 2004 celovečerní hraný film, věnovaný posledním měsícům života Boženy Němcové, když začátkem šedesátých let devatenáctého století umírala v chudobě v Litomyšli. Hlavní postavu Boženy Němcové ztvárnila relativně známá německá herečka Corinne Harfouchová, jejího brutálního, starého manžela hraje dobře Boleslav Polívka. Film se promítal na LFŠ za přítomnosti německé režisérky v neděli (repríza v pondělí dopoledne v 11 hodin).

Je to velmi dobrý film. Vychází ze tří posledních dopisů Boženy Němcové, zabývajících se její životní a rodinnou situací. Je to výstižná psychologická studie ženy v těžkých nesnázích, brutalizované nehostinnými životními podmínkami, nouzí i neporozuměním partnerů i nakladatele. Film se odehrává v subjektivních reminiscencích nemocné ženy, která se ve své skromné, nezaplacené místnosti v Litomyšli, kamž se uchýlila před brutálním manželem, snaží znovu a znovu ve vzpomínkách vracet ke klíčovým událostech jejího života. Proto se různé epizody odehrávají - tak jako v její mysli - znovu a znovu, často trochu v jiné verzi, jak si je mysl znovu pamatuje.

23. 7. 2006

Letošní Letní filmovou školu v Uherském Hradišti oficiálně zahájil v kině Hvězda v sobotu ve 20.30 gala večer, který mile a zábavně svou češtinou, zcela ignorující pády českých podstatných jmen a slovesné vazby, s francouzským šarmem uvedla Chantal Poullain.

Tedy, ono se o "gala" akci v souvislosti s LFŠ dá hovořit ještě daleko méně než v souvislosti s filmovým festivalem v Karlových Varech. LFŠ si na rozdíl od Varů -- záslužně -- na celebrity nehraje (anebo tu onu "celebritální atmosféru nevytvářejí média) a celý uherskohradišťský festival je prodchnut přátelskou, neformální náladou -- i s těmi neustálými chybami při promítání i v inzerci programové nabídky -- to prostě pracovníci LFŠ asi nikdy nevychytají.

23. 7. 2006

"To byla tedy pěkná blbost. Ještěže ten Roden aspoň ušel." To byl výrok návštěvníka kina Hvězda, který seděl vedle mne při sobotním odpoledním promítání údajně "českého" filmu (jak ho uvedl v Uherském Hradišti jeho americký producent) už i tak s infantilním názvem Shut up and Shoot me (do češtiny přeloženo bez aliterace jako Sklapni a zastřel mě).

Foto Dominika Švecová
22. 7. 2006

LFŠ 2006

Podle prvního vydání Filmových listů, které vycházejí během letošní, 32. Letni filmové školy v Uherském Hradišti, bylo "vrcholem úvodního dne LFŠ divadelní představení Zvoník u matky boží souboru ANPU, těsně spolupracujícího s Divadlem bratří Formanů. Tato "doprovodná akce" se odehrála v "divadelním stanu" v parku za kinem Hvězda, ve Smetanových sadech. V provizorním divadle bylo plno.

Inscenace Zvoník u matky boží, podle románu francouzského spisovatele Victora Huga, byla pozoruhodná svým výtvarným řešením. Na jevišti se pohybovaly na kolečkách věže, vzdáleně připomínající pařížskou katedrálu Notre Dame a z nich se občas vyklopovala prkna, na nichž se odehrávaly různé části děje.Věže, výtvarně vyzdobené způsobem, inspirovaným středověkými malbami, obsahovaly malá osvětlená jeviště, na nichž občas vystupovaly asi třicet centimetrů velké loutky, velmi zdařile vstupující do interakce s živými, "velkými" herci.

24. 7. 2006

ANALÝZA

Jaroslav Drobný

Minulý týždeň bol na neznámom mieste v Bagdade pochovaný legendárny (či skôr mýtický) vodca Organizácie al-Qá'ida v Mezopotámii Abú Mus'áb Zarqáwí. Hoci jeho zabitie privítali oficiálni predstavitelia i radoví občania Iraku, jeho smrť nastolila možno ešte viac otázok než jeho život. Ponechajme stranou všetky otázniky nad jeho spektakulárnym životom i smrťou a skúsme sa bližšie pozrieť na jeho nástupcu.

Krátko po potvrdení smrti svojho vodcu "iracká al-Qá'ida" zverejnila meno jeho nástupcu. Prekvapujúco sa novým šéfom nestal Iračan Abú Abd al-Rahmán al-Iráqí (ktorý nedlho predtým vyhlásil sám seba za Zarqáwího nástupcu), ale muž s "bojovým menom" Abú Hamza Muhádžir. Kto sa skrýva pod touto prezývkou? Informácie o ňom sú veľmi kusé. Vraj vyniká v znalosti islamského práva a je oveľa schopnejší, odvážnejší i krvilačnejší než jeho predchodca Zarqáwí.

MIT - Humanoidní robot  Kismet
24. 7. 2006

Kam až mohou vést přípravy na informační i skutečnou válku, dokazují projekty, podporované vývojovou agenturou Pentagonu -- DARPA.

Výzkumníci z Center for Biological and Computational Learning Massachusetts Institute of Technology dostali v roce 2002 jediný úkol: vytvořit editor videorealistické animace řeči. Videomorfing a audiosyntéza řeči v reálném čase. Představili jej tentýž rok na konferenci SIGGRAPH. Maskovat se záměr dá jako aplikace e-learningu při výuce cizích jazyků, jen naivka si ale může myslet, že DARPA financuje projekty, které nemají vojenské využití.

◄ MIT AI Lab - Humanoidní robot Kismet

Geminoid 2
24. 7. 2006

Japonský robotik Hiroshi Ishiguro z ATR Intelligent Robotics and Communication Laboratorien se naklonoval. Jeho mechanický dvojník Geminoid HI-1 se silikonovým obličejem poháněný motorky a stlačeným vzduchem mu je podobný jako vejce vejci...

24. 7. 2006

Poslední vývoj kolem úmyslu americké armády umístit ve středovýchodní Evropě část svých protiraketových systémů zapadá téměř učebnicovým způsobem do širších souvislostí doby. Můžeme tedy k němu zaujímat nějaké postoje, ale neměl by nás zase až tolik překvapovat.

Už dávno jsme ve své většině vzdali všechny snahy o skutečnou demokracii (= dosažení a udržení stavu, kdy si budeme vládnout sami). Vyměnili jsme ji za možnost nezřízeného konzumu a je až tragické, kolik lidí mezi demokracii a konzum klade rovnítko. Vzdali jsme ji v zájmu kšeftu, který se tou obecnou nenažraností konzumujícího "občana" živí. Bez ní by všichni šéfíci struktur, které spirálu růstu roztáčejí, byli nahraní, což si velice dobře uvědomují. Proto využívají mentální výbavy, kterou jsme zdědili po opicích, a vnucují nám, že bez růstu HDP (= růstu konzumu) by se svět nejpozději na druhý den zhroutil.

24. 7. 2006

Dobře se žije v nevědomosti. Nemusíš nic řešit, sám také nejsi řešen. Pluješ korytem života v poklidných příjemných vodách a pokud tě při plavbě zaskočí peřej zůstaneš zasažen bleskem údivu: je toto všechno možné?!

Všechno je možné.

Michael Marčák: Až žvolíme pšedšedu parlamentu, podám demiši a ty pak můžeš vládnout až do konče švýho života.
24. 7. 2006

23. 7. 2006
The United States is currently deployed to more locations than it has been throughout history
Dept. of Defense

Má Česká republika vojenskou doktrínu, má nepřítele a má vůbec jasno ?

Vláda říká, že raketová základna USA je potřebná. No jasně. Vláda lidem nelže. Jak by taky mohla, chce být znovu zvolena a navíc chce být úspěšná. Jak se zdá, naše vláda se jen přestala bát a začala milovat základny -- měli bychom se to naučit taky. Vláda by měla uspořádat postgraduální kurzy, nebo alespoň rekvalifikaci občanů. Zkrátka vysvětlovací kampaň, že to dnešní "dlouhé, plechové a špičaté" co bychom měli chtít, není to stejné "dlouhé, plechové a špičaté", co jsme 40 let nechtěli.

ilustrační grafika : Absolut hacker
22. 7. 2006

Slovensko

Po hacku slovenského Národného bezpečnostného úradu 25. dubna 2006 přišli 20. 7. 2006 v 10:00 slovenští policisté do serverovny a s na příkazu generální prokuratury fyzicky zajistili server Onyx, na kterém byla uložena data serveru Kyberia.sk, ale i stránky Hysteria.sk. Dle vyjádření serveru Blackhole "vdaka primitivnemu zabezpeceniu NBU doslo k analnej penetracii serverov NBU bez vedomia milanovho. Z nbu uniklo 20 gigabajtov mailov, internych dokumentov, smernic, nariadeni a podobnych pic**** :-)" Podle autora, který se podepsal jako "judash", měl jeden z pracovníků slovenského "bezpečnostního" úřadu login nbuser a heslo nbusr123... Takovýto diletantismus správce serveru si ani nic lepšího než hack nezasloužil.

Jak poznamenává Hynek Hanke, kdokoliv, kdo o data z té sítě NBÚ (jejíž topologie je po hacku také veřejně známa, pokud se nemýlím) jen trošku stál (např. cizí bezpečnostní služby) už ta data musí dávno mít a tudíž je nutno je považovat za kompromitovaná. Hlavní kauza proto není, že hackeři ukázali na diletantismus, ale že NBU je provozován takovým způsobem, že až donedávna měl každý zájemce přístup k datům na jejich serverech (včetně všech důsledků, pokud nějaké jsou -- nevím, co na těch strojích bylo). Kdo všechno měl do NBU přístup zvenčí už asi těžko kdo zjistí, když uvážím, že pokud jsou pravdivé informace o hesle nbusr123 atd., tak administrátor neměl nad svými stroji nejméně od toho dubna vůbec kontrolu.

Správci Hysteria.sk - Maniac, Pajkus a Zyx - ale vydali prohlášení, v kterém tvrdí, že server Onyx nebyl nikdy použit na hackování NBÚ a sloužil vždy jen na komunikaci. Právě pro dokonalé zabezpečení komunikace byla "Hysterka" mezi hackery oblíbená.

Server hysteria.sk je ekvivalent telefonnej budky - poskytoval anonymnu komunikaciu na internete. od roku 1997 zlucoval dianie vo svete pocitacoveho undergroundu na slovensku a v cechach a snazil sa publikovat nezavisle nazory na pocitacovu bezpecnost z druhej strany barikady. Kyberia.sk sa stala za 6 rokov svojej existencie jednym z hlavnych diskusnych a publikacnych serverov alternativnych informacii na slovenskom internete.
Podle jiného autora na serveru Blackhole ale ani filesystém serveru Kyberia.sk nebyl kryptovaný... :-)

Podrobnosti: Narodny Bezpecnostny Urad pwn3d ZDEZDEZDEZDEZDE

Hackeři na zatčení serveru Onyx odpověděli 21. 7. 2006 demonstrativním odpojením celého serveru NBÚ od internetu. Podle NBÚ na problému už spolupracují s FBI a z Washingtonu má přiletět 7 specialistů...

Další podrobnosti ZDEZDEZDEZDEZDEZDEZDE

Hysteria okolo Hysterie.sk TÉMA BL

Walk smash walk
24. 7. 2006

Walk smash walk  PRO PŘEHRÁNÍ KLIKNI 

autor Sakupen ZDE
Gruzínská revoluce růží
21. 7. 2006

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl ve středu 19. července, že se bude zabývat žalobou gruzínské mimoparlamentní Strany práce, která se domáhá uznání vlády gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho a předsedy gruzínského Parlamentu za nelegitimní. Datum projednávání žaloby bylo stanoveno na 18. září 2006. Představitel Strany práce Šalva Natelašvili zhodnotil rozhodnutí soudu jako "jedinečnou příležitost zbavit se pokojnými prostředky Saakašviliho režimu." Již toto rozhodnutí soudu ve Štrasburku je podle některých právních expertů významné, neboť řada podání bývá už při prvním projednávání odmítnuta a soud se zabývá jen záležitostmi důležitými nebo podstatnými.

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

24. 7. 2006

POZVÁNKA

Pořádá Humanistické hnutí, Islámská nadace v Praze, Centrum kultur, Humanistická strana, Muslimská unie, Všeobecný svaz muslimských studentů, Komunita pro lidský rozvoj a další organizace, zaslal Mohamed Abbas

Shromáždění za solidaritu s libanonským a palestinským lidem

Středa 26. 7. 2006 na Náměstí míru, začátek od 18:00

Eskalace násilí jako počátek občanské války v Iráku
21. 7. 2006

Američtí okupanti nemají situaci v Iráku pod kontrolou. Zemí se šíří násilí.

Bagdád se propadá do anarchie - tak komentuje nejnovější vývoj v okupované zemi agentura Reuters. Každý bojuje proti každému. Anarchie. Občanská válka. To přiznal i americký senátor Harry Reid pro CNN, tvrdí to i OSN. Válka mezi šíity a sunnity v ulicích, která se rozpoutala vzápětí po útoku Spojených států na Irák, eskaluje. Denně zemře dle "oficiálních" statistik, které přiznává irácké ministerstvo pro migraci, stovka lidí. To jsou oficiální mrtví. Desetitisíce dalších prchá. Připočíst lze ztráty cizích vojenských jednotek, které eviduje koaliční velení, stovek soukromých žoldáckých "bezpečnostních" agentur a islámských "bojovníků" dobrovolníků Mahdího armády, které neevidují statistiky ani nikdo jiný. Jen Bagdád, město se šesti miliony obyvatel, eviduje dnes více vražd za den, než celé Spojené státy, které mají 300 milionů obyvatel. V USA bylo zavražděno za rok 2005 16 912 lidí. V samotném Bagdádu bylo podle údajů ze statistik iráckého ministerstva zdravotnictví, publikovaných v Los Angeles Times jen za měsíc červen 2006 zavražděno 1,398 osob. Nepočítaje civilisty, roztrhané výbuchy náloží a vojáky. Už v roce 2004 američtí experti odhadovali, že válka v Iráku bude dlouhá, obtížná a bude znamenat smrt mnoha amerických vojáků. Demokratičtí senátoři dnes kritizují Bushův plán pro Irák na oficiálních stránkách Senátu značně sarkasticky - prázdnou stránkou...

Reuters, Mariam Karouny: Guns galore as anarchy stalks Baghdad ZDE

The Lancet 2004: Mortality before and after the 2003 invasion of Iraq: cluster sample survey ZDE
WP: U.S. troops' death rate rising in Iraq ZDE
Iraq Coalition Casualty Statistics ZDE
LA Times: Baghdad Morgue Reports Record Figures for May ZDE
BBC: Sistani calls for end to violence ZDE

Irák na pokraji války: Sto mrtvých denně ZDE

Foreign Affairs: Možnosti USA v Iráku: Rovnováha mezi šíity, sunnity a Kurdy, nebo porážka ZDE

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

USA a válka v Iráku TÉMA BL
23. 7. 2006
28. červenec - 3. srpen 2006 * Vojenský prostor Mašťov / Hradiště, Doupovské hory na souřadnicích 50°15'24"N 13°13'23"E

Pozemek je řádně pronajat sdružením Aliance 23 od Armády ČR, a rozlohou cca 70 ha je naprosto dostačující. Přístup bude možný individuálně přes přilehlé komunikace, doporučujeme však užít tzv. "starou tankovou cestu", která bude od středy zpřístupněna a označena. Na tuto cestu je možné se napojit ze silnice č. 226 mezi Podbořany a Vroutkem, nebo ze silnice č. 221 mezi Podbořany a Nepomyšlí. Na místo se bude moci najíždět od pátečních ranních hodin 28.7. a to přes obec Mašťov. Vstupovat do hloubi vojenského prostoru není žádoucí a jelikož zmaštěnců přejetých tankem není třeba, tak si to bude VP hlídat. Na místě bude možno zakoupením samolepek v hodnotě 50 Kč podpořit financováni akce.

podrobnosti ZDEZDE

mapa s příjezdovými cestami ZDE
5. 6. 2006
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour
18. 7. 2006 Na co si tady teď hrajeme? Miloš  Dokulil
17. 7. 2006 Jde o to, kdo nám vyhrál volby? Miloš  Dokulil
14. 7. 2006 Opravdu Topolánek vyhrál volby? Ivan Odilo Štampach
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Dalším Sorosovým cílem bude Arménie? Stanislav  Kliment
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
18. 7. 2006 Za chaos na úřadech může ODS Josef  Vít
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
20. 6. 2006 Pražské výstaviště měl na starosti radní ODS Filip Dvořák Jiří  Paroubek
16. 6. 2006 Podněcuje ODS občanskou válku?   
15. 6. 2006 Rozdíly mezi ODS a ČSSD   
3. 6. 2006 Zneužívá ředitel IZIP databázi zdravotního systému k politickému lobbingu pro ODS ? Štěpán  Kotrba
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen